Dodaj do ulubionych

Kompleks Warszawy

IP: *.viknet.pl 01.10.05, 17:25
Wrocławianie mają dziwny kompleks Warszawy. Gdy tylko pojawi się jakiś
artykuł o Wawie, zaczyna się seria wpisów z Wrocławia "to wiocha, u nas
lepiej, przyjedźcie, zobaczcie prawdziwe miasto" itd. Wyśmiewacie Warszawę,
ale to przynajmniej polskie miasto, polska historia. Nie zapominajcie skąd
wzięliście się we Wrocławiu "Europejczycy". Poza tym Wrocław wcale nie jest
taki piękny i czysty...
Obserwuj wątek
    • rasyf Re: Kompleks Warszawy 01.10.05, 17:36
      To tylko Rasyf i jego ekipa fanatycznych zwolenników i wielbicieli. On nie
      wyjeżdża z Wrocławia więc dla niego jest to centrum światowej gospodarki,
      kultury, inwestycji high-tech w postaci supermarketów biedronka, nowoczesnej i
      słynnej w całej galaktyce infrastruktury drogowej, itd.
      • rasyf Sprostowanie 01.10.05, 17:39
        Przepraszam, ta zbieżność nicków mnie myli, chodziło mi oczywiście o Rafisa bo
        rasyf to ja.
    • Gość: biedronka Re: Kompleks Warszawy IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.10.05, 17:52
      to chyba prowokacja , oczywiście na podst. kilku histerycznych postów zakładasz
      ze wszyscy tak uważamy? ja dla kontrastu spotykam się zewsząd, a już chyba od
      wszystkich napotkanych warszawiaków, z achami i ochami na temat wrocławia,
      osobiście nie mam nic do Warszawy, za słabo ją znam żeby coś mocno chwalić czy
      krytykować, a Wrocław lubię bo to moje miasto i tyle, dostrzegam pozytywne
      zmiany w mieście jak również wiele rzeczy do poprawienia..co do czystości, to
      sorry, ale po ostatniej wizycie w stolicy widziałam tyle śmieci i syfu w
      niektórych miejscach w centrum, że aż strach..pozdr.
      • Gość: mad Re: Kompleks Warszawy IP: *.dami.pl 01.10.05, 18:05
        To fakt, Wrocławianie mają kompleks Warszawy, myślą że ich miasto jest naj.
        Drodzy Wrocławianie proponuje wsiąść w samochód i pojechać 200 km do Pragi czy
        450 do Wiednia czy Berlina i zobaczycie ile warte jest wasze miasto i ile
        warta jest Warszawa. Nie wpadajcie w zachwyt, leczcie się z kompleksów.
        • cancro Re: Kompleks Warszawy 01.10.05, 18:17
          Sam wątek świadczy o kompleksach mieszkańców stolycy. I we Wiedniu i w Pradze
          bywam dość często. Sami Prażanie i Wiedeńczycy głośno mówią o uderzającym
          podobieństwie do ich miast. Na tej podstawie twierdzę, że mieszkam w
          najwspanialszym mieście Polski i nie interesuje mnie, czy moją opinię
          podzielają mieszkańcy np. Warszawy.
          Mimo wszystko pozdrawiam!
        • Gość: wromaniak Re: Kompleks Warszawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.10.05, 20:46
          Warszawa to zakompleksione miasto. Niczym nie rózni sie od smierdzących rewirów
          Pragi , Wiednia czy Berlina.
          Nie wpadaj w zachwyt, leczcie się z kompleksów , przyjedź do nas mamy dobrych
          specjalistów.

• wro73 Kompleks Wrocławia 01.10.05, 18:36
      Gość portalu: Warszawiak napisał(a):

> Wrocławianie mają dziwny kompleks Warszawy. Gdy tylko pojawi się jakiś
      > artykuł o Wawie, zaczyna się seria wpisów z Wrocławia "to wiocha, u nas
      > lepiej, przyjedźcie, zobaczcie prawdziwe miasto" itd. Wyśmiewacie Warszawę,
      > ale to przynajmniej polskie miasto, polska historia. Nie zapominajcie skąd
      > wzięliście się we Wrocławiu "Europejczycy". Poza tym Wrocław wcale nie jest
      > taki piękny i czysty...

"Smutno mi, Boże"
      Kolejny raz spotykam się z biedactwem ze "stolycy" wmawiającym innym własne
      kompleksy.
      Tak się składa, że bardzo często bywam służbowo w Warszawie i z grzeczności nie
      będę komentował "walorów" Warszawy.

A co do historii i polskości - radzę powrót do podstawówki i powtórzenie
      historii z okresu 990 - 1199. W owym czasie we Wrocławiu rozwijało się już
      państwo polskie, natomiast w miejscu w którym obecnie znajduje się Warszawa -
      "stokrotka rosła polna i nad nią szumiał gaj"

Tylko nie skacz do Wisły - jak zawsze płytka, więc najwyżej się połamiesz...
    • Gość: niezorietowany Re: Kompleks Warszawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.10.05, 18:36
      a gdzie leży warszawa? To pewnie jakaś miejscowość w USA. Zgadłem?
    • cancro Re: Kompleks Warszawy 01.10.05, 18:41
      Gość portalu: Warszawiak napisał(a):

> Wrocławianie mają dziwny kompleks Warszawy.
      Przesadzasz! Warszawa jest mi i wielu tysiącom Wrocławian emocjonalnie obojetna.

> Gdy tylko pojawi się jakiś
      > artykuł o Wawie, zaczyna się seria wpisów z Wrocławia "to wiocha, u nas
      > lepiej, przyjedźcie, zobaczcie prawdziwe miasto" itd.

????

> Wyśmiewacie Warszawę, ale to przynajmniej polskie miasto, polska historia.

No jasne! Jak Jagiełło szedł pod Grunwald, warszawiacy zamknęli mu bramy miasta
      przed nosem krzycząc z murów, że "Polaków do miasta nie wpuszczą". Aż do
      przeniesienia stolicy z Krakowa, królowie polscy w oficjalnej tytulaturze
      używali zwrotu "ksiązę Mazowiecki", gdyż Mazowsze było tylko lennem Korony.
      A o "Priwislanskim kraju" zabył? Jeśli nie, to nie opowiadaj mi tu jakichś tam
      bzdur o polskości. Pokręcona historia naszej Ojczyzny sprawiła, że żadne miasto
      w Polsce nie jest pozbawione obcych wpływów jeśli idzie o architekturę, układ
      ulic, mentalność mieszkańców, itp.

> Nie zapominajcie skąd wzięliście się we Wrocławiu "Europejczycy".
      Oczywiście, że nie zapominam! Jestem rodowitym Ślązakiem, urodzonym na Dolnym
      Ślasku, podobnie zresztą jak moja żona i moje dzieci, a także mam nadzieję moje
      wnuki i następne pokolenia.
      Aluzję oczywiście rozumiem. Tymbardziej mi przykro, że takie zdanie o naszym
      mieście ma mieszkaniec stolicy i jak mniemam - człowiek wykształcony. Jeśli w
      ten sposób myśli nasza inteligencja, to nawet dyskutować nie ma więcej o czym.
      Jasne, że we współczesnym Wrocławiu najwięcej jest pamiątek po Niemcach - po
      prostu oni byli tu przed nami. Wcześniej byli Czesi, a wcześniej Polacy, jednak
      najczęsciej te cztery nacje (jeszcze Żydzi) zgodnie ze sobą we Wrocławiu
      koegzystowały. Polskich pamiątek we Wrocławiu nie znają tylko ci, którzy ich
      znać nie chcą. Nie przesadzałbym także z tą "europejskością" Warszawy. "Polska
      B" zaczyna się tuż za Wisłą!

> Poza tym Wrocław wcale nie jest taki piękny i czysty...
      A to już kwestia gustu. Mi sie podoba!
    • wroclawzwyboru Re: Kompleks Warszawy 01.10.05, 18:41
      nie istnieje "kompleks Warszawy" u wroclawian, mysle ze jest raczej odwrotnie -
      czego najlepszym dowodem jest ten watek...

==========
      A ja wybrałem Wrocław :-)
      wroclawzwyboru.blox.pl
    • Gość: bartek fra wrocek Re: Kompleks Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 19:38
      kompleks maja raczej warszawiacy uwazaja sie za pepek polski a to tylko
      betonowe smietnisko, ktore nigdy nie powinno byc odbudowane, przypominam, ze to
      wy macie problem nie my, szukacie dziury w calym, czyzby zazdroscicie nam
      czegos.....
    • Gość: dasted Re: Kompleks Warszawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.05, 20:32
      lol
    • Gość: Wroclawianin Re: Kompleks Warszawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.10.05, 20:38
      A dziwisz się.
      To wszystko za wasze cwaniactwo i ....za zniszczenie Wrocławia po wojnie
      poprzez rozbieranie domów w dobrym stanie. I jeszcze kilku "ran" pokoleniowych.
    • Gość: w Re: Kompleks Warszawy IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 01.10.05, 20:44
      bo wy warszawiacy to jesteście tacy kul, a my jesteśmy jakimś zaściankiem,
      wku..a to nas, po prostu
    • Gość: Ginger Re: Kompleks Warszawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.05, 12:41
      Wiecie co, a ja się bardzo cieszę, że to właśnie W-wa jest stolicą i że leży
      tak daleko od naszego kochanego Wrocławia. Bo jak będą jakiekolwiek zamachy, to
      przynajmniej my jesteśmy bezpieczni! A tak brzydkiego miasta to przynajmniej
      nie szkoda...
    • nepirg Re: Kompleks Warszawy 02.10.05, 12:51
      Ale się kolo zbłaźnił :D
    • Gość: heniek Re: Kompleks Warszawy IP: 5.1.* / 212.113.164.* 02.10.05, 14:33
      to robota prowokatorow takich jak ty
      • jb.wroc NIE RÓBCIE TUTAJ TAKIEGO SYFU JAK ONET FORUM!!! 02.10.05, 15:32
        jwt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka