Dodaj do ulubionych

On powłóczy nogami, ja biegnę

02.09.05, 22:24
Miałem przyjemność poznać Piotra i do dziś najbardziej go szanuje z tej trójki. Może dlatego, że jest właśnie symbolem zapomnianego działacza podziemia. Mógłbym przytoczyć wiele takich życiorysów zniszczonych przez komunę i "nową Polskę". Co ciekawe mało kto z nich korzysta ze znajomości, a większość na wspomnienie tamtych dni po prostu macha ręką i zmienia temat...
Obserwuj wątek
    • kazimierzp Trzech wielkich! 02.09.05, 23:01
      Trzech wielkich! Z nich wszyscy możemy być dumni. Łączył ich i nas wszystkich
      wspólny wróg! Komuna. Gdy wroga zabrakło pokazały się różnice. Szkoda, że dalej
      nie są, nie jesteśmy razem. Dobrze, że Oni mimo różnic w sytuacji życiowej nie
      są przeciwko sobie wzajem. Szkoda, że my różnie widząc przyszłość naszego kraju
      bywamy tak silnie przeciwko sobie.
      Dziękuję im, że możemy być dzisiaj tak bardzo różni i że nikt za to nie zamyka,
      nie bije, nie zabija. Obyśmy nie doczekali zmiany tej sytuacji. Oby nikt nawet
      w myśl "najbardziej słusznej idei" nie wrócił do siłowego narzucania
      swej "racji".
      Oby!
      Bednarzowi, Piniorowi i Frasyniukowi serdecznie dziękuję za to co robili za nas
      dla nas. Dziękuję wielu bezimiennym bohaterom tamtych czasów. Oby nasze dzieci
      i nasze wnuki nie musiały mieć swoich bohaterów. Oby było zawsze u nas
      normalnie.
      • Gość: Stefek Re: Trzech wielkich! IP: *.skrzynka.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.05, 00:53
        kazimierzp w swoim poście oddałeś dokładnie to co ja również czuję. Tym ludziom
        Bednarzwi, Frasyniukowi i Piniorowi należy się SZACUNEK.
        • Gość: robotnik Re: Trzech wielkich! IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 03.09.05, 11:40
          szacunek - tak , ale i np.jakaś pomoc(nie tylko finansowa)dla tego , który
          dzisiaj ma smutną twarz, ucieka wzrokiem, a jego cały majątek to rower..Mam na
          myśli Piotra Bednarza, który pewnie teraz dlatego "ciągnie nogami" bo
          miał ..słabe łokcie do przepychanek. Był i jest za "normalny", może za uczciwy
          i idealistyczny , o takich się szybko zapomina, tacy nie mają kolegów co między
          sobie załatwiają dobrą fuchę,...szkoda...
          • Gość: eva21 Re: Trzech wielkich! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.05, 13:01
            Myślę, że Piotr milczy, bo nie chce źle mówic o dzisiejszej "Solidarnoęści".
            Piotr zawsze mnie krytykował, gdy kpiłam sobie z Wałęsy - uważał to za
            nielojalne zachowanie ( Wałęsę szanuję, ale czasami mnie ponosiło...). Jest
            człowiekiem honoru. Nie mamy prawa oczekiwać, że zacznie jakąś wspominkową
            telenowelę, jak to było w podziemiu... Nie właźmy z butami do jego życia.
    • placownik WSTYDZĘ SIĘ ZA WAS 03.09.05, 13:21
      Z Panem Piotrem spotkałem się dwa razy pod koniec lat dziewięćdziesiątych.
      Wymieniliśmy parę zdań na niezobowiązujące tematy. Po tych rozmowach pozostało
      wrażenie rozwagi, spokoju, godności, które wprost biło z Jego osoby. Z tego co
      mówi i z tego jak mówi.

Szanowni styropianowi etosowy. Moje sympatie nigdy nie były po waszej stronie.
      Zbyt wielu było wśród was takich jak Antoni Macierewicz, czy Stefan
      Niesiołowski. Takich, którzy przekonywali i przekonali robotników, że odzyskają
      utraconą godność dając komunie łupnia pod znakiem krzyża. Zbyt mało takich jak
      Jacek Kuroń, czy Karol Modzelewski dla których wartość wolności wyrażała się
      także tym, że stwarza ona warunki do walki o godne życie również w wymiarze
      materialnym. A tacy jak Piotr Bednarz, którzy myśleli i czuli jak robotnicy,
      byli w waszym gronie wyjątkiem.

Nie darzę was szacunkiem również dzisiaj. Bo czy na szacunek zasługują ci,
      którzy bez cienia zażenowania potrafią mówić byłym pracownikom byłych PGR-ów,
      bezrobotnym po 50-ce, bezrobotnym po 20-ce, bezlitośnie wyzyskiwanym
      pracownikom Biedronki i jej podobnych pracodawców, emerytom których nie stać na
      wykupienie podstawowych lekarstw, że średnio żyje się nam lepiej. Średnio się
      żyje, ale co z tego!

Pomimo to wstydzę się za was. Wstydzę się za to, że nie zdobyliście się
      solidarnie na gest prostej ludzkiej SOLIDARNOŚCI. Nie zorganizowaliście się, (a
      kiedyś potrafiliście to robić), aby wspólnie zapewnić Panu Piotrowi życie wolne
      od trosk materialnych. Życie godne. I nie chodzi tu o „załatwienie” rządowej
      emerytury specjalnej, czy jakiejś renty związkowej. Wątpię czy Pan Piotr by ją
      przyjął. Chodzi o zwykłą solidarną zrzutkę, najlepiej anonimową. Chyba was na
      to stać. Wszak średnio żyje wam się lepiej?

Umieszczam ten post na forum, kierując go jednocześnie do Redakcji. Liczę na
      to, że może znajdzie się dla niego miejsce w normalny wydaniu Gazety i że
      wstrząśnie on tymi, do których naprawdę jest adresowany.

• Gość: Kinga Re: WSTYDZĘ SIĘ ZA WAS IP: *.cleopatracafe.adsl.gxn.net 03.09.05, 14:07
        W pelni popieram. To kwestia szacunku i honoru.
        • everton1 Re: WSTYDZĘ SIĘ ZA WAS 03.09.05, 15:11
          wiecie co, mnie zastanawia jedno...przecież "Gazeta Wyborcza" i dzienikarz w
          niej pracujący też ma dług wdzięczności wobec właśnie takich ludzi jak Piotrek
          Bednarz. Rozumiem , że "elyty" już nie spotykają się z kimś kto mieszka z mamą,
          stracił zdrowie, był poniżany i maltretowany, miał depresje i próbe samobójczą
          jeździ na rowerze, a nie Mercedesem, bo przecież taki ktoś nie pasuje do
          towarzystwa. Nie można z nim się pokazać w restauracji, kobiety chyba na niego
          też nie lecą, bo bidny, słaby ,inwalida...ale np. taki pan Frasyniuk sam o nim
          mówi:
          "Piotrek zawsze za mną stawał, nieraz był przez to poturbowany.Jestem pewien,że
          esbecy faszerowali go psychotropamii." I co? Prawdziwa przyjaźń polega i na
          tym , że człowieka , który jest słabszy psychicznie, może bardziej wrażliwy i
          słuchający innych próbuję sie ratować i walczyć o niego do końca. Zapewnić mu
          chociaż poczucie , że te wszystkie tortury, przesłuchania , lata w więzieniu,
          okaleczenie psychiczne trwające do dziś , nie były na marne!!! To chyba na tym
          polega prawdziwa SOLIDARNOŚĆ!
          • Gość: POLAK Re: WSTYDZĘ SIĘ ZA WAS IP: *.wa.bigpond.net.au 07.09.05, 11:34
            Wlasnie na tym polega "solidarnosc" Frasyniuka,Walesy i Im podobnym!!G..O mnie
            obchodza inni ja mam sie dobrze, to jest Ich motto!!!!
    • Gość: Ski Powinniscie sie wstydzic a nie biegac..... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.09.05, 23:23
      No wlasnie Walesa, Frasyniuk, Pinior tona w dostatku, zaszczytach i slawie.
      Gdzie wasza SOLIDARNOSC z Piotrem Bednarzem, waszym kolega, towarzyszem doli i
      niedoli, czlowiekiem prawym i pelnym godnosci osobistej??? O kase i dzisiejsze
      zaszczyty walczyliscie dla siebie wylacznie???? Po jednej stronie wy po
      drugiej stronie Bednarz i reszta ludzi.
      • Gość: Zbyszek z Kanady Re: Powinniscie sie wstydzic a nie biegac..... IP: *.abhsia.telus.net 04.09.05, 04:58
        Tak latwo jest oceniac innych
        Zbyszek b. Pafawgowiec
    • Gość: Ewa K. - kiedyś A Re: On powłóczy nogami, ja biegnę IP: *.mofnet.gov.pl 06.09.05, 10:23
      Mogę tylko podpisać się pod tym, co napisał mój przedmówca. Piotr - pozdrawiam
      bardzo, bardzo ciepło.
    • Gość: Ewa K. Re: On powłóczy nogami, ja biegnę IP: *.mofnet.gov.pl 06.09.05, 10:26
      A wspomnianym przedmówcą miał być ADSAM - coś moja maszyna pomieszała.
    • Gość: smartynus Re: On powłóczy nogami, ja biegnę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:07
      tak jak te czerwone kacyki do władzy i mamony, wmawiając wszystkim że jestem
      rzutki, przedsiębiorczy. dynamiczy i w ciągu roku mój majątek powiększył się
      milion razy.A kiedyś rodzice mówili że taki człowiek to po prostu ZŁODZIEJ.
    • Gość: maciek biegnij, Władek, biegnij... IP: 212.160.147.* 07.09.05, 13:47
      ... Józek już dobiegł do Brukseli w czerwonym berecie, Tobie też się uda!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka