Dodaj do ulubionych

KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2

IP: 156.24.231.* 24.09.01, 22:41
Uwaga ambitni compostownicy! Donosze, jesli komus umknelo, ze ulubiony film
Roba-35 juz jutro, TVP2 22:55, kto zyw niech nie przegapi!
Recenzja GW: "Co najmniej frapujące.", ale po tym co Rob-35 pisal mnie
ciekawosc po prostu zzera!

No wiec przypominam, polecam i pozdrawiam! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: marsha Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.kask.net.pl 24.09.01, 22:50
      dzięki za przypomnienie, postaram się nie przegapić tegoż cudeńka! :)
      • Gość: wędzonka Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: 156.24.231.* 24.09.01, 23:56
        A w srode o polnocy "Lot nad kukulczym gniazdem"! Tez spac nie warto! :)
    • Gość: MKK Re: KOYAANISQATSI IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.09.01, 14:46
      Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Uwaga ambitni compostownicy! Donosze, jesli komus umknelo, ze ulubiony film
      > Roba-35 juz jutro, TVP2 22:55, kto zyw niech nie przegapi!
      > Recenzja GW: "Co najmniej frapujące.", ale po tym co Rob-35 pisal mnie
      > ciekawosc po prostu zzera!
      >
      > No wiec przypominam, polecam i pozdrawiam! :)

Dopiero wczoraj dane mi było obejrzeć (z video) ten film. Rozdarł mi kawałek
      serca i tyle. Nie chcę recenzować tego, co zobaczyłam. Smutne, prawdziwe Jak
      określił mój szwagier: "jesteśmy nowotworem tej Ziemi", którą mianujemy "nasza".
      Pokora, pokora, pokora ...
      • Gość: wędzonka Re: KOYAANISQATSI - MKK, przypuszczam ze watpie... :) IP: 156.24.231.* 01.10.01, 21:25
        Gość portalu: MKK napisał(a):

> Dopiero wczoraj dane mi było obejrzeć (z video) ten film. Rozdarł mi kawałek
        > serca i tyle. Nie chcę recenzować tego, co zobaczyłam. Smutne, prawdziwe Jak
        > określił mój szwagier: "jesteśmy nowotworem tej Ziemi", którą mianujemy "nasza"
        > .
        > Pokora, pokora, pokora ...

Pokora wobec czego? Wobec Kanionu Colorado? Jako wytwor bezwzglednego walca
        ewolucji, bedacy pelnoprawna czescia natury, stanowczo protestuje! Dlaczego, MKK,
        uzurpujesz sobie prawo do posiadania jakiejs uniwersalnej prawdy o wszechswiecie
        i do ferowania tak kategorycznych wyrokow co do zgodnosci naszego postepowania z
        tęze prawda? Czy to nie jest najwiekszym... brakiem pokory? :)

Nazwalas czlowieka nowotworem, a wiec rodzajem kataklizmu. No to mam pytanie
        dodatkowe: za pare miliardow lat Slonce zakonczy swoja dzisiejsza chlubna
        dzialalnosc. Jakim mianem okreslic to zjawisko, biorac pod uwage ze skala tego
        kataklizmu przycmi skale najwiekszych zniszczen jakich czlowiek, rowniez twor
        natury, kiedykolwiek moglby dokonac?

Uwazam ze Twoje stwierdzenie jest rownie neutralne wobec natury nieozywionej, jak
        krzywdzace wobec czlowieka.

• Gość: MKK Re: KOYAANISQATSI - MKK, przypuszczam ze watpie... :) ja też :) IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.10.01, 07:45

> Pokora wobec czego?
          Wobec natury wędzonko, wobec natury.

> Wobec Kanionu Colorado?
          Ten Kanion to monstrum. I do celów filmowych (gdzie wszystko tam DUŻE) nadaje się
          jak ulał. Myślałam o pokorze wobec natury, która przez wiele milionów (miliardów)
          lat dawała sobie radę bez nas :(
          A teraz wyjawię to, z czego będziesz dworował zapewne ze mnie: dla mnie natura to
          woń ziemi, oddech lasu, zapach kurzu po burzy.

> Jako wytwor bezwzglednego walca ewolucji ...
          powiedz to mamie, a będę miała cichą satysfakcję ;)

>, bedacy pelnoprawna czescia natury, stanowczo protestuje!
          Mogę i ja poprotestować. Możemy sobie oboje poprotestować. I nic to nie da!
          Bynajmniej dla natury pozostanie to głuchym biciem w bęben!

> Dlaczego, MKK, uzurpujesz sobie prawo do posiadania jakiejs uniwersalnej prawdy
          > o wszechswiecie
          Są mądrzejsi ode mnie. Uniwersalnej prawdy nie ma, Ty zaczepiaczu wędzonkowy ;)

> Nazwalas czlowieka nowotworem,
          to mój szwagier (spuścić mu lanie, co ? :()

> No to mam pytanie dodatkowe: za pare miliardow lat Slonce zakonczy swoja
          > dzisiejsza chlubna dzialalnosc. Jakim mianem okreslic to zjawisko, biorac pod
          > uwage ze skala tego kataklizmu przycmi skale najwiekszych zniszczen jakich
          > czlowiek, rowniez twor natury, kiedykolwiek moglby dokonac?

To nazywa się właśnie brak pokory!

> Uwazam ze Twoje stwierdzenie jest rownie neutralne wobec natury nieozywionej,
          > jak krzywdzace wobec czlowieka.

Człowieku - wybacz.
          Wędzonko-przebacz.

Właśnie mi wczoraj popsuli SDI (TPSA, szakale?). A na dodatek jesień ... A moja
          Tosia ma katar. Jak tu być optymistą? I w dodatku mam kłopoty z wysłaniem tegoż ..
    • Gość: Rob-35 Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.116.86.84.unregistered.k.pl 05.10.01, 19:35

> Uwaga ambitni compostownicy! Donosze, jesli komus umknelo, ze ulubiony film
      > Roba-35 juz jutro, TVP2 22:55, kto zyw niech nie przegapi!
      > Recenzja GW: "Co najmniej frapujące.", ale po tym co Rob-35 pisal mnie
      > ciekawosc po prostu zzera!
      >
      > No wiec przypominam, polecam i pozdrawiam! :)

A jakie wrażenia podczas oglądania filmu?
      Jakie przemyślenia po filmie?
      Ciekawość mnie wprawdzie nie zżera, ale
      zawsze miło się dowiedzieć, czy ludzie myślą...

Pozdrawiam
      Rob-35

PS. Jeśli nie widziałeś jeszcze POWAQQATSI może
      zorganizujemy mały seans? Warto go zobaczyć, aby
      zrozumieć szerszy kontekst tego, co się stało...
      11 września i tego, co nas być może czeka, jeśli
      się nie zatrzymamy i nie zastanowimy nad sobą...
      • Gość: wędzonka Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: 156.24.231.* 05.10.01, 20:39
        Gość portalu: Rob-35 napisał(a):

> Gość portalu: wędzonka napisał(a):
        >
        > > Uwaga ambitni compostownicy! Donosze, jesli komus umknelo, ze ulubiony fil
        > m
        > > Roba-35 juz jutro, TVP2 22:55, kto zyw niech nie przegapi!
        > > Recenzja GW: "Co najmniej frapujące.", ale po tym co Rob-35 pisal mnie
        > > ciekawosc po prostu zzera!
        > >
        > > No wiec przypominam, polecam i pozdrawiam! :)
        >
        > A jakie wrażenia podczas oglądania filmu?
        > Jakie przemyślenia po filmie?
        > Ciekawość mnie wprawdzie nie zżera, ale
        > zawsze miło się dowiedzieć, czy ludzie myślą...
        >

Niestety do konca nie rozumiem tego filmu. Jesli przeslaniem mialo byc to co mowi
        MKK to uwazam je po prostu za nietrafione, a moze nawet nieco naiwne. Powody juz
        wyjasnilem w odpowiedzi dla MKK. Jesli jest cos jeszcze to prosze o wyjasnienie.
        Inna sprawa ze forma filmu urzeka, obejrzalem go z przyjemnoscia.

> Pozdrawiam
        > Rob-35
        >
        > PS. Jeśli nie widziałeś jeszcze POWAQQATSI może
        > zorganizujemy mały seans? Warto go zobaczyć, aby
        > zrozumieć szerszy kontekst tego, co się stało...

Nie sadze zeby zobaczenie go determinowalo mozliwosc zrozumienia tego co zaszlo,
        ale zgadzam sie ze z pewnoscia warto go obejrzec...

> 11 września i tego, co nas być może czeka, jeśli
        > się nie zatrzymamy i nie zastanowimy nad sobą...

Tym chetniej obejrze i ten film bo jestem ciekaw co masz na mysli, choc
        rzeczywistosc zwykla przerastac wszelkie scenariusze, a ludzkosc i reszta swiata,
        mimo to, i tak sukcesywnie ewoluuja w swoim kierunku...

Pozdrawiam!
        • Gość: cojak Re: KOYAANISQATSI nadchodzi! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.10.01, 01:54
          Film conajmniej niesamowity, ale jak muzyka... Jeśli macie okazję to
          posłuchajcie tej skomponowanej przez pana Glassa muzyki. Powala na kolana,
          przynajmniej mnie. Pozdro.
          • Gość: Rob-35 Re: KOYAANISQATSI nadchodzi! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.01, 00:48
            Gość portalu: cojak napisał(a):

> Film conajmniej niesamowity, ale jak muzyka... Jeśli macie okazję to
            > posłuchajcie tej skomponowanej przez pana Glassa muzyki. Powala na kolana,
            > przynajmniej mnie. Pozdro.

O tak. Polecam "Glassworks" z 1982 roku. Mam tę płytę nagraną na kasecie
            już prawie 20 lat. Polecam też muzykę z Powaqqatsi (można dostać płytę choćby
            w Empiku) jest jeszcze lepsza niż w Koyaanisqatsi... Mnóstwo zresztą Glassa
            w wielu filmach: "Anima Mundi", "A Brief History of Time", "The Secret Agent",
            czy np. w jednym z ostatnich numerów "DVD Kino Domowe" jest piękny film:
            "Kundun - życie Dalajlamy" także z muzyką Phila Glassa...

Pozdrawiam
            Rob-35
        • Gość: Rob-35 Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.01, 00:59

> Niestety do konca nie rozumiem tego filmu. Jesli przeslaniem mialo byc to
          > co mowi MKK to uwazam je po prostu za nietrafione, a moze nawet nieco naiwne.

Może pomoże znaczenie tytułu: "życie pozbawione równowagi", "życie w ciągłym
          pędzie", "szalone życie", "zmarnowane życie"... dopisz jeszcze kilka znaczeń
          od siebie...

> Inna sprawa ze forma filmu urzeka, obejrzalem go z przyjemnoscia.

Także walące się masowo wieżowce?

> Nie sadze zeby zobaczenie go determinowalo mozliwosc zrozumienia tego
          > co zaszlo, ale zgadzam sie ze z pewnoscia warto go obejrzec...

Zakładasz coś a priori? Zanim poznasz to, co może poszerzyć horyzont
          rozumowania?

> > 11 września i tego, co nas być może czeka, jeśli
          > > się nie zatrzymamy i nie zastanowimy nad sobą...
          >
          > Tym chetniej obejrze i ten film bo jestem ciekaw co masz na mysli,

No to zwołajmy zebranko forumowiczów i puścimy film na wideo
          w jakimś spokojnym zakątku z większym ekranem. Co ty na to?

CeYa

Rob-35
          • Gość: cojak Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.10.01, 23:51
            Rob-35 miło wiedzieć, że Ciebie też kręci ta muzyka. Niezbyt popularny jest pan
            Philip, no ale w tym także jego uroda.
          • Gość: wędzonka Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: 156.24.17.* 10.10.01, 04:54
            > Gość portalu: wędzonka napisał(a):
            >
            > > Niestety do konca nie rozumiem tego filmu. Jesli przeslaniem mialo byc to
            > > co mowi MKK to uwazam je po prostu za nietrafione, a moze nawet nieco naiw
            > ne.
            >
            > Może pomoże znaczenie tytułu: "życie pozbawione równowagi", "życie w ciągłym
            > pędzie", "szalone życie", "zmarnowane życie"... dopisz jeszcze kilka znaczeń
            > od siebie...
            >

Czyli wlasnie to o czym mowi MKK... no to moje stanowisko pozostaje bez zmian.

> > Inna sprawa ze forma filmu urzeka, obejrzalem go z przyjemnoscia.
            >
            > Także walące się masowo wieżowce?
            >

Z zyciem nieodlacznie zwiazana jest smierc. Smierc nadaje zyciu wartosci. Bez
            niej opowiesc o nim bylaby mdlym kiczem, no i klamstwem... Dlaczegozby prawda o
            smierci nie miala urzekac? Tym bardziej ze po niej nastepuje... kolejne zycie.
            Sama natura przerwie kiedys ten cykl, rola czlowieka jest w tym wszystkim tylko
            malym epizodem.

> > Nie sadze zeby zobaczenie go determinowalo mozliwosc zrozumienia tego
            > > co zaszlo, ale zgadzam sie ze z pewnoscia warto go obejrzec...
            >
            > Zakładasz coś a priori? Zanim poznasz to, co może poszerzyć horyzont
            > rozumowania?

Stawiam hipotezy a potem je weryfikuje. Wazne tylko bym zawsze byl swiadom co
            jest prawda a co hipoteza!

> > > 11 września i tego, co nas być może czeka, jeśli
            > > > się nie zatrzymamy i nie zastanowimy nad sobą...
            > >
            > > Tym chetniej obejrze i ten film bo jestem ciekaw co masz na mysli,
            >
            > No to zwołajmy zebranko forumowiczów i puścimy film na wideo
            > w jakimś spokojnym zakątku z większym ekranem. Co ty na to?
            >

Slusznie! Dla compostownikow to juz nie pierwszyzna, wiec: compostownicy, pora
            sie ponownie zebrac! Chyba juz zapomnieliscie jak nawzajem wygladacie!!! :)

> CeYa
            >
            > Rob-35
            i Wędzonka! :)
            • Gość: gregor Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.11.01, 22:52
              Ogladam ten film na raty niestety ale za kazdym razem przynosi cos ciekawszego.
              Zdjecia sa wprost niesamowite na poczatku kaniony pozniej fantastyczne niebo i
              rewelacyjne autostrady. Niestety im sie go dluzej oglada tym przeslanie staje
              sie bardziej brutalne. Ale nie bede sie wypowiadal do konca bo jeszcze kawalek
              na kasecie zostal moze uda sie jutro skonczyc. Muzyka w polaczeniu z obrazem -
              cudo!!!! Ale jednak film chyba nie dla kazdego i nie do ogladania o kazdej
              porze.
              • Gość: cojak Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: 217.30.155.* 02.11.01, 01:01
                I w tym jego siła, że nie jest dla każdego i o każdej porze, w końcu to nie
                Kipscy.
                • Gość: Gregor Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: 212.160.90.* 02.11.01, 07:58
                  A znacie jakies podobne filmy tego rezysera?? I czy da sie to w jakiejs
                  wypozyczalni dostac??
                  • Gość: Pafik Re: KOYAANISQATSI nadchodzi!: wtorek, 25.09, 22:55 TVP2 IP: *.kom-net.pl 02.11.01, 13:13
                    Gość portalu: Gregor napisał(a):

> A znacie jakies podobne filmy tego rezysera?? I czy da sie to w jakiejs
                    > wypozyczalni dostac??

POWAQQATSI - drugi z "serii Qatsi" (1988 r.). Zacytuje fragment recenzji: "Where
                    Koyannisqatsi dealt with the imbalance between nature and modern society,
                    Powaqqatsi is a celebration of the human-scale endeavor the craftsmanship,
                    spiritual worship, labor and creativity that defines a particular culture. It's
                    also a celebration of rareness - the delicate beauty in the eyes of an Indian
                    child, the richness of a tapestry woven in Kathmandu - and yet an observation of
                    how these societies move to a universal drumbeat."

NAQOYQATSI - ostatni z trylogii; obecnie na etapie poszukiwania funduszy na
                    relizacje :] "Naqoyqatsi chronicles the most significant event of the last five
                    thousand years: the transition from the natural milieu, old nature, to the "new"
                    nature, the technological milieu."

Nie wiem czy gdzies mozna dostac. Ja mam na widelcu tylko Koyannisqatsi, obecnie
                    sciagam go tez z netu, ale Powaqqatsi znalezc tam nie moge :(
                    • Gość: pafik Re: Powaqqatsi IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 09.11.02, 10:21
                      Gość portalu: Pafik napisał(a):

> Nie wiem czy gdzies mozna dostac. Ja mam na widelcu tylko Koyannisqatsi,
                      > obecnie sciagam go tez z netu, ale Powaqqatsi znalezc tam nie moge :(

Co sie odwlecze, to nie uciecze! Po roku poszukiwan - znalazlem! :D

Obejrzalem i... jestem pod nie mniejszym wrazeniem, jak w przypadku
                      Koyaanisqatsi. W dodatku dawno nie widzialem tak dobrze zrippowanego z DVD
                      filmu, co przy genialnych wprost zdjeciach ma niebagatelne znaczenie.

Polecam i pozdrawiam!
                      • wedzonka Re: Powaqqatsi 09.11.02, 21:44
                        Gość portalu: pafik napisał(a):

> Gość portalu: Pafik napisał(a):
                        >
                        > > Nie wiem czy gdzies mozna dostac. Ja mam na widelcu tylko Koyannisqatsi,
                        > > obecnie sciagam go tez z netu, ale Powaqqatsi znalezc tam nie moge :(
                        >
                        > Co sie odwlecze, to nie uciecze! Po roku poszukiwan - znalazlem! :D
                        >
                        > Obejrzalem i... jestem pod nie mniejszym wrazeniem, jak w przypadku
                        > Koyaanisqatsi. W dodatku dawno nie widzialem tak dobrze zrippowanego z DVD
                        > filmu, co przy genialnych wprost zdjeciach ma niebagatelne znaczenie.
                        >
                        > Polecam i pozdrawiam!

Pafik, powiedz na ucho, sciagnales z sieci? :)

Pozdrawiam!
                        • Gość: pafik Re: Powaqqatsi IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 10.11.02, 13:59
                          wedzonka napisał:

> Pafik, powiedz na ucho, sciagnales z sieci? :)
                          >

Owszem, z "zaprzyjaznionego", wroclawskiego ftp-a :D
                          • Gość: pafik Re: trailer Naqoyqatsi IP: *.biuro.kom / *.kom-net.pl 11.11.02, 23:45
                            www.apple.com/trailers/miramax/naqoyqatsi
                          • pafik K & P - podaje linki, skad zdobyc! 15.11.02, 16:39
                            Gość portalu: pafik napisał(a):

> Owszem, z "zaprzyjaznionego", wroclawskiego ftp-a :D

Poniewaz malo osob sie z nim przyjazni, podaje alternatywne zrodlo, z ktorego
                            mozna sciagnac oba filmy w swietnej jakosci ripu (po 2 CD kazdy).

www.sharereactor.com/release.php?id=3084
                            www.sharereactor.com/release.php?id=3085

do sciagania potrzebny jest Osiolek:
                            www.edonkey2000.com

Jesli ktos jest bardzo niecierpliwy, mysle, ze mozemy sie dogadac co do
                            wypalenia...

Pozdrawiam!
    • Gość: balanescu do roba35 IP: 62.233.177.* 02.10.02, 12:20
      cześć.
      koyaanisqatsi to i moj ulubiony film (obok noża w wodzie)

jestem tez manialkalnym fanem philipa glassa - mam calkiem sporo jego plyt.
      Ty zapewne także. wiec mozliwe ze kazdy z nas ma cos czego ten drugi nie ma [?]
      no to może sie powymieniamy? [namawiam do przestepstwa (jestem pirat), ale co
      mi tam]

pzdr, balanesku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka