Dodaj do ulubionych

Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot...

30.08.06, 21:27
No i odpowiedzialność spadła na biednego konserwatora zabytków. Teraz prasa go
opluje, a za prasą normalni ludzie. A on tylko wykonuje swoją robotę!

Wielka szkoda inwestycji, ale jednak inwestor powinien uszanować piękno
karkonoskiego krajobrazu i wpisać weń swój obiekt.
Obserwuj wątek
    • kazimierzp Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot... 30.08.06, 21:30
      Panie Redaktorze! Z tego co wiem to plan zagospodarowania przestrzennego nie był uzgodniony z Konserwatorem Zabytków! Moze by tak pan to sprawdził?
      Z drugiej strony! Czy taki moloch ulokowany na samej górze zabudowanej części Karpacza nie przytłamsi sąsiednią zabudowę i nie spowoduje zmniejszenie chętnych na zwiedzenie tego kurortu?
      • kot_b Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 30.08.06, 21:38
        właśnie, wyjątkowo "bezstronny" redaktor to pisał. A przecież przykłady, jak
        koszmarki architektoniczne mogą wpłynąć na obraz miasta znamy - nie tak dawno
        Kraków miał zostać skreślony z listy UNESCO ze względu na stojący w pobliżu
        Wawelu Hotel Sheraton.

A Gołębiewski jest gorszy od Sheratona.. Polecam obrazki
        bi.gazeta.pl/im/7/3583/z3583677X.jpg
        bi.gazeta.pl/im/9/3583/z3583839X.jpg
        bi.gazeta.pl/im/6/3583/z3583676X.jpg
        bi.gazeta.pl/im/8/3583/z3583678X.jpg
        • sothis666 Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 30.08.06, 22:03

ze tez mozna zaprojektowac cos rownie obrzydliwego...
          oczom nie wierze.
          ze to niby ma nawiazywac do czegos, tak?
          moze do urokliwych poniemieckich willi w sudetach?

w rogu wizualki powinno być napisane "po amfie", jak na obrazach pewnego Mistrza. albo, trafniej "po zbyt dużej zaliczce"...
          • atomm Glebiewski to fabryka a nie hotel... 31.08.06, 12:02
            Mialem okazje przebywac pare dni w tzw. hotelu w Mikolajkach.
            Tragedia, przebywanie tam nie ma nic wspolnego z wypoczynkiem.

Taki kolchoz, ktory powstal na polu w Mikolajkach ostatecznie moze zostac, ale
            nie wyobrazam sobie drugiego takiego w gorach w Karpaczu...
            Brawo dla pana konserwatora.
            • rosol4 Re: Glebiewski to fabryka a nie hotel... 31.08.06, 12:14
              Koles Golebiewski mysli jak ma kase to i na Gubalowce moze wybudowac fabryke.
              Majac taka kase niech zatrudni archtektow z wizja i zaprojektuja cacko a nie
              stodole.
              Konserwator trzymaj tak nadal.
              A burmistrz jest mocno zainteresowany, a nie dlugo wybory i moze dostanie
              eksmisje.
        • Gość: czytacz Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.e-wro.net.pl 30.08.06, 22:03
          takie molochy budowalo sie w latach siedemdziesiatych i teraz sie wyburza, jesli
          tylko to mozliwe
        • Gość: barbarossa Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:04
          ja pierniczę... Makabra! Myślałem że tylko pan Solorz ma tak wieśniackie
          poczucie piękna. Chwała konserwatorowi zabytków, właśnie po to jest- ma chronić
          nas, podziwiających piękno przyrody i architektury- przed ludźmi mającymi forsę,
          ale nie mającymi poczucia smaku. Szkoda, że we Wrocławiu nikogo takiego nie ma
          (vide solpole, parking na Kazimierza Wlk czy bunkier na Wybrzeżu Wyspiańskiego)
        • Gość: Elka_g Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.crowley.pl 31.08.06, 12:16
          Toż to kompletne bezguście.
          Brawo konserwator, brawo stowarzyszenie architektów.
          Bęcki dla dziennikarza. Prymitywna konstrukcja myslowa - jesteś przeciw temu
          projektowi architektonicznemu = jesteś przeciw inwestycji i rozwojowi gminy.

Hotel w Mikołajkach znam - nie lubie takich miejsc, takiej skali, takiej
          tandety w urokliwych miejscach. Ale jeśli Karpacz chce sie w to pchac to
          przynajmniej powinien zadbać o wkomponowanie tej inwestycji w urocze otoczenie
          (przyrodnicze, architektoniczne, kulturowe). Inaczej dookoła tego molocha
          powstanie pustynia. Uciekną nawet kowboje
    • toka95 Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 30.08.06, 22:15
      "Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób."

A myślałem, że człowieka stworzył Bóg, a tu widać, że może i Gołębiewski!
    • katrina_bush Okropny wulgarny moloch w Karpaczu ? 30.08.06, 22:28
      Okropny wulgarny moloch w Karpaczu ?

Czy ten hotelarz nie ma za grosz poczucia smaku ?
    • Gość: Gabor Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 22:31
      I bardzo dobrze, że konserwator zawetował projekt. Urzędnicy miejscy z
      burmistrzem na czele są bardzo krótkowzroczni, tylko kasa, kasa, podatki,
      opłaty. Jak można posadzić takiego kloca w zabytkowym kurorcie? Szkoda, że we
      Wrocławiu nie mamy takiego konserwatora...
    • Gość: ryszard Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.jgora.dialog.net.pl 30.08.06, 23:17
      Znając Konserwatora z Jeleniej Góry -to uzgodni projekt po 3-4
      miesiącach....Takie jest życie.Wspomnicie moje słowa .
    • Gość: Marx Takie bogate dupki myślą, że mogą robić wszystko.. IP: *.static.korbank.pl 30.08.06, 23:28
      Ten Gołębiewski to jakiś kolejny bogaty kretyn, któremu słoma z butów jeszcze
      wychodzi i ma ambicję postawienia sobie pomnika za życia. Bajki o 5 tys. nowych
      miejsc pracy, które mają zamydlić wszystkim oczy można wciskać malutkim i
      głupiutkim. Lokalna władza niczym zawodowi klakierzy skaczą wokół takiego
      pajaca, dają mu wielkie ulgi i liczą, że jakieś ochłapy spadną im do prywatnej
      kieszeni. Tylko po co ta gadanina o przyciąganiu turystów - ci akurat szukają
      spokoju i ciszy, a nie gigantycznych potworków. Niestety obawiam się, że władza
      i biznes użyją wszelkich metod, aby spacyfikować wszelki opór konserwatora
      zabytków i wszystkich innych grup społecznych.
      • Gość: o! za duży IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.08.06, 08:40
        czy obsługa tych 5 tys. osób nie sparaliżuje i tak ciasnego miasteczka? tam już
        nie ma gdzie postawić auta, dreptaki jak na świdnickiej - co to za "kurort"?
        Nie ta skala panowie!
        Karpacz powinien promować luksusowy, a więc kameralny wypoczynek i dostęp dla
        turystów.
      • Gość: Schlesier Re: Takie bogate dupki myślą, że mogą robić wszys IP: *.ipt.aol.com 09.03.07, 05:46
        K...wa !!! Marx miales pol roku temu racje.Niestety polska rzeczywistosc.
    • Gość: tourist Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.e-wro.net.pl 31.08.06, 01:38
      Hm... Chyba mieszkańcy Karpacza powinni mieć tu najwięcej do powiedzenia, czy
      chcą tej inwestycji czy nie. Z tą zabytkowością miasta to chyba nie ma co
      przesadzać, tam również straszą różne dziwne budynki, poza tym nie jest to
      przecież miasto o zwartej zabudowie. No i nikt do Karpacza nie przyjeżdża
      podziwiać architektury! A górom i stokom narciarskim ten hotel chyba nie
      zaszkodzi? Śnieżka jakoś żyje i ma się całkiem dobrze mimo kształtu schroniska
      i obserwatorium. A podobne ufo na Jestedzie (www.jested.cz) jest
      przedmiotem dumy Czechów i herbem libereckeho kraju. Rozwój Karpacza zależy
      więc chyba także od tego, czy coś się w nim będzie zmieniać, a nie od tego, czy
      zrobimy tam skansen. Inaczej na zawsze pozostanie bardzo ubogim, dolnośląskim
      krewnym Zakopanego.
      Z drugiej strony Gołębiewski mógłby dowartościować swoim hotelem jakąś inną
      miejscowość w Sudetach, gdzie jeździ mniej ludzi niż w Karkonosze. Taki Lądek
      Zdrój po godzinie 22 to po prostu dramat i pustynia.
      • pluski Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 08:56
        jejku inwestycja jest koszmarnie za duza ...
        karpacz ma swoj klimat , ten hotel w takiej
        formie zburzylby wszystko, co ladne w najblizszej
        okolicy.
        moze wladze to zrozumieja i postawia na 'drobna'
        zabudowe, ktora bedzie w stanie odroznic sie od innych
        miast czy panstw.

• nchyb Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 09:23
        nareszcie jeden rozsądny głos...
        się podpiszę, bo przepisywać całości mi sie nie chce, a myśle bardzo podobnie...
        • Gość: Elka Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.crowley.pl 31.08.06, 12:25
          Chcą tego mieszkańcy czy Burmistrz?
          Czujesz róznicę? Nie sądzę bo jak ktoś nie ma nawet minimum subtelności ktora z
          miejsca powoduje odrazę do takiego koszmarka jak projektowany hotel to i
          subtelności funkcjonowania społeczności lokalnych nie pojmie.

A ponadto - Karpacz to miejsce małych pensjonatów prowadzonych przez prywatne
          osoby. Wprowadzenie takiego kołchozu to zachwianie lokalnym rynkiem turystycznym
      • Gość: karkonosz Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: 217.153.131.* 31.08.06, 12:13
        Do tourista:
        Jak to ludzie nie przyjeżdżają podziwiać architektury??? Co, tylko nachlac się
        piwska? Jeżdzić na desce po wyjaraniu trawy? tylko na tyle stać Karpacz??? Ja na
        ten przykład uwielbiam "wytracać czas" na spacerach po śląskich miasteczkach.
        Także zimą.
        Karpacz, to miasto "o niezwartej zabudowie" (czy to źle?? gorzej?) jest jedną z
        ostatnich pereł w polskich górach (byłeś kiedyś w Krynicy? tam jest dopiero
        syf)!! Nie dość, że zachowało się tam (w Karpaczu) chyba ze 100% oryginalnej
        zabudowy (w końcu nie bez kozery miasto wpisano w całości do rejestru) to
        jeszcze ma fantastyczny klimat - stare domy, piękne ulice, zabójcze widoki. I
        właśnie to należy chronić. Z głową.
        Ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o zabytkach i o ich nowoczesnej ochronie zaraz
        wyzywa wszystkich że "robią skansen". Zarzucanie konserwatorowi, że "robi
        skansen" to wyjątkowy przejaw głupoty, wynikający z niezjanomości rzeczy.

Precz z hotelem w takiej formie! Gołębiewski niech buduje, ale kulturalnie. A
        władze miasta niech chronią swój kapitał i rozważnie go inwestują. Jakość życia
        to nie jest pieniądz - w razie strat o wiele trudniej ją "odrobić"... A ja nie
        chciałbym mieszkać z widokiem na taki syf jak ten projekt.
        Niestety w PL pojęcia "jakość życia", "harmonijna przestrzeń", "estetyka",
        "otwarcia widokowe", "dobra architektura" to jak zwroty z chińskiego.
        Pozdrawiam,
    • Gość: Gość Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 01:53
      "Powstanie Gołębiewskiego stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób. "
      Cóż za kunszt językowy...
    • Gość: antydziad Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.ztpnet.pl 31.08.06, 01:58
      O tak, widziałem ja 'Hotel' Wrzos. Koszmar komunizmu.
      Konserwator to powinien wydać decyzje rozebrania
      tego potwora stojącego w takim pięknym miejscu.

Parę lat temu zamówiłem tam parę noclegów na weekend
      majowy, nie wiedząc, kto to monstrum prowadzi.
      Nie wiedziałem też, jak naprawdę wygląda, bo w Internecie
      zamieścili tylko rysunek przedstawiający coś zupełnie innego.
      Po przyjeździe na miejsce byłem załamany. Najgorszy koszmar
      koszmarów komunizmu.

Babsko wskazało nam pokój, który był ponurą norą z rozpadającym
      się łóżkiem (tego nawet łóżkiem nie można było nazwać).
      Tymczasem ja zamawiałem pokój na piętrze z tarasem
      (było coś takiego w ofercie i babsko powiedziało, że oczywiście,
      ma pan zarezerwowane).
      Korytarz był tak ciasny, że dwie osoby nie mogły się normalnie minąć.

Ja tam za darmo bym nie chciał wejść. Zabrałem pieniądze
      i wróciłem do domu. Cały Karpacz i okolice były wtedy zapchane
      i nie było nigdzie żadnych wolnych miejsc.

Od tamtego czasu moja noga w Karpaczu nie stanęła.
      Nie chcę mieć nic wspólnego z dziadostwem.
      • almac Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 04:29
        Gość portalu: antydziad napisał(a):
        > Od tamtego czasu moja noga w Karpaczu nie stanęła.
        > Nie chcę mieć nic wspólnego z dziadostwem.

A ja od zawsze wolę Szklarską Porębę niż Karpacz.....
    • Gość: bal Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: 194.146.219.* 31.08.06, 02:23
      Pomysł dziwoląg. Taki sam jak to dziennikarstwo GW :"Powstanie Gołębiowskiego
      stworzy w Karpaczu kolejne 5 tys. osób." Czy tu chodzi o klonowanie ???
      Nauczcie się też wreszcie ,"redaktorzy" ,zamiast trzech liter (tys.) stawiać
      trzy zera. Tyle samo zajmują miejsca, a będzie poprawnie. Albo 5000, albo pięć
      tysięcy.Nigdy inaczej !!! Piątka dla konserwatora, dwója dla redaktora.
      A te władze Karpacza pozwolą na wszystko, byle zarobić - milion rocznie z
      trzysto-piędziesiocio-milionowej inwestycji ? Może ktoś zarobi więcej ?
    • Gość: Oktoberfest Co za kicz! Niestety, teraz pełno "buraków",... IP: *.akron.net.pl 31.08.06, 07:25
      ...którym się wydaje, że jak mają kasę, to już wszystko mogą.

pełni popieram konserwatora. Co za koszmarek!
    • Gość: wrrr Mały, ale gustowny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 07:28
      ...jeszcze cudniejszy niż ten "G..." w Mikołajkach
      • brunoniusz Re: Mały, ale gustowny... 31.08.06, 08:38
        oj, nie porównujmy jestedu do tego ochydztwa... to smutne, że w Polsce dalej są
        ludzie, którzy chcą stawiac takie potwory... jeszcze, że iksiński sobie taką
        willę-pałac stawia to zrozumiem. nagle się wzbogacił, jedyną książką jaką
        przeczytał było... sam nie pamięta co, a od pokoleń defekowa chodziło się za
        stodołę, słoma żeby obleciała trzech pokolen trzeba (jeśli wola będzie...).
        ale, żeby w takiej skali? przy takich pieniądzach? to Pan Gołębiewski doradców
        nie ma? chyba, że zatrudnia takich, żeby przyypadkiem od niego mądrzejsi nie
        byli... ech...
        a w tej "parszywej komunie" taka się przez lata 70-te toczyła dyskusja nt
        wpisywania odiektów w krajobraz, ich skali formie, o kztałcie przyszłościowych
        obiektów służących turystyce... i nic. żadnych wniosków. do dziś...
        • Gość: Mikołaj Gołębiewski jest OK. IP: *.chello.pl 31.08.06, 09:11
          Bardzo proszę pamiętać, że pan Gołębiewski jest przedsiębiorcą-inwestorem. On
          nie patrzy na gusta i guściki, bo on w Karpaczu nie będzie wypoczywał ani też z
          Karpaczem nie jest związany. Tak więc dla niego ocena bardzo dobra za trafioną
          inwestycję. Jeszcze lepsza ocena dla konserwatora!! Ma gość charakter, żeby się
          tylko nie złamał gdy go zaczną opluwać. Władze miasta jak to władze miasta
          liczą kasiorke i chyba bardziej zależy im na kasie niż na promocji miasta. A
          miasto Karpacz od dawna już jest swoiście bezpłciowe, chciałoby być europejskim
          kurortem a jest rozbudowanym nad wyraz miasteczkiem górskim. Gdzie ani górskiej
          ciszy ani europejskiego wrzasku.
    • Gość: Wrocławianin Popieram konserwatora IP: *.crowley.pl 31.08.06, 08:56
      Widziałęm już to parę razy - arogancja, chciwość i ignoracja tzw. ludzi biznesu oraz urzędników kontra wiedza, inteligencja, doświadczenie i dobry smak ludzi odpowiedzialnych za urbanistyczną przestrzeń.
      Ale to sprawa mieszkańców Karpacza...
      • Gość: Myszor Jaka atmosfera Karpacza ???? IP: 212.106.6.* 31.08.06, 09:05
        Przecież to kompletna dziura z jedną uliczką i zjeżdżalnią Kolorowa.
        Nawet na narty nie ma tam po co jeździć. Choćby pięć Gołębiewskich powstało to
        nie są w stanie tam niczego zepsuć.
      • Gość: Elka Re: Popieram konserwatora IP: *.crowley.pl 31.08.06, 12:32
        Jaka "sprawa mieszkańców Karpacza"?

Czy na całe życie jestesmy mieszkańcami jednego miejsca? Dzis mieszkam tu jutro
        mogę tam... A przyjeżdżając do Karpacza na urlop też staję się jego
        mieszkańcem ;-) Są dobra wspólne o które moga się troszczyć wszyscy
        zainteresowani.
    • Gość: Architekci Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. IP: *.jgora.dialog.net.pl 31.08.06, 09:06
      Gratulujemy Gazecie za przyłączenie się do frontu przeciwko łże-elitom.
    • kropka9991 Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. 31.08.06, 09:08
      Ja też jako dawna jeleniogórzanka uważam, że stawianie takiego molocha w
      Karpaczu zaburzy klimat tego miasteczka. Nie rozumiem też argumentów Pan
      Gołębiewskiego o demokracji - skoro to on nie dostosował się do zaleceń planu
      zagospodarowania przestrzennego i sugestii konserwatora to skąd jego żale? Jak
      się buduje domek nie dostosowany do pzp to trzeba go rozebrać, a się buduje
      wielki hotel to pzp ma nie działać? To już w broszurach budowlanych dla
      planujących zbudować dom jest napisane że nieruchomość ma być zgodna z pzp. A
      Pan Gołębiewski sądzi że jego rozmach ma unieważnić plan rozwoju miasta bo on
      tak chce. Demokracja wg Gołębiewskiego.
      • xegar Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 21:13
        kropka9991 napisała:

> jako dawna jeleniogórzanka uważam, że stawianie takiego molocha w
        > Karpaczu zaburzy klimat tego miasteczka.

A stawianie chatek góralskich a'la Tatry i sprowadzanie bacowskich "klimatów" z
        Podhala to nie zaburza?! Przyjedź sobie TERAZ do Karpacza i przejdź się główną
        ulicą z otwartymi oczyma. Upodabniają Karpacz do tatrzańskiej wiochy by się
        przypodobać Warszawiakom. Np. nieco wyżej kościoła, którego odpadający tynk jest
        pięknie nocą oświetlony, knajpa w stylu drewniano-szklano-nijakim z napisem
        "ŁOTWARTE", a przed nią bliżej nieokreślone indywidua w bacowskich przebraniach.
        Naprzeciw restauracja, bodaj AURORA, w klimatach rewolucyjnej rosji A.D.1917.
        Nazwy potraw nawet tam mają fajne, ale czy to są klimaty Karkonoszy?! Jak ktoś
        chce sobie łyknąć klimatów, to idzie w góry, a nie wącha spalin w Karpaczu czy
        Szklarskiej.

Xe.
    • Gość: jesiotr Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h IP: *.os1.kn.pl 31.08.06, 09:11
      Wystarczy zobaczyć jak wygląda hotel Gołębiewski np. w Wiśle. Włos się na głowie
      jeży jak można było tam pozwolić na budowę takiego koszmaru.
    • Gość: Z Konserwator nie dostał łapówki? IP: *.crowley.pl 31.08.06, 09:23
      Jak w temacie.
    • xegar Za mala lapowka? 31.08.06, 09:25
      "Konserwator zabytkow" najwyrazniej uwaza, ze moglby wyrwac wieksza lapowke od Golebieskiego. Podobna historia byla jakies 10 lat temu z rozbudowa stacji nadawczej TV na Snieznych Kotlach - wowczas uaktywnil sie dyrektor Karkonoskiego Parku Narodowego, ze to niby zniszczy krajobraz. Widac tam juz taka lokalna tradycja.

Gdyby Niemcy tak "dbali" o Krajobraz, nie wybudowaliby Karpacza, zeby nie skazic dziewiczego lasu. A z tego co widze, projekt jest ladny, wpasowany do otoczenia, obiekt moze duzy, ale nie gorujacy przesadnie nad otoczeniem. To moze byc duza szansa dla ozywienia rejonu i podstarzalego juz Karpacza.

Xe.

PS. Przeciwko Wiezy Eiffla tez protestowano, a teraz prosze, jest symbolem Paryza.
    • Gość: architekt Koszmar IP: 81.210.82.* 31.08.06, 09:36
      Ten budynek to nieporozumienie. W Mikołajkach też jest fatalnie - kolos który
      zniszczył cały widok na linię brzegową jeziora... Panie Gołębiewski weź chłopie
      normalnych architektów którzy Ci wytłumaczą co to znaczy "skala obiektu" i
      "krajobraz kulturowy"
      • lu.ke Re: Koszmar 31.08.06, 09:44
        ale za to Karpacz bedzie mogl zaistniec na blogu Dwurnika......

raider55.blox.pl/2006/08/Mazury-zamordowane.html#ListaKomentarzy
      • Gość: ZH Re: Koszmar IP: 213.227.78.* 31.08.06, 12:10
        Zgadzam się, ze budowla pana Gołebiewskiego w Mikołajkach jest koszmarna, w
        Wiśle też niewiele lepsza. Najbardziej dziwi przy tym jednak nie umysłowość
        tego pana, któremu przy całym jego bogactwie zapewne słoma wciąż z butów
        wychodzi, ale postawa włodarzy Karpacza, którzy z uporem chcą zniszczyć swoją
        piekną (jeszcze) miejscowość.
        Z.H.
    • Gość: JaNo Hotel w Wisle to szkarada i nie tylko! IP: 194.146.120.* 31.08.06, 09:45
      z tego co mi mówil mieszakniec Wisły, hotel działa nielegalnie, bez odbioru
      budowlanego, ale lobby jest zbyt silne by go zamknąć. Nie odebrała go straz
      pożarna chyba, więc w razie pożaru... Poza tym byłam tam osobiście. Gołym okiem
      widać że ściany są popękane a hotel dobrze wygląda tylko z daleka :) Wnetrze
      jest naprawdę nieciekawe, sprawia wrażenie zaniedbanego, naprade byłam
      zdziwiona. Oby Karpacz sie opamietał. Nie potrzebuje HG, jest wystarczająco
      piekny i ciekawy! Oby choc raz w tym kraju ktos sie wykazal rozumem, tak jak
      pan konserwator i architekci, a nie łapczywie liczył kasę...
      • xegar Re: Hotel w Wisle to szkarada i nie tylko! 31.08.06, 21:23
        Gość portalu: JaNo napisał(a):

> widać że ściany są popękane a hotel dobrze wygląda tylko z daleka :) Wnetrze
        > jest naprawdę nieciekawe, sprawia wrażenie zaniedbanego, naprade byłam
        > zdziwiona.

Nie wierzę, że tam byłaś. Owszem, to miejsce dla ludzi z pieniędzmi, ale także z
        rodzinami. To trudne w Polsce, mieć rodzinę i firmę, ale znajdź mi inny hotel,
        gdzie możesz przyjechać z żoną/mężem na weekend i odpocząć od prowadzenia firmy
        zostawiając dzieci w całodziennym parku zabaw.

Myślę, że większość wypowiadających się tutaj osób zna te obiekty tylko z
        zewnątrz i zazdrości tym, którzy są w środku.

Xe.

• gam3 Konserwator zabytków chce zablokować budowę hot.. 31.08.06, 09:47
      Szanowny Panie Redaktorze!
      Rewelacja!
      Napisał Pan artykuł ,który zawiera szereg nieprawdziwych informacji ( gdzie
      etyka zawodowa) oraz rzetelność w przekazywaniu czytelnikom wiadomości?Po
      pierwsze:Nikt nie blokuje samego zamierzenia! Chyba wyraźnie to zostalo Panu
      przekazane!Problem jest w architekturze obiektu,jego formie itd....długo by
      pisać..
      Wiadomośći nieprawdziwe:
      1.nie 5 tys. osób znajdzie zatrudnienie ,tylko około 500
      2.Nigdy nie wypowiedziałam zdania "Jak mozna dac pozwolenie na budowę takiego
      monstrum!!!A informacja o wielkości w powiązaniu z piramida Cheopsa to tez nie
      tak....Pana artykuł to szereg niedopowiedzeń.
      W tym miejscu tez mogłabym napisać jeszcze kilka zdań!!!!Tu kłania się etyka
      zawodowa!!!Pana artykuł w kilku miejscach przypomina kawał o tym jak to w
      Moskwie rozdają samochody ,nie w Moskwie tylko w Petersburgu ,nie dają tylko
      kradną i nie samochody ,tylko rowery........
      Nie będę sie rozpisywać ,bo to nie miejsce na szerokie i precyzyjne wyjasnienia.
      W artykule tak istotnym dla Naszego srodowiska architektów i władz
      konserwatorskich -P.W.Kapałczyńskiego ,moze należałoby sie zapoznać z projektem
      z uwagami i opiniami a nie opierac sie na wypowiedziach ( przekręcając je)
      tylko i wyłacznie telefonicznych.
      Serdecznie zapraszamy do Jeleniej Góry na spotkanie w szerszym gronie i
      zapoznanie się ze wszystkimi opracowaniami na ten temat.
      Uprawia Pan zawód zaufania publicznego????do takich "zawodowców" nie mam
      zaufania.Pozdrawiam i nakłaniam do większej rozwagi.
      Grażyna Makowska Prezes SARP w Jeleniej Górze

• piast9 Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 11:20
        Hehe, no pięknie nam to pan redaktor wyśpiewał...

Raz tylko, ładnych parę lat temu, miałem styczność z jakimś redaktorkiem ze
        "Słowa" piszącym artykuł. Też fakty i wypowiedzi zostały pocięte i poprzekręcane
        tak, aby wyszedł tekst przekazujący tezę, jaką miał zamiar przekazać redaktor.
        Niekoniecznie zgodną z rzeczywistością.
    • Gość: draq To nie jest WASZ problem! IP: 156.17.93.* 31.08.06, 09:48
      To co chce zbudowac Gołębiewski moze sie komus podobac albo i nie, ale jakis
      tam konserwator nie powinien miec prawa narzucac mieszkancom Karpacza co moga
      sobie postawic. Karpacz nie jest "wlasnoscia narodu", lecz jego mieszkancow i
      jezeli maja ochote (i pieniadze) wybudowac sobie druga piramide Heopsa, to ich
      sprawa.
      • Gość: zniesmaczony Nie nasz jak "marszczysz Freda" w ukryciu draq... IP: *.ip.WRO.Korbank.PL 31.08.06, 10:20
        Ale gdybyś robił to na widoku, choćby na swojej prywatnej posesji to
        pociągniętoby cię do odpowiedzialności, albo skierowano na leczenie - dlatego bo
        to przestrzeń publiczna.
        Jest ona wspólnym dobrem i nie należy tylko do właściciela działki. Nie jest ona
        również własnością tylko i wyłącznie osób zamieszkujących dany teren.

Ład architektoniczny jest elementem przestrzeni publicznej.

PS
        Jak komuś słoma z butów wystaje to może tytułować się hrabią nawet a i tak jest
        burakiem.
        • Gość: draq Re: Nie nasz jak "marszczysz Freda" w ukryciu dra IP: 156.17.93.* 31.08.06, 11:21
          Typowe totalitarne myslenie: "MY wiemy lepiej, co jest dla WAS dobre".
          O tym, jak ma wygladac "przestrzen publiczna" w Karpaczu powinni decydowac jego
          mieszkancy (Ci, ktorzy owa "przestrzen" tworza), a nie urzednicy w Jeleniej.
          Karpacz to nie Wawel.
          Tobie podobnym "wrazliwym spolecznie" totalitarystom oczywiscie zwisa jak
          gleboko ingeruja w zycie innych ludzi (przeciez ICH przestrzen publiczna nalezy
          tez do Ciebie, nas, wszystkich Polakow, a zapewne tez i do mieszkancow
          Grenlandii...).
          Porownanie do "marszczenia Freda" jest nie tylko niesmaczne, ale co gorsza
          nietrafne - wlasciwie to strasznie przyglupie.
          • atomm draq nie masz racji 31.08.06, 12:09
            oczywiscie ze kazdy wlasciciel moze budowac na swojej ziemi co chce...
            Ale musi sie dostosowac do funkconujacego prawa.

To tak jeby ktos wykupil ziemie kolo Wawelu i zaczal tam budowac wielkie
            biurowce.
            Nie wolno niszczyc dobra wspolnego...
            Poparcie dla pana konserwatora.
            • Gość: draq Re: draq nie masz racji IP: 156.17.93.* 31.08.06, 12:25
              Zgadzam sie, ze Wawel to dobro ogolne.
              Ale nie mozna rozszezrzac tego terminu na kazdy region. Moze i Karpacz jest
              uroczy, ale nie jest jakims niezmiernie cennym, unikalnym miejscem. Tak wiec
              o "ladzie architektonicznym" tego miejsca powinni decydowac ludzie tam
              mieszkajacy. Jezeli chca miec hotel Golebiowskiego, to ich sprawa (oczywiscie
              jezeli nie lamie to prawa).
              Tymczasem w Polsce (i nie tylko) istnieje organ - konserwator wojewodzki,
              ktory moze zgodnie ze swoim "widzi mi sie" zastopowac szereg dzialan. I trudno
              w tym miejscu mowic o jakims prawnym dzialaniu: ON moze poprostu uznac, ze dany
              obiekt wg niego nie pasuje i juz.. (podobnie bylo z "fontanna Zdrojewskiego" we
              Wroclawiu...po paru latach okazalo sie, ze chyba jednak pasuje)
              • piast9 Re: draq nie masz racji 31.08.06, 12:33
                Wydaje mi się jednak, że lepiej aby niektóre z obiektów wartościowych nie
                powstało wskutek zablokowania budowy przez konserwatora niż na odwrót. Mimo że
                zdrój w Rynku mi się osobiście podoba.
              • Gość: karpatka Re: draq nie masz racji IP: *.230.udn.pl 31.08.06, 14:05
                Jezu Chryste!!!Czy Ty wiesz co i o czym piszesz?Fontanna Zdrojewskiego i
                Gołębiewski w Karpaczu???Nie ta skala koleś>........ i nie tylko,
          • Gość: Elka Re: Nie nasz jak "marszczysz Freda" w ukryciu dra IP: *.crowley.pl 31.08.06, 12:37
            Burmistrz to tez urzednik, taki sam jak ten w Jeleniej Górze.
            • Gość: draq Re: Nie nasz jak "marszczysz Freda" w ukryciu dra IP: 156.17.93.* 31.08.06, 12:43
              Niezupelnie taki sam. Burmistrz jest przedstawicielem samorzadu, a konserwator -
              urzednikiem wladzy centralnej (jej delegatury w JG). Roznica dosyc istotna.
      • sothis666 ohoho:) 31.08.06, 11:13
        > To co chce zbudowac Gołębiewski moze sie komus podobac albo i nie,

-wtamy zwolennika wolności bez granic.
        ja w takim razie kupuje działkę obok latyfundiów pana gołębiewskiego i buduje na niej 40-metrowego penisa z betonu, z ktorego poza ciszą nocną będą sie wydobywać przeboje ich troje na przemian z rammstein. w nocy bedzie podswietlony. i zaden hotelarz nie bedzie mi sciemnial ze mu to odstrasza gosci czy psuje im widok, tym bardziej ze hotel w tym samym guscie.

• Gość: draq Re: ohoho:) IP: 156.17.93.* 31.08.06, 11:27
          "wtamy zwolennika wolności bez granic."
          ;)) To nie jest problem "co zbudowane zostanie", ale KTO ma decydowac o tym, ze
          cos tam zostanie zbudowane.

P.S.
          Z niecierpliwoscia oczekuje realizacji Twojego projektu ;))
    • piast9 Re: Konserwator zabytków chce zablokować budowę h 31.08.06, 10:01
      Nie rozumiem problemu. Konserwator zakwestionował projekt a nie stawianie
      Gołębiewskiego w Karpaczu. Czy słusznie czy nie - tego nie wiem, ale przecież
      można zmienić projekt i wszyscy będą zadowoleni.

Gdzie ten hotel ma powstać? Bo napisanie "w Karpaczu" jest dość mało precyzyjnym
      określeniem miejsca.
      • Gość: projektmanager A czy naprawde chodzi o tu o HOTEL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 10:40
        Oceniając zamieszczoną perspektywę przyszlego obiektu, mam wrazenie, ze jest to
        jakiś ogromny, tajemniczy VOLUMEN, otoczony funkcją mieszkalną, ktora moze
        sluzyć za ...hotel. CO jednak jest w środku? Planowalem wiele obiektów, jednak
        TEN OBIEKT nie odpowiada PROGRAMOWI FUNKCJONALNEMU dla hotelu. Nawet, jesli
        uzupelnimy go o basen, spa, fittnes, etc. jest to duzo za duzo, biorac pod
        uwage planowana ilośc pokoi. A moze OBIEKT zostanie dopiero w drugiej fazie
        uzupelniony o odpowiednia CZĘŚĆ HOTELOWĄ? Więc po co to cale zamieszanie? KAWA
        NA LAWE HERR GOLEBIEWSKI!
        • adwo-kat Brakuje takiego obiektu u nas w regionie ale...... 31.08.06, 10:51
          Czy za wszelką cenę nasz region musi robić takie inwestycje?
          nie, choć brak takich inwestycji!
          Czy Rada z Burmistrzem Karpacza podjela słuszna decyzję w tej sprawie?
          nie, najpierw powinni zasięgnąć opini fachowców!
          Czy konserwator zabytków jest osobą odpowiedzialną za wygląd i kształt Karpacza?
          tak, choć mieszkańcy i inwestorzy są wykonawcami tego projektu!
          Czy nie można zmienić koncepcji i wizualizacji projektu tak, aby nie był
          problematyczny?
          oczywiście wszystko można tylko ...............
          trzeba chcieć!
    • Gość: karpatka Przeczytajcie wypowiedź gam33!!!! IP: *.233.udn.pl 31.08.06, 11:15
      Co to za dziennikarz!!!!
      Czy artykuł był autoryzowany?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka