Dodaj do ulubionych

LO prywatne -pytanie -pilna sprawa

27.08.06, 00:30
Bardzo prosze o informacje nt. prywatnych liceów we Wrocławiu.Potrzebuje
informacji nt poziomu nauczania w tych szkołach .Przeszukałam forum, ale nie
wiele znalazłam - o Ekoli prawie nic, o Amigo nic, o LO na Robotniczej i
Olimplie tez nie wiecej.
Na co może liczyc zwyczajny, ale nie tępy uczeń?Czy w tych szkołach tez jest
wyścig szczurów?Szukam szkoły , w której mozna przyzwoicie zdać maturę, nie
obijać się i znależc przyjaciół a za razem nie popaść w nerwicę szkolną.
Będe bardzo wdzieczna za opinie .
Obserwuj wątek
    • Gość: nauczyciel Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.wroclaw.mm.pl 27.08.06, 01:07
      Jedyne LO które mogę polecić (zgodnie z postawionymi wymaganiami) to Urszulanki.
      • tortoletka Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 27.08.06, 01:28
        Urszulanki to jedna z najlepszych szkól na Dolnym Ślasku.Chyba nie przyjmuje
        zwyczajnych uczniów :) a zreszta nie kazdy jest katolikiem.
        • Gość: asia Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.e-wro.net.pl 27.08.06, 09:02
          Chodzę na Wiśniową.Wyścigu szczurów nie ma. Uczy się, kto ma ambicję i zapał do
          pracy, a kto nie ma ten ciagnie na dopuszczających albo nie zdaje do nastepnej
          klasy.Poziom nie jest niebotyczny, bo uczniowie super zdolni,którzy taki poziom
          gwarantują, nie wybierają pryawtnych szkół, tylko państwowe z najwyższych
          miejsc na listach rankingowych.U nas są przeciętni.Ja wybrałam te szkołę, bo
          nie dostałam się do dziewiątki a wychowuje mnie samotnie mama i jesteśmy
          biedne. Na Wiśniowej było najniższe czesne w mieście -150 zł. I to
          zadecydowało.
    • luksusowy_yacht Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 27.08.06, 09:25
      jestem absolwentem Olimpu z pierwszego wypustu czyli 99r. o ile wtedy trzymało
      jakiś poziom to teraz nie wiem, bo słyszałem, że pozbyli się kadry z tamtego
      okresu. Języki obce mieli na wysokim poziomie, tzn jak ktoś chciał się nauczyć
      to mógł naprawdę rozwinąć się w tym kierunku. Więcej nie jestem w stanie napisać
    • Gość: mf Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:06
      Ekola - tak
      Olimp - tak
      Urszulanki - no cóż, jak kto lubi - poziom dobry, ale reszta :(
      Salezjanie - raczej nie
      Amigo - raczej nie
      Wiśniowa - nie (jedyna zaleta to niska cena)
      Sigma - nie
      amoże spróbuj zdobyc trochę informacji w Kuratorium, oni tam mają wyniki
      maturalne tych szkół, znają ich dobre i złe strony, powinni pomóc

• Gość: pola Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.e-wro.net.pl 27.08.06, 11:42
        A trochę uzasadnień- dlaczego tak i dlaczego nie?
    • tortoletka Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 27.08.06, 15:50

Dziekuję za pierwsze opinie.Poprosze o rozwiniecie opinii "raczej nie", bo nie
      wiem o co chodzi.
      • Gość: mf Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 21:52
        Ekola i Olimp mają dobre wyniki, są nowoczesne, dość stabilne (stosunkowo mało
        zmian kadrowych)
        Urszulanki i Salezjanie to szkoły prowadzone przez osoby zaangażowane
        religijnie, co rzutuje na atmosferę (która mi osobiscie nie odpowiada, ale
        jesli komus to nie przeszkadza, to w Urszulankach znajdzie naprawde wysoki
        poziom, u Salezjanów raczej przeciętny)
        Amigo to szkoła stabilna, z tradycjami, ale przede wszystkim integracyjna i
        stąd różnie bywa z poziomem uczniów (jak dla mnie zbyt opiekuńcze nastawienie a
        to obniża wymagania)
        Sigma to brak stabilności (częste zmiany nauczycieli) i bezradność wobec
        chamstwa uczniów, no i dość słaby poziom uczniów
        Wisniowa - słaby poziom uczniów, wskutek zbyt niskich wymagań podczas rekrutacji

To oczywiście moje zdanie i rozumiem, że ktos może zupełnie inaczej oceniać te
        szkoły :)
        Nadal namawiam do wizyty w kuratorium i rozmowę z wizytatorem niepublicznych
        ogólniaków
        • Gość: były Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.08.06, 19:58
          Co do Sigmy nie zgodzę się. To jest b.dobra szkoła, mimo szumu medialnego,
          jakim próbują zaszkodzić szkole mściwe osoby. Naprostszym sposobem jest telefon
          do kuratorium, gdzie powiedzą, że Sigma należy do czołówki najlepszych szkół.
          Rotacja? Owszem, ale jak w każdej szkole. W publicznych nie odchodzą na
          macierzyńskie??? Czy wizeunek szkoły ma ucierpieć np. dlatego, że kobiety rodzą
          dzieci??? Niski poziom? A 100% zdanych matur to jest niski poziom??? Chamstwo?
          Pokaż mi szkołę, gdzie nie ma chamstwa. Na własne oczy widziałem, jak w jednej
          ze szkół katolickich uczeń plunął nauczycielowi w twarz. Wiem, że to jest
          skrajny przypadek, ale w Sigmie: 1. skrajne przypadki nigdy nie miały miejsca,
          2. nigdy się nie zdarzyło, żeby uczeń nie zostal za chamstwo ukarany.
          • hamled Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 28.08.06, 22:53
            zdanie matury nie jest sukcesem, ważne JAK sie zdaje i gdzie się potem ląduje
            fajnie, że uczniowie jeszcze nie plują na nauczycieli :-)
          • mi.chal Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 28.08.06, 23:30
            hehe nie ma skrajnych przypadkow. Uczen zjadl swoj sprawdzian, a nastepnie wyplul go nauczycielowi na biurko, rzucal w nauczicela kreda, gdy ten pisal na tablicy. Dwa lata trwalo zanim nie zostal wyrzucony ze szkoly, bo placil regularnie czesne. Jak to nie sa skrajne przypadki, to nie wiem co takim jest :)
            • hamled to było w LO???? 29.08.06, 00:36
              a może chodzi o podstawówkę i jakiegoś dzieciaka z adhd?
              • mi.chal Re: to było w LO???? 29.08.06, 10:38
                Chodzi o Liceum.
                • hamled chyba ...licełóm :)))) 29.08.06, 11:33
                  ;)
          • Gość: Kokeeno Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.crowley.pl 29.08.06, 08:22
            W tym roku maturę w Sigmie zdało (wedle moich informacji) 7 uczniów z 15 -
            zaiste świetny poziom... Średni okres pracy nauczyciela to jakieś 2 lata (są
            wyjątki). Rzeczywiście, jak ktoś chce się uczyć, to będzie miał okazję (problem
            z tym, że w liceum na lekcje w liceum chodzą przeciętnie 2-3 osoby - a przy tej
            frekwencji trudno prowadzić zajęcia)... Co do chamstwa, zdarzały się różne
            przypadki...
          • Gość: razdwatrzy 100 procent zdało maturę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 20:06
            ale jak? normalnie czy po giertychowsku?
            • Gość: były Re: 100 procent zdało maturę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.06, 08:12
              Z tego co wiem, w tym roku chyba 4 osoby oblały 1 przedmiot, czyli po
              giertychowsku zdali wszyscy. W zeszłym roku 100% zdanych matur - ustnych i
              pisemnych.
              • Gość: amg Re: 100 procent zdało maturę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.08.06, 10:22
                A dwa lata temu na niecale dwadziescia osob zdajacych nie zdaly 2 osoby
                egzaminu pisemnego ijedna ustnego. Wynik porazajacy.
                • Gość: porażające??? Re: 100 procent zdało maturę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.06, 22:22
                  Moim skromnym zdaniem to niezły wynik.
    • Gość: qqq Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.media4.pl 28.08.06, 00:43
      zwyczajny, ale nie tepy? Brzmi jak ,,ponizej przecietnej". Jesli tak, to
      faktycznie jedynym lekarstwem na jego nieuctwo jest wyslanie dzieciaka do
      prywaten szkoly, gdzie nie bedzie zanizal poziomu, pozna ludzi podobnych do
      niego, a co najwazniejsze: dostanie sie.
      • tortoletka Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 28.08.06, 09:24
        E, nieładnie-po co ten jad?
        Chyba " nie bedziesz zaniżał poziomu" tego watku.Zreszta prosiłam o opinie nt.
        szkól a nie na temat ucznia, który sie do niej wybiera.
        Proponuję znależć inny watek i tam przelac swoje frustracje.
    • the_sound_of_silence Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 28.08.06, 01:17
      w grę wchodzi jeszcze ASSA...
      są gdzieś w sieci, więc poczytaj...

tylko z racji założeń tej szkoły nie jestem pewna, czy widziałabyś w niej
      swojego syna :)

osobiście jestem za publicznymi ogólniakami; w końcu nawet w tych "najgorszych"
      nie jest tak, że nic tylko sie obijają...

• metnia Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 01.09.06, 00:48
        moj chlopak chodzil tam rok w klasie maturalnej - sposob zaliczania akademicki - trzeba byc pilnym, byl bardzo zadowolny, wspaniala kadra, ktora pomaga i po lekcjach. ale podobno teraz duzo leserow tam chodzi :(
    • hamled Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 28.08.06, 22:57
      nie ma reguły - zobacz, co dzieje się w V, chyba większość szkół schodzi na
      psy, takie czasy
      radzę ci iść do ogólniaka położonego najbliżej domu - szkoda życia na stanie w
      korkach na ulicach wrocławia ;)
      a za zaoszczędzoną kasę fundnij sobie dobry kurs językowy
    • Gość: vanfan Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 12:17
      jak ktoś nie wymaga prowadzenia za rączkę jest ambitny to zdecydowanie assa.
      ja szkołe zrobiłem w 3 lata z zmaturą na dobrych wynikach. teraz nie wiem jak
      tam jest podobno syf się straszny zrobił przez panią dyrektor s.
      • metnia Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 01.09.06, 00:51
        dokladnie to samo napisalam. jak ktos chcial to mogl zrobic licem 4 letnie (za naszych czasow) i w 3 lata. zamaist dziennikow sa indeksy - jak na uczelni, obecnosci nieobowiazkowe itd. Duze mozliwosci dla ambitnych. ale teraz ponoc gorzej z mlodzieza...
    • Gość: cacanka tortoletko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 22:40
      I na co się zdecydowałaś w końcu?
    • tortoletka Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 01.09.06, 09:03
      Dziękuję bardzo wszystkim za opinię.Tak naprawde pozwoliły mi one nabrać
      dystansu do sprawy.
      Przepraszam, ale nie napisze co wybrałam :)
    • Gość: nowy Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 21:58
      no i jak po pierwszych tygodniach?
      prywatne górą?
      • stokrota86 Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 29.09.06, 19:34
        Ja tak juz troche po fakcie ale przeczytałam te wszystkie opinie i nie moge sie
        z nimi zgodzic co do EKOLI niestety nie wiem jak inne szkoły ale akurat o tej
        moge duzo powiedziec. Gdzies na poczatku ktos napisał ze stała kadra z czym
        kompletnie nie moge sie zgodzic bo z jednego przedmiotu w roku miałam 3 nauczycieli.
        Wiec mam do was pytanie z kad wiecie ze EKOLA to taka dobra szkoła jak na prywatna?
        • Gość: była Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.06, 00:08
          w porownaiu z innymi - ekola jest najlepsza;
          a jesli chodzi o rotację nauczycieli,to teraz wszedzie rotują - nawet w14-stce
    • bjde Re: LO prywatne -pytanie -pilna sprawa 29.09.06, 20:49
      tortoletka napisała:

> Bardzo prosze o informacje nt. prywatnych liceów we Wrocławiu.Potrzebuje
      > informacji nt poziomu nauczania w tych szkołach .Przeszukałam forum, ale nie
      > wiele znalazłam - o Ekoli prawie nic, o Amigo nic, o LO na Robotniczej i
      > Olimplie tez nie wiecej.
      > Na co może liczyc zwyczajny, ale nie tępy uczeń?Czy w tych szkołach tez jest
      > wyścig szczurów?Szukam szkoły , w której mozna przyzwoicie zdać maturę, nie
      > obijać się i znależc przyjaciół a za razem nie popaść w nerwicę szkolną.
      > Będe bardzo wdzieczna za opinie .

Kiedyś bym Ci powiedziała - odpuść prywatne, idx do 3 - ki - ale ja kończyłam
      ja jakiś czas temu... tak naprawdę nie mogę byc pewna jak tam teraz jest...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka