28.06.05, 12:57
Dziś postanowilem wrócić z miasta na Nowy Dwór pociągiem. I cóż, nie widzę
jakoś linii SKM Leśnica - Główny mimo iż jestem SKM-kowym entuzjastą.
Najpierw musiałem opuścić rynek by dojechać do dworca, potem 15 minut
jechałem pociągiem. Następnie, by dotrzeć na skrzyżowanie
Strzegomska/Gubińska podjechałem autobusem. No nie... za dużo tego
przesiadania przy tak krótkiej trasie. To bez sensu. A poza tym na stacji
Nowy Dwór nie ma peronów przy torach w kierunku stacji Gądów. Jeżeli miasto
chce uruchomić SKM Leśnica - Psie Pole to taki peron powinien zostać
zbudowany. Inaczej linia nie będzie miała sensu. Dlatego jestem orędownikiem
poomyysłu tunelu od Świebodzkiego do Ul. Świdnickiej. Jeśli macie jakieś
informacje dotyczące linii SKM Leśnica - Psie Pole podzielcie się nimi ze
mną. Pozdrawiam forum! jogers@wp.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: teżEntuzjasta Re: SKM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 17:37
      Kliknij "Stanowisko w sprawie pilotażowej linii SKM"

www.szymon.pop.e-wro.pl/wka/
      Entuzjasta
      • Gość: jogers Re: SKM IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 30.06.05, 17:17
        A kurat nie do końca odpowiada mi koncepcja WKA. Ale chętnie bym o tym
        podyskutował z kimś z WKA. Może kogoś przekonam do swoich obserwacji? Np.: w
        sobotę 9 lipca? jogers@wp.pl
        • martouf Re: SKM 30.06.05, 23:20
          > A kurat nie do końca odpowiada mi koncepcja WKA. Ale chętnie bym o tym
          > podyskutował z kimś z WKA. Może kogoś przekonam do swoich obserwacji? Np.: w
          > sobotę 9 lipca? jogers@wp.pl

W tym wszystkim chodzi tylko o to, na ile "na teraz" może sobie pozwolić na
          koncepcje WKA. A póki co może sobie pozwolić jedynie na wykorzystanie obecnie
          istniejącej infrastruktury. I tutaj nie ma zbyt wielkiego manewru, nie będą póki
          co kupowane żadne dwusystemowce coby mogły zjeżdżać do miasta, nie będą kopane
          żadne tunele.
          Niemniej pierwszym krokiem jest rozpoczęcie tego wszystkiego i tutaj rodzi się
          na razie koncepcja albo Leśnica->Psie Pole albo Psie Pole->Główny->Oława.
          Mi osobiście podoba się koncepcja Karlsruhe+tunel średnicowy. Dlatego według
          mnie powinno to się odbywać w etapach:
          1. Linia Oława ->Główny->Psie Pole->Oleśnica jako pilotażowa, przy wykorzystaniu
          zmodernizowanych EZT, próba synchronizacji z komunikacją miejską, może specjalne
          linie dowożące "na czas".
          2. W międzyczasie modernizacja tramwajowej linii średnicowej południe->północ.
          3. Jeśli linia pilotażowa wypali, budowa dodatkowych przystanków: Świdnicka,
          Zaporoska/Grabiszyńska, Legnicka (Wr. Mikołajów), Boya Żeleńskiego, połączenie
          ich z dotychczasową komunikacją miejską, synchronizacja.
          4. Jeśli to wszystko wypali, zakup lżejszego, bardziej dynamicznego i
          ekonomicznego taboru, być może dwusystemowców.
          5. Pierwsze próby skierowania tego taboru na tory tramwajowe: linia Psie Pole i
          w okolicach Rychtalskiej trasą "szóstki" na Krzyki oraz linia
          Leśnica(kolej)->Robotnicza(tramwaj)->Legnicka->Rynek i dalej jak 11, Kowale
          zjazd na tory kolejowe i linia prawobrzeżna (zastępuje więc od pewnego momentu
          szóstkę, która zjeżdża na tory do Psiego Pola).
          6. Elektryfikacja linii do Sobótki, WKA na razie przez dw. Główny.
          7. Te wszystkie 6 punktów to niemal jak 6 lat albo i więcej. W tym czasie
          powinien powstać plan wybudowania tunelu Świebodzki->Świdnicka/KW + dwie stacje
          podziemne (Świebodzki i Świdnicka).
          8. Nie wiem kiedy ale powinno się pociągnąć linię średnicową przez Klecinę, być
          może ulicą Czekoladową do Bielan (coraz większe potoki), następnie wzdłuż
          przyszłej obwodnicy Bielan i w okolicach przejazdu kolejowego przez "ósemkę" za
          Bielanami dołączyć do zelektryfikowanej już linii na Sobótkę (ew. Jordanów Śl.).
          Tańsza opcja to od Ślęzy przez tereny cukrowni Klecina i do stacji Klecina
          (gotowe wiadukty pod Karkonoską i autostradą).

Ciekaw jestem jakie dokładnie plany ma miasto, z artykułów, które jakiś czas
          temu się ukazały, wynikało kilka koncepcji, m.in. właśnie dwusystemowce albo...
          szynobusy na wrocławskich ulicach...
          • wro73 Re: SKM 02.07.05, 12:13
            martouf napisał:

> > A kurat nie do końca odpowiada mi koncepcja WKA. Ale chętnie bym o tym
            > > podyskutował z kimś z WKA. Może kogoś przekonam do swoich obserwacji? Np.
            > : w
            > > sobotę 9 lipca? jogers@wp.pl
            >
            > W tym wszystkim chodzi tylko o to, na ile "na teraz" może sobie pozwolić na
            > koncepcje WKA. A póki co może sobie pozwolić jedynie na wykorzystanie obecnie
            > istniejącej infrastruktury. I tutaj nie ma zbyt wielkiego manewru, nie będą

Póki co program można odłożyć do przyszłego roku.
            17 czewrwca minął czas na składanie wniosków o trasy pociągów.

www.plk-sa.pl/09rozklad/05.php
            • Gość: jogers Re: SKM IP: *.ar.wroc.pl 04.07.05, 12:04
              Jak to? Więc linia pilotażowa S1 Psie Pole - Leśnica nie zostanie uruchomiona? A
              co się dzieje w sprawie tramwajów dwusystemowych?
              • jogers Re: SKM 04.07.05, 18:26
                Z tą koleją miejską to nie jest taka prosta sprawa. Nie jestem przekonany czy
                samo uruchomienie linii pilotażowej Leśnica - Psie Pole lub Oleśnica - Jelcz
                Laskowice pokaże, że ten środek transportu to przyszłość miasta. W końcu nie
                będzie początkowo przystanków, które przyczynią się do powstania potoków
                pasażerskich na tych trasach, komunikacja miejska nie zostanie podwiązana do
                SKM. Słowem: prowizoryczna SKM sobie a MPK sobie - czyli jak zwykle bez
                pomyślunku. Moim zdaniem należałoby się wstrzymać z wcielaniem w życie
                prowizorki bo ona po prostu się we Wrocławiu nie przyjmie! Należałoby się zająć
                czymś porządniejszym czyli wymagającym inwestycji. Proponuję taką procedurę:
                1- odpowiedzmy sobie na pytanie jaką funkcję ma pełnić kolej w mieście? Czy ma
                pełnić funkcję metra w całym mieście czy tylko tam, gdzie nie ma jeszcze
                komunikacji szynowej? Albo kolej ma raczej pełnić funkcję kolei aglomeracyjnej
                a nie miejskiej? Wg mnie lepsza dla miasta i regionu jest forma metra
                kolejowego (np.: ta sieć 6 linii wg Adama Fularza) . Zawsze można puszczać co
                drugi (albo co trzeci) pociąg za miasto i mamy przy okazji kolej aglomeracyjną!
                2-Po całym mieście czy tam gdzie nie ma tramwajów? Hmmm, chyba tam gdzie nie ma
                tramwajów. Skorą są już gdzieś linie tramwajowe to wydłużmy je i wykorzystajmy
                maksymalnie: np.: na Psie Pole z pętli Kowale, Gaj. Lepiej utworzyć jedną linię
                ale porządną. Np.: w przyszłości z terenów EXPO (Żerniki) przez Nowy Dwór,
                Gądów, tunelem przez Świebodzki do Świdnickiej (ta wizja już się przewija wśród
                forumowiczów). Z pociągami co 10 minut. To byłaby linia prawie w standardzie
                metra :)
                • bystrzak2000 Re: SKM i nowy tabor 04.07.05, 20:56
                  Pomijając już trasę Leśnica - Psie Pole, to i tak ta kolejka w tej chwili
                  będzie bez sensu, bo nie ma czym jej obsłużyć. EN57 nijak do obsługi SKM się
                  nie nadają. Owszem, trójmiejska SKM jest oparta wyłącznie na EN57, ale te
                  jednostki do takiej obsługi nie są w ogóle przystosowane. Więc jeśli w ogóle
                  mamy zaczynać budować SKM, to najpierw postarajmy się o odpowiedni tabor i
                  dopiero stwórzmy sieć połączeń, które mają rację bytu. A nowoczesny tabor na
                  pewno przycięgnie pasażerów, bo jazda 40-letnim kiblem do przyjemnych nie
                  należy...
                  • martouf Re: SKM i nowy tabor 04.07.05, 22:43
                    > EN57 nijak do obsługi SKM się
                    > nie nadają.

I tu zgadzam się w 100%. Niech to nawet będzie ta jednostka, która została
                    zmodernizowana - to jednak ten skład jest za ciężki, mało dynamiczny, powoli się
                    rozpędza i ma za długą drogę hamowania.
                    Moim zdaniem na początek do obsługi takich tras nadają się np. niemieckie B80
                    www.tram-duisburg.de/B80/06-B80.jpg - szybkie, dynamiczne i o dość małym
                    promieniu skrętu. Swoją drogą ciekawe, czy można za jakieś symboliczne kwoty
                    odkupić od nich wycofywane jednostki żeby pojeździły te parę lat u nas...
                    A docelowo koniecznie trzeba myśleć o pojazdach dwusystemowych.
              • d_f Re: SKM 10.07.05, 11:09
                Spokojnie, jesli spolka z rodizny PKP bedzie chciala w obojetnie ktorym momencie uruchomic pociag, to sie go uruchomi - nikt nie ebdzie patrzyl na jakies terminy i inne pierdoly.
    • martouf Przystanek Świdnicka + Arkady 06.07.05, 19:23
      Jeszcze jeden pomysł mi przyszedł do głowy w związku z budową Arkad Wrocławskich
      przez Czarneckiego.
      Przecież proponowany gdzieś wcześniej przystanek dla WKA (raczej będę tego
      skrótu używał zamiast SKM) nad Świdnicką 81.168.251.49/swidnicka.jpg
      mógłby również pełnić funkcję przystanku dla Arkad - i to z bezpośrednim dojściem.
      Nie wiem dokładnie jak zaprojektowane są Arkady od strony Nasypowej ale ludzie z
      całej aglomeracji mieliby ułatwiony dojazd do Arkad gdyby bezpośrednio z peronu,
      kładką nad torami, mogli wejść np. do części kinowej (handlowej itp). Tak to
      widzę na schemacie:
      81.168.251.49/swidnicka-arkady.jpg
      Dodatkowo ten przystanek przyciągałby pasażerów również nie tylko z powodu Arkad
      i multikina - byłoby tam też bezpośrednie dojście na peron tramwaju
      średnicowego, którym w zaledwie minut 6 dotarliby do Rynku (Szewska). Co
      ciekawe, już dziś ten przystanek nazywa się Arkady :P
      Co do samej idei przystanku na wiadukcie - codziennie wsiadałem w Dortmundzie do
      kolejki na takim wiadukcie na przystanku Gleiwitzstraße, tak to wygląda:
      www.mein-dortmund.de/gleiwitzstrasse.html
      We Wrocławiu takie inwestycje można wykonać w ramach Partnerstwa
      publiczno-prywatnego ( www.wroclaw.pl/p/3551/ ), gdzie część środków
      wykłada inwestor prywatny (np. Leszek Czarnecki), a część podmiot publiczny
      (samorządowy, państwowy itp.), np. miasto, kolej...

Pewnie kolejny głupi pomysł ale już dziś pociągi z Psiego Pola jadą przynajmniej
      raz na godzinę na główny, a czas podróży to 20 minut... Wobec zamknięcia mostu
      Grunwaldzkiego, pl. Grunwaldzkiego i mostu Szczytnickiego w tym samym czasie...
      • meh_ow Re: Przystanek Świdnicka + Arkady 07.07.05, 09:56
        martouf napisał:
        > Przecież proponowany gdzieś wcześniej przystanek dla WKA (raczej będę tego
        > skrótu używał zamiast SKM) nad Świdnicką mógłby również pełnić funkcję
        > przystanku dla Arkad - i to z bezpośrednim dojściem.

proponować można ale po drodze jest PKP : ) które uważa że przystanek przy
        Świdnickiej jest za blisko Głównego, stąd np w mpzp Przemieścia Świdnickiego
        projektowany przystanek jest dopiero przy pl. Rozjezdnym
        • martouf Re: Przystanek Świdnicka + Arkady 07.07.05, 10:35
          Problemy czasowe z serwkiem więc ilustracja też tu:
          piotrek.lanet.wroc.net/swidnicka-arkady.jpg
          > proponować można ale po drodze jest PKP : ) które uważa że przystanek przy
          > Świdnickiej jest za blisko Głównego, stąd np w mpzp Przemieścia Świdnickiego
          > projektowany przystanek jest dopiero przy pl. Rozjezdnym

Może i rzeczywiście, jak twierdzą PKP, jest za blisko ale to miejsce jest według
          mnie o dużo większym znaczeniu komunikacyjnym (do czego sensownego się można
          przesiąść na pl. Rozjezdnym?), wręcz byłby to strategiczny przystanek:)
        • Gość: wro2015 Re: Przystanek Świdnicka + Arkady IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.07.05, 12:13
          i akurat uwazam ze to jest tez sensowne...

Tlok by byl za duzy, gdyby przystanek byl dkoladnie tu - a tak to sie ludzie
          troche rozejda a na dodatek zyskaja przylegle dzialki (midzy przystankiem a
          swidnicka). Uwazam ze to by bylo dobre rozwizanie.
          • jogers Re: Przystanek Świdnicka + Arkady 11.07.05, 10:25
            Wydaje mi sie, że Wrocław jest takim miastem, w którym uruchomienie kolei
            miejskiej bez dodatkowych inwestycji (i to kosztownych) jest jakimś
            nieporozumieniem! Lepiej zainwestować w rozbudowę sieci tramwajowej niz w
            tandetną kolej miejską. Chociaż z rozbudową linii tramwajowych to też śmieszna
            sprawa: na Kozanów nie budowana jest linia, gdyż są 2 nasypy kolejowe na
            Długiej i Popowickiej (!!! - i to jest problem???), linia na Gaj też jest
            odwlekana - chyba misto nie chce inwesować i tyle! Ale a'propos SKM: zwróćmy
            uwagę na linię S11 w Koloni a dokładnie na jej północną część - osiedle
            Chorweiler - Blumenberg. Tam mądrzy ludzie doszli do wnisku, że budowa stacji
            przy osiedlu to za mało. Postanowiono wybudować odgałęzienie w tunelu przez to
            osiedle tak, by S-bahn bezpośrednio je obsługiwał. A mimo to S-bahn jeździ i
            tak co 20 minut. Ludzie korzystają, są zadowoleni. Gdyby we Wrocławiu ktoś
            zaproponował np.: budowe tunelu na trasie zachodniej wrocławskiej SKM: od
            stacji Muchobór wzdłuż ulic Gubińskiej, Chociebuskiej, Bystrzyckiej i za stacją
            Kuźniki wyjazd z tunelu to chyba by go ukamienowano. A taka trasa też jest
            ciekawa: Pracze - Pilczyce - tunel jak powyżej - (dla oszczędności) trasa
            śrdnicowa - Dw. Główny. Częstotliwość co 10 minut. poza szczytem co 15 minut.
            Trzebaby wtedy zrezygnować z trasy SKM na Psie Pole - tam chyba powinno się
            wydłużyć trasę tramwajową z Kowal. A gdyby tak jeszcze zrezygnować z wersji
            oszczędniejszej na rzecz tunelu od Świebodzkiego do Świdnickiej to byłby pełny
            sukces. Niestety, trzeba przestać bać się tuneli - bez nich SKM we Wrocławiu
            jest inwestycją raczej bezsensowną.
            jogers@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka