Dodaj do ulubionych

Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK

19.07.06, 19:33
W zeszly piatek i sobote na przejezdzie kolejowym za Korona widzialem jak
Straznicy Miejscy oraz panowie SOKisci wykazali sie zaangazowaniem
lapiac pieszych przechodzacych przez tory przy zamknietym szlabanie.

Szczegolnie dzielni byli nieustraszeni funkcjonariusze Strazy Miejskiej,
ktorzy dali rade zatrzymac starsza pania prowadzaca rower
i serce nie zadrzalo im na mysl ze ona na tym rowerze moze probowac ucieczki.

I bardzo dobrze. Zero tolerancji dla lamania prawa. Bo wiadomo, od rzemyczka
do koziczka. Starsza pani dzis nauczona bezkarnosci, jutro
ukradnie dezodorant w sklepie a za pare lat przystapi do ulicznego gangu
i zabije kogos w bojce z uzyciem niebezpiecznego narzedzia. Lepiej jej
przestepcze inklinacje zdusic w zarodku. I za to Strazy Miejskiej dzieki.

Poza tym na zdrowy rozum, czemu mieliby nie zaczekac ?
Szlaban zamkniety raptem kwadrans a juz sie zaczynaja niecierpliwic,
z nogi na noge ci piesi przestepuja jakby siku im sie chcialo,
oczka chytre , widac ze cos kombinuja. A cierpliwosc cwiczyc nie laska ?
Jakos samochody moga stac, setka ich stoi, az przy rondzie przy wiadukcie
sie konczy kolejka.
Obserwuj wątek
    • Gość: kierowca Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 19.07.06, 19:42
      ale jak babcie rozjedzie pociąg to kto winny? kolej albo i sm
      • jb.wroc Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK 19.07.06, 20:02
        Ci Nibystróżeprawa powinni zapobiegać niebezpieczeństwo, a nie czekać aż Pani
        Babcia wejdzie na tory! Jak kibole jadą w pociągu i robią zadyme, to nie ma
        żadnego Sokisty. To jest banda nieudaczników, robiących wyniki na spokojnych
        ludziach.
        • wro73 Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK 19.07.06, 20:09
          Co nie zmienia postaci rzeczy, że jak przejazd jest zamknięty to się na niego
          nie włazi...
          Zwłaszcza "starczym sprintem"
      • Gość: drok Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 09:26
        Sokiści to jebańcy, zamiast pilonwać złodziei to się czepiają porządnych ludzi
        K..rwym, Stare dziady
    • Gość: , Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 21:11
      Myślenie typowego oszołoma. W normalnych krajach nie do pomyślenia jest łamanie przepisów, choćby właśnie takich zdawałoby się nieuciążliwych. Dlatego na zachodzie nie ma tylu złodziei i powszechnego lekceważenia prawa. Jeden przejdzie na zielonym świetle, inny da czadu do drugiej w nocy za nic mając to, że ktoś może rano wstaje do pracy lub ma małe dzieci. Inny z kolei zapali ognisko na trawniku zasmradzając komuś mieszkanie czy dom. Ot typowe bizantyjskie zachowanie prostaczków.
      • Gość: ciekawe Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 12:24
        w UK wszyscy chodza na czerwonym swietle - to kraj przestepcow!
        • brody Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK 20.07.06, 13:21
          bo w UK można przechodzić na czerwonym świetle przez ulicę (czerwony sygnał
          jest tam ostrzeżeniem, że samochody mogą jechać), ale jak ktoś wpadnie pod
          samochód a było czerwone to jest to jego (przechodnia) wina
    • Gość: pan.wladza Musi byc porzadek IP: *.aster.pl 20.07.06, 12:12
      Osobiście także uważam, że należy bezwzględnie egzekwować reguły prawa.
      Przede wszystkim - babcia powinna czuć respekt przed funkcjonariuszami, po
      drugie, powinna wiedzieć, że kara jej nie ominie. To zelazne zasady w prawie i
      wieziennictwie. W szczególności mówię tutaj o drobnych przestępcach,
      cwaniaczkach, którzy tu spiratują film, tam wjadą na chodnik rowerem! I wypadek
      gotowy!!! A artyści chodzą w łachmanach!

Zastraszanie jest zresztą najlepszym sposobem na wprowadzenie porządku w
      społeczeństwie. Wiele już w ten sposób udało się naprawić! Polskę trzeba
      przecież uporządkować i zaprowadzić w niej czystość. Podobnie zresztą jak
      skuteczne jest łamanie karku dzieciom – jak słusznie zauważył poseł PiS
      Cymański. Gdyby wszystkie dzieci miały łamany obowiązkowo kark w dzieciństwie
      to w wieku emerytalnym na pewno nie dopuszczały by się czynów opisanych w wątku!

Jak wiadomo, łapanie niczego nie spodziewających się drobnych przestępców, to
      również najlepszy sposób na poprawienie statystyk policyjnych. A dlaczego
      policja ma mieć złe statystyki?! Tego mogą jej życzyć tylko nieżyczliwi i
      drobni przestępcy!

Dołączając swój głos do Pana Troglodyty, gratuluję stróżom prawa ich dzielnego
      postępku!

Pan, który z pobłażaniem wyraża się o drobnych przestępstwach, jak mniemam,
      także jest drobnym przestępcą i sam chciałby – między innymi poprzez taką oto
      promocję przestępczości na forum – ochronić swój proceder!... I niech lepiej
      zamiast pobłażać zastanowi się nad swoim życiem - czy jest ono moralne i zgodne
      z prawem!
    • Gość: Michał Nie rozumiecie IP: *.kom / *.os1.kn.pl 20.07.06, 12:27
      Tutaj chodzi o to, że nasze pieniądze marnotrawione są na łapanie babci
      sprzedającej marchewkę czy przechodzącej przez tory. A mordercy, złodzieje i
      gwałciciele, czy wandale ? Ale po co się narażać, skoro łapanie babci jest
      bezpieczniejsze ? I nie trzeba biegać, bo babcia nie ucieknie.
      Poza tym, nie piszcie mi o bezwzględnym egzekwowaniu prawa. Niech mi któryś z
      was powie, że nigdy nie złamał głupiego przepisu. Bo przepisy są, ale dużo z
      nich jest głupich i tyle.
      Kto z was nigdy nie przekroczył prędkości ?
      No i czemu nie mam przejść przez tory, skoro ani z lewej ani z prawej pociągu
      nie widać ? Postawa którą wy faworyzujecie jest postawą niewolnika, człeka
      uzaleznionego od urzędasa, przepisów i nakazów. Chcecie stworzyć człowieka,
      który będzie umiał żyć tylko nakazami i zakazami urzędniczymi ? Człowiek ma sam
      myśleć. Sam ma wiedzieć, że mimo tego iż szlaban jest podniesiony, warto spojżeć
      czy pociąg nie jedzie. Ale wy chcecie ludzi tego oduczyć. Myślicie że przepisy
      wszystko załatwią ?
      Nie bądźcie frajerami.
      • Gość: pan.wladza Precz z drobnymi bandytami! IP: *.aster.pl 20.07.06, 13:22
        Widze że bagatelizowanie sobie prawa ma większy zakres niż mogłoby sie wydawać.
        Kolego Michał: są pewne zasady, których należy przestrzegać. Nie po to
        wprowadza się prawo głosami przedstawicieli ludu, żeby potem z niego kpić, jak
        ta babcia albo rowerzyści jeżdżący nagminnie po chodnikach.

Jeśli wybrałeś sobie władzę, to po to żeby jej słuchać. Być karnym obywatelem,
        mającycm jakiś honor, prawdziwym Polakiema nie mazgajem. Wiadomo, czym się
        charakteryzuje Prawdziwy polak, a jeśli on nie ma tych cech to znaczy, że nie
        jest prawdziwym.

Nie tylko pieniądz się liczy. Liczą się zasady i ich egzekwowanie. Widzę,
        kolego Michale, że jeszcze dużo musisz się nauczyc, żeby dorosnąć do zycia w
        społeczeństwie, które jest dobrze zorganizowane, silne jak pięść.

No ale nie przejmuj się, wszystkiego można się z czasem nauczyć. Są ludzie,
        którzy rozwijają się i potrafią przyznać do błedów młodości - piękny przykład -
        v-minister kultury Jarosław Sellin, który porzucił błędy młodości, kiedy to
        przyłączył się do hipisów, rozwinął się we właściwym kierunku i teraz karnie
        tworzy monolit władzy. Więc naprawa jest możliwa. Wyleczenie się z
        indywidualizmu, przedkładnia fantazji nad dobro wspólne Polaków, oczyszczenie -
        tego Ci życzę.

• Gość: g625 Re: Precz z drobnymi bandytami! IP: *.Slowianska.k.pL 20.07.06, 21:18
          to moze niech egzekwuja zakaz postoju tam gdzie jest on z niebezpieczenstwem dla
          innych lamany? a moze niech wywoza lawetami tam, gdzie nie zostawiono 1,5 metra
          chodnika i matki z wozkami musza isc ulica?
        • Gość: Michał Re: Precz z drobnymi bandytami! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 21.07.06, 11:44
          > Jeśli wybrałeś sobie władzę, to po to żeby jej słuchać. Być karnym obywatelem,
          > mającycm jakiś honor, prawdziwym Polakiema nie mazgajem.
          ...
          > Widzę,
          > kolego Michale, że jeszcze dużo musisz się nauczyc, żeby dorosnąć do zycia w
          > społeczeństwie, które jest dobrze zorganizowane, silne jak pięść.

Sory, ale to mi wygląda na jakiś nazistowski bełkot. Oni byli dobrze
          zorganizowani, byli silnym i dumnym narodem....
          • Gość: pan.władza do kolegi Michała IP: *.aster.pl 22.07.06, 16:48
            > Sory, ale to mi wygląda na jakiś nazistowski bełkot. Oni byli dobrze
            > zorganizowani, byli silnym i dumnym narodem....

Kolego Michał!
            Nadużywanie słów "faszystowski" "nazistowski" stało się w tym kraju powszechne.
            Szczególnie pedalstwo, kiedy sie kwestionuje sens jego instnienia szasta
            słowami, których znaczenia nie rozumie.

Obraża praworządnych ludzi, którzy po prostu nie chcą żeby Polskę zaśmiecały
            jakieś śmiecie, będące przyczyną nieporządku. Umiłowanie swojego Narodu i
            Porządku to nie jest faszyzm.
          • jureek Re: Precz z drobnymi bandytami! 27.07.06, 09:21
            Gość portalu: Michał napisał(a):

> > Jeśli wybrałeś sobie władzę, to po to żeby jej słuchać. Być karnym obywat
            > elem,
            > > mającycm jakiś honor, prawdziwym Polakiema nie mazgajem.
            > ...
            > > Widzę,
            > > kolego Michale, że jeszcze dużo musisz się nauczyc, żeby dorosnąć do zyci
            > a w
            > > społeczeństwie, które jest dobrze zorganizowane, silne jak pięść.
            >
            > Sory, ale to mi wygląda na jakiś nazistowski bełkot. Oni byli dobrze
            > zorganizowani, byli silnym i dumnym narodem....

Oj, Michał, Michał - Twój komentarz rozśmieszył mnie jeszcze bardziej niż tekst
            pana władzy. No ale co się dziwić, że Michał satyry nie rozumie, jak pan
            prezydent też nie rozumie.
            Jura
        • Gość: blebleble Re: Precz z drobnymi bandytami! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.08.06, 16:24
          uważasz, że szlaban opuszczony przez 15 minut nie jest łamaniem prawa? W
          odpowiednich aktach prawnych ten czas (od zamknięcia szlabanu do przejazdu
          pociągu) jest określony i na pewno nie jest to 15 minut
      • Gość: mechanikEP09 Re: Nie rozumiecie IP: *.wroclaw.mm.pl 20.07.06, 20:56
        Nie wiem, kto tu i czego nie rozumie. Miałem kiedyś taką nieprzyjemność, że
        komuś się oberwało "ode mnie" przy 140 km/h za pomocą takiej pomarańczowej
        EP08-011 z poc. Ex. Udało się wyhamować na 600 m. Nie byłem oglądać imprezy za
        ostatnim wagonem. Dzięki, ale wolę jednak, żeby te babcie łapali też.
        • Gość: NIkAr86 Re: Nie rozumiecie IP: *.chello.pl 20.07.06, 21:15
          Niech kotś mi odpowie jaki jest sens zamykania przejazdu na 15 minut przed
          przyjazdem pociągu? Przecież faktycznie szlag może człowieka trafić jak mna tak
          stać jak debil przy pustym,zamkniętym przejeździe.Niech kolej najpierw o tym
          pomyśli,a potem łapie "przestępców".
      • truten.zenobi Re: Nie rozumiecie 21.07.06, 09:03
        > Poza tym, nie piszcie mi o bezwzględnym egzekwowaniu prawa. Niech mi któryś z
        > was powie, że nigdy nie złamał głupiego przepisu. Bo przepisy są, ale dużo z
        > nich jest głupich i tyle.

Postawa którą wy faworyzujecie jest postawą niewolnika, człeka
        > uzaleznionego od urzędasa, przepisów i nakazów.

to wzasadzie sedno problemu! biurwy chcą szczegółowo regulowac nam zycie a i
        prawda jest taka że organy ścigania są odważne tylko wobec spokojnych
        obywateli. A to wszystko prowadzi do bzdur gdzie za jakiś drobiazg jest się
        ściganm lub ciąganym po urzedach a niebezpieczni bandci są bezkarni.

ot taki mój ulubiony przykład kiedyś widiałem jak gościa na osiedlu spokojnie
        pijącego piwo w upalny dzień policja zatrzymuje i wlepia mu mandat ale w rynku
        we Wrocławiu bandior wymuszający pieniadze może liczyć na bewzkarność, stojąca
        niecałe 10 m od niego SM widząc całe zajście robi "w tył zwrot" i maszeruje na
        drugi koniec rynku.
        Ale zawsze znajdą sie jacyś debile (bo tego inaczej nie można nazwać!)
        którzy "bagatelizowanie" sobie głupiego prawa uznają za największe zło! To
        nieważne że prawo jest głupie i biurokratyczne, to nieważne że urzednik
        państwowy/organów ścigania go nadużywa, to nieważne że poważne przestępstwa nie
        są ścigane. Najważniejsze jest by szary obywatel slepo przestrzegał nawet
        najgłupszych przepisów! Tyle że nie jestesmy niewolnikami a urzędnicy naszymi
        panami!

A całe zło to właśnie bzdurne sprzeczne niejasne zbyt formalizujące życie
        przepisy! to właśnie one i postawa biurw państwowych prowadzi do tego że
        przeciętny obywatel przestaje szanowac prawo a co w konsekwencji prowadzi do
        tego że łamane są normy (nie tylko prawne) ważne i potrzebne.
        ale do zbiurwiałej łepetyny taka prosta prawda nigdy nie dotrze, co wiecej
        pewnie się nawet nad tym nie zastanowi bo tylko myśli jak podkreślić swoją
        rangę poszerzyć swoją władzę...

z innej beczki często jeżdzę do czech tam praktycznie nigdzie nie ma kas
        fiskalnych (podobnie jak w wielu innych krajach UE) Czyli nieprawdą jest że KF
        są wymogiem UE - skoro oni moga to my też.
        unich jak i w wiekszości krajów zdażają się małe i duże oszustwa na podatkach
        Czemu więc u nas praktycznie nawet w kiblach maja być KF a tam nie
        i tak przy okazji czemu u nich gospodarka (pomimo wielu zgrzytów) rozwija sie
        jednak o wiele szybciej niz u nas a i poziom zycia przeciętnego czecha jest
        wyższy niż u nas?
        • Gość: pan.władza Re: Nie rozumiecie IP: *.aster.pl 22.07.06, 16:42
          Kolega truten-Zenobi pisze:

> A całe zło to właśnie bzdurne sprzeczne niejasne zbyt formalizujące życie
          > przepisy! to właśnie one i postawa biurw państwowych

No właśnie! A kto ma oceniać czy przepis jest "bzdurny" czy "niebzdururny"?
          szary obywatel? Nie po to do rzadzenia wybierani są najlepsi, posiadający
          szerokie poparcie, żeby potem kwestionować ich opinie. To są liderzy opinii i
          specjaliści w danych dziedzinach. Jeśli szlaban jest zamknięty przez 15 minut,
          to widocznie tak musi być i nie wymyślono tego bez uzasadnienia.

Nie rozumiem, dlaczego to akurat Ty masz oceniac przepisy i decydować do
          którego sie zastosować a do którego nie ! ! !

A może to ja powinienem oceniać ?

Albo Pan Troglodyta, założyciel wątku?

Ale dlaczego akurat babcia?

Babcia już wybrała kartką wyborczą.

I bardzo dobrze wybrała!

Osobiście cieszę się, że prawo w naszym kraju od kiedy przy władzy jest partia
          Braci Kaczynskich, będzie surowo przestrzegane, i nie będzie już kpin z niego.

• truten.zenobi Ty tak na poważnie??? 22.07.06, 17:33
            > No właśnie! A kto ma oceniać czy przepis jest "bzdurny" czy "niebzdururny"?
            > szary obywatel? Nie po to do rzadzenia wybierani są najlepsi, posiadający
            > szerokie poparcie, żeby potem kwestionować ich opinie. To są liderzy opinii i
            > specjaliści w danych dziedzinach. Jeśli szlaban jest zamknięty przez 15
            minut,
            > to widocznie tak musi być i nie wymyślono tego bez uzasadnienia.

1 nie czuję się wcale gorszy ani od większości posłów ani od większości
            urzędników. Jakość stanowionego w polsce prawa jest najlepszym dowodem na to iz
            zawysokiego poziomu inteligencji to oni nie wykazują!!!
            2 jeżeli cały system prawny jest logiczny spójny i zasadny to przeciętny
            obywatel nie będzie się zastanawiał nad poszczególnymi normami tylko bedzie
            zakładał że sa dobre (ewentualnie bedzie starał się je zmienic zgodnie z
            zasadami)
            ale jeśli system prawny jest niespójny nielogiczny zawiły zbiurokratyzowany,
            jest wiele luk i kolizji norm prawnych to nikt normalny z góry nie zakłada że
            norma prawna jest dobrą regulacją co w konsekwencji prowadzi właśnie do tego że
            przestają być przestrzegane elementarne normy (nie tylko prawa)
            3 dlaczego urzędnicy boja się zdrowego rozsądku obywateli na jakiej podstawie
            twierdzicie że jesteście "najlepsi, posiadający szerokie poparcie"?
            4 dlaczego uważasz że np zamkniecie przejazdu na 15 min przed pociągiem jest
            OK? dlaczego zakaz picia piwa w miejcach publicznych jest OK? ....

> Nie rozumiem, dlaczego to akurat Ty masz oceniac przepisy i decydować do
            > którego sie zastosować a do którego nie ! ! !

1. bo znaczna część przepisów w tym kraju jest po prostu głupia
            2. bo jestem inteligentniejszy od przeciętnej biurwy (nawet tej z immunitetem)
            3. bo to ja znajduje się w konkretnej sytuacji i to ja bede ponosił wszelkie
            konsekwencje mojej decyzji (a nie jakaś ku.. za biurkiem)
            4. ...

> Osobiście cieszę się, że prawo w naszym kraju od kiedy przy władzy jest
            partia
            > Braci Kaczynskich, będzie surowo przestrzegane, i nie będzie już kpin z niego.
            :)))
            Wszak oni sami sobie z niego kpią!
            a poza tym mylisz pojęcia to, że jakaś babcia bedzie surowo ukarana za handel
            pietruszką bez stosownych zaświadczeń i pozwoleń to wcale nie oznacza że prawo
            będzie przestrzegane a bandyci surowo karani!
            jedyne co to państwo będzie bardziej represyjne wobec swoich obywateli a to
            jest zasadnicza różnica!!!
            ale pewnie jej nie rozumiesz

pozatym już raz tutaj było państwo policyjne i nawet pomoc "Wielkiego Brata"
            nic nie pomogła :P
            wiem że niektórym marzy się powrót do PRL ole dawnej władzy juz nie
            odzyskacie :P
    • Gość: pan.wladza Brawo dla Pana Troglodyty za założenie wątku IP: *.aster.pl 22.07.06, 16:57

Brawo i niech w calej Polsce, jak długa i szeroka zapanuje Porządek i
      prześladowanie oraz karanie przestępców. Ścisłemu dozorowi i obserwacji powinny
      podlegać również, a może PRZEDE WSZYSTKIEM tzw. drobni przestępcy. Babcie,
      kobiety, dzieci !!! Czy nie jest to dyskryminacja, jeśli służby porządkowe
      ścigają głównie mężczyzn, a babci dajmy na to chętniej pobłażają?!

Kobiety, dzieci, jak pisałem, także powinny czuć respekt i szacunek dla władzy
      oraz wlaściwego zorganizowania Narodu. Wszystkie zxbrodnie muszą zostać
      ukarane! I wtedy jeszcze bardziej warto będzie być Polakiem!!!
      • truten.zenobi Re: Brawo dla Pana Troglodyty za założenie wątku 22.07.06, 17:41
        > Kobiety, dzieci, jak pisałem, także powinny czuć respekt i szacunek dla
        władzy
        ... jak przed zomowcem w stanie wojennym!!!

NIE! prawo powinno być zespołem norm które w optymalny sposób regulują różne
        sytuacje
        NIE respekt i szacunek ale zdrowy rozsądek!!!!

to nie jest sztuka dla sztuki, ani nie obywatele są dla państwa ale państwo
        jest dla obywateli! urzędnik nie jest namiestnikiem władcy ale pełni słuzbe dla
        obywateli!

Na to co ty reprezentujesz to sie nigdy nie zgodze i bede łamał (wasze!!!!)
        prawo chociazby dla tego by podkreślić swoją niezaleznosc! :PP
        • Gość: pan.władza Re: Brawo dla Pana Troglodyty za założenie wątku IP: *.aster.pl 22.07.06, 18:44
          Truteniu-zenobi, widze ze Ty jesteś antydemokratą, bo nie wyobrażam sobie żeby
          zwolennik demokracji kwestionował zasadę wyborów większościowych w demokracji.

Babcia zagłosowała na partię PiS, żeby mieć większe poczucie bezpieczeństwa - i
          takie też ma. Wiadomo, że pan kierowca tego pociągu też może się czuć
          bezpieczniej, bo zadowolony, wiedząc że na straży bezpieczeństwa stoją
          odpowiednie służby, może jechać z uśmiechem na twarzy do przodu.

I Ty także, czując się całkowicie zabezpieczony w państwie powinieneś czuć się
          znaczeni lepiej. Może ten strach przed bezpieczeństwem to objaw jakiejs
          choroby? Walczy o Twoje dobro, bo Cie kocha jako Polaka, bo kocha Polskę i
          wszystkich Polaków. A jeśli Ty się z tymnie zgadzasz, no to pewnie Polakiem nie
          jesteś.

Nie rozumiesz także pewnych wartości, jak np. porzadku - czy jesteś może
          anarchistą, ktory łamie przepisy ideologicznie, a potem odmraża sobie uszy?
          Chlopcze, władza chce Cie bronić, i chce Twojego dobra, a Ty tak jej odpłacasz!?

Ale widzę, że u Ciebie do zrozumienia pewnych prawideł jeszcze daleko. Zamiast
          niegrzecznie odpisywać i wygadywać lewackie bzdury, otwórz umysł na Prawdę, bo
          ona jest tylko Jedna.
          Prawda jedyna, nie 'zdrowy rzsądek', który raz podpowiada ci to a raz co
          innego, zupełnie innego!!!

Mam nadzieję, że przez tych kilka kolejnych lat, kiedy przy sterze są ludzie
          prawi, władza pozwoli Ci poznać i zrozumieć wartości i pozwoli otrząsnąć się z
          tej lewackiej choroby na którą cierpisz - bo to na szczęście jest uleczalne!

• truten.zenobi Re: Brawo dla Pana Troglodyty za założenie wątku 22.07.06, 19:41
            > Truteniu-zenobi, widze ze Ty jesteś antydemokratą, bo nie wyobrażam sobie
            żeby
            > zwolennik demokracji kwestionował zasadę wyborów większościowych w
            demokracji.

nie jestem ani zwolennikiem ani przeciwnikiem demokracji jako takiej za to
            uważam że "do dekmokracji trzeba dorosnąć" i pozatym biurokracja i korupcja to
            nie demokracja

> A jeśli Ty się z tymnie zgadzasz, no to pewnie Polakiem nie
            > jesteś.

masz rację nie uważam się za polaka...

> ...takie też ma. Wiadomo, że pan kierowca tego pociągu też może się czuć
            > bezpieczniej, ...

zasadnico w kwesti przejazdu masz rację tyle że pewnie wystarczył by jeden
            funkcjionariusz a i dobrze by było gdyby także zainteresował sie dlaczego
            przejazd jest zamykany na 15 min a nie na 5 (jak na innych trasach) i wymógł na
            zwierzchnikach PKP odpowiednie zmiany!
            pozatym z tego co widze nasza dzielna policja jak i SM zwykle unika podjęcia
            interwencji w przypadkach powaznych przestępstw za to sa bardzo odważni wobec
            sprawców drobnych wykroczeń.

> Nie rozumiesz także pewnych wartości, jak np. porzadku - czy jesteś może
            > anarchistą, ktory łamie przepisy ideologicznie, a potem odmraża sobie uszy?
            > Chlopcze, władza chce Cie bronić, i chce Twojego dobra, a Ty tak jej
            odpłacasz!

"chłopcy to u szewca szpilki prostują.."
            Jak by władza chciała faktycznie mego dobra to nie rozpie..ła by gospodarki,
            ścigała przestępców, nie "przejadała" pieniędzy na szkolnictwo, naukę służbę
            zdrowia ratownictwo infrastrukturę itd
            nie jestem anarchista tylko liberałem (ale dla Ciebie pewnie nie ma różnicy)
            sedno różnicy miedzy nami to stosunek państwo obywal. jak rozumiem wg. Ciebie
            obywatele powinni służyc państwu a wg mnie to państwo ma służyc obywatelom
            (dzięki ekonomii skali synergi itp.) inne państwo nie jest mi potrzebne

>..potem odmraża sobie uszy
            nie! nazłość nie odmrożę sobie uszu ale tam gdzie nie(!) będe działał na szkodę
            innych obywateli tam bedę się kierował tylko własnym interesem..

> Ale widzę, że u Ciebie do zrozumienia pewnych prawideł jeszcze daleko.

to mnie oświeć! bo tak mi się zdaje że tak naprawdę Ty sam ich nie rozumiesz!
            wszak w poprzednim wpisie zadałem pytanie o sens pewnych zakazów czemu więc sie
            nie wykazałeś???
            możesz np. przybliżyć mi termin "lewak"
            bo jak narazie rozumiem że jest to ktoś kto niezgadza się z Twoją opinią (lub
            opinią innych narodowo socjalistycznych katlików)

> Zamiast niegrzecznie odpisywać

niegrzecznie bo Ciebie nie lubię (podobnie jak wiekszości faszystów,
            biurokratów, fanatyków,...)

> otwórz umysł na Prawdę
            mówisz jak fanatyk albo sekciarz

> Prawda jedyna, nie 'zdrowy rzsądek', który raz podpowiada ci to a raz co
            > innego, zupełnie innego!!!

nie oceniaj wszystkich po sobie!
            mój zdrowy rozsądek nie podpowiada mi "raz[..] to raz co
            > innego, zupełnie innego!!!"

> Mam nadzieję, że przez tych kilka kolejnych lat, kiedy przy sterze są ludzie
            > prawi,

i ty w ich prawość wierzysz??? ROTFL!! :))
            Wy warszawiacy macie nieźle...

władza pozwoli Ci poznać i zrozumieć wartości i pozwoli otrząsnąć się z
            > tej lewackiej choroby na którą cierpisz - bo to na szczęście jest uleczalne!

jak bym słyszał retoryke PRL! Oni też chcieli bym "zrozumiał wartości"
            • truten.zenobi by nie szukać daleko... 23.07.06, 16:13
              truten.zenobi napisał:

> pozatym z tego co widze nasza dzielna policja jak i SM zwykle unika podjęcia
              > interwencji w przypadkach powaznych przestępstw

a to dzisiaj przeczytałem:
              miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35771,3489017.html
              tak państwo polskie (słuzby odpowiedzialne za nasze bezpieczeństwo) dba o
              swoich obywateli...

i co pisek rządzi a bandyci ja byli tak są bezkarni! dałeś sie ... naprać na
              propagandę - ile ty masz lat? dosłownie jak dziecko!

• Gość: pan.władza Na szczescie nasz Kaczyński już w Warszawie zrobił IP: *.aster.pl 23.07.06, 19:20

porządek! ! !

Miejmy nadzieje, że i we Wrocławiu oraz w Całej Polsce, dzięki partii Braci
                Kaczyńskich, sytuacja zmieni się na lepszą.

Lech Kaczyński, patriotyczny prezydent w Warszawie zaprowadził już porządek, co
                mogli obserwować wszyscy mieszkańcy na własne oczy i wciąż obserwują. To, że we
                Wrocławiu jeszcze nie jest najlepiej, to tylko kwestia tego, że wspaniałych
                zmian nie można wprowadzać z dnia na dzień.

Otóż w Warszawie efekty pracy są już widoczne! ! ! Na ulicach, od kiedy stery
                przejął prezydent Kaczyński, krąży 10 razy więcej patroli policyjnych! ! !
                Dosłownie na każdym rogu spotkać można policjantów! ! !

Jeśli ktoś jest drobnym przestępcą, to może mieć pewność, że natknie się na
                policje! ! ! Oni już się boją! ! ! Strach to doskonała broń przeciwko tego typu
                cynicznym kpinom z prawa.

Przede wszystkim - poczucie bycia pod nieustanną kontrolą - to także
                niesłychanie skuteczne. Policja stołeczna, kiedy w ratuszu zasiadał właściwy
                Prezydent zwiększyła normę dzienną wylegitymowań ze sprawdzeniem, czy
                przechodzień nie widnieje w rejestrze poszukiwanych.

Szczególnie ostro traktowani są młodzieńcy - np. ubrani na panków, anarchistów
                i "zakamuflowani" w strojach studneckich. To najcześciej zwykli przestepcy -
                przechodza przez jezdnię na czerwonym, maja pirackie programy w komputerach, na
                rowerach jeżdzą po chodnikach, zakłócają spokój publiczny hałasując nocą... A
                to tylko początek listy przestępstw.

Ideałem byłoby legitymowanie i kontrolowanie wszystkich mieszkańców co najmniej
                raz w miesiącu, ale to jest oczywiśćie ideał, który trudno tak szybko osiągnąć.
                Ważne, zeby obywatel nie czuł się bezkarny i czuł na sobie oko odpowiednich
                służb - nawet w domu.

Wówczas zanim dokona jakiegoś drobnego przestępstwa, trzy razy się
                zastanowi! ! !

Wizyty policjantów w domach. To także skutkuje!

I jeszcze, piękna akcja policji, mająca na celu zachęcenie mieszkańców do
                współpracy - do składania doniesień. Jeśli widzisz drobne przestępstwo, pomóż
                policji! Nie wstydź się! To dla dobra Narodu i dla podniesienia bezpieczeństwa!
                Jeśli coś dzieje się blisko Ciebie - np. jesli przestępstwa dopuszcza się twoja
                babcia - to pomóż policji i zawiadom ją o niepokojącej sytuacji! ! ! Może o tej
                babci zawiadomili kierowcy stojący przed szlabanem? To byłby ideał! ! !
                Przecież służby nie mogą być wszędzie! Cudownie by było gdyby mogli liczyć na
                czujny wzrok swoich sprzymierzeńców w Narodzie! I gdyby cały Naród bohatersko
                współpracował.

Najgorszą plaga w Warszawie są cykliści! I z nimi Prezydent także podjął
                zdecydowaną walkę. Patrole zganiają rowerzystów z chodników, zatrzymują,
                legitymują. Człowieku, czy Ty widziałeś kiedyś masę krytyczną i ile zamieszania
                jest wówczas w mieście? Obywatele w swoich samochodach nie mogą spokojnie
                dojechać do domów bo po ulicach jadą bezczelni cykliści!

Wyobraź sobie, truteniu, że wiekszość cyklistów w Warszawie nawet nie wie, że
                jazda po chodnikach jest zabroniona! Są to bezczelni, cyniczni szydercy - w
                większości przestępcy, którzy naigrywają się z władzy. Trzeba z nimi walczyć i
                zdecydowanie stawiać czoła ich przestepczości. Łamać im karki, skoro w
                dzieciństwie rodzice dostateczne się nimi nie zaopiekowali i zaniedbali
                staranne wychowanie ze złamaniem karku włacznie!

• truten.zenobi czy ty aby nie jesttes zwolennikiem PO i kpisz sob 23.07.06, 19:46
                  ... sobie z kolegów z PIS?

> Lech Kaczyński, patriotyczny prezydent w Warszawie zaprowadził już porządek,
                  co
                  >
                  > mogli obserwować wszyscy mieszkańcy na własne oczy i wciąż obserwują.
                  > we To, że
                  > Wrocławiu jeszcze nie jest najlepiej, to tylko kwestia tego, że wspaniałych
                  > zmian nie można wprowadzać z dnia na dzień.

nie ładnie nie ładnie!!!
                  _______________________________________________________________

> Szczególnie ostro traktowani są młodzieńcy - np. ubrani na panków,
                  anarchistów
                  > i "zakamuflowani" w strojach studneckich.

ciekawe czy równie czesto "legitymuja" skinów faszystów kiboli... pewnie nie

> na rowerach jeżdzą po chodnikach, [..]A to tylko początek listy przestępstw.

A co jest złego w jeździe (normalnej) rowerem po chodniku jesli nie ma ścieżek
                  rowerowych??? i moze mi kolega podać odpowiedni paragraf KK bo coś mi się zdaje
                  że kolega ciutek niedouczony...

> Ideałem byłoby legitymowanie i kontrolowanie wszystkich mieszkańców co
                  najmniej
                  > raz w miesiącu, ale to jest oczywiśćie ideał, który trudno tak szybko
                  osiągnąć.
                  > Ważne, zeby obywatel nie czuł się bezkarny i czuł na sobie oko odpowiednich
                  > służb - nawet w domu.

ale obywatelom to sie nie podoba i czasy KGB UB SB się skończyły! ja wiem marzy
                  Ci się powrót do pracy...

> I jeszcze, piękna akcja policji, mająca na celu zachęcenie mieszkańców do
                  > współpracy - do składania doniesień. Jeśli widzisz drobne przestępstwo, pomóż
                  > policji! Nie wstydź się! To dla dobra Narodu i dla podniesienia
                  bezpieczeństwa!

tak sie składa koleś że próbowałem i to nawet parokrotnie i zostałem "olany"
                  ale się nie zrażam tyle że przy każdej okazji przypominam że w polsce nie jest
                  najwiekszym problemem znieczylica jak próbuja nam wmówic media i policja i SM
                  ale bierność organów ścigania (a może nawet korupcja toczaca te słuzby!)

> Jeśli coś dzieje się blisko Ciebie - np. jesli przestępstwa dopuszcza się >
                  > twoja babcia - to pomóż policji i zawiadom ją

to ideały faszysmu i stalinizmu donoszenie na swoich bliskich! domyślam sie że
                  faszysta nie jesteś!

> Naród bohatersko współpracował.
                  ... dla dobra ukochanego przywódcy...

> Wyobraź sobie, truteniu, że wiekszość cyklistów w Warszawie nawet nie wie, że
                  > jazda po chodnikach jest zabroniona!
                  no tak nie do końca ale pewnie znasz odpowiednie paragrafy??? :))

a tak przy okazji myśle że każda osoba w tym kraju jadąca spokojnie chodnikiem
                  może powoływać sie na art. 15 i 16 kodeksu wykroczeń :P

-------------------------------------

wiesz co chyba jesteś faktycznie przeciwnikiem PIS'u i pragniesz ich
                  zdyskredytować i osmieszyć
                  • Gość: pan.władza do przodu! IP: *.aster.pl 23.07.06, 21:51
                    Nie kpię tylko opisuję fakty i sukcesy. W Warszawie już tak jest. A Ty mi
                    pewnie nie wierzysz - bo trudno jest uwierzyc w taki sukces, w takie bezbłędne
                    działanie policji. Wkrótce tak będzie i w Całej Polsce.

Jeśli masz coś na sumieniu, to już zacznij sie bać.

Mam nadzieję, że policja, która Cie napotka, nie będzie wdawała się z Tobą w
                    dyskusje na temat zdrowego rozsądku. Oni na szczęście nie roztrzasaja się nad
                    takimi drobiazgami i przede wszystkim przyświeca im idea uporządkowania Narodu.
                    Naród musi byc czysty i przykładny, żeby nikt nie musiał sie wstydzić dajmy na
                    to za babcie-Polkę przełażące przez tory lub za studentów zakłócających
                    śpiewami spokój nocny Polaków.

• truten.zenobi Re: do przodu! 24.07.06, 06:50
                      nie chodziło mi to czy bujasz czy mówisz prawdę ale o styl wypowiedzi...

> Mam nadzieję, że policja, która Cie napotka, nie będzie wdawała się z Tobą w
                      > dyskusje na temat zdrowego rozsądku.
                      ja tez jak trafię na jakiegoś popie..ńca to nie bedę się wdawał z nim w
                      dyskusje tylko niech kieruje sprawę do sadu i tyle...
                      dyskutowac to mogę sobie z Tobą tutaj a nie z policjantem - on ma stać na
                      straży przestrzegania prawa a nie jego nadurzywać
                • truten.zenobi "odmieńcy" nie sa dla ciebie zagrożeniem! 23.07.06, 20:03
                  Dla ciebie głównym problemem jest odmiennosc
                  To że ktoś ma irokeza a nie grzeczna fryzurę, ubiera się jak chce a nie w
                  mundurek, woli rower niz samochód....

napewno masz rację nie powinno sie tolerowac drobnych przesrtępst ale
                  odmiennosc nie jest przestępstwem!

człowieku to się nazywa ksenofobia i to cieżkie stadium. idź do psychologa może
                  Tobie troche pomoże. nie musisz czły czas się bać, "odmieńcy" nie sa dla ciebie
                  zagrożeniem!
                  • Gość: pan.władza co się kryje pod irokezem? IP: *.aster.pl 23.07.06, 22:05
                    > To że ktoś ma irokeza a nie grzeczna fryzurę

Nie czarujmy się. Co kryje sie za irokezem - wiadomo. Przytocze tutaj piękny
                    przykłąd wiceministra kultury Sellina, który dał nieoceiony dowód, że patologie
                    jednak
                    są uleczalne. Nieodpowiedzialna rewolucja seksualna, kryzys ważnych instytucji
                    społecznych (przede wszystkim rodziny), rozluźnienie norm moralnych i
                    cywilizacja śmierci ogólnie mówiąc - to się kryje za długimi włosami i
                    koralikami niby tak pięknymi.

Policja ma znakomitą intuicję jeżeli chodzi o rozpoznawanie tego typu
                    indywiduów.

A z rozluźnienia umiejętności krytycznej oceny sytuacji powienieneć sam się
                    leczyć. Tacy jak Ty są zakałą, która jest powodem wszelkiego zła w Polsce - to
                    Ciebie trzeba leczyć.

• truten.zenobi Re: co się kryje pod irokezem? 24.07.06, 07:07
                      > Nie czarujmy się. Co kryje sie za irokezem - wiadomo.

no właśnie nie wiadomo! a napewno Ty nie wiesz!
                      przypuszczam jednak iż bliższy jest Ci przeciętny pijak obszczymórek który
                      przepija swoja pensje/zasiłek urządza nocne awantury...

bo jak widze to tylko czepisz a się tylko okreslonej "grupy postaw" tradycyjne
                      polskie piekiełko ci nie przeszkadza, tako samo faszyćsi czy fanatycy
                      religijni...

Wiesz purysci i legalisci wcale mi nie przeszkadzają ale Ty jeseś tylko obłudna
                      dewotą i pewnie nawet nie widzisz różnicy..

> Tacy jak Ty są zakałą, która jest powodem wszelkiego zła w Polsce

"Z Twoich ust miło mi to słyszeć" Ale dokładnie to samo myśle o ludziach
                      podobnych Tobie.
                      Ale nie martw sie moze niedługo wszyscy myślący ludzie wyjada z polski i
                      bedziesz miał swój "porzadek i wymarzony ład"

• truten.zenobi legalista a dewota - prościej sie nie da... 24.07.06, 07:54
                        są w e Wrocławiu dwa skrzyżowania ze światłami obok akademików gdzie ruch jest
                        niewielki i powiedzmy pl 1 maja (jpII) gdzie w godzinach szczytu czesto
                        dochodzi do "zablokowania skrzyżowania"

jak sadzisz gdzie cześciej jest policja? nie wiesz? to pomyśl gdzie Ty byś
                        czatował na studentów przebiegających na czerwonym!? i właśnie tam patrol
                        policji bardzo czesto potrafi spedzić pół dnia. Na pl. 1 maja nigdy ich nie
                        widziałem (chociaz tam jestem 100 x cześciej)

legalista by zadbał by policja kontrolowała wszystkie skrzyżowania ale także by
                        cześciej była tam gdzie jest bardziej potrzebna...

Czyli codziennie w godzinach szczytu na 1 maja a od czasu do czasu obok
                        akademików by "przypomnieć" studentom co oznacza czerwone swiatło.
                        jednak nasza policja (a niewierze że inaczej jest w Twojej pipiduwie) woli stać
                        tam gdzie jest łatwy zarobek chociaż wykroczenie niesie ze soba małe zagrożenie
                        dla innych
    • Gość: wic jaki kraj taki przejazd IP: *.chello.pl 23.07.06, 22:49
      kiedyś spędziłem na tym przejeździe ok 30min! takie rzeczy nie zdarzają sie
      nawet w afryce (bo tam koleje żelazne są słabo rozwinięte;) ) podróżowałem
      trochę po świecie i nie wszędzie są wiadukty, czy tulene przenoszące intensywny
      ruch w takich miejscach. Jednak np. w takich USA przed przejazdem pociąg
      spowalnia, rogatki opuszczają sie dosłownie na 15- 20 sekund przed wjazdem
      pociągu, a nie na 5-10 min wcześniej, po przejechaniu pociągu szlaban
      podnoszony jest natychmiast- w efekcie stoi się jak na światłach i nikt nie
      łamie prawa przechodząc "pod szlabanem" czy wjeżdzając niczym kamikadze w
      trakcie opuszczania rogatek.
      Tak jest praktycznie wszędzie w polsce, kilka dni temu jechałem do wjazdu na
      autostradę "wrocław wschodni" na trasie, oprócz tragicznej nawierzchni, jest
      świeżo wyremontowany przejazd kolejowy, ma nowe rogatki- tylko do połowy
      szerokości jezdni. PO przejechaniu pociągu przez 10 min rogatki były nadal
      opuszczone- skrajnie zirytowani kierowcy ruszyli więc przez przejazd przy
      opuszczonych rogatkach. Czy pociąg w końcu nadjechał? pewnie tak, ale o której
      tego nie wiem- także złamałem prawo i objechałem przeszkodę.
      Jaki z tego wniosek?
      aby budować państwo prawa i szacunek wobec prawa potrzebne są racjonalne (nie
      sprzeczne ze zdrowym rozsądniem) regulacje. Tych brakowało w polsce przez
      dłuugi czas i nadal, jak się okazuje brakuje. Zamiast zreorganizować system
      sterowania ruchem pociągów, tak aby np. nie paraliżował on ruchu na
      sołtysowicach/ karłowicach/ psim polu nieraz na odcinku od czajkowskiego do
      wiaduktu za Koroną wlepia się ludziom kary. TO tylko wzmacnia przekonanie, że
      ten kraj jest chory i nigdy zdrowy już chyba nie będzie i że czas stąd spier...
      tam gdzie na szlabanie stoi się jak na dłuższej zmianie świateł.
      • truten.zenobi Re: jaki kraj taki przejazd 24.07.06, 07:22
        dodajmy jeszcze do tego że czasem zapomina sie kolejarzom zamknac szlabany...

to bedzie pełniejszy obraz tego co sie tu wyrabia...

• Gość: ramoon Re: jaki kraj taki przejazd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.06, 07:54
          ...bo i w przypadku zamkniecia o 15min za wczesnie jak i kiedy zapomniano
          zamknac szlaban kolej tak naprawde nie wie kiedy,i jak szybko,w ktorym kierunku
          pociag przejedzie...rytualy
          • truten.zenobi Re: jaki kraj taki przejazd .:)) n/t 24.07.06, 19:29
            • Gość: p.w. Masz cos na sumieniu? IP: *.aster.pl 27.07.06, 08:02

Dobra wiadomosc dla zmartwionych wrocławian. Zła - dla bezczelnych starych bab.

Juz wkrotce nowa ustawa o policji, ktrora ma podniesc wyniki tej organizacji
              dobra publicznego.
              W jaki sposob? Ciekawe... Moze tak jak tu, gdzie sie juz udalo wprowadzic
              wyzsze normy wylegitymowan obywateli i odwiedziny policji w domach?

Zyczmy PiS sukcesu na jej sciezce do kontroli nad wszystkimi obywatelami w
              CALYM kraju!

A ty, truteniu, juz gromadz materaialy, ktore pozwola Ci udowodnic swoja
              niewinnosc!

Zakończę bardzo mądrym stwierdzeniem posła Cymańskiego (PiS): Kto nie ma nic na
              sumieniu, to ten sie nie boi.

• Gość: p.w. Babcia na pewno beknie? IP: *.aster.pl 27.07.06, 08:04
                PS. A propos - czy ktos wie jakie zmiany wprowadza ta ustawa?
                Moze sie podzieli?
              • truten.zenobi Re: Masz cos na sumieniu? tak! jestem wolnym człow 30.07.06, 07:27
                tak! jestem wolnym człowiekiem

co jak rozumiem przeciętny stalinowiec nie może tego ścierpieć! :(

a bać się też nie mam czego przeżyłem PRL przeżyje i PRL-bis...

a liczba kontroli przeciętnych obywateli nie podniesie bezpieczeństwa - to
                tylko zmarnowane środki

Dziwi mnie tylko Twoja wiara w cuda
                nie znajdujesz żadnych argumentów na poparcie swoich tez i chcesz swój punkt
                widzenia wszystkim narzucić na siłę

> Zakończę bardzo mądrym stwierdzeniem posła Cymańskiego (PiS): Kto nie ma nic
                > na sumieniu, to ten sie nie boi.

ani to mądre ani nowe tak samo gadali stojący na straży byłego ustroju. ale cóz
                skoro macie takich idoli

• Gość: pan.w. Re: Masz cos na sumieniu? tak! jestem wolnym czło IP: *.aster.pl 03.08.06, 22:32
                  > co jak rozumiem przeciętny stalinowiec nie może tego ścierpieć! :(

No właśnie.
                  Najgorsze jest to ze Wy porównoujecie nas do PRL. Chcecie uderzyć nas w
                  najczulszy punkt, podczas, kiedy to własnie My jesteśmy od porównywania do PRL
                  i wyśledzania, kto w jaki układ z nimi wszedł. Podczas kiedy to właśnie Wy Wy -
                  towarzysze!, chciałoby sie dodać, macie te peerelowskie ciągoty. Przecież to od
                  razu widać: ten brak moralności to jest najbardziej charakterystyczna cecha
                  wszystkich peerelowców, partyjniaków, cyklistów, żydów. Ciągłe gadanie o
                  wolnośći, a przecież wolność jest tylko wtedy ważna, kiedy porusza się w sciśle
                  określonych granicach wyznaczonych zasadami moralnośći - nie muszę dodawać -
                  chrześcijańskiej. Ale wy tego nie rozumiecie. Ot co.

• truten.zenobi Re: Masz cos na sumieniu? tak! jestem wolnym czło 04.08.06, 11:05
                    nie porównuję was do słuzalców prl tylko stwierdzam fakt że wielu z was z tych
                    kregów się wywodzi...

co oczywiscie widać po Twoich ciągotach do kontrolowania i "recznego sterowania"

Ciągłe gadanie o
                    > wolnośći, a przecież wolność jest tylko wtedy ważna, kiedy porusza się w
                    sciśle
                    >
                    > określonych granicach wyznaczonych zasadami moralnośći

z tym w zasadzie się zgadzam. by wolnosć jednostki sprzyjała rozwojowi
                    społeczeństwa jednostki muszą reprezentowac odpowiedni poziom nie tylko moralny
                    (w prawdziwym tego słowa znaczeniu - a nie znaczeniu jakie wy nadajecie)

ale Tobie chodzi o coś innego "moralnośći - nie muszę dodawać -
                    > chrześcijańskiej."
                    Czyli jak rozumiem jest to moralnośc dwulicowa, obłudna i zakłamana. moralnosć
                    ludzi którzy wszelkich odmieńców (nie tylko w wierze) by eksterminowali lub
                    siła narzucali jedynie słuszna wiarę (na podstawie tego co KK wyprawiał na
                    przestrzeni wieków)
                    (a tak na marginesie nie wiem czy zwróciłeś uwage ale to co napisałeś jawnie
                    jest sprzeczne z nauczaniem JPII - a pewnie uważasz się z a wzorcowego
                    katolika )

dlatego też myślę że ludziom PRL tak blisko jest do wynaturzeń wiary
                    chrześciańskiej i dlatego tak szybko zmienili "barwy klubowe".
                    Jednak w dalszym ciagu prowadzicie tą samą polityke która doprowadziła do
                    upadku ekonomicznego i politycznego PRL. jak widać analiza własnych błedów nie
                    jest waszą mocna stroną

widzisz prawda jest taka iż w polsce ngdy (no może w 89 w jakims stopniu) nie
                    doszli do władzy liberałowie. za to cały czas rzadą polską biurokraci.

problem, wracając do wątku dyskusji, polega na tym że organa ścigania tak
                    naprawdę z jednej strony są bezradne wobec powaznych przestępstw i wrecz
                    unikają ścigania naprawdę niebezpiecznych przestepców a z drugiej strony
                    pojawiają się głosy podnoszące potrzebę większego kontrolowania obywateli.
                    tak więc coraz większe zasoby będa angarzowane w kontrolowanie obywateli a
                    ponieważ zasoby są ograniczone to jeszcze mniej będzie się zajmować ściganiem
                    przestępstw.
                    a wzrost przestępczości nie powoduja niskie kary ale właśnie brak
                    nieuchronności kary (czyli brak skutecznego scigania!). tak wiec to co Ty (wy)
                    proponujesz prowadzi tylko i wyłącznie do wzrostu biurokracji z jedne strony i
                    wzrostu przestepczości z drugiej.
                    i tylko nie mów mi ze teoretyzuje bo właśnie cos takiego można ogladać od dawna
                    w polsce!
                • Gość: pan.w. Re: Masz cos na sumieniu? tak! jestem wolnym czło IP: *.aster.pl 03.08.06, 23:31
                  > Dziwi mnie tylko Twoja wiara w cuda
                  > nie znajdujesz żadnych argumentów na poparcie swoich tez i chcesz swój punkt
                  > widzenia wszystkim narzucić na siłę

Bo tez i nie chodzi o argumenty. W pewnych sprawach nie ma dyskusji. W sprawach
                  pryncypiów np. co jest dobre dla człowieka (życie) i dla społęczeństwa
                  uporządkowanego (posłuszenstwo).

I znowu kłania się spuscizna lewakoanarchizmu peerelowskiego - Wy byście
                  chcieli tylko dyskutować, ze wszystkim dyskutować. Kiedy są zasady to z nimi
                  też dyskutować. Z wszystkim. Amen.

• truten.zenobi Re: Masz cos na sumieniu? tak! jestem wolnym czło 04.08.06, 11:10
                    > Bo tez i nie chodzi o argumenty.

To wiem! swoje bzdury możesz narzucić tylko siła bo nikt myslący na to się nie
                    zgodzi!

Wy byście
                    > chcieli tylko dyskutować, ze wszystkim dyskutować. Kiedy są zasady to z nimi
                    > też dyskutować.

ale zrozum to co proponujesz to nie "zasady" to wizja państwa totalitarnego,
                    i wcale nawet nie zamierzam o tym dyskutować poprostu na to się nie zgadzam!

dyskutować z Tobą moge o jakiś konkretnych rozwiązaniach
                    • truten.zenobi nie zamierzam dyskutować, poprostu się nie zgadzam 04.08.06, 18:34
                      ale pozostaje pytanie otwarte
                      Czy faktycznie jesteś zwolennikiem PIS'u?
                      Bo jak na razie to potrafisz skutecznie zniechecać i "obrzydzać" tę partię

czy może jesteś wrednym zwolennikiem PO, który za cel postawił sobie odstraszyć
                      ewentualnych zwolenników i niezdecydowanych, udając karykaturę krzyżówki
                      starego stalinowca z neofaszystą i fanatykiem religijnym?

ps
                      jeśli jakieś zachowanie jest dobre to jest i racjonalne jego wyjaśnienie, jeśli
                      coś jest bzdurą to wtedy mówi się o moralności, honorze, zasadach, itp.
              • truten.zenobi dlaczego boisz się zwykłych ludzi? 30.07.06, 08:37
                dlaczego przeszkadza Ci że się bawią, mają własne zdanie i pomysł na życie, że
                mają swoje sfery prywatności?

oczywiście podstawą wszelkich Twoich teorii jest to iż to właśnie Ty będziesz
                władzą i kontrolował innych a nie że bedziesz szarym obywatelem i będziesz
                podlegał kontroli.

Widać w "największej wiosce nowoczesnej europy" władza udeżyła Ci do głowy..
                tylko pamietaj za 3 lata zmiana :D ;PP
                • Gość: p.wladza Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? IP: *.aster.pl 06.08.06, 21:53
                  > Widać w "największej wiosce nowoczesnej europy" władza udeżyła Ci do głowy..

"W tym mieście bedzie tak jak ja chcę, żeby było" - ówczesny w-ce prez. Andrzej
                  Urbański.

Jeśli dochodzi sie do wladzy to po to, żeby rządzić. Dyskutować możesz sobie ze
                  swoimi kolegami na siłowni. Władza nie może się rozdrabniać na rozmowy z Tobą,
                  Twoimi kolegami i na pytanie ich się, czy miło zaczął im się dzień.
                  • truten.zenobi Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? 06.08.06, 22:17
                    oczywiście władza nie musi dyskutować z szarymi obywatelami ale musi się liczyć
                    z ich opiniami

nie wiedzieli o tym politycy UW, AWS, SLD i zdaje się że wy równiesz nie
                    przyjmujecie do wiadomosci więc już teraz radze zakładać nową partię na
                    przyszłe wybory :P

A tak poza tym urzednicy mają tyle władzy na ile im ciemni ludzie pozwolą, w
                    cywiwilizowanych krajach urzednicy pełnią słuzbę(!)

> swoimi kolegami na siłowni.
                    nie oceniaj wszystkich po sobie..
                    • Gość: pan.w. Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? IP: *.aster.pl 06.08.06, 23:16
                      > cywiwilizowanych krajach urzednicy pełnią słuzbę(!)

"cywilizowanych" to chyba od cywilizacji śmierci nazywasz;

Wasz podstawowy błąd w myśleniu wynika z tego, że Wy jesteście tak podejrzliwi
                      i nieufni w stosunku do władzy. Otóż podstawowy Wasz błąd polega na tym, że nie
                      chcecie zaufać władzy we wszystkim, co ona dla Was robi. Władza chce dla Was
                      dobrze, nawet jeśli Wam się wydaje, że chce dla Was źle. Przekonacie się, że
                      wygnanie wszystkiego zła z Polski i likwidacja wrogów oraz rozprawa ze złem
                      moralnym w efekcie wyjdzie Wam na dobre. Nie bójcie się wojny ze złem wszelkiej
                      maści - moralnym, politycznym, gospodarczym złem. Ale jeśli Sami jesteście
                      złem - to się bójcie.

• truten.zenobi Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? 07.08.06, 07:21
                        > "cywilizowanych" to chyba od cywilizacji śmierci nazywasz;

a co to jest "cywilizacji śmierci" bo nie wiem a nsama nazwa mi sie z
                        chrześciaństwem kojarzy...

> Wasz podstawowy błąd w myśleniu wynika z tego, że Wy jesteście tak
                        podejrzliwi
                        > i nieufni w stosunku do władzy.

to nie bład! błędem jest ufność wobec władzy zwłaszcza w Polsce. wybacz ale
                        jakoś nigdy na braku zaufania do władzy źle nie wyszedłem a wręcz przeciwnie ...
                        i to właśnie jest podstawowy "ból" zycia w Polsce "władza" nie dba o dobro
                        obywateli a wręcz przeciwnie.
                        I wcale mi się nie wydaje ja to wiem i mam na to (codzienne) dowody że władza
                        ma nas "głęboko w d.."
                        moze faktem jest że wcale nie chce dla nas źle "z czystej zawiści" ona poprostu
                        tak robi w swoim (urzedniczym) interesie
                        (i nieważne czy "u steru" jest UW-ZChN, AWS, SLD, czy PIS)

ps
                        nie zwracaj sie do mnie per "wy" bo królem nie jestem ;)
                        a i pewnie w odróznieniu do Ciebie eprezentuje tu tylko i wyłacznie swoja
                        własna osobę
                        • Gość: pan.w. Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? IP: *.aster.pl 07.08.06, 08:56
                          > błędem jest ufność wobec władzy

A gdyby Tobie tak patrzono na ręce bez chwili wytchnienia, gdyby Ci co i rusz
                          przerywano i krytykowano Cię, zwracano Ci uwagę, zarzucano i atakowano? To
                          pewnie byś się zdenerwował. Władza też składa się z ludzi delikatnych i musi
                          mieć spokój, żeby pracować. Poczekaj, aż zostaną wprowadzone wszystkie zmiany i
                          wtedy możesz się wypowiedzieć. Ale nie wcześniej.

> a co to jest "cywilizacji śmierci" bo nie wiem a nsama nazwa mi sie z
                          > chrześciaństwem kojarzy...

To jest cywilizacja, w której zabija się dzieci nienarodzone i ludzi starszych
                          oraz panuje szalejąca konsumpcja i zdziczenie obyczajów.

• truten.zenobi Re: dlaczego boisz się zwykłych ludzi? 07.08.06, 10:33
                            > A gdyby Tobie tak patrzono na ręce bez chwili wytchnienia, [...] Poczekaj, aż
                            zostaną wprowadzone wszystkie zmiany i
                            > wtedy możesz się wypowiedzieć. Ale nie wcześniej.

słuszna uwaga tyle że teoretyczna.
                            1. znaczna część tych ludzi (Was?) była juz u władzy...
                            (niestety ale mam dobra pamieć!!!)
                            2. to oznacza że dorwaliście się do władzy bez żadnego pomysłu, profesjonaliści
                            byli by bardziej przygotowani i pewnie szkielet podstawowych reform, zmian w
                            prawie...
                            dobry szachista planuje 3 ruchy naprzód..
                            a Wy (?) się dopiero teraz zastanawiacie co trzeba zrobić, tyle że przede
                            wszystkim to zastanawiacie się nad podziałem "stołków"...
                            pół roku to wystarczająca ilośc czasu by zacząć coś robić ale jak narazie
                            konkretów nie widać pewnie jak AWS wprowadzicie "reformy" na koniec swojej
                            kadencji podrzucając zgniłe jajo SLD :)

> To jest cywilizacja, w której zabija się dzieci nienarodzone i ludzi
                            starszych
                            > oraz panuje szalejąca konsumpcja i zdziczenie obyczajów.

czyżbyś pisał o Katolickiej Polsce, w której karetki jeżdzą z cięszko chorymi
                            ludźmi od szpitala do szpitala aż w końcu bedzie za późno, w którym państwo
                            odmawia należnych(!) świadczeń i pozostawia ludzi bez środków do życia, gdzie
                            policja unika podejmowania jakichkolwiek działań nawet w przypadkach
                            bestialstwa czy bezposredniego zagrożenia zdrowia i zycia...
                            (można by jeszcze długo prawda?)
                            • truten.zenobi jak takiej "władzy" ufać? 07.08.06, 11:10
                              ty masz parę "sznurków" które podesłał mi inny zaprzyjaźnony forumowicz

zanim cos bedziesz pieprzył o ślepym podporzadkowaniu sie władzy to pomyśl kto
                              ta władze sprawuje!
                              nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie to ten poziom jest duzo za niski!

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69906,3529866.html

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3529814.html

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3529670.html

i pozwolę sobie na cytacik
                              "> Ależ ta "Wyborcza" stronnicza!"
                              • Gość: pan.w. Tak trzymaj władzo! IP: *.aster.pl 08.08.06, 22:30
                                > zanim cos bedziesz pieprzył o ślepym podporzadkowaniu sie władzy to pomyśl
                                kto
                                > ta władze sprawuje!
                                > nie wiem jak dla ciebie ale dla mnie to ten poziom jest duzo za niski!
                                >
                                > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,69906,3529866.html

No wiec wlasnie, oto wlasnie chodzi, że żeby zapanował porzadek nalezy żelazną
                                reką wprowadzać wlasciwych ludzi na kierownicze stanowiska. Te artykuły
                                natchnęły mnie nadzieją, że się uda. Brawo dla PiS! Władza nie moze sie bawic w
                                sentymenty ! Musi ręką, która jej nie zadrży, wprowadzać dopowiednich ludzi,
                                którzy wiedzą co to jest posłuszeństwo i będą karnie, w sposób zorganizowany a
                                nie chaotyczny, czy Wasz anarchistyczny, wprowadzać nowe porządki.

A jak sobie wyobrażasz łamanie karku dzieciom, jeśli rodzice będą ulegli ich
                                żałosnym jękom i ręka im zawiśnie w powetrzu? Kto za nich wypełni ich obowiązek
                                względem ojczyzny i PiS partii, która jest z Narodem?

Najgorsza jest płaczliwość i uleganie zbędnym manipulacjom emocjonalnym, które
                                tak chętnie stosują ludzie, żeby się wykręcić od posłuszeństwa.

• truten.zenobi Re: Tak trzymaj władzo! 08.08.06, 23:47
                                  Kto za nich wypełni ich obowiązek
                                  >
                                  > względem ojczyzny i PiS partii, która jest z Narodem?

kurna ale sobie ze mnie polewasz!
                                  Teraz to już jestem pewien że jesteś wrednym platformersem w sposób wyjątkowo
                                  podły zrażający ludzi do jedynie słusznej polityki PIS

ładnie tak sobie kpić z porządnych ludzi?
                                  • Gość: pan.w. Re: Tak trzymaj władzo! IP: *.aster.pl 09.08.06, 15:20
                                    Chłopcze nie jestem zwolennikiem ani PO ani PiS ale jestem zwolennikiem Prawdy,
                                    Narodu Polskiego, Porządku i Czystości. A tak się składa, że akurat te wartości
                                    wciela tylko jedna partia - PiS. Wiem, że może Ci być przykro i mozesz być
                                    zmartwiony, ale tu nie jest czas na psychoterapię jeśli masz jakieś problemy ze
                                    swoimi emocjami typu smutek albo żal po przegranej to Twoje miejsce jest gdzie
                                    indziej, a na pewno nie wśród społeczeństwa. Bardzo mi przykro.
                                    • Gość: informacja Re: Tak trzymaj władzo! IP: *.aster.pl 09.08.06, 23:16
                                      "Tak trzymaj władzo!" śpiewamy na melodię "Do przodu Po-o-o-lsko"
                                      • truten.zenobi Re: Tak trzymaj władzo! 10.08.06, 08:08
                                        > "Tak trzymaj władzo!" śpiewamy na melodię "Do przodu Po-o-o-lsko"

tak! tak! i pewnie będą mieli tyle sukcesów co nasi piłkarze na mundialu...
                                        niestety...
                                    • truten.zenobi Re: Tak trzymaj władzo! 10.08.06, 07:20
                                      > swoimi emocjami typu smutek albo żal po przegranej

nie no! oczywiście żal mi bo od 17 lat przegrywają ludzie rozsądni...

oczywiście nie lubie pis a tym bardziej lpr ale Twoje kpiny z tych partii
                                      uważam za "cios poniżej pasa"
                                      oczywiście jest to "śmieszne", ale... mnie przestały takie gierki polityczne
                                      bawić

Ja rozumiem że nie możecie darować pis że nie chciało sie podzielić władzą a co
                                      gorsza zaczęło Waszych ludzi zastępowac swoimi, itd, itd,... ,ale może zamiast
                                      szukaćv winy u innych zastanówcie sie nad swoim postępowaniem
                                      (korupcja, "kumoterstwo", buta itp.)
              • truten.zenobi i tak całkiem a propos 30.07.06, 09:07
                dlacego niejaki dorn grozi policjantowi który zabił bandytę uciekającego na
                motorze?

To takie wasze "Nowe Rządy Prawa"?
    • jureek Re: Gratulacje dla Strazy Miejskiej i SOK 27.07.06, 09:34
      Ale fajny, humorystyczny wątek :)
      Jura
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka