Dodaj do ulubionych

Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nelka?)

29.01.03, 16:25
Wiecie gdzie?
Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx.
BreslY
Obserwuj wątek
    • nelka Jasne, że wiem ... 29.01.03, 16:39
      brezly napisał:

> Wiecie gdzie?
      > Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx.
      > BreslY

W Ogrodzie Botanicznym, zaraz przy wejściu od ulicy Kanoniej, po prwej stronie,
      przy alejce.
      Co dziwne, na ul. Długiej przez ZDiK posadzono kilka sztuk, ale te są
      młodziutkie. Te w Ogrodzie mają więcej niż 100 lat.
    • Gość: jaga Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.25.116.227.unregistered.k.pl 29.01.03, 17:10
      Są jeszcze w Ogrodzie Japońskim.
    • Gość: Prezes Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: 62.244.144.* 30.01.03, 15:26
      brezly napisał:

> Wiecie gdzie?
      > Nelka, mi cos pasuje ze ty to mzoesz wiedziec, fx.
      > BreslY

Jeden rośnie w Parku Szczytnickim niedaleko Inspekcji Pracy
    • szoppracz1 Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel 30.01.03, 15:32
      W Parku Szczytnickim przy drewnianym mostku, w Parku Klecińskim od strony
      ul.Skrajnej.
    • Gość: balanescu Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.media4.pl 30.01.03, 15:37
      Rośnie parę całkiem dorodnych na Psim Polu koło śmietnika, w pobliżu blaszanej
      hali targowej.
      • el4 Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel 30.01.03, 16:15
        W parku Nad Fosą, niedaleko Teatru Lalek idąc w kierunku basenu (pomnik
        przyrody)
        • Gość: histeryk Cedry libańskie IP: W3cache.Rozanka.WROC.PL:* 11.02.03, 11:09
          Podobno kiedyś rosły we Wrocławiu(Niskie Łąki),może jeszcze gdzieś rosną?
    • Gość: Ginko Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.03, 16:59
      Przy ul. Ojca Beyzyma (Borek/Grabiszynek) - prostopadła do Hallera przy samej
      ulicy na chodniku - duży okaz:o)
      • brezly Do Nelki raz jeszcze, dendrologicznie 11.02.03, 10:55
        Z beczki drzewnej :-)
        Jak sie to nazywa co u na srosnie, co sie nazywa akacją. Są tacy co twierdzą że
        to nie akacja tylko rowinia, a gdzieś przelciała mi jeszcze inna nazwa.
        [Ze niby akacje w to Afryce}.
        BreslY

PS. Jako ze stalo sie to zarzewiem niejakiego konfliktu pomiedzy
        zeszwagrzonymi, ktory gotow sie przeksztalcic w dlugotrwala wojne pozycyjna, ja
        jako mediator prosze o informacje :-)
        • nelka To ROBINIA ... i CEDRY ... 11.02.03, 14:02
          brezly napisał:
          > Z beczki drzewnej :-)
          > Jak sie to nazywa co u na srosnie, co sie nazywa akacją. Są tacy co twierdzą
          że to nie akacja tylko rowinia, a gdzieś przelciała mi jeszcze inna nazwa.
          > [Ze niby akacje w to Afryce}.
          > BreslY
          > PS. Jako ze stalo sie to zarzewiem niejakiego konfliktu pomiedzy
          > zeszwagrzonymi, ktory gotow sie przeksztalcic w dlugotrwala wojne pozycyjna,
          ja jako mediator prosze o informacje :-)

... PSEUDOACACIA, chyba dobrze napisałam, jak nie to ktoś pewnie poprawi.
          Tez pochodzi z Afryki, nie jest rośliną naturalną naszych zbiorowisk.
          Sprowadzona, celowo czy przypadkiem o ile dobrze pamiętam, nie nie pamiętam ,
          ale chyba 150 lat temu, ponieważ nie miała u nas naturalnych wrogów rozrosła i
          rozprzestrzeniła się jak widać. Puryści roślinni chcieliby ją wytępić. Mi się
          podoba, zwłaszcza, że kwitnie ładnie, pachnie i to dośc późno i są kwiatki na
          Boże Ciało.

A jeżeli chodzi o cedry, był kiedyś w Ogrodzie Botanicznym ale przemarzł. W
          Wojsławicach rośnie okaz ok. 18 letni. Dwa mam w ogrodzie pod Wrocławiem, jeden
          z gór Atlasu, drugi himalajski. Maja ok. 5 lat i jestem bardzo ciekawa jak
          przezimują.
          pozdro
          • brezly Re: To ROBINIA ... i CEDRY ... 11.02.03, 14:19
            nelka napisała:

> ... PSEUDOACACIA, chyba dobrze napisałam, jak nie to ktoś pewnie poprawi.
            > Tez pochodzi z Afryki, nie jest rośliną naturalną naszych zbiorowisk.
            > Sprowadzona, celowo czy przypadkiem o ile dobrze pamiętam, nie nie pamiętam ,
            > ale chyba 150 lat temu, ponieważ nie miała u nas naturalnych wrogów rozrosła
            i
            > rozprzestrzeniła się jak widać. Puryści roślinni chcieliby ją wytępić. Mi się
            > podoba, zwłaszcza, że kwitnie ładnie, pachnie i to dośc późno i są kwiatki na
            > Boże Ciało.

Nelka, wiele czolgow, czyli many tanks.
            Znaczy to cos "kwitna akacje - ida wakacje" to jest robinia. A ja mialem jakies
            staropolszczanskie skojarzenia, jakis Kochanowski pod akacja zajadajacy
            ziemniaki, szkoda ze nie frytki z Coca-Cola :-))
            ("Praslowianska grusza daje schronienie plebejskiemu uciekinierowi").
            Pozdr.

• Gość: Contra A inna nazwa? IP: 144.249.86.* 11.02.03, 18:33
              Czy robinia to nie grochodrzew?
              • nelka Też, oraz robinia biała, akacja biała 11.02.03, 20:18
                Gość portalu: Contra napisał(a):
                > Czy robinia to nie grochodrzew?

Zajrzałam do literatury. Pochodzi jednak z Ameryki Północnej, tam występuje
                ok. 20 gatunków. To jedno z pierwszych północnoamerykańskich drzew
                sprowadzonych do Europy ok. 1635 roku. Wytrzymała na mrozy i suszę, dobrze
                znosi zasolenie gleby oraz zanieczyszczenie powietrza pyłami i sadzą. Dlatego
                nadaje się do miast.
        • Gość: sebastian Re: Do Nelki raz jeszcze, dendrologicznie IP: 5.172.252.* 11.02.14, 19:16
          NIE rowinia tylko robinia akacjowa, a akacja to całkiem inny gatunek. Pozdrawiam
      • Gość: kris Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie IP: *.polanka.kom-net.pl 11.02.03, 23:13
        w parku Słowackiego rośnie kilka
    • Gość: anka++ Re: Gdzie w Wrocku rosna miłorzęby japonskie (Nel IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.03, 23:56
      na podwórku PSK 1 (przy ul. Chałbińskiego) też jest!(są?)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka