Dodaj do ulubionych

Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 21:15
Byłem na kilku przeglądach i jakiś taki dziwny wniosek mi się nasunął, że poza
małymi wyjątkami Wrocław sponsoruje warszawską chałturę. Taki przegląd ma chyba
za zadanie wykreować nowe twarze, nowe talenty a nie sponsorować starych
wyjadaczy, których tabuny w tym okresie po naszym mieście się kręcą. Wiem, że
na oświatę i kulturę grosza nie można żałować ale bez przesady.
Obserwuj wątek
    • Gość: marsha Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: 192.168.0.* 08.11.01, 22:27
      już wyobrażam sobie Galę 2002-znów Ci sami,czyli zapewne:
      Opania,Zborowski,śpiewający aktorzy z
      T.Rampa,Zającówna,Zelnik,Celińska,Machalica... itp,itd...
      obsada tego finałowego koncertu PPA od kilku lat się nie zmienia(są jedynie
      małe wyjątki). to już nudnym się staje.
      i zamiast sprowadzać mega gwiazdy (na których koncerty bilety będą bajońsko
      drogie) pokażmy młodych zdolnych-przecież nie brakuje takich jak Polska długa i
      szeroka.
      • Gość: Birbant Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 22:36
        Przecież co roku jest odkrywany niejako przez PPA ktoś mlody:
        Kościelniak ,Imiela ,Kilian ,Preis ,Drężek ,Peszkówna,Sambor Dudziński,Jacek
        Bończyk,Kabaret Mumio itd.
        • Gość: skireka Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 22:44
          A co nowego i rewelacyjnego zrobili ci laureaci - Preis, Drężek, Dudziński.
          Może dostali jakąś europejską nagrodę, wylansowali hiciora, którego śpiewa cała
          Polska. Przecież mają do dyspozycji tv, gazety, radia - gdzie oni są ci nasi
          idole? W bufetach? W klubach, do których przychodzą egzaltowane licealistki?
          • isis! Re: Wrocławski PPA, skireka... 08.11.01, 23:47
            ... a może miało być skierka?

Gość portalu: skireka napisał(a):

> A co nowego i rewelacyjnego zrobili ci laureaci - Preis, Drężek, Dudziński.
            > Może dostali jakąś europejską nagrodę, wylansowali hiciora, którego śpiewa cała
            > Polska. Przecież mają do dyspozycji tv, gazety, radia - gdzie oni są ci nasi
            > idole? W bufetach? W klubach, do których przychodzą egzaltowane licealistki?

Prymitywna skireko, czy skierko - laureaci PPA nie mają na celu kreowanie
            hiciorów śpiewanych w klubach i bufetach, do których zapewne uczęszczasz.
            Zapewniam, że zdobyli niejedną nagrodę, tylko trzeba czytać odpowiednie gazety.
            Aha, a co masz na mysli mówiąc "europejską nagrodę"?
        • Gość: Janek Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 22:47
          Drogi Birbancie. I to są właśnie te wyjątki w przynudnawej masie.
          • Gość: Birbant Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 22:52
            Droga Skierko jak nie Wiesz do czego doszła Kinga Preis to Musisz być chyba z
            zapadłej wichury.
        • isis! Re: Wrocławski PPA, Birbant i inni.... 08.11.01, 23:43
          Gość portalu: Birbant napisał(a):

> Przecież co roku jest odkrywany niejako przez PPA ktoś mlody:
          > Kościelniak ,Imiela ,Kilian ,Preis ,Drężek ,Peszkówna,Sambor Dudziński,Jacek
          > Bończyk,Kabaret Mumio itd.

SAMBOR jest mój !!! Jurek Połoński też, jeśli wam to coś mówi (finalista
          ubiegłoroczny, niedoceniony i wytrąbkany)
      • Gość: bromden Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 23:23
        > i zamiast sprowadzać mega gwiazdy (na których koncerty bilety będą bajońsko
        > drogie) pokażmy młodych zdolnych-przecież nie brakuje takich jak Polska długa i

Czego groteskowym przykladem byl koncert Nicka Cave'a. Tlum nie czujacych
        klimatu VIPow, a wielu milosnikow obeszlo sie smakiem.

Kilka lat temu bylem w III LO na Wybryku (chyba tak to sie nazywalo). Tam mozna
        bylo obejrzec mlodych-zdolnych, atmosfera byla wspaniala, poziom niczego sobie
        (ale nie jestem ekspertem, mi sie po prostu bardzo podobalo), bylem bardzo mile
        zaskoczony.
        Wspominajac to, tak sobie mysle, ze taki koncert byl o wiele ciekawszy niz gala,
        na ktorej musza sie pokazac gwiazdy, o wiele autentyczniejszy (a o ile tanszy...).

Czy ktos wie, czy wybryk sie jeszcze odbywa?
        • maga_22 Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej 08.11.01, 23:37
          Jesli Wybryk byl w III LO, to jest, nawet jutro, ale nie wiem o ktorej
          godzinie :-)
        • maga_22 Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej 08.11.01, 23:41
          > Czego groteskowym przykladem byl koncert Nicka Cave'a. Tlum nie czujacych
          > klimatu VIPow, a wielu milosnikow obeszlo sie smakiem.
          >
          Ja byłam, i było naprawdę super, a co do tych VIPów, cóż bilety najtańsze nie
          były...

Pozdro
      • isis! Re: Wrocławski PPA, marsha... 08.11.01, 23:41
        Gość portalu: marsha napisał(a):

> i zamiast sprowadzać mega gwiazdy (na których koncerty bilety będą bajońsko
        > drogie) pokażmy młodych zdolnych-przecież nie brakuje takich jak Polska długa i
        > szeroka.

Np. moich studentów!
      • Gość: ARNOLD Re: Wrocławski Przegląd Piosenki Aktorskiej IP: *.studio.tpi.pl 10.11.01, 11:39
        Najlepszy jest Michal Bajor obecnie w duecie z tancerzem Kulikiem Januszem.
        Zalatwil mu epizod w Quo Vadis.
    • isis! Re: Wrocławski PPA, Janek... 08.11.01, 23:40
      Gość portalu: Janek napisał(a):

> Taki przegląd ma chyba
      > za zadanie wykreować nowe twarze, nowe talenty a nie sponsorować starych
      > wyjadaczy, których tabuny w tym okresie po naszym mieście się kręcą. Wiem, że
      > na oświatę i kulturę grosza nie można żałować ale bez przesady.

Zgadzam się w zupełności - ale przecież w Jury większość ti warszawka, więc ni ma
      rady...
      • Gość: Birbant Re: Wrocławski PPA, Janek... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.11.01, 23:50
        Co Ty pitolisz. Skład jury jest zmieniany co roku. Zapraszani są
        aktorzy,muzycy,tekściarze z całej Polski.
        • Gość: skierka Re: Wrocławski PPA, Janek... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.01, 01:53
          Literówka była z nerwów.
          Nagrody PPA przyznają co roku ci sami: Poprawa, Sobczuk, Kołakowski, czyli
          koledzy Wojtka Młynarskiego. Oni decydują o wszystkim. Ślepy by nie dostrzegł.
          Genialność Kingi P. można zobaczyć jak na dłoni w cudownie nudnym
          filmie "Cisza", na którym niemal zasnęłam. A jej Joanna d'Arc w TVP to była
          historyczna klapa. Nie chcę poruszać wątków osobistych, ale lobby teatralne TVP
          (Jacek Weksler) wyraźnie promuje Kingę Nagrodę, bo ją wcześniej lansowało w
          lokalnych produkcjach Jarockiego. Wyznaję w tym względzie teorię spiskową...
          Problem chyba w tym, że wszyscy piszecie - ja, mnie, moim zdaniem - a są
          sprawdziany oczywiste. Festiwal filmowy w Wenecji, Berlinie, Cannes. Gdzie te
          Drężki, Kiljany i Preisy? Wasi faworyci genialni, a do Edynburga na festiwal
          teatralny pojechała Legnica. Dlaczego są spektakle kabaretowe w Legnicy,
          Wałbrzychu a u nas dupa blada? Jedna Imiela wiosny nie czyni.
          • Gość: Birbant Re: Wrocławski PPA, skierka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.01, 09:36
            Znowu Ci się coś popieprzyło skierka. Kołakowski ,Sobczuk,Poprawa a także
            Piotrowski nie przyznają nagród. Oni są w radzie programowo-artystycznej i nie
            ma to nic wspólnego z Wojtkiem Młynarskim , który w niej nie jest. A festiwal w
            Edynburgu ma taką rangę jak np.festiwal piosenki francuskiej w Lubinie.
            Widać,że Piszesz bez kompletnej orientacji w temacie.
            • Gość: skierka Re: Wrocławski PPA, skierka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.01, 13:31
              Są decyzje przy stole, są za kulisami. W PPA wiasdomo, kto wygra, zanim
              ktokolwiek otworzy dziób. Tak jest co roku.
              Nie ma w tej chwili imprezy ważniejszej od Edynburga. Sorry!
              Sam się popieprz!
              • Gość: bromden Re: Wrocławski PPA, skierka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.01, 13:47
                Nie wyzywajcie sie.

To kto wygra tym razem?
                • Gość: kaktus WYBRYK IP: *.kom-net.pl 09.11.01, 17:55
                  WYBRYK własnie się zaczyna. Organizuje go III LO , ale obywa się w Imparcie na
                  Mazowieckiej. Trwa w zależności od rozwoju sytuacji , zwykle do póżnych godzin
                  nocnych. Bilety po 15 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka