Dodaj do ulubionych

nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania

IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:02
Hej, jak co poniektorzy pewnie widza/czuja/ciesza sie, wlasnie mamy we wrocku
burze, ktorej mialo nie byc (cos jak z podwyzka podatkow, tez nagla :-)).
siedze wlasnie u zbiegu grabiszynskiej z hallera i na wysokosci ( w lini
prostej) pilsudskiego (dworzec glowny? moze dalej w lini prostej, ciezko mi
ocenic odleglosc) widzialem dziwne wyladowanie atomosferyczne (?) - przez
okolo 1 minute blyskalo z ziemi.. to NIE BYL piorun, chyba, ze sie po glebie
rozbijal.. czy ktos to widzial ? czy ktos ma pojecie, co to ?
Obserwuj wątek
    • Gość: bAkS Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.07.05, 22:06
      też zaliczyłem zonka.. na to wygląda że jakąś linię napowietrzną zerwało..
      efekcik był miodzio ;)
    • Gość: et22 Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:11
      widzialem to z grabiszynka. gigantyczna spawarka przez kilkadziesiat sekund na
      polnocnym wschodzie ;).w ogole na poczatku skojarzylem to z transformatorem WN,
      ale czy to mogla byc energetyka konwencjonalna?;)
      • Gość: bAkS Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.07.05, 22:14
        Raczej nic prócz konwencjonalnej energetyki mi do głowy nie przychodzi..
        Zważając na to że łunę było widać tylko przy ziemi... a grzmotu nie było
        słychać... pozatym tupnięcie przy tak długim wyładowaniu atmosferycznym
        musiało by być nieziemskie ;)
        • on23wroc Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania 28.07.05, 22:17
          Powiem wam ze jest możliwy przepływ prądu od ziemi do grugiego łuku
          elektrycznego, który włąsnie jest na wysokości 2-4 metrów nad ziemnią. Jest to
          udowodnione, między inny mi przez profesora z PWr z hali wysokich napięc.
          • Gość: et22 Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:22
            > Powiem wam ze jest możliwy przepływ prądu od ziemi do grugiego łuku
            > elektrycznego, który włąsnie jest na wysokości 2-4 metrów nad ziemnią. Jest
            to
            > udowodnione, między inny mi przez profesora z PWr z hali wysokich napięc.

pewnie przez p. Fleszynskiego :]
          • Gość: bAkS Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.07.05, 22:23
            Jasne... ale kolega et22 twierdzi, że widział to w kierunku płn-wsch. odemnie
            było w kier. płd-wsch. więc obstawniam na okolice klecińskiej i przebiegające
            tam dziesiątkami .. linie WN. Przy tak bliskim wyładowaniu atmosferycznym
            musiałby chyba być słyszalny grzmot...(?)
            • Gość: et22 Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:31
              myslalem o Klecinskiej, ale to mi wygladalo raczej na oklolice Swiebodzkiego...

pzdr.
            • Gość: deINO Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.VERIZONE.COM.PL / *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:55
              raczej jednak pln wsch. img80.imageshack.us/img80/3480/wricek19an.jpg
              tak to oceniam...

ale numer piekny, zaprawde %-)
              • Gość: et22 Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 23:16
                :)) no gdzies tam, tylko jak daleko z wierzcholka kata?:) mnie to wygladalo na
                2 do 3 km.

• Gość: et22 Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:20
          a w ktorym to dokladnie bylo miejscu? moze jakies sugestie, ktora to stacja,
          rodzielnia, linia, (elektrownia;)) mogla byc? jutro trzeba sprawdzic ;).

a na pld-zach znow blyska i grzmi :O
          • on23wroc et 22 28.07.05, 22:25
            Witam ziomala z elektrycznego :):):)
            • Gość: et22 Re: et 22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 22:27
              hehe, witam, witam rowniez :]]]
    • Gość: TomaszJ poczytac sobie IP: *.magma-net.pl 28.07.05, 22:19
      gosfiz.w.interia.pl/grom.html
      • on23wroc Re: poczytac sobie 28.07.05, 22:29
        tak - właśnie o to mi chodziło - o tą iskrę:)
    • on23wroc <a href="http://www.tb3.com/tesla/teslathon2003/gallery/ind" targe 28.07.05, 22:41
      www.tb3.com/tesla/teslathon2003/gallery/index.htm
      Coś podobnego jest na politechnice:):) tylko nieco większe
    • Gość: drom Re: nielegalna:-) burza - i dziwne wyladowania IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.05, 23:32
      eeeee .... wojna swiatow ? ;-)))))
    • Gość: asa Re: super wyładowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 09:57
      A ja miałam tez wrazenie ze to wojna swiatów! Momentami widziałam jakby kule ,
      nie piorun, która z zawrotna predkoscia mknie miedzy chmurami zmieniajac
      kierunki. widok przedni.Stałam na tarasie do 24.30 bo warto było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka