Dodaj do ulubionych

Dlaczego Wy tak narzekacie?

31.05.06, 16:15
Naprawdę, pojąć tego nie mogę! Na jakie forum nie wejdę - jest, wg
forumowiczów, tak strasznie źle. A to drogi rozkopane, a to Dutkiewicz ma
spodnie za krótkie, a to kradną, a to znowu brak inicjatyw, inwestycji i
inwencji. Nawet ktoś wątek założył o końcu wrocławskości. Ludzie, ludzie..
Przeprowadziłam się tu z takiej ślicznej, małej miejscowości Opole, której
włodarze siedzą, obecny prezydent jest tak przerażony, że wprowadził stare,
znajome wielu metody sprawdzania wiarygodności pracowników (niektórzy nawet
porównują to do SB, ale to na pewno przesada...), a co do inwestycji - nikt
nie pamięta już, co to oznacza. Miasto, krótko mówiąc, się zwija. Ludzie
wyjeżdżają, inwestorzy nie przyjeżdżają. Knajpek, wydarzeń - nie ma.
A w tym mieście aż kipi od wydarzeń! Kolejne plany inwestycji, nowa fabryka
tu, nowy sklep tam, koncerty, wystawy, galerie, wykłady, dni otwarte. Władza
zapewnie nie jest idealna - nie da się wszystkim dogodzić - ale ma pomysły,
nie boi się ich realizować i jest konsekwenta. Że czasem coś nie wyjdzie? Jak
czytam Wasze posty zgaduję, że Wam też wiele w życiu nie wyszło, stąd ta
zgryźliwość. Nie da się wszystkiego idealnie zaplanować a potem bez
komplikacji przeprowadzić.
Wasze posty nie są dla mnie oznaką wrocławskości, czasem żałuję, że to forum
w ogóle istnieje. Wrocławskość, która tak mnie ujęła, która do dziś dnia mnie
zachwyca, to optymizm i wola pozytywnych zmian, które czuję na ulicach tego
miasta. To nieustanne dążenie do tego, żeby miasto było lepsze, ładniejsze,
żeby ludzie byli szczęśliwi.
Czy naprawdę musimy porównywać się do Warszawy czy Krakowa? Klimat tych miast
to, w porównaniu z Wrocławiem, katastrofa. Zawsze czuję się tam obco, dzieje
się tam wprawdzie sporo, ale zawsze czuję się, jakby były to imprezy
zamknięte.
Mam do Was apel - przestańcie na wszystko kląć, wszystko krytykować. Jasne,
że bywa "niekolorowo", ale może czas na krytykę konstruktywną? I więcej
optymizmu, więcej doceniania trudu ludzi, którzy chcą, żeby wszystkim żyło
się lepiej?
Proponuję - więcej życzliwości tu, na forum, i na ulicach Wrocławia,
uśmiechu, wyszukiwania błędów i prób ich poprawienia a nie tylko traktowania
ich jako dobrej baza do rozpoczęcia narzekania.
I właśnie - ludzie, przestańcie wreszcie i wiecznie narzekać! Czy naprawdę
nie potraficie już nic innego...
Obserwuj wątek
    • kolejar Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 31.05.06, 17:34
      Fora internetowe trochę właśnie po to są. Bo gdzie ludzie mają głośno - tak,
      żeby inni słyszeli - ponarzekać na wszystko? Demonstracje uliczne robić? Zawalać
      urzędy stosami pieniaczych pism? Czasem i tak trzeba. Ale forum pełni też taką
      funkcję terapeutyczną - podymią tutaj i się uspokoją. Poza tym jest też jednak
      sporo postów pozytywnych, czasem wręcz samochwalczych (w stylu "Bo gdzie jest
      ludziom tak dobrze jak tu - tylko we Lwowi") jak i konstruktywnej krytyki (np.
      zajrzyj czasem do działu komunikacji i transportu). Bardziej drażniąca jest
      chyba nieumiejętność dyskusji i ubliżanie adwersarzom (ty debilu! itp.).
      • Gość: Psycholog Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:53
        Ogrom osób "udzielających" się na internetowych forach to osoby introwertyczne z
        problemami w kontaktach z otoczeniem. Tutaj mogą być kim chca, mogą wyrzucić z
        siebie swoje frustracje.
        • llukiz Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 31.05.06, 21:33
          dlaczego każdy ocenia po sobie?
          • tia666 Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 31.05.06, 21:37
            bo...kazdy jest pepkiem swiata
      • Gość: Nemi Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.range86-135.btcentralplus.com 01.06.06, 22:13
        Ludzie narzekaja, bo pamietaja jak bylo inaczej... lepiej.
    • Gość: Kuba avio_netko- Dziekuuuje!! IP: *.206.112.98.telsat.wroc.pl 31.05.06, 18:21
      Bardzo fajny post :)
    • Gość: jaś Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 18:26
      dziewczyno sukces !!! pod twoje dyktando zmieniam się nie do poznania,kocham
      przecież wrocław,pozdrowienia,
      • Gość: kolo Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:47
        a weź ty się odwal od poznania, dobrze?
    • robak_wroc Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 31.05.06, 18:48
      nie ma na forach pretensji ze sa rozkopane drogi, bo do przebudowy jest to
      potrzebne. pretesje sa dlatego ze cwoki daja taaaaaaaaakie dlugie termini
      realizacji w najwazniejszych punktach miasta! wiele z inwestycji mogloby powstac
      w czasie conajmniej o polowe krotszym, bo pozwalaja na to obecne technologie,
      ale jak sie pracuje po pare godzin dziennie i to 5 dni w tygodniu, to nie
      dziwota, ze grunwald rozkopany bedzie jeszcze hoho i kawalek.
      • Gość: WROC Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.05.06, 21:29
        Ćwok robak to jesteś ty, co za każdym razem udowadniasz na tym forum. Nie
        kompromituj siebie, a przede wszystkim swoich rodziców, bo oni akurat na to nie
        zasługują.
        • robak_wroc Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 01.06.06, 14:44
          Gość portalu: WROC napisał(a):

> Ćwok robak to jesteś ty, co za każdym razem udowadniasz na tym forum. Nie
          > kompromituj siebie, a przede wszystkim swoich rodziców, bo oni akurat na to
          > nie zasługują.

i kto to mowi? osoba ktora sie nie raczy zalogowac, ani xywka przedstawic, tylko
          pisze skrot nazwy miasta.

moze tez udowodnisz mi, ze przebudowa sienkiewicza MUSIALA KONIECZNIE trawac tak
          dlugo i moze udowodnisz mi tez ze zostala wykonana IDEALNIE jak byc powinno.
          moze udowodnisz tez, ze na grunwaldzkim wszystko idzie jak trzeba i ze nie ma
          zadnej mozliwosci zrobienia go wczesniej?
          • Gość: Musaszi Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.whirlpool.com 01.06.06, 14:57
            ..i zaraz sie zacznie :))))))
            • robak_wroc Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? 01.06.06, 15:59
              to zalezy, ale widzac to co napisal ten wczesniej, to nie ma z kim dyskutowac.
    • Gość: mick Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: *.crowley.pl 01.06.06, 15:03
      > I właśnie - ludzie, przestańcie wreszcie i wiecznie narzekać!

Podpisuję się pod tym obiema rękami :-) Ja również jestem przyjezdny,
      przeprowadziłem się z małej miejscowości na skraju Dolnego Śląska i naprawdę
      świetnie mi się żyje we Wrocławiu. Oczywiście, że nic nie jest idealne, są
      problemy, komunikacja daje czasem w kość, ale suma summarum miasto jest
      fantastyczne i wspaniale się tu czuję. Trzeba się cieszyć z tego, co jest!
      • piootr Dodam ciekawostkę 01.06.06, 17:29
        Większość czasu spędzam poza miastem, nareszcie niedawno miałem okazję wrócić
        na dłużej. Przerażał mnie tylko tragizm na temat dróg płynący z forum. I co?
        Przy zamkniętym Grunwaldzkim i kilku innych inwestycjach nie mam z podróżami
        problemów. Kursuję autem o róźnych porach między Grunwaldzkim, Szybowcową, i
        Partynicami, samochodów bywa dużo, ale ich potoki płyną sprawnie. Nie znalazłem
        jednego powodu do narzekań.
        • Gość: Rafis avio-netko IP: *.wro.vectranet.pl / 85.219.243.* 01.06.06, 17:44
          widze ze ktos oprócz mnie zauwaza ze narzekaja głównie pajace :)

pozdrawiam
          • Gość: Pisowiec Re: Rafis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 23:51
            Nie martw się. Po wrześniu wszystko się zmieni. Zgorzkniali lewicowcy i
            liberałowie odejdą na boczny tor.
    • Gość: el4 Re: Dlaczego Wy tak narzekacie? IP: 213.199.219.* 01.06.06, 23:40
      avio_netka ma racje i fajny nick
      • avio_netka Jest dobrze i będzie lepiej 02.06.06, 10:23
        No, już widzę kilka pozytywnych postów, postęp jest.
        Kolejar napisał, że to miejsce, gdzie można ponarzekać. No tak, gdzie biedni
        ludzie mają dać ujście frustracjom, jeśli nie na forum? W sumie może i racja,
        ale z drugiej strony chciałam dać taki malutki impulsik do zastanowienia się
        też nad sobą, nie tylko nad miastem - skoro nic pozytywnego nie widzę wokół, to
        może jest ze mną coś nie tak? Ja bym sobie takie pytanie postawiła... Jasne,
        Sienkiewicza mogła pójść szybciej, ale co, zakończyła się, jeździ się? Co tak
        przeszkadza na tej ulicy? Codziennie tam jeżdżę, mieszkam na Prusa, jakoś nie
        widzę tam problemów! Grunwald rozkopany i idzie wolniej niż by można. No
        proszę, ilu specjalistów od inwestycji mamy w tym mieście, naprawdę! To może
        zmiana ról? Do łopat! Pokażcie, jak się buduje! Jak naprawdę można prędziutko
        wielki plac przebudować!
        Czasem za wolno, czasem mniej dokładnie. Można ponarzekać, pewnie. Ale żeby
        TYLKO narzekać to już jakieś nieporozumienie.
        I wciąż apeluję o krytykę konstruktywną. Coś się komuś nie podoba - niech
        powiadomi o zastrzeżeniach podmiot odpowiedzialny. Ma pomysł na zmianę - niech
        zorganizuje wprowadzenie go w życie. Nie rozumiem po prostu wysyłania w eter
        swoich wiecznych frustracji. Są terapie stosowne, tam można w ramię się
        wypłakać. Po co ludziom humor psuć i głosić światu, że wszystko jest do d...
        skoro to nieprawda?
        Z samej krytyki jeszcze nic się nie zmieniło...
        Pozdrawiam optymistów i tych, którzy pragnąc zmian na lepsze pracują nad tym,
        nie tylko pisząc na klawiaturze na forum czy paplając bez celu...
      • Gość: jaś pozdrowienia prosto do nieba, prosto w chmury, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 10:55
        do nieba bo tam fruwają avionetki,dzięki ,zrobiłas dziewczyno dobrą
        robotę,,,pozdrowienia prosto do nieba ,prosto w chmury ,,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka