Dodaj do ulubionych

Pomazali Katedrę?

19.07.04, 22:31
Jeżeli się nie mylę, to w radiowej trójce wspominali coś o tym, że jacyś
kretyni pomazali sprayem naszą katedrę. I to podobno dość ostro, łącznie z
drzwiami. Ktoś coś o tym wie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sławek Re: Pomazali Katedrę? IP: *.pl / *.smsnet.pl 19.07.04, 23:27

Za Polskim Radiem...
      Nieznani sprawcy zniszczyli drzwi bazyliki archikatedralenej w Szczecinie.
      Wymalowano na nich hasła antyklerykalne i antychrześcijańskie. Uszkodzona
      została elewacja, ogrodzenie oraz tablice ogłoszeniowe. W ten sam sposób
      zniszczone zostały także drzwi i zabytkowe mury kościoła przy ulicy Świętego
      Ducha.
      Ksiądz Jan Kazieczko, proboszcz bazyliki archikatedralnej pod wezwaniem św.
      Jakuba w Szczecinie jest oburzony. Podobnie jak mieszkańcy Szczecina. "Wandale
      uderzyli w uczucia wszystkich katolików, mieszkających w miescie." -
      powiedział.. Najbardziej zniszczone zostały drzwi jubileuszowe, zamontowane z
      okazji roku 2000-ego. Proboszcz dodał, że te drzwi przypominają o historii
      chrześcijaństwa na tym terenie. Obok są zabytkowe drzwi drewniane, które
      również zostały zniszczone farbą.
      Odrestaurowanie zniszczonych zabytków będzie bardzo kosztowne. Sprawę bada
      szczecińska policja. Sprawcy, o ile zostaną schwytani, będą odpowiadać przed
      sądem za zniszczenie zabytków i obrazę uczuć religijnych.

P. Żuchowski PR Szczecin
      • Gość: Gryf Re: Pomazali Katedrę? IP: *.nitka.net.pl 19.07.04, 23:35
        Tych niezrownowazonych psychicznie bandytow, ktorzy dokonuja swietokradztwa
        porownywalnego z gwaltem powinno sie (po zlapaniu?) bardzo surowo ukarac.
        I zaznacze ze nic absolutnie nie mam przeciw "gaffitti" i wyznawcom
        sztuki "graficiarskiej".
        Uwazam jednak, ze niszczenie (tak,tak niszczenie) budowli sakralnych to
        zbrodnia.

Sumienie i slowo czynia czlowieka krolem ziemi.
    • Gość: Sławek Re: Pomazali Katedrę? IP: *.pl / *.smsnet.pl 19.07.04, 23:39
      Nie każdy musi być wierzący. To sprawa wyboru. Ale historie i zabytki to raczej
      powinniśmy szanować.To nasze wspólne dobro...
    • Gość: mamoniowa Re: Pomazali Katedrę? IP: 212.244.77.* 20.07.04, 08:59
      Gratuluje wandalom wyboru!!! Katedra, jeden z nielicznych zabytkow, ktore
      zostaly idealnie nadaje sie do mazania. Ale czego wymagac od dzieci o
      inteligencji ameby, skoro legendarny pierwszy prezydent miasta chcial ja
      zburzyc he he he
    • absztyfikant Re: Pomazali Katedrę? 20.07.04, 13:01
      Ksiadz przesadza. Oni urazili uczucia wszystkich normalnych szczecinian, nie
      tylko katolikow. To barbarzynstwo bez wzgledu na to jakimi motywami kierowali
      sie wandale. Skandal, ktoryu wymaga publicznego napietnowania. Gdybym pochwycil
      tych gagatkow, to przez 2 lata zamiatali by ulice w ramach resocjalizacji i
      zmieniali obsrane pieluchy umierajacym staruszkom w hospicjum. Takie wstrzasy
      czasem sa potrzebne.
    • mlody.patriota Re: Pomazali Katedrę? 20.07.04, 14:30
      oto sa skutki komunistycznego wychowania
    • ciotka_matylda Re: Pomazali Katedrę? 20.07.04, 15:14
      Chamstwo i prymitywizm. Szkoda slow.
      • sylwia33 Re: Pomazali Katedrę? 20.07.04, 15:41
        Jak im się nudzi to niech pomogą FMS sprzątać Szczecin.
    • Gość: inny Re: Pomazali Katedrę? IP: 83.168.104.* 20.07.04, 19:24
      "Młody patrioto" - nie sądzę aby ci , którzy to zrobili odebrali "komunistyczne
      wychowanie " chociażby z racji wieku .A metody jak nic przypominają działania
      młodzieży - bojówki partii zaczynającej się na L i mającej Polskę w
      nazwie .Zabrakło tylko beisboli do dewastacji tych drzwi.
      O ile sobie przypominam ta za " komuny " młodzież po godz.20.00 mogła dostać
      tylko pałą na ulicy albo mieć " jodełkę " na plecach ( niektórzy wiedzą o co
      chodzi ).
      • Gość: pieszy Re: Pomazali Katedrę? IP: *.fnet.pl 20.07.04, 19:48
        jeżeli żyją tacy, dla których baszta to tylko dwie stare cegły

to czemu się tu dziwić

(ani tego zjeść ani wypić)
    • mlody.patriota Re: Pomazali Katedrę? 21.07.04, 14:24
      a wlasnie, ze komunistycne wychowanie.
      • buddy Re: Pomazali Katedrę? 21.07.04, 14:34
        ty jesteś chory psychicznie wszędzie widzisz komunistów
        • absztyfikant Re: Pomazali Katedrę? 22.07.04, 13:06
          Mysle, ze Ci troglodyci, ktorzy dopuscili sie tej dewastacji nawet nie maja
          pojecia czym byl komunizm. Jednak niewatpliwie byly to czasy deprawujace ludzi.
          Az tak bym ostro tego nie formulowal.
          • Gość: H56 Re: Pomazali Katedrę? IP: *.comnet.krakow.pl 22.07.04, 13:35
            ja tam różnicy miedzy zabazgraniem przez graficiarzy elewacji budynku a katedrą
            raczej nie widzę. Każda dewastacja jest wysoce naganna. Jakoś nie przypominam
            sobie aby za komuny bazgrano po ścianach. No chyba ,że " Slidarność walczy"
            albo "precz z komuną" ci co wtedy pisali, też odebrali wychowanie komunistyczne
            bo wszystkie szkoły były świeckie no chyba ,że była to szkoła katolicka. Nie
            uwierzę aby jakakolwiek rodzina uczyła swoich dzieci chuliganki. Podejrzewam,
            że ci co dewastują wspólne mienie to odebrali już staranne wychowanie
            katolickie na lekcjach religii.
            • Gość: mamoniowa Re: Pomazali Katedrę? IP: 212.244.77.* 22.07.04, 14:40
              Heniu w lekcjach jakiej religii uczestniczyles skoro raczysz nas tutaj takimi
              zaskakujacymi sensacjami???
              • Gość: XYZ Re: Pomazali Katedrę? IP: 213.155.191.* 22.07.04, 14:47
                Mysle, że Henio miał na myśli gówniarnię, która zdobywała wiedzę we
                współczesnej szkole z lekcją "religii".
                • Gość: mamoniowa Re: Pomazali Katedrę? IP: 212.244.77.* 22.07.04, 15:01
                  Mysle, ze Henio czasami bywa w ogole bezmyslny
          • Gość: XYZ Re: Pomazali Katedrę? IP: 213.155.191.* 22.07.04, 14:44
            Pewnie absztyf urodziłes się w roku 1989 albo jestes zdeprawowany;)
        • Gość: mamoniowa Re: Pomazali Katedrę? IP: 212.244.77.* 22.07.04, 13:33
          Wiesz cco buddy??? O brak rozumu mozna raczej posadzic tych, ktorzy sa
          sprawcami tej dewastacji. Ich ptasie mozdzki najwidoczniej pominely fakt, ze
          katedra jest nie tylko obiektem sakralnym i nawet ktos na poziomie Foresta
          Gumpa dostrzeze, ze to jeden z nielicznych zabytkow, jakie udalo sie ocalic w
          naszym miescie. Jest to dowod na to jak skrajne poglady moga ograniczac.
          Nawet kure mozna nauczyc liczyc do trzech, ale najwidoczniej niektorzy
          przedstawiciele gatunku homo sapiens nie przeskocza bariery jaka stanowi dla
          nich gotyk.....
          • Gość: XYZ Re: Pomazali Katedrę? IP: 213.155.191.* 22.07.04, 14:50
            I to właśnie zarzuca buddy młodemu patriocie, który wg. buddego ma za mały
            rozumek by pojąć, że dewastatorzy nie mieli nic wspólnego z komunizmem. Zarzuca
            mu upolitycznianie zwykłego wandalizmu. Fakt faktem, że młody patriota ma
            jakieś problemy skoro wszędzie widzi komunistów. był tak senator w USA,
            pamiętacie? Podobno też miał cos nie tego...
            • Gość: mamoniowa skrajnosci IP: 212.244.77.* 22.07.04, 15:05
              Jedni widza tylko komunistow, a inni sugeruja, ze ludzie niszcza wlasne
              koscioly. W kontekscie tego tematu sam zdecyduj kto wykazal sie wieksza
              glupota :-)
              • Gość: XYZ Re: skrajnosci IP: 213.155.191.* 22.07.04, 15:09
                Hmmmmmm to jest wypowiedź buddy`ego:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=14297901&a=14339779
                Widzisz tu jakąś sugestię, że to katolicy sami sobie kościół pomazali?????
                • Gość: mamoniowa Re: skrajnosci IP: 212.244.77.* 22.07.04, 15:28
                  Nie buddy lecz Henio , co zreszta juz wczesniej zauwazyles.Oczywiscie inaczej
                  niz ja odebrales jego slowa, stad moj poznijeszy komentarz.
                  • Gość: XYZ Re: skrajnosci IP: 213.155.191.* 22.07.04, 15:29
                    --------------------------------------------------------------------------------
                    Wiesz cco buddy??? O brak rozumu mozna raczej posadzic tych, ktorzy sa
                    sprawcami tej dewastacji.

????
                    • Gość: mamoniowa Re: skrajnosci IP: 212.244.77.* 22.07.04, 15:39
                      Wklejajc to co sama napisalam, chciales zasugerowac, ze jestem Heniem???
                      Przyznaje, w dziecinstwie jak to sie mowi, brano mnie za chlopca, no,ale od
                      tamtego czasu nieco sie zmienilam he he he.
                      "Podejrzewam,
                      katolickie na lekcjach religii."-H56
                      No moze, aby nie bylo niedomowiec, powtorze pytanie, kto wykazal sie wieksza
                      glupota w kontekscie tego tematu ,mlody.patriota, ktory na swoje nieszczescie
                      wszedzie spotyka dowody istnienia tych, ktorych uwaza za komunistow czy Henio,
                      ktorego zdaniem ludzie niszcza wlasne koscioly. Nie wykluczam mozliwosci
                      zastosowania przez Henia srotu myslowego, ale znajac juz na tyle jego poglady,
                      nie podejrzewam go jednak o taki zakamuflowany wybieg.

• Gość: XYZ Re: skrajnosci IP: 213.155.191.* 23.07.04, 07:58
                        Uważam, że bardziej "oszołomiony" jest kolega młody patriota, z tego względu,
                        iż z wypowiedzi Henia, moim zdaniem, wynika, iż wandalizmu dopuściły się osoby
                        młode, które edukację odbierały we współczesnej szkole z religią. Inna sprawa,
                        to fakt, iż uczęszczanie na religie nie oznacza utożsamiania się młodzieży z
                        wyznaniem kultywowanym w pomazanym zabytku.
                        • Gość: mamoniowa Re: skrajnosci IP: 212.244.77.* 23.07.04, 10:29
                          Dobra, koniec tematu, bo to jeden z tych, ktore zdaja sie nie miec konca.Zadne
                          z nas nie ustapi, a kazde bedzie uwazalo , ze ma racje.
                          Amen
    • Gość: destiny Re: Pomazali Katedrę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.04, 17:03
      a wszystko przez balcerowicza, który w końcu musi odejść
    • vojciech Re: Pomazali Katedrę? 22.07.04, 19:00
      Widziałem dzisiaj, że starali się usunąć te napisy z drzwi. Z tych milenijnych
      nawet się udało (chociaż widać, że coś tam było), natomiast z drewnianymi
      drzwiami poszło już gorzej. Pozostała wielka kolorowa plama. Nie widziałem
      natomiast drzwi od strony ul. Grodzkiej.
      • Gość: H56 Re: do mamoniowej IP: *.comnet.krakow.pl 22.07.04, 20:48
        XYZ dobrze zrozumiał o co mi chodzi. Jezeli chodzi o moje lekcje religii, to
        chodziłem wtedy, gdy odbywała się w salce katechetycznej. Ponieważ byłem
        małolatem, zgodnie z wolą rodziców ,praktykujących katolików, musiałem
        uczestniczyć w katechezie. Moje dzieci też muszą, bo mają nawiedzoną mamę.
        • vojciech Re: do mamoniowej 22.07.04, 22:27
          Gość portalu: H56 napisał(a):

> musiałem
          > uczestniczyć w katechezie. Moje dzieci też muszą, bo mają nawiedzoną mamę.

Nie myślałem Heniu, żeś pantoflarz.
          • Gość: H56 Re: do mamoniowej IP: *.comnet.krakow.pl 22.07.04, 22:43
            jak, mam to rozumieć Wojciechu ?
        • Gość: mamoniowa do Henia IP: 212.244.77.* 23.07.04, 07:48
          " Podejrzewam,
          katolickie na lekcjach religii."
          "musiałem
          uczestniczyć w katechezie. Moje dzieci też muszą, bo mają nawiedzoną mamę."

Hmmm, gdyby nie to, ze mieszkasz w Krakowie pomyslalabym, ze to Twoje latorosle
          zrobily takiego psikusa :-)

• Gość: H56 Re: do mamoniowej IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.04, 10:02
            poucinał bym im ręce, tak ,ze o moje dzieci możesz byc spokojna
            • Gość: mamoniowa Re: do mamoniowej IP: 212.244.77.* 23.07.04, 10:10
              Bynajmniej Heniu nie zamierzam ingerowac w wychowanie twoich dzieci
          • Gość: activist Re: do Henia IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 17:34
            A ja pomyślałem, że nie ma skutku bez przyczyny.
            • Gość: H56 Re: do Henia IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.04, 18:25
              napewno tak, ale nie ma co powielać wzorców z przeszłości. A tak swoją drogą to
              co tam było napisane ? określenia, że były to hasła antychrześcijańskie jakoś
              mnie nie satysfakcjonują.
              • Gość: inny Re: do Henia IP: 83.168.104.* 23.07.04, 19:13
                Szkoda , że do aktu wandalizmu dorabia się ideologię polityczno - religijną
                • Gość: H56 Re: do Henia IP: *.comnet.krakow.pl 23.07.04, 21:03
                  tego żaden prawicowy oszołom nie zrozumie
                  • Gość: mamoniowa Re: do Henia IP: 212.244.77.* 26.07.04, 13:56
                    Heniu cos mi sie wydaje, ze Mlodziez Wszechpolska realizuje sie w inny sposob,
                    tym razem, to ta z lewej strony dala upust swojej zwyrodnailej wyobrazni.
                    Zreszta najczesciej takich aktow wandalizmu dokonuja zwiazani z zupelnie inna
                    patologia.
    • Gość: dddd Re: Pomazali Katedrę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:33
      jak ja bym dorwal tych bydlakow, to zapamietali by mnie na baaardzo dlugo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka