Dodaj do ulubionych

Zużyte baterie

IP: *.adm.uni.wroc.pl 27.09.02, 17:51
Na większości osiedli stoją pojemniki na szkło, platik i makulaturę, a gdzie
można oddać zużyte baterie? Przecież nie będę ich wyrzucać do kosza. Czy ktoś
widział we Wrocławiu pojemniki na zużyte baterie?
Obserwuj wątek
    • _cinek_ Re: Zużyte baterie 27.09.02, 19:09
      Właśnie!!!
      Sam mam ten problem. Posiadam w domu 12 sztuk zuzytch, niepotrzebnych baterii i
      nie wiem co mam z nimi zrobić.

ZAŁUŻCIE JAKIEŚ KONTENERY W CHOCIAŻ NAJWAŻNIEJSZYCH MIEJSCACH MIASTA !!!
      (bo szkoda przyrody :)
      • Gość: karbol Re: Zużyte baterie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 20:20
        _cinek_ napisał:

> Właśnie!!!
        > Sam mam ten problem. Posiadam w domu 12 sztuk zuzytch, niepotrzebnych baterii
        i
        >
        > nie wiem co mam z nimi zrobić.
        >
        > ZAŁUŻCIE JAKIEŚ KONTENERY W CHOCIAŻ NAJWAŻNIEJSZYCH MIEJSCACH MIASTA !!!
        > (bo szkoda przyrody :)

Kontener na 12 baterii? Opamiętaj się!

A tak poważnie. WPO (Wrocławskie Przedsiębiorstwo Oczyszczania przy Traugutta)
        ma zezwolenie Wydziału Ochrony Środowiska na utylizację zużytych baterii.
        Tylko, że Ty, drogi Kolego, jesteś wytwórcą odpadów. Tak, tak. Powinieneś
        zwrócić się do Wydziału o zezwolenie na wytwarzanie odpadów w ilości, jaką
        wytwarzasz, uzyskać zgodę i zgłosić do WPO zamiar ich utylizacji. Po
        uzgodnieniu ceny i terminu odbioru, możesz się w cywilizowany sposób pozbyć
        tych baterii.
        Haj.
        • Gość: duzY Błąd w rozumowaniu. IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.02, 20:55
          Wytw órcą odpadu jest producent (importer) energii zamknietej w baterii. I on
          jest zobowiazany do utylizacji lub do uiszczenia opłaty produktowej.
          • Gość: Heniek Re: Błąd w rozumowaniu. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.09.02, 23:15
            Gość portalu: duzY napisał(a):

> Wytw órcą odpadu jest producent (importer) energii zamknietej w baterii. I on
            > jest zobowiazany do utylizacji lub do uiszczenia opłaty produktowej.
            Opłata pewnie ochroni środowisko. Na to nie wpadłem.
    • Gość: kubmac Re: Zużyte baterie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.09.02, 02:53
      Gość portalu: wrocławianka napisał(a):

> Na większości osiedli stoją pojemniki na szkło, platik i makulaturę, a gdzie
      > można oddać zużyte baterie? Przecież nie będę ich wyrzucać do kosza. Czy ktoś
      > widział we Wrocławiu pojemniki na zużyte baterie?

Baterie mozna oddac np. w sklepie elektronicznym na Dworcowej. A najlepiej
      uzywaj akumulatorkow zamiast baterii.

• Gość: wroclawianka Re: Zużyte baterie IP: *.adm.uni.wroc.pl 01.10.02, 08:13
        Dziękuję za informację. Czy takich sklepów nie mogłoby być więcej? Niepokoi
        mnie tylko jedna myśl: czy oby sprzedawca w sklepie nie robi z tymi bateriami
        to, co ja jestem zmuszona z nimi zrobić wobec braku jakiegoś kontenera...choćby
        na 12 baterii:-)
    • nxa Re: Zużyte baterie 01.10.02, 08:47
      Miałem kiedyś podobny problem z rtęcią z połamanych termometrów. Nie wnikając w
      szczegóły, gdzie i do kogo dzwoniłem, poradzono mi "zapakuj to solidnie, żeby
      się nie rozlało, zostaw w trawie koło jakiegoś przystanku i natychmiast dzwoń
      do straży miejskiej, że znalazłeś wyrzuconą rtęć". Z bateriami to chyba nie
      poskutkuje. Bez zaangażowania władz miasta chyba sami sobie nie poradzimy.
      Pzdr.
    • Gość: ad Re: Zużyte baterie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.10.02, 19:07
      kiedys taki pojemnik był w ikei obok szafek depozytowych.
      teraz nie wiem, dawno nie byłam.
      pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka