mihalina 12.09.02, 21:15 qrcze! banda pijanych palantow nawet zmarlym nie daje spokoju. nawet nie wiem, jaka kare mozna wymierzyc takim zwierzetom....... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stefano Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.02, 21:54 Tylko bardzo prosze nie stosujmy schematu o podlozu antysemickim i o 11 wrzesnia , to juz zaczyna byc chore . Takich zniszczen jest we Wroclawiu masa . Przyczyna nie jest antysemityzm ani data 11.09. Takie bydlece zachowanie w tym miescie ma miejsce na codzien w stosunku do wszystkiego . Zacznijmy to zmieniac chocby od zakazu picia alkoholu na ulicach poprzez zainteresowanie sie tym co ci mlodzi ludzie maja do roboty popoludniami itd . Temat rzeka i wiele do zrobienia , ale na pewno nie w stylu "robta co chceta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tirsa Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.02, 22:07 Gość portalu: Stefano napisał(a): > Takich zniszczen jest we Wroclawiu masa . > Przyczyna nie jest antysemityzm ani data 11.09. Takie bydlece zachowanie w tym > miescie ma miejsce na codzien w stosunku do wszystkiego . Przypomnij mi proszę, kiedy ostatnio, na tą skalę, został zdewastowany we Wrocławiu cmentarz katolicki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL WROCLAW MIASTEM GODNYM EXPO IP: *.swipnet.se 12.09.02, 23:08 Barbarzyncy,ktorzy zdewastowali cmentarz zydowski to dzieci i wnuki repartiantow zza Buga. Zapewne miasto to europejskie ten polski wroclawek.Godny organizacji EXPO. Odpowiedz Link Zgłoś
pafik Re: WROCLAW MIASTEM GODNYM EXPO 13.09.02, 00:17 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Barbarzyncy,ktorzy zdewastowali cmentarz zydowski to dzieci i wnuki > repartiantow zza Buga. > Zapewne miasto to europejskie ten polski wroclawek.Godny organizacji > EXPO. Swoja wypowiedzia rownasz w dol, a wlasnie tam sa owi idioci, ktorzy zdewastowali cmentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jureek Re: WROCLAW MIASTEM GODNYM EXPO IP: 62.8.156.* 13.09.02, 11:47 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Barbarzyncy,ktorzy zdewastowali cmentarz zydowski to dzieci i wnuki > repartiantow zza Buga. Skąd wiesz? > Zapewne miasto to europejskie ten polski wroclawek.Godny organizacji > EXPO. A niemiecki byłby godny? No tak, Niemcy niczego złego Zydom nie zrobili. Przepraszam innych czytających za tę złośliwość, ale jak czytam takie prostackie uogólnienia, to nie mogę inaczej. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieas żydki IP: 62.29.248.* 13.09.02, 15:22 Taaa , jak ktos mówi o zydkach to od razu antysemita , porąbalo się w głowach żydom i tyle , Nie każdy z ludzi tak , myśli a oni tak uważają. Ktoś źle spojrzy , ktoś powie określeniem "ty żydzie" - to od razu jest antysemitom. Jakaś paranoja !!!!! Wracając do dewastacji , wszędzie są bydlaki , które niszczą cmentarze ( również w Izraelu ) - także można mieć pretensje ,że nie łapią takich To tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefano Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.02, 16:26 Nie bede ci przypominal bo nie notuje tego rodzaju wydarzen , natomiast nie bede rowniez na sile uparcie twierdzil , ze Wroclaw to antysemici i terorysci . To sa typowe gry polityczne i nie dam sie w nie wciagnac . Bylo kilku gowniarzy, nawet antysemitow , i rozbili nagrobki i na tym koniec kochani , a raczej poczatek gdyz tych kilku nalezy odnalezc i doprowadzic do naprawienia krzywd czyli wysprzatania cmentarza , uporzadkowania oraz na ich kodszt zamowic nowe nagrobki i tyle . Wlasnie takie zadoscuczynienie jest na miejscu i tego oczekuje , a nie wykrzykiwania o antysemityzmie czy 11.09. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PBN Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.biskupin.wroc.pl 12.09.02, 23:44 Gość portalu: Stefano napisał(a): > Tylko bardzo prosze nie stosujmy schematu o podlozu antysemickim i o 11 > wrzesnia , to juz zaczyna byc chore . Takich zniszczen jest we Wroclawiu masa . > Przyczyna nie jest antysemityzm ani data 11.09. Takie bydlece zachowanie w tym > miescie ma miejsce na codzien w stosunku do wszystkiego . Zacznijmy to zmieniac > > chocby od zakazu picia alkoholu na ulicach poprzez zainteresowanie sie tym co > ci mlodzi ludzie maja do roboty popoludniami itd . Temat rzeka i wiele do > zrobienia , ale na pewno nie w stylu "robta co chceta". Ależ pieprzysz od rzeczy. Nie wiem, komu by się chciało tak cokolwiek dewastować bez powodu. Na pewno nie byli to wracający z imprezy załoganci. To byli albo skinheadzi albo inni faszole. Alkohol nie ma tu nic do rzeczy. Podobnie jak organizowanie popołudni czy "Róbta co chceta" (gdybyś wiedział o czym piszesz, to zauważyłbyś, że ten program promował akurat postawy antyfaszystowskie i antyrasistowskie). No pasaran. PBN Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.swipnet.se 13.09.02, 01:09 Jak juz pisalem nie byl to pierwszy wypadek dewastacji na terenie Cmentarza Zydowskiego.Kilka lat temu z grobu mojego Ojca ukradziono plyte pomnikowa. Niechze Redakcja G.W. sprawi , aby Cmentarz otoczono nalezyta opieka. Jak sie domyslacie organizacje zydowskie na calym swiecie naglosnia sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on_Morph Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 01:25 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Niechze Redakcja G.W. sprawi , aby Cmentarz otoczono nalezyta > opieka. > Jak sie domyslacie organizacje zydowskie na calym swiecie naglosnia > sprawe. Wiesz, nie wiem, czy redakcja G.W. ma taka moc sprawcza.... Swoja droga, zastanawiam sie... Czy organizacje zydowskie wlasnie nie powinny sie zajac tym osobiscie, tzn. ufundowac 2 etaty dla osob, ktore zatroszczylyby sie o porzadek na tym cmetarzu? Wiem, ze w zasadzie powinny zrobic to wladze miasta, ale w wielu przypadkach cmetarzy katolickich, najwieksza uwage poswieca im lokalna administracja koscielna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on_Morph Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 01:25 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Niechze Redakcja G.W. sprawi , aby Cmentarz otoczono nalezyta > opieka. > Jak sie domyslacie organizacje zydowskie na calym swiecie naglosnia > sprawe. Wiesz, nie wiem, czy redakcja G.W. ma taka moc sprawcza.... Swoja droga, zastanawiam sie... Czy organizacje zydowskie wlasnie nie powinny sie zajac tym osobiscie, tzn. ufundowac 2 etaty dla osob, ktore zatroszczylyby sie o porzadek na tym cmetarzu? Wiem, ze w zasadzie powinny zrobic to wladze miasta, ale w wielu przypadkach cmetarzy katolickich, najwieksza uwage poswieca im lokalna administracja koscielna. Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolowski Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz 13.09.02, 01:23 W ktorym miejscu na ziemi mam ustawic nagrobek dla ciebie, narodzie moj? Szczatki twoje rozrzucono po tysiacach cmentarzy. Pamiec po tobie wiatr cmentarny rozwiewa jak piasek Eliasz Rajzman, Ognisty luk (tlum. Katarzyna Suchodolska) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.swipnet.se 13.09.02, 02:22 Trudno obarczac gmine zydowska we Wroclawiu opieka nad cmentarzem .Gmina to kilkanascie raptem staruszkow w wieku ponad 80 lat,ktorym nie udalo sie w latach 60 wyjechac.Przewodniczacym Gminy jest facet 50 kilku letni, ktory Zydem stal sie jakies dziesiec lat temu. Z tego co wiem to gmina za niemieckie pieniadze remotuje gmach Synagogi odebrany zreszta Gminie pod koniec lat szecdziesiatych i potem przez polskich uzytkownikow zdewastowany,ale to juz zupelnie inna historia. Ta gmina to wladza jak z Rewizora Gogola.Wiecej pisac nie warto. Tylko wladze miasto moga wyremontowac Synagoge i otoczyc opieka Cmentarz Zydowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marucha Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.dip.t-dialin.net 13.09.02, 05:23 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Trudno obarczac gmine zydowska we Wroclawiu opieka nad cmentarzem .Gmina > to kilkanascie raptem staruszkow w wieku ponad 80 lat,ktorym nie udalo > sie w latach 60 wyjechac.Przewodniczacym Gminy jest facet 50 kilku > letni, ktory Zydem stal sie jakies dziesiec lat temu. > Z tego co wiem to gmina za niemieckie pieniadze remotuje gmach Synagogi > odebrany zreszta Gminie pod koniec lat szecdziesiatych i potem > przez polskich uzytkownikow zdewastowany,ale to juz zupelnie inna historia. > Ta gmina to wladza jak z Rewizora Gogola.Wiecej pisac nie warto. > Tylko wladze miasto moga wyremontowac Synagoge i otoczyc opieka Cmentarz > Zydowski. I powinny to wreszcie zrobic zamiast rozdawac za darmo wille tym ktorych stac na to aby je sobie kupic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wędzonka Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.gtech.com / 156.24.231.* 13.09.02, 11:31 Gość portalu: MICHAL napisał(a): > Trudno obarczac gmine zydowska we Wroclawiu opieka nad cmentarzem .Gmina > to kilkanascie raptem staruszkow w wieku ponad 80 lat,ktorym nie udalo > sie w latach 60 wyjechac.Przewodniczacym Gminy jest facet 50 kilku > letni, ktory Zydem stal sie jakies dziesiec lat temu. > Z tego co wiem to gmina za niemieckie pieniadze remotuje gmach Synagogi > odebrany zreszta Gminie pod koniec lat szecdziesiatych i potem > przez polskich uzytkownikow zdewastowany,ale to juz zupelnie inna historia. > Ta gmina to wladza jak z Rewizora Gogola.Wiecej pisac nie warto. > Tylko wladze miasto moga wyremontowac Synagoge i otoczyc opieka Cmentarz > Zydowski. Czy naprawde sadzisz ze nie robia tego celowo, z pobudek antysemickich czy jakichs innych? A wlasciwie jak to jest, mozna STAC SIE Zydem? Slyszalem ze to sie dziedziczy i to tylko po kadzieli... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NXA Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.abb.pl 13.09.02, 12:01 Ludziska, coś Wam się pomieszało. Wygląda z wpisów, że wszyscy wrocławianie są temu winni. To co się stało jest karygodne. Mam bliskich na cmentarzu osobowickiem i na wiosnę zastałem grób zdewastowany. Nawet nic nie zgineło, bo to był bym w stanie zrozumieć. Powyrywane rośliny, wywrócone i rozbite nagrobki. Kilkadziesiąt innych w pobliżu też. Nie winię "Wrocławia i jego mieszkańców". Nikt nie strzeże cmentarzy, niezależnie od jego charakteru (łącznie z zabytkowymi). Dewastacje cmentarzy niestety mają miejsce w całej Polsce. Nie mieszajcie przestępstwa jakim niewątpliwie jest dewastacja cmentarza na Lotniczej z Wrocławiem jako takim. A w mojej sprawie odnośnie zniszczonego nagrobka "... umarza się śledztwo, z powodu braku wykrycia sprawcy..." i to też jest karygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kto? Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.man.poznan.pl 13.09.02, 13:58 Jak sprawcy byli pijani to na pewno antysemici Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NancyS Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 15:29 Czytam wasze wypowiedzi i jedno mi się nasuwa- bachorki w piaskownicy. Niemcy czy Żydzi, tolerancyjni czy nie, EXPO czy dom publiczny- jakie to wszystko ma znaczenie przy tym co się stało? Nastąpił akt wandalizmu- nie pierwszy, ale mam nadzieję, że ostatni i po tym wszystkim powinniśmy się starać wyjść z twarzą- własnie my- niemi obserwatorzy. Dzień w dzień coś jest w tym mieście niszczone i zamiast obrzucać się błotem powinniśmy raczej pomyśleć, jak można temu przeciwdziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NancyS jak bachorki w piaskownicy IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 15:45 Czytam wasze wypowiedzi i jedno mi się nasuwa- bachorki w piaskownicy. Niemcy czy Żydzi, tolerancyjni czy nie, EXPO czy dom publiczny- jakie to wszystko ma znaczenie przy tym co się stało? Nastąpił akt wandalizmu- nie pierwszy, ale mam nadzieję, że ostatni i po tym wszystkim powinniśmy się starać wyjść z twarzą- właśnie my- niemi obserwatorzy. Dzień w dzień coś jest w tym mieście niszczone i zamiast obrzucać się błotem powinniśmy raczej pomyśleć, jak można temu przeciwdziałać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Nareszcie zrozumialem. IP: *.skane.se 13.09.02, 20:17 We Wroclawiu w calej Polsce , a ponadto takze na Ukrainie niszczenie cmentarzy jest sprawa zupelnie normalna. Dotychczas o tym nie wiedzialem.Teraz juz wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Jeden link o 'nieistniejacych' neonazistach w Pols 13.09.02, 21:17 Ja nie wiem dlaczego tak sie wszyscy upieraja ze to wandale? W kazdym demokratycznym kraju istnieje jakis ekstremistyczny margines. Jesli te lobuzy byly na tyle zdeterminowane, by wykonac wielogodzinna ciezka harowke fizyczna i dzwigac wielotonowe ciezary, to myslicie ze by nie pobili przy okazji stroza nocnego? Bardzo dobrze, ze go nie bylo. A tu link o tych 'nie istniejacych' ugrupowaniach skrajnej prawicy. Kalendarium. www.punk.px.pl/Terror.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antipastipastis Re: helga do szkoły !!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 22:49 czy wiesz co to jest narodowy socjalizm ???? a co to jest prawica ????? Odpowiedz Link Zgłoś
_helga Do antipastipastisa 14.09.02, 00:37 Gość portalu: antipastipastis napisał(a): > czy wiesz co to jest narodowy socjalizm ???? a co to jest prawica ????? Roznie powiadaja. Jak poszukasz po necie, znajdziesz ich strony, to zobaczysz ze oni sie sami nazywaja prawica. Na tej samej zasadzie, jak postkomunisci sie sami nazywaja lewica. A zgodzilabym sie z toba w tym sensie, ze ugrupowania totalitarne, tzn. nazisci, stalinisci, a ostatnio islamisci (nie mylic z muzulmanami) nie naleza do demokratycznej sceny politycznej, i nie da sie ich zakwalifikowac jako prawice lub lewice, niezaleznie od tego, jak sie sami nazywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekumen Re: Zniszczono cmentarz żydowski przy ul. Lotnicz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.02, 09:47 mihalina napisał: > qrcze! banda pijanych palantow nawet zmarlym nie daje spokoju. > nawet nie wiem, jaka kare mozna wymierzyc takim zwierzetom....... czasem myślę, że synkowie chcąc rozgłosu np. na forum, robią zadymę i później jest wiele na ich temat, a oni mają zabawę, szkoda, że na głupotę lekarstwa nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś