-
Proszę o pomoc w znalezieniu błędu, jaki zapewne popełniłam przy robieniu kremu do tiramisu. Pierwszy raz robiłam to ciasto i niestety krem wyszedł bardzo rzadki, nie stężał nawet po całonocnym leżakowaniu w lodówce (znaczy całe ciasto było w lodówce). Gdzie jest błąd? Jajka były pierwszej klasy (wsiowe, od gospodarza), wyjęłam je prosto z lodówki, serek też prosto z lodówki, cukru dałam ile trzeba. Gdy ukręciłam masę żółtkową to była ok - puszysta i dość gęsta, ale po dodaniu serka już jaka...
-
Witam,
przymierzam się do robienia tiramisu. Po przejrzeniu przepisów mam dwa pytania: czy do kremu w oryginalnym włoskim tiramisu dodaje się bitą śmietaną/ubite białka jajek - to największa rozbierzność, która pojawia się w przepisach? Czy wierzch posypuje się zwykłym kakao (np. tradycyjne holenderskie) czy też takim w granulkach (jak np. puchatek)?
Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
Witam serdecznie :)
Ostatnio Szanowne Forum pomoglo mi przy odszukiwaniu dawnych ksiag kulinarnych, za co bardzo dziekuje. Osmielona powodzeniem tamtej akcji, chcialabym poprosic o...
No wlasnie, nawet nie wiem jak to ciasto sie nazywa.
Jest jakby podrobka Tiramisu, chyba jogurty? jako skladnik glowny.
Jakies "lakierowane" herbatniki (cokolwiek to oznacza).
Moze znacie dokladny przepis?
A, nie trzeba tego ciasta piec, powinno za to postac kilka godzin w lodowce.
W smaku, prawdopodobn...
-
kolezanka dowiedziala sie wlasnie ,ze ma uczulenie na mleko, uwielboa tiramisu
mam juz silken tofu i mleko migdalowe na zastapienie serka, ale potrzebuje proporcji
pomoze ktos z was?--
Inny Swiat - Zespół Aspergera
-
Czy to wielka profanacja?
Czy w związku z upałami moge dostać dyspensę?
Bo normalnie to robię je wg jak najbardziej ortodoksyjnego przepisu:
mascarpone, ubite żółtka z cukrem, ubite białko, kawa z amaretto,
bisznopty, kakao, ale ...
Zostałam poproszona o zrobienie w/w na spotkanie u koleżanki i
przywiezienie ze sobą. Do niej jedzie sie jakieś 30 minut, z czego
ostatnie 10 po wybojach. I obawiam się, że ta "trzęsawka" plus upał
spowoduje, że ta delikatna piankowa struktura krem...
-
Chciałabym zrobić pyszne tiramisu, jednak nie cierpię kawy. Myślałam o tym by
zastąpić ją syropem z mrożonych wiśni duszonych z cukrem...
Wydaje mi się jednak, że surowe jajko zwarzy się pod ich wpływem, jak
sądzicie? Może macie jakieś własne patenty w tej sprawie?
Dziękuję za rady =)
-
Potrzebuję szybkiej rady, jak wykorzystać krem do tiramisu, który niestety mi się zważył :(
W kremie są: 4 żółtka, 100g cukru pudru i 500g serka mascarpone.
Zastanawiam się czy ubijanie nad parą i dodanie ciut mąki nie pomoże przerobić go na budyń do babeczek. Jak myślicie?
-
Witam poraz pierwszy będe robic tiramisu w przepisie jest dodac utarte zółtka
wymieszane z cukrem i serkiem i wymieszac z ubitą na sztywno piana . W czasach
ptasiej grypy troche sie boje raczyc surowymi jajkami mozna ewentualnie jajka
zastapić ubita smietaną kremówką prosze o radę pozdr.:)
-
poproszę o dobry i sprawdzony przepis na pyszne tiramisu. i w miarę
możliwości info na ile jest porcji. dziekuję!
-
Bardzo proszę podpowiedzcie czy można czymś zastąpić amaretto w
tiramisu? Moze ja iś li ier, lub wino ? powiem szczerze , że nie mam
w domu a to dość spory wydate. Z góry serdecznie dzieuję ;-)
-
Boję się, czy nie zatruję gości używając do tiramisu surowych żółtek.
Poradźcie proszę!
-
Znacie może przepis?
-
KIEDY DODAŁAM MASĘ JAJECZNĄ DO SERKA, TO WSZYSTKO ZROBIŁO SIĘ ...
PŁYNNE, JAK WODA. ZROBIŁAM DESER, ALE CHYBA NIE WYJDZIE PRAWDA?
POMÓŻCIE! DLACZEGO MASA SIĘ ROZWODNIŁA :O((
-
hej:)
czy można dodać do tiramisu zamiast amaretto rumu??
nie znalalam amaretto w mojej wiosce;)
pilne
pozdrawiam:)
-
po mojemu,moze juz znane nie wiem
biszkopt upieczony na plaskiej blaszce dnia poprzedniego
zeby stracil wilgotnosc,
2zoltka ucieram(mixuje)z 6 lyzkami cukru,
te bialka z nich ubijam(wstawiam do lodowki)
1/2kg twarozku ucieram(jak za gesty troche mleka),dodaje zoltka
zelatyne i bialko mieszam to i aromat u mnie rum
wstawiam do lodowki(mieszam od czasu do czasu)
biszkopt kroje na pol i lekko polewam
rumem z mocna kawa(przedtem slodzona)
posypuje dodatkowo troche kawa,
na to klade...
-
czy używałyście do tiramisu zamaist mascarpone serka dr otchera (tego do
tiramisu).jest tańszy ale czy smakiem dorównuje mascarpone?
-
Zamierzam zrobic tort tiramisu - poradzcie mi - czy do masy dodac zelatyne
zeby nie spłynął po godzinie stania na stole? A moze ktos ma przepis na ten
tort? Ja zamierzam zrobic "normalne" tylko przekładane biszkoptem.
MiM
-
Czy ktos moglby mi poradzic,ile czasu powinnam trzymac przygotowane tiramisu
w zamrazalce, tak zeby sie "zsiadlo" ale jednoczesnie nie zrobila sie bryla
lodu? Dzieki
-
wczoraj byłam na kolacji we włoskiej knajpie i jeden z towarzyszy zamówił
sobie tiramisu, no i się zdenerwował. powiedział, że w prawdziwym tiramisu
musi być 7 (!) rodzajów alkoholu, a tu on czuje tylko herbatę. ja zawsze
robiłam tiramisu z amaretto i kawą oczywiście (jeśli chodzi o płyny),
widziałam też, że ktoś w tv robił z kahluą, vinsanto, brandy, rumem czy nawet
limoncello, ale zawsze tylko z jednym z tych alkoholi. mieszanka jakiś 7
alkoholi wydaje mi się zbędna, jeśli nie dziwna...
-
czy to dobry pomysl dodac ww likier do tiramisu czy lepiej jakis inny?