Dodaj do ulubionych

WSTYD MI ZA DONALDA TUSKA.

14.10.05, 19:28
Zamiast pokazać, że ma mózg i jaja na miejscu i przeciąć wrzód związany ze służbą dziadka w Wehrmachcie, rozpoczął zawodzenie pod tytułem "naruszyli cześć pamięć moich najbliższych". Gdyby we wtorek przyznał, że owszem wcielili mu dziadka do Wehrmachtu, skąd potem szybko zdezerterował do PSZ, nie byłoby problemu, zwłaszcza, że wielu Ślązaków popierających Kaczyńskiego miało przodków wcielonych do wielkoniemieckiego Wehrmachtu i dlasze rozstrząanie tej kwestii mogłoby zaszkodzić preziowi z Warszawy.
IMHO tłumaczenie Tuska o braku wiedzy co do wojennych losów dziadka jest nieprzekonujące, tym bardziej, że w jednej z książek opisał wojenne losy całej niemal rodziny.
Żałuję, tym bardziej, że gorąco popierałem (i mimo wszystko nadal popieram) tę kandydaturę, lecz w tym momencie chyba stracił sporo; pewnie w poniedziałem okaże się ile.
Obserwuj wątek
    • preslaw Re: WSTYD MI ZA DONALDA TUSKA. 14.10.05, 19:38
      Uprzejmie proszę zatem o wyjaśnienie, tak z czystej ciekawości, co w końcu było z dziadkiem Donalda Tuska. Wcielili go do Wehrmachtu, czy nie wcielili, zdezerterował stamtąd czy nie zrobił tego. I jakie konkretnie losy swojej rodziny opisał Tusk, bo niczego nie czytałem.
      • Gość: szwejk Re: WSTYD MI ZA DONALDA TUSKA. IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.05, 20:14

No właśnie, coś mówił, iż dziadek znalazł się w Niemczech w 1941 roku, ale co
        dalej? Czy pracował na robotach jak inni Polacy no, bo cztery lata to jak na
        wojenną pożogę to szmat czasu? Dlaczego ten fakt aż tak bardzo ukrywa?
      • wielki_czarownik Prawdopodobnie 14.10.05, 21:49
        Prawdopodobnie wcielili go przymusowo, jako element niepewny wysłali daleko od Polski i tam gdzie nie będzie mógł za bardzo zaszkodzić wielkiej rzeszy ale dziadek dał nogę z Wermachtu i prysnął do naszych.

Tysiące Polaków miało podobne dzieje. Nic nadzwyczajnego.
        • Gość: Grześ/45 Jasne prysnął do naszych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.10.05, 22:02
          Ty się głupku chyba naogladałeś filmu pt. Czterej pancerni i pies. Jego dziadek
          był szwabem w wermachcie podobnie jak mój. I co z tego? A jak to się ma do
          likwidacji bezrobocia?
        • Gość: szwejk Re: napewno historia nie była twoją dobrą stroną!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.05, 22:21
          Przestań ciągle bredzić, niepewni byli wysyłani na front wschodni. On był
          bardzo pewny, zresztą Niemcy mają nadal dokumentację i jeśli Donald ma problemy
          z ustaleniem co się działo z jego dziadkiem przez cztery lata wojny to Oni go
          bardzo dokładnie poinformują jak wielu Polaków, którzy takowe otrzymali chcąc
          wyjechać na pochodzenie do Niemiec.
          Jak można ciągle mieszać,już mam dosyć bełkotu panów z PO.
          • Gość: szwejk Re: napewno historia nie była twoją dobrą stroną! IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.05, 22:24
            napewno historia nie była twoją dobrą stroną! to było do (małego czarownika)
            wielkiego_czarownika.
            • preslaw Re: Po co? 14.10.05, 22:41
              Po co w takim wypadku Tusk miałby ukrywać taką a nie inną historię swojej rodziny?
              • gonzales.wroclaw Re: Po co? 14.10.05, 22:45
                Argument całkiem logiczny, ale być może zadziałał podobny mechanizm co w przypadku propozycji podatkowej 3X15 i reklamy PiS z lodówką. Może sztab Tuska nie był przygotowany na tak bezczelny atak ze strony konkurencji i się nieco pogubił.
                • Gość: anka Re: A fe Panie Tusk IP: *.udn.pl 14.10.05, 22:49
                  Nikt nie uwierzy by historyk piszacy, ze brat dziadka był w Wermachcie nie
                  wiedział, ze dziadek też był. Sztab Tuska skompromitowł sie doszczetnie a pan
                  Protasiewicz w szczególności
          • wielki_czarownik robaczku 14.10.05, 22:49
            W 1944 front wschodni był w Polsce. Nie wysyłaliby Polaka do walki w Polsce bo to by oznaczało, że przy pierwszej okazji wpakuje swojemu gefreiterowi kulkę w plecy i czmychnie albo do sowietów albo do partyzantów.
            • preslaw Re: To jest błąd 14.10.05, 23:10
              gonzales.wroclaw napisała:

> Argument całkiem logiczny, ale być może zadziałał podobny mechanizm co w przypa
              > dku propozycji podatkowej 3X15 i reklamy PiS z lodówką. Może sztab Tuska nie by
              > ł przygotowany na tak bezczelny atak ze strony konkurencji i się nieco pogubił.

Prowadzimy dyskusję w dwóch wątkach, ale cóż, tak to jest na forum.
              Mnie także wydaje się, że w sztabie się pogubili, nie wiedzieli jak się najlepiej zachować w tej sytaucji, co mówić, a czego nie mówić. Bez sensu byłoby, gdyby chcieli z premedytacją ukrywać przeszłość takiej osoby w rodzinie Tuska jak dziadek, bo ten fakt nic tak naprawde nie znaczy. Ale przy tej temperaturze kampanii mogli to błędnie ocenić, choć nie powinni.
              • Gość: szwejk Re: To jest błąd IP: *.kom / *.kom-net.pl 14.10.05, 23:56
                Błędem będzie jak Tusk zostanie prezydentem Polski.
                Miał dziadek Tuska ze swoim bratem pecha musieli walczyć w wojsku niemieckim
                tylko, z kim walczyli w ludobójczej wojnie, w której cierpieliśmy my Polacy,
                Żydzi, Rosjanie oraz inne narody. To szczyt bezczelności startować na najwyższy
                urząd w państwie, moja rodzina w bardzo dużej części została wymordowana przez
                Niemców, dzielnie walczyli o nasz kraj i jakoś nikt ich nie zmusił, aby wdziali
                mundury niemieckie, moim zdaniem ktoś kto miał takich przodków nie może
                startować na urząd Prezydenta Polski, ludzie ocknijcie się co się w końcu
                dzieje, to jakaś paranoja.
                • wielki_czarownik Masz rację paranoja 15.10.05, 00:00
                  Winić Donalda Tuska za to co stało się jeszcze przed jego urodzeniem to paranoja albo objaw ciężkiego niedorozwoju umysłowego.
                  • Gość: obserwator Re: Masz rację paranoja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.10.05, 08:12
                    Wreszcie przytomny głos.
                  • Gość: dziadek Re: Masz rację IP: 80.50.49.* 15.10.05, 08:41
                    > Winić Donalda Tuska za to co stało się jeszcze przed jego urodzeniem to paranoj
                    > a albo objaw ciężkiego niedorozwoju umysłowego.

Po części masz rację, ale weź też pod uwagę, w jakim otoczeniu Donald był
                    wychowywany. Czy nie uważasz, że rodzinne wpływy maja bardzo duże znaczenie na
                    kształtowanie światopoglądu dzieci? Stąd jego nastawienie proniemieckie i widać
                    to w poparciu medialnym przez samych Niemców.
                  • Gość: gnida Re: Masz rację paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:02
                    ale gdyby dziadek Tuska zginal na froncie zachodnim nie byloby tej calej zadymy.

moze szkoda
                • Gość: Bazyli Re: To jest błąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 08:00
                  Gość portalu: szwejk napisał(a):
                  > moja rodzina w bardzo dużej części została wymordowana przez
                  > Niemców, dzielnie walczyli o nasz kraj i jakoś nikt ich nie zmusił, aby
                  wdziali mundury niemieckie

Twoja wiedza o historii tego kraju to chyba na "Czterech pancernych" się
                  skończyła. Kaszubi byli traktowani przez Niemców jako tzw. Niemcy III-ej
                  kategorii, podobnie jak polscy Ślązacy - jedni i drudzy byli wcielani do armii
                  niemieckiej ale jako niepewni. Pod koniec 1944 roku Wehrmacht odczuwał bardzo
                  powazne braki w uzupełnieniach i poniekąd zmuszony był do sięgania po
                  nastolatków i starców (Volkssturm) oraz po ludność z terenów zajmowanych przez
                  Niemców. Ci ostatni kierowni byli do jednostek tyłowych, zapasowych z prostego
                  powodu - nie byli "pewni". Jaka zbrodnię popełnił dziadek Tuska? Mieszkał tam
                  gdzie mieszkał, Niemcem nie był. Przy najbliższej okazji nawiał do armii
                  polskiej. Zwłaszcza za to drugie - służba w armii Andersa - po wojnie ludzie
                  byli prześladowani przez własną Ojczyznę, przyznawanie się do słuzby w jej
                  szeregach często kończyło się więzieniem a nawet śmiercią! Gdybyś był na
                  miejscu przodka Tuska to mógłbyś sobie pogadać o Ojczyźnie - tylko tyle byś
                  mógł, za odmowę służby w Wehrmachcie przewidziane były konsekwencje dla całej
                  rodziny, nie tylko dla odmawiającego!
              • Gość: misio Re: To jest błąd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 00:02
                A ja się zastanawiam co ma dziadek Tuska do problemów kraju.

Wielu kaszubów z tego okresu zostało zaciągniętych do wermachtu. Mimo, że uciek
                ,według źródeł, możliwe, że wcale to nie był to okres z którego był dumny i nie
                chciał się chwalić a wszelkie dokumenty zniszczył i tyle. W końcu po wonie
                przyszły takie czasy, że każdy pretekst mógł spowodować sankcje dla rodziny
                Tusków ze strony komunistycznych władz które w tym okresie szukały wroga gdzie
                się dać aby dać ludziom "igrzyska".

estem ciekaw ilu z wasz znawcy, zna historię życia swoich dziadków i babć.
                Ciekawe czy bylibyście dumni jakby się okazało, że byli folksdutshami (nie wiem
                ak to się pisze nie znam niemieckiego ale pewnie wiecie o co chodzi).

Każdy argument jest dobry jak się nie ma konkretów do zapropowania.
                I drugi oszołom pan Ziobro, wydawało się, że mądry rozsodny facet a zaczął takie
                brednie pier....lić, że sięrzygać chce. Ciekawe dlaczego w tych wspaniałych
                wyliczeniach nie było Wrocławia lub Krakowa (chociaż tam chyba rządzi SLD).
                Dlaczego nie słuchają ludzi którzy mówią o swoich problemach tylko machają
                papierkami i krzyczą, że to nieetyczne. Nieetyczne jest to , że się niedba w
                należyty sposób o cierpiących i potrzebujących. Wydatki się może nie zmniejszyły
                ale jest cośtakiego ak inflacja i te same pieniądze 2005 roku są ewidentnie
                mniej warte niż były np. 2001, 2002 a nawet 2003.

Pokory i konkretów.
            • matmichal Re: robaczku 15.10.05, 00:18
              w pełni zgadzam się z tym stwierdzeniem- niemcy z zasady wysyłali legiony jak
              najdalej od kraju pochodzenia-własowców wysłano na zachód,a francuzów,hiszpanów
              i innych do rosji
        • awo Re: Prawdopodobnie 15.10.05, 08:31
          dokładnie tak jest - ale, jak pan henio i pani ania skojarzą tuska z
          wehrmahtem, to może być gorąco...
    • Gość: szwejk WSTYD MI ZA DONALDA TUSKA-a ja mam to w dupie. IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.10.05, 00:14

Kłamie w żywe oczy i tyle, te chytre zakłamane oczka, kręcące się jak
      śmigiełka i ten wytrzeszcz jest porażający i pot kapiący jak tylko dziennikarze
      zadadzą mu jakieś pytanie, tak jakby ciągle się bał, że jeszcze coś wyjdzie na
      jaw.
      • Gość: wnuczka Dziadek TUSKA to powód do CHLUBY !!!!!!!!!!!!!! IP: *.wmc.net.pl 15.10.05, 00:18
        Jestem pewna, że Donald Tusk NIE wiedział o przeszłości dziadka - gdyby ją
        znał, z pewnością nie ukrywałby jej! Chwaliłby się raczej tą historią. W
        końcu jeżeli dziadek był więzniem Stuthoffu, potem przymusowym robotnikiem,
        następnie po przymusowym wcieleniu do Wehrmachtu uciekł z niego po 2 -3
        miesiącach do armii polskiej, to jest to powód do CHLUBY, a nie wstydu. Tusk
        mówi więc prawdę, że nie znał do końca życiorysu dziadka. Tym bardziej, że
        wiele osób po tak ciężkich przeżyciach jak dziadek Tuska, nie wtajemniczało
        dzieci czy wnuków w swoje życiowe historie.

• Gość: szwejk Re: Dziadek TUSKA to powód do CHLUBY !!!!!!!!!!!! IP: *.kom / *.kom-net.pl 15.10.05, 00:22

Języki obce też zna.
          • bmxx Re: Dziadek TUSKA to powód do CHLUBY !!!!!!!!!!!! 15.10.05, 01:16
            Nie rozumiem, co wam szkodzi ?
            mieliście 10 lat komucha - za prezydenta,
            to i przeżyjecie 10 lat - fuhrera Tuska !
            Czy nie... ?

Nasza nieboszczka, przeflancowana na PO( pełna obłuda ) - "mumia wolności"
            z tow. Balcerowiczem na czele, tylko na ten WASZ wybór( sic ! ) - czeka !
            I Znów będziemy przy władzy!
            Huuuurrraaaa !

• jana2706 Re: Dziadek TUSKA to powód do CHLUBY !!!!!!!!!!!! 15.10.05, 07:37
          hej wnuczko,czy juz wszystkie fora oblecialas z tym samym tekstem,
          ile ci placi za to PO
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka