Dodaj do ulubionych

16,5 kWh/100 km

11.05.26, 09:52
Wczoraj up-a, załadowanego rodzinką do pełna, przetestowałem na 50 km ekspresówki.
Pusto było, ciężarówek nie było, tempomat na 120 i nie zwalniałem ani chwili (co najwyżej trochę docisnąłem).
Zużycie wyszło 2x tyle, co w mieście, więc realny zasięg na ekspresówce to ledwie 160 km.

Gadałem z pociotkiem żony, który na tą samą imprezę przyjechał Y (nawet się przymierzyłem do niej - nie dziwię się zachwytom trypla już teraz) i on robi po 400 "na strzała", jeżdżąc nią zdecydowanie szybciej, a przy 120 zużycie ma podobne.

Tylko kredyt skończę spłacać i się za jakąś "niebieda wersją" Y albo 3 rozejrzę, bo tak się składa, że ten kuzyn nimi handluje zawodowo.
Obserwuj wątek
    • skitenis Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:07
      Ja wykonując "drag race" Zoe dobiłem do chwilowego 70 kWh/100. Ale skoro silnik ma 88 KM (65kW) to chyba wszedłem w tryb "overboost".
      Żona z wizyty u rodzinki , z załogą na pokładzie, turlając się po S-kach też "przywiozła" ponad 16 kW/h na 100. To są zdecydowanie pojazdy arundczimnejowe.
      Z przyczyn ideologicznych Tesla nie. A że lubię kombi, to chyba id7.
      • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:16
        Mnie ideologia trochę mniej w zadek piecze, odkąd się wczoraj:
        1. przymierzyłem,
        2. dowiedziałem, że można też Y i 3 dostać z kodem SC01 (i to z produkcji nawet z 2024), jak się ma kogoś, kto taką ci wyszuka - do tej pory myślałem, że tylko starsze S i X miały "tą opcję".

O gustach i guścikach się nie dyskutuje... za to punkt "2" to są spore oszczędności w trasie :-)
        • skitenis Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:38
          To, że Y z zewnątrz przypomina mi bieługę. szczególnie w wykonaniu Airbusa, to mniejszy problem. Ale w środku ( bo tak najczęściej oglądam moje auta) wygląd i wyposażenie składające się z kierownicy i telewizora w pionie osobiście mnie razi,
          Ale, że pojadę łaciną: de gustibus non est disputandum
          • duze_a_male_d_duze_m Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 10:41
            Środek to takie skrzyżowanie appla z ikeą.
            • nousecomplaining Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 11:03
              > Środek to takie skrzyżowanie appla z ikeą.
              Dobre 🤣
          • qqbek Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 12:31
            skitenis napisał:

> To, że Y z zewnątrz przypomina mi bieługę. szczególnie w wykonaniu Airbusa, to
            > mniejszy problem.

Raczej delfina z trisomią 21.
            Ale wydajność energetyczna na poziomie kosmicznym dzięki takiemu wyglądowi.
            Moja "budka telefoniczna na kołach" zużywa podobnie przy prędkościach "ekspresówkowych".

> Ale w środku ( bo tak najczęściej oglądam moje auta) wygląd i
            > wyposażenie składające się z kierownicy i telewizora w pionie osobiście mnie r
            > azi,

A mi się ten minimalizm podoba.
            W Tesli słynie ponadto z tego, że wszystko działa.
            Szwagier sąsiada sobie kupił to małe BYD-le (Seal-a) i jednego dnia nie działa mu radio, innego tablet, a jeszcze kiedy indziej co innego. Niby zrzynka "3" od Tesli, ale wyjątkowo nieudana (albo testy wyposażenia sobie pominęli, stwierdzili, że alfa- (bo nawet nie beta-) testerami będą użyszkodnicy).

> Ale, że pojadę łaciną: de gustibus non est disputandum

Ta była z białą skórą, panoramą i sporą ilością dodatkowych pakietów (plus oczywiście jeden z droższych lakierów w palecie Tesli) - obok stała druga, czarna, z czarnymi skórami i mniejszą ilością wodotrysków (zresztą właściciel z tej samej "gałęzi" rodziny mojej małżonki) i już tak mi się nie podobała.
            • trypel Re: 16,5 kWh/100 km 11.05.26, 13:55
              Ponieważ z racji wycieczki widze teraz codziennie kilka cybertruckow to nawet one zaczynają mi sie podobać. Zwłaszcza o zachodzie słońca w okolicznościach przyrody.
              Ale chyba oglądać sie będziemy za trojka. Za 2 tyg odbieram nowego służbowego wiec dwóch dużych nie trzeba i Zofia juz sie zgodziła na trójkę tesli zamiast piątki bmw. I wtedy trzeci juz bedzie moja zabawka tylko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka