Dodaj do ulubionych

Mam prośbę do Wrocławiaków

27.01.06, 13:17
Potrzebuję opinii Wrocławiaków na temat centrum handlowego Borek na Hallera
52.Ktos proponuje mi przejęcie lokalu w tym centrum, a ja nie wiem czy
cieszy się powodzeniem czy może nie bardzo. Nie jestem z Wrocławia i nie
wiem...A jakie inne centra handlowe są przyjazne klientom i chętnie robicie
tam zakupy?
Obserwuj wątek
    • robak_wroc Re: Mam prośbę do Wrocławiaków 27.01.06, 13:28
      wszystkie markety sa beznadziejne. wole mniejsze sklepy.
      • izatis2 Re: Mam prośbę do Wrocławiaków 27.01.06, 13:45
        zgadzam się z tobą, też wolę małe sklepy ale branża w której jestem najlepiej
        sprawdza się niestety w supermarketach. ..
        • robak_wroc Re: Mam prośbę do Wrocławiaków 27.01.06, 15:22
          no to jeden pies gdzie bedziesz. wylacz z calosci marino, ktore jest na koncu
          swiata i malo kto tam jezdzi, a tak to kazdy inny market sie sprawdzi. no... jak
          to jakies papu albo cos w tym klimacie, to bielany, korona i borek, bo leklerk
          slabo przedzie tez w tym klimacie.
    • Gość: tomek Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 13:51
      Kerfur ma całkiem sporą klientelę ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce to C.H
      Korona na wschodnim przegu Odry. W tamtych okolicach nie ma praktycznie żadnego
      centrum handlowego więc blisko pół Wrocka wali do Korny ;)
      • Gość: xyz Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 14:01
        A moim zdaniem doskonale miejsce, idealna likalizacja, doskonale polaczenia
        komunikacji miejskiej z innymi rejonami miasta. Moim zdaniem gra warta świeczki
      • Gość: | Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:12
        > Kerfur ma całkiem sporą klientelę ale wydaje mi się, że najlepsze miejsce to C.
        > H
        > Korona na wschodnim przegu Odry. W tamtych okolicach nie ma praktycznie żadnego
        > centrum handlowego więc blisko pół Wrocka wali do Korny ;)

od kiedy psie pole to wroclaw? a tym bardziej pol wroclawia? podzial
        administracyjny podzialem, ale pp nie jest czescia miasta, tylko aglomeracji.
        zreszta najprawdopodobniej, tak jak lesnica i brochow, wkrotce dostanie autonomie.

a korona, owszem jest tam jedyna, ale to i tak nadto dla tego osiedla, a poza
        mieszkancami pp nikt tam prawie nie robi zakupow (bo po co jak jest karfur i
        dawny hit w centrum).
        • Gość: josip Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:55
          > od kiedy psie pole to wroclaw?
          od 1928 roku
        • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:25
          Częścią aglomeraccji są gminy leżące wokół miasta.
        • Gość: inc. Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:46
          psie pole, leśnica i brochów dostana autonomie? niby w czym?
          • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 00:03
            Będa miały inne jezyki urzędowe. No bo przeciez już jest tam inna kultura. :)))
          • Gość: | Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 00:59
            >> od kiedy psie pole to wroclaw?
            > od 1928 roku
            mam na mysli miasto, a nie granice administracyjne.

> Częścią aglomeraccji są gminy leżące wokół miasta.
            czescia aglomeracji sa tereny zwiazane ze swoja metropolia. pp jest silnie
            zwiazane z wroclawiem, ale faktycznie nie jest jego czescia (choc /jeszcze/
            podlega temu samemu urzedowi - gminie wroclaw).

> psie pole, leśnica i brochów dostana autonomie? niby w czym?
            w urzedzie miasta. zostana one formalnie oddzielone od miasta. na dzien dobry
            nasze wladze chca robiac pilotaz w lesnicy i zrobia cos na ksztalat filii um z
            calkowicie oddzielnym budzetem, a jeden z vcprezydentow bedzie tam de facto
            burmistrzem. jak sie wszystko powiedzie, to podobny proces czeka brochow i pp. a
            potem prawdopodobnie formalne oddzielenie i zmiana granic administracyjnych. i
            bardzo dobrze, te obszary nie sa i nie byly polaczone z wroclawska tkanka
            miejska i nie sa dobrze skomunikowane. socjalistyczny pomysl, by o ich rozwoju
            decydowano w odleglym centralny ratuszu okazal sie chybiony, a teraz zostanie
            naprawiony.

przespaliscie dyskusje o tym, czy co?
            • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 09:43
              Psie Pole, Leśnica i inne są wrocławskimi osiedlami i zawsze nimi pozostaną.
              Ten program pilotażowy ma na celu nie odłączenie tych osiedli od Wrocławia, ale
              inny sposób zarządzania miastem tz. nie jeden urząd na całe miasto tylko kilka
              na największe osiedla/dzielnice. Tak funkcjonuje juz Warszawa która składa się
              z wielu gmin. Tymczasem we Wrocławiu ten podział kompetencji planuje się w
              obrębie jednej gminy. O żadnych zmianach granic miasta nie ma tu mowy.
              • Gość: | Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 12:45
                > Psie Pole, Leśnica i inne są wrocławskimi osiedlami i zawsze nimi pozostaną.

podwroclawskimi suburbiami. o pp mozna sie jeszcze klocic (bo nie ma
                tozsamosci), ale lesnica to jest typowe miasteczko satelickie, z osobnym
                rynkiem, osobnym ukladem urbanistycznym, a miedzy nia, a wroclawiem sa pola i
                typowa droga krajowa z drzewami po obu stronach. sprobuj wytlumaczyc komus nie z
                wroclawia dlaczego aow ma przebiegac przez 'srodek' miasta.

czym sie taka lesnica rozni od dlugoleki? tramwajem? i tak ciagle jezdzi pusty,
                a zatrzymuje sie co poltora km na nieuzywanych przez nikogo przystankach.
                zreszta linia powstala tylko dlatego, ze komunisci chcieli udowodnic jak to
                lesnica nalezy do wielkiej fabrycznej. nie udalo im sie, bo miasto nie rosnie
                poprzez powiekszanie granic administracyjnych, a rozrost swojej gestej zabudowy.
                wiekszy wroclaw to centrum poludniowe, zabudowana pilsudzkiego i dzielnica na
                kepie mieszczanskiej, a nie dlugoleka rzadzona z ratusza.
                • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:34
                  Oczywiście że tak. Miasto powinno sukcesywnie zagęszczać swoją powierzchnię a
                  nie tylko przyłaczac zewnętrzne miasteczka i wsie. UM miał uwolnic 900 ha na
                  budownictwo mieszkaniowe, ale nie wiem czy już to się stało? Czy ma ktos jakies
                  informacje?
                  Jesli chodzi o AOW to myślę że raczej scali ona zachodnie osiedla w tym leśnicę
                  niz podzieli. A przebiega tak ponieważ tkanka miejska jest tam taka jak kazdy
                  widzi - głównie pola. Co nie oznacza że to nie się zmieni. Już się zmienia. Po
                  wybudowaniu AOW i Osi Inkubacji zaczną wokół wyrastac zakłady i osiedla. Juz ma
                  to miejsce. Teren przy ul. Lotniczej miasto uparcie trzyma pod EXPO. Jesli cos
                  takiego tam będzie miało miejsce to Lesnica w końcu utworzy ciągłą tkankę
                  miejska z Kuźnikami i żernikami. Nie wiem czy widziąłes plan docelowego układ
                  komunikacyjny miasta. Cała rzecz oczywiście jest w komunikacji. A to jaki
                  podział administarcyjny będzie, czy to będzie jedna gmina czy kilka gmin czy
                  związek gmin to nie ma znaczenia. Np. Warszawa skłąda się z 11 gmin i ma 11
                  ratuszów i urzędów i do niedawna 700 radnych :)).
                  • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:40
                    Z przebiegiem AOW nie robiłbym żadnej tragedii. Np. przez Berlin zachodni
                    przebiega 6 pasmowa obwodnica autostradowa i to przez osiedla które tworzą
                    śródmieście.
                  • Gość: | Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:55
                    > Oczywiście że tak. Miasto powinno sukcesywnie zagęszczać swoją powierzchnię a
                    > nie tylko przyłaczac zewnętrzne miasteczka i wsie.
                    wg. mnie miasto /nie/ powinno przylaczac otaczajacych go wsi i miasteczek, bo
                    jest to zwyczajnie bezcelowe i nikt na tym nie korzysta. owszem, fajnie jest jak
                    miastu 'przybywa' kilkanascie tysiecy mieszkancow, ale to sa tylko puste
                    statystyki. wladze miasta sa od budowania jakosci zycia, a nie bawienia sie w
                    imperializm. sprawami aglomeracyjnymi powinna sie zajmowac jakas organizacja
                    federacyjna, a nie urzad podmiotu dominujacego. w aglomeracji paryza juz la
                    defense - dzielnica wiezowcow - jest 'osobnym' miastem. paryz ma 2,5 mln
                    mieszkancow, a aglomeracja 10 mln.

