Dodaj do ulubionych

Wojciech Dzieduszycki: Byłem agentem, wybaczcie

• Gość: sir Wojciech Dzieduszycki: wiem co robiłem i co robię IP: *.swn.vectranet.pl 11.10.06, 10:49
      Pan hrabia wie najlepiej: pieniądze nie śmierdzą.
      Wiedział co robi, chciał żyć wygodnie i dostatnio; dobrze się ustawił i żył.
      Zawsze wie co robi, to że teraz przeprasza to też sposób bycia. Jest dobry na
      wszystkie układy i czasy, taki hrabiowski styl życia, byleby było OK.
      Jakoś nie widziałem hrabiów walczących z niemcami, czy komuną ;
      zawsze się
      ustawiali albo uciekali.

• Gość: nieznany potwierdzenie jw IP: *.swn.vectranet.pl 11.10.06, 11:08
        Tym razem sie zalogowalem , ale Krzys z Wroclawia to ja . Pare postow wyzej
        opisalem historie mojej znajomosci z Tuniem , a byla dluga , od kolyski .
        Dzieduszycki jest typowym przykladem elity PRL i niestety takze elity tzw.
        Trzeciej R.P. To wlasnie oni , Dzieduszyccy doslownie i w przenosni tworzyli
        establishment po wojnie w Polsce . Nadal go tworza , jezeli nie osobiscie , to
        ich dzieci , jak to jest z Malgorzata Dzieduszycka , obecnie pania ambasador
        R.P. przy UNESCO z siedziba w Paryzu .
        Moj ojciec za Stalina siedzial trzykrotnie , dzieki takim ludzim jak
        Tunio .Zawsze zalapal kilka lat . Mama mnie i brata musiala chowac sama przez
        dlugie lata . Mimo ciezkiego sledztwa , nigdy nikogo nie wydal , na nikogo nie
        doniosl . Tata jeszcze zyje , ale nie boi sie odbierac telefonow i nigdy nie
        bedzie sie bal .
        Bylem sasiadem najblizszego przyjeciala Tunia , hrabiego Zastawnika , meza
        slynnej pejzazystki hrabiny Zofii Krakowskiej-Zastawnik . Od rezydencji tych
        ludzi przez kilkadziesiat lat oddzielala mnie tylko podloga mojego mieszkania .
        Gdybym mial wtedy kamere i na tydzien ustawil na naszej klatce schodowej , to
        dzisiaj bylby z tego doskonaly material na socjologiczne studium zycia klasy
        pasozytniczej i prozniaczej. Tunio i jego zgraja to byly kanalie ,ktore zyly na
        koszt zwyklych ludzi , nigdy nie imajac sie jakiejkolwiek pracy . Tych kilka
        bzdurnych recenzji Tunia w lokalnej Odrze chyba nikt nie policzy za tworczosc i
        ciezka prace .
        Zycie tym kreaturom uplywalo od imienin do polowania , od polowania do
        imienin , czasami wystepy w Londynie , gdzie byli wysylani przez UB , a potem
        SB . Moze wtedy pracowali , zwlaszcza jak sporzadzali raporty po powrocie .
        Jak pisalem wczesniej , oni byli zbyt leniwi ,zeby posprzatac wlasne lozko , za
        pieniadze zdobyte z donosicielstwa zatrudniali oddzialy sluzacych .
        Teraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz
        koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak
        spiewal i na jaka nute . Brat mojej mamy , Zygmunt tez ladnie spiewal , ale
        Dachau nie przezyl , Niemcy przyslai pismo , ze umarl na serce . Mial
        osiemnascie lat .

• Gość: marysia Re: potwierdzenie jw IP: *.os1.kn.pl 11.10.06, 16:24
          >eraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz
          >koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak
          >spiewal i na jaka nute .

To żeczywiście musiał ładnie śpiewać:))
          • Gość: marysia Re; przepraszam za byka:(( IP: *.os1.kn.pl 11.10.06, 16:27
            >eraz mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz
            >koncentracyjny , podobno , za to , ze ladnie spiewal . Pytanie tylko , jak
            >spiewal i na jaka nute .

To rzeczywiście musiał ładnie śpiewać:))
        • Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 11.10.06, 16:53
          Gość portalu: nieznany napisał(a):
          > Tym razem sie zalogowalem , ale Krzys z Wroclawia to ja ..........

Nieznany Krzysiu! Parę postów wyżej podjąłem z Tobą dyskusję. Milczysz lecz
          chyba nie jako wyznawca maxymy znanego autora który mówił, że "lepiej milczeć
          niż mówić rzeczy głupsze od milczenia"?

Teraz występujesz pod konspiracyjnym logo, powtarzasz się dodając kilka skwarek
          z knajpianego języka: klasy pasozytnicze i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna
          domniemywac jak Tuniowi udalo sie przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp.

Myślę że powinieneś sobie wziąść coś na wstrzymanie bo faktycznie nieraz jest
          lepiej milczeć. Tym bardziej, że po drodze nie byłeś wzywany do "bisowania".
          • Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.06, 20:46
            Jasiek.pl napisal :
            " powtarzasz się dodając kilka skwarek
            z knajpianego języka: ... " i dalej :
            " Badania naukowe wskazują, że „dobra” praca i pozycja nie
            musi być związana z tatusiem."

Twoj jezyk jest bez zarzutu i rzeczywiscie odbiegasz poziomem w mowie a raczej
            w pismie od ulicy Traugutta we Wroclawiu . Jeszcze wiekszy moj podziw budzi
            cytat o badaniach naukowych .Cos tak jakbym slyszal kogos z kregu Tunia . To
            pozeranctwo , bufonada i zerowanie na ludzkiej glupocie i proznosci odzywa sie
            tutaj wyraznym echem .Merci de votre attention . Bonne nuit et au revoir !

A dla wloskiego tenora prosze po wlosku przekazac :
            Da amore non si moure , ale od starosci predzej , czy pozniej . Non abbiamo
            tanto tempo , purtroppo .

• gdzies_czyli_wewpolsce Do szalonego Krzysia 11.10.06, 22:25
              znając pare szczegółów niskiego autoramentu, z życia j.w. hr. W.D., nie
              popieram go. Ale to, co ty, koles piszesz, to żałosne wypociny, małego chłopka,
              który za czasów Szeli Jakuba, z zemsty wyciął jasnie panu dziury w kanapie. Los
              włościan. moj drogi. jest od tego, aby usługiwać i takie były, są i będą
              zasady. Rudzcy nie mieli pieniedzy, ale mieli czas, a Zastawnikowie mieli
              pieniadze i nie mieli czasu. To był normalny transfer dóbr i tyle. Za ten
              transfer Rudzcy wykształcili dzieci, hm.... Zastawnikowa była dobrą malarką i
              nie autorką jednego obrazu. Tu wyraźnie trujesz kota...... Ciebie najbardziej
              interesuje jednak jedna rzecz - to co na tym forum sie cwiczy do imentu:
              odmiana słowa Zyd przez przypadki. A to jest nudne. Sprobuj, popracuj głową,
              czy rękoma, a może też bedziesz bogaty i zatrudnisz se hrabiego-zyda. Na razie
              jednak jestes krzysiaczku troche smutny. Od kołyski przez podłogę ze
              hrabiostwem i nic z tego nie miec. Oh! Ja tez byłbym smutny, ba może nawet
              wiecej????
              • Gość: Krzys Re: Do szalonego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.10.06, 23:13
                Poszukaj w IPN danych na nazwisko Zastawnik i albo Krakowska-Zastawnik i potem
                mozemy pogadac . Donoszenie na SB , to tez byla zwykla wymiana dobr . Tunio ,
                dyrektor hrabia magister Zastawnik i cala ta zgraja nie mieli czasu , za to
                mieli pieniadze . Tunio napisal raportow na tysiac stron drobnego maszynopisu .
                Troche czasu musialo mu to zajac .Pogadaj z Rudzkimi , jeszcze zyja (mlodzi) i
                na pewno pamietaja , jak ta wymiana dobr wygladala . O ile pamietam z
                obserwacji i samej relacji Rudzkich , to w tej wymianie hrabiostwu chodzilo
                przede wszystkim o codzienne upokarzanie , sadystyczne wyzywanie sie .
                Pijesz do mojego pochodzenia . Jezeli znasz moje nazwisko , to radze poszukac ,
                gdzie trzeba i dokladnie bedziesz wiedzial ,co to nazwisko znaczy i jaka ma
                historie . W okresie buntu Jakuba Szeli , rodzina mojego ojca zostala prawie
                calkowicie wymordowana . Wiekszosc polskiej obecnej arystokaracji reprezentuja
                zydowskie rodziny , ktore tyuly dostaly od cara , kupily od austriakow ,
                wzglednie rzadziej , w drodze malzenstwa i Twojej "wymiany dobr" czyli bogaty
                zyd i biedna szlachcianka albo odwrotnie .
                • Gość: kazio Re: Do szalonego Krzysia IP: *.dyn.optonline.net 12.10.06, 01:00
                  rzuc pare nazwisk ubekow i esbekow do ktorych
                  donosil hrabia.
                  porozmawiajmy o ich zyciu,karierach ich dzieci,
                  ich pochodzeniu itp.
                  bedzie wtedy pelniejszy obraz tamtych czasow,
                  czasow ktore doskonale pamietam.
                • gdzies_czyli_wewpolsce do żałosnego Krzysia 12.10.06, 17:54
                  szkoda ze włoscianie za Szeli nie wykonali swojej roboty lepiej - nie byłoby
                  takich wpisów. O arystokracji wiesz tyle, co kot napłakał. Zwłaszcza Zydzie w
                  Rosji!!! No, chyba padne. Nawet w Austrii było to skomplikowane.... Lubisz
                  odmieniac słowo Zyd - twoj problem, nie moj. Nazwisko masz pewnie gwózd albo
                  cebula albo cos tam, ani szlachcic, ani arystokrata nie pisałby w taki sposob.
                  Odnosnie donoszenia - moj misiu, to hr W.D. został na czyms przyłapany....... I
                  musiał sie jakos opłacac, aby nie było skandalu, a byłby..... A pozniej to juz
                  poszlo i obie strony były zadowolone.
                  Masz za to wielkie lewicowe przekonania. Nic ci do tego, co robiono u
                  Zastawników. To tak, jakby ktos nagle w fakcie opisałby np sposób
                  wykorzystywania wolnego czasu przez Twoich łaskawych rodzicieli. Chciałbys??
                  Ale Ty sobie pozwalasz rzucac kalumnie. To sa kalumnie i nic poza tym. Koronny
                  przykład to te słoneczniki i twierdzenie, ze nie pani Zastawnik potrafiła
                  malowac. Po co to robisz. Dorwałes sie do kompa i masz potrzebe
                  konfabulacji???? To załosne....
            • roger39 Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem wszyst 11.10.06, 22:27
              Anyway , Tunio zasluzyl sobie na ksiazke . Powinna powstac taka praca o upadku
              czlowieka i czlowieczenstwa .
              Zastanawia mnie ,czy Dzieduszycki czul sie czasami samotnie .
              Mozna by tez nakrecic jakis taki szpiegowski thriller pt." 17 Mgnien Wiosny ,
              Turgieniew (taki byl pseudonim Tunia na SB ) Spiewa ".
              A Wy co myslicie o takim pomysle ?
              • Gość: polak Re: Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem w IP: 139.48.149.* 11.10.06, 22:50
                Jestem toba zdegustowany.
                • Gość: Anzelm Re: Samotnosc w Sieci (SB) albo Jak wyrolowalem w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 00:13
                  Krzysiu, albo jestes bardzo mlody albo nie znasz historii.
                  A poza tym chyba dobrze sie czujesz obrazajac wszystkich po kolei. Tyle w tobie
                  zlosci, lepiej nie spotkac cie na ulicy
                  • Gość: Krzys Piotr A. Dzieduszycki : "Narkotyki , Niemyte Dusze IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 01:13
                    Piotr Andrzej Dzieduszycki – urodził się w 1946 r. w Genewie. Dzieciństwo i
                    młode lata spędził w Warszawie, skąd wyemigrował w 1966 r. i od 1967 r. osiadł
                    na stałe w Brazylii. Z wykształcenia jest socjologiem i dziennikarzem, z zawodu
                    menadżerem. Jest autorem kilkudziesięciu artykułów o tematyce społecznej i
                    politycznej, wewnętrznej brazylijskiej i międzynarodowej. W latach 1978-1983
                    był kolejno dyrektorem Kontaktów Międzynarodowych i dyrektorem administracyjnym
                    Grupy Rozwoju Regionalnego w TV Cultura w Sao Paulo. Potem założył i prowadził
                    przedsiębiorstwo o charakterze administracji rodzinnej. Do Polski wrócił w 1992
                    r. W latach 1993-1995 był dyrektorem Protokołu Dyplomatycznego MSZ i doradcą
                    ministra spraw zagranicznych. Od 1996 r. działa w przedsiębiorczości prywatnej.
                    Wraz ze swoim synem Pawłem Marie jest twórcą Fundacji im. Dzieduszyckich, a
                    ponadto honorowym członkiem Narodowej Akademii Nauk Ukrainy i Rycerzem-
                    Komandorem ukraińskiego Orderu Świętego Michała Archanioła oraz członkiem kilku
                    organizacji o charakterze kulturalnym, społecznym i publicznym w Polsce i w
                    Brazylii.

Towarzyszyl L.Walesie w czasie jego wizyty na Ukrainie w okresie pomaranczowej
                    rewolucji . Wydal o tym ksiazke pt. Majdan .
                    Nieoficjalnie PAP dowiedziała się ze źródeł zbliżonych do organów ścigania, że
                    zatrzymany to Piotr Andrzej D., pochodzący z rodziny szlacheckiej m.in.
                    dziennikarz i socjolog. W latach 1993-95 pracował w Ministerstwie Spraw
                    Zagranicznych i był doradcą ówczesnego ministra. Za przemyt narkotyków grozi mu
                    nawet 12 lat więzienia.
                    tvp.pl/120,20060309312707.strona
                    Podobny do Tunia jak kropla wody , tu widac wyraznie:
                    www.marszalek.com.pl/foto_a/img.php?r=150&f=P.%20A.%20Dzieduszycki.JPG

Czy ktos wie , czy ten niedoszly doradca premiera Marcinkiewicza i byly wysoki
                    urzednik MSZ siedzi jeszcze na Kleczkowskiej ,czy tez sprawa juz ucichla i
                    Dzieduszycki wrocil do Brazylii ?
                    • gdzies_czyli_wewpolsce tobie krzysiaczku rodzina D. nadepła na nagniotek 12.10.06, 18:04
                      ot i wszystko............ Trzeba było zawsze zakładac saboty, a nie wystawiac
                      nożysk, jak słynna żabka, co też chciała być podkuta. Ciekawi mnie, czy ty w
                      całej rozciągłosci jestes taki okejowy. A jakbysmy poiskali jakichs
                      fajlsikow???? Dopiero bedzie smiesznie.......
            • Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 12.10.06, 01:00
              Nieznany Krzysiu! "Nie rżnij głupa" jak mówią obecnie politycy i przestań grać
              dwóch "ludziów" .Jako "Nieznany" używasz knajpianego języka: klasy pasozytnicze
              i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie
              przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp.
              Jako "Krzysiu" walisz do tekstu obcojęzyczne wstawki wypisane ze słownika,
              jesteś przez to taki inteligętny i "odchamiony". Póżniej wystąpisz jako Helmut
              lub Icek, w końcu się zagubisz! Śpij spokojnie, ORMO czuwa!
              • Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 01:24
                Przepraszam , ale nie sa to przepisane slowa ze slownika , tylko z mojej
                glowy .Znam wiele jezykow obcych w roznym stopniu , ale kilka znam zupelnie
                dobrze , a trzy nawet biegle . Kto mnie zna z forum Swiat , gdzie loguje sie
                jako roger39 , wie , ze jest to prawda . Tam na forum od czasu do czasu
                tlumacze jakies teksty z prasy swiatowej wlasnie uzywajac znajomosci kilku
                jezykow obcych .
                • Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia IP: 195.117.234.* 12.10.06, 16:09
                  Gość portalu: Krzys napisał(a):
                  > Znam wiele jezykow obcych w roznym stopniu , ale kilka znam zupelnie
                  > dobrze , a trzy nawet biegle . Kto mnie zna z forum Swiat , gdzie loguje sie
                  > jako roger39 , wie , ze jest to prawda .

Słodziutki Krzysiu! Nikt nie wzywał Cie do tablicy z zadaniem wykazania
                  znajomości języków. Zarówno obcych jak i knajpianych. W tej sprawie pisz do
                  szefa oswiaty p. Romka Giertycha, lecz obawiam się że Cie zdołuję.

Piszesz, że grasz na forum także rolę "rogera39". Stajesz się coraz bardziej
                  tajemniczy: bo nie wiem czy jesteś królem R.... lub bratem R... ze wspólnoty
                  ekumenicznej? Czy jako R... sławny dzięki władaniu szczepem ...... bakterii?
                  Czy jesteś starym zgredem czy młokosem ? Siemanko! Obserwuj pilnie sąsiadów tak
                  jak to dotychczas robiłeś, Twój czas jeszcze przyjdzie!
                  • Gość: Krzys Re: do nieznanego Krzysia i znango jasiek.pl IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 16:59
                    jasiek.pl napisal : " Nieznany Krzysiu! "Nie rżnij głupa" jak mówią obecnie
                    politycy i przestań grać
                    dwóch "ludziów" .Jako "Nieznany" używasz knajpianego języka: klasy pasozytnicze
                    i prozniacze; kanalie; kreatury; mozna domniemywac jak Tuniowi udalo sie
                    przezyc hitlerowski oboz koncentracyjny itp."

Nieznany to nie jest Krzys , ani roger39 . Zwroc uwage na adres I.P.
                    Nieznanego , jest zupelnie inny od mojego . Nieznany wkleil powtornie moj
                    post , ktory napisalem kilka linijek i godzin wyzej . Prawdopodobnie przez
                    solidarnosc z moim zdaniem w tej calej sprawie Dzieduszyckiego i jemu
                    podobnych .
                    Piszesz ,ze nikt nie wywolal mnie do tablicy omawiac , czy tez prezentowac moja
                    znajomosc jezykow obcych . Przeciez wlasnie Ty zarzuciles mi pozeranctwo i
                    blef piszac ,ze jakoby przepisalem kilka zwrotow ze slownika , zeby wygladac
                    " kulturalnie " . Wyjasnilem tylko , ze tak nie jest i poparlem sie dowodami ,
                    ktore mozna latwo sprawdzic na tym forum . Blef , bufonada i pozeranctwo , to
                    nie moj styl . Ten styl raczej charakteryzuje Twojego idola , ktorego tutaj tak
                    zaciekle bronisz .
                    Z Romkiem nie znam sie zbyt dobrze . Natomiast z profesorem Maciejem i owszem .
                    W zwiazku z tym ,ze wiekszosc naszego zycia przyszlo nam spedzic " na
                    podrozach", kiedy sie widzimy , rozmawiamy po angielsku , bo tak jest nam
                    wygodniej z wielu wzgledow , min. dlatego ,zeby intelektualisci Twojego stylu
                    nie za bardzo mogli zrozumiec o czym rozprawiamy .
                    Z Twojego adresu I.P. wynika ,ze mieszkasz w obszarze slynnego Trojkata
                    Bermudzkiego we Wroclawiu . Teraz rozumiem , dlaczego tyle czasu spedzasz przy
                    klawiszach i sledzisz bezustannie moja osobe na tym forum .
                    Na Traugutta niejedne hrabia juz dostal w morde za nic , co mam nadzieje da sie
                    Tobie uniknac jak najdluzej . Siedz przy kompie i sledz mnie dalej , poki co
                    jestes bezpieczny .
                    • Gość: jasiek.pl Re: do nieznanego Krzysia i znango jasiek.pl IP: 195.117.234.* 12.10.06, 19:18
                      Panie pułkowniku Y, plączecie sie w zeznaniach, wiecie ten styl, oskarżacie w
                      sposób który my doskonale znamy, co złego to nie ja tylko oni, kręcicie jak
                      krecioła, śledzicie częściej niż nasz Wydział, wtrącacie się do klawiszy, co
                      się z Wami dzieje?
    • heraldek To powinien byc jego ostatni list, zanim sobie 12.10.06, 01:15
      ....strzelilby w leb....ale tn hrabia nie ma honoru.....
      On wlasciwie to nie byl hrabia, a tylko sluzacym, lokajem UB I SB....
      • patatipatata starzec 12.10.06, 09:22
        spuśćmy litościwie zasłonę milczenia, pan dzieduszycki nie cofnie ani dnia z
        życia, ani jednego słowa, uczynku, nic... Ku przestrodze i refleksji dla
        wszystkich, których ta sprawa ekscytuje. Wzniósł się ponad swój strach i
        zawstydzenie, mówiąc przepraszam, czy naprawdę czuliście tylko sadystyczną
        radość i satysfakcję słysząc jego drżący głos, skamlący o przebaczenie? Iluż
        łotrów na to się nie zdobyło? Z litości nad jego starczym kłopotem - zamilczmy
        szlachetnie

heraldek napisał:

> ....strzelilby w leb....ale tn hrabia nie ma honoru.....
        > On wlasciwie to nie byl hrabia, a tylko sluzacym, lokajem UB I SB....
        • roger39 Re: starzec - nie zgadzam sie 12.10.06, 12:09
          patatipatata napisal : " spuśćmy litościwie zasłonę milczenia... "

Pomysl na gruba kreske nie jest nowy .
          Dzieduszycki zyl z przestepstwa kilkadziesiat lat . Zreszta nie jeden
          Dzieduszycki , ale cala spoleczna klasa pasozytow i pospolitych przestepcow .
          Ci ludzie musza zostac napietnowani , chociaz i tak robi sie to o wiele lat za
          pozno . Trzeba tez pamietac ,ze z owocow zbrodni Dzieduszyckiego i jemu
          podobnych , zyje ich potomstwo ,ktore dzisiaj przebralo sie za ambasadorow ,
          konsuli na zagranicznych placowkach i wysokich urzednikow aktualnego Polskiego
          Rzadu i Panstwa .
          Ze wzgledu na mlode pokolenie , ze wzgledu na nasze dzieci i wnuki , ze wzgledu
          na przyszlosc Polski i jej pokolen , ta sprawa musi byc glosna i tu trzeba nie
          tylko o niej mowic , ale i o niej krzyczec .
          Na glosne slowo przepraszam , na rehabilitacje ,czekaja ofiary Dzieduszyckich ,
          ludzie ,ktorych zameczono w wiezieniach , ktorych napietnowano jako zbrodniarzy
          i przestepcow , ktorym zlamano zycie ,pozbawiono pracy i srodkow do zycia .
          Jezeli nie oni sami ,to ich dzieci maja prawo dzisiaj do pelnej prawdy i
          moralnej satysfakcji . Ofiary Dzieduszyckich , to nie tylko osoby , ktore
          czesto juz nie zyja , ale rowniez ich dzieci , ktore wychowywaly sie bez
          ojcow , ktore do szkoly chodzily glodne i zaniedbane , bo w domu nie bylo na
          chleb i ubranie .W dzisiejszej Polsce jest tak duzo zla i demoralizacji takze
          dlatego , ze Dzieduszyckich tyle lat od wyjscia sowieckiej armii nie rozliczono
          za ich zbrodnie . Kto ma kontakt z mlodym pokoleniem , na przyklad nauczyciele
          gimnazjum lub liceum , doskonale wie o co chodzi .
          Jezeli chcemy by nasza mlodziez weszla w zycie dorosle z systemem wartosci , z
          systemem zasad , to musimy sie z nasza przeszloscia rozliczyc do konca i
          dokladnie .

• taras10 Re: starzec - nie zgadzam sie 12.10.06, 12:24
            Dokladnie tak.
          • ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 12.10.06, 18:29
            zgoda,karac donosicieli.
            ale co z tlumem ubekow/esbekow?
            odpuscic im ,czy moze zaczac od nich?
            a z drugiej strony co mogl donosic hrabia?
            najnowsze kawaly przeciw wladzy opowiadane
            w kuluarach teatru?
            mniej emocji i zadzy zemsty,wiecej logiki.
            • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.10.06, 19:09
              Jednym z najwazniejszych odcinkow dzialalnosci szpiegowskiej Dzieduszyckiego ,
              byly jego wyjazdy do Londynu w latach 60-tych . Przypominam ,ze po wojnie w
              Londynie pozostalo blisko pol miliona polakow . 250 tysiecy stanowili zolnierze
              i oficerowie Polskich Sil Zbrojnych na Zachodzie . Pozostale cwierc miliona
              byly rodzinami tych zolnierzy , osoby cwilne , w tym naukowcy , politycy oraz
              urzednicy dzialajacego az do 1990 roku Rzadu R.P. na Emigracji wlasnie z
              siedziba w Londynie . Hrabia byl zadaniowany przez I i III Wydzial owczesnego
              MSW w Warszawie . W Londynie tez przebywalo wiekszosc wspolpracownikow Polskiej
              Sekcji Radia Wolna Europa oraz oczywiscie BBC .
              Dzieduszycki wlasnie rozpracowywal wywiadowczo tych ludzi i ich organizacje .
              Szukal rowniez nielegalnych wtedy kontaktow emigracji politycznej z Krajem .
              Dzieki jego donosom w Polsce aresztowano kilku bylych oficerow Armii Krajowej ,
              za sama wymiane listow z Londynem . Wiele osob za takie kontakty wyrzucono z
              pracy lub zmuszono do wspolpracy w drodze szantazu . Przypominam ,ze byl to
              okres Zimnej Wojny . Raporty Dzieduszyckiego byly skrupulatnie kopiowane ,
              opracowywane i trafialy takze do Moskwy .
              Nieskromnie powiem , ze znam sie cos na tym , poniewaz w latach 1980 i 1981
              przebywalem w Londynie , gdzie zbieralem materialy do mojej pracy magisterskiej
              na temat owczesnego srodowiska emigracji politycznej w Londynie .
              Moim promotorem byl polski arystokrata profesor Andrzej Kwilecki , pod
              kierunkiem ktorego ta prace napisalem . Jesienia 1981 roku prawie wszystkie
              rozdzialy mojego opracowania byly przygotowywane do druku w kwartalniku
              Instytutu Zachodzniego w Poznaniu przy wspolpracy Instytutu Badan nad Polonia
              Zagraniczna PAN w Poznaniu . Stalo sie niestety inaczej . Przyszedl Stan
              Wojenny i zmaiast ogladac moje wysilki w druku , musialem przez dlugie miesiace
              patrzec na owczesny swiat przez kraty slynnego wiezienia w Gdansku , przy ul.
              Kurkowej 4 . W wyniku donosow Dzieduszyckiego , SB szantazowalo dzialaczy
              niepodleglosciowych zarowno w kraju , jak i za granica . W latach 60 i
              praktycznie do konca Polski Ludowej za sam kontakt z emigracja w Londynie mozna
              bylo zostac oskarzonym o zdrade panstwa i otrzymac kare smierci . Byly takie
              przypadki . Publikacji raportu IPN wyjasni nam wiele szczegolow , listopad juz
              za miesiac .
              • Gość: Anzelm Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.06, 23:24
                Krzysiu niezlomny. Alez ty wszystko wiesz,a jednak w wielu kwestiach masz bledne
                wiadomosci. Np corka Dzieduszyckiego od dawna jest w Warszawie.
                Tez czesto bylam w Londynie, kontakty z zachodem zawsze mielismy i nikogo nie
                skazano za to na smierc, a w Londynie zyl wtedy gen.Kukiel, moj krewny,
                widywalam go czesto i nic.I nie badz taki wazny, ludzie znaja jezyki, wiec sobie
                dyskutuj w jezykach obcych ludzie cie zrozumieja, choc nie beda sie odzywac .
                A swoja droga to dobrze, ze cie blizej nie znam,czy na codzien tez taki jestes
                okrutny?
                • patatipatata Re:anzelmo 12.10.06, 23:40
                  czy ty w imieniu stowarzyszenia rodowego, czy na własną rękę, wychodząc przed
                  szereg, tak negocjujesz. Zadam ci pytanie: czy stowarzyszenie w jakiś sposób
                  odniesie się do nestora, czy plama jaka za m.in. jego sprawą ród "uwalała" jest
                  podstawą do reakcji? spytaj matisa i powiedz wszystkim
                  • Gość: Anzelm Re:anzelmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 00:04
                    A co innym wolno a mnie nie!? A w czym niby jestes lepszy?! Kazdemu wolno miec
                    wlasne zdanie.Dzieduszyscki nie jest krewnym Kukiela,wiec sobie odpusc.
                    Poczekajmy na koncowy werdykt i nie uwazajmy,ze prawda jest tylko po naszej
                    stronie.Poczytaj inne moje wypowiedzi,nie neguje winy Dzieduszyckiego.
                • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.06, 00:20
                  Anzelma napisala :
                  " Krzysiu niezlomny. Alez ty wszystko wiesz,a jednak w wielu kwestiach masz
                  bledne
                  wiadomosci. Np corka Dzieduszyckiego od dawna jest w Warszawie."

Wiem , wiem , po paroletnich wycieczkach i wozeniu tylka po Montrealu i Paryzu
                  na koszt polskiego podatnika trzyma sie teraz cieplego stolka Instytutu
                  Polskiej Kultury , rowniez finansowanego z pieniedzy wypracowanych przez
                  polakow . Wiem nawet , ze po Montrealu jezdzila na rowerze , bo za slabo znala
                  jezyki ,zeby tam zdac egzamin na prawo jazdy . Wiem duzo wiecej , niz Ci sie
                  wydaje i niz o tym pisze na tym forum .
                  Zaproponuj na kolejnym posiedzeniu Wroclawskiej Rady Miasta rozwiazanie
                  kontrowersyjnej propozycji nazwania jednej z ulic imieniem pulkownika
                  Kuklinskiego . Tuniowi przydalaby sie taka ulica , przeciez nie bedzie zyl
                  wiecznie , a jaki bylby to zaszczyt dla mieszkancow miasta !?
                  • Gość: Anzelm Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 20:33
                    Wiesz,juz mi sie znudziles.Znowu sie mylisz.Niech ci bedzie.Jestes
                    niewiarygodnie zarozumialy. Kompletnie nie rozumiesz ludzi i z gruntu ich zle
                    oceniasz.Problemy z Kuklinkim nie sa moimi problemami.Jestem czlowiekiem
                    lagodnym.Tylko dlatego,ze mam inne zdanie mnie atakujesz.
                  • Gość: jasiek.pl Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: 195.117.234.* 13.10.06, 21:14
                    > Zaproponuj na kolejnym posiedzeniu Wroclawskiej Rady Miasta rozwiazanie
                    > kontrowersyjnej propozycji nazwania jednej z ulic imieniem pulkownika
                    > Kuklinskiego . Tuniowi przydalaby sie taka ulica , przeciez nie bedzie zyl
                    > wiecznie , a jaki bylby to zaszczyt dla mieszkancow miasta !?

Krzysiu niezłomny, "nie rżnij głupa" jak mówią politycy. Przerzuć swe siły do
                    tematu "Giertych przeciwko Darwinowi". Zamiast potajemnie dyskutować z Maciejem
                    G. po francusku, masz szanse wykazać się czy jesteś za "małpą"
                    czy "człowiekiem". Bo w temacie "Tunia" jesteś już mocno wypalony. Szkoda
                    organizmu!
                    • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 13.10.06, 21:45
                      Kiedys w Warszawie Poznalem porucznika LWP , niejakiego pana Dziarmage . Do
                      wojska zaciagnal sie razem z generalem Jaruzelskim , z ktorym sluzyl w tej
                      samej kompanii az do Berlina . Do konca wojny obieral ziemniaki w wojskowej
                      kuchni jako syn pulku . Potem byl czlonkiem PPR w jednostce wojskowej , nie
                      pamietam juz , czy to bylo KBW , Informacja Wojskowa albo UB . Zostal lektorem
                      marksizmu -leninizmu . Opowiadal mi , ze sie przez te swoje wyklady
                      rozpil ,poniewaz musial na masowkach udowadniac obywatelom Polski Ludowej , ze
                      czlowiek pochodzi od malpy , i ze ta malpa wymyslila Pana Boga , ktory wcale
                      nie istnieje , a prawdziwym Bogiem jest klasa robotnicza i chlopska .
                      Mieszkalismy razem w hotelu kilka dni , i chyba nawet razem w jednym
                      pokoju ,zeby bylo taniej . Nocne polakow rozmowy prowadzilismy w restauracji na
                      ulicy Freta w Warszawie . Pan porucznik Dziarmaga chodzil codziennie do MON-u
                      wychodzic jakies odznaczenie i dodatek do emerytury , a ja siedzialem od rana w
                      Biblotece Narodowej i badalem sprawy zwiazane z polakami w Londynie po wojnie .
                      Wieczorami w knajpie godzinami romawialismy o czlowieku i malpie .
                      Pan porucznik Dziarmaga powiedzial mi ,ze juz nie wierzy w Darwina i wiara w
                      Pana Boga uratowala go od stoczenia sie w nalog . Warto skorzystac z
                      doswiadczen porucznika Dziarmagi . Idz Ty jasiek.pl lepiej do Kosciola , moze
                      rozum Ci wroci do glowy .
                      • Gość: jasiek.pl Re: starzec - nie zgadzam sie z Anzelma IP: 195.117.234.* 13.10.06, 22:32
                        > Warto skorzystac z doswiadczen porucznika Dziarmagi . Idz Ty jasiek.pl lepiej
                        > do Kosciola , moze rozum Ci wroci do glowy.

W opisie za dużo wody bezprocentowej. Moralnie słaby wzór do naśladowania.
                        Uciekać do Boga żeby ochronił przed stoczeniem się w nałóg? Lecz jeżeli Tobie
                        pomógł to dobrze, cuda się zdarzają i nawet nasza wiara dopuszcza takie
                        przypadki.
                      • gdzies_czyli_wewpolsce interesujące. Polska ludowa - z dużej litery 15.10.06, 16:52
                        natomiasty Polacy, Polaków, Polska - odmieniane z małej literaty. Dużo to daje
                        do myślenia, moj ty malutki krzysiaczku...........
                        W jednym pokoju z kims z ub, informacji wojskowej czy diabli wiedza czego, aby
                        było taniej....... Słodkie.
            • Gość: marysia Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.os1.kn.pl 12.10.06, 22:56
              ziuta38 napisał:

> zgoda,karac donosicieli.
              > ale co z tlumem ubekow/esbekow?
              > odpuscic im ,czy moze zaczac od nich?

Ach Ziuta:))

Jeśli ktoś pracuje dla kogoś przez długie lata i czerpie z tego profity, to
              jest jednym z nich.
              • ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 03:45
                pytam wyraznie:karac uboli przed donosicielami
                czy tez donosicieli przed ubekami?
                jak na dzisiaj do donosiciele sa be,a ubecy
                z emeryturkami-szacownymi bisnesmenami.
                • roger39 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 04:08
                  Wydaje mi sie , ze niekoniecznie masz racje , moze sie myle . Ciekaw jestem co
                  napisza inni .
                  Warto jednak sobie przypomniec wojne i jak polskie spoleczenstwo traktowalo
                  zdrajcow . Armia Krajowa wydawala wyroki smierci przede wszystkim na zdrajcow ,
                  na ludzi ,ktorzy byli konfidentami Gestapo . Dopiero w drugiej kolejnosci
                  likwidowano niemieckich mordercow , jak Kutchere w Warszawie . Zdrajcy sa
                  zawsze spolecznie o wiele bardziej niebezpieczni od kadrowych oprawcow .
                  W czasie niemieckiej okupacji Kedyw wykonywal wyroki smierci nawet na
                  dziennikarzach i tworcach pokroju Dzieduszyckiego , ktorzy swoje talenty
                  sprzedawali w owczesnych niemieckich mediach ,chociaz w polskim jezyku
                  (np. gadzinowki ).
                  Za opublikowanie jednego artykulu w warszawskiej oficjalnej prasie w latach
                  1940 - 1944 grozila czapa i tyle .
                  Ubowcow i SBekow ( tych kadrowych ) nalezy rozliczyc rownie surowo , jak ich
                  agentow . Poczucie spolecznej sprawiedliwosci i rowniez spoleczny instynkt
                  samozachowawczy narodu kaze zdrajcow rozliczyc w pierwszej kolejnosci .
                  • ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 13.10.06, 13:07
                    donosiciele raczej nie byli ochotnikami do wspolpracy.
                    zmuszano ich jakimis hakami,zalamaniami zyciowymi.
                    sluzba w ub /sb byla sluzba dobrowolna,ci ludzie wiedzieli
                    ze reprezentuja rezim.
                    • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 11:20
                      Stalinowskie UB bylo czyms innym ,niz polska organizacja komunistyczna
                      skladajaca sie z dobrowolnych ochotnikow . Prawie sto procent tych ludzi nie
                      bylo nawet polakami . IPN podaje dzisiaj ,ze 30 procent tych osob bylo zydami .
                      Jednak nie jest to prawda . 30 procent ubowcow oficjalnie deklarowalo w swoich
                      dokumentach narodowosc zydowska , pozostala wiekszosc takich deklaracji juz nie
                      skladala . Byl to element nie polski , obcy . Dzieduszycki jako "nasz" byl o
                      wiele bardziej niebezpieczny i odpowiedzialny jest za to co zrobil daleko
                      wiecej .
                      Hrabia po smierci Stalina i pazdzierniku 1956 roku mogl zrezygnowac ze
                      wspolpracy , ale tego nie zrobil . W zamian otrzymal na przyklad prace
                      pierwszego dyrektora wroclawskiej telewizji , nie mowiac o innych
                      gratyfikacjach szpiclowania .
                      W 1986 roku bylem przypadkowym swiadkiem smierci w wypadku samochodowym
                      kadrowego oficera SB , pulkownika Pierscionka i jego tajnego agenta doktora
                      wroclawskiej politechniki Majki .Na pogrzeb dr Majki przyszlo wtedy kilkuset
                      jego obroncow z tajnej Solidarnosci i studenckiego NZS . Msze pogrzebowa
                      celebrowalo kilku biskupow . Okolicznosci smierci jednoznacznie wskazywaly na
                      to ,ze Majka byl SBeckim agentem . Dzisiaj z akt w IPN wiemy ,z cala
                      pewnoscia , ze Majka byl bardzo niebezpiecznym agentem , ktory poslal do
                      wiezienia wielu swoich najblizszych wspolpracownikow i przyjaciol . Niektore z
                      tych osob po wyjsciu z wiezienia sa do dzisiaj kalekami niezdolnymi do
                      normalnego zycia i pracy . Niektorzy wskutek sledztwa i wieziennych przejsc
                      przedwczesnie zmarli .
                      Mozemy dyskutowac ,ktory z nich byl bardziej winny i niebezpieczny , pulkownik
                      Pierscionek czy doktor Majka . Na szczescie los i palec Bozy potraktowal ich
                      jednakowo .
                      • ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 14.10.06, 13:06
                        na donosicielstwo nie ma paragrafu.
                        prawo nie dziala wstecz.
                        teczki nalezy zostawic spolecznym
                        grupom licznych rencistow i emerytow.
                        w wolnym czasie niech odwdziecza sie
                        hojnemu panstwu .
                        a reszta narodu-do roboty,gonic
                        Albanie jesli jeszcze w zasiegu
                        naszych mozliwosci.
                        ewentualne niepowodzenia zwalimy
                        na wszechobecnych zydow,tych nigdy
                        nie zabraknie.
                        • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 13:26
                          Ziuta38 , napisz cos jeszcze o Jedwabnym i Kielcach 1945 a bedzie git , cymes
                          mozna powiedziec .
                          • ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 14.10.06, 16:24
                            nie interesuja mnie wykopaliska ani zale
                            synow fornali.
                            podyskutuj z Janem Grosem- bratnia dusza od bolow
                            historycznych.
                            • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.06, 21:26
                              Maria Dąbrowska w zapiskach w swym dzienniku pisała pod datą 17 czerwca 1947
                              r.: "UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu lat
                              ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają
                              Polaków".
                              www.polonica.net/ListaZydow_zmienione-nazwiska.htm
                              27 maja 1956 r. Maria Dąbrowska pisała: "Ostatnimi tygodniami byłam w
                              Nieborowie w towarzystwie samych Żydów oprócz Anny i Bogusia. Częste ich
                              rozmowy o wzrastaniu antysemityzmu. Czemu dziś sami są częściowo winni - bo jak
                              można było dać sobą obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski:
                              prokuratury, wydawnictwa, ministerstwa, władze partii, redakcje, film, radio
                              itp."

• ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 01:03
                                Ciagle grzeja cie zydzi.
                                Pisze wyraznie :ukarac ubekow/esbekow.
                                Nie interesuje mnie ich narodowosc a tylko
                                ich winy.
                                Donosiciel zmuszony przez ub a donosiciel pod okupacja
                                to dwie diametralnie rozne rzeczy.
                                piotrowski,pekala,chmielewski nie byli zydami,
                                a czy byli lepszymi zbirami od twych stuprocentowych
                                zydow z ub w czterdziestych?
                                Ci ktorzy wyjechali do USA podawali ,ze byli
                                ksiegowymi w milicji.
                                Autentyczne.
                                Do ub w peerelu lapano na obozach wojskowych
                                po 4 roku studiow.
                                Niektorzy uchodzili za meczennikow w 1968.
                                Byli tez wsrod nich synowie akowcow.
                                Znam takich.Znam tez zydow ,synow robotnikow(niesamowite?)
                                wywalonych ze studiow za syjonizm i wichrzycielstwo.
                                Wywalal Porebski i Kedzia.
                                Obawiam sie ze masz kompleks intelektualisty
                                drapiacego azbest w hameryce ,gdzie zydzi czystymi paluszkami
                                licza latwe zielone.
                                Przy okazji,Malgosia D.byla swietna uczennica
                                w IXlo na Skargi.
                                Zazdroscisz jej choroby czy kariery?
                                • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.06, 02:41
                                  ziota38 napisala : Grzeja Cie zydzi
                                  kompleks azbestu
                                  Zazdroscisz jej choroby czy kariery?

Zydzi sie tu naprzykrzaja polakom , no ale nie jest to , to samo , co za
                                  Stalina w Polsce . Na razie wytrzymuje . Wiesz w sprawie tych naprzykrzan bylem
                                  nawet w bezposrednim kontakcie z pania Magdziak-Miszewska , ktora obecnie jest
                                  ambasadorem R.P. w Izraelu .
                                  Nie mam kompleksu azbestowca , pracuje tutaj od kilkunastu lat w tzw.
                                  budzetowce , a tu budzetowka nie ma kompleksow finansowych . Wiedza , o tym ,
                                  ci ktorzy mnie znaja we Wroclawiu i ktorzy mnie tu odwiedzali .
                                  Bardzo mi przykro z powodu choroby Malgosi Dzieduszyckiej i zycze jej powrotu
                                  do zdrowia .

• ziuta38 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 01:07
                                he,he,he,
                                miroslaw hermaszewski na liscie a mnie nie ma.
                                poskarze sie ciotce!
                              • taras10 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 13:42
                                Wielka pisarka bardzo sie mylila: Zydzi rowniez cierpieli od oprawcow
                                pochodzenia zydowskiego. Tu nie bylo taryfy ulgowej.
                                A zdanie: "Czemu dziś sami są częściowo winni - bo jak można było dać sobą
                                obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski(..)" to ewidentna bzdura.
                                Dali sie obsadzic (bo przeciez sami sie nie obsadzali) tak samo, jak Polacy na
                                takich samych stanowiskach. Jesli wziac pod uwage, ze w UB pracowalo ok.30
                                procent Zydow, to pytanie brzmi: jakiej narodowosci byli pozostali oprawcy?
                                Najwidoczniej Maria Dabrowska wolala, aby nad nia znecal sie oprawca-Polak, a
                                nie Zyd.
                                Polscy Zydzi ubolewali nad faktem nadreprezentacji zydowskiej w UB. To wcale
                                nie bylo dla nich dobre - rzeczywiscie, antysemickie nastroje mialy swoj powod.
                                A tak na boku: zastanawiam sie, czy Lunia Brystygerowa spodobalaby sie
                                Dabrowskiej na tyle, zeby poszla z nia do lozka?

Krzys napisał(a):

> Maria Dąbrowska w zapiskach w swym dzienniku pisała pod datą 17 czerwca 1947
                                > r.: "UB, sądownictwo są całkowicie w ręku Żydów. W ciągu tych przeszło dwu
                                lat
                                > ani jeden Żyd nie miał procesu politycznego. Żydzi osądzają i na kaźń wydają
                                > Polaków".
                                > www.polonica.net/ListaZydow_zmienione-nazwiska.htm
                                > 27 maja 1956 r. Maria Dąbrowska pisała: "Ostatnimi tygodniami byłam w
                                > Nieborowie w towarzystwie samych Żydów oprócz Anny i Bogusia. Częste ich
                                > rozmowy o wzrastaniu antysemityzmu. Czemu dziś sami są częściowo winni - bo
                                jak
                                >
                                > można było dać sobą obsadzić wszystkie 'kluczowe pozycje' życia Polski:
                                > prokuratury, wydawnictwa, ministerstwa, władze partii, redakcje, film, radio
                                > itp."
                                • Gość: Krzys Re: starzec - nie zgadzam sie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.06, 15:27
                                  Udajesz taras10 , czy naprawde nie umiesz czytac . Zydow w UB bylo 99 procent ,
                                  dzisiaj IPN mowi jedynie o trzydziestu kilku procentach , przy czym powoluje
                                  sie na pisemne deklaracje narodowsci zydowskiej zlozone w dokumentach
                                  owczesnych UBekow . Reszta 69 procent , to byli zydzi ,ktorzy przewaznie
                                  spolszczyli sie na sile i ekspresowo . Wie o tym kazdy polak ,ktory zyl w
                                  tamtych czasach .
                                  Co do seksu Marii Dabrowskiej , to jest to juz obelga i donos w stylu Hrabiego
                                  Dzieduszyckiego . Zydzi z UB lubili takie donosy na polakow .
                                  Gdybym byl chamem Twojego pokroju , to bym Ci powiedzial, ze Tunio jest tez
                                  jeszcze atrakcyjny .
                                  • taras10 Re: starzec - nie zgadzam sie 15.10.06, 17:38
                                    Zydow w UB 99%? Chyba w twojej chorej fantazji. Nie jestem Zydem i nie musisz
                                    mnie wyzywac od chamow. Tym bardziej, ze Maria Dabrowska rzeczywiscie byla
                                    lesbijka i pewno nie wzielaby tego za obraze.

> Udajesz taras10 , czy naprawde nie umiesz czytac . Zydow w UB bylo 99
                                    procent ,
                                    >
                                    > dzisiaj IPN mowi jedynie o trzydziestu kilku procentach , przy czym powoluje
                                    > sie na pisemne deklaracje narodowsci zydowskiej zlozone w dokumentach
                                    > owczesnych UBekow . Reszta 69 procent , to byli zydzi ,ktorzy przewaznie
                                    > spolszczyli sie na sile i ekspresowo . Wie o tym kazdy polak ,ktory zyl w
                                    > tamtych czasach .
                                    > Co do seksu Marii Dabrowskiej , to jest to juz obelga i donos w stylu
                                    Hrabiego
                                    > Dzieduszyckiego . Zydzi z UB lubili takie donosy na polakow .
                                    > Gdybym byl chamem Twojego pokroju , to bym Ci powiedzial, ze Tunio jest tez
                                    > jeszcze atrakcyjny .

• gdzies_czyli_wewpolsce krzysiu - ten cytat to jeden z najczestszych postó 15.10.06, 16:47
                                w. Czemu to służy - nie wiem! Wy emigranci jest wszyscy chorzy na chorobę Manka
                                Kaluskiego, Zyda, ktory probuje uchodzi za polskiego antysemite. Trudsno z wami
                                wytrzymac. Niedługo, to nawet przy przepisach na babkę wielkanocną bedziecie
                                opisywac swoje antysemickie fobie za pomocą zapisów Dąbrowskiej. A ona, nota
                                benw, wesołą kobietką była..... Zydów pewnie nie lubiała. Ale ładną Zydówką by
                                nie pogardziła...........
                                A forum jest o Dzieduszyckim, jakby co!
                                • Gość: ziuta38 Re: krzysiu - ten cytat to jeden z najczestszych IP: *.dyn.optonline.net 15.10.06, 19:13
                                  zaloz temat:zycie seksualne slimakow na Marsie,
                                  a przeczytasz napewno o wplywie wszechobecnych zydow.
                                  Dabrowska nie jest autorytetem od procentow w ub.
                                  Faktycznie gora ub byla zydowska ,do czasu,ale mokra robote
                                  robili awansowani fornale,mety spoleczne i byli
                                  folksdojcze i lumpenploretariat.
    • hummer Wybaczam 12.10.06, 09:40

• Gość: marysia Re: Wybaczam!!!!????? IP: *.os1.kn.pl 12.10.06, 23:09
        >hummer napisał:

>Wybaczam

Niemcom za mordowanie Żydów, Polaków, Rosjan oraz ludności innych narodowości,
        wybacz jeszcze im rozpętanie II-giej wojny św., Rosjanom łagry sowieckie i
        wszystkim innym szujom na tej ziemi, bo ty jesteś dobry człowiek, jesteś
        wspaniałomyślny wobec całej tej hołoty, która mieniła się nadludźmi.
        A nadludzie jak to nadludzie wiedzieli najlepiej, kto ile ma żyć, jak ma żyć i
        gdzie.

Doprawdy jaki z ciebie dobry człowiek, aż się wzruszyłam.

• Gość: John F. Kennedy Widać przeczytał moją propozycję tu na forum ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 17:03
      Chwała Bogu.
      • Gość: kutasek Re: a z jakiej partii ten dziadek tytularny IP: *.pools.arcor-ip.net 13.10.06, 17:58
        obecnie? Wie ktos? POstkomuna? Partia fornali? A moze cos nobliwszego wymyslil?
    • sauternes szuja i kanalia!!donosil przez 20 lat!!! 15.10.06, 20:08

nie zerwal sie ze smyczy nawet jak mogl.!!
      Donosil dla pieniedzy,bo ulatwienia w wyjazdach zagranicznych,i mozliwoscie wystepu na najwiekszych scenach znaczyly duze pieniadze.

Ilu zlamal kariery artystyczne i nie tylko????!

Jego donosy spowodowaly aresztowania i to w czasach najgorszych,stalinizmu.
      Ilu ludzi torturowano przez donosy Dzieduszyckieog???

A dzis ta kanalia przeprasza; kiedy??? Ano wtedy gdy doszlo do niego ze IPN ma zamiar opubllkowac materialy na jego temat..

Wczesniej siedzial cicho i zbieral pochwaly odznaczenia i honorowe tytuly>

Za to srodowisko mialo swoje podejrzenia co do prowieniencji "hrabiego-szuji" i to od lat.
      Wiedza sasiedzi kto na czym siedzi - mowi przyslowie.
      Dzieci tez proobily kariery dzieki wstawiwnnictwu tatusia donosiciela...

Obrzydliwstwo!!
    • Gość: nemo Wojciech Dzieduszycki: Byłem agentem, wybaczcie IP: 83.2.217.* 03.05.08, 22:06
      jak to dobrze że szlag trafił diabelski system.Jestem pewny tego,że gdyby hrabia
      wyemigrował np.do londynu to nie musiałby grać roli judasza.
    • Gość: POLKA Re: Wojciech Dzieduszycki: Byłem agentem, wybaczc IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.04.14, 01:16
      TO LUDZIE MAJA DO CIEBIE WSTRET KANALIO KAKUSIU,,,,,,KTORZY PRZEZ CIEBIE CIERPIELI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka