Dodaj do ulubionych

pytanie Poznaniaka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 15:53
witam Wrocław.
pytanko: przyjechałem dzisiaj do was
na rozmowy z klientem. jechałem do
Rynku od strony trasy na Warszawę
bo załatwiałem coś u dealera Nissana.
przejeżdżając przez duży most na Odrze
obok Grunwaldzkiego zobaczyłem taką wielką
gigantyczną budowlę nad rzeką.
co to jest? nie gniewajcie się, bo
bardzo lubię wasze miasto, ale to coś
jest obrzydliwe. szare jak jakiś wielki
bunkier.
Obserwuj wątek
    • Gość: ! Re: pytanie Poznaniaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 16:01
      Nowa Bibloteka Uniwersytetu Wrocławskiego (budowa trwa)
    • sothis666 Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 16:25
      No, bunkier Naszego Prezydenta naturalnie :)))
    • no.logo Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 16:32
      Ech Pyrolu, wyjątkowo niepoprawny politycznie wątek założyłeś ;-))) Pomijając to, że - podobnie jak większość środowiska uniwersyteckiego - byłem przeciwny całej tej inwestycji, to ten budynek po prostu mi się nie podoba. Inna była makieta, inne wizualizacje - a to co wyszło z ziemi, to jakiś socrealistyczny bunkier pasujący do Warszawy lat 50.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: pytanie Poznaniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:43
        >Inna była makieta, inne wizualizacje - a to co wyszło z ziemi, to jakiś
        >socrealistyczny bunkier pasujący do Warszawy lat 50.
        >
        Nawet autor projektu się przeraził i przestał bunkier firmować:)))
      • radiks Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 16:44
        Niedawno znajoma, która jest rodowitą wrocławianką zapytała się mnie gdy
        przechodziliśmy obok (mieszkam w pobliżu tej bUDOWY)
        "nie wiesz może kiedy to pomalują albo obłożą jakimś ładnym kamieniem?"
        Gdy jej wytłumaczyłem, że to już koniec i będzie takie szare to komentarzem był
        jęk rozpaczy i słowa" Jezu coo te młoty postawiły w takim ładnym i
        reprezentacyjnym miejscu. Feee, brzydkie i psuje wygląd okolicy."
        Nic dodać (a właściwie można wiele negatywów, nic ująć.
        Jak dla mnie to ten kolor elewacji sprawia takie wrazenie jakby ktoś chciał
        studentom przekazać wiadomość "porzućcie wszelką nadzieję, Ci którzy tu
        wchodzicie..." :-/
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: pytanie Poznaniaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.05, 16:46
          kamień elewacyjny w projekcie miał być inny (wapień muszlowy) i droższy, mitex
          wykonał oszczędności.
          • sothis666 Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 17:31
            > wykonał oszczędności.

ehm... ;)
            raczej: elegancko przewalil kilka milionow:)
      • capo_di_tutti_capi Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 19:58
        no.logo napisał:

> Ech Pyrolu, wyjątkowo niepoprawny politycznie wątek założyłeś ;-))) Pomijając
        t
        > o, że - podobnie jak większość środowiska uniwersyteckiego - byłem przeciwny
        ca
        > łej tej inwestycji, to ten budynek po prostu mi się nie podoba. Inna była
        makie
        > ta, inne wizualizacje - a to co wyszło z ziemi, to jakiś socrealistyczny
        bunkie
        > r pasujący do Warszawy lat 50.

Ech no.logo, nie wiesz, że pomniki socrealizmu są teraz w modzie?;)
        A we Wrocławiu, prócz Mieszkaniowej Dzielnicy Kościuszkowskiej przybędzie na
        następny: BUWr, ale w wydaniu neo:)
    • Gość: Rafis Re: pytanie Poznaniaka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.09.05, 17:30
      to jest urząd wojewódzki :)

widocznie nie znacie się na dobrej faszystowskiej architekturze :)
      • Gość: Martix Re: pytanie Poznaniaka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.05, 21:01
        Czy byliście w Berlinie?Właśnie przedwczoraj stamtąd wróciłem.Tam dopiero
        byście zobaczyli nowoczesne bunkry np.przy Reichstagu i wielu miejscach.Tak się
        teraz buduje,to wynik mody w architekturze choć przyznam nieco szokujący.I
        prawie wszędzie jest wszystko zabudowane,w centrum i obok nie ma już właściwie
        gdzie co stawiać.U nas też musi być nieco nowocześniej,jak ten budynek skończą
        będzie wyglądał bardziej okazale.
        • no.logo Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 21:04
          > jak ten budynek skończą
          > będzie wyglądał bardziej okazale.

Bujda na resorach. Jak chcesz "uokazalić" tę żałosną elewację a la schron tudzież bunkier? Namalujesz na niej motywy roślinne zieloną farbką olejną?
          • Gość: Rafis Re: pytanie Poznaniaka IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.09.05, 21:07
            przeciez ten budynek własnie ma taki byc!
            to ma byc "skała" nadodrzanska. Moze sie to komus nie podobac ale w swojej
            klasie jest dobry :)
            • no.logo Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 21:24
              Widzisz Rafisie - potrafimy się zgodzić :-))) Ja też uważam, że Nowa Biblioteka jest absolutnym numerem jeden w kategorii "skała (lita)". Przydałby się jakiś górnik strzałowy - oni wiedzą co robić ze skałami...
        • es_wu Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 21:16
          Gość portalu: Martix napisał(a):

> Czy byliście w Berlinie?Właśnie przedwczoraj stamtąd wróciłem.Tam dopiero
          > byście zobaczyli nowoczesne bunkry np.przy Reichstagu i wielu miejscach.Tak się
          >
          > teraz buduje,to wynik mody w architekturze choć przyznam nieco szokujący.
          >

Spokojnie. Jakie bunkry??? Nowe budynki Bundestagu (bo to chyba o nich mowa) to
          przykład najwyższej klasy współczesnej architektury. Co więcej są tak
          skonstruowane, że promują "jawność" życia polityków w dosłownym tego słowa
          znaczeniu. Wiele pomieszczeń (np. salki posiedzeń komisji) jest widocznych z
          trawnika przed tym budynkiem, bo są oszklone i w dodatku prawie na poziomie
          wzroku. Podobnie można sobie z boku zajrzeć do środka i zobaczyć cały budynek na
          przestrzał (tam jest taki potężny hol ciągnący się wzdłuż całego budynku)
          obserwując przy okazji kto wchodzi do którego pomieszczenia. Ten budynek to
          urzeczywistnienie hasła o przejrzystości władzy dla obywatela!!! Dlatego
          jakiekolwiek porównanie z bunkrem jest nie na miejscu...

Pozdrawiam,
          SW
          • preslaw Re: pytanie Poznaniaka 27.09.05, 22:27
            A ja wypowiem maksymę Wykrzyknika, która jest też i moją maksymą, że najlepeij wydawać oceny po oficjalnym otwarciu, kiedy budowla będzie skończona. Swoją drogą mnie ten budeynek nie odpycha, choć szczytem piękna się nie wydaje, ale jakoś pasuje mi do miejsca. Zobaczymy....
            • Gość: jaś zielone ucho Re: pytanie Poznaniaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 08:28
              no się nasadzi dzikiego wina albo jakiej innej pnącej gadziny ,obrośnie cały ,i
              będzie dobrze,swoją drogą szkoda,widzieliście bibliotekę uniwersytetu w warszawie?
              • Gość: dach3 Re: pytanie Poznaniaka IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.wroc.pl 28.09.05, 09:49
                Znacznie bliżej masz Muzeum Narodowe we Wrocławiu. 300m od budynku nowej biblioteki. Może " zieleninka" się przeniesie ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka