-
Sandacz to ulubiona ryba mojego męża i bardzo chciałabym przyrządzić ją dla niego na wigilię. Sęk w tym, że nie jem ryb, nie znam się na nich i nie potrafię zrobić żadnego dania, składnikiem którego jest mięso. Optymistycznie zakładam, że w sklepie rybnym w centrum miasta dostanę w wigilię filet z sandacza, zatem proszę o kilka wskazówek, jak z ową rybą postąpić, żeby jej nie zepsuć. Jak ją przygotować, usmażyć bądź upiec i co do niej podać.
Generalnie gotować umiem, tylko nie mięso, bo go ...
-
Kupiłam na święta sandacza, teraz siedzę i zastanawiam się, jak go najlepiej podać. Jest bardzo dużo przepisów, ale może podpowiecie mi, w jakim towarzystwie sandacz będzie dobrze smakował? Jeszcze nigdy nie przygotowywałam tej ryby, a słyszałam, ze jest pyszna.
-
Mam dwa piękne duże filety z sandacza i nie wiem jak je przyrządzić . Proszę
o pomoc :) .Chciałabym jakoś inaczej niż tylko usmażyć , bo zazwyczaj taką
rybę przyrządzam więc może tym razem coś innego ?
-
Taka rybka z posypka przepyszną, w krórej wyczuwalny jest boczek
Sandacz po polsku jest zwykle posypywany jajkami na twardo. No i zgłupiałem
POMOCY!
-
Czy sandacz to ostatnio gatunek wymarły ? Nie ma go praktycznie w żadnym
sklepie, ani w hipermarketach, ani w osiedlowych sklepikach, ani na bazarkach.
Czy ktoś orientuje się, gdzie (jeśli w ogóle) można kupić w stolicy tą rybkę ?
dzięki
Kasia
-
Jadłam takiego sandacz w restauracji, przepyszny, mięciutki, rozpływający się
w ustach, polany sosem śmietankowym z rodzynkami
-
Witajcie! Własnie jedzie do mnie swiezy szczupak i dwa sandacze z Mazur. Moze
macie jakies propozycje na niezbyt pracochłonne potrawy z tych rybek? Do tej
pory przyprawionego sandacza smazylam po prostu na masle i byl pyszny, ale
potrzebuje odmiany. Czekam na propozycje.
-
a bo mnie własnie naszło i chętnie zrobiłabym w najbliższych dniach?
-
Wiem, że było tu kilka wątków dotyczących sposobów na przyrządzanie sandacza,
ale może ktoś z Was ma sprawdzony przepis na sandacza w śmietanie albo w
śmietanie z jajkiem? Sprawa pilna, bo na sobotę wieczór :)
Z góry dziękuję!
-
Ma chyba ponad kilogram i jest zamrożony.
-
Wczoraj kupilam filety z sandacza. Zamrozilam je, ale jakos nie przychodzi mi
zaden pomysl do glowy, jak go przygotowac. Nie moge go smazyc, ze wzgledów
dietetycznych jednego z czlonkow rodziny. Czy mozecie mi cos zaproponowac?
-
poniewaz odstawilem rodzine z domu, a oni nie bardzo rybni są dokonalem zakupu - szczupaka, sandacza, i wędzonej troci (po raz pierwszy próbowąłem i jest wysmienita).
Teraz tylko plan co dalej i zaspokoje swe uwielbienie dla ryb
-
do pieczonej ryby (sandacza) i puree selerowego. Prosty maślano-cytrynowy
odpada, bo jeden z gości ma uczulenie na cytrusy).
-
No i stanęło na sandaczu w galarecie.
Poprosze o jakis sprawdzony przepis, najlepiej tradycyjny polski. Nie
chcialbym byc zbyt uciążliwy, ale gdyby calosc oszalamiała tez wyglądem
byloby super :-)
Dzieki
-
Co tu ukrywać, karp mi się już opatrzył, oczywiście będzie ze względu na
tradycję. Jak do tej pory u mnie na kolacji królowały ryby smażone a ja
chciałabym coś innego, mogę poszaleć, duzo mam gości w tym roku :-) Co
jeszcze podajecie z ryb na swoich Wigiliach?
-
dzis kolacja - moj debiut z rybka - prawdopodobnie smarzona na patelni
i mam problem jaki sos do ryby i jaka rybka jest smaczna?
ja nie przepadam za tlustymi (np kargulena) lubie mintaja i takie bj "suche"
ale niekoniecznie
podpowiedzcie jaka rybka byla by fajna (moze jakas taka rzadziej spotykana na
stolach ?)i jaki sos do niej
( ja wiem tylko ze do lososia pasuje koperkowy ale na lososia chyba ochoty
nie mam)
dzieki!
-