indymedia 23.06.06, 18:36 Super Impreza. Gratulacje i powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jaś doskonale!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 18:50 powodzenia!!!piękny ten wrocław jak zawsze, Odpowiedz Link Zgłoś
polakmoronslayer Re: doskonale!!! 25.06.06, 09:14 Coraz wiecej polek powinno zostawac muzulmankami. Oni -te araby byc takie przystojne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
www.wroclawianie.info Precz z imigrantami, precz z V kolumną muzułmańską 30.06.06, 12:35 Dorobimy się niebawem jak Francja czy Niemcy tysięcy tych miłujących pokój i inne religie islamistów. Potem niech tylko coś im się nie spodoba to będą palić samochody, podkładać bomby itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz www.wroclawianie.info - fajna stronka :) IP: 62.29.170.* 30.06.06, 13:41 Fajna stronka i pozdrowionka dla was ! Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: www.wroclawianie.info - fajna stronka :) 30.06.06, 23:20 > Fajna stronka i pozdrowionka dla was ! aże sprawdziłem i cóż na niej znalazłem? "Stało się to na co czekały tłumy. Przede wszystkim tłumy wścibskich i żądnych sensacji dziennikarzy. Światło dzienne ujrzała książka Romana Zielińskiego zatytułowana "Jak pokochałem Adolfa Hitlera". Dwieście stron w formacie A5 zawiera opowieść o drodze do fascynacji tytułowym bohaterem. Przemyślenia autora na tematy historyczne przeplatają się z krytyką współczesnego świata. Z czasem wszystko łączy się w jedną całość. Skutki wydarzeń sprzed pół wieku odczuwamy do dziś wraz z autorem. Roman Zieliński nie owija w bawełnę. Swoje teorie i poglądy wykłada czytelnie, prostym językiem, używając niejednokrotnie - dla podkreślenia swojego emocjonalnego stosunku do spraw o jakich pisze - wulgaryzmów. Użyte one są jednak w tekście pisanym językiem dowcipnym i logicznym więc nie rażą, a jedynie stanowią o niepowtarzalnym klimacie książki." jeśli to jest dla ciebie "fajne" to sorx... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: www.wroclawianie.info - fajna stronka :) IP: *.e-wro.net.pl 08.07.06, 21:47 To jest kultura zachodniej cywilizacji .. nie lubie tego słowa ale je wypowiem TOLERANCJA , tolerancja na wypowiedzi innych i poglądy innych ale bez tolerancji dla muzułmanow ,wy juz pokazaliscie na co was stac wiec dlatego ciepło acz zdecydowania mowimy wam dowidzenia ! Wolna Europa Bez Meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Przepraszam, że spytam 08.07.06, 21:50 Ale co takiego strasznego pokazali wrocławscy muzułmanie, że akurat ich nie wolno tolerować? Ja ciepło i stanowczo mówię - zapraszam Was więcej, o ile będziecie się zachowywać w naszym mieście tak jak do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Przepraszam, że spytam 08.07.06, 22:37 wielki_czarownik napisał: > Ale co takiego strasznego pokazali wrocławscy muzułmanie, że akurat ich nie wol > no tolerować? > Ja ciepło i stanowczo mówię - zapraszam Was więcej, o ile będziecie się zachowy > wać w naszym mieście tak jak do tej pory. Ja naostrzyłam nóż, żeby kilku palantom pobcinać łby. Jak czytam zdartą płytę nijakiego apasza czy intelektualne bąki (Nie)poprawnego to tatarska krew we mnie się burzy i woła "kęsim, kęsim". To chyba już dżihad. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: www.wroclawianie.info - fajna stronka :) 08.07.06, 23:18 Gość portalu: Apasz napisał(a): > To jest kultura zachodniej cywilizacji .. nie lubie tego słowa ale je wypowiem > TOLERANCJA , tolerancja na wypowiedzi innych i poglądy inny to NIE JEST tolerancja ta strona ma wyraźny profil ideologiczny (jakoś nie znalazłem tam np. książek ideologów marksizmu czy chociażby demokracji liberalnej), a recenzja którą zacytowałem ma charakter APOLOGETYCZNY czemu traktujesz mnie jak idiotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ظا لمنع أي تظا IP: *.media4.pl 15.07.06, 12:23 نتهاء القمة. يصاحب ذلك انتشار كثيف لقوات الشرطة في شوارع المدينة لمنع أي تظاهرات مناهضة لبوتين أو ضد العولمة. فيما أخضعت الاتصالات عبر الهواتف النقالة والبريد ا Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matador Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 19:14 Brawo Jewropo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wa.bigpond.net.au 24.06.06, 09:57 Drobnymi kroczkami muzulmanscy ideolodzy zdobywaja umysly takich naiwnych polaczkow a potem zrobi sie duze "ka-bum" w imie "milosci blizniego"!!Abym nie wypowiedzial tego w zla godzine!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś smutne panie niepoprawny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 10:49 nic nie zrozumiales chłopie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yosif Re: smutne panie niepoprawny IP: *.e-wro.net.pl 24.06.06, 11:41 a na Kasporowicza to gdzie jest to centrum, jedna z willi czy jakis osrodek, bo moze bym sie wybral i zobaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: smutne panie niepoprawny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 14:15 rog Kasprowicza i Lindego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: smutne panie niepoprawny IP: *.wa.bigpond.net.au 24.06.06, 19:17 Jasiu,jasiu! Wez "kajecik" i pisz,musze przestac pisac bzdury i sluchac bardziej starszych ,ktorzy ROZUMIEJA o wiele wiecej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: smutne panie niepoprawny 25.06.06, 00:47 Co masz kolego do mojej religii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: smutne panie niepoprawny IP: *.wa.bigpond.net.au 25.06.06, 05:33 No coz,mam homofobie,ksenofobie,jestem rasista,antysemita to i moge byc antymuzulmanin!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Niepoprawna zapuszczona Wiocha. I tyle. IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 26.06.06, 18:45 Eee...takie tam... Niepoprawna zapuszczona Wiocha. I tyle. I jeszcze sie cieszy ?! Wiocha moze sobie tam byc, czym chce, sloma z gnojozrywow zawsze wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antytroll Re: Niepoprawna zapuszczona Wiocha. I tyle. IP: *.wroclaw.mm.pl 26.06.06, 19:32 Ten Troll ze Szwajcrii znowu tu jest. Co z nim robimy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Re: Niepoprawna zapuszczona Wiocha. I tyle. IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 26.06.06, 19:36 Najlepiej spalic na stosie ! Bo niewygodne, co nie ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antytroll Nie karmić trolla IP: *.wroclaw.mm.pl 26.06.06, 20:55 Obrona przed trollingiem Nie karmić trolla Nie karmić trolla Najskuteczniejszą obroną przed trollingiem jest całkowite zignorowanie wszelkich zaczepek trolla, w momencie gdy się zorientujemy, że mamy z nim do czynienia. O ile istnieje taka możliwość, administratorzy lub moderatorzy powinni kasować wszystkie wiadomości, które można uznać za trolling. Zazwyczaj konsekwentne ignorowanie trolla skutkuje jego zniechęceniem i przeniesieniem się w inne miejsce, lub całkowitym zaprzestaniem działalności. W slangu internetowym często mówi się, że trolla nie należy "karmić" - czyli że nie należy z nim w ogóle wchodzić w jakąkolwiek polemikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Szemrana Wiocha bawi sie w niepoprawnosc... IP: *.static.213-200-244-9.cybernet.ch 27.06.06, 16:18 Szemrana Wiocha bawi sie w niepoprawnosc. Halo ! I to ma robic wrazenie ?! Ciekawe na kim. P. S. Kotku, Troll - to osoba, ktora zaczyna "terrorystyczny" watek. Ja tego watku nie zaczelam. Korzystam z wolnosci slowa, jak przystalo na osobe z miasta. Zapuszczona Wiocha ma wlasny styl - a jam wlasny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz religia pokoju .... hehehe IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 08:59 Otóż panie huryc czy cyc .. wasza religia pokoju jakoś się nie sprawdza Naciągacie naiwnych zauroczonych orientem intelektualistów , to jest wasz przyczółek narazie pokojowej ekspansji a później będzie tak jak w Holandii Anglii , nie potraficie istnieć w demokracji wszedzie staracie się wprowadzać swój chory porządek … wiec ja wam podziękuje !!! i wszelkimi sposobami staram się obudzić ludzi ze tego zafascynowanego snu zwanego „ religią pokoju „ bo później będzie zapóźni i ockniemy się z ręką w nocniku z ręką w kupie a tą kupą jest wasza religia pokoju Wolna Europa Bez Meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loli wolna europa bez synagog IP: *.korbank.pl 25.06.06, 09:44 Apasz ty Antysemito ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: wolna europa bez meczetów IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 10:31 zauwaz ze nie mowie bez synagog , synagoga pod białym bocianem mi nie przeszkadza to raczej arabom przeszkadza , więc czytaj uwaznie posty a poznie lamentuj nie jestem antysemitą jestem antyislamistą :) wolna europa bez meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peace Re: wolna europa bez meczetów IP: *.aster.pl 26.06.06, 08:20 > synagoga pod białym bocianem mi nie > przeszkadza (CIACH!) > jestem antyislamistą :) i wszystko jasne... kolejny nawiedzony zydowski rasista...coraz gorsze mam o tym "narodzie" zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: wolna europa bez meczetów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:28 Gość portalu: peace napisał(a): > kolejny nawiedzony zydowski rasista...coraz gorsze mam o tym "narodzie" zdanie. to wyjedź stąd do lepszego narodu na pewno islamiści w iraku przyjmą cię z otwartymi ramionami Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: religia pokoju .... hehehe 25.06.06, 12:02 Gość portalu: Apasz napisał(a): > Otóż panie huryc czy cyc .. wasza religia pokoju jakoś się nie sprawdza > ; > Naciągacie naiwnych zauroczonych orientem intelektualistów , to jest wasz > przyczółek narazie pokojowej ekspansji a później będzie tak jak w Holandii > Anglii , nie potraficie istnieć w demokracji wszedzie staracie się wprowadzać > swój chory porządek … wiec ja wam podziękuje !!! i wszelkimi sposobami st > aram > się obudzić ludzi ze tego zafascynowanego snu zwanego „ religią pokoju > 8222; bo > później będzie zapóźni i ockniemy się z ręką w nocniku z ręką w kupie a tą kupą > jest wasza religia pokoju > > Wolna Europa Bez Meczetów ! Może byś się wybrał na wyprawę, tu jest coś dla Ciebie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3439688.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacek Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 15:21 Widzę, że niePOPRAWNY jest inteligenty inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wa.bigpond.net.au 24.06.06, 19:13 Odpowiadajac mlodym "oszolomom",popatrzcie co sie stalo w Hiszpanii,W.Brytanii ,Bali itd.W tym kraju w ktorym mieszkam dzieki Policji nie doszlo do takiego nieszczescia,chociaz w dalszym ciagu ludzie sie boja ! Nie dajcie sie nabierac na te Ich "zalosne minki" lub "slodziutkie slowka" pewnego dnia okaze sie ze ja mialem racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wroclaw.mm.pl 24.06.06, 19:16 Jesteś durniem niepoprawny. Gość portalu: (nie)POPRAWNY napisał(a): > Odpowiadajac mlodym "oszolomom",popatrzcie co sie stalo w > Hiszpanii,W.Brytanii ,Bali itd.W tym kraju w ktorym mieszkam dzieki Policji nie > > doszlo do takiego nieszczescia,chociaz w dalszym ciagu ludzie sie boja ! Nie > dajcie sie nabierac na te Ich "zalosne minki" lub "slodziutkie slowka" pewnego > dnia okaze sie ze ja mialem racje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś panie niepoprawny, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:56 nadal nic nie rozumiesz,ja jestem jaś któremu szkoda klawiatury na tłumaczenie takiemu niedoukowi,pozdrawiam ale ozięble, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wa.bigpond.net.au 25.06.06, 05:35 Moze i jestem durniem ale nie zaslepionym durniem jak TY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loli Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.korbank.pl 25.06.06, 09:45 oj raczej jestes tepakiem... akurat to spotkanie to pokojowa strona Islamu. Palnij sie w swoja mycke to moze cie oswieci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja] Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:29 Gość portalu: loli napisał(a): > oj raczej jestes tepakiem... akurat to spotkanie to pokojowa strona Islamu. dobrze że nie mamy wież WTC bo by zostały "pokojowo wyburzone" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rano Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.06.06, 05:36 ty nie spisz tylko nic nie mowisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Wolna Europa Bez Meczetów !!!!!!! IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 08:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loli Wolna Europa Bez synagog !!!!!!! IP: *.korbank.pl 25.06.06, 09:46 co za durnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 10:33 jaka kultura przegonic ten motloch WOLNA POLSKA BEZ MECZETOW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz 23 - niedziela - wykład zamknięty IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 10:38 Jak skonstruować pas szachidzki - opowiada siostra bokobroda Jak wysadzić sie w zatłoczonym tramwaju - przypowiastka muhamada Jak spektakularnie wysądzić szkołę podczas zajęci - wykład szamila basajewa z kasety video Jak dobrze sfilmować egzekucje niewiernego - prosimy nie przynosić swoich materiałów wybuchowych i broni ... materiały szkoleniowe zapewnia organizator allah akbar ... capar fakar tamtaramtam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: 23 - niedziela - wykład zamknięty 25.06.06, 13:21 1. "Allahu akbar" ignorancie 2. "salem alejkum" 3. terroryzm to działanie oderwane od religii, wykorzystuje ideologie dla usprawiedliwienia przemocy - inaczej jeśli jesteś: a) chrześcijaninem - obciąża cię krew ofiar prześladowań i wojen religijnych inicjowanych przez chrześcijan od czasów Teodozjusza Wielkiego (usankcjonowane prześladowanie pogan) po ugandyjską Armię Boga (partyzantka "chrześcijańska") b) ateistą - obciąża cię krew przelana przez największych terrorystów-ateistów: jakobinów, Stalina, Mao i Pol Pota - miło ci być w takim towarzystwie, być tak postrzeganym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz troszke dawne czasy wypomniałes ... IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 16:03 Strasznie pamiętliwy jesteś , nasza cywilizacja poszła do przodku jak bys nie zauważył a „religia pokoju” jak stanęła tak stoi i nic ani w te ani wewte tylko mordować niewiernych allah abrakadabra ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: troszke dawne czasy wypomniałes ... 25.06.06, 18:23 Gość portalu: Apasz napisał(a): > Strasznie pamiętliwy jesteś , nasza cywilizacja poszła do przodku jak bys nie > zauważył a „religia pokoju” jak stanęła tak stoi i nic ani w te ani > wewte tylko > mordować niewiernych allah abrakadabra ;) Poszła do przodu? Na razie to ginie o wiele więcej moich współwyznawców w trakcie współczesnej krucjaty (tym razem Bogiem jest demokracja). Piekło w Iraku, piekło w Palestynie, piekło w Afganistanie ot co stworzyła ta cywilizacja, która poszła do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz a teraz chcecie .... IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 19:02 a teraz chcecie abysmy wam bez walki oddali europe , wiem europa jest zgnusniała i gnijąca toczy ją wiele chorób ale lekiem na to napewno nie jest islam .Islam religia pokoju tolerancji i poszanowania dla innych religi WOLNA EUROPA BEZ MECZETÓW !!! moze byc z synagogami z mormonami i innymi ale bez was dzikusy z islamu ! Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: a teraz chcecie .... 25.06.06, 19:35 Gość portalu: Apasz napisał(a): > a teraz chcecie abysmy wam bez walki oddali europe , wiem europa jest zgnusniał > a > i gnijąca toczy ją wiele chorób ale lekiem na to napewno nie jest islam .Islam > religia pokoju tolerancji i poszanowania dla innych religi > > WOLNA EUROPA BEZ MECZETÓW !!! moze byc z synagogami z mormonami i innymi ale be > z > was dzikusy z islamu ! Jestem polską Tatarką. Pewna jestem, że swojego drzewa genealogicznego nie znasz tak dobrze jak ja znam swoje. Moi przodkowie żyli tu (można powiedzieć) od zawsze. Polscy królowie nadali im szlachectwo. Jestem bardziej stąd niż Ty - człowieku przedstawiający się jako Indianin. Jesteś nieszczęsną ofiarą wojennej propagandy. Żal mi Ciebie bo nie ma w Tobie żadnej orginalnej myśli tylko zlepki dywagacji tempych dziennikarzy. Zapewniam Ciebie, że i tak umrzesz, do tego nie potrzebni są muzułmańscy terroryści. Zastanów się nad sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 wyjaśnienie 25.06.06, 19:55 W poprzednim poście ma być tempych, od pracujących na tempo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz zaczyna brakowac ci argumentów IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 20:45 Zaczyna brakować ci argumentów , robisz się nerwowa i starsza się mnie obrazić nie gniewam się za Indianina ich toleruje nie gniewam się za polskiego chłopa i „chama” bo może moi przodkowie byli nimi nie pysznie się szlacheckim herbem i nie mowie ze moja religia jest najlepsza i właśnie to nas od siebie odróżnia ale wy zapatrzeni w swoją religie i w swoje ego jesteście wg. mnie w Europie niepotrzebni potraficie tylko obrażać się teroryzowac większość i mordować dzieci (Biesłan) wiec jeszcze raz powtórzę WOLNA EUROPA BEZ MECZETÓW !!! Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: zaczyna brakowac ci argumentów 25.06.06, 22:18 Gość portalu: Apasz napisał(a): > Zaczyna brakować ci argumentów , robisz się nerwowa i starsza się mnie obrazić > nie gniewam się za Indianina ich toleruje nie gniewam się za polskiego chłopa i > „chama” bo może moi przodkowie byli nimi nie pysznie się szlachecki > m herbem i > nie mowie ze moja religia jest najlepsza i właśnie to nas od siebie odróżnia > ale wy zapatrzeni w swoją religie i w swoje ego jesteście wg. mnie w Europie > niepotrzebni potraficie tylko obrażać się teroryzowac większość i mordować > dzieci (Biesłan) wiec jeszcze raz powtórzę WOLNA EUROPA BEZ MECZETÓW !!! Zauważ młody człowieku, że meczety w Europie istnieją prawie tak długo jak istnieje Islam, a dzieci w Biesłanie zostały zabite przez rosyjskich żołnierzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz turniej szyici-sunnici IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 23:19 Ponieważ trwa mundial, to nawiązując do tego wydarzenia, chaciałbym spytać jakie są aktualne wyniki współzawodnictwa szyitów i sunnitów we wzajemnym wysadzaniu mecztów wraz wiernymi oraz czy planowane są takie mecze wyjazdowe np. w Europie?, pozostaje z tolerancyjmm pozdrowieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz zauwaz ze nie były budowane .... IP: 62.29.170.* 26.06.06, 09:31 Zauważ ze nie były budowane z własnej woli .. podam tu przykład Węgier .Te meczety o których tam mówisz na Węgrzech były budowane pod okupacją turecką powiesz ze chrześcijanie tez tak robią ... to ja ci powiem ze robili bo te czesy już mineły bezpowrotnie razem ze Cortezem i świętą inkwizycją wiec cywilizacja chcrzescijanska i europejska poszła do przodu a wy ciągle obcinacie głowy maczetami . Co do mordu dzieci w Biesłanie nie pier... głupot bo teraz ty ulegasz gazeciarskim plotkom faktem jest ze Basajew przetrzymywał dzieci za samo to ze porwał się na dzieci jest już dla mnie powodem aby go wyeliminować nie wiem czy on żyje czy nie ale życzę mu i jego podobnym rychłej śmierci Bez pozdro dla islamistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: a teraz chcecie .... IP: *.wa.bigpond.net.au 26.06.06, 04:46 Ty hurysa1! Mieszkam w Australli od 25 lat ale niedawno uslyszalem w telewizji ze ze wszystkich emigrantow tylko muzulmani maja prawo tutaj przebywac ! Powiedzial to "pokoj milujacy mulla" i dodal ze "nigdy chrzescijanin nie bedzie przyjacielem muzulmanina" a w kilka dni "pierd...lo"w Sydney !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: a teraz chcecie .... 02.07.06, 11:34 > moze byc z synagogami z mormonami i innymi ale bez was dzikusy z islamu ! mormoni to poligamia i patriarchat w takiej skali przy której islam wymięka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: troszke dawne czasy wypomniałes ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:43 hurysa1 napisała: > Poszła do przodu? Na razie to ginie o wiele więcej moich współwyznawców w > trakcie współczesnej krucjaty (tym razem Bogiem jest demokracja). Piekło w > Iraku, piekło w Palestynie, piekło w Afganistanie ot co stworzyła ta > cywilizacja, która poszła do przodu. to po co zaczynaliście tę wojnę? wysadziliście w powietrze WTC, codziennie słyszymy o WASZYCH zamachach jakoś nie słyszałam, aby chrześcijanin wysadził się w powietrze w tramwaju MORDUJĄC niewinnych ludzi! piekło w Afganistanie? było już wcześniej. wystarczyło, że kobieta uszminkowała usta i były jej obcinane przez talibów. dla ciebei to raj? poczytaj co się działo w Iraku - nie można było zaprotestować - jeśli twoja kobieta spodobała się oficjelowi, trzeba było ją oddać - inaczej kulka w łeb i ty to nazywasz kulturą i rozwiniętą cywilizacją? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: troszke dawne czasy wypomniałes ... 02.07.06, 11:36 > piekło w Afganistanie? było już wcześniej. wystarczyło, że kobieta > uszminkowała usta i były jej obcinane przez talibów. dla ciebei to raj? nie dopowiedziałaś (=>przeilczałaś =>skłamałaś): tylko jeśli pokazała je publicznie - bo pod czadorem kobiety ZAWSZE chodzą uszminkowane i nikt tragedii nie robi polecam "9 części pożądania" Geraldine Brooks Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: troszke dawne czasy wypomniałes ... 25.06.06, 22:49 > "religia pokoju" (...) tylko mordować niewiernych przeczytaj jeszcze raz co napisałem: religia islamu NIE JEST religią terroryzmu i nie jest jej celem zabijanie (dopuszczalne jedynie w samoobronie - ale tak samo jest w chrześcijaństwie) > Strasznie pamiętliwy jesteś *Armia Boga OBECNIE działa w Ugandzie i jest organizacją zbrodniczą - poczytaj sobie choćby artykuły Jagielskiego na ten temat *jeśli Iran wydał "fatwę śmierci" na Rushdiego to pewien chrześcijanin z Indii wyznaczył nagrodę za głowę Dana Browna (tego od "Kodu...") *Stalin, Pol Pot i Mao mają swoich naśladowców do dziś (choćby maoiści w Nepalu) > nasza cywilizacja poszła do przodku *współczesna europejska cywilizacja opiera się na dziele rewolucji francuskiej, której towarzyszyły ateistyczny terror i wojujący antysemityzm (np. "Nie-Boska komedia") - Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej 25.06.06, 14:14 "stanowisko islamu wobec terroryzmu jest bardziej surowe niż Zachodu." Nie wiadomo, czy śmiać się czy płakać... komu Pan wciska takie kity??? Poza tym, w islamie istnieje zasada, że wolno okłamać niewiernych, jeśli mieliby powziąć złe mniemanie nt.islamu (pewnie to kolejny stereotyp, tak jak stereotypami są widomości o islamskich terrorystach). Więc nie wierzę w tę bzdurę, którą szanowny organizator wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz raligia pokoju z gazet codziennych IP: *.e-wro.net.pl 25.06.06, 18:22 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3440874.html nic dodac nic ując :( pozostaje postawic lampke ['] Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Świat bez islamu byłby lepszy ! 25.06.06, 22:22 Chora, zboczona religia. Powstała w Średniowieczu i ani o jotę się od tego czasu nie zmieniła - poza dołączeniem kałasznikowa, trotylu i nagrań wideo dla telewizji Al Jazeera do środków krzewienia tej "religii pokoju i miłości bliźniego". To nie jest moje zdanie - TAKIE PO PROSTU SĄ FAKTY !!! Nie ma tygodnia bez kolejnego doniesienia o zbrodniach islamskich fundamentalistów. Skąd oni się biorą ? Z KSIĘŻYCA ??? Nie - oni są produktem swojej religii i kultury. Dziesięciu muzułmanów ograniczy się do modłów i cichego terroryzowania swoich najbliższych, jedenasty postanowi wysadzić się w zatłoczonym autobusie. W Arabii Saudyjskiej nie tylko nie można postawić kościoła - tam karalne jest samo posiadanie Biblii czy krzyżyka ! A w Europie Zachodniej meczet wyrasta koło meczetu. W wielu krajach islamskich za przejście z islamu na chrześcijaństwo grozi kara śmierci ! Tysiące cywilnych ofiar w Iraku, o których pisze hurysa, to OFIARY MUZUŁMAŃSKIEGO TERRORU I BESTIALSTWA ! Teść al Zarkawiego wysadził się wśród gromady dzieci po to tylko, żeby zabić 2 amerykańskich żołnierzy, rozdających tym dzieciom cukierki ! Religia miłości ? K..., to kpina w żywe oczy ! Popatrzcie na los kobiet w krajach islamskich, popatrzcie, jak szariat karze za seks przed- i pozamałżeński. Lubicie piwo ? Wino ? Może drinka ? Islam Wam by nigdy na nie pozwolił ! Prawo zakazuje działalności organizacjom nazistowskim, nie pozwala głosić nazistowskiej ideologii. A jednocześnie pozwala krzewić się islamowi. Gdy tymczasem w wymiarze praktycznym i jedna, i druga ideologia są równie zbrodnicze i nieludzkie ! Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Świat bez islamu byłby lepszy ! 25.06.06, 23:15 > i jedna, i druga ideologia są równie zbrodnicze i nieludzkie ! "oczadziały z nienawiści" to jesteś Ty - skoro nie odróżniasz nazizmu od islamu przykro mi - "TAKIE PO PROSTU SĄ FAKTY" > Nie - oni są produktem swojej religii i kultury. a naszej kultury i religii: premierzy Giertych i Lepper, Samoobrona i Młodzież Wszechpolska, pseudokibice, rządy PiS, SLD, Gazeta Wyborcza, ojciec Rydzyk [niewłaściwe skreślić] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marakuja Re: Świat bez islamu byłby lepszy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 09:50 > Popatrzcie na los kobiet w krajach islamskich a czy Ty walczysz o realizację haseł feministycznych, o prawo kobiety do aborcji??? on o nic nie walczy pokazuje jak wasza rozwinięta cywilizacja traktuje kobiety (nota bene też ludzi - dla niewtajemniczonych) jeśli jesteś kobietą - ciesz się że mieszkasz w zlaicyzowanym kraju, bo w tych twoich eldoradach za pyskowanie od razu dostałabyś przez twarz, ew. dla przykładu odcięliby ci uszy jeśli mężczyzną - współczuję twojej rodzinie (kobiecej części) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Świat bez islamu byłby lepszy ! 26.06.06, 11:52 > on o nic nie walczy to niech nie krytykuje - "Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem" - to słowa Zbawiciela w Polsce istnieje dyskryminacja kobiet - skoro jej nie zauważasz to współczuję > pokazuje jak wasza rozwinięta cywilizacja jestem chrześcijaninem, katolikiem - co nie wyklucza że interesuję się innymi kulturami - by je zrozumieć, albo chociaż poznać i nie głosić durnot jak co niektórzy (zobaczyli WTC i już wiedzą wszystko o islamie) > jeśli jesteś kobietą jestem facetem > twoich eldoradach Eldorado - mityczna kraina złota - uważaj jakich słów używasz > za pyskowanie od razu dostałabyś przez twarz mam być wdzięczny że to Polska - bo już byś mi zmacała pięścią nos? > jeśli mężczyzną - współczuję twojej rodzinie (kobiecej części) nie biję kobiet - ale dla Twojej informacji - problem damskiego boksera jest wpisany również w polską kulturę macho - nie wiedziałaś?? i to mimo ustawowych regulacji - ale prawo swoje, organy wykonawcze swoje Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ilu tu chorych z nienawiści ludzi. 25.06.06, 22:41 Araba widzieli w telewizji, z muzułmaninem w życiu nie rozmawiali, kebabu nie jedli, w meczecie nie byli, ale jeden przez drugiego to większy spec od islamu. Żal mi was ludzie. Naprawdę. To musi być straszne być takim idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Może jakaś dyskusja ? 25.06.06, 22:50 Jak na razie jedyne wypowiedzi miłośników islamu to: "ale z was idioci". Fajnie. Inwektywy ? Czemu nie, też środek wyrazu. Ale gdy nie towarzyszą im argumenty, to wygląda to raczej pusto i żałośnie. Czy jesteś w stanie odnieść się do któregoś z wymienionych przeze mnie faktów ? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 25.06.06, 23:20 kklement napisał: > > Czy jesteś w stanie odnieść się do któregoś z wymienionych przeze mnie faktów ? > Witaj kklemencie Może byś sobie przeczytał te dwa teksty, a potem możemy dyskutować lewica.pl/?id=10829 lewica.pl/?id=10641 Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 26.06.06, 14:05 Przeczytałem oba artykuły. Siedzę właśnie na dyżurze na Kraszewskiego i to jest dobre miejsce i okazja na taką lekturę :] Artukuł pierwszy: autor twierdzi, że "bezwględna, rasistowska, okrutna i pozbawiona dyscypliny i moralności armia okupacyjna zaszczepiła w Iraku "amerykańskie wartości", których głównymi składnikami są podziały religijne, szwadrony śmierci, broń chemiczna, zubożony uran i bomby kasetonowe". To kuriozalna wypowiedź. Podziały religijne, o których pisze autor, mają średniowieczny rodowód i wyznawcy Proroka przelewają w ich swoją imię krew już prawie półtora tysiąca lat. Naiwnością Amerykanów, których państwo jest bliskie ideału wolności sumienia i wyznania, było przekonanie, że Arabowie obu wyznań, tak jak zróżnicowani religijnie obywatele USA czy współcześni Europejczycy, będą w stanie żyć w pokoju obok siebie. To nie amerykańska armia czy politycy są rasistami - rasistowska okazała się rzeczywistość :) Chciałbym jeszcze wiedzieć, o jakiej broni chemicznej pisze autor. O tej, którą Saddam mordował Kurdów ? I w której istnienie u schyłku swoich rządów kazał wierzyć swoim fanom, ale i wrogom, aż ktoś powiedział "sprawdzam !" ? Bo chyba nie pisze tego w kontekście wojsk sojuszniczych, które broni chemicznej nie użyły w Iraku ani razu. Ciekawi mnie też, co w tym zestawieniu robią pociski ze zubożonego uranu i bomby kasetonowe ? To normalne środki bojowe, takie, jakich używa się na wojnie. Czyżby autor apelował do wojsk USA o odpowiadanie na ogień terrorystów strzelaniem kulkami z farbą ? Kolejne 2 tematy poruszone w tym artykule: Kosowo i Iran. Jeśli idzie o ten pierwszy obszar, to chciałbym przypomnieć - a jako wojująca na Forum muzułmanka na pewno dobrze to pamiętasz - zbrodnię w Srebrenicy. Wówczas cały świat podniósł krzyk - i słusznie zresztą - że to niedopuszczalne, żeby cywilizowane kraje przyglądały się serbskim zbrodniom ( a było ich wiele, bardzo wiele na wszystkich bałkańskich frontach ), nie przeciwdziałając im. Wychodzi na to, że Amerykę kopać i opluwać należy przy każdej okazji: jak nie bombardują, to za beczynność, jak bombardują, to za agresję. Facynująca postawa. I ten nieszczęsny Iran. Cóż, jeśli odrzucić wersję, że prezydent Iranu jest agentem CIA ( tylko czekam na taką hipotezę, być może będzie to w kolejnym artykule na lewica.pl :D ), to chyba trudno się dziwić zaniepokojeniu całego cywilizowanego świata, jakie wywołują jego wypowiedzi - z działającymi wirówkami rozdzielającymi izotopy uranu w tle. Czy gdyby taka na przykład Młodzież Wszechpolska - publiczny wróg nr 1 w tym kraju - kupiła reaktory do hodowli bakterii ( np. wąglika ), ktokolwiek przejmowałby się zapewnieniami, że chodzi tylko o produkcję jogurtu z "żywymi kulturami bakterii" dla głodujących biendych dzieci ? ;) Artykuł drugi: zamachów w Iraku dokonują sami Amerykanie. Jasne ! Kupę filmów i książek o tym było - złe CIA, złe i chciwe korporację, sprawujące "rząd światowy". Kiedyś byli Żydzi i "Protokoły mędrców Syjonu". Dziś są Jankesi i "Trzy dni Kondora", że o "Archiwum X" nie wspomnę. Ostatnio oglądałem serial "Prison Break" - wypisz wymaluj ten artykuł. Teorie spiskowe sa dobre - zawsze i na wszystko :) Czy linki do tej twórczości a la Robert Ludlum to wszystkie Twoje argumenty w tej dyskusji ? Jeśli tak, to cieńko, cieeeeniutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 26.06.06, 14:44 Dalece nie wszystkie. Główny argument to przegląd historycznych "spotkań" między kulturą Islamu, a kulturą europejską. Z niego wynika ciągła agresywność Europy, pogarda dla innej kultury i innego systemu wartości, misja nawracania, jak nie na chrześcijaństwo to na demokrację liberalną, a wszystko skropione krwią "przypadkowych" cywilnych ofiar, ozdobione "niezbędnymi" torturami. Czy rozmawiałeś kiedykolwiek z jakimś Irakijczykiem? Czasy Saddama jawią im się "złotym wiekiem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaseton Re: Może jakaś dyskusja ? IP: *.dint.wroc.pl 26.06.06, 18:12 He he, a Turcy okupujacy przez wieki poludnie Europy to tez przyklad na ten pokojowy islam? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 26.06.06, 19:34 Gość portalu: Kaseton napisał(a): > He he, a Turcy okupujacy przez wieki poludnie Europy to tez przyklad na ten > pokojowy islam? Nie, to nie jest żaden przykład. Guantanamo służące obronie praw człowieka to jest przykład na hipokryzję. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 26.06.06, 22:00 Rozbawiłaś mnie zupełnie, huryso :D > Dalece nie wszystkie. Główny argument to przegląd historycznych "spotkań" międzykulturą Islamu, a kulturą europejską. Z niego wynika ciągła agresywność Europy,pogarda dla innej kultury i innego systemu wartości, misja nawracania pl.wikipedia.org/wiki/Arabskie_podboje Oto ilustracja agresywności wyznawców Proroka. W ciągu dwustu pięćdziesięciu lat od powstania tej religii jej wyznawcy dokonali podboju większego od wszystkich wcześniejszych w historii ludzkości. Zatrzymali ich dopiero Frankowie pod Tuluzą i Poitiers, za co powinniśmy im być dozgonnie wdzięczni. Ekspansja islamu trwała jednak nadal, czego dowodem jest rozprzestrzenie się tej religii na współczesnej mapie świata. Pisałaś wcześniej, że dzięki Arabom zachowały się hellenistyczne dzieła. To prawda. Warto jednak przypomnieć, kto spalił resztę zbiorów Biblioteki Aleksandryjskiej. Dokonał tego mianowicie kalif Omar. Przypisuje mu się wypowiedź tłumaczącą ten postępek: "jeśli w tych księgach jest to samo, co w Koranie, to są zbędne; jeśli jest w nich coś innego, to są szkodliwe. Tak czy inaczej należy je spalić". Tak naprawdę to islamskie podboje nie zakończyły się do dziś. Trwająca w Sudanie wojna domowa nie jest niczym innym, jak ich kontynuacją - Arabowie z północy próbują podbić czarne, animistyczne i chrześcijańskie południe. W 1492 r. Hiszpania znowu znalazła się w europejskich, chrześcijańskich rękach prawowitych jej właścicieli. By to uczcić, władcy królestwa wyekspediowali Krzysztof Kolumba, by odnalazł drogę do Indii. W ten sposób rozpoczęła się epoka europejskich odkryć i podbojów. Przyznać trzeba, że ludność podbijana przez Europejczyków z reguły źle kończyła, zwłaszcza w Nowym Świecie. Trudno to jednak identyfikować z chrześcijaństwem - w interesie Kościoła leżało nawracanie, nie eksterminacja. I tak jak niegdyś Arabowie zachowali dzieła epoki helleńskiej, tak misjonarze katoliccy utrwalili wiele elementów wierzeń i kultury Indian. Warto tu zresztą zrobić dygresję - katolicyzm od swego początku przejawiał tendencję raczej do adaptacji lokalnych zwyczajów i obrzędów, niż do ich surowego zwalczania. Przykładem niech będą obchody ważniejszych świąt na całym świecie. Czyż nasze pisanki nie są pogańskim reliktem ? Mówiąc o europejskiej obecności w Afryce myśli z reguły głównie o handlu niewolnikami. Ale gdy jedni Afrykanie płynęli na niewolniczych statkach na zachód, na druga stronę Atlantyku, inni byli pędzeni przez równie bezwględnych arabskich łowców niewolników. Widzisz jakąś różnicę ? Bo ja tylko taką, że gdy w końcu w połowie XIX wieku narody Europy uznały niewolnictwo za barbarzyństwo i zaczęły aktywnie zwalczać ten proceder ( brytyjskie okręty polowały na statki niewolnicze ), muzułmanie nadal handlowali żywym towarem w najlepsze. I jedynym krajem, w którym aż do dnia dzisiejszego niewolnictwo jest legalne (!!!), jest muzułmańska Mauretania. W ogóle należy stwierdzić, że oparta na chrześcijaństwie cywilizacja Zachodu jest zdolna do przemian opartych o własne wewnętrzne mechanizmy. Dzięki czemu nikt dziś już nie karze za jedzenie mięsa w piątek, za cudzołóstwo czy chociażby nie obcina ręki za kradzież ( choć może czasem szkoda ;) ). A jak wygląda ewolucja świata islamu ? W jakim tempie postępuje ? I w jakim kierunku ? Czy dzisiejszy świat islamu przechowałby skarby innych cywilizacji ? Odpowiedzią na to pytanie jest los posągów Buddy w rządzonym przez Talibów Afganistanie. Na koniec jeszcze cytat z Twojej wypowiedzi: "misja nawracania, jak nie > na chrześcijaństwo to na demokrację liberalną". Przepraszam, ale ABSOLUTNIE KAŻDA RELIGIA DBA O NOWYCH WYZNAWCÓW, także islam. A co do Twojego wymienienia w tym miejscu demokrtacji liberalnej - brak mi słów. Skoro dla Ciebie demokracja liberalna nie jest dobrem obiektywnym, to chyba trudno nam się będzie dalej rozmawiało ... Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 26.06.06, 22:55 kklement napisał: > Rozbawiłaś mnie zupełnie, huryso :D > Bardzo się cieszę - przyniesienie radości do szpitala psychiatrycznego (i nie tylko) jest dobrym uczynkiem. > pl.wikipedia.org/wiki/Arabskie_podboje To ja tak, choć to nie wyczerpuje tematu pl.wikipedia.org/wiki/Wyprawy_krzy%C5%BCowe Dyskusja o historii? Może na razie sobie darujmy. Moim zdaniem we wzajemnych okrucieństwach jest remis. > > Odpowiedzią na to pytanie jest los posągów Buddy w rządzonym przez Talibów > Afganistanie. > Mój znajomy buddysta z wieloletnią praktyką powiedział po tym fakcie "po cóż Buddzie piramidy", kłóciłam się z nim... > > A co do Twojego wymienienia w tym miejscu demokrtacji liberalnej - brak mi > słów. Skoro dla Ciebie demokracja liberalna nie jest dobrem obiektywnym, to > chyba trudno nam się będzie dalej rozmawiało ... > Czy chodzi o to by rozmawiało się łatwo? Czy też o dyskusję? Demokracja liberalna nie jest dla mnie dobrem obiektywnym. Jest pewną ideą, której praktyka pozostawia wiele do życzenia. Doświadczenia świata Islamu z tą ideą są nie najlepsze. Wymienię kilka: - rządy Musadeka w Iranie - demokratycznie wybrany rząd (świecki nie islamistyczny) obalony przy pomocy zamachu stanu sponsorowanego przez Amerykanów i zastąpiony krwawym reżimem Szacha, - zwycięstwo w demokratycznych wyborach algierskich islamistów zakończone krwawą wojną domową sponsorowaną przez Zachód, - obecna sytuacja w Iraku, - zwycięstwo w demokratycznych wyborach Hamasu w Palestynie Te przykłady pokazują hipokryzję Zachodu i ułudę liberalnej demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Posągi Buddy 26.06.06, 23:05 Akurat co do talibów to sami muzułmanie uważają, że to idioci i najlepiej ich wszystkich wystrzelić na Księżyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Posągi Buddy IP: *.os.amsnet.pl 28.06.06, 15:49 > Akurat co do talibów to sami muzułmanie uważają, że to idioci i najlepiej ich w > szystkich wystrzelić na Księżyc. A Talibowie, to już nie muzułmanie? A skoro uważasz, że nie i jest ich garstka wobec znaczącznie przeważającej liczby "normalnych" muzułmanów, to dlaczego Ci normalni nie potrafili zrobić sami z nimi porządku, by ich się definitywnie pozbyć? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 27.06.06, 00:51 O godzinie 14:44 napisałaś: "Główny argument to przegląd historycznych "spotkań" międzykulturą Islamu, a kulturą europejską" O 22:55 już: "Dyskusja o historii? Może na razie sobie darujmy. Moim zdaniem we wzajemnych okrucieństwach jest remis." Miło mi, że moje argumenty jakoś wpłynęły na Twoje rozumowanie :) Co do demokracji liberalnej: ajajaj, nie spodziewałem się po Tobie, moja droga, takiego samobójczego strzału do własnej bramki :) Czy demokracja liberalna jest obiektywnie, czy tylko subiektywnie, dobra, zalezy od doboru kryteriów oceny. Demokracja liberalna stawia na miejscu pierwszym, jako świętość, człowieka - czyli każdego z nas. Nasze prawo do godności, do wolności słowa i sumienia, do wolności posiadania i pomnażania majątku, do samostanowienia i decydowania o sprawach publicznych. W demokracji liberalnej wszyscy są równi wobec prawa i mają te same prawa wyborcze. Demokracja liberalna dopuszczając różmorodność - i równość w wymiarze wyborczym - różnych światopoglądów, uznaje za wspólny dla wszystkich i obiektywny punkt odniesienia ratio - rozum. I dlatego gdy demokracja liberalna stawia granice, to tylko i wyłącznie takie, które racjonalnie można uzasadnić. Przykładem niech będzie kwestia zakazu handlu w niedzielę, za którym optują w Polsce ugrupowania radykalnie religijne. Zauważ, że nikt nie podnosi argumentu, że handel w niedzielę to grzech przeciwko trzeciemu przykazaniu chrześcijańskiego Dekalogu - zamiast tego mowa jest o ochronie rodzin i prawie do wypoczynku. W polskiej liberalnej demokracji argument "bo to grzech" zostałby po prostu wyśmiany ! Nie miejscu tu na rozważanie, dlaczego tak jest, ale jak widać gołym okiem, to liberalne demokracje tworzą największy dobrobyt i najkorzystniejsze, najbezpieczniejsze warunki do życia dla wszystkich członków społeczeństwa. To liberalne demokracje generują postęp cywlizacyjny, z którego korzysta cała ludzkość. To do libralnych demokracji ciągna niezliczone rzesze emigrantów - a nie na odwrót. Niech to ostatnie spostrzeżenie będzie najlepszą oceną, czy liberalna demokracja jest lepsza czy gorsza od innych systemów. Przytoczone przez Ciebie przykłady nie dowodzą słabości liberalnej demokracji, ale słabości islamu ! Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 27.06.06, 00:58 kklement napisał: > O godzinie 14:44 napisałaś: "Główny argument to przegląd > historycznych "spotkań" międzykulturą Islamu, a kulturą europejską" > > O 22:55 już: "Dyskusja o historii? Może na razie sobie darujmy. Moim zdaniem we > > wzajemnych okrucieństwach jest remis." Kobiety są zmienne. Nie słyszałeś? > > Miło mi, że moje argumenty jakoś wpłynęły na Twoje rozumowanie :) > Ależ oczywiście! Gdybym tkwiła w swoim uporze to ta dyskusja byłaby bez sensu. > Co do demokracji liberalnej: ajajaj, nie spodziewałem się po Tobie, moja droga, > To co tam dalej napisałeś potwierdza tylko moje zdanie z poprzedniego postu. Zrozum je dobrze (w ogóle zrozum) - nie stać mnie intelektualnie na lepsze tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Może jakaś dyskusja ? IP: *.os.amsnet.pl 28.06.06, 15:26 <Mój znajomy buddysta z wieloletnią praktyką powiedział po tym fakcie "po cóż Buddzie piramidy", kłóciłam się z nim...> A, to całkowicie zmienia postać rzeczy. Skoro buddysta powiedział, że Buddzie niepotrzebne piramidy, to wszystko wyjaśnia i usprawiedliwia. Wybacz, huryso1 ten ironiczny ton, ale nie mogłam się powstrzymać. Odniosłam wrażenie, że tym zdaniem, chciałaś jednak nam leciutko zasugerować, że chyba nie było znowu takim złem zburzenie posągów. Ale, na wszelki wypadek dodajesz, że się z nim kłóciłaś, bo Ty ta dobra jesteś. Ciężko jakoś prowadzić ten dialog. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 28.06.06, 18:00 Gość portalu: ja napisał(a): > <Mój znajomy buddysta z wieloletnią praktyką powiedział po tym fakcie "po c > óż > Buddzie piramidy", kłóciłam się z nim...> > > A, to całkowicie zmienia postać rzeczy. Skoro buddysta powiedział, że Buddzie > niepotrzebne piramidy, to wszystko wyjaśnia i usprawiedliwia. Wybacz, huryso1 > ten ironiczny ton, ale nie mogłam się powstrzymać. > Odniosłam wrażenie, że tym zdaniem, chciałaś jednak nam leciutko zasugerować, > że chyba nie było znowu takim złem zburzenie posągów. Ale, na wszelki wypadek > dodajesz, że się z nim kłóciłaś, bo Ty ta dobra jesteś. Ciężko jakoś prowadzić > ten dialog. Oderwałeś końcówkę - tak się nie dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Może jakaś dyskusja ? 29.06.06, 22:58 > Oto ilustracja agresywności wyznawców Proroka. W ciągu dwustu pięćdziesięciu > lat od powstania tej religii jej wyznawcy dokonali podboju większego od > wszystkich wcześniejszych w historii ludzkości. chrześcijanie w lata ch 1492-1912 (420 lat) podbili prawie cały świat, a to czego nie podbili, kontrolowali: strefy brytyjska i rosyjska w Iranie, strefy wpływów w Chinach; jedyny niechrześcijański w tym towarzystwie kraj stał się wówczas mocarstwem dzięki skopiowaniu zachodnich wzorców - była to Japonia (odpowiedzialna za II wojnę światową na Pacyfiku) > W 1492 r. Hiszpania znowu znalazła się w europejskich, chrześcijańskich > rękach prawowitych jej właścicieli. By to uczcić, władcy królestwa > wyekspediowali Krzysztof Kolumba, by odnalazł drogę do Indii. taaak, "by to uczcić" wypędzili też Żydów i Morysków (zchrystianizowanych Maurów), zniszczyli meczet w Sewilli i zbudowali największą w Europie katedrę (która rewelacją artystyczną nie jest, wiem bo widziałem a znam także kościoły włoskie) nie Hiszpanie stracili Iberię (więc to nie "prawowici jej własiciciele", sama Hiszpania jako jedno państwo i jeden naród datują się dopiero od zjednoczenia w 1492) ale ariańscy Wizygoci, których nawet chrześcijanie nienawidzili - dlatego tak gładko poszło muzułmanom zainstalować się na Półwyspie - BTW Hiszpania arabska była wzorcowym przykładem pokojowej koegzystencji wyznawców isalmu i chrześcijaństwa, którą zniszczyli dopiero "królowie katoliccy" - baaardzo gorliwi, zasłużyli na to miano (patrz poprzedni akapit) > Dokonał tego mianowicie kalif Omar Omar był fanatykiem - zwłaszcza w stosunku do kobiet (i za to nienawidzili się z Aiszą, ukochaną żoną Mahometa) Mahomet zupełnie inaczej traktował kobiety (np. przyznał kobietom prawo do dziedziczenia -co było rewolucją nawet w stosunku do standardów ówczesnej Europy- i zakazał chowania żywcem nowordków płci żeńskiej) - więc to nie wina religii, Koranu czy Proroka lecz interpretacji (sunnę spisywali potomni na zlecenie kalifów, także Omara) - np. pierwotnie "zasłona" miała chronić jedynie żony Proroka (często się kłóciły, więc "Allah kazał" odseparować je od ummy by swary nie były przedmiotem plotek), potem stały się modne wśród wyższych sfer społecznych, aż wreszcie w XVIII wieku pojawił się al-Wahhabi, Luter islamu, i stwierdził że każda kobieta powinna nosić czador Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 29.06.06, 23:20 kyos napisał: > > aż wreszcie w XVIII wieku pojawił się al-Wahhabi, Luter islamu, i > stwierdził że każda kobieta powinna nosić czador Czador jest zupełnie w porządku. Mężczyźni nie wiedzą co jest w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 01:08 > Czador jest zupełnie w porządku. Mężczyźni nie wiedzą co jest w środku. > nie wiem, nie chodziłem :) poza tym raz w życiu miałem makijaż na twarzy (z kolegami parodiowaliśmy Spice Girls na konkursie szkolnym) - koszmar!!! współczuję kobietom, podobnie jak wysokich obcasów przy okazji: czador w Afganistanie czy Iranie, gdzie temperatury siegają 30 paru stopni w cieniu a trzeba pracować na polu - może być jednak uciążliwy Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 01:32 kyos napisał: > przy okazji: czador w Afganistanie czy Iranie, gdzie temperatury siegają 30 > paru stopni w cieniu a trzeba pracować na polu - może być jednak uciążliwy Zapominasz, że temperatura zewnętrzna w tych rejonach jest wyższa od temperatury ludzkiego ciała. Czador chłodzi (warstwa izolacyjna). Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 01:46 > Czador chłodzi (warstwa izolacyjna). "uczył Marcin Marcina" - izolacja nie "chłodzi" - lecz utrzymuje temperaturę (inaczej: mam rozumieć że termos podgrzewa sam z siebie herbatę?) zresztą czadory są często w ciemnych kolorach - o ile pamiętam z fizyki takie kolory pochłaniają promienie słoneczne i ich energię (z kolei biel odbija) - więc człowiek się nagrzewa jak ryba w folii aluminiowej na rożnie, nie mówiąc już o poceniu się - choć sam pot faktycznie "chłodzi" :) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 02:17 kyos napisał: > > Czador chłodzi (warstwa izolacyjna). > > "uczył Marcin Marcina" - izolacja nie "chłodzi" - lecz utrzymuje temperaturę > (inaczej: mam rozumieć że termos podgrzewa sam z siebie herbatę?) > > zresztą czadory są często w ciemnych kolorach - o ile pamiętam z fizyki takie > kolory pochłaniają promienie słoneczne i ich energię (z kolei biel odbija) - > więc człowiek się nagrzewa jak ryba w folii aluminiowej na rożnie, nie mówiąc > już o poceniu się - choć sam pot faktycznie "chłodzi" :) Uwazasz, że mieszkańcy Afganistanu, Pakistanu i Iranu są nie racjonalni? Oni tam mieszkają od stuleci i dobrali sobie stroje (na ludzką miarę) optymalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:36 hurysa1 napisała: > Uwazasz, że mieszkańcy Afganistanu, Pakistanu i Iranu są nie racjonalni? Oto przykład racjonalizmu mieszkańców Pakistanu: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3450875.html Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:49 kklement napisał: > hurysa1 napisała: > > > Uwazasz, że mieszkańcy Afganistanu, Pakistanu i Iranu są nie racjonalni? > > Oto przykład racjonalizmu mieszkańców Pakistanu: > > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3450875.html Nieładnie jest wyrywać zdania z kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:54 hurysa1 napisała: > Nieładnie jest wyrywać zdania z kontekstu. Mordować swoje dziecko czy siostrę za "nieprzyzwoite" zachowanie też chyba jest nieładnie, co ? Ale czy ja dobrze zrozumiałem, że tylko w kontekście dyskusji o ubiorze Pakistańczycy i ich sąsiedzi są racjonalni ? Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Może jakaś dyskusja ? 01.07.06, 00:33 >Oni tam mieszkają od stuleci i dobrali sobie stroje (na ludzką miarę) optymalne. Optymalne jak najbardziej, nie musza prac odzienia miesiacami... Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 01.07.06, 22:42 porque napisała: > > Optymalne jak najbardziej, nie musza prac odzienia miesiacami... Bardzo się mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:38 hurysa1 napisała: > Czador jest zupełnie w porządku. Mężczyźni nie wiedzą co jest w środku. Yhm. I dlatego równie w porządku jest karanie biciem kobiet, które nie chcą go nosić, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:51 kklement napisał: > Yhm. I dlatego równie w porządku jest karanie biciem kobiet, które nie chcą go > nosić, prawda ? Gdyby w Polsce nie było przemocy w rodzinach... Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Może jakaś dyskusja ? 30.06.06, 15:57 hurysa1 napisała: > Gdyby w Polsce nie było przemocy w rodzinach... A czy wynika ona z oddziaływania czyników kulturowych i religijnych, czy też wręcz przeciwnie - ze zbyt słabego ich wpływu na pewne grupy obywateli ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Może jakaś dyskusja ? IP: *.media4.pl 04.07.06, 13:43 ja rozmawialem z irakijskim Kurdem. Tak, faktycznie czasy Saddama jawia mu sie jako Wiek Zloty! Jestes jakas hmm... dziwna? Huryso. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Może jakaś dyskusja ? 25.06.06, 23:25 > Chora, zboczona religia. Powstała w Średniowieczu i ani o jotę się od tego > czasu nie zmieniła wyjaśnijmy - to Twoje słowa? "Chora, zboczona religia"? i ty zarzucasz innym inwektywy? co do Twoich "argumentów" - odpowiedziałem wyżej BTW. jeżeli uważasz że islam nie ewoluował przez 13 wieków - to naprawdę jesteś ignorantem świadectwem ewolucji islamu niech będzie różnorodność jego odłamów oraz fakt że całą spuściznę cywilizacji greckiej zawdzięczamy Arabom - postępowi Europejczycy korzystając z niej musieli ukrywać się przed Kościołem, dopóki Arystotelesa nie "ochrzcił" św. Tomasz (przypominam że np. Platon był gejem co pięknie pokazał w "Państwie") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz WC juz ci raz mowiłem ... IP: 62.29.170.* 26.06.06, 09:13 Idiota to twoj stary z tym drugim ktory udaje twoją matke .. nie obrazaj na forum Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Ilu tu chorych z nienawiści ludzi. 26.06.06, 21:37 wielki_czarownik napisał: > Araba widzieli w telewizji, z muzułmaninem w życiu nie rozmawiali, kebabu nie j > edli, w meczecie nie byli, ale jeden przez drugiego to większy spec od islamu. > Żal mi was ludzie. Naprawdę. To musi być straszne być takim idiotą. Wystarczy popatrzec na twoje wpisy odnosnie Ameryki i Amerykanow. "To musi być straszne być takim idiotą". Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik O przepraszam 26.06.06, 21:41 Do samych Amerykanów jako takich nic nie mam. Natomiast z całego serca nienawidzę tak zwanych "pindosów" czyli Bushopodobnych idiotów i agresorów. Bardzo szanuję np. Samuela Colta :D Odpowiedz Link Zgłoś
napoj.chmielowy Sprawa jest poważna. 26.06.06, 21:47 Polskie wojsko jest agresorem i na prawdę możemy umoczyć nie mając z tego żadnych korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz zawsze musisz miec jakies korzysci ? IP: 62.29.170.* 27.06.06, 08:34 Polscy żołnierze starają sie tam pomóc ludności cywilnej czy za to chcesz brać jakies pieniądze ? Jeśli chcemy być poważnie branym państwem w europie i świecie to musimy się angażować w pomoc wojskową i humanitarną. Inna sprawa jest jak wybierać te konflikty w które powinniśmy się zaangażować aby nie było źle i aby wszyscy byli zadowoleni nie ma takiej opcji aby wszyscy byli happy ... wiec ... Odpowiedz Link Zgłoś
www.szarlatan.pl Re: zawsze musisz miec jakies korzysci ? 11.07.07, 17:44 Z tego wynika, że Szwajcaria ni ejest traktowana poważnie na świecie? .. ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.wa.bigpond.net.au 26.06.06, 08:23 Jeszcze do hurysy1 !Wspominajac rozruchy w Sydney,musze Ci powiedziec ze tak wscieklej holoty nie widzialem w zyciu ! Mowienie ze nie wszyscy muzulmanie sa ekstremistami jest klamstwem,Ci wszyscy mlodzi islamisci zadni byli "krwi",wystarczlo jedno haslo i polala by sie krew !Zakonczylo sie na demolowaniu samochodow,witryn sklepowych itd.A na drugi dzien z niewinnymi minkami oskarzali o cale zajscie bialych(chrzescijan),przewrotnosc i hipokryzja do kwadratu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yosif Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.e-wro.net.pl 26.06.06, 10:49 Zyjesz sobie na tym swoim blokowisku i juz na zawsze na nim zostaniesz. Jak nie fizycznie to mentalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do kyosa IP: *.os.amsnet.pl 26.06.06, 22:44 > W Arabii Saudyjskiej nie tylko nie można postawić kościoła - tam karalne jest > samo posiadanie Biblii czy krzyżyka ! A w Europie Zachodniej meczet wyrasta > koło meczetu. tak, tylko że parę lat temu wywalili z Polski Jemeńczyka, doktora politologii na poznańskiej uczelni, zamieszkałego tutaj od kilkunastu lat Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Jedna uwaga 26.06.06, 22:52 Reżim Saudów utrzymują Amerykanie którzy chcą mieć sojusznika w regionie. Tak więc o tych kościołach to nie mówmy w oderwaniu od polityki USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jedna uwaga IP: *.os.amsnet.pl 28.06.06, 15:17 > Reżim Saudów utrzymują Amerykanie którzy chcą mieć sojusznika w regionie. Tak w > ięc o tych kościołach to nie mówmy w oderwaniu od polityki USA. Wielki Czarowniku, chcesz powiedzieć, że to Ci źli Amerykanie nakazują Saudom, by stosowali takie sankcje wobec religii chrześcijańskiej i każdej innej niż islam? Ja nie widzę związku. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik A ja widzę 29.06.06, 22:16 To Amerykanie utrzymują takich a nie innych ludzi przy władzy i de facto popierają taką a nie inną politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Jeden jemenczyk deportowany a setki meczetów w Eur IP: 62.29.170.* 27.06.06, 08:47 Jeden jemenczyk deportowany a setki meczetów w Europie ??? własnie juz mowiłem to nas rozni dac wam palec zjecie ręk noge moz ze sciany .... po wczesniejszej egzekucji tempą maczetą Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Jeden jemenczyk deportowany a setki meczetów 27.06.06, 11:32 Gość portalu: Apasz napisał(a): > Jeden jemenczyk deportowany a setki meczetów w Europie ??? własnie juz mowiłem > to nas rozni dac wam palec zjecie ręk noge moz ze sciany .... po wczesniejszej > egzekucji tempą maczetą Polemizowanie z Tobą nie ma sensu - Ty i tak swoje wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz fakty bolą IP: 62.29.170.* 27.06.06, 15:44 Uczmy się na błędach Holandii gdzie nie udał się eksperyment z integracją emigracji pochodzenia arabskiego czytaj. wyznawców islamu mam nadzieje ze moda na orientalne religie zwłaszcza „ religie pokoju „ minie szybciej niż na jeansy marmurki ;) mieliście swoją szanse na pokazanie na co was stać , już to pokazaliście a my dziękujemy wam za to i mówimy do widzenia , jeśli jesteście kulturalni odejdziecie sami bo jak ktoś mnie zaprasza i się okazuje ze niebardzo się rozumiemy to ta osoba opuszcza mój dom a nie zaczyna mnie terroryzować we własnym domu. Wiem jestem nietolerancyjny ale jestem we własnym domu i mogę sobie na to pozwolić nikogo nie bije nie morduje za inne przekonania , ale mam swoje zdanie. Wolna Europa Bez Meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
najglupszy-nick Re: fakty bolą 27.06.06, 17:23 Gość portalu: Apasz napisał(a): > Uczmy się na błędach Holandii gdzie nie udał się eksperyment z integracją > emigracji pochodzenia arabskiego czytaj. wyznawców islamu mam nadzieje ze moda > na orientalne religie zwłaszcza „ religie pokoju „ minie szybciej n > iż na jeansy > marmurki ;) mieliście swoją szanse na pokazanie na co was stać , już to > pokazaliście a my dziękujemy wam za to i mówimy do widzenia , jeśli jesteście > kulturalni odejdziecie sami bo jak ktoś mnie zaprasza i się okazuje ze niebardz > o > się rozumiemy to ta osoba opuszcza mój dom a nie zaczyna mnie terroryzować we > własnym domu. > > Wiem jestem nietolerancyjny ale jestem we własnym domu i mogę sobie na to > pozwolić nikogo nie bije nie morduje za inne przekonania , ale mam swoje zdanie > . > > Wolna Europa Bez Meczetów ! Znam Hurysę, ona już Ci nie odpowie, a żałuj - to mądra baba. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: fakty bolą 30.06.06, 23:29 > Uczmy się na błędach Holandii gdzie nie udał się eksperyment z integracją w Holandii w związku z wyborami pojawiają się teraz takie pomysły jak przymusowa aborcja w stosunku do muzułmanek które "nie byłyby w stanie utrzymać dziecka" - żeby "ograniczyć liczbę wykluczonych" tak w "kraju wolności" prawo kobiety do aborcji staje się przymusem państwowym - następna pewnie będzie eutanazja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yosif Re: fakty bolą IP: *.e-wro.net.pl 01.07.06, 10:02 Muzulamnie ktorzy sa obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej sa u siebie w domu. Za to jak tobie sie cos nie podoba to sobie do Watykanu wyjedz. Bo moze nie ma sensu abys sie tu meczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 27.06.06, 17:56 > bo Pan mnie uparcie będzie przekonywał, że islam jest religią pokoju? nie będę nawet próbował, po prostu wolę bronić pewnych racji przed zacietrzewieniem "znawców", którzy argumenty zastępują emocjami > Oczywiście, wolałabym tym pierwszym, ale takich znajduję niewielu, a tych > drugich znacznie, znacznie więcej > Przyznam jednak, że jestem zaniepokojona tym, co na świecie czynią wyznawcy > islamu > Darzą pogardą takich swoich współwyznawców, którzy wykazują chęć dialogu z > innymi wyznaniami bo są bardziej widoczni - inaczej rozumiem że zgodnie z Twoją logiką ostatnia rezolucja PE potępiająca "atmosferę panującą w Polsce" - jest 100% prawdziwa? wszyscy mamy się bić w piersi i przepraszać za wszystkie ekscesy w Polsce (również posłów, takich jak Wierzejski)? poza tym sama przyznajesz, że przynajmniej część muzułmanów jest normalna, nie ulega politykom, populistom i terrorystom - i oni prawdziwie wierzą - o czym byś wiedziała gdybyś poznała trochę doktrynę islamu my też ulegamy ideologii siły (rządzące trio plus ojciec dyrektor, odwołujące się wprost do katolickiej nauki społecznej -jako pretekstu) - jesteśmy tu i teraz, w Polsce - spójrzmy jak sami traktujemy wszelkie mniejszości, jak rośnie bierne przyzwolenie na karę śmierci (w katolickim kraju!), na kary mutylacyjne wobec pedofilów i gwałcicieli, etc. poza tym przypomnę: Armia Boga w Ugandzie, nagroda za głowę Dana Browna wyznaczona przez chrześcijańskiego fundamentalistę z Indii, Bush wysyłający armię do Iraku ze słowami "God bless America" (Wehrmacht miał na klamrach przy pasie "Gott mit uns" i też miał realizować "misję cywilizacyjną"), chrześcijańscy fundamentalistyczni terroryści i sekciarze w USA, etc. > To, że będziemy koncentrować się tylko na dialogu wynajdując same zalety, a > będziemy pomijać kolosalne różnice między chrześcijaństwem a islamem, nie > znaczy, że one nie istnieją. to co - prawnie zakazać islamu? wszystkich muzułmanów wysiedlić albo "do gazu"? "wyczyścić" Europę z meczetów? zmuszać do podpisywania "lojalek" za to tylko że wyznają islam? co proponujesz, skoro uważasz że "kolosalne różnice" (w zakresie doktryn religijnych) są nie do przejścia, że nie ma takiej możliwości by dialog dalej istniał? bo ci którzy nazywają islam religią śmierci i terrorystów i nawołują do "ataku prewencyjnego" ("obrony") nie są lepsi - używają tych samych argumentów - dżihad może być prowadzony tylko w obronie wiary i taki właśnie jest argument-parawan terrorystów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz machamy chusteczkami ... IP: 62.29.170.* 28.06.06, 12:29 Machamy wam chusteczkami na pożegnanie rozstajemy się ciepło i bez żalów tam w krajach gdzie rządzi prawo oparte na islamie będzie wam lepiej wygodniej i nie będziecie się czuli źle , bo ta zepsuta zgnuśniała europa nie dla was kochanie Jeszcze raz całuski cukiereczki Ps. Gdzie mamy podstawiać autokary ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do kyosa IP: *.os.amsnet.pl 28.06.06, 14:33 > nie będę nawet próbował, po prostu wolę bronić pewnych racji przed > zacietrzewieniem "znawców", którzy argumenty zastępują emocjami Hmmm, mniemam, że w/g Ciebie (przechodzę na TY, będzie łatwiej) ja również jestem takim "znawcą". Otóż, nie kierują mną emocje ani żadne zacietrzewienie. Jak już wspominałam szanuję wszystkich ludzi, niezależnie od koloru skóry, wyznania, czy innej odmienności. Uważam, że każdy, kto nie krzywdzi swym działaniem drugiego człowieka, może robić to i wierzyć w to, co uważa za słuszne. Oczekuję jednak wzajemności, której jakoś bardzo trudno mi dostrzec, jeśli chodzi o muzułmanów. > bo są bardziej widoczni - inaczej rozumiem że zgodnie z Twoją logiką ostatnia > rezolucja PE potępiająca "atmosferę panującą w Polsce" - jest 100% prawdziwa? > wszyscy mamy się bić w piersi i przepraszać za wszystkie ekscesy w Polsce > (również posłów, takich jak Wierzejski)? > poza tym sama przyznajesz, że przynajmniej część muzułmanów jest normalna, nie > ulega politykom, populistom i terrorystom - i oni prawdziwie wierzą - o czym > byś wiedziała gdybyś poznała trochę doktrynę islamu Zgadzam się, są bardziej widoczni, ale dlaczego jest ich tak wielu? Dlaczego Ci, nazwijmy ich, dobrzy nie mogą zapanować nad tymi złymi? Chyba to pytanie retoryczne, gdyż wiadomo, że tamci są liczniejsi i zdecydowani na wszystko. Ja wiem, że wielu, wielu muzułmanów to normalni ludzie, którzy chcą żyć i pracować w spokoju. Ale to nie oni decydują o tym, co dzieje się ostatnio na świecie i nie oni występują w roli głównej. W razie jakiejkolwiek konfrontacji nie są w stanie nic zrobić. Czy w związku z tym, mam czuć się uspokojona i karmić się stwierdzeniem: Islam jest religią pokoju. Czy, jeśli będę powtarzać to, jak mantrę, to zagrożenie zniknie? Do dalszych wywodów nie będę się odnosić, bo uważam, że nie można podanych przez Ciebie przykładów z "naszej działki" porównywać z dokonaniami w świecie muzułmanów. Chciałoby się powiedzieć: znaj proporcje, mocium panie. To takie porównanie, jak zakazy wszelkich oznak chrześcijańskich w Arabii Saud. i kary do wydalenia jednego imama. Co do doktryny islamu, to tutaj też nie ma zgodności, nawet w gronie samych muzułmanów. Sury są dowolnie interpretowane, mam wrażenie, że w zależności od okoliczności, czyli, co komu kiedy pasuje. To jest zresztą temat rzeka i nie sposób go tu, choćby pobieżnie, omówić. to co - prawnie zakazać islamu? wszystkich muzułmanów wysiedlić albo "do > gazu"? "wyczyścić" Europę z meczetów? zmuszać do podpisywania "lojalek" za to > tylko że wyznają islam? co proponujesz, skoro uważasz że "kolosalne różnice" (w > > zakresie doktryn religijnych) są nie do przejścia, że nie ma takiej możliwości > by dialog dalej istniał? > bo ci którzy nazywają islam religią śmierci i terrorystów i nawołują do "ataku > prewencyjnego" ("obrony") nie są lepsi - używają tych samych argumentów - > dżihad może być prowadzony tylko w obronie wiary i taki właśnie jest > argument-parawan terrorystów Widzisz, używasz mocnych słów. Już po jednym moim poście zaliczyłeś mnie do grona zdeklarowanych wrogów islamu, ba, porównałeś nawet do islamskich terrorystów. Tylko dlatego, że nie wierzę bezgranicznie słowom muzułmanów, którzy starają się przekonać, że islam to religia pokoju, a oni są tacy fajni, że nic, tylko ich kochać. A kto nie kocha, miewa wątpliwości, docieka, analizuje, to od razu wróg. Chciałabym, by wszyscy żyli godnie, ale przede wszystkim, bezpiecznie i dlatego z nieufnością przyglądam się działaniom muzułmanów, ot i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 28.06.06, 21:28 > Otóż, nie kierują mną emocje sama przyznajesz że boisz się muzułmańskich terrorystów (a strach to chyba emocja?) i na tej podstawie oceniasz krytycznie wszystkich muzułmanów i całą religię - a terroryzm nie jest elementem religii, jest wynikiem jej niewłaściwej interpretacji - i tyle > Oczekuję jednak wzajemności, której jakoś bardzo trudno mi dostrzec, jeśli > chodzi o muzułmanów. rozumiem że gdy jeden frustrat rozwali się w autobusie pełnym dzieci, bądź walnie samolotem w WTC - i TV to pokaże, bo krew, łzy, etc. - ale potem w mediach nie ma zbyt głośno że np. Tatarzy polscy solidaryzowali się z ofiarami WTC - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: do kyosa IP: *.os.amsnet.pl 28.06.06, 23:22 > sama przyznajesz że boisz się muzułmańskich terrorystów (a strach to chyba > emocja?) i na tej podstawie oceniasz krytycznie wszystkich muzułmanów i całą > religię - a terroryzm nie jest elementem religii, jest wynikiem jej > niewłaściwej interpretacji - i tyle No, rzeczywiście, masz rację. Strach to też emocje. Powinnam raczej napisać, że nie kierują mną jakieś niepoparte faktami uprzedzenia, gdyż ani nie czuję wrogości do wszystkich muzułmanów, ani nie zakładam z góry, że wszyscy to terroryści, choć, być może, takie odniosłeś wrażenie. Niestety, nie potrafię tu udowodnić, że niesłuszne. Szczerze mówiąc, podziwiam Twoją odwagę i pewność, że nic Ci z ich strony nie grozi. okej - jak cywile mają zwalczać terrorystów? zwłaszcza gdy sami są > ofiarami "przypadkowych" bomb Amerykanów? i gdy rządy w krajach muzułmańskich > wspierają terrorystów i trzymają za pysk swoich obywateli > (nawet "demokratyczna" Jordania)? jak mają protestować czy organizować marsze > poparcia pod bagnetami własnych armii? to tak jakby kilkadziesiąt lat temu > Polacy demonstrowali poparcie dla ofiar bojówek na Zachodzie wspieranych przez > ZSRR A widzisz, sam przyznajesz, że mogą niewiele. Ja ich za to nie potępiam, bo znam sytuację, ale chciałam zaakcentować właśnie to, że nie są władni nic zrobić. Poza tym, było dość dużo przypadków, że Ci "normalni" muzułmanie w sprzyjających im okolicznościach zmieniali się, swoje poglądy diametralnie i stanowili prawdziwe zagrożenie. rozumiem że gdy jeden frustrat rozwali się w autobusie pełnym dzieci, bądź > walnie samolotem w WTC - i TV to pokaże, bo krew, łzy, etc. - ale potem w > mediach nie ma zbyt głośno że np. Tatarzy polscy solidaryzowali się z ofiarami > WTC - Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 29.06.06, 21:49 > skądinąd, rzeczowe argumenty kklementa, jeśli ktoś zaczyna krytykę od słów "chora zboczona religia" - to go wyklucza z rzeczowej dyskusji - kieruje się uprzedzeniami i nie odnosi do zjawiska terroryzmu tylko do religii (a trzeba te dwie sfery odróżnić) > Strach to też emocje. Powinnam raczej napisać, że nie kierują mną jakieś > niepoparte faktami uprzedzenia powołujesz się na buddystów - a zapominasz że strach wg nich rodzi agresję a ta mord? przecież tak było po 11 września gdy wściekli ludzie linczowali na Manhattanie Sikhów bo nosili turbany gdy cierpi ofiara zamachu współczuję jej, ale gdy dyletanci kierujący się emocjami chcą wyładować swój "słuszny gniew" bądź rozpaczliwie "bronić się" stosując odpowiedzialność zbiorową - mówię im NIE! świat jest zbyt złożony by stosować biało-czarne kryteria - zaś uproszczone widzenie świata charakteryzuje np. terrorystów, i o to miałem pretensje, że Twoja ocena nie była wyważona, ale bardzo jednostronna > podziwiam Twoją odwagę i pewność, że nic Ci z ich strony nie grozi. nie, po prostu kieruję się zdrowym rozsądjkiem - nie uważam aby choćby 10% z 1,3 mld muzułmanów na świecie nosiło bomby w plecaku - terrorystów jest garstka, a to że tak dobrze im "idzie" to zasługa władz państw zachodnich - skandalicznej polityki imigracyjnej i bezpieczeństwa Wielkiej Brytanii (o czym ostatnio pisała GW); dywersji wobec Aznara kilku oficerów hiszpańskiej policji - w dniu zamachu zatrzymano pojazd z terrorystami, ale ich puszczono bez przeszukania samochodu, zaś sprzed domów tych właśnie podejrzanych odwołano śledzących ich policjantów; natomiast co do 11 września to pięknie (choć trochę naciągając fakty) wykpił administrację Busha Moore w "Fahrenheicie" nie traktuję wszystkich muzułmanów jak trędowatych, napiętnowanych zbrodniami ekstremistów - bardziej boję się niekompetencji mojego rządu równie dobrze po medialnych szalonych krowach, SARS i toruńskich łabędziach nie powinienem w ogóle wychodzić z domu i jeść tylko warzywa (i to te nie GMO) nie wspomnę już manipulacji "Wiadomości" z 11 września jak pokazali wiwatujących Palestyńczyków że niby tak się cieszą z zamachu - a były to zdjęcia sprzed kilku miesięcy gdy pojawiło się izraelsko-palestyńskie porozumienie - i nie zapomnę tego gniewu Jolanty Pieńkowskiej - tak media kreują rzeczywistość > chrześcijanie dawno zdali sobie sprawę, że pewnych zasad, które były może i > dobre na ówczesne czasy, nie sposób utrzymywać przez wieki, bo świat się > zmienił. prawosławne Serbia i Rosja dokonywałay (dokonują) systematycznej eksterminacji muzułmanów (Bośniaków, Albańczyków, Czeczenów) Kościół katolicki w poszczególnych krajach wspierał nie tak dawno dyktatury Franco, Salazara, Petaina, Horthy'ego, Pavelicia, nawet Mussoliniego obie wojny światowe i Holocaust miały swoje przyczyny i skutki tu, w chrześcijańskiej Europie, a Kościół nigdy nie rozliczył się ze swojej postawy wobec Holocaustu (Pius ma zostać błogosławionym) nie tak dawno siostry w Rwandzie czy księża w Chorwacji pomagali w ludobójstwach ale nikt nie twierdzi że chrześcijaństwo w swej treści zakłada nacjonalistyczne dyktatury czy ludobójstwo - to decyzje konkretnych ludzi, wykorzystujących religię jako narzędzie walki politycznej > odpowiadałeś, moim zdaniem, zupełnie nieadekwatnie, dobrze - wysil się i podaj adekwatną odpowiedź, spójrz na problem z drugiej strony i postaraj się być obiektywna bo przyjmowanie postawy "islam to religia terrorystów" jest proste, łatwe i przyjemne, ułatwia życie - nawet jeśli jest irracjonalne (jak teza że Cygan to złodziej, a Żyd to samo zło) - bo stereotypy są "bezcenne" dla tych którzy nigdy nie wątpią, którzy raz znalazłszy odpowiedź (na podstawie fragmentarycznych danych) już jej nie weryfikują Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 30.06.06, 00:36 z pierwszego (?) Twojego postu > Wybrałam tylko jeden z fragmentów, > Pana argumenty na pozostałe zarzuty są równie przekonywujące dodajmy do tego: > Twoja wypowiedź, bo na ,skądinąd, rzeczowe argumenty kklementa, odpowiadałeś, > moim zdaniem, zupełnie nieadekwatnie rozumiem że poniższe nie jest godne uwagi, jest kłamstwem, jest "nieadekwatne"? a porównanie islamu do nazizmu (że to to samo w skutkach) to element "racjonalnej" argumentacji? >> i jedna, i druga ideologia są równie zbrodnicze i nieludzkie ! > >"oczadziały z nienawiści" to jesteś Ty - skoro nie odróżniasz nazizmu od islamu >przykro mi - "TAKIE PO PROSTU SĄ FAKTY" > >> Nie - oni są produktem swojej religii i kultury. > >a naszej kultury i religii: >premierzy Giertych i Lepper, Samoobrona i Młodzież Wszechpolska, pseudokibice, >rządy PiS, SLD, Gazeta Wyborcza, ojciec Rydzyk >[niewłaściwe skreślić] > Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 30.06.06, 00:59 z Twoich dwóch następnych postów: >Hmmm, mniemam, że w/g Ciebie (przechodzę na TY, będzie łatwiej) ja również >jestem takim "znawcą" nie - wystąpiłaś w obronie takiego znawcy - pliiiz nie wkładaj mi w usta słów których nie wypowiedziałem >Dlaczego Ci, nazwijmy ich, dobrzy nie mogą zapanować nad tymi złymi? Chyba to >pytanie retoryczne, gdyż wiadomo, że tamci są liczniejsi i zdecydowani na >wszystko naprawdę uważasz że min. 0,6 mld (bo tyle to ok. 50% wszystkich, a źli są "liczniejsi") złych muzułmanów tylko czycha by Ci podłożyć bombę? >Czy w związku z tym, mam czuć się uspokojona i karmić się >stwierdzeniem: Islam jest religią pokoju. Czy, jeśli będę powtarzać to, jak >mantrę, to zagrożenie zniknie? chodzi o to by nie zwariować - nie stać się zakładnikiem własnych lęków - na tym polegają wszelkie fobie, jak agorafobia czy klaustrofobia czy lęk wysokości - każdy z nas to ma ale stara się nad tym panować - bo inaczej staje się chory i reaguje irracjonalnym lękiem na "zagrożenie" >dlatego z nieufnością przyglądam się działaniom muzułmanów, ot i tyle. nieufność jest potrzebna, byle z nią nie przesadzać - wzajemna nieufność ma tendencję do narastania i wrogiej izolacji (tak powstały getta i antysemityzm), a licznik wzajemnych krzywd zaczyna coraz szybciej bić (vide Timor Wschodni gdzie chrzećijanie i muzułmanie wyrzynają się maczetami) >nie zakładam z góry, że wszyscy to terroryści, choć, być może, takie odniosłeś >wrażenie. Niestety, nie potrafię tu udowodnić, że niesłuszne. więc jak? >przeciwko Tatarom nic nie mam. >Bo przecież w/g Ciebie jestem jednak wrogiem. kolejne przykłady przekłamań (wmawiasz mi coś czego nie powiedziałem): 1.nie stwierdziłem że jesteś "wrogiem" Tatarów (skąd w ogóle ten wniosek?) 2.nie twierdzę też że jesteś "wrogiem islamu" (znów odwołujesz się do emocji a nie do argumentów pojawiających się w dyskusji), tylko sprzeciwiasz się tezie że islam to jednak religia pokoju - wykorzystywana przez terrorystów jako usprawiedliwienie ich zbrodni >Żaden chrześcijanin nie rozrywa się w autobusie ani innym miejscu i nie >stwarza żadnego zagrożenia. No, chyba że jest psychicznie chory rozumiem że jeżeli chrześcijanin zostaje religijnym terrorystą to jest "psychicznie chory" ale jeśli to muzułmanin - to jest to logiczna konsekwencja religii jaką wyznaje (jej doktryny), zaś on sam jest w pełni władz umysłowych, chłodny racjonalista, zwłaszcza jak krzyczy "Śmierć Ameryce" zabijając dzieci jeszcze nie słyszałem by jakikolwiek krytyk terroryzmu islamskiego w taki sposób sankcjonaował przemoc - że jest logiczna wybacz ale tak można odczytać Twoją wypowiedź :( Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kyosa 02.07.06, 11:40 jeszcze jedno napisałaś jako zarzut >Sury są dowolnie interpretowane tymczasem Maciej Giertych legitymując swą homofobię cytuje Księgę Sędziów wielość interpretacji wynika ze sprzeczności w samym Koranie i braku pewności co do kolejności chronologicznej wersetów (wówczas można by rozsądzić wg zasady lex posterior derogat legi priori) ciesz się jednak z tej wielości - bo jeszcze możliwy jest dialog i powolna ewolucja - brak wątpliwości i żelazna konsekwencja w narzucaniu jedynie słusznej interpretacji cechuje wahhabitów i ich misjonarzy sponsorowanych przez Saudyjczyków napisałaś też: > I powiem od razu, by uprzedzić ewentualne tłumaczenie trudną sytuacją: nic, > moim zdaniem, nie usprawiedliwia tych haniebnych ataków na cywilów. 1.WSZYSTKIE hadisy potępiają samobójstwo - i co Ty na to? terroryści-samobójcy nie mają żadnego usprawiedliwienia w przesłaniu Mahometa - to konserwatywni szejkowie w wyniku szczytu bejruckiego w styfczniu 2002 wydali komunikat dopuszczający takie akty 2."haniebne ataki na cywilów" - Szabra i Szatila, 16.09.1982, coś Ci mówi? (takie ataki nie stanowią monopolu terrorystów powołujących się na islam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz sorki ze sie wtrące IP: 62.29.170.* 29.06.06, 10:36 Napisałes .... > okej - jak cywile mają zwalczać terrorystów? zwłaszcza gdy sami są > ofiarami "przypadkowych" bomb Amerykanów? i gdy rządy w krajach muzułmańskich > wspierają terrorystów i trzymają za pysk swoich obywateli > (nawet "demokratyczna" Jordania)? jak mają protestować czy organizować marsze > poparcia pod bagnetami własnych armii? to tak jakby kilkadziesiąt lat temu > Polacy demonstrowali poparcie dla ofiar bojówek na Zachodzie wspieranych przez > ZSRR i ja tu widze np: Wojskowe wsparcie USA moze Polski ale wy odrazu krzyczycie ze to jest inwazja ingerencja wyprawa krzyzowa .Ktos stara sie wam pomoc wy mowicie ze potrzebna pomoc a pozniej krzyczycie ze to wyprawy krzyzowe i napaść .. mowicie jedno robicie drugie ... ciezko jakos zrozumiec to Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: sorki ze sie wtrące 29.06.06, 22:15 nie jestem muzułmaninem nie żyję na Bliskim Wschodzie też nie wiem jak to rozumieć ale przypominam sobie jak kajzer Wilhelm wysyłał swych nordyckich młodzików na wojny opiumowe (gdy zdobyli dla Rzeszy Wejhajwej) - "Bądźcie jak Hunowie..." jak patrzę na Abu Ghraib, na Hanifę, na "przypadkowe trafienia" w cywili - później (do czasu) gorliwie zaprzeczane przez oficerów i polityków- to tym bardziej mnie wnerwia ideologiczne zacietrzewienie Amerykanów, ich dwulicowość - mówią jak moraliści, jak cywilizatorzy (że niosą "cywilizację wolności"), a zachowują się jak przeciętni żołdacy i biznesmeni w końcu jakoś w Egipcie wspierają Mubarraka; jakoś nie naciskają na Kaddafiego w sprawie bułgarskich pielęgniarek i lekarzy (oskarżonych o zarażenie AIDS dzieci, gdy to wina władz libijskich - nie dały czystych igieł, etc.), którym grozi śmierć, może dlatego że Kaddafi to teraz "ich sk...syn"; przed 1991 wspierali tego samego Saddama którego potem obalili w świetle reflektorów; Biały Dom od lat 70. jest ściśle związany z saudyjską rodziną królewską - tą samą która wypuszcza swych terrorystów z więzień i która nie mogła sobie poradzić z jemeńskim przybłędą Osamą (o dziwo wszytskich opozycjonistów skutecznie trzymają "za pysk"); jakoś nie kwapili się też z krytyką za Andiżan by ich "sk...syn" (Karimow) nie przeszedł do obozu Putina; jakoś też nieprzekonywująco naciskają na Putina w sprawie Czeczenii w tych wszystkich przypadkach są skłonni na "zgniłe kompromisy" - ale wobec Saddama (i jego ropy) byli gotowi fałszować oficjalne raporty (!), mimo iż daleko groźniejsza i nieprzewidywalna jest Korea Kima - teraz mająca już i głowice nuklearne i rakiety dalekiego zasięgu (mogące dolecieć w okolice Los Angeles) no i ta troska USA o biedę w Trzecim Świecie - wprost wzruszające zdjęcia chińskich robotnic pracujących nieledwie niewolniczo w filiach amerykańskich koncernów; były też akcje rozdawania przeterminowanej żywności w Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: sorki ze sie wtrące IP: 62.29.170.* 30.06.06, 12:02 Tak zgadza się świat nie jest idealny , amerykanie ja ich czasami nazywam hamorykanie nie są idealni ale nie widzę innego żandarma aktualnie który był by lepszy po prostu wybieram mniejsze zło. Zgnuśniała przestraszona Europa nie potrafi się postawić nie potrafi nic wyegzekwować zostają nam amerykanie Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: sorki ze sie wtrące 30.06.06, 21:58 fajnie że się zgadzasz, tego się nie spodziewałem :) generalnie masz rację - jednak zadam Ci pewną zagadkę: kto i dlaczego to powiedział? "Utrzymajmy naszą flagę państwową, tylko pokryjmy jej białe pasy czernią a zamiast gwiazd umieśćmy na niej trupią czaszkę i piszczele"? (podpowiedź: wiązało się to ze zniszczeniem etosu-nimbu otaczającego Amerykanów, po raz pierwszy i nie ostatni, gdy prezydent głosił światu jedno a US Army czyniła coś zupełnie innego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kura ale z biglem Re: Rozmowa o Dniach Kultury Muzułmańskiej IP: *.finemedia.pl 06.07.06, 20:00 No Yosif, a Ty to pewnie mieszkasz w halal domku na Zaciszu lub jakimś tam innym Komorowie:) ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
kklement "Religia pokoju" na kolejnym przykładzie. 30.06.06, 15:49 serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3451201.html Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 15:55 Dlaczego w życiu potrzebny Ci jest ktoś gorszy od Ciebie? Dlaczego w bogatej kulturze muzułmańskie dostrzegasz tylko zło? Dlaczego nie chcesz pozwolić ludziom żyć według swoich własnych prawd? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 16:21 hurysa1 napisała: > Dlaczego w życiu potrzebny Ci jest ktoś gorszy od Ciebie? Wartościowanie jest jednym z elementów opisywania rzeczywistości. Takiego opisywania, które ma nam pomóc poruszać się w tej rzeczywistości. Jeśli islam niesie ze sobą tyle negatywów, to nie róbmy teatrzyku zachwycając się nim i udając, że jest tak samo "user friendly" dla człowieka jak np. chrześcijaństwo czy buddyzm. Owszem, to wspaniała religia, żeby dokonać podboju czy sprawować dyktatorskie rządy nad nieucywilizowanymi do końca ludami, ale dla człowieka żyjącego w XXI wieku, korzystającego z dorobku kilku poprzednich wieków, ta religia to niehumanitarny anachronizm. > Dlaczego w bogatej kulturze muzułmańskie dostrzegasz tylko zło? To brzmi jak pytanie: dlaczego w złotej klatce dostrzegasz tylko pręty, a nie blask i drogocenność kruszcu, z których je odlano ? Zapewne islam ma i swoje dobre strony, pod pewnymi względami może nawet przewyższa chrześcijaństwo ( rozwód w islamie jest teoretycznie możliwy ). Ale ciężar jego wad jest tak duży, że jako całość jest nie do zaakceptowania. > Dlaczego nie chcesz pozwolić ludziom żyć według swoich własnych prawd? Zaraz mnie coś trafi !!!! JA NIE POZWALAM ??? O to się cała dyskusja toczy, że to muzułmanie właśnie nie pozwalają żyć innym wg ich własnych prawd i zapatrywań. Vide powyższy artykuł o "Playboyu" w Indonezji. Vide ofiary "honorowych" morderstw. Vide narzucanie szariatu w różnych częściach świata mniejszościom wyznaniowym, jak np. w północnej Nigerii. Pamiętasz tę kobietę, którą miano ukamieniować, bo została zgwałcona ? I kolejną, też za cudzołóstwo ? Jak chcecie sobie nosić burki - noście. Nie chcecie jeść wieprzowiny i pić alkoholu - wasza sprawa. Macie potrzebę modlenia się kilka razy dziennie ? OK, no problem. Nie będziecie uprawiać seksu pozamałżeńskiego ? Cóż, pewnie i tak mała strata dla ludzkości. ALE NIE ZMUSZAJCIE DO PRZYJMOWANIA TYCH NAKAZÓW I ZAKAZÓW INNYCH LUDZI ! Moja babcia chodzi do kościoła co niedzielę i częściej, moi rodzice od większego święta, a ja wcale. I to w najmniejszym stopniu nie wpływa na nasze relacje rodzinne. Nikt nikomu noża między żebra za to nie wsadzi. Nie ma chyba ani jednego chrześcijańskiego kraju, w którym za konwersję na islam groziłyby jakiekolwiek sankcje prawne, a budowa meczetów byłaby niedopuszczalna. A jak jest w krajach islamskich ? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 16:42 Owszem. Do czego zmierzasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 17:00 kklement napisał: > Owszem. Do czego zmierzasz ? Dla mnie jest to książka o Afganistanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 21:34 hurysa1 napisała: > Dla mnie jest to książka o Afganistanie. Jest takie badanie, zwane testem Rorschacha. Człowiek patrzy na kolorową plamę na kartce papieru i mówi, co mu ona przypomina. Badanie z reguły wykonuje się w jakimś konkretnym celu. Jaki cel Tobie przyświeca, pisząc o "Diunie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 21:53 kklement napisał: > Jaki cel Tobie przyświeca, pisząc o "Diunie" ? Pamiętasz jej treść? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Kklemencie, mam pytania. 30.06.06, 22:14 Jak rozumiem, teraz będziemy rozmawiać o literaturze SF ? OK, możemy i na ten temat. Może będziemy bardziej zgodni. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Coś wtrącę 02.07.06, 11:22 kklement napisał: > Zaraz mnie coś trafi !!!! JA NIE POZWALAM ??? O to się cała dyskusja toczy, że > to muzułmanie właśnie nie pozwalają żyć innym wg ich własnych prawd i > zapatrywań. Jesteś pewny? > Vide powyższy artykuł o "Playboyu" w Indonezji. No co? Indonezja jest muzułmańska. Nie chcą Playboya to nie. W Holandii są pisma pedofilskie a nawet partia pedofilska. Ciekawe czy chciałbyś, żeby u nas to działało. Vide > ofiary "honorowych" morderstw. Akurat to nie ma NIC wspólnego z religią. Te honorowe mordy zdarzają się w zdecydowanej większości wśród Kurdów, Turków i Pakistańczyków i wywodzą się z plemienno-koczowniczych tradycji a nie z religii! Np. w największym muzułmańskim kraju świata - Indonezji takie rzeczy się nie zdarzają. W krajach arabskich jest to niezmierna rzadkość (kojarzę 1 czy 2 takie przypadki przez ostatnie lata). Vide narzucanie szariatu w różnych częściach > świata mniejszościom wyznaniowym, jak np. w północnej Nigerii. Pamiętasz tę > kobietę, którą miano ukamieniować, bo została zgwałcona ? Ale ona była muzułmanką to raz, a o tym czy była zgwałcona, to mówiła tylko ona. I kolejną, też za > cudzołóstwo ? > Takie mają prawa. Nie podoba się to wyjedź. > Jak chcecie sobie nosić burki - noście. Nie chcecie jeść wieprzowiny i pić > alkoholu - wasza sprawa. Macie potrzebę modlenia się kilka razy dziennie ? OK, > no problem. Nie będziecie uprawiać seksu pozamałżeńskiego ? Cóż, pewnie i tak > mała strata dla ludzkości. ALE NIE ZMUSZAJCIE DO PRZYJMOWANIA TYCH NAKAZÓW I > ZAKAZÓW INNYCH LUDZI ! Oni nikogo nie zmuszają. Nawet w Arabii Saudyjskiej dwoje innowierców może cudzołożyć ile chce. Moja babcia chodzi do kościoła co niedzielę i częściej, > moi rodzice od większego święta, a ja wcale. I to w najmniejszym stopniu nie > wpływa na nasze relacje rodzinne. Nikt nikomu noża między żebra za to nie > wsadzi. Nie ma chyba ani jednego chrześcijańskiego kraju, w którym za konwersję > > na islam groziłyby jakiekolwiek sankcje prawne, To jest wynik nierozdzielenia sacrum od profanum. Mam nadzieję, że to się zmieni. a budowa meczetów byłaby > niedopuszczalna. A jak jest w krajach islamskich ? > We Wrocławiu starania o budowę meczetu trwały chyba z 10 lat i skończyły się przerobieniem willi na świątynię. Co ciekawe meczet sąsiaduje z kościołem i nikomu to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Wprowadzanie demokracji na kolejnym przykładzie 30.06.06, 20:32 kklement napisał: > serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3451201.html A ja Ci tak wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3454185.html Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Przykład chybiony. 30.06.06, 21:32 Czego ma to niby dowodzić ? Zbrodnie wojenne się zdarzają na każdej wojnie i w każdej armii. Żołnierze USA opisanym w artykule staną przed sądem, grozi im nawet kara śmierci, bo to, czego się dopuścili, jest zbrodnią w świetle prawa i obyczajów krajów cywilizowanych. Islamscy terroryści obcinający przed kamerami głowę bezbronnemu cywilowi - operacja wykonana z premedytacją, przygotowana i wyreżyserowana, w przeciwieństwie do porywu wściekłości wystraszonego żołnierza na patrolu - zdobywają poklask i uznanie co najmniej części swoich ziomków i współwyznawców. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Przykład chybiony. 30.06.06, 21:52 Nie za często te zbrodnie aby się zdarzaja? Na prawdę potrafisz pozbyć sie ich bo "ta wojna jest sprawiedliwa". Jeśli tak to gratuluję pewników życiowych. Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Przykład chybiony. 30.06.06, 22:13 Jak na warunki tej wojny - bojownicy atakujący "zza węgła" i operujący wtopieni w lokalną społeczność - i tak takich przypadków jest bardzo mało. Widać, że armia karna i dobrze wyszkolona. Uniknąć się ich nie da nigdy i na żadnej wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Przykład chybiony. 30.06.06, 22:36 > armia karna i dobrze wyszkolona taka karna armia zapoczątkowała terror (planowy i systematyczny) w Palestynie - a była to armia izraelska 1.hotel King David w Jerozolimie, 22.07.1946 Menachem Begin - żałuję tylko z powodu zabicia Żydów 2.Deir Yassin, 9.04.1948 Menachem Begin - Palestyńczycy zaczęli z Izraela uciekać w obawie o swoje życie Menachem Begin - dowódca Ecelu, laureat pokojowej Nagrody Nobla 1978 Odpowiedz Link Zgłoś
kklement I kolejne świadectwo islamskiej miłości bliźniego 01.07.06, 23:29 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=8375408&rfbawp=1151789208.017 Komentarz zbyteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: I kolejne świadectwo islamskiej miłości bliźn 02.07.06, 03:59 kklement napisał: > Komentarz zbyteczny. Masz rację - komentarze tylko zaciemniają jedyny i prawidłowy obraz świata. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos do kklementa 02.07.06, 11:25 z Twoich wypowiedzi: "Skąd oni się biorą ? Z KSIĘŻYCA ??? Nie - oni są produktem swojej religii i kultury" "Lubicie piwo? Wino? Może drinka? Islam Wam by nigdy na nie pozwolił!" "Nie chcecie jeść wieprzowiny i pić ALKOHOLU [wyróżnienie moje]" niekonsekwencja? bo "alkohol" to wyrażenie-produkt swojej kultury (arabskiej) "Bo chyba nie pisze tego w kontekście wojsk sojuszniczych, które broni chemicznej nie użyły w Iraku ani razu" mówi ci coś "biały fosfor"? słyszałeś o bitwie o Falludżę? konwencje międzynarodowe zabraniają używania broni zapalającej (biały fosfor działa jak napalm) do atakowania celów cywilnych nie wspomnę o "nowatorskim" pomyśle Powella&Rumsfelda którzy chcieli zrzucać "małe" bomby nuklearne, które oczywiście trafiałby tylko w cele militarne "Mówiąc o europejskiej obecności w Afryce myśli z reguły głównie o handlu niewolnikami." nie tylko - wojny neokolonialne (np. Mobuto Sese Seko to był [początkowo] "pieszczoch" Zachodu) "Ale gdy jedni Afrykanie płynęli na niewolniczych statkach na zachód, na druga stronę Atlantyku, inni byli pędzeni przez równie bezwględnych arabskich łowców niewolników." to się zgadza, ale prawdą jest też że w tej skrzywdzonej Afryce na 1 nawrócenie na chrześcijaństwo przypada obecnie 7 na islam? i która religia jest bardziej "zaadaptowana" do Afryki? (stwierdziłeś przecież: "Warto tu zresztą zrobić dygresję - katolicyzm od swego początku przejawiał tendencję raczej do adaptacji lokalnych zwyczajów i obrzędów") poza tym: "scrambled Africa" coś Ci mówi? "I jedynym krajem, w którym aż do dnia dzisiejszego niewolnictwo jest legalne (!!!), jest muzułmańska Mauretania." USA, "tarcza wolności" świata (właśnie budują "flotę wolności" ze szczątków WTC) utrzymuje niezłe kontakty z Chinami -tymi samymi które wyniszczają biologicznie i kulturowo Tybetańczyków- i nie wykorzystują tego by Tybetańczyków bronić - "but business is business" "Demokracja liberalna dopuszczając różmorodność - i równość w wymiarze wyborczym - różnych światopoglądów, uznaje za wspólny dla wszystkich i obiektywny punkt odniesienia ratio - rozum" taaak, i w tych właśnie ramach pojawiają się mechanizmy populistyczne - efektem wyradzanie się demokracji w ochlokrację lub autorytaryzm "Tak naprawdę to islamskie podboje nie zakończyły się do dziś. Trwająca w Sudanie wojna domowa nie jest niczym innym, jak ich kontynuacją - Arabowie z północy próbują podbić czarne, animistyczne i chrześcijańskie południe." rozumiem że Szabra i Szatila to były przykłady "słusznego gniewu" na "tych strasznych islamskich dzikusach"? "I tak jak niegdyś Arabowie zachowali dzieła epoki helleńskiej, tak misjonarze katoliccy utrwalili wiele elementów wierzeń i kultury Indian. Warto tu zresztą zrobić dygresję - katolicyzm od swego początku przejawiał tendencję raczej do adaptacji lokalnych zwyczajów i obrzędów, niż do ich surowego zwalczania" 1."od swego początku"??? Ty w ogóle znasz historię Kościoła w średniowieczu? 2.arcykatolicka Hiszpania wymordowała większość Indian, zmuszając ich do niewolniczej pracy w kopalniach i nie zapewniając opieki medycznej (padali jak muchy na europejskie choroby) - taaak, powinni być konkwistadorom wdzięczni za te wieki "oświecenia"? ale co to? nigdzie w Ameryce Łacińskiej nie ma posągu Pizarra czy Corteza(!) "A jak wygląda ewolucja świata islamu? W jakim tempie postępuje?" przykłady "tempa ewolucji" Kościoła katolickiego: *języki narodowe do liturgii wprowadził 4,5 wieku po reformacji i 10 wieków po prawosławiu *na rewolucję przemysłową i "kwestię robotniczą" odpowiedział pół wieku po Marksie i Engelsie *pierwszy kardynał (emeryt!) przebąknął o konieczności dopuszczenia prezerwatywy w pożyciu seksualnym z małżonkiem chorym na AIDS/nosicielem HIV ćwierć wieku po wybuchu światowej epidemii "oparta na chrześcijaństwie cywilizacja Zachodu jest zdolna do przemian opartych o własne wewnętrzne mechanizmy." popraw mnie jeśli się mylę: *w Europie istnieją separatystyczne organizacje stosujące terror (baskijskie, irlandzkie, korsykańskie, sycylijskie) *w Europie istnieją takie rasistowskie organizacje jak Blok Flamandzki (już wkrótce w rządzie), *we Włoszech mamy ksenofobów z Ligi Pólnocnej, komunistów, postfaszystów (z wnuczką Mussoliniego) i Berlusconiego, *we Francji w ostatnich wyborach do II tury przeszedł Le Pen, *zaś w Niemczech neonazistów w landtagach (taaak, ci co chwalą Ahmadineżada) *w RP mamy regularną wojnę chuliganów wobec której bezradne są rządy, sądy i policja, vide starówka warszawska (brata mojego kolegi pobili szalikowcy Śląska, bo był w niewłaściwym miejscu i czasie, tj. w autobusie wieczorem, sam i miał z 13 lat) "Dokonał tego mianowicie kalif Omar. Przypisuje mu się wypowiedź (...)" a rechot (i to zdaje się w Brukseli) WICEPREMIERA RP Leppera: "Nie wyobrażam sobie jak można zgwałcić prostytutkę" ??? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kklementa 02.07.06, 11:29 > przykłady "tempa ewolucji" Kościoła katolickiego: i jeszcze jedno - na ostatnich obchodach rocznicy poznańskiego czerwca'56 pojawił się jako gość honorowy abp Paetz - i co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz za pedofilow tez sie wezmiemy ;) IP: *.orange.pl 05.07.06, 21:23 Wolna Europa Bez Meczetów !!! Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: do kklementa 03.07.06, 15:06 To się rozpisałeś, a wystarczyłby jeden argument: a u was Murzynów biją. Przedstawiłeś zbiór argumentów, dość chaotycznie dobranych, w dodatku wielu słabych, a niektóre ocierają się wręcz o karykaturę. Odpowiem na nie w kolejnym poście, bo to już tylko szermierka dla samej satysfakcji, nie posuwająca dyskusji o tym, jaki jest islam, do przodu. Opieranie się w tej dyskusji na historii jest sporym nieporozumieniem. Zaczęła hurysa, ja podchwyciłem temat ( po czym ona zaraz się wycofała :) ). Pod względem cywilizacyjnym i kulturowym islam miał świetny start i wysforował się mocno przed chrześcijańską Europę, która dopiero zaczęła poszukiwać swojego kształtu po zakończonych lada co wędrówkach barbarzyńskich ludów. Ale niestety, potem sytuacja się odwróciła. To chrześcijańska Europa wysforowała się w cywilizacyjnym wyścigu na prowadzenie, a świat islamu wylądował na smętnym ogonie peletonu. Ale tak naprawdę to istotne jest jak dzisiaj wygląda islam i świat jego wyznawców na tle reszty świata, a w szczególności krajów zachodniego kręgu cywilizacyjnego, wywodzącego się z Grecji i Rzymu, ale również bardzo mocno związanego z chrześcijaństwem. A jak wygląda, dowiadujemy się codziennie z doniesień prasowych. I możemy na ten temat domniemywać obserwując napierającą na Europę falę emigrantów, którzy w przeciwieństwie do Polaków wyjeżdżających do Wielkiej Brytanii za pracą przyjeżdżają z całymi rodzinami ( albo je ściągają potem ) i z reguły bez zamiaru powrotu w ojczyste strony. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: do kklementa 03.07.06, 15:19 kklement napisał: > > Ale tak naprawdę to istotne jest jak dzisiaj wygląda islam i świat jego > wyznawców na tle reszty świata, a w szczególności krajów zachodniego kręgu > cywilizacyjnego, wywodzącego się z Grecji i Rzymu, ale również bardzo mocno > związanego z chrześcijaństwem. A jak wygląda, dowiadujemy się codziennie z > doniesień prasowych. Doniesienia prasowe są bardzo powierzchowne. Warto czasami zobaczyć jakieś filmy dokumentalne. Poczytać "drugą stronę" (np. eurojihad.blogspot.com/). Nawet samemu pojechać. >I możemy na ten temat domniemywać obserwując napierającą > na Europę falę emigrantów, którzy w przeciwieństwie do Polaków wyjeżdżających > do Wielkiej Brytanii za pracą przyjeżdżają z całymi rodzinami ( albo je > ściągają potem ) i z reguły bez zamiaru powrotu w ojczyste strony. I to jest właśnie powód, że o kulturze muzułmańskiej trzeba dyskutować. Jak mają się asymilować w kulturze, która nie potrafi zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kklementa 03.07.06, 15:27 > To się rozpisałeś, a wystarczyłby jeden argument: a u was Murzynów biją. nie, to kontrargumenty, fakty, może dla ciebie niewygodne, bo Twoja wizja jest aprioryczna i wyrywkowa, podpinasz pod nią to co Ci pasuje i to bez kontekstu a każdą ocenę (opartą na jakichś faktach) można konfrontować z innymi faktami - i tego nie możesz odbierać innym, bo na tym polega istota dyskusji > nie posuwająca dyskusji o tym, jaki jest islam, do przodu. "chora, zboczona religia" - jeszcze się z tego nie wycofałeś - a chcesz "posuwać dyskusję do przodu"??? > Opieranie się w tej dyskusji na historii jest sporym nieporozumieniem. rozumiem że miałem halucynacje? i Ty dla swej tezy o agresywności islamu nie korzystałeś z mapki na wikipedii? nie odwoływałeś się do historii porównując chrześcijaństwo do islamu? ktoś się pod Ciebie podszył? a to drań a jeżeli już się odwoływałeś do historii (np. do Hiszpanii 1492 r.) to mogłeś sprawdzić o czym piszesz BTW: przejrzyj (wszystkie) moje posty w tym wątku, zanim mnie zmieszasz z błotem Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: do kklementa 03.07.06, 23:40 kyos napisał: > Opieranie się w tej dyskusji na historii jest sporym nieporozumieniem. > rozumiem że miałem halucynacje? i Ty dla swej tezy o agresywności islamu nie > korzystałeś z mapki na wikipedii? nie odwoływałeś się do historii porównując > chrześcijaństwo do islamu? ktoś się pod Ciebie podszył? a to drań To, co miałeś (?), ja bym raczej nazwał problemem z czytaniem ze zrozumieniem. Podjąłem dyskusję na tematy historyczne, bo weszła na nie hurysa. Choć osobiście uważam, że to nic nie wnosi do dyskusji. Kiedy ją wypunktowałem, hurysa też doszła do tego samego wniosku :) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: do kklementa 04.07.06, 12:34 > To, co miałeś (?), ja bym raczej nazwał problemem z czytaniem ze zrozumieniem. to całość mojej odpowiedzi: >> Opieranie się w tej dyskusji na historii jest sporym nieporozumieniem. >rozumiem że miałem halucynacje? i Ty dla swej tezy o agresywności islamu nie >korzystałeś z mapki na wikipedii? nie odwoływałeś się do historii porównując >chrześcijaństwo do islamu? ktoś się pod Ciebie podszył? a to drań >a jeżeli już się odwoływałeś do historii (np. do Hiszpanii 1492 r.) to mogłeś >sprawdzić o czym piszesz rozumiem że Ty też masz "problemy z czytaniem ze zrozumieniem" i manipulujesz skoro cytujesz wycinek Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 do kklementa i kyos 04.07.06, 12:56 Panowie Ciekawie rozwijająca się dyskusja między Panami stała się teraz "dyskusją o przeszłej dyskusji". Może czas na powrót do tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos jeszcze jedno 03.07.06, 15:30 w moich postach są dwa haczyki (celowe przekłamania) - jeśli jesteś bystry (i chcesz dyskutować o FAKTACH) to je wychwycisz życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: jeszcze jedno 03.07.06, 15:33 kyos napisał: > w moich postach są dwa haczyki (celowe przekłamania) - jeśli jesteś bystry > (i chcesz dyskutować o FAKTACH) to je wychwycisz > życzę powodzenia To mi się nie podoba. Jakieś smaczki gdy chodzi oprzyszłość? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: jeszcze jedno 04.07.06, 14:41 > To mi się nie podoba. Jakieś smaczki gdy chodzi oprzyszłość? ??? ale wyjaśnię, by nie łapać mnie za słówka te 2 "haczyki" to: *Begin był dowódcą Irgunu, a nie Ecelu *słynny mord marines na cywilach irackich miał miejsce w Hadisie, a nie Hanifie Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: jeszcze jedno 03.07.06, 17:26 Jestem w trakcie odpisywania na litanię Twoich argumentów. Natomiast jeśli dyskusja z Tobą ma być zabawą w podrzucanie "haczyków" i punktowanie dyskutanta za ich niewykrycie, to będzie to ostatni post z mojej strony pod Twoim adresem. Dyskusja dyskusją, ale gdy ktoś z braku argumentów sięga po brudne erystyczne ( czy to jeszcze erystyka ? ) sztuczki, to niech spada na drzewo :) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: jeszcze jedno 04.07.06, 14:06 > ktoś z braku argumentów sięga po brudne erystyczne > ( czy to jeszcze erystyka ? ) sztuczki, to niech > spada na drzewo :) może jestem zły i brzydki ale Ty powinieś popracować ze słownikiem "erystyka" - sztuka prowadzenia dyskusji, obalania argumentów przeciwnika i przekonywania o słuszności własnych tez to była informacja, a nie sztuczka mająca pokryć brak argumentów poza tym wysyłanie kogoś na drzewo charakteryzuje właśnie tych którzy nie mają argumentów Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Część I 03.07.06, 23:00 kyos napisał: > niekonsekwencja? bo "alkohol" to wyrażenie-produkt swojej kultury (arabskiej) Piszesz tak, jakby alkohol wynaleźli Arabowie. Tymczasem napoje alkoholowe znane są i konsumowane od tysięcy lat. Arabscy uczeni wynaleźli destylację, choć są podejrzenia, że pomysł pochodzi tak naprawdę z Chin. > mówi ci coś "biały fosfor"? słyszałeś o bitwie o Falludżę? > konwencje międzynarodowe zabraniają używania broni zapalającej (biały fosfor > działa jak napalm) do atakowania celów cywilnych To więc fosfor jest bronią chemiczną czy zapalającą ? Zdecyduj się. Bo jest spora różnica pomiędzy napalmem a takim na przykład Sarinem. I jestem bardzo ciekawy, czy Ty, jako dowódca, wysyłałbyś swoich żołnierzy do walki, każąc im dbać bardziej o konwencje niż o ich bezpieczeństwo ? Wojny nie prowadzi się przy pomocy zrolowanej gazety i zadawanych nią klapsów. > nie wspomnę o "nowatorskim" pomyśle Powella&Rumsfelda którzy chcieli > zrzucać "małe" bomby nuklearne, które oczywiście trafiałby tylko w cele > militarne Jeśli dobrze pamiętam, to użycie miniaturowych ładunków nuklearnych było rozpatrywane w kontekście irańskiego programu nuklearnego. Wypowiedzi prezydenta tego kraju o Izraelu, rozwój broni rakietowej, a teraz konstruowanie głowic do tych rakiet ... Całość wygląda groźnie. Stąd "przecieki" do prasy o możliwości prewencyjnego użycia broni jądrowej przez USA. Ot, takie wymachiwanie szabelką przez obie strony. Przy czym jedna z nich sprawia wrażenie wariata :) > nie tylko - wojny neokolonialne (np. Mobuto Sese Seko to był [początkowo] > "pieszczoch" Zachodu) Jakoś dziwnie się składa, że wojny "kolonialne" pochłaniały mniej ofiar niż "postkolonialne" ( określenia "neokolonialne" nie mogę do niczego dopasować ). Ale nie będę tego wątku kontynuować, bo zaraz usłyszę, że jestem rasistą :) > to się zgadza, ale prawdą jest też że w tej skrzywdzonej Afryce na 1 nawrócenie na chrześcijaństwo przypada obecnie 7 na islam? i która religia jest bardziej "zaadaptowana" do Afryki? Afrykańska codzienność: ciągłe wojny domowe, ludobójstwo, niewolnictwo ... Tak, ja myślę, że faktycznie islam bardziej odpowieda Afrykańczykom niż chrześcijaństwo. > poza tym: "scrambled Africa" coś Ci mówi? Oświeć mnie. > USA, "tarcza wolności" świata (właśnie budują "flotę wolności" ze szczątków > WTC) utrzymuje niezłe kontakty z Chinami -tymi samymi które wyniszczają > biologicznie i kulturowo Tybetańczyków- i nie wykorzystują tego by > Tybetańczyków bronić - "but business is business" I w dodatku biją w USA tych Murzynów straszliwie. Prawda ? Powinni z powodu Tybetu zrównać Chiny z powierzchni ziemi. Tylko co wtedy byś powiedział ? > taaak, i w tych właśnie ramach pojawiają się mechanizmy populistyczne - efektem wyradzanie się demokracji w ochlokrację lub autorytaryzm Bodajże Churchil powiedział, że demokracja to kiepski ustrój, ale wszystkie inne są gorsze. Chyba że masz inny pomysł. Islamskie państwo wyznaniowe ? ;) > rozumiem że Szabra i Szatila to były przykłady "słusznego gniewu" na "tych > strasznych islamskich dzikusach"? Well, skargi na Izrael pod inny adres proszę. Obie strony konfliktu w Ziemi Świętej są siebie warte. Z jednej strony racje historyczne są po stronie palestyńskich autochtonów, z drugiej strony jednak nie sposób nie zauważyć, że po jednej stronie mamy sprawne i cywilizowane państwo, a z drugiej - jak sam powiedziałeś - "islamskich dzikusów" ( choć to chyba zbyt mocne jednak określenie ). Nie pałam sympatią ani do jednych, ani do drugich. Choć patrząc perspektywicznie zastanawiam się, co oznaczałoby dla świata zwycięstwo jednej albo drugiej strony. Odpowiedź chyba jest oczywista. > 2.arcykatolicka Hiszpania wymordowała większość Indian, zmuszając ich do > niewolniczej pracy w kopalniach i nie zapewniając opieki medycznej (padali jak muchy na europejskie choroby) - taaak, powinni być konkwistadorom wdzięczni za te wieki "oświecenia"? Zdecydowana większość ofiar europejskiej ekspansji w Nowym Świecie zmarła nie z ręki kolonistów, ale jak sam napisałeś, z powodu europejskich chorób, z ospą na czele. Na północnoamerykańskiej prerii całe plemiona wymierały, zanim zobaczyły białego człowieka. Opieka medyczna do XVIII wieku była po pierwsze mało skuteczna, po drugie dość droga, na lekarza stać było tyko bogatych. Zarówno w Amerykach, jak i w Europie, ludzie na dole drabiny społecznej nie mieli takich możliwości. Podbój imperium Azteków nie byłoby możliwe bez pomocy Tlaskalan, też Indian. Aztekowie tysiącami składali ofiary z ludzi, którym żywcem wyrywali serce z klatki piersiowej. Nie wzbudzało to entuzjazmu plemion dostarczających ofiar, ani nie mogło się podbać Hiszpanom Corteza. >ale co to? nigdzie w Ameryce Łacińskiej nie ma posągu Pizarra czy Corteza(!) "Tell me lies, tell me sweet little lies ...", jak śpiewał Fleetwood Mac. community.webshots.com/photo/89818976/1089819461049141350xyYPno To pomnik Pizarra na Plaza de Armas ( obecnie Plaza Mayor ) w Limie. Nawiasem mówiąc pierwotnie miał być pomnikiem Corteza :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik o broni 04.07.06, 13:17 kklement napisał: > > To więc fosfor jest bronią chemiczną czy zapalającą ? Zdecyduj się. Nie musi się decydować, albowiem jest to broń chemiczna o działaniu zapalającym. Bo jest > spora różnica pomiędzy napalmem a takim na przykład Sarinem. Jaka? Taka, że w jednym przypadku się spalisz żywcem a w drugim wyplujesz płuca? Co to za różnica? Wiesz, że zastosowanie gazów bojowych podczas I wojny było odpowiedzią na użycie przez Francuzów miotaczy ognia? > I jestem bardzo ciekawy, czy Ty, jako dowódca, wysyłałbyś swoich żołnierzy do > walki, każąc im dbać bardziej o konwencje niż o ich bezpieczeństwo ? Wojny nie > prowadzi się przy pomocy zrolowanej gazety i zadawanych nią klapsów. > Ale wojny prowadzi się w sposób cywilizowany - starając się unikać ofiar cywilnych. No chyba, że wracamy do czasó Adolfa Hitlera i prowadzimy wojnę totalną, ale chyba to wypacza sens szerzenia demokracji i praw człowieka. Prawda? > > Jeśli dobrze pamiętam, to użycie miniaturowych ładunków nuklearnych było > rozpatrywane w kontekście irańskiego programu nuklearnego. Źle pamiętasz. Było rozpatrywane w kontekście zniszczenia irackich schronów i jaskiń Tora-Bora. Wypowiedzi > prezydenta tego kraju o Izraelu, rozwój broni rakietowej, a teraz konstruowanie > > głowic do tych rakiet ... Całość wygląda groźnie. Oczywiście konstruowanie jeszcze większej ilości głowic i wypowiedzi o "szerzeniu demokracji" (wszyscy już wiemy jak to wygląda) i zniszczeniu "Osi Zła" nie są groźne. Stąd "przecieki" do prasy o > możliwości prewencyjnego użycia broni jądrowej przez USA. Ot, takie > wymachiwanie szabelką przez obie strony. Przy czym jedna z nich sprawia > wrażenie wariata :) Masz rację. Jak widać słońce w Texasie grzeje silniej niż w Teheranie. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Część I 04.07.06, 13:36 > Piszesz tak, jakby alkohol wynaleźli Arabowie. nie twierdzę że Arabowie wynaleźli alkohol (skąd taki wniosek??) natomiast wyrażenie "alkohol" pochodzi z języka arabskiego masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo przecież napisałem wyraźnie: "WYRAŻENIE-produkt swojej kultury" to Ty przyjąłeś zasadę "po owocach poznacie ich" [tych złych] stwierdzając iż terroryzm jest "produktem" islamu skoro islam i wszystkie jego "produkty" są takie złe to czemu mówisz o alkoholu a nie o napojach wyskokowych? > czy Ty, jako dowódca, wysyłałbyś swoich żołnierzy do walki, każąc im dbać > bardziej o konwencje niż o ich bezpieczeństwo ? znów wycinasz z kontekstu: rozumiem że wobec ludności cywilnej Ty jako dowódca stosowałbyś asortyment od A do N - bo w końcu ci "źli" muzułmanie "ukrywają" terrorystów > Jeśli dobrze pamiętam, to użycie miniaturowych ładunków nuklearnych było > rozpatrywane w kontekście irańskiego programu nuklearnego. źle pamiętasz - wyskoczyli z tym jeszcze przed kampanią iracką - aby "zastraszyć" Husajna > "kolonialne" pochłaniały mniej ofiar niż "postkolonialne" > (określenia "neokolonialne" nie mogę do niczego dopasować ). neokolonializm - to polityka byłych metropolii wobec byłych kolonii zwłaszcza Francji i Wielkiej Brytanii w Afryce to wywoływanie wojen i obalanie dyktatorów gdy nie są posłuszni metropolii (jej służby specjalne lub armię) ostatnio we Francji wymierzono karę więzienia w zawieszeniu weteranowi takich wojen, który wsławił się "podbojami" Komorów; syna M.Tatcher skazano za próbę zamachu stanu w Gwinei Rownik. poza tym o takich wojnach pisał F.Forsyth, np. "Psy wojny" > > poza tym: "scrambled Africa" coś Ci mówi? > > Oświeć mnie. "rozdrapana Afryka" tak określono AGRESYWNY europejski podbój tego kontynentu w XIX wieku > Afrykańska codzienność: ciągłe wojny domowe, ludobójstwo, niewolnictwo sam napisałeś że niewolinictwo jest legalne w Mauretanii - i naraz z tego robi się cała Afryka? BTW: z czystej ciekawości - skad masz informację o niewolnictwie w Mauretanii? > I w dodatku biją w USA tych Murzynów straszliwie. Prawda ? Powinni z powodu > Tybetu zrównać Chiny z powierzchni ziemi. Tylko co wtedy byś powiedział ? no fakt - to jest dopiero dyskusja na argumenty ale zadam Ci pytanie: ilu statystycznie i procentowo jest niewolników w Mauretanii? a ilu Tybetańczyków rocznie ginie w wyniku eksterminacyjnej polityki Pekinu? i który problem jest ważniejszy? poza tym Mauretania jest członkiem ONZ, musiała więc podpisać Powszechną Deklarację Praw Człowieka - a gdzie wobec tego jest Zachód a zwłaszcza była metropolia, Francja? skoro nie boją się krytykować Korei Północnej czy Iranu... jeżeli prześladuje cię niesprawiedliwość społeczna - nie jest właściwa tylko tej czy innej religii: apartheid powstał (po II wojnie światowej!) w chrześcijańskiej RPA, upadł dopiero po upadku komunizmu w Europie w Indiach socjalizm nie zdołał przełamać systemu kastowego, a coraz bardziej do głosu dochodzą tam fundamentalistyczni Hindusi > Bodajże Churchil powiedział, że demokracja to kiepski ustrój, ale wszystkie > inne są gorsze. Chyba że masz inny pomysł. Islamskie państwo wyznaniowe ? ;) jak już cytujesz to staraj się to robić lepiej: demokracja to zły ustrój, ale najlepszy z możliwych po drugie - chodziło mi o to że każda idea obarczona jest błędami praktyki, nawet tak wychwalana i zarazem non stop krytykowana demokracja - więc jeżeli krytykujesz islam to pamiętaj o tym kto jest u nas "wybrańcem narodu" - w końcu "lud" i "wykluczeni" wszędzie są tacy sami, a demokracja to słaba ochrona - PiS już od dłuższego czasu twierdzi że chce "innego rodzaju" demokracji (sterowanej, autorytarnej) - zamiast żyć w psychozie strachu przed wariatem z bombą krzyczącym "Allahu akbar" (co by dla terrorystów oznaczało że są skuteczni -jak np. 11 marca w Madrycie, po którym nowy rząd szybciutko zabrał żołnierzy z Iraku) spójrz co nasz rząd "ukochany" robi z Policją - na Dolnym Śląsku jest 300 wakatów i brak chętnych co do "islamskiego państwa wyznaniowego" - a znasz państwo islamskie które nie jest wyznaniowe? - islam to projekt "religia, społeczeństwo, państwo" - utwierdzasz mnie w przekonaniu że masz blade pojęcie o doktrynie islamu > Well, skargi na Izrael pod inny adres proszę. Obie strony konfliktu w Ziemi > Świętej są siebie warte. no to Ci chyba wyjaśnię bo nie "łapiesz bazy" - Szabra i Szatila to obozy palestyńskie w Bejrucie gdzie CHRZEŚCIJAŃSKA Falanga wyrżnęła wszystkich (akurat Szaron "jedynie" wpuscił sojuszniczą falangę do obozów) więc nie mów że to tylko muzułmanie są źli - na wojnie (a przeciez teraz mamy tzw. "wojnę z terroryzmem") żadna strona nie podaje drugiego policzka > Zdecydowana większość ofiar europejskiej ekspansji w Nowym Świecie zmarła nie > z ręki kolonistów, ale jak sam napisałeś, z powodu europejskich chorób, z > ospą na czele. Na północnoamerykańskiej prerii całe plemiona wymierały, zanim > zobaczyły białego człowieka. pomijasz pracę w kopalniach -gdzie wtedy był katolicki kler? w końcu każdy chrześcijanin miał być wolnym człowiekiem - a Indianie byli traktowani jak niewolnicy - i gdzie tu dbałość o autochtonów i ich kulturę? poza tym z Południowej Ameryki przeskakujesz na prerie Północnej - w tym tempie dotrzesz do Eskimosów ;7 > "Tell me lies, tell me sweet little lies ...", jak śpiewał Fleetwood Mac. > community.webshots.com/photo/89818976/1089819461049141350xyYPno > To pomnik Pizarra na Plaza de Armas ( obecnie Plaza Mayor ) w Limie. Nawiasem > mówiąc pierwotnie miał być pomnikiem Corteza :) okej, wycofuję się ale pytanie pomocnicze: w Peru rządzą Indianie czy Kreole (potomkowie osadników hiszpańskich)? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Część II 03.07.06, 23:35 kyos napisał: > przykłady "tempa ewolucji" Kościoła katolickiego: > *języki narodowe do liturgii wprowadził 4,5 wieku po reformacji i 10 wieków po prawosławiu Wydaje mi się, że w prawosławiu językiem liturgicznym jest starocerkiewnosłowiański. Faktycznie, język sprzed 10 wieków... > *na rewolucję przemysłową i "kwestię robotniczą" odpowiedział pół wieku po > Marksie i Engelsie 50 lat ? Ja bym powiedział, że to zabójczo szybkie tempo jak na taką instytucję. > *pierwszy kardynał (emeryt!) przebąknął o konieczności dopuszczenia > prezerwatywy w pożyciu seksualnym z małżonkiem chorym na AIDS/nosicielem HIV > ćwierć wieku po wybuchu światowej epidemii A ja pamiętam bardzo dokładnie jak św. pamięci Marek Kotański kajał się w tv za to, że kiedyś walczył jak lew o powszechne stosowanie prezerwatyw jako środka zabezpieczającego przed infekcją HIV, a potem się okazało, że nie jest to środek zupełnie skuteczny. > popraw mnie jeśli się mylę: > *w Europie istnieją separatystyczne organizacje stosujące terror (baskijskie, > irlandzkie, korsykańskie, sycylijskie) O sycylijskich separatystach nigdy nie słyszałem. Ale ponieważ mogłem coś przeoczyć, sprawdziłem temat. I się okazuje, że owszem, byli jakowyś. W czasie II Wojny Światowej. Poza tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35645&w=36216347&a=36244008 ( bo nie chce mi się powtarzać ). > *w Europie istnieją takie rasistowskie organizacje jak Blok Flamandzki > (już wkrótce w rządzie), > *we Włoszech mamy ksenofobów z Ligi Pólnocnej, komunistów, postfaszystów (z > wnuczką Mussoliniego) i Berlusconiego, > *we Francji w ostatnich wyborach do II tury przeszedł Le Pen, > *zaś w Niemczech neonazistów w landtagach (taaak, ci co chwalą Ahmadineżada) Ty chyba żartujesz ! To mają być argumenty, które mnie zagną ? Z oczywistych względów - i z nich wynika między innymi mój udział w tej dyskusji - doskonale rozumiem ludzi, którzy głosują na antyimigranckie partie. Nikt nie chce, żeby jego kraj za 50 lat przypominał Strefę Gazy albo turecki bazar. A islam jest jednym z czyników silnie utrudniających asymilację. > (brata mojego kolegi pobili szalikowcy Śląska, bo był w niewłaściwym miejscu i czasie, tj. w autobusie wieczorem, sam i miał z 13 lat) > a rechot (i to zdaje się w Brukseli) WICEPREMIERA RP Leppera: "Nie wyobrażam > sobie jak można zgwałcić prostytutkę" ??? > i jeszcze jedno - na ostatnich obchodach rocznicy poznańskiego czerwca'56 pojawił się jako gość honorowy abp Paetz - i co Ty na to? Szalikowcy, Lepper, Paetz ... No i zapomniałeś dodać, że cholerne korki są na mieście, na chodnikach psie kupy, a pani dziś w sklepie była dla Ciebie niemiła. Wszystko to przemawia na korzyść islamu i powinno powalić dyskutanta na kolana. Głową skierowaną w kierunku Mekki, rzecz jasna :) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Część II 04.07.06, 13:59 > Wydaje mi się, że w prawosławiu językiem liturgicznym jest > starocerkiewnosłowiański nie wiem o co Ci chodzi? zgadzasz się czy kpisz? bo wówczas językiem był słowiański, dopiero z czasem języki słowiańskie się różnicowały na narodowe > a potem się okazało, że nie jest to środek zupełnie skuteczny. dziwny argument, zwłaszcza że chyba każdy wie że nie ma 100% skutecznego zabezpieczenia a niechęć Kościoła do prezerwatywy nie wynika z troski o zdrowie a z niechęci do antykoncepcji w ogóle > Ty chyba żartujesz ! To mają być argumenty, które mnie zagną ? chodzi o to że w tej postępowej, "zjednoczonej" Europie w rządach poszczególnych krajów biorą udział ekstremiści (nie tylko antyislamscy) doskonale > rozumiem ludzi, którzy głosują na antyimigranckie partie. Nikt nie chce, żeby > jego kraj za 50 lat przypominał Strefę Gazy albo turecki bazar. > A islam jest jednym z czyników silnie utrudniających asymilację. a jak rozumiesz to że Polakom firmy holenderskie musiały wyboudować odrębne miasteczko, z obawy przed rasistowskimi atakami Holendrów? poza tym nie sam islam jest czynnikiem utrudniającym asymilację ale jeden ze sposobów jego interpretacji, no i indolencja Europejczyków, ktorych na widok muzułmanina albo ogarnia głupkowaty entuzjazm albo irracjonalna nienawiść, pogarda i strach poczytaj sobie wywiad-rzekę z Samirem Khalilem Samirem OJ "Islam. 100 pytań" > Szalikowcy, Lepper, Paetz ... 1. piszesz o wojnach domowych w krajach islamskich, boisz się imigrantów (dla Ciebie ="terrorystów"), a nie zauważasz szalejących po ulicach chuliganów? 2. Lepper był kontynuacją wątku o Omarze -prosiłem byś przeczytał moje poprzednie posty- jeśli Ty na podstawie Omara, który nie jest powszechnie lubiany wśród muzułmanów (niektórzy uważają go za fanatyka), oceniasz islam - to świat powinien nas, Polaków, oceniać po Lepperze -taki wzorzec Polaka z Sevres 3. Paetza po aferze molestowania kleryków Kościół usunął w cień - po czym wypływa on z okazji czerwca'56 - Ciebie to nie dziwi? to przyzwolenie hierarchii? tak wygląda "tempo postępu" Kościoła katolickiego? > Wszystko to przemawia na korzyść islamu i powinno powalić dyskutanta na > kolana. to Twoim celem jest powalać dyskutanta na kolana??? poza tym mówiłem że przedstawiam kontrargumenty, a nie argumenty "za" osobiście odradzałbym siostrze ślub z muzułmaninem, ale też nie wytykam co mają źle, co dobrze - zmiany w islamie powinny wyjść od wewnątrz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: IP: 217.153.131.* 04.07.06, 09:03 Następujące cytaty są wzięte z najbardziej godnego tłumaczenia Koranu dokonanego przez Yusufalego. Koran mówi nam: `nie przyjaźnijcie się z chrześcijanami' (5:51), `zabijajcie niewiernych gdziekolwiek ich znajdziecie' (2:191), `mordujcie i traktujcie ich szorstko' (9:123), `walczcie i zabijajcie pogan, chwytajcie ich, otaczajcie ich i kłamcie w oczekiwaniu na każdy podstęp' (9:5). Koran żąda, żebyśmy walczyli z niewiernymi i obiecuje `jeśli jest dwudziestu miedzy wami, zwycięży dwustu: jeśli stu, zwycięży tysiąc z nich' (8:65). Allah i jego prorok chcą żebyśmy walczyli z chrześcijanami i żydami `aż zapłacą Jizya (sadowa kara opodatkowania dla nie muzułmanów żyjących pod islamskimi prawami) posłusznie i z chęcią, i poczują się pokonani' (9:29).Allah mówi, aby `walczyć z niewiernymi' i `On ukarze ich przez nasze ręce, okryje ich wstydem i pomoże nam (zwyciężyć) nad nimi' (9:14). Koran odbiera wolność wyznania całej ludzkości i wysyła tych, którzy nie wierzą w islam do piekła (5:10), nazywa ich nadzi (plugawi, niedotykalni, nieczyści) (9:28) i nakazuje wyznawcom zwalczać nieczystych tak długo, aż nie pozostanie żadna inna religia oprócz islamu (2:193). Powiada, ze `niewierzący pójdą do piekła i będą pić wrzątek' (14:17). Żąda od muzułmanów, aby `zabijali lub krzyżowali albo obcinali ręce i stopy niewiernych, ze będą oni wypędzani z kraju w niełasce i ze wszyscy oni zostaną straszliwie ukarani (5:34). I mówi, ze dla tych (niewiernych) szata ognia będzie skrojona, a wrząca woda obleje ich głowy, po czym cokolwiek się znajdzie w ich wnętrznościach i skórze będzie się rozkładać i zostaną ukarani zakrzywiona żelazna laska (22:19- 22) i ze nie tylko są `w niełasce w tym życiu, ale i w Dniu Sadu On sprawi, ze zakosztują Kary spalenia (Ognia) (22:9). Koran mówi, ze `tych, którzy wzywają boga innego niż Allah nie tylko powinna spotkać kara w tym świecie, ale Kara w Dniu Sadu będzie podwójna w stosunku do tej i zamieszkają tam w hańbie' (25:68). Dla tych, którzy `wierzą nie w Allaha i w Jego Wysłańca zostało zgotowane, dla tych, którzy odrzucają Allaha, Płonący Ogień!' (48:13). Chociaż wyznawcy proroka są proszeni, aby być współczującymi wśród innych, maja być `szorstcy wobec niewiernych' chrześcijańskich, żydowskich i ateistycznych sąsiadów i kolegów (48:29). Dla tego kto nie wierzy w islam, Prorok ogłasza surowy rozkaz: `Schwyć go, zwiąż go i spal go w Płonącym Ogniu. Dalej spraw by maszerował w łańcuchu, którego długość jest siedemdziesiąt (...)! To było gdyż nie uwierzył w Allaha najwyższego. I nie zachęca by żywic pogrążonych w nędzy! Wiec nie ma przyjaciela tutaj i w tym Dniu. Ani (...), ani pożywienia prócz zepsucia z obmywania wiatrami, których nikt nie je, oprócz tych w grzechu'. (69:30-37). Koran zabrania muzułmanom bycia przyjaznymi dla niewiernych nawet jeśli ten niewierzący jest ojcem lub bratem muzułmanina (9:23), (3:28). Również o kobietach księga Allaha mówi, ze są podrzędne wobec mężczyzn i ich mężowie maja prawo chłostać je jeśli będą nieposłuszne (4:34). Doradza `weź zieloną gałąź i bij swoja żonę, ponieważ zielona gałąź jest bardziej giętka i głębiej rani (38:44). Naucza, ze kobiety pójdą do piekła jeśli będą nieposłuszne wobec mężów (66:10). Zachowuje fakt, ze mężczyźni maja przewagę nad kobieta (2:228). To nie tylko likwiduje kobieca równość w prawie do dziedziczenia (4:11-12), także traktuje je jako imbecylko i ustanawia, ze ich świadectwo nie jest dopuszczalne przed sadem (2:228). To znaczy, ze kobieta, która została zgwałcona nie może oskarżyć swego gwałciciela, chyba, ze świadczy w męskim oskarżeniu. Prorok pozwala poślubić cztery żony i aprobuje sypianie z niewolnicami tyloma ile możemy utrzymać (4:3) nawet jeśli tamte kobiety były już zamężne. Sam to właśnie zrobił. To dlatego zawsze muzułmańska armia podbijała inne narody, nazywali je kafir i pozwalali sobie gwałcić ich kobiety. Pakistańscy żołnierze podobno zgwałcili 250.000 bengalskich kobiet w 1971 po tym gdy zmasakrowali 3.000.000 nieuzbrojonych cywili, kiedy ich religijny lider ogłosił, że Bengalczycy nie są muzułmanami. To dlatego więzienne straże w islamskim reżimie Iranu gwałcą kobiety, które w ich opinii są apostatkami (odstępczyniami) zanim je zabiją, ponieważ wierzą, ze dziewica nie pójdzie do piekła. Gdy Prorok był w Mekce i gdy jeszcze nie był dość silny nawoływał do tolerancji. Powiedział: `Dla ciebie jest twoja religia, a dla mnie moja' [oznacza odgrodzenie](109:6). Ten sławny cytat jest często nadużywany dla udowadniania, ze naczelna zasada Koranu jest tolerancja. Doradzał swym wyznawcom, aby mówili dobrze o swoich wrogach (2:83) (...) ich, aby byli cierpliwi (20:103) i mówił, ze nie ma przymusu w religii (2:256). ale to wszystko drastycznie uległo zmianie, kiedy doszedł do władzy. Wtedy zabijanie i ścinanie niewiernych z szorstkością i bez litości zostało uprawomocnione w niezliczonych wersetach. Wersety cytowały dowody islamskiej tolerancji i ignorowały inne wersety mówiące, ze nie ma tolerancji i wybaczenia. Gdzie jest tolerancja w dobrze znanym wersecie `Alarzu Lillah, Wallukmu Lillah'. (Ziemia należy do Allaha i twoja tylko Allaha władza powinna przeważać nad cala ziemia). Obrzezaniu podlegają wszyscy muzułmańscy chłopcy Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 04.07.06, 12:57 eurojihad.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Posłuchaj manipulatorze 04.07.06, 13:06 To co zrobiłeś to ordynarna manipulacja. Wyrwane z kontekstu cytaty które o niczym nie świadczą. Podam tylko ten przykład, bo więcej nie chce mi się pisać: "`zabijajcie niewiernych gdziekolwiek ich znajdziecie' (2:191)," Otóż zacytuj całość a nie jedno niepełne zdanie. Tam zobaczysz, że dotyczy się to wojny OBRONNEJ (a nie NAPASTNICZEJ) i zaraz za tym cytatem jest napisane, że jeżeli wróg się podda to ma mu być przebaczone. Więc nie manipuluj! Oto treść pominiętych przez ciebie fragmentów: "Pokonywajcie waszych nieprzyjaciół na wojnie podjętej za wiarę; lecz nigdy pierwsi jej nie zaczynajcie. Bóg nie nawidzi najezdników. (...) niech w was znika wszelka nieprzyjaźń przeciwko tym, którzy odstąpią bałwochwalstwa, (...) Koran tłumaczenie Jana Murzy Tarak Buczackiego z 1858 roku Tak to jest z idiotami, którzy nie czytali Koranu, znajdą na jakiejś stronie internetowej cytat i bezmyślnie go kopiują. Nie chce mi się opisywać reszty twoich cytatów, bo to takie same brednie i manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze IP: 217.153.131.* 04.07.06, 13:43 Pomijam typowe dla muzułmanów inwektywy i nienawiść w Twoim tekście, a także brak argumentów merytorycznych. To co piszesz potwierdza mój wcześniejszy takst! Bo, jeśli chciałbym pozostać wierny mojej religi chrześcijańskiej, buddyjskiej, hinduistycznej, czy ateizmowi, czyż muzułmanin dalej nie powinien mnie nienawidzieć? Przecież nie spełniam podstawowego warunku: "niech w was znika wszelka nieprzyjaźń przeciwko tym, którzy ODSTĄPIĄ BAŁWOCHWALSTWA". Dalej jestem "bałwochwalcą" i trzeba mnie nienawidzieć! Islam - religia nienawiści... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze 04.07.06, 14:20 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > Pomijam typowe dla muzułmanów inwektywy i nienawiść w Twoim tekście, Nie tyle nienawiść co znudzenie. Ile razy można powtarzać te same bzdury? Islam ma wady i warto o nich pisać, ale pisać prawdę a nie wyssane z palca bzdury! Chcesz pisać o wadach islamu? Pisz np. o niemożności rozdzielenia sacrum od profanum (wada wedle europejskiego punktu widzenia). a także > brak argumentów merytorycznych. Jak to nie? Przecież podałem ci cytaty z Koranu które pokazują, że to co napisałeś to bzdura i manipulacja. To co piszesz potwierdza mój wcześniejszy > takst! Bo, jeśli chciałbym pozostać wierny mojej religi chrześcijańskiej, > buddyjskiej, hinduistycznej, czy ateizmowi, czyż muzułmanin dalej nie powinien > mnie nienawidzieć? Przecież nie spełniam podstawowego warunku: "niech w was > znika wszelka nieprzyjaźń przeciwko tym, którzy ODSTĄPIĄ BAŁWOCHWALSTWA". Niestety też nie masz racji. Niżej napiszę czemu. Dalej > > jestem "bałwochwalcą" i trzeba mnie nienawidzieć! Islam - religia nienawiści... > Bzdura. Jak widzisz cytowanie fragmentów Koranu niewiele daje, bo pojawia się kolejna nieścisłość. Ten cały fragment odnosi się do osób które ATAKUJĄ muzułmanów z powodu ich wiary. I tych (TYLKO TYCH) należy nienawidzieć. I dotyczy to bałwochwalców - wyznających bałwany (np. Baphometa) Co do chrześcijan to Koran zakazuje ich dręczenia np. tu: "Chrześcianie będą sądzeni podług Ewangelji, ci którzyby ich sądzili inaczej, będą przewrotnymi. (...) Wierni, Żydzi, Sabcjczykowie i Chrześcianie, którzy wierzyć będą w Boga i dzień ostateczny, a żyć będą cnotliwie, wolni zostaną od bojaźni i udręczeń." Czyli jak widzisz - nie musisz być muzułmaninem. Wystarczy żyć uczciwie i będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze IP: 217.153.131.* 04.07.06, 14:25 Rozumiem, ze atakowanie islamu to stwierdzenie, ze Mahomet żeniąc się z 12 latką był pedofilem? I wtedy można już bałwochwalcę i bluźniercę zabić w samoobronie? Dobrze zrozumiałem? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze 04.07.06, 14:41 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > Rozumiem, ze atakowanie islamu to stwierdzenie, ze Mahomet żeniąc się z 12 > latką był pedofilem? I wtedy można już bałwochwalcę i bluźniercę zabić w > samoobronie? Dobrze zrozumiałem? Źle rozumiesz. 1. Ożenek w tamtych rejonach świata nie oznacza, że od razu ludzie idą ze sobą do łóżka. Często było tak, że po ślubie małżonkowie mieszkali z rodzicami aż dorośli. BTW nasz Jagiełło poślubił Jadwigę kiedy ta była jeszcze młodsza. I wedle kościoła wszystko było po bożemu. 2. Atakowanie oznacza fizyczną napaść. Np. strzelanie do ludzi. 3. Najwyraźniej nie rozumiesz znaczenia słów "bałwan" i "bałwochwalca", ale to mnie akurat nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze IP: 217.153.131.* 04.07.06, 14:59 1. To znaczy, że Mahomet poczekał aż Aisza dorośnie? (o Jagielle nie będę wspominał bo to jakoś tak trochę nie w temacie...) 2. A gdzie i kiedy strzelał do ludzi Salman Rushdie albo Theo van Gogh? 3. Nie rozróżniam "bałwana" od "bałwochwalstwa" ponieważ nie oświeciło mnie jedynie prawdziwe światło Twojej religii , która jest wolna od sprzeczności (Sura 39:23,28), a równocześnie twierdzi, że : Allah przyszedł do Mahometa pod postacią mężczyzny i Mahomet go widział (Sury 53:2-18; 81:19-24). W innym miejscu Koran mówi, że to był "Duch Święty", który przyszedł do Mahometa (Sury 16:102; 26:192-194). Jeszcze gdzie indziej dowiadujemy się z Koranu, że to anioły przyszły do Mahometa (Sura 15:68). Ostatnia i najbardziej popularna wersja jest taka, że to anioł Gabriel objawił Koran Mahometowi (Sura 2:97). Oj bałwan ze mnie, bałwan.... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze 04.07.06, 16:54 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > 1. To znaczy, że Mahomet poczekał aż Aisza dorośnie? Nie mam pojęcia. Nigdy się tym nie zajmowałem. Taka jednak była (i jest) reguła więc przypuszczam, że nie było w tamtym przypadku żadnego odstępstwa. Zresztą pamiętajmy, że 1500 lat temu trochę inaczej podchodzono do tych spraw. Dzisiaj w kraju arabskim za seks z 12 latką w najlepszym przypadku utną delikwentowi głowę. (o Jagielle nie będę > wspominał bo to jakoś tak trochę nie w temacie...) Może nie tyle nie w temacie, co niewygodne dla ciebie. > 2. A gdzie i kiedy strzelał do ludzi Salman Rushdie albo Theo van Gogh? Niestety popełniasz zasadniczy błąd. Nazywasz muzułmanami wszystkich którzy krzyczą "Allahu akbar". Dla wielu ludzi religia to parawan dla zbrodniczej działalności. O wiele lepiej jest krzyczeć "zabiłem w imię Allaha" niż "zabiłem bo miał fajną komórkę". Muzułmaninem nie jest ten kto chodzi do meczetu i nie je wieprzowiny, ale ten, kto żyje wedle reguł islamu. A te reguły to między innymi absolutny zakaz prześladowań religijnych, atakowania ludzi, zabijania bez uzasadnionego powodu (w Koranie jest napisane kiedy wolno - na wojnie, w obronie życia itp.). Ci, którzy krzyczą "Allahu akbar" wysadzając się w autobusie pełnym ludzi to najzwyklejsi zbrodniarze którzy niewiele wiedzą o religii którą się zasłaniają - islam zakazuje samobójstw i wojny napastniczej, a więc taki wysadzony nie trafi do Raju z 10000 dziewic, ale do piekła. Innymi słowy ten co zabił Theo to dupa a nie muzułmanin. > 3. Nie rozróżniam "bałwana" od "bałwochwalstwa" ponieważ nie oświeciło mnie > jedynie prawdziwe światło Twojej religii , która jest wolna od sprzeczności > (Sura 39:23,28), a równocześnie twierdzi, że : > > > Allah przyszedł do Mahometa pod postacią mężczyzny i Mahomet go widział (Sury > 53:2-18; 81:19-24). > > W innym miejscu Koran mówi, że to był "Duch Święty", który przyszedł do > Mahometa (Sury 16:102; 26:192-194). > > Jeszcze gdzie indziej dowiadujemy się z Koranu, że to anioły przyszły do > Mahometa (Sura 15:68). > > Ostatnia i najbardziej popularna wersja jest taka, że to anioł Gabriel objawił > Koran Mahometowi (Sura 2:97). Niestety rozczaruję cię. Nie jestem muzułmaninem, ale ateistą. Tak więc pytania tego typu powinienneś kierować raczej do jakiegoś imama albo mułły, który ci to wytłumaczy (mianowicie co się robi kiedy sury są sprzeczne itp.). Aczkolwiek nawet tu nie wystrzegłeś się błędów, gdyż np. 15:68 mówi o czymś trochę innym a mianowicie wizycie aniołów ale... nie u Mahometa a u Lota "Gdy aniołowie przybyli do domu Lota,(...)" Nie ma to jak dyskutować o czymś, czego się nie czytało. Prawda? Wtedy nawet można proroków pomylić. Niedługo się zapewne okaże, że miałeś na myśli nie Koran, ale Dhammapadę... > > Oj bałwan ze mnie, bałwan.... Masz rację. Bałwan. Bałwan który bezmyślnie wkleja jakieś cytaty nie wiedząc nawet jak one brzmią w oryginale i w jakim kontekście są użyte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze IP: 217.153.131.* 04.07.06, 17:12 1. Jak się czymś "nie zajmowałeś" to nie zabieraj na ten temat głosu. 2. Nie będę udowadniał, że się mylisz, ponieważ ja posługuję się cytatmi i odsyłam do konkretnych tekstów, natomiast Ty posługujesz się argumentami na poziomie "wydaje mi się". Jeśli chcesz czegoś bronić to najpierw to trochę poznaj ( nb. nie przypominam sobie żeby Jagiełło napisał jakąś "świętą księgę", z zasadami moralnymi, w imię której ludzie zabijają) 3. Rzeczywiście Twoje odsyłacze pokazują że się Koran czytało....i postaraj się zorientować kto to jest imam... Biorąc pod uwagę stan Twojej wiedzy, a właściwie jej brak oraz poziom Twojej kultury osobistej, dalszą dyskusję uważam za bezcelową. Nie zniżę się do tego pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Re: Posłuchaj muzułmański manipulatorze 04.07.06, 17:27 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > 1. Jak się czymś "nie zajmowałeś" to nie zabieraj na ten temat głosu. A ty się niby dogłębnie zajmowałeś islamem i dlatego pomyliłeś Mahometa i Lota? A może po prostu nie umiesz czytać ze zrozumieniem (funkcjonalny analfabetyzm) i tak ci wyszło z "analizy" tekstu źródłowego? > 2. Nie będę udowadniał, że się mylisz, ponieważ ja posługuję się cytatmi i > odsyłam do konkretnych tekstów, natomiast Ty posługujesz się argumentami na > poziomie "wydaje mi się". Problem w tym, że po pierwsze te cytaty są wyrwane z kontekstu a po drugie są błędne. Chyba, że uważasz za argument przeciwko Mahometowi cytat mówiący o Locie. Jeśli chcesz czegoś bronić to najpierw to trochę > poznaj Uważasz, że znasz islam lepiej ode mnie? Więc czemu mylisz proroków? ( nb. nie przypominam sobie żeby Jagiełło napisał jakąś "świętą księgę", > > z zasadami moralnymi, w imię której ludzie zabijają) Też sobie nie przypominam, aby Mahomet takową napisał, gdyż wedle muzułmanów Koran został napisany przez Allaha. A to, że ludzie się w imię Koranu zabijają niestety nie zależy od Mahometa. Ludzie się zabijają w imię wszystkiego. Demokracji, rasy, komunizmu, Lenina, Koranu, Biblii, ropy... Do wyboru do koloru. Dzisiaj możesz zabijać i umierać za co tylko chcesz. > 3. Rzeczywiście Twoje odsyłacze pokazują że się Koran czytało.... W przeciwieństwie do ciebie Koran czytałem, dzięki czemu jestem odporny na głupotę którą tutaj siejesz przywołując jakieś nieistniejące fragmenty Koranu i myląc proroków. i postaraj się > > zorientować kto to jest imam... Doskonale wiem kto to jest. I sądzę, że właśnie imam (z braku mułły we Wrocławiu) najlepiej odpowie na twoje pytania. > Biorąc pod uwagę stan Twojej wiedzy, a właściwie jej brak Brak? Możesz wskazać te braki? Może świadczy o tym fakt, iż wykazuję ci, że podajesz jakieś pseudocytaty nie sprawdzając nawet o czym one w rzeczywistości mówią. oraz poziom Twojej > kultury osobistej, dalszą dyskusję uważam za bezcelową. Nie zniżę się do tego > Nie wiem jak to przeżyję. > pozdrawiam A ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: Posłuchaj manipulatorze IP: *.finemedia.pl 04.07.06, 14:00 Odnoszę się do wypowiedzi hurysy - "Diunę" Herbert pisał w oparciu o kulturę Algierii. Może dlatego niektorzy freemani wyglądają jak algierscy Berberowie (fizycznie)+zwyczaje. Może nawet szerzej, Maghreb. Odnosnie całości całej dyskusji (czytalam wiele wątków). Mieszkałam sporo czasu poza Polską i miałam możliowśc zetknąć się z muzułmanami. Niestety nie mam dobrego zdania. Przerazał mnie fakt jak oni traktuja choćby europejskie kobiety - jak drabinę do legalizacji pobytu w Europie, bezwzględnie. Absolutnie bez szacunku dla ludzkich uczuć i w jakiże wielu przypadkach - cynizm posunięty do granic możliwości. Bardzo drazni mnie muzułmańska kultura roszczeń i nakazów skierowanych do mieszkańców "Starej Europy" vide sprawa z publikacją wizerunku proroka w Danii. W Europie mamy społczeństwo pluralistyczne i wlasnie taki układ sił pozwala na głoszenie rozmaitych prawd, pozwala Wam na budowanie meczetów, na swobodę wyznania, prawo do zgromadzen etc. Dlatego zyczę sobie szacunku dla nas, europejczyków - Chrześcijan, zwłaszcza Żydów, Buddystów, Świadków Jehowy, Protestantów etc. Swoje słowa kieruję zwłaszcza do aroganckich muzułamnow z importu,bo jakoś nigdy wczesniej nie mieliśmy wielkich problemów z członkami mniejszości Tatarskiej, która to mniejszość była przykładem wzorcowej, pokojowej asymilacji. Polska to nie kalifat. Jesli komuś się nie podoba to niech wraca do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Posłuchaj manipulatorze 04.07.06, 14:20 > vide sprawa z publikacją wizerunku proroka w Danii. to sobie przeczytaj: serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34181,3168407.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: Posłuchaj manipulatorze IP: *.finemedia.pl 04.07.06, 16:48 Jakie chcesz aby wyciagnęła wnioski? Słucham... Byłabym wdzięczna, gdybys raczej pisał o tym, co widziałeś na własne oczy i co wynika z Twojego doświadczenia uczestniczenia w zyciu danego społeczeństwa - tutaj: Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Posłuchaj manipulatorze 04.07.06, 18:58 nie uczestniczę w życiu społeczeństwa Danii (nie wiedziałem że to wymóg?) ale odnoszę wrażenie że JP dokonał zamierzonej prowokacji - w złej woli i z powodu politycznych sympatii z Dansk Folkspartei ta prowokacja spotkała się z drugiej strony z chętnym przyjęciem przez imama z Kopenhagi który pojechał do Egiptu i zrobił burzę że muzułmanom dzieje się krzywda w Danii - oczywiście przemilczając niektóre fakty winni całej aferze są ekstremiści Z OBU stron, gotowi na najgorsze rzeczy byle osiągnąć swe cele (udowodnić że koegzystencja jest niemożliwa) - Dansk Folkspartei na pewno na tej aferze zyskała kilka punktów procentowych poparcia dla swej antyimigranckiej i ksenofobicznej polityki - natomiast fundamentalistom udało się pogłębić izolację muzułmanów w Danii - tak powstają getta, dzielnice wykluczonych poza tym - nie patrz na to co Ci pokazują, ale na to co się za tym kryje, co ktoś zamierza ukryć - wtedy możesz wyciągnać bardziej prawidłowe wnioski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apasz a ty znow obrazasz WC IP: *.orange.pl 04.07.06, 21:40 temat sie rozwinoł i jest gorąca dyskusje wszyscy trzymają fason .. ja siedze nad morzem tak sobie to czytam i znow zauwarzam ze z ciebie wyłazi buraczysko i obrazasz ludzi mam nadzieje ze wkoncu sie gdzies spoktamy to wyjasnimy sobie kilka kwesti bo homas i kalifaktor z ciebie przeogromny ! bez pozdro dla ciebie wc Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 04.07.06, 14:19 > Obrzezaniu podlegają wszyscy muzułmańscy chłopcy śmieszny argument obrzezanie jest też obowiązkowe w judaizmie zaś w USA 55% mężczyzn jest obrzezanych vide serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3435945.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: IP: 217.153.131.* 04.07.06, 14:29 To nie argument to stwierdzenie faktu w kontekście makabrycznego i popularnego wśród wielu muzułmanów obrzezania kobiet (wycinanie dziewczynkom łechtaczki) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 04.07.06, 14:48 to czemu napisałeś o "muzułmańskich chłopcach"? obrzezanie kobiet wynika z tradycji afrykańskich a nie z islamu bądź jego rytuałów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: IP: 217.153.131.* 04.07.06, 15:01 A islam w imię swego miłosierdzia tak pęknie walczy by wykorzenić te barbarzyńskie tortury... Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 04.07.06, 19:49 > A islam w imię swego miłosierdzia tak pęknie walczy nie wiedziałem że jakakolwiek religia może sama z siebie walczyć (??!) myślałem że to wyznawcy religii walczą poza tym nigdzie w doktrynie (Koranie i hadisach) nie znajdziesz pozwolenia na obrzezanie kobiet, ani tym bardziej takiego obowiązku - Mahomet nie spotkał się z takim problemem dlatego to sprawa nieuregulowana przez doktrynę sytuacja kobiet w islamie nie wynika z nauk islamu ale z praktyki - a już dawno mężczyźni zaczęli wykorzystywać (nadużywać) islam dla podporządkowywania sobie kobiet - problemem jest brak zgody ogółu mężczyzn-muzułmanów na prawa kobiet - ummę określa się przecież jako "społeczeństwo żonatych zakonników" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: IP: *.finemedia.pl 04.07.06, 16:45 A skąd te ilości, zaglądałeś w spodnie 55% Amerykanów? Ja się z tym w USA nie spotkałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 04.07.06, 18:47 > A skąd te ilości, zaglądałeś w spodnie 55% Amerykanów? 55% (kiedyś nawet 80%) chłopców rodzących się w USA jest obrzezywanych "z urzędu" przeczytałaś link? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszka Małe pytanko do KKlementa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:26 Ilu muzułmanów znasz? Czy masz jakichś znajomych wśród wyznawców islamu? Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Re: Małe pytanko do KKlementa 05.07.06, 18:57 Na mojej uczelni studiowało wielu Arabów, miałem palestyńskiego kolegę w grupie. Poza tym korzystam ze środków masowego przekazu, oraz czerpię pełnymi garściami z internetu. Usatysfakcjonowana ? Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?: 05.07.06, 12:57 > A skąd te ilości, zaglądałeś w spodnie 55% Amerykanów? > Ja się z tym w USA nie spotkałam:) widzisz, ja takich statystycznych badań empirycznych nie mógłbym przeprowadzić - ze wzgędu na płeć i orientację seksualną :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos czemu prowokujesz? 05.07.06, 13:04 "A co muzułmanie i ich pieski powiedzą na to?" 1. pies jest dla muzułmanów haram, zwierzęciem nieczystym - po co obrażasz? 2. jeśli dyskutujesz z "pieskami" to rozumiem że też lubisz sobie "poszczekać"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: czemu prowokujesz? IP: 217.153.131.* 05.07.06, 13:41 Dziś w dodatku "Europa" do "Dziennika", jest ciekawy tekst o poparciu jakim europejskie lewactwo udziela muzułmanom (cóz się dziwić, podobnie zbrodnicze systemy). I na tym forum to się sprawdza. Dlatego użyłem określenia pieski. Wiem też, że psy dla muzułmanów są zwierzętami nieczystymi, dlatego z przyjemnością szczekam, bo psy to piękne i wierne stworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: czemu prowokujesz? 05.07.06, 15:15 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > Dziś w dodatku "Europa" do "Dziennika", jest ciekawy tekst o poparciu jakim > europejskie lewactwo udziela muzułmanom (cóz się dziwić, podobnie zbrodnicze > systemy). I na tym forum to się sprawdza. Dlatego użyłem określenia pieski. > Wiem też, że psy dla muzułmanów są zwierzętami nieczystymi, dlatego z > przyjemnością szczekam, bo psy to piękne i wierne stworzenia. O Człowieku, którego moralność nad poziomy wylata O Gościu, który masz rozumienie Tego Świata Pokorym pełna i bardzo przelękniona Chcę Cię zapytać o jedno Co się dzieje gdy Muzułmanin kona? Tak jak Ty skonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: czemu prowokujesz? IP: *.finemedia.pl 05.07.06, 20:16 Hurysa, Przepraszam, ale nie wiem dlaczego nawiedzają Cię myśli o smierci. Czy na modłę poetów barokowych spod szyldu bracia Morsztyn, Sęp- Sarzyński opiewasz "de profundis clamavi..."? Naprawdę każdy wie, że kiedyś umrze - Chrześcijanin, Żyd, Buddysta. Różnica polega na tym, że nie będziemy nikogo przy okazji wysadzać w powietrze:) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: czemu prowokujesz? 05.07.06, 20:39 Gość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Hurysa, > > Przepraszam, ale nie wiem dlaczego nawiedzają Cię myśli o smierci. Czy na modłę > > poetów barokowych spod szyldu bracia Morsztyn, Sęp- Sarzyński opiewasz "de > profundis clamavi..."? > Naprawdę każdy wie, że kiedyś umrze - Chrześcijanin, Żyd, Buddysta. Różnica > polega na tym, że nie będziemy nikogo przy okazji wysadzać w powietrze:) A będziecie z powietrza ostrzeliwani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: czemu prowokujesz? IP: *.finemedia.pl 05.07.06, 22:47 Hurysa, Dam Ci dobra radę: zaciagnij się po tej jedynej, właściwej i jedynie słusznej stronie. Wyprostuje to Twoją retorykę, która nie pozwala Ci jak narazie odpowiadać na proste pytania vide "de profundis":) A teraz Państwa przepraszam i znikam - for definitely:) Bye! Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: czemu prowokujesz? 05.07.06, 23:13 Gość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Hurysa, > > Dam Ci dobra radę: zaciagnij się po tej jedynej, właściwej i jedynie słusznej > stronie. Wyprostuje to Twoją retorykę, która nie pozwala Ci jak narazie > odpowiadać na proste pytania vide "de profundis":) > A teraz Państwa przepraszam i znikam - for definitely:) Bye! Dziękuję! Na pewno się zastosuję do rad mądrego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: czemu prowokujesz? 05.07.06, 21:26 > europejskie lewactwo udziela muzułmanom (cóz się dziwić, podobnie zbrodnicze > systemy). I na tym forum to się sprawdza. 1. poparcia Ahmadineżadowi udzielili niemieccy neonaziści 2. w Szwecji panuje socjaldemokracja i państwo opiekuńcze - ile znasz ofiar tego "zbrodniczego systemu"? 3. ja nie jestem ekstremistą ani prawicowym ani lewicowym, mam poglądy centrowe, pewnie podobnie jak np. wielki_czarownik > dlatego z przyjemnością szczekam, aha > psy to piękne i wierne stworzenia Heinrich Himmler miał przydomek "wierny" SS-mani mieli na klamrach przy paskach napis "Meine Ehre heisst Treue" i ślubowali na wierność Fuhrerowi co do Twej urody - nie wiem, nie widziełem Cię w realu... i nie zamierzam :7 Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Kolejny news 06.07.06, 00:05 mundial.onet.pl/65902,1247843,1351501,wiadomosc.html Śmierć za oglądanie meczu w telewizji ... Odpowiedz Link Zgłoś
kklement Koniec dyskusji z mojej strony. 06.07.06, 00:40 kyos napisał: >osobiście odradzałbym siostrze ślub z muzułmaninem, Hmmmmmmm ... >- zmiany w islamie powinny wyjść od wewnątrz Otóż to. Ale mija już 1400 lat i niewiele się dzieje. A wielki_czarownik napisał przy innej okazji: "To jest wynik nierozdzielenia sacrum od profanum. Mam nadzieję, że to się zmieni." A co na to kyos ? Czytamy: > co do "islamskiego państwa wyznaniowego" - a znasz państwo islamskie które nie jest wyznaniowe? - islam to projekt "religia, społeczeństwo, państwo" I w zasadzie to ostatnie zdanie zamyka temat jak dla mnie. Islam nie pozwoli rozdzielić sfery religijnej od politycznej, a polityka ma to do siebie, że dotyczy ogółu obywateli. Inaczej mówiąc - religia programowo totalitarna ? Dziękuję dyskutantom za zajadły i wyrównany pojedynek. Przyjmuję niektóre z Waszych argumentów, zwłaszcza te, że niektóre z opisanych patologii w niektórych krajach islamskich nie jest konsekwencją w linii prostej islamskiej doktryny religijnej. Niestety, podtrzymuję swoje przekonanie, że w taki czy inny sposób islam utrudnia osiągnięcie takiego tempa rozwoju i dobrobytu, jaki jest udziałem postchrześcijańskich, ale zlaicyzowanych społeczności Zachodu. Podobnie jestem przekonany, że w zakresie praw i swobód jednostki islam oferuje o wiele, wiele mniej niż chrześcijaństwo. I dlatego nie wyzbędę się głębokiej nieufności wobec wyznawców - czy chociażby sympatyków - tej religii, a dopóki inne poza mną osoby będą zabierać głos w tym wątku, pozwolę sobie wklejać, jako swoiste memento, kolejne wiadomości na ten temat. Obawiam się, że codziennie będę miał świeży temat ... Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 06.07.06, 00:48 Pracuj sobie człowieku w swoim psychiatryku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.wa.bigpond.net.au 06.07.06, 05:28 DO hurysy! " Zlapal kozak tatarzyna ,a tatarzyn za leb trzyma" ,i co tu z Toba gadac!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz o jaki ton ;) 06.07.06, 09:45 A juz ponoc ta "mądra kobieta" miała sie nie odzywac ;) bierzcie tą swoją religie i sympatyków i jak wam nie pasuje u nas w Polsce Iran przyjmie was z otwartymi rękami tylko nie zabierajcie TV radia no i pewnie kobiety nie wezmą duzo garderoby moze sie nie przydac bo jeszcze wam głowe odetną za ogladanie pogody w TV , hare kriszna to religia pokoju .. widze ich codziennie jak biegną plaża spiewają rozdają ulotki sprzedają jedzenie całkiem smaczne bawią sie nie terroryzują ludzi.Jak w niemczech wchodze do sklepu i widze kobiete z recznikiem na głowie to zaczynam miec stracha czy przypadkiem nie zdetonuje sie ta warjatka podczas kupowania cytryn :( ot tak . WOLNA EUROPA BEZ MECZETÓW Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 06.07.06, 11:28 > >- zmiany w islamie powinny wyjść od wewnątrz > > Otóż to. Ale mija już 1400 lat i niewiele się dzieje. ??? uważasz że przez 1400 lat nic się w islamie nie działo? nie rozumiesz że islam przypomina system common law - prawa tworzonego w wyniku jego stosowania przez prawników (zwł. instytucja kijasu)? właśnie prawny charakter islamu i niektóre jego sprzeczności doktrynalne umożliwiają jego "przyjazną" interpretację w zgodzie z zachodnim systemem, natomiast postawy odrzucenia prezentowane m.in. przez Ciebie są wodą na młyn dla fundamentalistów, dążących do izolacji muzułmanów w Europie - jeszcze raz Cię odsyłam do książki "Islam. 100 pytań" > Islam nie pozwoli rozdzielić sfery religijnej od politycznej, jeszcze dwa wieki temu podobnie wydawało się z katolicyzmem islam europejski może ewoluować (o ile da się szansę) w warunkach wolności i braku struktur państwa islamskiego > nieufności wobec wyznawców - czy chociażby sympatyków - rozumiem że takie autorytety naukowe jak profesorowie Bielawski, Danecki czy Mrozek-Dumanowska to dla Ciebie "sympatycy" - w takim rozumieniu jak "sympatycy Śląska Wrocław"? > I w zasadzie to ostatnie zdanie zamyka temat jak dla mnie > pozwolę sobie wklejać, jako swoiste memento, kolejne wiadomości na ten temat. Boris Becker też kończył karierę na raty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ::::K Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.finemedia.pl 06.07.06, 13:52 To Danecki jest Muslimem?????????<:-) A Ty kyos raport otwarcia rozpoczynasz?:) ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 06.07.06, 21:59 Ty czytasz uważnie? Danecki jest arabistą i islamologiem, a więc z racji profesji "sympatykiem" (cokolwiek by to miało znaczyć) islamu wg kwalifikacji kklementa Tobie bym proponował raport zamknięcia - w tempie ekspresowym Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 06.07.06, 22:51 kyos napisał: > Ty czytasz uważnie? > Danecki jest arabistą i islamologiem, a więc z racji profesji "sympatykiem" > (cokolwiek by to miało znaczyć) islamu wg kwalifikacji kklementa > > Tobie bym proponował raport zamknięcia > - w tempie ekspresowym Może byśmy nie zamykali tej dyskusji? Ona gdzieś nas zaprowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 07.07.06, 13:42 > Może byśmy nie zamykali tej dyskusji? nie o takie zamknięcie mi chodziło > Ona gdzieś nas zaprowadzi. przypuszczam że wątpię PS.1. co do czadoru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.finemedia.pl 07.07.06, 15:53 Przeczytaj moj post dokładnie kyos, moze zrozumiesz, co w nim wyraziłam odnośnie Diuny. Czytałeś aby biografię Herberta? Juz widzę, że nie. Pisząc, nie odnosił się do konfliktów jako takich, ale do kultury. I do Berberów. Nie przypominam sobie, żebym w jakimklowiek fragmencie mojej wypowiedzi odnisła się do czadoru, hijabu czy nikabu - to na przyszłość, gdyby w ramach Twojej arogancji przyszło Ci do głowy manipulować moimi wypowiedziami. I jeszcze jedna gorąca prosba - nie wklejaj mi 3 tysięcy notek prasowych w ramach odpowiedzi, tylko zdobądż się na wysiłek podsumowania wszystkiego własnymi słowami. I Bóg zapłać:) Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 07.07.06, 22:11 ość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Nie przypominam sobie > manipulować moimi wypowiedziami. nie histeryzuj, nie zrozumiałaś mnie - bo to był post do hurysy1, przepraszam że nie zaznaczyłem (sama mogłaś zresztą sprawdzić po cytatach komu odpowiadam) > Juz widzę, że nie. gdzie kupujesz takie okulary? ;) > nie wklejaj mi 3 tysięcy notek prasowych i kto manipuluje? wkleiłem tylko 2 notki prasowe > tylko zdobądż się na wysiłek podsumowania wszystkiego własnymi słowami. na Twoją prośbę wyjasniłem już wcześniej o co mi chodzi własnymi słowami, ale oczywiście tego nie przeczytałaś: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=44101675&a=44676922 Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 00:47 kyos napisał: > > przypuszczam że wątpię > Też mam takie obawy, ale kto nie rezykuje ten nie jedzie. > PS.1. co do czadoru Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 01:26 hurysa1 napisała: > > PS.1. co do czadoru Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 01:44 kyos napisał: > a czy ja tego zabraniam? > kwestia doboru środków Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 23:23 hurysa1 napisała: > Ja chcę zrozumieć Talibów! sięganie w tym celu do "Diuny" to zły pomysł :) nie przypominam sobie by Fremeni tak traktowali kobiety jak Talibowie, tak samo jak nie przypominam sobie by u Talibów jakakolwiek kobieta miała autorytet równy sajjadinom fremeńskich zensunnitów Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 09.07.06, 02:10 kyos napisał: > hurysa1 napisała: > > > Ja chcę zrozumieć Talibów! > > sięganie w tym celu do "Diuny" to zły pomysł :) > nie przypominam sobie by Fremeni tak traktowali kobiety jak Talibowie, > tak samo jak nie przypominam sobie by u Talibów jakakolwiek kobieta miała > autorytet równy sajjadinom fremeńskich zensunnitów Kwestie damsko-męskie w tej metaforze wydają mi się drugorzędne, Bardziej wybija się pustynia i ciężkie życie w wiecznej wojnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.finemedia.pl 07.07.06, 15:32 Wiemy kim jest Danceki, ale nie powiedziałabym, że jest wielkim sympatykiem:) Może odniesiecie się do tego linka poniżej: Wysłany: Sob Lut 25, 2006 10:53 pm Temat postu: Filmik z demonstracji w Londynie -------------------------------------------------------------------------------- littlegreenfootballs.com/weblog/video/20060203LondonProtest.wmv Osobiście tego sobie w Polsce nie zyczę!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudyraf Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: 217.153.131.* 07.07.06, 16:04 Odpowiedź muzułmanów i ich piesków na tym forum, na dowody pokazujące ich prawdziwe zamiary, przypomina mi anegdotyczą odpowiedź nazistów na zbrodnie III Rzeszy - "ja tylko grałem w orkiestrze" Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 07.07.06, 22:05 Gość portalu: rudyraf napisał(a): > Odpowiedź muzułmanów i ich piesków na tym forum, na dowody pokazujące ich > prawdziwe zamiary, przypomina mi anegdotyczą odpowiedź nazistów na zbrodnie III > > Rzeszy - "ja tylko grałem w orkiestrze" Jesteś bardzo inteligentnym człowiekiem. Rozszyfrowałeś nas. Cały czas ostrzę nóż żeby uciąć Ci łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.wa.bigpond.net.au 08.07.06, 07:05 Hurysa, czy inna zdzira islamska! Ta wypowiedz jest podsumowaniem Waszych prawdziwych intencji(nie mow ze to byl zart)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bene Gesserit Re: Koniec dyskusji z mojej strony. IP: *.finemedia.pl 08.07.06, 12:33 Hurysa, ciesz się, że jesteś w Europie, Polsce. Bo być może w Afganistanie za takie pyskówki zgwałciłby Cię przyjaciel sąsiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 13:38 Gość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Hurysa, ciesz się, że jesteś w Europie, Polsce. Bo być może w Afganistanie za > takie pyskówki zgwałciłby Cię przyjaciel sąsiada:) Bardzo się cieszę. Być może. Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 08.07.06, 23:32 Gość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Hurysa, ciesz się, że jesteś w Europie, Polsce. Bo być może w Afganistanie za > takie pyskówki zgwałciłby Cię przyjaciel sąsiada:) nie rozumiem Cię nie czytasz moich odpowiedzi na Twoje posty (i potem masz pretensje) wcinając się w cudzą polemikę (tj. moją z hurysą) robisz mi dziwne zarzuty (że manipuluję), nie znając kontekstu moich wypowiedzi traktujesz mnie jak ignoranta (kwestia Daneckiego) na koniec stwierdzasz że to ja jestem "arogancki" nie czepiaj się więc innych, zacznij od siebie Odpowiedz Link Zgłoś
trueapasz cos dla wielbiących religie pokoju ;( 21.07.06, 09:45 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3497446.html Odpowiedz Link Zgłoś
kyos Re: Koniec dyskusji z mojej strony. 07.07.06, 22:12 Gość portalu: Bene Gesserit napisał(a): > Wiemy kim jest Danceki, ale nie powiedziałabym, że jest wielkim sympatykiem:) nie wiem czy wiesz do czego piłem oto ścieżka tej "dyskusji": forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=44101675&a=44757049 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=44101675&a=44772642 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=44101675&a=44783788 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=44101675&a=44811606 Odpowiedz Link Zgłoś
sahteene Re: 21.07.06, 12:04 Czy w tym kraju nie można juz rozmawiac po prostu o pozytywnych aspektach innych kultur tylko od razu popadac w skrajnosci i pałać nienawiścią do wszsytkiego co inne? Zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: 21.07.06, 13:06 sahteene napisała: > Czy w tym kraju nie można juz rozmawiac po prostu o pozytywnych aspektach innyc > h > kultur tylko od razu popadac w skrajnosci i pałać nienawiścią do wszsytkiego co > inne? > Zenujace. Można rozmawiać. Większość ludzi w tym kraju jest normalna i myśli. Niekoniecznie wypowiada się na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: 22.07.06, 08:04 Mam pewne obawy, że większość nie myśli i woli się poddawać stereotypom. Ostatnie wybory tego dowodzą. Boję się, że następne też to potwierdzą. Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: 22.07.06, 08:09 anu_anu napisała: > Mam pewne obawy, że większość nie myśli i woli się poddawać stereotypom. > Ostatnie wybory tego dowodzą. > Boję się, że następne też to potwierdzą. Przecież na wyborach była mniejszość. Taką mamy demokrację jaką mamy ordynację. Odpowiedz Link Zgłoś
anu_anu Re: 22.07.06, 10:31 Ordynacja nie zabrania iść do wyborów, zawsze idą ci, którzy chcą (lub poczuwają się do obowiązku. Czy powinniśmy założyć, ze to ta próbka nie jest reprezentatywna? Odpowiedz Link Zgłoś
hurysa1 Re: 22.07.06, 13:29 anu_anu napisała: > Ordynacja nie zabrania iść do wyborów, zawsze idą ci, którzy chcą (lub poczuwaj > ą > się do obowiązku. Czy powinniśmy założyć, ze to ta próbka nie jest reprezentaty > wna? Właściwie jest to wątek o dniach kultury muzułmańskiej, ale ponieważ już trochę zboczył możemy porozmawiać o wyborach, ordynacji i demokracji. Zatem: - próbka nie jest reprezentatywna, składa się z ludzi, którzy poszli na wybory czyli nic nie mówi o poglądach (i myśleniu) tych, którzy na wybory nie poszli. - ordynacja w tym obowiązującym kształcie upartyjnia życie polityczne w Polsce i czyni posłów zależnymi od kierownictw partii, a nie od wyborców - dopóty dopóki nie będzie jednomandatowych okręgów wyborczych racjonalnie myślący człowiek wybory bojkotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz o panie robią sobie klake ;) IP: *.e-wro.net.pl 10.07.07, 19:38 Wolna Europa Bez Meczetów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (nie)POPRAWNY Re: IP: *.wa.bigpond.net.au 22.07.06, 07:59 Jak tu rozmawiac o"pozytywnych aspektach" jesli ich wogole nie ma! Jest tylko "sredniowieczny belkot" i szowinistyczna propaganda!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Islamista Re: IP: *.media4.pl 03.09.06, 16:34 Jak mozna zle mowic na Islam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alberto do wroclawskich islamofobow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.07, 12:10 zadziwiajace ze nie pomstujecie na ul.Awicenny przeciez tak bardzo nie chcecie muzulmanow we Wroclawiu a jakos nie slyszalem byscie przeprowadzali akcje zmiany nazwy tej ulicy brak konsekwencji czy jaj ? bez pozdrowien Odpowiedz Link Zgłoś
jazzer5 Re: do wroclawskich islamofobow 11.07.07, 23:02 Yyy dyskusja pasjonująca jak obrady Sejmu.Aż muszę się włączyć:obie strony doszły do "A U WAS MURZYNóW BIJą".I co z tego.Przysłowie :"pierdnięcie na PUSTYNI" zyskało nowy wymiar?A propos Indymediów,mimo że bronicie Islamu,dalej jesteście antysemickimi idiotami.To,że mój dziadek(ze strony matki) był Palestyńczykiem, a Ojciec Tatarem-nie jestem antysemitką.Do Hurysy- szlachectwo?Uszlachcają nas czyny,a nie genetyka i syfilityczni królowie Polski. Odpowiedz Link Zgłoś