Dodaj do ulubionych

Dylemat dentystyczny

10.07.06, 12:18
Mam parę pytań do wszystkich Wrocławian, którzy regularnie chodzą do dentysty,
ponieważ przytrafiło mi się kilka dziwnych wizyt u stomatologa i chciałabym
bardzo poznać Waszą opinię na ten temat.
a) Czy cena 120 zł za plombę światłoutwardzalną to norma czy zdzierstwo?
b) Czy to nie dziwne, że taka niby-nowoczesna plomba wypada raz po razie,
nawet gdy staracie się nie jeść tą stroną buzi, gdzie jest założona?
c)I w końcu coś, co mnie najbardziej dziwi. Czy to nie brak profesjonalizmu,
gdy dentystka nie myje rąk przed zabiegiem i nie używa rękawiczek, podczas gdy
leżą one w polu widzenia pacjenta?
Dodam,że zakład gdzie leczę tego nieszczęsnego zęba ogłasza się jako jeden z
najlepszych we Wrocławiu. Potrzebuję waszych opinii, aby czuć się pewniej, gdy
znów wypadnie mi plomba i zażądam zwrotu pieniędzy. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • janek.p to jakas malizna nie gabinet dentystyczny 10.07.06, 12:20
      gdzie to jest????? w pcimiu gornym?
      • lillalu Re: to jakas malizna nie gabinet dentystyczny 10.07.06, 12:52
        No właśnie chodzi o to,że jest to centrum wrocławia.
    • Gość: sabineczka Re: Dylemat dentystyczny IP: *.e-wro.net.pl 10.07.06, 18:46
      Wydaje mi się, że dużo. Ja o ile dobrze pamiętam płasiłam 120 zł za wyleczenie
      moich jedynek. Też miałam plombe światłoutwardzalną, ale te zęby są z przodu, a
      ty o ile wiem masz go z tyłu. Czasami lepiej jest iść do osiedlowego prywatnego
      dentysty niż do podobno najleszego w profesjonalistów. Pozdrawiam
      • lillalu Re: Dylemat dentystyczny 10.07.06, 19:56
        Ale gdy wypadnie mi znowu plomba, to czy będę mogła żądać zwrotu pieniędzy? Jak
        myślicie??????????
        • Gość: L Re: Dylemat dentystyczny IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.06, 21:28
          Żądać zawsze możesz :) ze zwrotewm różnie bywa.
          • Gość: juli Re: Dylemat dentystyczny IP: *.pl 11.07.06, 09:06
            Reklamować wadliwie wykonaną usługę możesz, ale przypuszczam, że zaoferują Ci
            ponowne wykonanie plomby a nie zwrot.
            Za plombę światłoutwardzalną zapłaciłam wczoraj 70 zł (odbudowa ułamanej
            połówki górnej 5) w małym prywatnym gabinecie na Złotnikach. Pani stomatolog
            była w jednorazowych rękawiczkach, maseczce, sprzęt nowoczesny, rtg na miejscu.
            • lillalu Re: Dylemat dentystyczny 11.07.06, 13:05
              No proszę! Czyli jednak można zrobić plombę taniej i higienicznie.
              • Gość: kiiiluo Re: Dylemat dentystyczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 19:21
                prosze, jesli mozesz, napisz co to za zaklad, gdzie tak robia to
                wszystko "profesjonalnie"
                • lillalu Re: Dylemat dentystyczny 12.07.06, 23:33
                  Hmmmmmmm, nie jestem aż tak mściwa:) Napiszę tylko, że rzut beretem od Epi.
                  • Gość: NINA Re: Dylemat dentystyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.06, 20:50
                    Mściwa?? Podaj dokładne namiary. Z kim trzymasz? z niechlujem czy z narażonym
                    na skutki uboczne takiego postępowania pacjentem
    • Gość: gosia336 Re: Dylemat dentystyczny IP: *.os1.kn.pl 28.10.06, 22:15
      plomba plombie nierowna -male wypenienie moze kosztowac 70 zl,ale duze w zebie
      trzonowym obejmujace kilka powierzchni zeba moze kosztowac 120-150 zlotych,po
      prostu trzeba zuzyc duzo wiecej materialu.Rece przed zabiegiem trzeba
      umyc ,rekawiczki zalozyc.Co do wypadania wypelnienia to ile razy ono juz
      wypadlo ,moze zab jest zniszczony w takim stopniu ,ze plomba nie pomoze ,moze
      trzeba zrobic korone.Moze masz wade zgryzu,starte zeby,moze wypelnienie siega
      gleboko pod dziaslo -trudno powiedziec dlaczego wypada .Aha trzeba gryzc jedna
      i druga strona buzi ,nie wolno gryzc jednostronnie
      • jolly11 Re: Dylemat dentystyczny 07.12.06, 17:57
        Wypełnienie światłoutwardzalne nie powinno kosztować mniej niż 80-100
        zł.Przynajmniej dobrej jakości. Wypełnienie tańsze jest albo z gruntu tanie
        (tani materiał zakupiony w sklepie dentystycznym) albo p. doktor zabiega o
        pacjentów i robi dumping.Dobrej jakości materiał światłoutwardzalny może
        kosztować 2-3 razy drożej niż tani.Poza tym trzeba wziąć pod uwagę
        doświadczenie, specjalizację, to także wpływa na cenę . Proszę nie wierzyć w
        dobre serce p. stomatolog. A jeśli chodzi o rękawiczki,maski, są one
        zabezpieczeniem głównie dla lekarza( Ślina ciągnąca się, wzw, HIV, itd,) a
        mniej dla pacjenta.Nie świadczy to o higienie, może lekarz nie ma czucia w
        rękawiczkach, może ma tyle lat, że uczył się w czasach, gdy ich nie było i po
        prostu nie ma nawyku ochrony swojego zdrowia?A wypadająca plomba? Można
        wzmocnić ząb ćwiekiem, pinem okołomiazgowym czy koroną, ale jeśli pacjent "z
        wejścia" daje do zrozumienia , że go nie stać na więcej , to może lekarz nie ma
        rozpędu więcej żądać? Zrobienie tipsów czy zafarbowanie włosów starcza na 3-4
        tygodnie i kosztuje 50-100 zł. to czy można oczekiwać czegoś na dłużej po
        plombie za 50- 70 zł?Wszyscy zapominają, żę zęby nie odrastają, one "mówią,
        jedzą ,uśmiechają się" i wymagają naprawdę porządnej inwestycji. Ale zębów nie
        widać, więc przychodzą "laseczki" z przodami jak ta lala, ale z tyłu bagno i
        gnój.Bardzo się mylę? Stomatologia jest droga a bedzie jeszcze droższa , tak
        jak w świecie. Zapłacisz to masz zęby , jak nie, to jesteś szczerbaty.Bielany,
        ikea, ciuchy, czy zęby?
        • Gość: am Re: Dylemat dentystyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 19:03
          Cenę ustala indywidualnie Centrum Stomatologiczne- jest możliwe zapłacić 120 zł
          za wypełnienie - jesli było duże , po leczeniu endodontycznym itp.
          Co do reklamacji: zalezy od warunków w jakich założono wypełnienie. Czynników
          wpływajacych na utrzymanie wypełnienia jest wiele. Częsć z nich jest
          niezaleznych od lekarza a część zależy od lekarza.
          Czynniki zależne: 1. przeprowadzenie zabiegu w środowisku wilgotnym - czyli bez
          koferdamu , ślinociągu lub wałków.
          2. nieprawidłowe wytrawienie i załozenie wypełnienia z użyciem środków adhezyjnych.

Ale w większosci przypadków kazdy lekarz stosuje sie do procedury zakładania
          wypełnień i posiada choćby ślinociagi.

Z reguły wina wypadajacego wypełnienia wynika:
          1. duży ubytek drązący poddziasłowo.
          2. duza utrata tkanek zeba kwalifikowana pod wkład koronowy lub korone
          protetyczną ( z braku przygotowania finansowego pacjenta zakładane jest
          wypełnienie).
          3. złe warunki w zgryzie - wady zgryzu, obniżony zgryz, niepodparte odcinki
          boczne żuchwy a wypełnienie wykonywane z przodu.
          4. bruksizm- zgrzytanie i ściskanie zebów.

Co do niemycia rąk i stosownaia rękawiczek - myslę ,ze warto ujawnić który to
          gabinet chociaż bez nazwiska - takie rzeczy należy potępiać.

Polecam gabinety 2,3-fotelowe, gdzie higenistka stomatologiczna przygortowuje
          steryzlizację zgodnie z procedurami wdrozonymi przez kierownika, narzędzia sa
          pakietowane, autoklawowane, kubki sa jednorazowe itd.
          W małych gabinetach pojedynczych gdzie lekarz jest sobie sterem,żeglarzem ,
          okrętem róznie moze z tym być.
    • gruner Dylemat dentystyczny 2 - cennik 08.12.06, 16:15
      mam pytanie do osób znających ceny usług stomatologicznych - ile może
      kosztować, tak od - do, leczenie kanałowe z założeniem wkładu tytanowego do
      korzenia i wypełnieniem światłoutwardzalnym? Wszystko odbyło się w czasie 3
      wizyt, po ok. godzinie każda. Ząb był wcześniej leczony kanałowo, teraz była
      wymiana tej masy co była w korzeniu. Wiedziałem, że nie będzie tanio, ale cena
      mnie trochę zszokowała. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Gość: Artur Re: Dylemat dentystyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 20:36
      Osobicie regulatrnie odwiedzam gabinet dentystyczny na spiżowej, jest nie drogo
      i praktycznie bezboleśnie ( BEZ ZNIECZULENIA!!!) Gabinet wyposażony jest w
      bardzo dobry nowy sprzęt i ogólnie Pani Doktor fajna:))
      • ajakaga Re: Dylemat dentystyczny 12.12.06, 22:27
        Ja ostatnio zapłaciłam za wypełnienie z srubą tytanowa 250zł wizyta trwała ok
        40min.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka