Gość: sir Wojciech Dzieduszycki: wiem co robiłem i co robię IP: *.swn.vectranet.pl 11.10.06, 10:49 Pan hrabia wie najlepiej: pieniądze nie śmierdzą. Wiedział co robi, chciał żyć wygodnie i dostatnio; dobrze się ustawił i żył. Zawsze wie co robi, to że teraz przeprasza to też sposób bycia. Jest dobry na wszystkie układy i czasy, taki hrabiowski styl życia, byleby było OK. Jakoś nie widziałem hrabiów walczących z niemcami, czy komuną ; zawsze się ustawiali albo uciekali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany potwierdzenie jw IP: *.swn.vectranet.pl 11.10.06, 11:08 Tym razem sie zalogowalem , ale Krzys z Wroclawia to ja . Pare postow wyzej opisalem historie mojej znajomosci z Tuniem , a byla dluga , od kolyski . Dzieduszycki jest typowym przykladem elity PRL i niestety takze elity tzw. Trzeciej R.P. To wlasnie oni , Dzieduszyccy doslownie i w przenosni tworzyli establishment po wojnie w Polsce . Nadal go tworza , jezeli nie osobiscie , to ich dzieci , jak to jest z Malgorzata Dzieduszycka , obecnie pania ambasador R.P. przy UNESCO z siedziba w Paryzu . Moj ojciec za Stalina siedzial trzykrotnie , dzieki takim ludzim jak Tunio .Zawsze zalapal kilka lat . Mama mnie i brata musiala chowac sama przez dlugie lata . Mimo ciezkiego sledztwa , nigdy nikogo nie wydal , na nikogo nie doniosl . Tata jeszcze zyje , ale nie boi sie odbierac telefonow i nigdy nie bedzie sie bal . Bylem sasiadem najblizszego przyjeciala Tunia , hrabiego Zastawnika , meza slynnej pejzazystki hrabiny Zofii Krakowskiej-Zastawnik . Od rezydencji tych ludzi przez kilkadziesiat lat oddzielala mnie tylko podloga mojego mieszkania . Gdybym mial wtedy kamere i na tydzien ustawil na naszej klatce schodowej , to dzisiaj bylby z tego doskonaly material na socjologiczne studium zycia klasy pasozytniczej i prozniaczej. Tunio i jego zgraja to byly kanalie ,ktore zyly na koszt zwyklych ludzi , nigdy nie imajac sie jakiejkolwiek pracy . Tych kilka bzdurnych recenzji Tunia w lokalnej Odrze chyba nikt nie policzy za tworczosc i ciezka prace . Zycie tym kreaturom uplywalo od imienin do polowania , od polowania do imienin , czasami wystepy w Londynie , gdzie byli wysylani przez UB , a potem SB . Moze wtedy pracowali , zwlaszcza jak sporzadzali raporty po powrocie . Jak pisalem wczesniej , oni byli zbyt leniwi ,zeby posprzatac wlasne lozko , za pieniadze zdobyte z donosicielstwa zatrudniali oddzialy sluzacych . Teraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak spiewal i na jaka nute . Brat mojej mamy , Zygmunt tez ladnie spiewal , ale Dachau nie przezyl , Niemcy przyslai pismo , ze umarl na serce . Mial osiemnascie lat . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: potwierdzenie jw IP: *.os1.kn.pl 11.10.06, 16:24 >eraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz >koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak >spiewal i na jaka nute . To żeczywiście musiał ładnie śpiewać:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re; przepraszam za byka:(( IP: *.os1.kn.pl 11.10.06, 16:27 >eraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz >koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak >spiewal i na jaka nute . To rzeczywiście musiał ładnie śpiewać:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 11.10.06, 16:53 Gość portalu: nieznany napisał(a): > Tym razem sie zalogowalem , ale Krzys z Wroclawia to ja .......... Nieznany Krzysiu! Parę postów wyżej podjąłem z Tobą dyskusję. Milczysz lecz chyba nie jako wyznawca maxymy znanego autora który mówił, że "lepiej milczeć niż mówić rzeczy głupsze od milczenia"? Teraz występujesz pod konspiracyjnym logo, powtarzasz się dodając kilka skwarek z knajpianego języka: klasy pasozytnicze i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp. Myślę że powinieneś sobie wziąść coś na wstrzymanie bo faktycznie nieraz jest lepiej milczeć. Tym bardziej, że po drodze nie byłeś wzywany do "bisowania". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.06, 20:46 Jasiek.pl napisal : " powtarzasz się dodając kilka skwarek z knajpianego języka: ... " i dalej : " Badania naukowe wskazują, że „dobra” praca i pozycja nie musi być związana z tatusiem." Twoj jezyk jest bez zarzutu i rzeczywiscie odbiegasz poziomem w mowie a raczej w pismie od ulicy Traugutta we Wroclawiu . Jeszcze wiekszy moj podziw budzi cytat o badaniach naukowych .Cos tak jakbym slyszal kogos z kregu Tunia . To pozeranctwo , bufonada i zerowanie na ludzkiej glupocie i proznosci odzywa sie tutaj wyraznym echem .Merci de votre attention . Bonne nuit et au revoir ! A dla wloskiego tenora prosze po wlosku przekazac : Da amore non si moure , ale od starosci predzej , czy pozniej . Non abbiamo tanto tempo , purtroppo . Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce Do szalonego Krzysia 11.10.06, 22:25 znając pare szczegółów niskiego autoramentu, z życia j.w. hr. W.D., nie popieram go. Ale to, co ty, koles piszesz, to żałosne wypociny, małego chłopka, który za czasów Szeli Jakuba, z zemsty wyciął jasnie panu dziury w kanapie. Los włościan. moj drogi. jest od tego, aby usługiwać i takie były, są i będą zasady. Rudzcy nie mieli pieniedzy, ale mieli czas, a Zastawnikowie mieli pieniadze i nie mieli czasu. To był normalny transfer dóbr i tyle. Za ten transfer Rudzcy wykształcili dzieci, hm.... Zastawnikowa była dobrą malarką i nie autorką jednego obrazu. Tu wyraźnie trujesz kota...... Ciebie najbardziej interesuje jednak jedna rzecz - to co na tym forum sie cwiczy do imentu: odmiana słowa Zyd przez przypadki. A to jest nudne. Sprobuj, popracuj głową, czy rękoma, a może też bedziesz bogaty i zatrudnisz se hrabiego-zyda. Na razie jednak jestes krzysiaczku troche smutny. Od kołyski przez podłogę ze hrabiostwem i nic z tego nie miec. Oh! Ja tez byłbym smutny, ba może nawet wiecej???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Do szalonego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.06, 23:13 Poszukaj w IPN danych na nazwisko Zastawnik i albo Krakowska-Zastawnik i potem mozemy pogadac . Donoszenie na SB , to tez byla zwykla wymiana dobr . Tunio , dyrektor hrabia magister Zastawnik i cala ta zgraja nie mieli czasu , za to mieli pieniadze . Tunio napisal raportow na tysiac stron drobnego maszynopisu . Troche czasu musialo mu to zajac .Pogadaj z Rudzkimi , jeszcze zyja (mlodzi) i na pewno pamietaja , jak ta wymiana dobr wygladala . O ile pamietam z obserwacji i samej relacji Rudzkich , to w tej wymianie hrabiostwu chodzilo przede wszystkim o codzienne upokarzanie , sadystyczne wyzywanie sie . Pijesz do mojego pochodzenia . Jezeli znasz moje nazwisko , to radze poszukac , gdzie trzeba i dokladnie bedziesz wiedzial ,co to nazwisko znaczy i jaka ma historie . W okresie buntu Jakuba Szeli , rodzina mojego ojca zostala prawie calkowicie wymordowana . Wiekszosc polskiej obecnej arystokaracji reprezentuja zydowskie rodziny , ktore tyuly dostaly od cara , kupily od austriakow , wzglednie rzadziej , w drodze malzenstwa i Twojej "wymiany dobr" czyli bogaty zyd i biedna szlachcianka albo odwrotnie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazio Re: Do szalonego Krzysia IP: *.dyn.optonline.net 12.10.06, 01:00 rzuc pare nazwisk ubekow i esbekow do ktorych donosil hrabia. porozmawiajmy o ich zyciu,karierach ich dzieci, ich pochodzeniu itp. bedzie wtedy pelniejszy obraz tamtych czasow, czasow ktore doskonale pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce do żałosnego Krzysia 12.10.06, 17:54 szkoda ze włoscianie za Szeli nie wykonali swojej roboty lepiej - nie byłoby takich wpisów. O arystokracji wiesz tyle, co kot napłakał. Zwłaszcza Zydzie w Rosji!!! No, chyba padne. Nawet w Austrii było to skomplikowane.... Lubisz odmieniac słowo Zyd - twoj problem, nie moj. Nazwisko masz pewnie gwózd albo cebula albo cos tam, ani szlachcic, ani arystokrata nie pisałby w taki sposob. Odnosnie donoszenia - moj misiu, to hr W.D. został na czyms przyłapany....... I musiał sie jakos opłacac, aby nie było skandalu, a byłby..... A pozniej to juz poszlo i obie strony były zadowolone. Masz za to wielkie lewicowe przekonania. Nic ci do tego, co robiono u Zastawników. To tak, jakby ktos nagle w fakcie opisałby np sposób wykorzystywania wolnego czasu przez Twoich łaskawych rodzicieli. Chciałbys?? Ale Ty sobie pozwalasz rzucac kalumnie. To sa kalumnie i nic poza tym. Koronny przykład to te słoneczniki i twierdzenie, ze nie pani Zastawnik potrafiła malowac. Po co to robisz. Dorwałes sie do kompa i masz potrzebe konfabulacji???? To załosne.... Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem wszyst 11.10.06, 22:27 Anyway , Tunio zasluzyl sobie na ksiazke . Powinna powstac taka praca o upadku czlowieka i czlowieczenstwa . Zastanawia mnie ,czy Dzieduszycki czul sie czasami samotnie . Mozna by tez nakrecic jakis taki szpiegowski thriller pt." 17 Mgnien Wiosny , Turgieniew (taki byl pseudonim Tunia na SB ) Spiewa ". A Wy co myslicie o takim pomysle ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem w IP: 139.48.149.* 11.10.06, 22:50 Jestem toba zdegustowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 00:13 Krzysiu, albo jestes bardzo mlody albo nie znasz historii. A poza tym chyba dobrze sie czujesz obrazajac wszystkich po kolei. Tyle w tobie zlosci, lepiej nie spotkac cie na ulicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Piotr A. Dzieduszycki : "Narkotyki , Niemyte Dusze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 01:13 Piotr Andrzej Dzieduszycki – urodził się w 1946 r. w Genewie. Dzieciństwo i młode lata spędził w Warszawie, skąd wyemigrował w 1966 r. i od 1967 r. osiadł na stałe w Brazylii. Z wykształcenia jest socjologiem i dziennikarzem, z zawodu menadżerem. Jest autorem kilkudziesięciu artykułów o tematyce społecznej i politycznej, wewnętrznej brazylijskiej i międzynarodowej. W latach 1978-1983 był kolejno dyrektorem Kontaktów Międzynarodowych i dyrektorem administracyjnym Grupy Rozwoju Regionalnego w TV Cultura w Sao Paulo. Potem założył i prowadził przedsiębiorstwo o charakterze administracji rodzinnej. Do Polski wrócił w 1992 r. W latach 1993-1995 był dyrektorem Protokołu Dyplomatycznego MSZ i doradcą ministra spraw zagranicznych. Od 1996 r. działa w przedsiębiorczości prywatnej. Wraz ze swoim synem Pawłem Marie jest twórcą Fundacji im. Dzieduszyckich, a ponadto honorowym członkiem Narodowej Akademii Nauk Ukrainy i Rycerzem- Komandorem ukraińskiego Orderu Świętego Michała Archanioła oraz członkiem kilku organizacji o charakterze kulturalnym, społecznym i publicznym w Polsce i w Brazylii. Towarzyszyl L.Walesie w czasie jego wizyty na Ukrainie w okresie pomaranczowej rewolucji . Wydal o tym ksiazke pt. Majdan . Nieoficjalnie PAP dowiedziała się ze źródeł zbliżonych do organów ścigania, że zatrzymany to Piotr Andrzej D., pochodzący z rodziny szlacheckiej m.in. dziennikarz i socjolog. W latach 1993-95 pracował w Ministerstwie Spraw Zagranicznych i był doradcą ówczesnego ministra. Za przemyt narkotyków grozi mu nawet 12 lat więzienia. tvp.pl/120,20060309312707.strona Podobny do Tunia jak kropla wody , tu widac wyraznie: www.marszalek.com.pl/foto_a/img.php?r=150&f=P.%20A.%20Dzieduszycki.JPG Czy ktos wie , czy ten niedoszly doradca premiera Marcinkiewicza i byly wysoki urzednik MSZ siedzi jeszcze na Kleczkowskiej ,czy tez sprawa juz ucichla i Dzieduszycki wrocil do Brazylii ? Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce tobie krzysiaczku rodzina D. nadepła na nagniotek 12.10.06, 18:04 ot i wszystko............ Trzeba było zawsze zakładac saboty, a nie wystawiac nożysk, jak słynna żabka, co też chciała być podkuta. Ciekawi mnie, czy ty w całej rozciągłosci jestes taki okejowy. A jakbysmy poiskali jakichs fajlsikow???? Dopiero bedzie smiesznie....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 12.10.06, 01:00 Nieznany Krzysiu! "Nie rżnij głupa" jak mówią obecnie politycy i przestań grać dwóch "ludziów" .Jako "Nieznany" używasz knajpianego języka: klasy pasozytnicze i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp. Jako "Krzysiu" walisz do tekstu obcojęzyczne wstawki wypisane ze słownika, jesteś przez to taki inteligętny i "odchamiony". Póżniej wystąpisz jako Helmut lub Icek, w końcu się zagubisz! Śpij spokojnie, ORMO czuwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 01:24 Przepraszam , ale nie sa to przepisane slowa ze slownika , tylko z mojej glowy .Znam wiele jezykow obcych w roznym stopniu , ale kilka znam zupelnie dobrze , a trzy nawet biegle . Kto mnie zna z forum Swiat , gdzie loguje sie jako roger39 , wie , ze jest to prawda . Tam na forum od czasu do czasu tlumacze jakies teksty z prasy swiatowej wlasnie uzywajac znajomosci kilku jezykow obcych . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 12.10.06, 16:09 Gość portalu: Krzys napisał(a): > Znam wiele jezykow obcych w roznym stopniu , ale kilka znam zupelnie > dobrze , a trzy nawet biegle . Kto mnie zna z forum Swiat , gdzie loguje sie > jako roger39 , wie , ze jest to prawda . Słodziutki Krzysiu! Nikt nie wzywał Cie do tablicy z zadaniem wykazania znajomości języków. Zarówno obcych jak i knajpianych. W tej sprawie pisz do szefa oswiaty p. Romka Giertycha, lecz obawiam się że Cie zdołuję. Piszesz, że grasz na forum także rolę "rogera39". Stajesz się coraz bardziej tajemniczy: bo nie wiem czy jesteś królem R.... lub bratem R... ze wspólnoty ekumenicznej? Czy jako R... sławny dzięki władaniu szczepem ...... bakterii? Czy jesteś starym zgredem czy młokosem ? Siemanko! Obserwuj pilnie sąsiadów tak jak to dotychczas robiłeś, Twój czas jeszcze przyjdzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia i znango jasiek.pl IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 16:59 jasiek.pl napisal : " Nieznany Krzysiu! "Nie rżnij głupa" jak mówią obecnie politycy i przestań grać dwóch "ludziów" .Jako "Nieznany" używasz knajpianego języka: klasy pasozytnicze i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp." Nieznany to nie jest Krzys , ani roger39 . Zwroc uwage na adres I.P. Nieznanego , jest zupelnie inny od mojego . Nieznany wkleil powtornie moj post , ktory napisalem kilka linijek i godzin wyzej . Prawdopodobnie przez solidarnosc z moim zdaniem w tej calej sprawie Dzieduszyckiego i jemu podobnych . Piszesz ,ze nikt nie wywolal mnie do tablicy omawiac , czy tez prezentowac moja znajomosc jezykow obcych . Przeciez wlasnie Ty zarzuciles mi pozeranctwo i blef piszac ,ze jakoby przepisalem kilka zwrotow ze slownika , zeby wygladac " kulturalnie " . Wyjasnilem tylko , ze tak nie jest i poparlem sie dowodami , ktore mozna latwo sprawdzic na tym forum . Blef , bufonada i pozeranctwo , to nie moj styl . Ten styl raczej charakteryzuje Twojego idola , ktorego tutaj tak zaciekle bronisz . Z Romkiem nie znam sie zbyt dobrze . Natomiast z profesorem Maciejem i owszem . W zwiazku z tym ,ze wiekszosc naszego zycia przyszlo nam spedzic " na podrozach", kiedy sie widzimy , rozmawiamy po angielsku , bo tak jest nam wygodniej z wielu wzgledow , min. dlatego ,zeby intelektualisci Twojego stylu nie za bardzo mogli zrozumiec o czym rozprawiamy . Z Twojego adresu I.P. wynika ,ze mieszkasz w obszarze slynnego Trojkata Bermudzkiego we Wroclawiu . Teraz rozumiem , dlaczego tyle czasu spedzasz przy klawiszach i sledzisz bezustannie moja osobe na tym forum . Na Traugutta niejedne hrabia juz dostal w morde za nic , co mam nadzieje da sie Tobie uniknac jak najdluzej . Siedz przy kompie i sledz mnie dalej , poki co jestes bezpieczny . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia i znango jasiek.pl IP: 195.117.234.* 12.10.06, 19:18 Panie pułkowniku Y, plączecie sie w zeznaniach, wiecie ten styl, oskarżacie w sposób który my doskonale znamy, co złego to nie ja tylko oni, kręcicie jak krecioła, śledzicie częściej niż nasz Wydział, wtrącacie się do klawiszy, co się z Wami dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek To powinien byc jego ostatni list, zanim sobie 12.10.06, 01:15 ....strzelilby w leb....ale tn hrabia nie ma honoru..... On wlasciwie to nie byl hrabia, a tylko sluzacym, lokajem UB I SB.... Odpowiedz Link Zgłoś
patatipatata starzec 12.10.06, 09:22 spuśćmy litościwie zasłonę milczenia, pan dzieduszycki nie cofnie ani dnia z życia, ani jednego słowa, uczynku, nic... Ku przestrodze i refleksji dla wszystkich, których ta sprawa ekscytuje. Wzniósł się ponad swój strach i zawstydzenie, mówiąc przepraszam, czy naprawdę czuliście tylko sadystyczną radość i satysfakcję słysząc jego drżący głos, skamlący o przebaczenie? Iluż łotrów na to się nie zdobyło? Z litości nad jego starczym kłopotem - zamilczmy szlachetnie heraldek napisał: > ....strzelilby w leb....ale tn hrabia nie ma honoru..... > On wlasciwie to nie byl hrabia, a tylko sluzacym, lokajem UB I SB.... Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 Re: starzec - nie zgadzam sie 12.10.06, 12:09 patatipatata napisal : " spuśćmy litościwie zasłonę milczenia... " Pomysl na gruba kreske nie jest nowy . Dzieduszycki zyl z przestepstwa kilkadziesiat lat . Zreszta nie jeden Dzieduszycki , ale cala spoleczna klasa pasozytow i pospolitych przestepcow . Ci ludzie musza zostac napietnowani , chociaz i tak robi sie to o wiele lat za pozno . Trzeba tez pamietac ,ze z owocow zbrodni Dzieduszyckiego i jemu podobnych , zyje ich potomstwo ,ktore dzisiaj przebralo sie za ambasadorow , konsuli na zagranicznych placowkach i wysokich urzednikow aktualnego Polskiego Rzadu i Panstwa . Ze wzgledu na mlode pokolenie , ze wzgledu na nasze dzieci i wnuki , ze wzgledu na przyszlosc Polski i jej pokolen , ta sprawa musi byc glosna i tu trzeba nie tylko o niej mowic , ale i o niej krzyczec . Na glosne slowo przepraszam , na rehabilitacje ,czekaja ofiary Dzieduszyckich , ludzie ,ktorych zameczono w wiezieniach , ktorych napietnowano jako zbrodniarzy i przestepcow , ktorym zlamano zycie ,pozbawiono pracy i srodkow do zycia . Jezeli nie oni sami ,to ich dzieci maja prawo dzisiaj do pelnej prawdy i moralnej satysfakcji . Ofiary Dzieduszyckich , to nie tylko osoby , ktore czesto juz nie zyja , ale rowniez ich dzieci , ktore wychowywaly sie bez ojcow , ktore do szkoly chodzily glodne i zaniedbane , bo w domu nie bylo na chleb i ubranie .W dzisiejszej Polsce jest tak duzo zla i demoralizacji takze dlatego , ze Dzieduszyckich tyle lat od wyjscia sowieckiej armii nie rozliczono za ich zbrodnie . Kto ma kontakt z mlodym pokoleniem , na przyklad nauczyciele gimnazjum lub liceum , doskonale wie o co chodzi . Jezeli chcemy by nasza mlodziez weszla w zycie dorosle z systemem wartosci , z systemem zasad , to musimy sie z nasza przeszloscia rozliczyc do konca i dokladnie . Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 12.10.06, 18:29 zgoda,karac donosicieli. ale co z tlumem ubekow/esbekow? odpuscic im ,czy moze zaczac od nich? a z drugiej strony co mogl donosic hrabia? najnowsze kawaly przeciw wladzy opowiadane w kuluarach teatru? mniej emocji i zadzy zemsty,wiecej logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 19:09 Jednym z najwazniejszych odcinkow dzialalnosci szpiegowskiej Dzieduszyckiego , byly jego wyjazdy do Londynu w latach 60-tych . Przypominam ,ze po wojnie w Londynie pozostalo blisko pol miliona polakow . 250 tysiecy stanowili zolnierze i oficerowie Polskich Sil Zbrojnych na Zachodzie . Pozostale cwierc miliona byly rodzinami tych zolnierzy , osoby cwilne , w tym naukowcy , politycy oraz urzednicy dzialajacego az do 1990 roku Rzadu R.P. na Emigracji wlasnie z siedziba w Londynie . Hrabia byl zadaniowany przez I i III Wydzial owczesnego MSW w Warszawie . W Londynie tez przebywalo wiekszosc wspolpracownikow Polskiej Sekcji Radia Wolna Europa oraz oczywiscie BBC . Dzieduszycki wlasnie rozpracowywal wywiadowczo tych ludzi i ich organizacje . Szukal rowniez nielegalnych wtedy kontaktow emigracji politycznej z Krajem . Dzieki jego donosom w Polsce aresztowano kilku bylych oficerow Armii Krajowej , za sama wymiane listow z Londynem . Wiele osob za takie kontakty wyrzucono z pracy lub zmuszono do wspolpracy w drodze szantazu . Przypominam ,ze byl to okres Zimnej Wojny . Raporty Dzieduszyckiego byly skrupulatnie kopiowane , opracowywane i trafialy takze do Moskwy . Nieskromnie powiem , ze znam sie cos na tym , poniewaz w latach 1980 i 1981 przebywalem w Londynie , gdzie zbieralem materialy do mojej pracy magisterskiej na temat owczesnego srodowiska emigracji politycznej w Londynie . Moim promotorem byl polski arystokrata profesor Andrzej Kwilecki , pod kierunkiem ktorego ta prace napisalem . Jesienia 1981 roku prawie wszystkie rozdzialy mojego opracowania byly przygotowywane do druku w kwartalniku Instytutu Zachodzniego w Poznaniu przy wspolpracy Instytutu Badan nad Polonia Zagraniczna PAN w Poznaniu . Stalo sie niestety inaczej . Przyszedl Stan Wojenny i zmaiast ogladac moje wysilki w druku , musialem przez dlugie miesiace patrzec na owczesny swiat przez kraty slynnego wiezienia w Gdansku , przy ul. Kurkowej 4 . W wyniku donosow Dzieduszyckiego , SB szantazowalo dzialaczy niepodleglosciowych zarowno w kraju , jak i za granica . W latach 60 i praktycznie do konca Polski Ludowej za sam kontakt z emigracja w Londynie mozna bylo zostac oskarzonym o zdrade panstwa i otrzymac kare smierci . Byly takie przypadki . Publikacji raportu IPN wyjasni nam wiele szczegolow , listopad juz za miesiac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 23:24 Krzysiu niezlomny. Alez ty wszystko wiesz,a jednak w wielu kwestiach masz bledne wiadomosci. Np corka Dzieduszyckiego od dawna jest w Warszawie. Tez czesto bylam w Londynie, kontakty z zachodem zawsze mielismy i nikogo nie skazano za to na smierc, a w Londynie zyl wtedy gen.Kukiel, moj krewny, widywalam go czesto i nic.I nie badz taki wazny, ludzie znaja jezyki, wiec sobie dyskutuj w jezykach obcych ludzie cie zrozumieja, choc nie beda sie odzywac . A swoja droga to dobrze, ze cie blizej nie znam,czy na codzien tez taki jestes okrutny? Odpowiedz Link Zgłoś
patatipatata Re:anzelmo 12.10.06, 23:40 czy ty w imieniu stowarzyszenia rodowego, czy na własną rękę, wychodząc przed szereg, tak negocjujesz. Zadam ci pytanie: czy stowarzyszenie w jakiś sposób odniesie się do nestora, czy plama jaka za m.in. jego sprawą ród "uwalała" jest podstawą do reakcji? spytaj matisa i powiedz wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re:anzelmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 00:04 A co innym wolno a mnie nie!? A w czym niby jestes lepszy?! Kazdemu wolno miec wlasne zdanie.Dzieduszyscki nie jest krewnym Kukiela,wiec sobie odpusc. Poczekajmy na koncowy werdykt i nie uwazajmy,ze prawda jest tylko po naszej stronie.Poczytaj inne moje wypowiedzi,nie neguje winy Dzieduszyckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.06, 00:20 Anzelma napisala : " Krzysiu niezlomny. Alez ty wszystko wiesz,a jednak w wielu kwestiach masz bledne wiadomosci. Np corka Dzieduszyckiego od dawna jest w Warszawie." Wiem , wiem , po paroletnich wycieczkach i wozeniu tylka po Montrealu i Paryzu na koszt polskiego podatnika trzyma sie teraz cieplego stolka Instytutu Polskiej Kultury , rowniez finansowanego z pieniedzy wypracowanych przez polakow . Wiem nawet , ze po Montrealu jezdzila na rowerze , bo za slabo znala jezyki ,zeby tam zdac egzamin na prawo jazdy . Wiem duzo wiecej , niz Ci sie wydaje i niz o tym pisze na tym forum . Zaproponuj na kolejnym posiedzeniu Wroclawskiej Rady Miasta rozwiazanie kontrowersyjnej propozycji nazwania jednej z ulic imieniem pulkownika Kuklinskiego . Tuniowi przydalaby sie taka ulica , przeciez nie bedzie zyl wiecznie , a jaki bylby to zaszczyt dla mieszkancow miasta !? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anzelm Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:33 Wiesz,juz mi sie znudziles.Znowu sie mylisz.Niech ci bedzie.Jestes niewiarygodnie zarozumialy. Kompletnie nie rozumiesz ludzi i z gruntu ich zle oceniasz.Problemy z Kuklinkim nie sa moimi problemami.Jestem czlowiekiem lagodnym.Tylko dlatego,ze mam inne zdanie mnie atakujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: 195.117.234.* 13.10.06, 21:14 Gość portalu: Krzys napisał(a): > Zaproponuj na kolejnym posiedzeniu Wroclawskiej Rady Miasta rozwiazanie > kontrowersyjnej propozycji nazwania jednej z ulic imieniem pulkownika > Kuklinskiego . Tuniowi przydalaby sie taka ulica , przeciez nie bedzie zyl > wiecznie , a jaki bylby to zaszczyt dla mieszkancow miasta !? Krzysiu niezłomny, "nie rżnij głupa" jak mówią politycy. Przerzuć swe siły do tematu "Giertych przeciwko Darwinowi". Zamiast potajemnie dyskutować z Maciejem G. po francusku, masz szanse wykazać się czy jesteś za "małpą" czy "człowiekiem". Bo w temacie "Tunia" jesteś już mocno wypalony. Szkoda organizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.06, 21:45 Kiedys w Warszawie Poznalem porucznika LWP , niejakiego pana Dziarmage . Do wojska zaciagnal sie razem z generalem Jaruzelskim , z ktorym sluzyl w tej samej kompanii az do Berlina . Do konca wojny obieral ziemniaki w wojskowej kuchni jako syn pulku . Potem byl czlonkiem PPR w jednostce wojskowej , nie pamietam juz , czy to bylo KBW , Informacja Wojskowa albo UB . Zostal lektorem marksizmu -leninizmu . Opowiadal mi , ze sie przez te swoje wyklady rozpil ,poniewaz musial na masowkach udowadniac obywatelom Polski Ludowej , ze czlowiek pochodzi od malpy , i ze ta malpa wymyslila Pana Boga , ktory wcale nie istnieje , a prawdziwym Bogiem jest klasa robotnicza i chlopska . Mieszkalismy razem w hotelu kilka dni , i chyba nawet razem w jednym pokoju ,zeby bylo taniej . Nocne polakow rozmowy prowadzilismy w restauracji na ulicy Freta w Warszawie . Pan porucznik Dziarmaga chodzil codziennie do MON-u wychodzic jakies odznaczenie i dodatek do emerytury , a ja siedzialem od rana w Biblotece Narodowej i badalem sprawy zwiazane z polakami w Londynie po wojnie . Wieczorami w knajpie godzinami romawialismy o czlowieku i malpie . Pan porucznik Dziarmaga powiedzial mi ,ze juz nie wierzy w Darwina i wiara w Pana Boga uratowala go od stoczenia sie w nalog . Warto skorzystac z doswiadczen porucznika Dziarmagi . Idz Ty jasiek.pl lepiej do Kosciola , moze rozum Ci wroci do glowy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek.pl Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: 195.117.234.* 13.10.06, 22:32 Gość portalu: Krzys napisał(a): > Warto skorzystac z doswiadczen porucznika Dziarmagi . Idz Ty jasiek.pl lepiej > do Kosciola , moze rozum Ci wroci do glowy. W opisie za dużo wody bezprocentowej. Moralnie słaby wzór do naśladowania. Uciekać do Boga żeby ochronił przed stoczeniem się w nałóg? Lecz jeżeli Tobie pomógł to dobrze, cuda się zdarzają i nawet nasza wiara dopuszcza takie przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce interesujące. Polska ludowa - z dużej litery 15.10.06, 16:52 natomiasty Polacy, Polaków, Polska - odmieniane z małej literaty. Dużo to daje do myślenia, moj ty malutki krzysiaczku........... W jednym pokoju z kims z ub, informacji wojskowej czy diabli wiedza czego, aby było taniej....... Słodkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.os1.kn.pl 12.10.06, 22:56 ziuta38 napisał: > zgoda,karac donosicieli. > ale co z tlumem ubekow/esbekow? > odpuscic im ,czy moze zaczac od nich? Ach Ziuta:)) Jeśli ktoś pracuje dla kogoś przez długie lata i czerpie z tego profity, to jest jednym z nich. Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 03:45 pytam wyraznie:karac uboli przed donosicielami czy tez donosicieli przed ubekami? jak na dzisiaj do donosiciele sa be,a ubecy z emeryturkami-szacownymi bisnesmenami. Odpowiedz Link Zgłoś
roger39 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 04:08 Wydaje mi sie , ze niekoniecznie masz racje , moze sie myle . Ciekaw jestem co napisza inni . Warto jednak sobie przypomniec wojne i jak polskie spoleczenstwo traktowalo zdrajcow . Armia Krajowa wydawala wyroki smierci przede wszystkim na zdrajcow , na ludzi ,ktorzy byli konfidentami Gestapo . Dopiero w drugiej kolejnosci likwidowano niemieckich mordercow , jak Kutchere w Warszawie . Zdrajcy sa zawsze spolecznie o wiele bardziej niebezpieczni od kadrowych oprawcow . W czasie niemieckiej okupacji Kedyw wykonywal wyroki smierci nawet na dziennikarzach i tworcach pokroju Dzieduszyckiego , ktorzy swoje talenty sprzedawali w owczesnych niemieckich mediach ,chociaz w polskim jezyku (np. gadzinowki ). Za opublikowanie jednego artykulu w warszawskiej oficjalnej prasie w latach 1940 - 1944 grozila czapa i tyle . Ubowcow i SBekow ( tych kadrowych ) nalezy rozliczyc rownie surowo , jak ich agentow . Poczucie spolecznej sprawiedliwosci i rowniez spoleczny instynkt samozachowawczy narodu kaze zdrajcow rozliczyc w pierwszej kolejnosci . Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 13:07 donosiciele raczej nie byli ochotnikami do wspolpracy. zmuszano ich jakimis hakami,zalamaniami zyciowymi. sluzba w ub /sb byla sluzba dobrowolna,ci ludzie wiedzieli ze reprezentuja rezim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 11:20 Stalinowskie UB bylo czyms innym ,niz polska organizacja komunistyczna skladajaca sie z dobrowolnych ochotnikow . Prawie sto procent tych ludzi nie bylo nawet polakami . IPN podaje dzisiaj ,ze 30 procent tych osob bylo zydami . Jednak nie jest to prawda . 30 procent ubowcow oficjalnie deklarowalo w swoich dokumentach narodowosc zydowska , pozostala wiekszosc takich deklaracji juz nie skladala . Byl to element nie polski , obcy . Dzieduszycki jako "nasz" byl o wiele bardziej niebezpieczny i odpowiedzialny jest za to co zrobil daleko wiecej . Hrabia po smierci Stalina i pazdzierniku 1956 roku mogl zrezygnowac ze wspolpracy , ale tego nie zrobil . W zamian otrzymal na przyklad prace pierwszego dyrektora wroclawskiej telewizji , nie mowiac o innych gratyfikacjach szpiclowania . W 1986 roku bylem przypadkowym swiadkiem smierci w wypadku samochodowym kadrowego oficera SB , pulkownika Pierscionka i jego tajnego agenta doktora wroclawskiej politechniki Majki .Na pogrzeb dr Majki przyszlo wtedy kilkuset jego obroncow z tajnej Solidarnosci i studenckiego NZS . Msze pogrzebowa celebrowalo kilku biskupow . Okolicznosci smierci jednoznacznie wskazywaly na to ,ze Majka byl SBeckim agentem . Dzisiaj z akt w IPN wiemy ,z cala pewnoscia , ze Majka byl bardzo niebezpiecznym agentem , ktory poslal do wiezienia wielu swoich najblizszych wspolpracownikow i przyjaciol . Niektore z tych osob po wyjsciu z wiezienia sa do dzisiaj kalekami niezdolnymi do normalnego zycia i pracy . Niektorzy wskutek sledztwa i wieziennych przejsc przedwczesnie zmarli . Mozemy dyskutowac ,ktory z nich byl bardziej winny i niebezpieczny , pulkownik Pierscionek czy doktor Majka . Na szczescie los i palec Bozy potraktowal ich jednakowo . Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 14.10.06, 13:06 na donosicielstwo nie ma paragrafu. prawo nie dziala wstecz. teczki nalezy zostawic spolecznym grupom licznych rencistow i emerytow. w wolnym czasie niech odwdziecza sie hojnemu panstwu . a reszta narodu-do roboty,gonic Albanie jesli jeszcze w zasiegu naszych mozliwosci. ewentualne niepowodzenia zwalimy na wszechobecnych zydow,tych nigdy nie zabraknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 13:26 Ziuta38 , napisz cos jeszcze o Jedwabnym i Kielcach 1945 a bedzie git , cymes mozna powiedziec . Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 14.10.06, 16:24 nie interesuja mnie wykopaliska ani zale synow fornali. podyskutuj z Janem Grosem- bratnia dusza od bolow historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 21:26 Maria Dąbrowska w zapiskach w swym dzienniku pisała pod datą 17 czerwca 1947 r.: "UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu lat ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają Polaków". www.polonica.net/ListaZydow_zmienione-nazwiska.htm 27 maja 1956 r. Maria Dąbrowska pisała: "Ostatnimi tygodniami byłam w Nieborowie w towarzystwie samych Żydów oprócz Anny i Bogusia. Częste ich rozmowy o wzrastaniu antysemityzmu. Czemu dziś sami są częściowo winni - bo jak można było dać sobą obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski: prokuratury, wydawnictwa, ministerstwa, władze partii, redakcje, film, radio itp." Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 01:03 Ciagle grzeja cie zydzi. Pisze wyraznie :ukarac ubekow/esbekow. Nie interesuje mnie ich narodowosc a tylko ich winy. Donosiciel zmuszony przez ub a donosiciel pod okupacja to dwie diametralnie rozne rzeczy. piotrowski,pekala,chmielewski nie byli zydami, a czy byli lepszymi zbirami od twych stuprocentowych zydow z ub w czterdziestych? Ci ktorzy wyjechali do USA podawali ,ze byli ksiegowymi w milicji. Autentyczne. Do ub w peerelu lapano na obozach wojskowych po 4 roku studiow. Niektorzy uchodzili za meczennikow w 1968. Byli tez wsrod nich synowie akowcow. Znam takich.Znam tez zydow ,synow robotnikow(niesamowite?) wywalonych ze studiow za syjonizm i wichrzycielstwo. Wywalal Porebski i Kedzia. Obawiam sie ze masz kompleks intelektualisty drapiacego azbest w hameryce ,gdzie zydzi czystymi paluszkami licza latwe zielone. Przy okazji,Malgosia D.byla swietna uczennica w IXlo na Skargi. Zazdroscisz jej choroby czy kariery? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.06, 02:41 ziota38 napisala : Grzeja Cie zydzi kompleks azbestu Zazdroscisz jej choroby czy kariery? Zydzi sie tu naprzykrzaja polakom , no ale nie jest to , to samo , co za Stalina w Polsce . Na razie wytrzymuje . Wiesz w sprawie tych naprzykrzan bylem nawet w bezposrednim kontakcie z pania Magdziak-Miszewska , ktora obecnie jest ambasadorem R.P. w Izraelu . Nie mam kompleksu azbestowca , pracuje tutaj od kilkunastu lat w tzw. budzetowce , a tu budzetowka nie ma kompleksow finansowych . Wiedza , o tym , ci ktorzy mnie znaja we Wroclawiu i ktorzy mnie tu odwiedzali . Bardzo mi przykro z powodu choroby Malgosi Dzieduszyckiej i zycze jej powrotu do zdrowia . Odpowiedz Link Zgłoś
ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 01:07 he,he,he, miroslaw hermaszewski na liscie a mnie nie ma. poskarze sie ciotce! Odpowiedz Link Zgłoś
taras10 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 13:42 Wielka pisarka bardzo sie mylila: Zydzi rowniez cierpieli od oprawcow pochodzenia zydowskiego. Tu nie bylo taryfy ulgowej. A zdanie: "Czemu dziś sami są częściowo winni - bo jak można było dać sobą obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski(..)" to ewidentna bzdura. Dali sie obsadzic (bo przeciez sami sie nie obsadzali) tak samo, jak Polacy na takich samych stanowiskach. Jesli wziac pod uwage, ze w UB pracowalo ok.30 procent Zydow, to pytanie brzmi: jakiej narodowosci byli pozostali oprawcy? Najwidoczniej Maria Dabrowska wolala, aby nad nia znecal sie oprawca-Polak, a nie Zyd. Polscy Zydzi ubolewali nad faktem nadreprezentacji zydowskiej w UB. To wcale nie bylo dla nich dobre - rzeczywiscie, antysemickie nastroje mialy swoj powod. A tak na boku: zastanawiam sie, czy Lunia Brystygerowa spodobalaby sie Dabrowskiej na tyle, zeby poszla z nia do lozka? Krzys napisał(a): > Maria Dąbrowska w zapiskach w swym dzienniku pisała pod datą 17 czerwca 1947 > r.: "UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu lat > ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają > Polaków". > www.polonica.net/ListaZydow_zmienione-nazwiska.htm > 27 maja 1956 r. Maria Dąbrowska pisała: "Ostatnimi tygodniami byłam w > Nieborowie w towarzystwie samych Żydów oprócz Anny i Bogusia. Częste ich > rozmowy o wzrastaniu antysemityzmu. Czemu dziś sami są częściowo winni - bo jak > > można było dać sobą obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski: > prokuratury, wydawnictwa, ministerstwa, władze partii, redakcje, film, radio > itp." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.06, 15:27 Udajesz taras10 , czy naprawde nie umiesz czytac . Zydow w UB bylo 99 procent , dzisiaj IPN mowi jedynie o trzydziestu kilku procentach , przy czym powoluje sie na pisemne deklaracje narodowsci zydowskiej zlozone w dokumentach owczesnych UBekow . Reszta 69 procent , to byli zydzi ,ktorzy przewaznie spolszczyli sie na sile i ekspresowo . Wie o tym kazdy polak ,ktory zyl w tamtych czasach . Co do seksu Marii Dabrowskiej , to jest to juz obelga i donos w stylu Hrabiego Dzieduszyckiego . Zydzi z UB lubili takie donosy na polakow . Gdybym byl chamem Twojego pokroju , to bym Ci powiedzial, ze Tunio jest tez jeszcze atrakcyjny . Odpowiedz Link Zgłoś
taras10 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 17:38 Zydow w UB 99%? Chyba w twojej chorej fantazji. Nie jestem Zydem i nie musisz mnie wyzywac od chamow. Tym bardziej, ze Maria Dabrowska rzeczywiscie byla lesbijka i pewno nie wzielaby tego za obraze. > Udajesz taras10 , czy naprawde nie umiesz czytac . Zydow w UB bylo 99 procent , > > dzisiaj IPN mowi jedynie o trzydziestu kilku procentach , przy czym powoluje > sie na pisemne deklaracje narodowsci zydowskiej zlozone w dokumentach > owczesnych UBekow . Reszta 69 procent , to byli zydzi ,ktorzy przewaznie > spolszczyli sie na sile i ekspresowo . Wie o tym kazdy polak ,ktory zyl w > tamtych czasach . > Co do seksu Marii Dabrowskiej , to jest to juz obelga i donos w stylu Hrabiego > Dzieduszyckiego . Zydzi z UB lubili takie donosy na polakow . > Gdybym byl chamem Twojego pokroju , to bym Ci powiedzial, ze Tunio jest tez > jeszcze atrakcyjny . Odpowiedz Link Zgłoś
gdzies_czyli_wewpolsce krzysiu - ten cytat to jeden z najczestszych postó 15.10.06, 16:47 w. Czemu to służy - nie wiem! Wy emigranci jest wszyscy chorzy na chorobę Manka Kaluskiego, Zyda, ktory probuje uchodzi za polskiego antysemite. Trudsno z wami wytrzymac. Niedługo, to nawet przy przepisach na babkę wielkanocną bedziecie opisywac swoje antysemickie fobie za pomocą zapisów Dąbrowskiej. A ona, nota benw, wesołą kobietką była..... Zydów pewnie nie lubiała. Ale ładną Zydówką by nie pogardziła........... A forum jest o Dzieduszyckim, jakby co! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta38 Re: krzysiu - ten cytat to jeden z najczestszych IP: *.dyn.optonline.net 15.10.06, 19:13 zaloz temat:zycie seksualne slimakow na Marsie, a przeczytasz napewno o wplywie wszechobecnych zydow. Dabrowska nie jest autorytetem od procentow w ub. Faktycznie gora ub byla zydowska ,do czasu,ale mokra robote robili awansowani fornale,mety spoleczne i byli folksdojcze i lumpenploretariat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia Re: Wybaczam!!!!????? IP: *.os1.kn.pl 12.10.06, 23:09 >hummer napisał: >Wybaczam Niemcom za mordowanie Żydów, Polaków, Rosjan oraz ludności innych narodowości, wybacz jeszcze im rozpętanie II-giej wojny św., Rosjanom łagry sowieckie i wszystkim innym szujom na tej ziemi, bo ty jesteś dobry człowiek, jesteś wspaniałomyślny wobec całej tej hołoty, która mieniła się nadludźmi. A nadludzie jak to nadludzie wiedzieli najlepiej, kto ile ma żyć, jak ma żyć i gdzie. Doprawdy jaki z ciebie dobry człowiek, aż się wzruszyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: John F. Kennedy Widać przeczytał moją propozycję tu na forum ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 17:03 Chwała Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kutasek Re: a z jakiej partii ten dziadek tytularny IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.06, 17:58 obecnie? Wie ktos? POstkomuna? Partia fornali? A moze cos nobliwszego wymyslil? Odpowiedz Link Zgłoś
sauternes szuja i kanalia!!donosil przez 20 lat!!! 15.10.06, 20:08 nie zerwal sie ze smyczy nawet jak mogl.!! Donosil dla pieniedzy,bo ulatwienia w wyjazdach zagranicznych,i mozliwoscie wystepu na najwiekszych scenach znaczyly duze pieniadze. Ilu zlamal kariery artystyczne i nie tylko????! Jego donosy spowodowaly aresztowania i to w czasach najgorszych,stalinizmu. Ilu ludzi torturowano przez donosy Dzieduszyckieog??? A dzis ta kanalia przeprasza; kiedy??? Ano wtedy gdy doszlo do niego ze IPN ma zamiar opubllkowac materialy na jego temat.. Wczesniej siedzial cicho i zbieral pochwaly odznaczenia i honorowe tytuly> Za to srodowisko mialo swoje podejrzenia co do prowieniencji "hrabiego-szuji" i to od lat. Wiedza sasiedzi kto na czym siedzi - mowi przyslowie. Dzieci tez proobily kariery dzieki wstawiwnnictwu tatusia donosiciela... Obrzydliwstwo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Wojciech Dzieduszycki: Byłem agentem, wybaczcie IP: 83.2.217.* 03.05.08, 22:06 jak to dobrze że szlag trafił diabelski system.Jestem pewny tego,że gdyby hrabia wyemigrował np.do londynu to nie musiałby grać roli judasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLKA Re: Wojciech Dzieduszycki: Byłem agentem, wybaczc IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.04.14, 01:16 TO LUDZIE MAJA DO CIEBIE WSTRET KANALIO KAKUSIU,,,,,,KTORZY PRZEZ CIEBIE CIERPIELI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś