Gość: ZDIK IP: *.pl / 80.51.194.* 28.12.05, 22:05 jak zwykle ZDIK dał d.... ciekawe komu teraz nałożą kare za obfite opady sniegu... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: majkel Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.05, 22:40 zastanawiam sie tylko czy za nieodsniezone drogi mozna ubiegac sie o obnizenie podatku placonego miastu? :) po godzinie 2130 przejechalem przez cale miaso i nie widzialem ani jednej solniczki, nie wspominajac juz o sladach jakiejkolwiek ich wczesniejszej obecnosci. hmm, pewnie wszystkie 30 sprzatalo wlasnie inna czesc naszej metropolii;) Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Śnieg utrudnił ruch 28.12.05, 23:21 Jechałem 103 o 17:30 z Kozanowa do Rynku. Kozanowska - nie odśnieżona, ale przejezdna, Milenijna - nie odśnieżona, korek, Legnicka - nie odśnieżona, korek tylko w strone Leśnicu na tej trasie nie widziałem żadnego pługu, natomiast jeden jeżdził po rynku. Zastanawia mnie czy rynku nie mogliby odśnieżać ludzie, a maszyna wyruszyć w miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moherowa bojówka Bł. Ojcze Dyrektorze spraw aby!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.Koszarowa.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.05, 00:11 Ojcze Dyrektorze , który kierujesz tym krajem po przez naszego wielkiego brata Kaczyńskiego wspomóż nas i daj nam na tyle sił aby ten śnieg co zasypał tak pięknie nasze miasto już nie był powodem wkur....ia się tych popier....ych kierowców w tych swoich jeb...ych samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berecik Re: Bł. Ojcze Derektorze spraw aby!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.Koszarowa.ip.WRO.Korbank.PL 29.12.05, 00:17 Ojcze Dyrektorze , który kierujesz tym krajem po przez naszego wielkiego brata Kaczyńskiego wspomóż nas i daj nam na tyle sił aby ten śnieg co zasypał tak pięknie nasze miasto już nie był powodem wkur....ia się tych popier....ych kierowców w tych swoich jeb...ych samochodach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 56 Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 00:33 panowie ze zdiku .seeepukku.i to szybko Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Śnieg utrudnił ruch 29.12.05, 00:58 Śmieszne te komentarze. Niektórym sie wydaje, że piaskarka z solniczką powinna być na każdej ulicy i czekać w pogotowiu aż szanowni komentatorzy wsiądą do auta. Jeździłem dzisiaj po Wrocławiu i nie narzekam. To normalne, że jak pada to ulica jest zaśnieżona. Trzeba po prostu jechać powoli. A sól na drogach to ostateczność- niszczy auta i buty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucio Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.21.pl / *.21.pl 29.12.05, 01:22 Te komentarze nie są śmieszne są żałosne. Ilu wśród nas jest ludzi nie spełnionych to są ich głosy "mieszkańców" wołających na puszczy - jesteśmy - ale nikt ich nie słyszy bo są to Oni własnie. klęska żywiołowa czy ktoś ;lub coś wymykajace się spod kontroli to wróg. Snieg to konkurencja. Śniego to ktoś kto chce mnie wykiwać itd. Gdybym wiedział 20 lat temu że takie tłóki będa kreować dzisiejsza rzeczywistość to piłbym browary w 11 listopada i nie płoszył gołębi Ci co wiedzą o co chodzi nie trzeba tłumaczyć. Szkoda słów na tych palantów. Cześć. Niech śnieg zrobi swoje. Do wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sum Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.kom / *.os1.kn.pl 29.12.05, 10:26 Coś mi się zdaje że właśnie przez tą klęskę żywiołową i nieodśnieżone ulice nie mogłeś dotrzeć do apteki po swoje lekarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grooby Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.lukas.com.pl 29.12.05, 08:42 Ja jechalem wczoraj po 18:00 z pl.Strzegomskiego na Bielany a pozniej z Bielan pod Zmigrodzka i nie widzialem ani jednego plugu, ani jednej piaskarki! To jest skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vj Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 29.12.05, 08:54 eee tam, po bialym sniegu calkiem przyjemnie sie jezdzi, oczywiscie przy zachowaniu zdrowego rozsadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KKW Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 08:57 A mnie zastanawia, że moja ulica na peryferiach miasta wygladała dzisiaj rano lepiej niż plac Grunwaldzki. Jak to mozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM A wystarczyło posypać czymś co roztopi śnieg. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.12.05, 09:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śnieg Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.Korbank-do-Telbank.Korbank.PL 29.12.05, 10:49 lotem blisko, zimą ślisko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 13:26 dlaczego w miastach gdzie zimą snieg to normalka nikt nie biadoli wałbrzych jelenia kłodzko bo kierowcy w pazdzierniku zakładają opony zimowe w tych miastach wszędzie jest podgórę i jakoś nikt nie stoi w korkach jedzie się troche wolniej ale jakie korki a i umiejętności większe bo kierowcy są nauczeni jazdy w takich warunkach podstawa to opony jeśli niebędziecie blokowali drogi to i piaskarkom jest łatwiej w niemczech od przyszłego roku opony zimowe obowiązkowo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakir Re: Śnieg utrudnił ruch IP: 195.117.40.* 29.12.05, 13:50 dokladnie - ciekawe co wieczni malkontenci powiedzą na to , że są miejscowości w Polsce gdzie po śniegu jeździ sie 2-3 miesiące co roku i nikt nie płacze z tego powodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiking Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.kom / *.os1.kn.pl 29.12.05, 15:55 Ośmieszasz się porównując miasta w których jest w zasadzie jedna główna droga i ilość samochodów nieporównywalnie mniejsza do Wrocławia. Mi szczerze mówiąc śnieg w czasie jazdy nie przeszkadza bardzo mocno, natomiast skoro istnieją służby/firmy które co roku dostają pieniądze na odśnieżanie ulic to chyba powinny się z tego zadania wywiązywać, w przeciwnym wypadku pieniądze można przeznaczyć na inne cele, przecież śnieg w końcu sam też stopnieje lub wysublimuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.05, 16:11 wałbrzych obszarem jest miejwięcej jak wrocław a dokładając świebodzice boguszów gorce to wrocław się nie umywa a tymbardziej jeśli była by tam jedna droga to tymbardziej by była zakorkowana jestem wrocławianinem ale obecnie mieszkam w wałbrzychu ze względu na pracę na tej strefie myślałem kiedyś tak jak ty ale poprzednia zima zweryfikowała moje sądy zmiana opon to podstawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.12.05, 12:29 > wałbrzych obszarem jest miejwięcej jak wrocław a dokładając świebodzice > boguszów gorce to wrocław się nie umywa Toś głupoty walnął że hej! Wrocław ma 293 km^2 powierzchni, Wałbrzych ma 85 km^2 ("mniejwięcej jak wrocław" ;-), razem ze Świebodzicami i Boguszowem Gorce to są 142 km^2 co nawet nie stanowi połowy wielkości powierzchni Wrocławia. Ludność - 180,1 tyś. czyli 3 i pół raza mniej niż we Wrocławiu. Dodatkowo dolicz sobie tranzyt, który przewala się przez Wrocław i z którym Wałbrzych ma niewiele wspólnego. Trudno jest nawet porównywać skalę ruchu kołowego w tych miastach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 14:16 odległośc ze swiebodzic do końca gorc i cały czas jedziesz praktycznie przez miasto ponad 40 km znajdz taką odległość we wrocku a pozatym to jest mało ważne napisałeś jedna główna droga i teraz sobie pomyśl cały ruch skupia się na tej drodze bo ona idzie wąwozem i praktycznie odniej odchodzą odnogi na poszczególne dzielnice i zawsze jest pod górke albo z górki nawet jak jest sucho to jest sznór aut ale jadą a nie stoją nie dlatego że tak ładnie odśnieżone ale opony zimowe bo jest zima i nikt nie liczy nato że droga będzie czarna a i łopaty w aucie niesą żadkością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plazzek Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.wro.volvo.net / 62.29.248.* 29.12.05, 14:50 A po co ten pan na zdjęciu wjechał w słup? Autko sobie rozwalił... Odpowiedz Link Zgłoś
k711 Re: Śnieg utrudnił ruch 29.12.05, 15:04 30 samochodów wczoraj jeździło po wrocławiu od 12....? a to ciekawe ja do wieczora nie widziałam ani jednego auta, które by sprzątało śnie z drogi. W nocy też chyba się nic nie działo bo ulice wyglądały tak samo .... snieg, lód, błoto. To jest nie mozliwe, zeby przez cała noc nic z tym nie zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
zdekon Re: Śnieg utrudnił ruch 30.12.05, 21:08 Zdziwilem sie dzisiaj bo natrafilem dzis na 2 plugi jadace przedemna - jeden jadacy tuz przedemna mial opuszczony spychacz, jednak sniegu wcale nie bylo za nim mniej (dalej pozostawala za nim warstwa sniegu)! Snieg juz wtedy nie padal wiec nie wiem czemu tak sie dzialo. Albo maszyny odsniezajace miasto nie nadaja sie do tego, albo kierujacy nimi nie potrafia ich obsluzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.magma-net.pl 31.12.05, 14:21 Ciekawe ilu z narzekających ma samochód przystosowany do zimy i zachowuje się jak należy. Mając samochód należy zaopatrzeć go w opony zimowe, należy odśnieżać auto przed wyruszeniem w trasę, wyskrobać CAŁE szyby, a nie kółko wielkości patelni, oczyścić światła. Wiem, że dla niektórych zakup zimowych gum to wysiłek finansowy, ale do k. nędzy jak Cię nie stać na auto to dojeżdżaj rowerem, autobusem lub tramwajem. Właśnie przez takich imbecyli ruch na mieście wygląda tak tragicznie. Bo nim taki "kozak" ruszy swoim autem spod świateł na letnich gumach to już zapala się czerwone i tworzy się zator. Zima jest nie tylko w Polsce i w mieście w większości krajów europejskich drogi pokrywa śnieg. Tam ludzie nie marudzą, ale wkładają pewien wysiłek w to, żeby ułatwić sobie i innym korzystanie z dróg przygotowując auta do sezonu zimowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harnaś Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 31.12.05, 14:56 i to jest sedno sprawy jak masz kaske na auto to zainwestuj w opony zimowe a nie biadol bo jak jest zima to może spaść śnieg nigdzie na świecie jak pada śnieg to słóżby drogowe nie są w stanie utrzymać czarnej nawierzchni prosty przykład trzy tygodnie temu niemcy to co się tam stało tak rozsierdziło polityków że od kolejnej zimy opony zimowe OBOWIĄZKOWO i tak powinno być w naszym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arni Re: Śnieg utrudnił ruch IP: 85.219.243.* 01.01.06, 23:08 Co do odśnieżania - cóż nawet jeżeli odśnieżą główne drogi to i tak na bocznychjest tragedia a samochody nanoszą z nich błoto i śnieg na główne. Natomiast czy powinny być główne drogi czarne - to już zależy od umowy ze ZDIKiem. Fakt że jeździło się po mieście beznadziejnie. Natomiast patrząc na wasze wypowiedzi widać całkowity bezsens szkolenia kierowców w tym kraju. Rzeczywiście nieodśnieżony samochód to WRÓG i jego kierowcy, i innych użykowników drogi. Dlatego warto zaopatrzyć się w miotłę za 5 złotych(ale nie badziewie o długości szczotki 15cm tylko zwykłą do podłóg)żeby nie sypać innym z dachu, mieć widoczne kierunki i widzieć coś przez szyby. Taką miotłą odśnieżenie zajmuje do 3 minut(jak ktoś nie lubi siedzieć w zimnym samochodzie to przy okazji może sobie go rozgrzać ;). Opony zimowe to "obowiązek" normalnie myślącego kierowcy - no chyba że ktoś nie dba o życie swoje i innych - to niech zakłada zjechane letnie "sliki". Technika jazdy po zaśnieżonym nie jest łatwa ale trzeba się tego uczyć i dlatego gdy pojawia się pierwszy śnieglód warto podjechać na jakikolwiek parking i zobaczyć/przypomnieć sobie jak się jeździ w takich warunkach. To nie nowina że w mieście nadużywamy sprzęgła nie pamiętając o tym żeby hamować silnikiem i w zakrętach utrzymywać przyczepność właśnie tylko odejmując "gaz" a nie wrzucając luz i hamując. Jak ktoś chce pouczyć się takiej jazdy - jest we Wrocku szkoła na Wyścigowej - można zrobić kurs doskonalenia techniki jazdy. A co do Wałbrzycha i Wrocławia - przecież nie można tych miast porównywać! Wałbrzych mimo "tych kilometrów" ma bardzo prosty układ komunikacyjny - na tej "jednej" ulicy i nie powinno być tam korków (czasami coś się zakorkuje na chwilę w okolicy dworca kolejowego miasto) - we Wrocławiu przecinają się wielokrotnie trasy tranzytowe z dużym natężeniem ruchu więc płynność ruchu jest tu o wiele mniejsza, a do tego dochodzą remonty wszechobecne we Wrocławiu. Nie zapominajmy że w Wałbrzychu nie ma "zmiennej geometrii drogi" - prawie nie ma wąskich gardeł w przeciwieństwie do Wrocławia. Miałem przyjemność jeździć do Wałbrzycha dosyć często więc uważam że mogę się na ten temat wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.e. Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 23:13 U nas nie szkoli sie kierowców do jazdy,tylko do zdania egzaminu,a to nie to samo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stoda Re: Śnieg utrudnił ruch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:27 Drogowców zaskoczyła zima, kolejny raz w tym roku.... Odpowiedz Link Zgłoś