truten.zenobi 09.03.06, 13:15 nic sie nie dzieje. Pewnie tak jak w ubiegłym roku na obietnicach sie skończy. co większa pipidówa chce mieć obwodnicę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:24 Rozumiem, ze przed napisaniem tego postu gruntowanie zbadales ten temat. Przeszukales internet, napisales do ZDiK`u i dopiero po uzyskaniu wszystkich informacji na ten temat napisales tego posta. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:29 Nie! Jechałem tamtędy i znowu widzę że nic sie nie dzieje! a posta napisałem bo wq..wia mnie gdy 100m jadę 30 min. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:40 A gdybys poszukal troche, to znalazlbys informacje, ze w tej chwili domykane sa ostatnie papierkowe sprawy, po kontroli uprzedniej z UZP. I lada dzien (jak nie juz) ma zostac podpisana umowa z generalnym wykonawca. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:48 to znalazłem z twojego linku "1.10 Wiadukt nad ulicą Klecińską wraz z przebudową ulicy Planowane rozpoczęcie: luty 2006 Planowane zakończenie: grudzień 2007 Przewidywany koszt: 64 mln zł " chwała Bogu mamy marzec! w 2004 chyba jeszcze Zdroju zapowiadał że przed zimą jeszcze nie zaczną ( bo nie ma sensu) ale w 2005 na wiosne, póżniej był poślizg na lato a póżniej cisza i teraz znowu jest mowa o wiosnie rozumiem że chcecie pokazać że cos robicie przed wyborami ale mnie niekompetencja urzedników i przerzucanie sie papierami nie interesuje! Oceniam po efektach! a te sa mizerne! Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:51 Rozpoczecie inwestycji rozpoczyna sie duzo wczesniej niz wbicie pierwszej lopaty w ziemie, a mianowice wraz z rozpiasaniem przetargu, albo i jeszcze wczesniej. Moze tego nie wiesz, ale przebudowa trawalaby na dobre gdyby nie odwolania w zeszlym roku i skierowanie sprawy do sadu przez jednego oferenta. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 14:07 Rozumiem że rozpisanie przetargu czy przygotowanie "papierowe" również nie może odbyć się zimą albo wcześniej? Technologia zabrania? Czyli jak dopiero teraz zaczynacie sprawy z przetargiem to jest szansa na przyszły rok? a może znowu ktoś się odwoła itd. itd.. tak jak śledzę tę inwestycję (która jestem żywotnie zainteresowany) to jest ciąg niekompetencji urzędników. A to zbyt niskie wyceny, a to źle przygotowane przetargi, a to źle zaplanowane wymagania techniczne itd. itd. Za to niektórzy urzędnicy dobrze wiedzą które nieruchomości kupować i co zrobić by przy wykupie gruntów pod obwodnice nieźle zarobić? > . Moze tego nie wiesz, Czy taka wiedza przeciętnego obywatela satysfakcjonuje Pana? ale jeszcze raz podkreślam nie interesują mnie usprawiedliwienia interesują mnie efekty bo za dużo czasu i pieniędzy tracę przez waszą nieudolność! Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 14:19 Jak grochem o sciane. Przeciez napisalem, ze wszyskie formalnosci juz sa zalatwione i lada dzien rozpoczna sie roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oszolomiony Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:36 lada dzien rozpoczna sie roboty... hihihi, nastepne papierowe roboty... boze jakie to urzednicze zycie jest trudne, tyle (papierowej) roboty tyle papieru ze az traci sie sens pracy - a wiec wiadukt. no i ten świerszczyk michał - tuba propagandowa urzędu. ktoś mu płaci i ile? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 14:39 > Przeciez napisalem, ze wszyskie formalnosci juz sa zalatw > ione i lada dzien rozpoczna sie roboty. napisałeś: "ze w tej chwili domykane sa ostatnie papierkowe sprawy, [..] lada dzien (jak nie juz) ma zostac podpisana umowa z generalnym wykonawca." > i lada dzien rozpoczna sie roboty. uwierzę jak zobaczę! :/ a tak przy okazji mam nadzieję że tutaj w zasadzie sprawa jest prosta i nie da sie tak spieprzyc roboty (projektu) jak na osobowickiej :| ps fajna stronka o inwestycjach. Twoja? Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 14:48 > ps > fajna stronka o inwestycjach. Twoja? dzieki :) Nie moja, zalozona przez pewnego forumowicza z forum Inwestycje, ale mozna powiedziec, ze stronka jest wszystkich, bo kazdy moze ja edytyowac i umieszczac nowe informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.06, 14:50 truten.zenobi napisał: > Nie! Jechałem tamtędy i znowu widzę że nic sie nie dzieje! > > a posta napisałem bo wq..wia mnie gdy 100m jadę 30 min. To zrób to, co napisał Michał, a póżniej siadaj przed komputer i zakładaj tego typu wątki. Ok? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi nie OK! 09.03.06, 20:37 Bo już dosyć mam urzędniczej niekompetencji! nie dość że płacę wcale nie małe podatki to jeszcze ponoszę inne dodatkowe koszty waszego nieróbstwa! Inwestycja miała być zaczęta na wiosnę 2005 teraz się mówiło że miała ruszyć w lutym. To rze przerzucacie się papierami mnie tak naprawdę nie pociesza liczą się efekty a ich jeszcze długo nie będzie! Budowa obwodnic powinna być priorytetem by wyprowadzić (ciężki) ruch z centrum miasta ale wy prowadzicie dziwną politykę budowa obwodnic leży za to miasto jest dokładnie zakorkowane bo rozpoczęliście kilka remontów w centrum. Ja wiem że zaniedbań z 50 - lecia nie da się wyprowadzić w rok ale tym bardziej trzeba działać z głową! Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi a poczytałeś wątek do końca... 09.03.06, 20:58 czy oceniasz odpowiedź wyrwaną z konrtekstu juz wcześniej odpowiedziałem na podobny zarzut! "Rozumiem że rozpisanie przetargu czy przygotowanie "papierowe" również nie może odbyć się zimą albo wcześniej? Technologia zabrania? Czyli jak dopiero teraz zaczynacie sprawy z przetargiem to jest szansa na przyszły rok? a może znowu ktoś się odwoła itd. itd.. tak jak śledzę tę inwestycję (która jestem żywotnie zainteresowany) to jest ciąg niekompetencji urzędników. A to zbyt niskie wyceny, a to źle przygotowane przetargi, a to źle zaplanowane wymagania techniczne itd. itd. Za to niektórzy urzędnicy dobrze wiedzą które nieruchomości kupować i co zrobić by przy wykupie gruntów pod obwodnice nieźle zarobić?" "w 2004 chyba jeszcze Zdroju zapowiadał że przed zimą jeszcze nie zaczną ( bo nie ma sensu) ale w 2005 na wiosne, póżniej był poślizg na lato a póżniej cisza i teraz znowu jest mowa o wiosnie rozumiem że chcecie pokazać że cos robicie przed wyborami ale mnie niekompetencja urzedników i przerzucanie sie papierami nie interesuje! Oceniam po efektach! a te sa mizerne!" Czy taka wiedza przeciętnego obywatela satysfakcjonuje Pana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:30 Nie, spojrzał, kretynie, z okna samochodu przejeżdżając obok. Bo to, co się dzieje na papierze - wiemy - trwają od lat papierowe przygotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:50 > Nie, spojrzał, kretynie, z okna samochodu przejeżdżając obok. a miałem na podziwianie efektów pracy (urzedników li tylko!)duuuuuużo czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
agouti Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:40 A pielgrzymkowy gawędziarz znowu swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: Już wiosna sie zbliża a na klecińskiej ... 09.03.06, 13:53 Wystarczy napisac cos rozsadnego na tym forum, a od razu zostanie sie zakrzyczanym przez chlopkow roztropkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuald przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:06 i słowa mniej więcej takie"jak mnie cieszy jak te ch..e w tych korkach stoją"kurde ,mnie też cieszy... Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: przypomniał mi się "dzień świra" 09.03.06, 14:21 Ale mnie wcale nie cieszy jak ludzie tkwia w korkach, sam chcialbym, zeby ta przebudowa juz trwala, ale niestety pewnych spraw sie nie przeskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuald Re: przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:29 zgoda michale ,robisz co możesz,marudy beda zawsze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzien świra 2 Re: przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:39 "zgoda michale ,robisz co możesz,marudy beda zawsze.." tylko dlaczego ci co niby robią, nic nie mogą? chodzi o to że robicie i robicie i robicie tylko nic nie jest zrobione, nie liczy się wasz NAKŁAD pracy, bo to JA za niego płacę, a EFEKT pracy. a tego efektu NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: przypomniał mi się "dzień świra" 09.03.06, 14:45 Jak to nie ma? A przetarg sam sie przygotoweal? Sam zostal rozstrzygniety?, umowa sama sie podpisala? Samo wejscie eobotnikow na plac budowy to juz jest efekt finalny calego przedsiewziecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzien świra 2 Re: przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:51 "Samo wejscie robotnikow na plac budowy to juz jest efekt finalny" No tak, teraz juz WSZYSTKO rozumiem.......................... Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi tylko... 09.03.06, 14:53 tylko popraw mnie jeśli sie mylę ale wiadukt został oddany w 2004 r W czasie gdy ta budowa z dużymi poslizgami dobiegała końca już wtedy mozna było przygotowac wszysto pod kontynuację inwestycji czemu służyło wiec wstrzymanie prac na 2 lata??? efektem finalnym jest Zeniu posuwający swoim bolidem i który nie wie gdzie jest klecińska tak szybko ją mija. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: tylko... 09.03.06, 14:59 Tak naprawde klecinska mogla byc robiona razem z estakada Gadow, ale z powodu wlasciciela warsztatu samochodowego i dzialkowcow, ktorzy nie zgadzali sie na sprzedaz swoich nieruchomosci, musiala odwlec sie az do teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: tylko... 09.03.06, 15:07 > ale z powodu wlasciciela warsztatu samochodowego i któremu chciano zapłacić 1/10 wartośi jego nieruchomosci ... Gdyby wycena była prawidłowa to by pewnie się zgodził ba myśle że nawet 80% tego co zasadził mu sąd brałby nie nie wiedząc co go czeka w sadzie. ale 10% To chyba lekka przesada nie uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mi.chal Re: tylko... 09.03.06, 15:12 UM nie wzial sobie tej ceny z sufitu. Rzeczoznawca ja ustalil. A wlasciciel mial prawo sie na nia nie zgodzic. Tylko, ze potem sa tego takie skutki, ze obwodnice mamy kailka lat pozniej niz moglismy miec. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi czemu? 09.03.06, 20:28 > UM nie wzial sobie tej ceny z sufitu. Rzeczoznawca ja ustalil. A wlasciciel mia > l prawo sie na nia nie zgodzic. więc czemu piszesz : > ale z powodu wlasciciela warsztatu samochodowego Czemu ma służyć nagonka na tę osobę czy urzędnik zatrudniający rzeczoznawcę został rozliczony, czy rzeczoznawca został rozliczony, czy ktoś z nich poniósł jakiekolwiek konsekwencje swoich rażąco błędnych decyzji? więc dlaczego z szarego obywatela robicie kozła ofiarnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: czemu? IP: *.magma-net.pl 09.03.06, 20:39 Mechanizm wyceny jest taki: 1. Wybierany jest rzeczoznawca. 2. Urzędnik mówi na jaką cenę ma rzeczoznawca wyjść. 3. Rzeczoznawca robi operat szacunkowy i żonglując współczynnikami oraz dobierając odpowiednie nieruchomości do porównania z wycenianą ustala cenę na taką jaką chciał urzędnik. 4. Jeśli właściciel wycenianej nieruchomości nie jest w ciemię bity to zamawia wycenę (u innego rzeczoznawcy) dla siebie podajac jaka cena go interesuje. 5. Analogicznie do punktu 3. tyle że słowo urzędnik zamienić na właściciel. 6. Jeśli rozbieżności w cenie są duże i obie strony nie chcą ustąpić to pozostaje droga sądowa. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: czemu? 09.03.06, 20:51 > 6. Jeśli rozbieżności w cenie są duże i obie strony nie chcą ustąpić to > pozostaje droga sądowa. i z tego co wiem sąd przyznał właściielowi prawie 10 razy tyle na ile wycenił rzeczoznawca z UM czyli wycena UM była znacznie zaniżona ale wszyscy jechali na "właściciela" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: czemu? IP: *.magma-net.pl 09.03.06, 21:37 Jedną nieruchomość można wycenić zgodnie ze sztuką w sposób taki, że cena będzie się różnić o bardzo duuuuuuuuuuuużo - wystarczy odpowiednio dobrać "bazę" i pomanipulować współczynnikami. Przykład - nieruchomość położona przy obwodnicy. Zalecenie nalezy dać niską cenę. Co robimy?? Udowadniamy, że nieruchomość leży w pobliżu ruchliwego ciągu komunikacyjnego, który zanieczyszcza powietrze, generuje hałas, etc. Te niedogodności obniżają wartość szacowanego gruntu, domu. Jeżeli zaś jest zalecenie uzyskania wysokiej ceny wówczas należy przemilczeć nformacje o niedogodnościach uwypuklając takie zalety jak - dobre skomunikowanie z innymi częściami miasta, jak rozwiniętą infrastrukturę komunikacji zbiorowej, bliskość sklepów, ośrodka zdrowi i innych. Dobry rzeczoznawca zrobi wycenę na taką kwotę jaką chce zamawiający. Kończąc wywód - zgadzam się, że miasto chciało za "psie" pieniądze odkupić teren i bardzo dobrze, że właściciel się nie poddał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Re: czemu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:41 >1. Wybierany jest rzeczoznawca. w drodze przetargu: obsługa przez cały rok, gdzie kryterium jest 100 % i rzeczoznawca robi wycenę np. za 200 zł., adekwatnie jakościowo do wynagrodzenia. Właściciel nieruchomości zamawia wycenę za normalne pieniądze 4. Jeśli właściciel wycenianej nieruchomości nie jest w ciemię bity to zamawia > wycenę (u innego rzeczoznawcy) dla siebie podajac jaka cena go interesuje. niekoniecznie, musi się znależć wyceniacz-kamikadze. W pewnym niedalekim mieście wykupiono około 20 domów na gruntach pod obwodnicę za 200% wartości rynkowej, by załatwić problem. W skali kosztów całej inwestycji było to i tak nieistotne. My zawsze możemy wypominać jednego "pieniacza", który nie chciał oddać mienia za friko jako winowajcę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: tylko... IP: 156.17.201.* 09.03.06, 15:34 poza tym procedury wnioskowania do Ue też trwają, a wczesniej nie można nic zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sales menedżer Re: przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 14:46 a ja cieszę się, że jest taki odcinek ulicy, gdzie mogę ostentacyjnie, powoli przejachać się moją fabią z kratką, z noki przy uchu i zademonstrować swój sukces oraz dynamizm plebsowi, który stoi na przystanku. Urzędnicy powinii również skorzystac z tej możliwości promocji oraz autolansowania Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 Re: przypomniał mi się "dzień świra" 09.03.06, 22:57 hehe dobre to, ale najlepiej jak beda 3 pasy na strone, to wtedy mozesz na spokojnie demonstrowac sukces, a co do dynamizmu fabii ee to chyba sciemniasz;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sales menadżer Re: przypomniał mi się "dzień świra" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 00:54 spokojnie demonstrowac sukces, a co do dynamizmu fabii ee to chyba sciemniasz;- > ) sales menadżer jako driver dodaje więcej mocy niż turbosprężarka, dwa wałki rozrządu, sportowy wydeh i ciemne szyby. Liczę na trzy pasy - mozliwość statecznego demonstrowania sukcesu pasażerom pieszym i stłoczonym w autobusie oraz zielony pas dla szybkich bezkompromisowych pojazdów z ludźmi sukcesu za sterami. Odpowiedz Link Zgłoś