Dodaj do ulubionych

Jaką temperaturę macie w mieszkaniach??

07.01.06, 14:34
U mnie max to 21 stopni, co nie jest dużo i z tego powodu marzne w
domu.Telefony do administracji w tej sprawie nic nie dają, bo oni tłumaczą
się tym że jest tzw. pogodynka, która reguluje temperature wody w
grzejnikach... Powstaje pytanie dlaczego mam marznąc we własnym domu???
przecież oni nie grzeją za darmo, każdy za to płaci!!wole zapłacić troche
więcej, ale mieć w domu cieplutko. Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie
po co nam w mieszkaniach zawory przy kaloryferach, skoro oni mają tę swoją
cała "pogodynka" i z góry narzucaja nam temperature w mieszkaniu????
Czy ktoś z Was ma lub miał podobny problem i jak go ewentualnie rozwiązał???
chyba są jakieś normy, których powinni przestrzegać??
Obserwuj wątek
    • Gość: gośc portalu Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 00:59
      nikt nie może odpowiedziec??
    • robak_wroc Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? 08.01.06, 01:16
      mam 22 stopnie i uwazam ze jest cieplusio, ale... ja grzeje sobie sam ;D
    • Gość: cypisek44 Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.06, 02:24
      ja mam 21 stopni - grzeję sam i nie narzekam.... :D
      • Gość: administrator ZAWORY IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.06, 14:06
        jak to po co zawory a jak by przysło Twojej żone do głowy aby nastawić temp .
        65 stopni to co bys wtedy powiedział? he oni chca Twojego dobra
    • kina_80 Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? 08.01.06, 09:44
      ok. 19-20 stopni, trochę oszczędzamy bo nie chcemy mieć wysokiego rachunku ;)
      ale jak kaloryfer odkręci się na "5" to temp. dochodzi do ok. 23-24 stopni.
    • Gość: fiki miki Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.01.06, 09:53
      22.5 w dzień, 19 w nocy, grzeję sama :)
    • Gość: gośc portalu Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 10:24
      a ja odkręce kaloryfer na maxa i mam tylko 21 stopni :(
      o 22 czy też 23 stopniach moge pomarzyć...
      a 23 stopnie to jest najlepsza temperatura...
      • pluto10 Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? 08.01.06, 11:57
        Ja mam 25:D
        Dla mnie żeby nie zmarznąć musi być 28:D
        • Gość: gość poratlu Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 12:42
          ja marze o 23 stopniach, ale wielokrotne interwencje w administracji nic nie
          dały, bo oni tłumaczą się tym że jest tzw. pogodynka, która reguluje
          temperature wody w grzejnikach i że ma być tak jak jest (czyli góra 21 stopni w
          mieszkaniu). Nie wiecie przypadkiem czy są jakieś normy dotyczące minimalnej
          temperatury w mieszkaniu??bo z tego co wiem to ciepła woda w kranach powinna
          mieć minimum 55 stopni... a jak to jest w przypadku ogrzewania?
          • swimmer84 Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? 09.01.06, 00:44
            Spółdzielnie zamawiaja w MPEC rózną ilość ciepła stąd różnice. Nie mozna ich zmusic, zeby brali wiecej:( ja mam w domu 22 stopnie, kaloryfery na maxa, eh :(
    • luksusowy_yacht Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? 08.01.06, 12:54
      ja mam 20, ale dlatego że nie lubię jak ciepło. jak bym odkręcił kurek to wiem,
      że mogło by być gorąco. okna masz szczelne bo to może byc przyczyna
    • Gość: kotb Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 13:12
      u mnie 22stopnie
    • Gość: drinks Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 13:12
      U mnie po wymianie okien 21, przy zakręconych kaloryferach!!!!
      Przed wymianą okien też 21, ale przy kaloryferach na "5" :-))))

Nie lubię większej temp w mieszkaniu, bo taka mi odpowiada
    • Gość: gość portalu Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 08.01.06, 14:04
      Okna mam wymienione, wiec nie tędy droga... po prostu nie moge wymusić na
      administracji tego, aby przestawili tą swoją "pogodynkę" tak, aby grzejniki
      mocno grzały... dlatego zastanawiam się, czy gdzies są jakieś regulacje prawne
      dotyczące tego typu spraw...
      • swimmer84 nie da rady tego wymusic. kup baranice./bt 09.01.06, 00:54
        .
      • Gość: zegarowa Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 09:00
        Jeżeli masz 21 stopni, to jest OK i skargi nic nie dadzą. Wg przepisów to jest
        odpowiednia temperatura. Rozumiem, że może Ci być zimno, ale z kolei inni
        lokatorzy mają prawo się nie zgodzić na podkręcenie grzejników, bo rachunki
        wtedy pójdą w górę.

Co do kwestii ekonomicznej - przy 21 stopniach na zewnątrz ucieka o wiele mniej
        ciepła, niż np. już przy 23.

Ja ustawiam w domu 20 stopni w dzień i 18 w nocy (pracuje 1 kaloryfer z
        trzech). W ogóle jestem zimnoloubna, wolę mieć długi rękaw i np. 19 stopni.
        Przy 23 nie mogłabym spać. W sypialni nie odkręcam grzejnika przez całą zimę.
    • Gość: wydra Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.akron.wroc.pl / *.akron.net.pl 08.01.06, 15:01
      ja mam 13 stopni jak przychodzę do domu i 16 jak włączę grzejnik. W łazience w
      czasie kąpieli ok 20. :)
    • Gość: Ewa Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 22:18
      Ja mam 26 przy grzejniku na full, mam 57metrow w mieszkaniu i 5 grzejników, w
      tym dwa wylaczone i w domu jest super, okna otwarte....:-)
      • Gość: KKW Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.06, 08:52
        Grzejesz przy otwartych oknach. Moje gratulacje - grunt to oszczędność
    • Gość: gośc portalu Re: IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 10:41
      podkręcenie wysokości temperatury wody w grzejnikach nikomu by nie zaszkodziło,
      bo przeciez jesli ktoś chce zaoszczedzić to zakręci sobie zawór przy
      grzejniku... dodam też że mamy zamontowane na grzejnikach tzw. odparowniki
      (pewnego rodzaju licznik zuzycia), czyli jeśli kotś jest oszczedniejszy to
      przykreci sobie grzejnik i dalej bedzie płacił na takim samym poziomie jak
      wczesniej, a ja wole dopłacic kilka złotych i miec ciepło... w takiej sytuacji
      nie widze przeciwskazań aby administracja tak nie zrobiła...
    • rezurekcja 20-21 stopni 09.01.06, 11:56
      przy prawie zakreconych kaloryferach w bloku.
      Mnie wystarcza. Psu tez.
    • Gość: maja Re: Jaką temperaturę macie w mieszkaniach?? IP: *.provider.pl 09.01.06, 12:49
      A ja mam opłaty za ogrzewanie wliczone w czynsz,więc nie muszę oszczędzać i w
      domu mam 25-26 stopni.
    • mamadwojga Według normy :-) 09.01.06, 13:38
      Niestety temperatura jaką zapewnia Ci spółdzielnia jest odpowiednia i
      wystarczająca według obowiązującego Dziennika Ustaw
      www.wentylacja.com.pl/projektowanie/projektowanie.asp?ID=3454
      • Gość: gość portalu Re: IP: *.magma-net.pl 09.01.06, 14:00
        czyli pozostaje mi marznąć :(
        tylko nie wiem co tej chorej administracji zależy podwyższyć troszke
        temperature?? przeciez nie oni za to płacą tylko my mieszkańcy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka