brezly 29.01.03, 16:25 Wiecie gdzie? Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx. BreslY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nelka Jasne, że wiem ... 29.01.03, 16:39 brezly napisał: > Wiecie gdzie? > Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx. > BreslY W Ogrodzie Botanicznym, zaraz przy wejściu od ulicy Kanoniej, po prwej stronie, przy alejce. Co dziwne, na ul. Długiej przez ZDiK posadzono kilka sztuk, ale te są młodziutkie. Te w Ogrodzie mają więcej niż 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaga Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.25.116.227.unregistered.k.pl 29.01.03, 17:10 Są jeszcze w Ogrodzie Japońskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: 62.244.144.* 30.01.03, 15:26 brezly napisał: > Wiecie gdzie? > Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx. > BreslY Jeden rośnie w Parku Szczytnickim niedaleko Inspekcji Pracy Odpowiedz Link Zgłoś
szoppracz1 Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel 30.01.03, 15:32 W Parku Szczytnickim przy drewnianym mostku, w Parku Klecińskim od strony ul.Skrajnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: balanescu Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.media4.pl 30.01.03, 15:37 Rośnie parę całkiem dorodnych na Psim Polu koło śmietnika, w pobliżu blaszanej hali targowej. Odpowiedz Link Zgłoś
el4 Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel 30.01.03, 16:15 W parku Nad Fosą, niedaleko Teatru Lalek idąc w kierunku basenu (pomnik przyrody) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: histeryk Cedry libańskie IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 11.02.03, 11:09 Podobno kiedyś rosły we Wrocławiu(Niskie Łąki),może jeszcze gdzieś rosną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ginko Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.03, 16:59 Przy ul. Ojca Beyzyma (Borek/Grabiszynek) - prostopadła do Hallera przy samej ulicy na chodniku - duży okaz:o) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Do Nelki raz jeszcze, dendrologicznie 11.02.03, 10:55 Z beczki drzewnej :-) Jak sie to nazywa co u na srosnie, co sie nazywa akacją. Są tacy co twierdzą że to nie akacja tylko rowinia, a gdzieś przelciała mi jeszcze inna nazwa. [Ze niby akacje w to Afryce}. BreslY PS. Jako ze stalo sie to zarzewiem niejakiego konfliktu pomiedzy zeszwagrzonymi, ktory gotow sie przeksztalcic w dlugotrwala wojne pozycyjna, ja jako mediator prosze o informacje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nelka To ROBINIA ... i CEDRY ... 11.02.03, 14:02 brezly napisał: > Z beczki drzewnej :-) > Jak sie to nazywa co u na srosnie, co sie nazywa akacją. Są tacy co twierdzą że to nie akacja tylko rowinia, a gdzieś przelciała mi jeszcze inna nazwa. > [Ze niby akacje w to Afryce}. > BreslY > PS. Jako ze stalo sie to zarzewiem niejakiego konfliktu pomiedzy > zeszwagrzonymi, ktory gotow sie przeksztalcic w dlugotrwala wojne pozycyjna, ja jako mediator prosze o informacje :-) ... PSEUDOACACIA, chyba dobrze napisałam, jak nie to ktoś pewnie poprawi. Tez pochodzi z Afryki, nie jest rośliną naturalną naszych zbiorowisk. Sprowadzona, celowo czy przypadkiem o ile dobrze pamiętam, nie nie pamiętam , ale chyba 150 lat temu, ponieważ nie miała u nas naturalnych wrogów rozrosła i rozprzestrzeniła się jak widać. Puryści roślinni chcieliby ją wytępić. Mi się podoba, zwłaszcza, że kwitnie ładnie, pachnie i to dośc późno i są kwiatki na Boże Ciało. A jeżeli chodzi o cedry, był kiedyś w Ogrodzie Botanicznym ale przemarzł. W Wojsławicach rośnie okaz ok. 18 letni. Dwa mam w ogrodzie pod Wrocławiem, jeden z gór Atlasu, drugi himalajski. Maja ok. 5 lat i jestem bardzo ciekawa jak przezimują. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: To ROBINIA ... i CEDRY ... 11.02.03, 14:19 nelka napisała: > ... PSEUDOACACIA, chyba dobrze napisałam, jak nie to ktoś pewnie poprawi. > Tez pochodzi z Afryki, nie jest rośliną naturalną naszych zbiorowisk. > Sprowadzona, celowo czy przypadkiem o ile dobrze pamiętam, nie nie pamiętam , > ale chyba 150 lat temu, ponieważ nie miała u nas naturalnych wrogów rozrosła i > rozprzestrzeniła się jak widać. Puryści roślinni chcieliby ją wytępić. Mi się > podoba, zwłaszcza, że kwitnie ładnie, pachnie i to dośc późno i są kwiatki na > Boże Ciało. Nelka, wiele czolgow, czyli many tanks. Znaczy to cos "kwitna akacje - ida wakacje" to jest robinia. A ja mialem jakies staropolszczanskie skojarzenia, jakis Kochanowski pod akacja zajadajacy ziemniaki, szkoda ze nie frytki z Coca-Cola :-)) ("Praslowianska grusza daje schronienie plebejskiemu uciekinierowi"). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Contra A inna nazwa? IP: 144.249.86.* 11.02.03, 18:33 Czy robinia to nie grochodrzew? Odpowiedz Link Zgłoś
nelka Też, oraz robinia biała, akacja biała 11.02.03, 20:18 Gość portalu: Contra napisał(a): > Czy robinia to nie grochodrzew? Zajrzałam do literatury. Pochodzi jednak z Ameryki Północnej, tam występuje ok. 20 gatunków. To jedno z pierwszych północnoamerykańskich drzew sprowadzonych do Europy ok. 1635 roku. Wytrzymała na mrozy i suszę, dobrze znosi zasolenie gleby oraz zanieczyszczenie powietrza pyłami i sadzą. Dlatego nadaje się do miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: Do Nelki raz jeszcze, dendrologicznie IP: 5.172.252.* 11.02.14, 19:16 NIE rowinia tylko robinia akacjowa, a akacja to całkiem inny gatunek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie IP: *.polanka.kom-net.pl 11.02.03, 23:13 w parku Słowackiego rośnie kilka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka++ Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.03, 23:56 na podwórku PSK 1 (przy ul. Chałbińskiego) też jest!(są?) Odpowiedz Link Zgłoś