Gość: złomiarz IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.06, 12:07 Biskupin to chyba najlepsze miejsce do mieszkania we Wrocławiu. Nigdy sie nie wyprowadze bede tutaj siedział do konca. Jest tylko jedna rzecz, ktora bym zmienił - sklep całodobowy by sie przydał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: <ZK Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 07.05.06, 14:46 Ale i tak jest coraz lepiej - kilka sklepików czynnych w każdej sytuacji conajmniej do 23 Pozdrawiam wszystkich miłośników Biskupina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary mieszkaniec Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 08.05.06, 11:12 Mieszkam na Biskupinie od urodzenia, czyli od 61 lat (tak, tak !). Oczywiście jestem wielkim patriotą lokalnym, ale z bólem muszę powiedzieć że Biskupin od dawna podupada, kiedy inne dzielnice rozwijają się. To była kiedyś faktycznie dzielnica jak z bajki, praktycznie nie tknięta przez oblężenie w 1945 (za wyjątkiem kilku zaledwie bomb które ruscy tu "zgubili"). Dlatego tu właśnie zaczęli osiedlać się pierwsi Polacy, może jest to też jeden z powodów owego mitu Biskupina, bo za czasów niemieckich dzielnica ta nie cieszyła się żadnym szczególnym uznaniem. Czy ktoś pamięta jak np. wyglądała ul. Olszewskiego? Piękna równiutka kostka granitowa, z boku chodnik dla pieszych zrobiony z ułożonej wachlarzowo drobniutkiej kostki bazaltowej, oddzielony od ulicy gęstym, równym i wysokim na metr żywopłotem. No i po obu stronach drzewa. Dzisiaj pozostały na szczęście jeszcze drzewa, możemy także zobaczyć karłowate i postrzępione resztki żywopłotu, resztę zrewaloryzowaliśmy, to znaczy zalaliśmy czymś asfaltopodobnym, no bo ulica z kostki zaczęła się rozpadać (jak obecnie Spółdzielcza), chodniki także. To tylko taki drobny, niezbyt ważny przykład. Gorsza była na pewno idiotyczna ingerencja w niską zabudowę dzielnicy - akademiki, bloki przy Kazimierskiej, osiedle przy Baciarellego. A przecież ta sama ilość mieszkańców zmieściłaby się w dobrze rozplanowanej i ładnie zaprojektowanej niskiej zabudowie, co było cechą szczególną dzielnicy. Ja myślę że brak sklepu całodobowego nie jast akurat największym mankamentem Biskupina, znacznie bardziej wolałbym by panował tu przynajmniej dużo większy porządek, a to zależy przede wszystkim od mieszkańców. Bo z tym jest źle, trzeba sobie powiedzieć prawdę, źle już od 1945 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złomiarz Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 10.05.06, 16:49 Racja te bloki nie pasuja do zabudowy biskuypina. Ja mieszkam akurat przy ulicy Siemiradzkiego i wokoł same domki. Uwazam ze na wiosne jak sie zielono zrobi to jest bardzo ładnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zk Re: Biskupin IP: *.wroclaw.mm.pl 12.05.06, 23:38 Ajak jest pięknie jak bujną i nagle z dnia na dzień wybuchają zielenią dęby... A na wałach widać jak zielenieje rozlewisko. Potem to już nie jest tak ostre kolostycznie, przyzwyczajamy się, ale ten pierwszy efekt zawsze, od lat niezmiennie mnie zachwyca. Szkoda t'ylko że dwie godz. dzienne tracę na dostanie się do pracy i powót. To cena za zieloność". Odpowiedz Link Zgłoś