co do aow - znam uklad docelowy, uwazam go za bardzo sensowny (modulo wariant
                    wezlow z poborem oplat) i doskonale go rozumiem. staram sie tylko pokazac
                    absurdlanosc nazywania tego co jest na zachod od przyszlej a-8 wroclawiem.
                    obwodnica wroclawia otacza wroclaw, to co jest na zewnatrz jest POD wroclawiem.
                    tak samo bez sensu jest nazwywanie tego co jest na zewnatrz os srodmiesciem, a
                    tego co jest na zewnatrz osm starym miastem. aow otacza miasto choc na urzedowej
                    mapie przecina je w poprzek. i swiadczy to o absurdalnosci mapy, a nie aow.

nawet jesli powstanie ciagla zabudowa wzdluz kosmonautow/lotniczej to nie bedzie
                    znaczylo ze lesnica sie zintegrowala z wroclawiem. to bedzie dalej polaczenie
                    punkt-punkt. przeciez dalej na polnoc i poludnie od tej trasy beda pola.
                    ciaglaosc zabudowy jest warunkiem koniecznym, ale nie wystarczajacym, by uznac
                    dany obszar za czesc jednego miasta. dlaczego nikt nie chce wlaczyc bielan do
                    wroclawia?

wolnosc dla lesnicy! ;P
                    • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:59
                      Nikt nie chce włącząc bielan do Wrocławia bo gmina Kobierzyce nie zgodziłaby
                      się na zabranie jej dojenj krowy :)) No ale oczywiście wszyscy chca miec
                      miejską komunkację.
                    • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 15:02
                      Mównienie że Lesnica nie jest w mieście Wrocław wymaga doprecyzowania. Bo
                      zarówno jest w administarcyjnych granicach Wrocławia, ale urbanistycznie jest
                      osobnym tworem. Jeszcze bo w przyszłości pewnie nie.
                      • Gość: | Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 18:34
                        > Nikt nie chce włącząc bielan do Wrocławia bo gmina Kobierzyce nie zgodziłaby
                        > się na zabranie jej dojenj krowy :))
                        przede wszystkim byloby to bezcelowe i niedobre dla mieszkancow bielan.

> No ale oczywiście wszyscy chca miec miejską komunkację.
                        by zapewnic komunikacje nie potrzeba nikogo wasalizowac.

> Mównienie że Lesnica nie jest w mieście Wrocław wymaga doprecyzowania. Bo
                        > zarówno jest w administarcyjnych granicach Wrocławia, ale urbanistycznie jest
                        > osobnym tworem.
                        no toz o tym wlasnie mowie. lesnica nie powinna byc w granicach miasta, tylko
                        byc osobnym tworem administracyjnym, tak jak dlugoleka czy kobierzyce, bo obecne
                        granice zostaly ustanowione zupelnie arbiralnie (i niekonsekwentnie - dlaczego
                        nie dlugoleka?) przez komunistow i nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.

>Jeszcze bo w przyszłości pewnie nie.
                        w przyszlosci rozwniez bedzie osobnym tworem urbanistycznym, przy czym twor ten
                        bedzie sie powoli stapial z wroclawskim, tak jak teraz stapiaja sie miasta gopu,
                        czy trojmiasto. ale to beda dalej osobne twory, bo obszar otaczajacy lesnice
                        bedzie ciazyl w kierunku rynku lesnickiego, a nie wroclawskiego (choc oczywiscie
                        zasiegi ich oddzialywan beda rozne). i dlatego decyzje dotyczace tego obszaru
                        powinny byc podejmowane w ratuszu lesnickim, a nie wroclawskim. to, ze te urzedy
                        powinny wspolpracowac w takich sprawach jak komunikacja jest oczywiste, ale to
                        sie powinno odbywac na zasadzie 'rowny z rownym', a nie 'we wroclawiu kaza, w
                        lesnicy sluchaja'.

oczywiscie w dalszym horyzoncie czasowym zostanie ona wchlonieta calkowicie. a w
                        jeszcze dalszym powstanie globalne ecumenopolis, ale to rowniez nie powinno miec
                        wplyw na to jak ksztaltuja sie kompentencje urzednikow TERAZ.

EOT dyskusja jest o niczym.
                • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:37
                  Polecam Plan miasta TOP MAPA - Pietruska & Partner. Tam jest cąły przysżły nowy
                  ukłąd komunikacyjny, przebieg AOW ,OŚ, OW, OI a nawet OS. Nie ma jedynie tzw.
                  trasy Stabłowickie biegnącej od ul Maślickiej aż do przyszłego Terminala Nr2
                  Kopernika.
    • Gość: Rafis Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 27.01.06, 14:02
      Carrefour to chyba najbardziej popularny wrocławski market-parkingi zawsze
      pełne :)Wynika to zapewne z położenia blisko centrum.
      Najbardziej popularne to centrum Bielany na Bielanach Wrocławskich. Z wyzszej
      półki to Galeria Dominikanska. W budowie masz Arkady Wrocławskie blisko centrum
      i dworca oraz pasaz grunwaldzki na północ od Odry.
      Jednak jesli nie masz mozliwosci sie zainstalowac w innych centrach to polecam
      carrefour-ma duża klientelę :)
    • yanuszka Wrocławiaków czy Wrocławian? 27.01.06, 14:08
      ..bo ja "ludność napływowa" jestem, więc w tej chwili to już sama nie wiem :/
      • Gość: | Re: Wrocławiaków czy Wrocławian? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 15:01
        > ..bo ja "ludność napływowa" jestem, więc w tej chwili to już sama nie wiem :/

zgodnie z zasadami jezyka polskiego obie formy sa poprawne (tak samo poznaniak i
        poznanianin, krakowiak i krakowianin), ale w roznych miastach sa rozne
        prefernecje. w wiekszosci preferowane jest chyba -iak, ale we wroclawiu dominuja
        wroclawianie. sporo osob czuje sie cokolwieczek nieswojo, gdy ktos zwraca sie do
        nich per wroclawiaku.
        • Gość: erni Re: Cerfour IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:16
          Carefour jest jednym znajlepszych hipermarketów we Wrocławiu jesli chodzi o
          obroty. Jest położony najbliżej centrum i bardzo dobrze zkomunikowany. Tam
          zawsze będa przyjeżdżać ludzie.
        • hubertkm Re: Wrocławiaków czy Wrocławian? 28.01.06, 23:45
          Z tego co mi wiadomo z lekcji polskiego kilkanaście lat temu, to końcówka -ak
          jest charakterystyczna dla Mazowsza (kurczak, prosiak) a np. w Małopolsce mówi
          sie (czy raczej mówiło - bo teraz to się i tak pochrzaniło) kurczę, prosię. Co
          do końcówki -nin - nie pamiętam.
          Pozdr.
    • Gość: drinks Bierz śmiało, mnie zawsze szlak trafia, kiedy... IP: *.magma-net.pl 27.01.06, 16:22
      ... żona ciągnie mnie tam na zakupy, szczególnie w weekendy, tłumy takie że pół
      godziny wyjeżdża sie z parkingu.........
      Więc jeśli uzależniasz decyzję od ilości klientów, to jest to na pewno dobry
      wybór
    • Gość: Paweł Z. Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 16:47
      To bardzo popularne miejsce i bardzo tłoczne. Najbardziej centralny z
      wrocławskich hipermarketów (pomijając może starego Hita, ale tam nie ma
      galerii).
      • Gość: ert Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.e-wro.net.pl 27.01.06, 16:50
        Inwestuj w ciemno. Ja tam zostawiam kupę kasy;-)
    • Gość: Igi Odradzam. Traci na znaczeniu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:36
      ... na rzecz centrów o lepszej lokalizacji. Nawet przed świętami było tam
      luźno, a w dni powszednie - puchy. Kawiarenki straszą zleżałymi ciastami.
      Lepsze sklepy już dawno się wyprowadziły. Tam się nic nie dzieje. To nie jest
      raczej kwestia konkurencji, lecz złego zarządzania obiektem.
    • Gość: txt Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:47
      Wielu już tam padło.
      Będą następni.
    • Gość: erni Re: Mam prośbę do Wrocławiaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:53
      Najlepsze centrum i jedno z 3 najlepszych w Polsce to Galeria Dominikańska, ale
      jeśli chodzi o hipermarkety to Carefour/borek jest w czołówce wrocławskiej. No
      ale wiadomo, zależy co chcesz tam prowadzić.
      • izatis2 Re: Mam prośbę do Wrocławiaków 28.01.06, 09:42
        Kochani Wrocławianie bardzo Wam dziękuję za wszystkie opinie! Przyznam sie
        szczerze że nie spodziewałam się tak dużego odzewu...Jeszcze raz wielkie dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka