Dodaj do ulubionych

ZOO Wrocław

28.08.06, 11:49
Witam serdecznie

Myślę że już pora żeby ludzie którzy [np jak kiedyś i ja] przepadający za
dyrekcją wrocławskiego ZOO wkońcu zwrócili uwagę na to co się dzieje w tym
ogrodzie.

Zachęcam do zapoznania się z poniższym artykułem. W woli wyjaśnienia - zdjęcia
są przede wszystkim gadów i płazów bo na tym akurat się znamy, tylko kilka
ssaków, jednak myślę że jeśli miłośnicy ssaków przeszliby się tam to pewnie
zauważyliby więcej nieprawidłowości [użyłem tutaj chyba najłagodniejszego słowa]

www.terrarium.com.pl/zobacz/zoo-wroclaw-929.html
Dlaczego może być tak że inne ogrody mają sponsoring współpracują z firmami
które za malutkie prawie nie widoczne reklamy sponsorują utrzymanie zwierząt w
czystości?
Dlaczego u nas jak się wchodzi jest syf, zaduch, zwierzęta kąpią się w bagnie,
dostają nie prawidłowe pożywienie ?

Zastanówcie się nad tym proszę, może czas na jakieś zmiany wbrew układom?

Pozdrawiam tych którym los zwierząt nie jest obojętny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Masakra Wrocław ZOO Wrocław czyli oboz koncentracyjny 21 wieku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 11:51
      Reklamy chcesz wcisnąć do ogrodu, i tyle - w ogole trzeba ten oboz
      koncentracyjny zlikwidowac, a nie skomercjalizowac!
    • luksusowy_yacht Re: ZOO Wrocław 28.08.06, 12:02
      jesli chodzi Ci o to, ze zwierzeta na tych zdjeciach sa smutne to powiem tylko
      tyle, ze tez bym byl smutny bedac w klatce, a to ze maja jakies ranki czy cos
      to nic nie poradzisz Ty tez jak o cos wychaczysz to masz zadrapanie. pierwsze
      dwa zdjecia mi sie podobaja wyglada jakby kura chciala staranowac plot :P
      • komol Re: ZOO Wrocław a Opole 28.08.06, 12:24
        Przyjedź do Opola i przyjdź do ZOO , bo nie dojedziesz MZK - tutaj jedyne ZOO
        bez dojazdu dla mieszkańców odległych osiedli, brak jakiegokolwiek dojazdu dla
        autobusów z dziećmi z odległych miasteczek czy wsi.Od najbliższego przystanku
        MZK jest około 1,5 km.
    • Gość: jag64 Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 12:44
      Też serdecznie

chcesz zmienic dyrekcję,bo jaszczurce zeszła skórka,czy nie wyrazili zgody na
      zamieszczenie reklamki twojego interesiku.Reklamke naklej sobie na
      samochodzik,albo zamieśc w panoramie firm- no niestety trzeba zapłacic.
      A z aparacikiem wybierzcie się może do któregoś szpitala, może jakąś reformę uda
      się zrobic.

• lider_hezbollahu Re: ZOO Wrocław 28.08.06, 12:57
        Głupia Lampucero, jak się nie znasz i nie masz nic ciekawego do powiedzenia to
        się po prostu nie odzywaj, bo nikogo te twoje, silące się na intelektualizm,
        wypociny nie interesują!A zdrobnienia, których używasz świadczą o
        megainfantylności. Proponuję Ci forum "Domowe przedszkole".
      • Gość: Rotfl Re: ZOO Wrocław IP: *.chello.pl 28.08.06, 13:57
        Dzięki takim tępym i pustym babom jak Ty, których we Wrocławiu nie brakuje,
        niedługo Schronisko dla bezdomnych zwierząt na Skarbowcóe będzie bardzej
        atrakcyjne niż ZOO.
        • Gość: LEON Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:19
          Na Skarbowcu nie ma nic atrakcyjnego
          • lider_hezbollahu Re: ZOO Wrocław 28.08.06, 23:52
            Zamieść swoje zdjęcie na płocie to dopiero nie będzie.
        • Gość: zofia Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:23
          małe siuśki robią afere zrobali a w czraj we wsi zdechł koń
      • antonina.cz Re: ZOO Wrocław 30.08.06, 08:40
        Gość portalu: jag64 napisał(a):

> chcesz zmienic dyrekcję,bo jaszczurce zeszła skórka,>

Nie tyle zeszła skórka co odpadła nóżka - bo jest też i takie zdjęcie - a
        odpadła nóżka bo była nie leczona ... To i wiele innych to sprawa nie do
        pogadania na forum tylko dla TOZ albo dla prokuratora.
    • Gość: PROkur. Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:27

konkretnie o jakich układach bredzicie io co wam w końcu chodzi
    • Gość: marta Re: ZOO Wrocław IP: *.e-wro.net.pl 28.08.06, 15:24
      żałosne wypowiedzi ludzi tutaj wskazują na to, że taki przybytek jak to zoo
      długo jeszcze będą spokojnie mogły funkcjonować. ja bym takich ludzi w klatkach
      pozamykała, fajnie by było;).
      • Gość: wiktor Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:37
        fajnie to jest jak się bańki mydlane puszcza
        • lider_hezbollahu Re: ZOO Wrocław 28.08.06, 23:50
          A jeszcze fajniej pisać kilka postów pod różnymi nickami z tego samego
          komputera,co? Tak się zapędziłeś/aś, że nawet własnego IP nie spostrzegłeś/aś.
          Przykro mi,że psuję Ci zabawę. Ale czy to było konieczne? Trzeba było się tak
          nie fatygować.
          • login0909 Re: ZOO Wrocław 29.08.06, 00:39
            lider_hezbollahu czy ktoś tam napisała:

> A jeszcze fajniej pisać kilka postów pod różnymi nickami z tego samego
            > komputera,co?
            A dlaczego nie, przecierz to nie jest praktyka zarezerwowana tylko dla was
            Przynajmniej nie musiałyście znowu samodzielnie podbijac linka, w którym i tak
            nie wiadomo o co chodzi,bo przecierz nie o dobro tych zwierzątek. Trzeba było
            nie wrzucac butelki na wybieg z gadziną.
    • Gość: PRZERAŻONA Re: ZOO Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 15:31
      Dobrnęłam do końca linka - potwierdzam, prawda. Słyszałam podobne historie o
      wrocławskim zoo od kk. znajomych którzy widzieli te zdychające, wychudzone gady
      na własne oczy. Ruszyło mnie tym bardziej że wychowałam się na "z kamerą wśród
      zwierząt"
      • Gość: figa Re: ZOO Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 23:15
        Byłam we wrocławskim zoo w sierpniu tego roku. Faktycznie, w terrarium jest
        tragicznie. Na zewnątrz budynku, przy wybiegach dla małych gadów, jakiś
        pracownik uwijał sie przy żółwiach, wziął nawet jednego i trzymał oburącz przed
        zgromadzoną grupką dzieciaków i... zamiast coś o zwierzątku opowiedzieć, wydał
        tylko jakiś głupawy odgłos jednocześnie energicznie podsuwając wystraszonemu
        dzieciakowi pod nos jeszcze bardziej wystraszone zwierzę. Córka się rozpłakała
        i cóż... odeszłyśmy od tego "speca" od żółwi. Widziałyśmy skotłowane żółwie,
        właziły jeden na drugiego. A już to, co było w budynku dla szympansów, horror!!
        Żarcie , odchody, jakieś kartony, które mniemam, miały służyć do zabawy i
        wszechobecny smród :( . A przecież tam wszędzie są kafle, to czy nie można tych
        pomieszczeń umyć ?? W akwarium jest coraz gorzej, nigdy nie było rewelacyjnie,
        ale teraz zniknęły nawet informacje o gatunkach. No i fatalna woda u foki!!
        Breja! Może szanowni państwo dyrektorostwo powinni zmienić załogę i oddać już
        stery, bo chyba żeglują w złym kierunku.
        • Gość: mozambique n/z Re: ZOO Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:40
          w koncu ktos poruszył ten temat
          nie wypowiadam sie na temat gadów ( za mało sie na tym znam )i razdko bywam w
          naszym ZOO ale te zdjecia o czyms swiadczą ale stan racic ( a nie kopyt) u
          arui jest fatalny , prerosniete , nie skracane, utrudniają chodzenie

nie od dzis wiadoomo ze panstwo dyrektorostwo tępią w pracy kazdego fachowca,
          który - nie daj Boze - wiedziałby na jakis temat coś wiecej od nich , ze są
          nieusuwalni ( wejdą w odwłok kazdej aktualnej włądzy , która zostawi ich u
          koryta)
          kilka lat temu głosna była sparwa o tym ze Dyrektorostwo wywiozło częśc
          zwierząt do swojego prywatnego zwierzynca w kotlinie kłodzkiej, dostali za to
          upomnienie od prezydenta miasta i na tym sie skonczyło
          • Gość: mozambique n/z Re: ZOO Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:42
            aha, i jeszce jedno ,
            cos zastanawiająco czesto w naszym zoo zdzaarają sie kardzieże zwierząt
            egzotycznych , gatunków bardzo atrakcyjnych na czarnym rynku , np całego lęgu
            jadowitych węzy
          • Gość: biolog z Poznania Re: ZOO Wrocław IP: *.centertel.pl 30.08.06, 23:27
            > nie od dzis wiadoomo ze panstwo dyrektorostwo tępią w pracy kazdego fachowca,
            > który - nie daj Boze - wiedziałby na jakis temat coś wiecej od nich , ze są
            > nieusuwalni

Sam wychowałem się na "Zkwz" i w latach 70. Wrocław i dyrekcja Ogrodu to było dla mnie coś wielkiego. W międzyczasie skończyłem studia, ale i pracowałem (podczas wakacji w czasie edukacji podstawowej, licealnej i podczas studiów) w poznańskim Zoo. Obecnie od ponad 20 lat pracuję na Uniwersytecie, ale z poznańskim ZOO nadal mam bliski kontakt. Jakie wnioski? Ano uwagi o kadrze Waszego Ogrodu, a i jego kondycji, są niestety jak najbardziej uzasadnione. To może Was zdziwić, ale spory odsetek pracowników poznańskiej placówki albo studiuje, albo już studia ukończył, albo studiować będzie (AR i UAM). Sam Ogród - stale się rozwijając - nie tylko prowadzi pracę edukacyjną, ale i naukową, stając się terenem prac naukowych studentów obu uczelni oraz prowadząc albo własne badania, albo uczestnicząc w programach badawczych instytucji i organizacji zewnętrznych (w Polsce ostatnio współudział w przywróceniu susła moręgowanego na Śląsku Opolskim i (chyba) Dolnym Śląsku - to z pozarządową organizacją PTOP Salamandra - wwww.salamandra.org.pl). Do tego należy jeszcze dodać nie tylko uczestnictwo w międzynarodowych programach hodowlanych, ale i koordynowanie hodowli bodaj kilkunastu gatunków, by otrzymać obraz placówki dynamicznej, z pespektywami. I jednego jestem pewny: tak, jak teraz Ogrodem kierują jego 'wychowankowie' (często-gęsto w czasach studenckich i licealnych będący kiedyś prawdziwym wścibskim utrapieniem dyrektora), tak i wśród obecnej młodej kadry na pewno są osoby gotowe (i do tego przygotowane lub przygotowywane) by w przyszłości wzięły na swoje barki brzemię kierowania placówką. Czy to, co piszę wydaje się Wam bajką? - Tak? - Otóż niesłusznie - to są realia Ogrodu Zoologicznego w Poznaniu.

A Wrocław? - no cóż, prawdziwa szkoda i ... rozczarowanie, niestety!

Pozdrawiam
            biolog wychowany na "Zkwz"
            • Gość: gosc Re: ZOO Wrocław IP: *.biol.uni.wroc.pl 02.09.06, 02:04
              .
    • mevko Re: ZOO Wrocław 02.09.06, 17:09
      wciaz trudno mi uwierzyc, ze bohaterowie mojego dziecinstwa przeistoczyli sie w
      cynicznych staruszkow. A wiec co z tym mozna zrobic? Moze podpisac jakas
      petycje? Czy to daloby sie zorganizowac? Nie mam doswiadczenia w takich akcjach.
    • Gość: Krokodyl Był taki burmistrz co nazywał się Huskowski IP: *.wroclaw.mm.pl 03.09.06, 15:58
      i chciał wymienic państwo dyrektorostwo...... Niestety nie udało się.
      Państwo dyrektorostwo miało niewątpliwie duże zasługi dla ZOO, ale czas już
      naprawdę na zmianę, niedługo będzie za późno, bo szkody zniwelują dobrą pamięć.
      Poznaniak ma niestety 105% racji ..........
      • gregola Goryle w Opolu 05.09.06, 22:12
        Ale w ZOO w OPolu goryle mają nowe, piękne klatki
    • jakis.ktos Re: ZOO Wrocław 06.09.06, 07:34
      Jeżeli jest tak źle czemu nie zadzonicie po telewizje tvn uwaga chętnie wykorzysta tę sensacyjną wiadomość poza tym jest express reporterów, gazety ktoś sie tym napewno zajmie i nagłośni......
      • antonina.cz Re: ZOO Wrocław 07.09.06, 08:45
        jakis.ktos napisał:

> Jeżeli jest tak źle czemu nie zadzonicie po telewizje tvn uwaga chętnie
        wykorzy
        > sta tę sensacyjną wiadomość poza tym jest express reporterów, gazety ktoś sie
        t
        > ym napewno zajmie i nagłośni......

Ta sytuacja ciągnie się latami, chociaż lata, lata temu wrocławskie ZOO miało
        gadziarnie naprawdę na poziomie. Osobiście nie wierzę żeby dziennikarze o tym
        nie wiedzieli ... Może temat jest niewygodny, może nie ma "odpowiedniej
        koniunktury" politycznej ;)
    • Gość: nasi Re: ZOO Wrocław IP: *.akron.net.pl 06.09.06, 12:06
      zoo nie jest dobrym miejscem do zapoznawania się z przyrodą, to anachronizm z
      okresu objazdowej menażerii gdzie pokazywano krokodyla na łańcuchu obok baby z
      wąsami. obecnie w dobie globalnej wioski można zwierzęta poznawać w ich
      naturalnym środowisku. z drugiej zaś strony nie widziałem zwierząt perfumowanych
      - zwierzęta mają swój zapach do czego mają prawo chyba? a propos, to czym panie
      się polewają, pochodzi między innymi z gruczołów przyodbytowych pewnego
      zwierzątka. i jeszcze jedno - wrocławskie zoo jest stare, za małe i źle zarządzane.
      • Gość: olo Re: ZOO Wrocław IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.06, 22:02
        trochę bidnie i może trzeba zmienić Gucwińskich i odmłodzić sposób
        zarządzania ?
        • Gość: biolog z Poznania Re: ZOO Wrocław IP: *.centertel.pl 09.09.06, 09:38
          Chyba tak - o zastoju w placówce najlepiej (a właściwie nienajlepiej) świadczy nawet serwis internetowy. Pomijam już czarno-białą manierę witryny, ale nie rozumiem, dlaczego w spisie zwierząt nadal widnieją goryle i zastanawiam się, czy gryzonie w placówce są reprezentowane tylko przez dwa gatunki. Jednak szczytem jest to, co znajduje się w 'Księdze gości' - tam przecież nie zagląda nie tylko dyrekcja ZOO, ale nawet webmaster (o ile takowy jest) - zawartość 'Księgi' to po prostu jeden skandal!!! Nie wierzycie - zajrzyjcie.
          • Gość: ZOOLOG Re: ZOO Wrocław IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.06, 10:52
            Wrocławskie ZOO, to "skansen" - totalnie zaniedbany, straszący brudem i
            zestresowanymi zwierzętami. Jedynie "knajpy" w nim mają się dobrze.
    • Gość: . Gucwińscy muszą odejść! IP: *.korbank.pl 10.09.06, 11:35
      Wcześniej czy później ale lepiej wcześniej.
    • Gość: MKK adwokat diabła? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:54
      Miło mi znaleźć się w grupie miłośników zwierząt.

Przyznam się do dużej sympatii do fauny, popartej posiadaniem przedstawicieli
      paru gatunków: pies, rybki, gołębica, epizodycznie szczur,chomik, jaskółka,
      czyżyk (choć z córką "ustaliłyśmy", że to "musiał" być jastrząb ;-)).

Przyznam się też, że dawno (bo chyba z parę lat) nie byłam w naszym kochanym
      ZOO. Coraz częściej za to czytuję na łamach gazet/forum, że nasze ZOO to źle
      prowadzony, fatalnie utrzymany, zaniedbany skansen w którym wiele zwierząt żyje
      na granicy ludzkiej podłości. Nie można zatem przejść obojętnie i udawać, że
      nic się nie dzieje.
      Przywoływany w tym wątku prezydent Huskowski, dodajmy (a co!) jeszcze pp.
      prezydentów Zdrojewskiego i Dutkiewicza mogli i zapewne dalej będą otrzymywać
      niepokojące wieści o tych za płotem. Co z tego wynika? Dlaczego pp. Gucwińscy
      wobec tego dalej trzymają rządy? Brak chętnych na ich miejsce? Brak silnej ręki
      podpisującej nowe nominacje dyrektorskie? Czy może brak środków...? A może i
      sumienie miejskich decydentów nie całkiem czyste? Proszę państwa! otóż
      rządzenie ogrodem zoologicznym to nie prowadzenie -za przeproszeniem- psiarni.
      Żałuję, bo prawdopodobnie nie otrzymamy tu na Forum informacji o wpływach i
      wydatkach ZOO. Chętnie dowiedziałabym się ile płacą opiekunowi zwierzęcia...
      dla porównania z pensją 1800 Euro w jednym z niemieckich ogrodów zoologicznych.
      Gosia
      PS. oczekuję propozycji pracy w ZOO
      • wnuk.nerona Trzecio podstawowo cecho ZOO so Gucwy 12.09.06, 00:52
        Pensje nieważne. Ważne jest to, że zwierzazi mają już dość Wrocławia. Klatki
        miniaturowe, przytępione zmysły, błędne oczy i zniechęcenie do wegetacji. Ale
        co tam. Gucwy trzymajom siem mocno. Cieszom siem radościo i pycho - jak mawia
        stary Gucwa.
        • Gość: yeti Re: Trzecio podstawowo cecho ZOO so Gucwy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 19:45
          Od lat wroclawskie ZOO, to siedlisko smrodów, brudu i interesów kioskarzy.
          Nigdzie w Europie nie ma czegoś takiego, co nazywamy "wrocławskim ZOO"
          • Gość: upupupupuppu echhhh IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.06, 11:18
    • negatyw135 Re: ZOO Wrocław 22.08.17, 18:22
      Obiekt nie jest w 100% dla osób niepełnosprawnych (!!!)
      Te jeżdżące pomiędzy piętrami ciasne zydelki, to jedna wielka żenada. W wielu miejscach brak podjazdów i podstawowych informacji. Za mało wind. Obiekt nie przystosowany do jednorazowego obsłużenia takiej ilości zwiedzających. W Afrykarium, ludzie po sobie deptają, Jeden wielki ścisk. Nastawieni tylko na kasę i resztę mają w 4 literach. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka