Dodaj do ulubionych

Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk

• Gość: Vickusia Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.shl.pl / 213.195.190.* 19.04.06, 12:07
      Aktukul napisla osoba niekompetentna. Malo tego, ze nie ma pojęcia o gre, to
      jeszcze pisze niepoprawie i chaotycznie.
    • Gość: JaMeS Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.be 19.04.06, 12:08
      Ja w tibie tez gram od 2 lat niecałe ale nie zdażyło mi sie nigdy cos takiego w
      sumie to to jest obużające ze matka zadłuża sie mimo biedna, bezrobotna a ten
      nawet jej nie szanuje. Typowy Huligan.... Lepiej niech go zamkną w wiezieniu
      albo poprawczaku to nikomu krzywdy nie zrobi ....

TIbIa to fajna gra ale do Zabawy ale nie zeby sie zadłużać jak by moja mama
      miala sie zadłużać itp zeby Kupić mi Komputer to bym jej powiedział żeby go
      oddała do Sklepu :)) a nie jeszcze ją bić :/

Radze wam w tibie grac tylko dla zabawy a nie dla pieniędzy albo coś Ja Ostatnio
      Zaczełem grac na tak zwanych Ots i gram sobie dla zabawy z nudów jak mam wolny
      czas :]
    • Gość: Krzychu Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.04.06, 12:12
      Tibia sie nie nadaje... nigdy w to nie gralem i nie mam zamiaru grac ale wiem
      co to jest... z nie ktorymi kumplami nie mozna pogadac bo oni caly cvzas
      nawijaja o Tibii;/ strasznie to mnie denerwuje... Ludzie opanujcie sie puki
      macie jeszcze czas !!!!!!!!!!!!!!! pozdro
    • Gość: J Tibia to super gra bez pszesady... IP: *.be 19.04.06, 12:15
      TO ze ci ludzie nie potrafia zrobic włąsne konta ani wykożystać to co dobre z
      tej gry to ich sprawa ...

Piotrek od ponad dwóch lat ślęczy nad grą Tibia po kilkanaście godzin na dobę.
      Powtarzał przez to drugą klasę. Teraz znowu grozi mu repeta. Początkowo chodził
      do kawiarenki internetowej. Wracał po północy. Matka, choć bezrobotna, zadłużyła
      się i kupiła mu komputer, żeby siedział w domu. Piotrek nie wychodził z pokoju
      nawet przez kilka dni. Nie jadł, nie pił. Chudł w oczach. Przestraszona matka
      wyłączyła komputer z prądu. Wtedy chłopak wpadł w szał i zaczął okładać ją
      drewnianym stołkiem.

Rówieśników jego zachowanie nie zdziwiło: - Zdenerwował się, bo mama zabiła
      bohatera, którego mógł sprzedać za kilkaset złotych.

Tibia to gra fabularna, która dzieje się w świecie magii. Wymyślono ją tak, żeby
      młodzież siedziała przed komputerem jak najdłużej. Bohater, w którego wciela się
      gracz, zdobywa umiejętności i gadżety: dodatkową siłę, doświadczenie, miecze,
      zbroje, hełmy, a przez to staje się coraz droższy - można go sprzedać za
      prawdziwe pieniądze na aukcjach internetowych. Przez pewien czas po wyłączeniu
      komputera pozostaje w grze - jest wtedy bezbronny, unieruchomiony i staje się
      łatwym celem dla innych graczy. Młodzi boją się, że stracą swojego bohatera,
      wartego z godziny na godziny więcej, i grają.

Pod koniec marca zjawiskiem zajęli się strażnicy miejscy we Wrocławiu. Zaczęli
      wypytywać gimnazjalistów. Dowiedzieli się, że niemal w każdej klasie gra w nią
      od pięciu do dziesięciu uczniów. Niektórzy nałogowo. - Gdy rodzice śpią, łączę
      się przez internet z kuzynem z Niemiec i razem zabijamy potwory - opowiada Janek.

Im dłużej grasz, tym więcej możesz zarobić, sprzedając bohaterów rozgrywki. W
      internecie roi się od ogłoszeń. Fani sprzedają także wirtualne gadżety: miecze,
      zbroje, hełmy. Wczoraj na allegro.pl ceny postaci dochodziły do 1500 zł.

Dominik Borowski z kawiarenki internetowej Spider we Wrocławiu: - Przez dwa lata
      dzień w dzień przychodził do nas młody chłopak. Grał w Tibię po kilkanaście
      godzin. W końcu sprzedał swoją postać na aukcji za 2700 zł.

Zbigniew Matusiak, wicedyrektor Gimnazjum nr 34: - Jeden z uczniów kupił postać
      z Tibii za 800 zł. Pieniądze wysłał pocztą, ale nie dostał bohatera. Wydawało mu
      się, że oszukał go ktoś ze szkoły, więc wszczynał bójki i kłócił się z rówieśnikami.

Wrocławscy strażnicy zaczęli akcję informowania o zagrożeniach, jakie wywołuje
      nałóg Tibii. Spotykają się z rodzicami na wywiadówkach w podstawówkach i gimnazjach.

Grę stworzyli w 1995 r. studenci informatyki z niemieckiego Regesburga. Cieszy
      się ona niezwykłą popularnością. Najwięcej graczy jest w Brazylii, Szwecji,
      Hiszpanii, USA i Polsce. W niemal każdym naszym gimnazjum ma dużą grupę fanów.
      Autorem polskiej strony internetowej gry, wspartej oficjalnie przez niemieckich
      twórców, jest Jakub Boski, student z Wrocławia. Twierdzi on, że dziennie portal
      odwiedza 40 tys. osób (kilkaset tysięcy odsłon). - Ponad połowa to uczniowie
      podstawówek i gimnazjów. Zrobiliśmy nawet sondę i okazało się, że 36 proc.
      stanowią uczniowie od 14 do 16 lat, 25 proc. - 16-18 lat, a 17 proc. - 12-14
      lat. Zdajemy sobie sprawę, że Tibia uzależnia, ale nie mamy na to wpływu.
      Przecież ostry nóż też może być groźny, jeżeli dzieciak nie umie się z nim
      obchodzić - tłumaczy.

Sprzedaży Tibii nie można zabronić, bo nie dystrybuują jej sklepy - dostępna
      jest jedynie w internecie, i to za darmo.
    • Gość: MANIAK Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 12:33
      tibia bogiem nikt nie moze zabronic pozniewaz to zwykla gra !!!!!!
      tez w nia gram !
    • Gość: Patryk :( Jgram w tibie ale niegram w nocach jak moj kolega IP: 213.199.252.* 19.04.06, 12:37
      tak jak mowie gram w tibie ale niegram tak jak moj kolega po nocach niejestem
      na tyle glupi a zreszta juz nudzi mi sie ta gra nobo stazy niepozwalaja juz mi
      grac za bardzo :(
      :(
    • Gość: Misiek Tibia Ziom Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.pl / 80.51.191.* 19.04.06, 12:49
      Tibia jest zajebista sam gram po 15 godzin na dzien
      zalorzylem nawet swoj serwer OTS.. Open Tibia Serwer :P
      pozdrawiam graczy Elo
      aha mam 15 latek :P hihi..
      elo Ziomki
      TIBIA RZĄDZI!!!!!!!!!!!
      RLZ!!!!
    • Gość: master_of_tibia Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.dolsat.pl 19.04.06, 12:52
      afff ... no cóż, zdenerwował się biedaczek ;d

a tak na serrio, to przesadzil, ale jak mowi autor tibii.pl, rownie dobrze moglby sie bawic nozem, czy chodzic z kolegami cpac ... rzeba nauczyc sie dystansu do tego ...
    • Gość: Gumis Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.olsztyn.mm.pl 19.04.06, 12:57
      mam 13 lat w tibie gram juz zadko tylko tyle zeby zobaczyc sie z qmplami ktorzy nadal graja pierwszy raz zagralem jakies dwa i pol roku temu nie myslalem o pieniadzach raczej o tym aby grac dla przyjemnosci moze grafika nie jest zbyt zachwycajaca ale grywalnosc jest wielka gra moze nauczyc jezykow ale gra w to duzo dresiarzy i ciagle sa wyzwiska klutnie itp. poprostu ludzie ktorzy maja chora psychike... i potem dzieja sie takie zdarzenia z tibi latwo sie wydostac... wystarczy pozbyc sie postaci i zajac sie tym co sie lubi np. jezdzenie na deskorolce pozbierac troche pieniedzy i kupic deske papas
    • Gość: Mon Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.54.19.52.telsat.wroc.pl 19.04.06, 13:11
      Witam wszystkich jezeli twiedzce ze uzalaeznia to macie racje :)(ale pozytywnie)w tibie gram od ponad 5 lat w miedzy czsie studiuje pracuje zajmuje sie rodzina wiec jak sami widzicie da sie wszystko polaczyc. Tibie tarktuje jako chwilowy odskok od rzczywistosci aby sie troszke wyluzowac pogadac ze znajomymi jak na te 5 lat grania duzo nie zawojowalem w lev(dla tych co pisza te bzdury i nie maja pojecia co to jest lev-pozoim doswiadczenia bohatera).Co do zarobku na tibi to da sie wyzyc ale w rok 1000 zl (smiech).Przy dobrych miesiacach i znajomosciach mozna dorobic sobie duzo wiecej i nie lamiac zasad ustalonych w regulaminie gry (dla panow ktorzy nie znaja regulaminu www.tibia.com/community/?subtopic=tibiarules - milego czytania )
      Nadal uwazam ze tibia jest narkotykiem i uzaleznia ale nie wszycy co graja w ta gre sa debilami i idiotami nad ktorch ta gra ma taki destrukcyjny wplyw.

Pozdrawiam wszystkich graczy i krytykow Mon
    • Gość: Urteal Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.olsztyn.mm.pl 19.04.06, 13:12
      Ta oszołomów nie brakuje sam gram w Tibie ale bez przesady bić rodziców za to że ci postać zabili to tylko gra ^^
    • Gość: Bigluke Shaman Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.who.vectranet.pl 19.04.06, 13:16
      ok niektórych moze tak ja gram dla przyjemnosci i nitrzeba mowic ze gra jest
      zla bo nie jest :O:O tylko patrzycie na negatywy :O:O ofc :|
    • Gość: uzalezni^^^a Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:27
      Ja sie z tym zgodze ,ze tibia uzaleznia, gram od rana do nocy , nie chodze do
      szkoly, czasem mnie to juz wku..a, ale nic z tym nie potrafie zrobic...^^Chce
      byc caly czas lepszy ^^...Nie wiem kiedy ta obsesja sie skonczy....rodzice
      robia mi awantury ale to nic..Zebym mial wysoki lvl i by ktos mi kompawyloczyl
      i mialbym deda , nie recze za siebie co bym zrobil...jak normalnie dedam to
      mnie padaczka bierze, a z czyjejs winy tjuz wogóle ^^..pozdro dla wszystich
      Tibijczyków

Ps.
      Wtf??? ^.- Leave man!!!
    • Gość: Tb_gracz Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:42
      Z ta gierka to nie sa zarty. Mam 21 lat od ponad 2 lat mam kontakt z Tibia. Co
      prawda teraz juz nie fascynuje mnie tak jak kiedys, loguje sie rzadko i na krotko.
      Ale jak zaczalem w to grac z bratem to oboje nie moglismy przestac. Chec
      zdobywania kolejnych punktow umiejetnosci i nabijania kolejnych leveli byla
      ogromna. Gdy tylko bylo wolne, wstawalem rano zeby siasc pierwszy na komputer
      przed bratem i moglem grac caly dzien (od 6 do 10 godzin, a czasem i dluzej)
      Co prawda gra po jakims czasie sie troche nudzi ( ale co najmniej rok jest sie
      nia zafascynowanym ). A nawet jak juz sie znudzi i tak po pewnym czasie sie
      wraca do gry...
      Ale gra nie kazdego wciaga, to zalezy czy przypadnie do gustu :)
      • Gość: Daron Xeen M.CZ Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:05
        Sell C-shield buy bp uh !!!!! ASTERA !!!!!
      • Gość: Arr Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 16:08
        ja ta gra stanię się grą nielegalną zapie.. jak psa all...niemacie do czego
        sie doczepic qrwa ! dopie..ie sie do polityki a nie tibia..czemu nie
        Lineage..Nu-online...ten kto zrobil ten reportarz zasluguje ku.. na
        wpie..!! zanieldugo bedąm sie doczepiać jak podcierasz tyłek lol
    • Gość: :| Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:46
      Tibia to super gra. Autor chyba nawet nie załączył tej gry. Przeciez wiadomo że
      ta gra nie jest grą do handlowania. To jest zabronione - jak w większości
      podobnych gier. Jak mama mu wyłączyła komputer to nie jest wina autorów gry. To
      przecież jest wina tego, co w nią gra. Zanim autor następnym razem napisze jakis
      artykuł to niech zapozna się z tematem a nie pisze bzdur. Ludzie przecież to ten
      koleś wybrał że będzie grał w Tibię.
    • Gość: OMG Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:46
      No tak... takich oszolomow mozna spotkac tylko we Wroclawiu ! -.-
      Wroclawianie nie grajcie w ta gre bo przynosicie wstyd waszemu miastu. Pozdrawiam :P
    • Gość: Damian Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:47
      Tibia nie jest narkotykiem o ile sie nie gra w nia nalogowo, jest to swietna
      gra ...
    • Gość: Efekt Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.szczecin.mm.pl 19.04.06, 13:48
      Tibia jest to najlepsa gra na świecie;d
    • Gość: ja wam to móf Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.kos / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 13:52
      OmfG Robicie maniaków z graczy -.- sami jestescie jak nooby
    • Gość: Oiolosse Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: 80.51.47.* 19.04.06, 14:03
      MA RACJE !! JA Pobiłem debila ktury mi schakował mojego chara na 45 lvl !!
      SKRACIŁEM OKOLO 500k !! + Chara ma racje ten koles co pobil matke

POPIERAM I POZDRO !!

Hail Tibia
      • Gość: Wisher Nevr Die Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 19.04.06, 15:42
        Jestes pierd... i tyle można sie wkurzyć klnąć ale niegdy bym nie podniusł
        ręki na kogoś z rodziny nigdy...
    • Gość: Przodowy Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:03
      <lol> HAHAHA SPOX GIERKA ;p
    • Gość: Tibiomaniak Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.c240.petrotel.pl 19.04.06, 14:06
      To prawda jestem tez fanem tej gry i czasami mozna sie ostro wkurzyc jak ktos
      wylacza ci internet czy kompa traci sie wtedy wszystko poziom zbroje miecze i
      wtedy tak sie dzieje ale nawet jak by mi mama wylaczyla ten internet nigdy bym
      jej nie pobyl nigdy poprostu chlopak byl juz za bardzo uzalezniony od tej gry ja
      gram w nia od 2 lat i tez mialem takie akcje wiem pare godziny stracilo sie na
      marne ale potem mozna ta postac sprzedac za dobre pieniadze.
    • Gość: Nie znajomy Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:13
      ku.. co wy pie..cie ze synek jest poje..y to nie jego wina a ja tez gramn
      w Tibie bo Tibia to looz hamy je..e jestes poje..e czemu pie..eliscie ten
      artykul w imnternecie moze oni (ci opisani ludzie) tego nie chc ieli
      sku..syny!! I ja tez kilka razy zabilem bohatera i matka tez mi to zrobila!! I
      co jakos nie jestem pie..iety w czapelinde ku..!! Bubble pochodzi z Chin i
      ma 30pare lat gra w Tibie i zajmuje sie dzieckiem!! Ma 230cos lvl(level) i co
      jakos sobie radzi Pedaly Pie..ne!!
    • Gość: dudi Re: Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:13
      itiota i tyle. odwyk !!
    • Gość: Grzesiek Tibia - gra, która wciąga jak jak narkotyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 14:13
      Jestem jednym z tych, ktorych tibia wciagnela jak narkotyk :) czuje sie z tym
      bardzo dobrze polecam tą gre i nie zycze sobie zeby kto kolwiek wyrazlas sie na
      jej temat negatywnie bo jest to gra jak kazda inna ^^ bo ktora gra nie
      wciaga.To ze ten chlopak zabil swoja kochana mame nie znaczy-ze źle go
      wychowano! aaa moze poprostu byl chory umyslowo!
      Pozdrawiam
      P.S. jesli nie podoba Ci sie tibia to w nia nie graj, badz neutralny na jej
      temat-kazdy kopie wlasne dolki ***Badz pozdrowiona dusza Twoja !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka