Dodaj do ulubionych

Debaty Gazety: PRL do wyburzenia

11.05.06, 19:53
Najlepiej wyburzyć i zbudować coś, co pasowałoby pod względem estetycznym...
Tylko gdzoe na ten czas umieścić mieszkańców?
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrocek Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.chello.pl 11.05.06, 20:12
      To co zrobili z placem Nowy Targ to zgroza.Władze miasta powinni te koszmarne
      bloki zburzyc i zrekonstruować przedwojenną zabudowę placu wraz z fontanną
      Neptuna.Wygląd miasta bardzo by na tym skorzystał.
      • brytnej Wielbiciele archietkury transwestytycznej, 11.05.06, 21:16
        miłośnicy styropianowych gzymsów, plastikowych apollonów i szprosów w galarecie,
        kochani postmoderniści, przybywajcie do Wrocławia! Tutaj was kochają ludzie
        prości, szczerzy a ciemni do bólu. Fura, skóra, komóra hifi i akroterion
        p****yknięty na dachu!
        • zibiwrocek Problemem nie jest czas powstania tej zabudowy ani 25.05.06, 02:18
          jej walory architektoniczne ale stan utrzymania. We Wrocławiu powszechnie
          akceptuje się standarty eksploatacji nie do zaakceptowania nawet w Warszawie nie
          mówiąc o "Zachodzie".
          A w szczególności pl. Nowy Targ nie jest najtragiczniejszy. Tworzy całkiem
          zrównoważoną przestrzeń miejską. Są wieksze brzydactwa. A chronimy je jako
          zabytkowe założenia urbanistyczne, tylko dlatego, że "otarły" się o "bauchaus".
          A powstału tak naprawdę za Adolfa (Biskupin, Pilczyce, a nawet moja Nowidworska
          w swojej starej cześci jest w "strefie".
          Zabudowa PRL jest takrze pewnym świadectwem (zabytkiem) epoki. A dobrze
          utrzymana będzie bardzo długo atrakcyjna dla mieszkańców.
          Ps. Jak ktoś ma mieszkanie w tych czterech blokach między Halą Targową a ASP i
          mu się ono nie podoba to je kupię za rozsadną cenę. Najchętniej z garazem.
          • bartollommeo Re: Problemem nie jest czas powstania tej zabudow 26.05.06, 00:43
            zibiwrocek napisał:

>
            > Zabudowa PRL jest takrze pewnym świadectwem (zabytkiem) epoki. A dobrze
            > utrzymana będzie bardzo długo atrakcyjna dla mieszkańców.
            >

Takich "zabytków" jest peło wszędzie i niekoniecznie trzeba akurat zostawiać te położone na starym mieście.
      • Gość: . Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 12.05.06, 14:50
        Nowy Targ z blokiem od strony Nankiera to jakieś 350 mieszkań z których trzeba
        byłoby przesiedlić ludzi,skromnie licząc jeśli wszyscy lokatorzy się zgodzą
        jakieś 35 mln na samo przesiedlenie a potem jeszcze tylko wyburzenie i budowa
        nowych budynków które i tak nie spodobają się wszystkim,NIE WIERZĘ.
    • Gość: tomek Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 11.05.06, 20:13
      Pogieło kogoś w redakcji ? Rok temu byłem w niemieckiej miejscowości Albeck, tam
      budynki straszące Honeckerem zostały zmodernizowane i przypominają te z czasów
      przedwojennych. Estetycznie a koszt na pewno nieporównywalnie mniejszy niż
      wyburzanie i stawianie nowych.
      • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 01:53
        Gość portalu: tomek napisał(a):

> Pogieło kogoś w redakcji ? Rok temu byłem w niemieckiej miejscowości Albeck, ta
        > m
        > budynki straszące Honeckerem zostały zmodernizowane i przypominają te z czasów
        > przedwojennych. Estetycznie a koszt na pewno nieporównywalnie mniejszy niż
        > wyburzanie i stawianie nowych.

Żebyś się nie zdziwił.
        • Gość: tomek Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 14:09
          Ok w takim razie pozyskujemy kasę z unii, demolujemy centrum miasta robiąc
          wielki plac budowy ale jak któryś zwolennik wyburzania będzie miał pretensje, że
          nie da się jeździć, syf i w ogóle to ma klapsa w dziąsło ;p
      • adwo-kat Postkomuna sama się rozleci!Weście się za zabytki! 12.05.06, 10:55
        Budynki budowane w latach od czasu wojny do bodajże końca lat 70-tych tzw
        wieżowce powinny być wyburzone. Wszystkie one posiadają wady konstrukcyjne
        które zagrażaja życiu. Dlaczego o tym nie napiszecie!
        Pozostałe budynki i te w centrum tzw kwadraciaki są bezpieczne także ich sam
        wygląd nie zagraża życiu ludzi. Uważam ten problem za mało ważny. Jeśli ludzie
        co w nich mieszkają chcą tego to nie ma problemu. Musimy zrozumieć iz dobro
        społeczne to nie tylko wygląd i dążenie do tego co było przedwojną. To sami
        Wrocławianie ustalają swoje życie i kształt naszego miasta.
        Jest tyle wspaniałych kamienic zabytkowych w centrum Wrocławia. Wystarczyłoby
        je oczywiście odremontować.Ale tego nie zrobi bo nie ma kasy. A właściciele
        mieszkań którzy nawet by chciali, to ich na to nie stać. Konserwator zabytków
        ustala takie wytyczne iz każdy z mieszkańców powinnien być milionerem.
        Dlatego mówię zostawcie budynki postkomunistyczne one same się wkrótce rozlecą
        a weście się drodzy urzędnicy za kamienice zabytkowe!
        • Gość: dde Re: Postkomuna sama się rozleci!Weście się za zab IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.06, 19:48
          A jakie konkretnie wady? Może jakieś przykłady awarii takich budynków
          (wszystkich zapewne)?
          • adwo-kat Re: Postkomuna sama się rozleci!Weście się za zab 15.05.06, 12:23
            Gość portalu: dde napisał(a):

> A jakie konkretnie wady? Może jakieś przykłady awarii takich budynków
            > (wszystkich zapewne)?

Najlepiej zadać to pytanie do nadzoru budowlanego.
            Napewno bardzo chętnie odpowiedzą:-)
            • Gość: dde Re: Postkomuna sama się rozleci!Weście się za zab IP: 156.17.69.* 15.05.06, 15:33
              O awariach zagrażajacych życiu raczej niespecjalnie wiele by mieli do
              powiedzenia.
    • chrust Tylko wyburzyc! 11.05.06, 20:54
    • Gość: Sav Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 20:59
      Jedno jest pewne.Albo zmodernizować i zabudować w starodawnym przedwojennym
      stylu.Albo wyburzyć te komunistyczne bloki i odbudować tak jak przed wojną
      było.Szczególnie nalegałbym na odbudowę placu nowy targ, albo chociaż fasady
      starodawne porobić.Żadnych głupich pomysłów urzędników jak choćby ten z
      nowoczesną zabudową i jakimiś tam szklanymi duperelami na pl nowy targ.Powinno
      być tak jak w Szczecinie gdzie od podstaw odbudowano przedwojenne
      kamienice.Koniec kropka
      • Gość: An Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:12
        Jestem za obdudowywaniem starówki w stylu odpowiadającym istniejącej starej
        zabudowie. I nie chciałbym żeby "władze" miały skrupuły typu "nie można budować
        obiektów o wyglądzie historycznym bo nie zachowały się ich
        projekty/obrazy/ruiny itd.". Po takiej argumentacji zamiast wagi na pl.Gołębim
        powstała koszmarna fontanna (może ktoś ma jakąś małą bombę?). Pewnie że ludzie
        przyzwyczaili się (do solpoli też się przyzwyczaili), ale za 50-100-200 lat
        ktoś będzie chodził po naszej starówce i dalej będzie widział dysonans między
        secesyjnymi kamienicami i "nowoczesną" zabudową. Gdyby w przyszłości mógł
        zobaczyć wagę - na pewno nie zorientowałby się, że powstała w latach 90-tych XX
        wieku. Taki dysonans sprzed wojny widzimy na rogu Rynku i pl.Solnego.
      • Gość: babcia Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.05.06, 15:19
        zmodernizować i zabudować w starodawnym przedwojennym -
        zmodernizować .wyremontować ale nie tylko z zewnatrz-
        wspólnota powinna równiez zadbac od wewnątrz ,bo i okna trzeba wymienić a nie
        jak teraz kazdy po swojemu i zaczyna robic się chaos-
        jestem przeciw burzeniu -nie stac nas na to ,tak bardzo miasto nie zyska na tym
        a takie budowy ciągnęły by się w centrum przez kilkanascie lat bo nie da się
        wszysto naraz wyburzyć i zacząc stawiać nowe .
        naprade nie wiem czemu obecnie całe stare miasto ma być zabudowane szczelnie
        trochę luzu między ulicami i blokami na rzecz zielenie powinno się znależć.
    • chrust Wroclaw a Krakow 11.05.06, 21:01
      Wroclaw ma OLBRZYMIA starowke, ktora mozna by bylo jeszcze powiekszyc, jesli by
      zlikwidowac te monstra ktore zalegly sie np przy ul Widok, na kazia Wielkiego,
      za kosciolem Sw Wojciecha lub dookola tego placu na przeciw Hali Taargowej.

Pod budynki te nalezy te podlozyc niewielkiego wymiaru ladunek konwencjonalny,
      a potem przy pomocy kilku spychaczy wyrownac grunt i wybudowac budynki pasujace
      architektura do starego miasta duzej metropolii. Pomyslcie... jesli mozna by
      sie bylo przejsc od fosy i DH Renoma do Ogrodu botanicznego wsrod pieknej
      architektury, do tego nie napotykajac na samochod?... Krakow wysiada!

Moge sie zalozyc ze przy obecnych cenach gruntu i mieszkan wystarczyloby
      zaproponowac wybudowanie budynkow o 2 pietra wyzszych a kazdy deweloper
      rzucilby sie na taka propozycje, jesli moglby zachowac dwa gorne pietra dla
      siebie. Te dwa pietra zaplacilyby za cala inwestycje.
      • Gość: Sav Re: Wroclaw a Krakow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:12
        Popieram.Może ktoś z "gazety" to przeczyta i twoją propozycję jakoś uda się
        przesłać do Dutkiewicza, bo do urzędasów nie ma co.Prezio to musi dostać we
        własne ręce.Naprawdę jest szansa ładnie to odbudować.A jak ja słyszę że jakieś
        półśrodki już chcą w urzędzie zastosować to mnie mdli.To miasto aspiruje do
        europejskiego zachodniego miasta, więc należy ładnie odbudować starówkę.Tak jak
        już napisałem wcześniej w Szczecinie dali radę to zrobić, więc czemu nie u nas?
        WON Z PRL-owska Zabudową z rynku i okolic!!
    • Gość: Felix X. Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.server.ntli.net 11.05.06, 21:11
      Jeśli mają być wyburzane budynki szpecące centrum Wrocławia, to proponuję
      zacząć od dwóch Solpoli ;-)
      • Gość: Sav Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:15
        Ja jestem za! Ale najpierw powinno się zająć innymi budynkami i osiedlami
        mieszkaniowymi tuż pod rynkiem np: koło uniwersyteckiej a kuźniczej czy
        nożowniczej.Niedaleko kalogródka.
      • Gość: urstom Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:28
        Popieram. Wyburzyć Solpole!!!!!!!!!!!!!! Obrzydlistwo. Jak to "towarzystwo"
        moze znieść Dorota, Wacław i Stanisław (święci????????????
        • Gość: architekt kraków Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 08:24
          To dobry pomysł. Będąc 3 lata temu we Wrocławiu bardzo mnie zbulwersowały bloki
          na starym mieście-psują cały efekt pieczołowicie odremontowanej starówki.
          Wartość zabudowy przedwojennej była nieporównywalnie wyższa - w wystarczający
          sposób przekonują o tym zdjęcia XIX wiecznego Wrocławia . Ulice tworzyły
          specyficzny wielkomiejski klimat. Takie Miasta jak Kraków, Gdańsk czy Wrocław
          to nasza wspólna wartość nie powinniśmy o tym zapominać.
      • Gość: urstom Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:34
        Popieram. Wyburzyć Solpole!!!!!!!!!!!!!! Obrzydlistwo. Jak to "towarzystwo"
        moze znieść Dorota, Wacław i Stanisław (święci)????????????
      • Gość: Dorota. Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.06, 10:55
        Racja!
    • Gość: Sav Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:21
      I jeszcze jedna sprawa.Co w końcu z przebudową ulicy "Psie budy"? I przy okazji
      podwórka w rynku!! Są tragiczne! Wchodzisz do bramy/przejścia wchodzisz na
      podwórko a tam syf! Jakieś kamienice obdrapane albo co gorsza podziurawione
      pociskami ceglane ściany! Chociaż to otynkować i pomalować! Ludzie! Zgroza!
    • stanlukas Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 21:21
      Drodzy dyskutanci, dlaczego tak uważacie. A jak się mają do siebie budowle gotyckie, barokowe, klasycystyczne, secesyjne, PRL-owskie, wspólczesne często stojące obok siebie. Piszecie często, że zabudowa z okresu PRL jest okropna, brzydka, o gustach się nie dyskutuje, mnie nie podoba się wiele nowiutkich budynków postawionych w naszym pięknym mieście.
      • m-ar Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 22:11
        Ano tak jak ołtarz Mariacki Wita Stwosza, obrazy Caravaggia, Wojniakowskiego i
        Kokoschki do plakatu traktorzystki z kłosem zboża w ręku :)
        • Gość: br_UN-o Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:03
          > Ano tak jak ołtarz Mariacki Wita Stwosza, obrazy Caravaggia, Wojniakowskiego i
          > Kokoschki do plakatu traktorzystki z kłosem zboża w ręku :)

ja tam na miejscu Kolegi to bym się nie czepiał plakatu. zwłaszcza PRLowskiego.
          to porównanie dowodzi, że o tamtej architekturze wie Pan równie mało jak o
          innych gałęziach sztuki tego okresu. ale pozdrawiam
    • sztuk6mistrz Zostawcie mieszkańców... 11.05.06, 21:24
      • sztuk6mistrz Re: Zostawcie mieszkańców... 11.05.06, 21:33
        a weźcie sobie budynki. Spółdzielnie nie poddadzą się bez wojny, a właściwie ich
        zarządy, choć niekoniecznie w imieniu mieszkańców będą to robić. Jeśli opłaty z
        tytułu użytkowania gruntu będą rosły to... będzie kolejna rewolucja. Ci ludzie
        tam mieszkający to po części wynajmujący, po części starzy, mało zasobni.
        Właściciele i ci z niewykupionych na własność, są zainteresowani rosnącymi
        cenami, ale nie rosnącymi opłatami. Tu bez współpracy nie ma wyjścia, aż się
        zawali.
    • kielczow2003 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 21:53
      trzeba wykopac gomulkowska zabudowe z rejonow rynku i postawic na nowoczesna
      estetyczna zabudowe pasujaca do otoczenia. mozemy rowniez odtworzyc to co bylo
      ahhh piknie by bylo :)
      • m-ar Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 22:15
        My tu gadu-gadu a i tak rozwiąże to prawo rynku. Z pewnością miasto za nic
        takiego nie zapłaci. Ziemia w centrum drozeje i chała sie nie ostanie, żeby
        niewiem co.
        To tylko kwestia czasu.
    • Gość: zca Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.e-wro.net.pl 11.05.06, 22:13
      Piękne hasło wyburzyć, ale zwyczajnie mało realne. To przeciez nie są budynki
      komunalne, więc kwestie prawne związane z wykwaterowaniem lokatorów będą
      niezwykle trudne. Szczególnie w spółdzielniach - choćby nie wiem jak dobrze
      chcieć dla spółdzielców znajdzie się grupa niezadowolonych która zrobi
      rewolucję i pogrąży całą spółdzielnię w chaosie, Wrocław zna parę takich
      przypadków.
      To wyburzenie to takie marzenie jak metro we Wrocławiu. A ja chcę tramwaj na
      Nowy Dwór, przyzwoitą drogę na lotnisko i porządny stadion, to o wiele
      ważniejsze. O obwodnicach, Klecińskiej to nawet nie wspomnę.
    • Gość: ag Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.atol.com.pl 11.05.06, 22:31
      przy cnach po 5 tys. za m2 , ludzi wyrzucić, pobudować nowe i zasiedlić od nowa
      innymi ,a starzy wymrą w hospicjach
      • chrust Zaorac, zaorac 11.05.06, 22:34
    • Gość: czas Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.main.va.us / *.coxfiber.net 11.05.06, 22:58
      Pewnie Panie Hrabio, wyburzyc, zaorac i trwe zasiac. Prezio do Bremy po skarby
      pojechal, Zhandlujemy je niemiaszkom z powrotem jak nabiorom aprecjacji i na
      nowe "stare" domy bedzie. Zanim do tego dojdzie to warto o tym pogadac, czas na
      prezydenta.
    • Gość: /to Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:01
      może ktoś mi wytłumaczy jak to jest, że stare kamienice w takich ilościach
      wyburzają a jakiegoś socbloczku nie da się za chiny, bo totamto?
    • 1410_tenrok Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 23:33
      Pani Beatka? Czyzby taki kiks? Czy to moze ow Ossowicz? Budynek drukarni byl
      powojenny? No wysokiej klasy sciemniactwo!!!! Ciekawi mnie, co stalo sie z
      labradorytem, ktorym wylozona byla fasada przy wjezdzie.
      A architektura powojenna - Boze, czy ja sie doczekam laski dynamitu, pod ta
      zemsta nieukow i partaczy na tym cudownym miescie?
      • Gość: zdziwiony Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 21:09
        > A architektura powojenna - Boze, czy ja sie doczekam laski dynamitu, pod ta
        > zemsta nieukow i partaczy na tym cudownym miescie?

zacietrzewienie Twoje w kwestii PRL mnie zadziwia... zwłaszcza, że od czasu do
        czasu piszesz rozsądnie. ale chyba jednak z Twoją historyczno-sztuczną wiedzą z
        zakresu ostatnich 60-lat coś nie jest do końca tak...
        ps. nie doczekasz się. zakład? to co powinno zostac zostanie. przynajmniej w
        części. a nazywanie ich nieukami i partaczami świadczy o niesłychanie wąskim
        poglądzie na zagadnienie...
    • tomek854 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 11.05.06, 23:57
      Moim zdaniem to co dzieje się np. na Pl. Nowy Targ i w okolicach, gdzie paskudne bloczyska niszczą dawną siatkę ulic to jest pierwsza rzecz do wyburzenia (o ile miasto nie dołoży do tego ani grosza). Skoro to taki dobry interes, to na pewno znajdą się chętni do wyburzenia i postawienia czegoś normalnego.

Ale jeżeli to ma być równie paskudne jak Solpole, to ja przepraszam, już wolę wielką płytę.

Jestem jednak przeciwny odpbudowywaniu na nowo - to powinno być cos nowoczesnego, choć pasujacego do otoczenia - może nawiazywać do tradycji (jak ten biurowiec koło wieży kościoła św. Elżbiety.

Natomiast ja byłbym przeciwny wyburzaniu tych trzech blokow między Widokiem, Swidnicką. Kazimierza i Menniczą - to są całkiem przyzwoite budynki, otoczone zielenią - a też, czy chcemy czy nie stanowią historię naszego miasta.

Argument że one nie pasują do otoczenia jest taki sobie - może wyburzymy Feniksa? Bo nie pasuje do Ratusza? Albo kamienice "pod Złotym Ślońcem" bo nie pasuje do "jasia i małgosi"?
      • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 02:04
        tomek854 napisał:

>
        > Natomiast ja byłbym przeciwny wyburzaniu tych trzech blokow między Widokiem, Sw
        > idnicką. Kazimierza i Menniczą - to są całkiem przyzwoite budynki, otoczone zie
        > lenią - a też, czy chcemy czy nie stanowią historię naszego miasta.
        >
        > Argument że one nie pasują do otoczenia jest taki sobie - może wyburzymy Feniks
        > a? Bo nie pasuje do Ratusza? Albo kamienice "pod Złotym Ślońcem" bo nie pasuje
        > do "jasia i małgosi"?

Pewnie że nie pasują i jest to bardzo dobry argument. Trudno porównywać Feniksa, czy jakiś inny stylowy budynek z punktowcami postawiony na starym mieście i nie chodzi tu już o to że tylko nie pasują, trzeba po prostu przywrócić zabudowę pierzejową.I co z tego że otoczone zielenią? Taki osiedlowy klimat nie pasuje do starego miasta.
        • tomek854 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 03:00
          No to co, że nie pasuje? Ale to jest część historii. Czy chcemy czy nie.

Bank Zachodni też nie pasuje wymiarami do rynku, a jakoś nikt go nie chce burzyć.
          • stanlukas Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 13:05
            Ma Pan rację, wiele obiektów nie pasuje do siebie co wcale nie oznacza, że trzeba je wyburzać.
          • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 19:52
            tomek854 napisał:

> No to co, że nie pasuje? Ale to jest część historii. Czy chcemy czy nie.
            >
            > Bank Zachodni też nie pasuje wymiarami do rynku, a jakoś nikt go nie chce burzy
            > ć.
            >

Bank Zachodni, przynajmniej trzyma pierzeję(mnie się zresztą ten budynek niezbyt podoba), ma elewację wykonaną z porządnego materiału i trudno go porównać do bloków powstających niemalże taśmo według tego samego projektu.
            Obawiam się że nie zrozumiałeś tego co pisałem.
            • tomek854 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 20:00
              Albo ty tego co ja pisałem

Nie pisałem "zostawić wszystko, co z wielkiej płyty" Pisałem "Zostawić te 3 co są koło swidnickiej, bo są ładnie położone, na uboczu, nie wyglądają źle, a mogą zostać ładnym świadectwem czasu"
              • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 20:04
                tomek854 napisał:

> Albo ty tego co ja pisałem
                >
                > Nie pisałem "zostawić wszystko, co z wielkiej płyty" Pisałem "Zostawić te 3 co
                > są koło swidnickiej, bo są ładnie położone, na uboczu, nie wyglądają źle, a mog
                > ą zostać ładnym świadectwem czasu"
                >
                Zostawić osiedle na starym mieście bardzo dobry pomysł!!!Byłeś kiedyś między tymi budynkami?Widziałeś jaki tam panuje chaos urbanistyczny? Jest o wiele więcej lepszych klocków stojących w innych miejscach jak choćby ten na rogu Widok i Tetralnej, który na prawdę można zostawić, trzyma linię zabudowy, został nieżle ocieplony i nie wygląda żle.Myśląc tak jak ty to to "ubocze" o którym piszesz zawsze zostanie uboczem.
                • tomek854 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 14.05.06, 17:27
                  Który z nich zostawić - to już kwestia gustu. Ale coś na pewno zostawić warto.

Moim zdaniem taki układ urbanistyczny jak prezentują te o których mówię (czyli nie trzymanie się pierzei ulic) to też jest pewna wartość, którą choć lokalnie warto zachować jako znak czasu.
                  • Gość: bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.06, 15:23
                    To nie kwestia gustu, tylko urbanistyki, jest bardzo dużo różnych tego typu budynków w różnych miejscach, nie należy zostawiać takich świadectw na Starym Mieście.Świetnie że w poprzednim poście sam napisałeś że to "ubocze", to jest ubocze właśnie dzięki temu układowi urbanistycznemu.
                    • tomek854 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 17.05.06, 17:05
                      ubocze, bo z boku od ciągów komunikacyjnych głownych - te bloki stoją niejako "w oficynie"

Ja jestem za ich zostawieniem.
                      • Gość: bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.06, 21:06
                        Bo ich położenie czyni z nich oficyny, nie zapominaj że jest tam ulica Widok, która zasługuje na odtworzenie pierzejowej zabudwy, a poza tyn widok na podwórze Solpolu i innych budynków od ul.Kazimierza Wielkiego też za dobrze nie wygląda.
                        • Gość: zdziwiony Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 22:07
                          a nie istotniejszym problemem jest przerwana Świdnicka? to ana zawsze była
                          ciągiem reprezentacyjnym, jeśli już tak chcemy nawiązywać do przedwojennego
                          Wrocławia, a okolice tych trzech bloczków (które jak sądzę wszystkich nas
                          przeżyją - i chwała komukolwiek), podobniej jak cała okolica ul. Menniczej
                          była... mocno podejrzana i przed wojną nie radziłbym nikomu wchodzić tam po
                          zmroku. Ci, którzy budowali te "bloczki" przez przypadek o tym wiedzieli i
                          chcieli zamiast ciemnych, zatęchłych podwórek dać ludziom słońce i zieleń.
                          odbudowanie slumsów byłoby ok? żart chyba. mimo całej tragedii wojna
                          umożliwiła "wyczyszczenie" pewnych obszarów miasta, których czyszczenie
                          trwałoby do dziś. wiedzieli, że "życie miejskie" koncentrować się będzie tam,
                          gdzie się zawsze koncentrowało (Świdnicka, Rynek, Ruska, Oławska plus
                          Świerczewskiego i myślano o rozwinięciu Kościuszki we wrocławską Marszałkowską)
                          i to powinno miastu wystarczyć. poza tym pragnę przypomnić, że, poza względami
                          politycznymi mieszkaniówkę lokowano na starym mieśncie też dlatego, że chciano
                          osiągnąć to, co wcześniej się nie udało - stworzyć mowe centrum, nowe city,
                          poza obszarem ścisłego centrum historycznego. stare miasto nie musiało więc w
                          całości tętnić życiem. zresztą podobnie jak Nowy Targ, który nigdy nie
                          był "salonem" miasta i miał znaczenie bardzo utylitarne: ożywał raz w tygodniu,
                          kiedy odbywał się targ, gdzie kupowano rybky, warzywa i inne takie. wtedy było
                          tam tłoczno, brudno i śmierdząco. po to właśnie wybudowali nasi poprzebnicy
                          halę targową (nawet dwie). a okolica była równie plugawa jak ta przy menniczej.
                          i znowu właśnie tego chcieli uniknąć architekci projektujący między innymi NT.
                          projektując powojenny wrocław popełniono sporo błędów. racja. ale nie dajmy się
                          zaślepić i wmówić, że wszystko jest be, fe, czy jakkolwiek inaczej do chrzanu.
                          bo nie jest.
                          i nie twórzmy własnych wersji historii, ukazując cały przedwojenny wrocław jako
                          idyllę, zniszczoną po wojnie przez architektów kretynów. postarajmy się
                          najpierw zrozumieć to co mamy, zanim zaczniemy wyburzać.
                          a przede wszystkim zacznijmy od szczotki i wody (albo nowocześniej kaerchera).
                          nawet nie od farby. przykład: ZETO. jestem przeciw wyburzaniu PRLu ale ten
                          budynek nie bardzo mi się podoba. ale zakładam, że architekci nie byli
                          całkowitymi kretynami. potrafię zauważyć duże przeszklenia, zrównoważone pasami
                          pełnej ściany. prostą, klarowną bryłę, ciekawą "talerzową" instalację przy
                          wejściu. ale co to? z pod warstwy brudu pokrywającej ściany wygląda bardzo
                          fajna szachownica okładziny ceramicznej! ładne. i architekci pomyśleli, żeby
                          ściana była "wieczna"! nic nie trzeba robić, żadnego malowania! tylko
                          czyszczenie. i co? nic! nikt nigdy tego nie umył. a może warto? chociaż tyle.
                          może będzie nieźle wyglądać? kto jest niedouczonym kretynem? może jednak my,
                          nie architekci? może zamiast wyburzać zadbajmy o... choćby o czystość, jak w
                          przypadku ZETO. może to my nie dorośliśmy do takiej architektury? może podoba
                          nam się "strojno i bogato" (rekonstrukcje) bo wszyscy mamy korzenie tam gdzie
                          widok Pałacu Pana robił wrażenie kiedy patrzyliśmy na niego stojąc w szambie po
                          kostki wyglądając spoza ogrodzenia naszego obejścia, gdzie chata kryta była
                          słomą? a elity, te prawdziwe, które mogły nas oswajać z nowościami, wtedy kiedy
                          nasi przodkowie po wojnie trafili ze wsi do miast, zostały wybite niemal do
                          nogi w czasie wojny, a potem były sukcesywnie "uciszane" przez kolejne lata.
                          może też dlatego "modernizm", ten inny, powojenny (choć myślę, że z
                          przedwojennym jest podobnie, tylko tamten już się ukorzenił) jest
                          niezrozumiały, bo jest kompletnie nam obcy.
                          teraz też nie mamy elit. te, które mamy - finansowe - aż wstyd nazywać elitami.
                          i pokoleń trzeba, żeby to zmienić.
                          i nie twierdzę, że cała architektura PRL jest dobra. tylko, że podejście do jej
                          oceny znacznej części z nas jest... prymitywne i niedojrzałe. szkoda. a
                          poważnej dyskusji nie ma... tylko proste, chwytliwe frazesy i głucho brzmiące
                          hasła. żeby tylko postawić na swoim.
                          radzę pomyśleć, dlaczego w warszawie inaczej do tego podchodzą. nie tylko
                          dlatego, że mają lepszą architekturę.
                          pozdrawiam
                          • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 26.05.06, 00:39
                            Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> a nie istotniejszym problemem jest przerwana Świdnicka? to ana zawsze była
                            > ciągiem reprezentacyjnym, jeśli już tak chcemy nawiązywać do przedwojennego
                            > Wrocławia, a okolice tych trzech bloczków (które jak sądzę wszystkich nas
                            > przeżyją - i chwała komukolwiek), podobniej jak cała okolica ul. Menniczej
                            > była... mocno podejrzana i przed wojną nie radziłbym nikomu wchodzić tam po
                            > zmroku. Ci, którzy budowali te "bloczki" przez przypadek o tym wiedzieli i
                            > chcieli zamiast ciemnych, zatęchłych podwórek dać ludziom słońce i zieleń.
                            > odbudowanie slumsów byłoby ok? żart chyba. mimo całej tragedii wojna
                            > umożliwiła "wyczyszczenie" pewnych obszarów miasta, których czyszczenie
                            > trwałoby do dziś. wiedzieli, że "życie miejskie" koncentrować się będzie tam,
                            > gdzie się zawsze koncentrowało (Świdnicka, Rynek, Ruska, Oławska plus
                            > Świerczewskiego i myślano o rozwinięciu Kościuszki we wrocławską Marszałkowską)
                            >
                            >

Wiesz, Twoja wypowiedź to przerost formy nad treścią same (wybacz) bzdury.
                            Byłeś na Menniczej przed wojną? Wiesz jak wyglądały te twoim zdaniem podejrzane ulice? Wiesz jaki klimat miałyby dzisiaj, gdyby je odpowiednio zagospodarować?
                            Wrocław przed wojną to był prawdziwy skarb, widziałeś ulicę Oława Białoskórnicza? Widziałeś jak wyglądała przed wojną?Pewnie napisałbyś o niej coś takiego jak o Menniczej, ale człowiekowi z odrobiną wyobraźni niewiele trzeba żeby wyobrazić sobie jaki klimatyczny zakątek tworzyłaby dzisiaj.
                            • Gość: zdziwiony Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.06, 21:28
                              i to jest dyskusja na poziomie... oczywiście, że można sobie wyobrazić. "gdyby
                              je odpowiednio zagospodarować". z naciskiem na "gdyby" i "odpowiednio"
                              (cokolwiek znaczy "odpowiednio". może tak jak się Tobie podoba?). ale historia
                              nie jest procesem wstecznie sterowalnym. i to co zrobiono wcale nie było takim
                              złym rozwiązaniem, biąrąc pod uwagę to co zastali i całą polityczno-społeczno-
                              historyczną otoczkę, której Ty chyba nie widzisz... sory. a musiałem być, żeby
                              wiedzieć? o źródłach pisanych i ikonograficznych Kolega słyszał?
                              • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 29.05.06, 22:29

> i to jest dyskusja na poziomie... oczywiście, że można sobie wyobrazić. "gdyby
                                > je odpowiednio zagospodarować". z naciskiem na "gdyby" i "odpowiednio"
                                > (cokolwiek znaczy "odpowiednio". może tak jak się Tobie podoba?). ale historia
                                > nie jest procesem wstecznie sterowalnym. i to co zrobiono wcale nie było takim
                                > złym rozwiązaniem, biąrąc pod uwagę to co zastali i całą polityczno-społeczno-
                                > historyczną otoczkę, której Ty chyba nie widzisz... sory. a musiałem być, żeby
                                > wiedzieć? o źródłach pisanych i ikonograficznych Kolega słyszał?

Kolega słyszał, ale Ty chyba nawet koło nich nie przechodziłeś- niestety.
                                Gdyby tylko istniało na pewno byłoby "odpowiednio" zagospodarowane.
                                Z tego co piszesz widać że nie specjalnie orientujesz się w tym co zastali i ile róznych cennych kamienic poszło sobie w dal, a na ich miejscu postawiono osiedla. Pozwolę sobie nawiązać do Twojego poprzedniego postu i zacytować" Ci, którzy budowali te "bloczki" przez przypadek o tym wiedzieli i
                                chcieli zamiast ciemnych, zatęchłych podwórek dać ludziom słońce i zieleń."
                                Ta wypowiedz świadczy o tym ze nie za bardzo wiesz co to jest Stare Miasto.Proponuję obejrzeć kilka zabytkowych miast europejskich i zobaczyć jak wyglądają te zatęchłe podwórka itd.
                              • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 29.05.06, 22:49

> i to jest dyskusja na poziomie...

Jak może być na poziomie, jak wypisujesz takie rzeczy?
    • Gość: qwqw Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.06, 00:43
      Moze tak marginalnie - powiem - solpol pasuje podobnie jak te budynki....
      Wyburzylbym i to i to. Tylko kto zgodzi sie na rozbiorke solpol-i? Kto wydal
      pozwolenie na budowę? Dziekujemy Panie Miejski Konserwatorze Zabytków.
    • Gość: bjde na jaki "ten czas" IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 12.05.06, 00:56
      przeciez tych ludzi nikt nie wpuści do apartamentowców , bo ich normalnie na to
      nie stać. to sa w duzej częsci emeryci, a wkazdym razie ludzie po 50'tce,
      pracownicy , urzednicy - inni , bogatsi , się wyprowadzili już do swoich
      domów.A poza tym ze swoimi przyzwyczajeniami, pieskami itp pewnie nie
      pasowaliby nowym inwestorom - nie korzystaliby z basenu ani tarasu, nie byliby
      młodzi śliczni i wysportowani.
    • ulka777 Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 07:27
      A może by tak skończyć z troskliwą pielęgnacją centrum i zabrać się za dalsze
      dzielnice, czy peryferie Wrocławia. Śródmieście w okolicy ul. Pomorskiej z
      przyległościami toż to slumsy ze śladami kul po wojnie. Okolice ul. Traugutta
      też nie lepsze. A ile takich jest w całym Wrocławiu? Już teraz zamierają całe
      okolice, upadają małe sklepiki, firmy przenoszą swoje siedziby bliżej centrum,
      a na ich miejscach powstają jedynie punkty z używaną odzieżą. Władze dbają
      tylko o centrum, później długo, długo nic.
    • Gość: AgasiA Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:37
      Już nie przesadzajmy z tym "wycinaniem w pień" wszelkich zaszłości minionego
      piećdziesięciolecia! To też do cholery nasza historia. Czy Paryżanie zburzyli
      wieże Eiffla albo centrum Pompidou tylko dlatego ze były brzydkie, nie pasowały
      do reszty zabudowy? My Polacy jesteśmy strasznie odwetowi - zniszczyc wszystko
      co się źle kojarzy .. a czy przypadkiem nie powinien się cały Wrocław żle
      kojarzyć - przeciez to pozostałośc po Niemcach, okupantach?! Czy Hiszpanie
      wyburzyli Alhambrę bo była pozostałością po Arabach? Ludzie, więcej zdrowego
      rozsadku i otwartości umysłów bo zgłupiejecie od tej zawziętości w wymazywaniu
      tego co było! Nie bądźmy ciemnogrodem, zaściankiem Europy! Choc przyznam że
      nadal jesteśmy a nasze lokalne władze jakoś kiepsko starają sie by to zmienić.
      Wrocławskie drogi wciąż w OPŁAKANYM stanie! Za linia Wisły na wschód inwestycje
      gonią jedna drugą, pięknych autostrad i obwodnic mają na pęczki bo umieli
      zdobyć na to środki unijne, a my nadal męczymy sie z tysiącami TIR'ów
      zajeżdżającyh miasto! TU SKIERUJCIE PIENIĄDZE a nie na burzenie i powiekszanie
      ludziom mieszkań. O to chyba powinni zadbać sami lokatorzy, a miasto niech się
      zajmie tym co najbardziej razi i doskwiera!
      • Gość: Mieszkaniec Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 07:41
        Co jeszcze ci mało tych remontów i zamkniętych dróg? Całe miasto sparaliżowane
        codziennie od tych remontów a ty z księżyca spadasz?! 3 mld złotych idzie
        obecnie na drogi we Wrocłwiu to więcej niż cała ściana wschodnia razem wzięta.

Wieza Eiffela to dzięło wybitne, a bloki na Nowym Targu trudno wogule nazwać
        architekturą.
      • Gość: B Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.06, 11:07
        Gość portalu: AgasiA napisał(a):

Za linia Wisły na wschód inwestycje
        >
        > gonią jedna drugą, pięknych autostrad i obwodnic mają na pęczki bo umieli
        > zdobyć na to środki unijne, a my nadal męczymy sie z tysiącami TIR'ów
        > zajeżdżającyh miasto!

AgasiA jak ćpasz albo pijesz, to nie siadaj do klawiatury, bo pózniej wychodzą
        ci takie kretynizmy, jak ten.

• stanlukas Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 13:12
        Bardzo trafny przykład z Paryskimi budowlami. Centrum Pompidou jest rzeczywiście okropne i całkiem nie pasuje do otaczającej je zabudowy. Ma Pani rację, że minione pięćdziesięciolecie to też historia.
        Wcześniej podany przykład budynku banku w Rynku jest też trafny, budunek ten nijak nie pasuje do starej historycznej zabudowy Rynku i placu Solnego, podobnie ma się rzecz z budynkami Solpolu, są one okropne a jednak stanęły przy pięknym kościele i Monopolu.
      • bartollommeo Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 19:57
        Gość portalu: AgasiA napisał(a):

>
        >
        >
        > .. a czy przypadkiem nie powinien się cały Wrocław żle
        > kojarzyć - przeciez to pozostałośc po Niemcach, okupantach?!

Po jakich okupantach???
        • Gość: Sav Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 16:36
          No właśnie tez jestem ciekaw.Jacy "okupanci"? Wrocław był przez 300 lat
          niemiecki, i niemcy mieli tak samo prawo do niego jak czesi, austryjacy i teraz
          polacy.Niemcy nie byli okupantami drogie dziecko.Idź się AgasiA douczyć historii
          w szkole.No chyba że ty w PRL-u byłaś jeszcze kształcona, tam takich bzdur uczyli.
    • Gość: BUŁA Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 12.05.06, 08:11
      Czy stać miasto na marnotrawienie pieniędzy? Tyle lat te budynki stoją i nie
      kiedy "przeżyją" one te budynki które powstały później od nich.
      A pieniądze przeznaczone na ten cel (wyburzanie itp.)przeznaczyłbym na
      kompleksową modernizacje i rozszerzenie komunikacji miejskiej. Miasto sie
      rozwija, przybywa nam nowych mieszkańców, a komunikacja szwankuje. Skracane
      kursy i likwidowanie lini to codzienność we Wrocławiu.
    • el_p Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia 12.05.06, 08:46
      1. Te budynki byly budowane w okresie, w ktorym estetyka byla najmniejszym z
      problemow. Pamietajcie ze dzieki paru hitlerowskim pomylencom, Wroclaw byl
      zniszczony w 70%. Ludzie gdzies mieszkac musza
      2. Skad pewnosc, ze cudowni architekci ktorzy wymyslili Galerie Dominikanska,
      ten sklep miedzy kosciolem a kameleonem, odpowiedzialni za Solpol, parking na
      szewskiej, czy najpiekniejsza laurke wroclawia- galerie na grunwaldzim, stworza
      cos suuuper. Stancie sobie na swidnickiej i spojzcie w kierunku budowanej
      galerii czarneckiego, ladnie sie komponuje??? Za 10lat wszystkim przeje sie tani
      plastikowy blichtr i gipsowe traski i co, znowu burzyc? Skad mozecie miec
      pewnosc, ze to czym zachwycacie sie teraz, za 20-40 lat bedzie postrzegane przez
      ludzi jako cos wartosciowego? Burzenie tych budynkow, moze i tak, ale co potem?
      Moze przykladem Polkowic wybudujemy sobie zabytkowe kamieniczki? A moze jakis
      piekny szklano stalowy klocek?
    • lcspl burzyc, burzyc, burzyc 12.05.06, 09:08
      nalezy zburzyc stare budynki i postawic nowe, wysokie, aby bylo wiecej
      przestrzenie na zielen, boisk itp.
    • Gość: rynkowiec Re: Debaty Gazety: PRL do wyburzenia IP: *.gprspla.plusgsm.pl 12.05.06, 09:13
      Wrocławianie!! najwazniejszy jest standart mieszkania! na ul.Wieziennej w Rynku
      są mieszkania z wychodkiem na korytarzu!! starzy i schorowani ludzie mieszkajacy
      tam chetnie by przeszli do tego PRL. Plus dla miasta że zakłada tam ogrzewanie!!
      ale jeszcze duzo jet do zrobienia!Najpierw ludzie a potem dobre samopoczucie
      architekta!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka