Dodaj do ulubionych

Rozmowa z Krystianem Lupą o "Azylu" w Teatrze P...

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 23:18
"Ciało, które jest pewnym organem naszego szczęścia,
seksualności, nagle staje się inne."

Ciekaw jestem jaka to sztuka, czy muszę przeczytać książkę, aby
wiedzieć o niej dostatecznie dużo konfrontując ją z obrazem na
scenie, czy jest to azyl wartości odosobnionych, czy też ja
również znajdą ścieżkę poznania za reżyserem, aktorami?

Obserwuj wątek
    • Gość: Floo Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o "Azylu" w TP IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 23:24
      Czy możecie Państwo podać najbliższe terminy przedstawienia i
      ceny biletów.
      • Gość: m.m. Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o 'Azylu' w TP IP: *.wroc.gazeta.pl 05.02.03, 11:54
        Dzien dobry, najblizsze przedstawienia odbeda sie 27 i 28 lutego, godz. 18.30
        oraz - prawdopodobnie - 1 i 2 marca o tej samej godzinie. Bilety sa po: I
        miejsca 30 zl (ulg. 25), II miejsca 25 zl (ul. 20), III miejsca 20 zl (ulg. 15).
    • Gość: Marta Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o 'Azylu' w Teatrze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 05.02.03, 19:02
      Nareszcie ktoś zmienił wątek. Tych o operetce nie da się czytać.
      • Gość: wiedźma Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o 'Azylu' w Teatrze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 14:37
        spektak; jest beznadziejny i nawet wrogom bym go nie poleciła
        • Gość: Floo Nie wiem jak "Azyl" ale "Oczyszczeni" są nieprzec IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 13:06
          Też słyszałem, że nie jest to rewelacja, ale nie wydaje mi się, że Krystian
          Lupa może zepsuć spektakl, chyba, że się powtarza w co też nie do końca wierzę.
          Na pewno wybiorę się na "Oczyszczonych" Warlikowskiego ro raz kolejny bo dla
          mnie jest to jeden z najlepszych psektakli teatralnych jakie do tej pory
          widziałem. O tym też świadczy brak biletów na marzec. Innym teatrom też
          zaproponowałbym taką politykę.
          • Gość: magician Re: Nie wiem jak 'Azyl' IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.03, 15:31
            to jeden z najlepszych psektakli teatralnych jakie do tej pory
            > widziałem. O tym też świadczy brak biletów na marzec. Innym teatrom też
            > zaproponowałbym taką politykę.

fakt że na "Oczyszczonych" nie ma biletów na marzec oznacza nic więcej jak to,
            że dużo osób chce ten spektakl zobaczyć (nie wiesz ile z nich wyjdzie z Teatru
            zadowolonych...).
            A Lupy będę bronić zawsze!
            • Gość: Floo "Oczyszczeni" IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 23:25
              Gość portalu: magician napisał(a):

> fakt że na "Oczyszczonych" nie ma biletów na marzec oznacza nic więcej jak
              to,
              > że dużo osób chce ten spektakl zobaczyć (nie wiesz ile z nich wyjdzie z
              Teatru zadowolonych...).
              > A Lupy będę bronić zawsze!

Sądzę, że dojrzała osoba, nie koniecznie pod względem patrzenia na teatr, jest
              na pewno poruszona tym, co może zobaczyć na scenie, dzięki czemu przekazywane
              są jej informacje z głębi sztuki nie na zasadzie słuchania czy patrzenia, lecz
              przeżywania. Ja mogę do tego dorzucić wspaniałą reżyserię tego przedstawienia,
              dopracowanie świateł i muzyki idealnie współgrającej z emocjami wywoływanymi
              przez aktorów zamkniętych w zaaranżowanym pudełku sceny, które samo w sobie
              opowiada odrębne historie i przekazy.

Dla mnie to spektakl na najwyższym poziomie i zgadzam się z krytykami Teatru,
              że jest to jeden z najlepszych spektakli w Polsce w ubiegłym roku, sądzę że za
              mną podpiszą się również widzowie tego przedstawienia, krórzy tłumnie są pod
              wrażeniem "Oczyszczonych", ale odpowiadam za tych którzy byli ze mną na
              przedstawieniu i moich znajomych.

Floo
        • Gość: Lilu Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o 'Azylu' w Teatrze IP: *.magma-net.pl 15.02.03, 17:44
          Gość portalu: wiedźma napisał(a):

> spektak; jest beznadziejny i nawet wrogom bym go nie poleciła

dołączam sie do tej opinii,
          po przerwie wyszlam z teatru, ale mam nadzieje ze zdobede sie na to zeby
          jeszcze kiedys tam wrócić...
          • Gość: Floo Re: Rozmowa z Krystianem Lupą o 'Azylu' w Teatrze IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.03, 23:29
            Gość portalu: Lilu napisał(a):

> Gość portalu: wiedźma napisał(a):
            >
            > > spektak; jest beznadziejny i nawet wrogom bym go nie poleciła
            >
            > dołączam sie do tej opinii,
            > po przerwie wyszlam z teatru, ale mam nadzieje ze zdobede sie na to zeby
            > jeszcze kiedys tam wrócić...

Ja jeszcze niebyłem na tym spektaklu, ale interesuje mnie co takiego
            beznadziejnego jest w nim zawarte.
            • Gość: magician Re: Do Floo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.03, 17:44

Nie mowię czy spektakl jest zly czy dobry, po prostu wolę żebyś
              powiedział "jest dobry - mnie się bardzo podobał", niż powiedział "nie ma na
              niego biletów, więc jest dobry" :)) ewentualnie moze byc kontrowersyjny i
              rozreklamowany jesli mowimy o kryterium sprzedanych biletow ;)

właśnie - może ktoś napisze w końcu co "beznadziejnego" jest w
              spektaklu "Azyl" bo narazie nie ma konkretów. Czekamy!

pozdrowienia!
              • Gość: Floo Re: Do magician IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.03, 12:34
                Gość portalu: magician napisał(a):

> Nie mowię czy spektakl jest zly czy dobry, po prostu wolę żebyś
                > powiedział "jest dobry - mnie się bardzo podobał", niż powiedział "nie ma na
                > niego biletów, więc jest dobry" :)) ewentualnie moze byc kontrowersyjny i
                > rozreklamowany jesli mowimy o kryterium sprzedanych biletow ;)
                >
                > właśnie - może ktoś napisze w końcu co "beznadziejnego" jest w
                > spektaklu "Azyl" bo narazie nie ma konkretów. Czekamy!
                >
                > pozdrowienia!

Sądzę, że skrzywdziłbym sztukę przedstawieniową gdybym pozostawił ocenie tylko
                kryterium sprzedaży biletów. Ale chciałem tu zwrócić uwagę na to, że nie jest
                prawdą przekonanie, że jeśli jest coś wartościowego w teatrze to musi być to od
                razu nudne przedstawienie i chodzi na nie garstka miłośników. Tu Teatr
                Współczesny wykazał się mądrością wielką i tą mądrością chciałbym zarazić inne
                teatry, którym po pewnym czasie od premiery uciekają widzowie.

I specjalnie dla Ciebie napiszę, że spektakl bardzo mi się podobał i uważam, że
                jest tak dobry jak mój pieczony w ziołach łosoś, epatuje szlachetnością formy,
                zaskakuje smakiem i w każdym towarzystwie wyśmienicie smakuje, choć niektórzy
                nie lubią drapieżnych ryb.

Pozdrowienia!

• Gość: karakan Hrabia D o Azylu IP: 10.40.68.* 13.03.03, 13:38
            Otóż byłem na premierze prasowej i miełem przyjemność siedzieć tuż obok
            Hrabiego Dzieduszyckiego. Hrabia przez pierwszą połowę (wyszedł w przerwie)
            powtarzał: Flaki z olejem, no flaki z olejem, nic nie słychać, co to jest.
            Kocham teatr Lupy ale wydaje mi się, że w tym spektaklu reżyser zagubiło się w
            swoim świecie. Azyl jest niedoreżyserowany, chaotyczny, nudny i bez żadnwj
            dramaturgii. Lupa musi się wyzwolić ze "Swojego" teatru bo zaczyn robić rzeczy
            które mają się nijak do rzeczywistości i słowa o człowieku nie mówią. Jak na
            razie to Wymazywanie jest dla mnie spektaklem, który zmieniło moje myślenie o
            teatrze. To dobrze, jak reżyser ma swój świat ale niedobrze jesli się w nim
            zamyka i nie zwraca uwagi na to co się wokół niego dzieje.
            Na przykład Warlikowskie. Oczyszczeni to wielki krok po Bahantkach. Wielki ktok
            w stronę dialogu z publicznością bez utraty orygilanego języka.
            Oczyszczeni to bezwzględnie jeden z najlepszych spektakli w historii polskiego
            teatru.
            Pozdrawiam wszystkiech, ktorzy czytają takie długie listy.
            • Gość: magician Re: Hrabia daleko od Azylu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.03, 10:27
              Gość portalu: karakan napisał(a):

> Otóż byłem na premierze prasowej i miełem przyjemność siedzieć tuż obok
              > Hrabiego Dzieduszyckiego. Hrabia przez pierwszą połowę (wyszedł w przerwie)
              > powtarzał: Flaki z olejem, no flaki z olejem, nic nie słychać, co to jest.

na "Oczyszczonych" Pan Hrabia z kolei skarżył się, że aktorzy mówili za cicho
              i nic nie słyszał toteż nie wie czy dobrze zrozumiał spektakl,ale jemu się
              bardzo podobało i jakby tak mogli następnym razem głośniej to byłoby
              dobrze.Reżyser nie mógł mu wytłumaczyć, że nie można szeptów zastąpić krzykiem,
              bo to całkowicie zmieni wymowę spektaklu (ode mnie: jakiegokolwiek).Także
              opinie Hrabiego nie pozostaną ciekawostką.

> Kocham teatr Lupy ale wydaje mi się, że w tym spektaklu reżyser zagubiło się
              w swoim świecie. Azyl jest niedoreżyserowany, chaotyczny, nudny i bez żadnwj
              > dramaturgii.

ja też kocham TEATR LUPY i bardzo interesuje mnie co było w "Azylu"
              niedoreżyserowane. Może jest to spowodowane tym, że "Azyl" jest nowym spektaklem
              rzadko granym i trzeba czasu, żeby ułożył się w myśleniu aktorów zgodnie z
              koncepcją Reżysera (ja tak nie uważam, ale próbuję dojść do tego, dlaczego Azyl
              wydal Ci sie chaotyczny)

>Lupa musi się wyzwolić ze "Swojego" teatru bo zaczyn robić rzeczy
              > które mają się nijak do rzeczywistości i słowa o człowieku nie mówią. Jak na
              > razie to Wymazywanie jest dla mnie spektaklem, który zmieniło moje myślenie o
              > teatrze. To dobrze, jak reżyser ma swój świat ale niedobrze jesli się w nim
              > zamyka i nie zwraca uwagi na to co się wokół niego dzieje.

jeśli Lupa wyjdzie ze swojego świata to już nie będzie takiej magii TEATRU LUPY
              ja nie chcę żeby wyszedł, chcę żeby robił spektakle jak tylko on potrafi. A
              jego spektakle BARDZO mają się do rzeczywistości.
              "Wymazywanie" - tak masz rację :)

>Oczyszczeni to wielki krok po Bahantkach.

Warlikowski też trzyma się swojego stylu. Na czym miałby ten krok polegać...?

> Pozdrawiam wszystkiech, ktorzy czytają takie długie listy.
              dzieki :)

pozdrawiam !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka