21.03.06, 11:43
Chyba zamast matkę poloniści...
Obserwuj wątek
    • himhith Komentarz 21.03.06, 12:01
      Pani Marzenko. Te slowa powinna pani raczej skierowac do ustrawodawcy, ktory
      uchwala takie, a nie inne prawo a nie do pranikow...
    • ich1 Re: Komentarz 21.03.06, 12:50
      Za tak chamskie manipulacje powinniście smażyć się w dziennikarskim piekle.
      Wstydu nie macie, żeby tak ludziom robić wodę z mózgu.
    • Gość: Anglik Polscy sedziowie to zlodzieje IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 21.03.06, 12:51
      Zlodziejstwo wsrod polskich sedziow przybiera rozmiar farsy i kpiny z nas
      wszystkich.
      • Gość: dro Re: Polscy sedziowie to zlodzieje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 15:05
        jestes bezczelnym burakiem i idiota do tego.
        mozesz wskazac choc jeden punkt, na ktorym jakikolwiek sedzia w tej sprawie
        zarobil lub chocby mogl zarobic ?
        zrob to, a odszczekam to co powyzej ...
    • Gość: killla Droga Pani Redaktor IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 13:28
      jeżeli pisze Pani o "sprawiedliwości" to powinna Pani zwrócić uwagę również na
      pewne kwestie :
      - czy sprawiedliwe jest oszukiwanie dostawcy i niepłacenie za towar ?
      - czy nie byłoby sprawiedliwe gdyby matka pozwanego zapłaciła za jego (swój)
      dług zamiast ukrywać się w stanach. Dlaczego tej kwestii nie poruszyła Pani w
      swoim artkule ?
      - Sąd niewątpliwie popełnił błąd (a przynjamniej dopuścił się ogromnej
      niestaranności w wykonywaniu swych obowiązków), ale dorosła osoba powinna czytać
      zawiadomienia z Sądu. A wraz z nakazem zapłaty pozwany dostaje pouczenie o
      czynnościach jakie może podjąć, oraz czym będzie skutkowac zaniechanie tych
      czynności. Jeżeli dorosły cżłowiek nie umie przez 2 tygodnie (tyle jest na
      sprzeciw/zarzuty od nakazu zapłaty, a liczy sie to od daty otrzymania przez
      adresata przesyłki pocztowej) napisać sam stosownego pisma, to czy nie powinien
      udać się do prawnika ? Sprawa była ewidentnie do wygrania, więc nawet koszty
      zastępstwa procesowego zostałyby mu zwrócone.
      - jeżeli przekreoczenie terminu do złożenia sprzeciwu/zarzutów miało miejsce z
      przyczyn od pozwanego niezależnych, to z pewnością Sąd przywróciłby mu termin do
      złożenia stosownego pisma. Skoro nie ma o tym ani słowa w artykule można wnosić,
      że pozwany najzwyczajniej w świecie "przespał" ten 14 dniowy termin.
      - trudno mieć pretensje do komornka że wykonuje swoje obowiązki zgodnie z
      wnioskiem wierzyciela. Gdyby tego nie robił poniósłby poważne konsekwencje, z
      utratą prawa do wykonywania zawodu włącznie.
    • Gość: Yossarian Re: Komentarz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 15:03
      Kobieto, myśl przed pisaniem.
    • Gość: dro Re: Komentarz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.03.06, 15:04
      a ja nie rozumiem jak to sie stalo ze hurtownia pozwala nie te osobe ktora trzeba?
      mam na ten temat pewien pomysl
      (zeby nie bylo - znam taka sytuacje i sam tego nie wymyslilem):
      synek handluje, robi w ciula dostawcow podajac sie za odbiorce i przedsiebiorce,
      a firma jest na mamusie wiec jemu nic nie mozna zrobic (tak przynajmniej myslal
      do momentu az go ktos pozwal - wtedy go tak zatkalo, ze stal jak wryty 14 dni i
      przelecial mu termin na odwolanie)
      • life_ever Re: Komentarz 21.03.06, 19:40
        Otóż to. Szkoda, że w tekście zabrakło wyjaśnienia, czy synuś pracował w
        hurtowni itd. Ale pewnie wtedy nie udałoby się autorce obronić tezy, którą
        obrała już na początku.
        A teza jest taka: Jak Kali komuś ukraść krowę, to jest O.K. Za to niedobrze,
        jak ktoś krowę ukraść Kalemu.
        Kupy się to nie trzyma
    • droch Re: Komentarz 21.03.06, 15:34
      To jest zwyczajny dziennikarski lepperyzm! Kompilacja Renaty B. i Danuty H.
      To może też nie trzeba spłacać odsetek w banku, bo ja nie rozumiem, jak można
      oddawać więcej niż się pożyczyło?
    • altintop6 Re: Komentarz 21.03.06, 19:51
      Pani redaktor, mogła pani zrobić coś dobrego. Mogła pani tekstem pokazać
      ludziom, że trzeba czytać to, co przychodzi z sądu, że nie wolno tego
      lekceważyć i liczyć na to, że samo się wyjaśni. Ale nie zrobiła pani tego. A to
      poważny problem - ja mnóstwo razy spotkałem się u ludzi z taką życiową
      postawą: "nie płacę kary, bo mi nic nie zrobią", "wyrzucam mandat zza
      wycieraczki do kosza, nic mi nie udowodnią", "nie odbieram wezwań z sądu to mi
      nic nie zrobią". A te czasy już dawno minęły, dzisiaj na takie cwaniactwo nie
      ma już miejsca. Dla innych to wygodny sposób chowania głowy w piasek. Np.
      sławny chłopak siedzący rzekomo za sfałszowanie legitymacji szkolnej tak samo -
      nie reagował na kilka pism z sądu, bo miał je gdzieś i udawał że go nie ma. A
      potem nagle zaczyna się płacz i szukanie sprawiedliwości.
      Czy zdaje sobie pani z wymowy swojego artykułu? Robi pani ofiarę z człowieka,
      który nic w swojej sprawie nie zrobił i obwinia wszystkich dokoła. Nie wyjaśnia
      pani najważniejszej okoliczności - dlaczego w ogóle wierzyciel pozwał tego
      syna, skoro nie powinien? Świadomie naraził się na porażkę w procesie?
      Co więcej - popatrzmy na to z tej strony, że zwykła przyzwoitość wymaga, żeby
      matka zapłaciła dług. O tym, że syn ma kłopoty wie przecież od wielu lat.
      Dlaczego pozwala by zaległość rosła, by ścigał go komornik? Przecież w ogóle
      nie trzeba podważać tego całego nakazu, nie trzeba pisać żadnych skarg do
      prezesa sądu czy ministra - wystarczy spłacić dług, można to zrobić nawet za
      pozwanego. Prawda, że to proste? Przecież o to i tylko o to chodzi w sprawach
      cywilnych - żeby wierzyciel odzyskał swoje pieniądze!
      I po co te wielkie słowa o rzekomym skazaniu i sprawiedliwości - czy z tego
      tekstu któryś z czytelników dowiedział się, co ma zrobić, gdy się znajdzie w
      takiej sytuacji? Dlaczego to jest możliwe i co zrobić by się w takiej sytuacji
      nie znaleźć? Nie, nie dowiemy się. Czy to jest poważne traktowanie czytalnika?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka