Dodaj do ulubionych

Niewygodne pytanie

15.10.06, 13:27
Wczoraj na wątku "Megalomania Wrocławia" pod ksywką Homo Sovieticus zadałem
dwa razy pytanie "ile pieniędzy Dolny Śląsk odprowadza do centrali i ile z
niej dostaje?" . Admin usunął oba posty. Czy to pytanie burzy ład społeczny? A
może ktoś zna odpowiedź na nie?
Obserwuj wątek
    • wielki_garownik Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 13:31
      Odpowiedź forumowiczów prawdopodobnie bedzie niestety jedna:
      IGNOROWAĆ TROLLA

Zawsze tak reagują na niewygodne pytania.
      • Gość: Łoś_bimbacz Re: eksperyment IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 14:38
        zadajcie to pytanie na forum inwestycje i włączcie stoper:))
        Ja nie przyłącze sie do badań, bo Ojciec MOderator nacelował na mnie bota i
        wylatuję bez śladu za minimalne przewinienia:)
    • josip.brodsky Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 14:44
      A to dziwne bo przeciez wiadomo ze Dolny Slask w aby wyjsc na "swoje" po tych 60 latach grabiezy musialby przez kolejne 60 tylko brac, brac i nic od siebie nie dawac. Nie rozumiem zupelnie dlaczegoz to pytanie mialoby byc niewygodnym? Najsmutniejsze jest to ze w tamtym watku DŚ zostal zupelnie nieslusznie zaatakowany, oskarzony o ponadmiarowe przyjmowanie grantow. A oskarzaja ludzie niemajacy pojecia o historii, o tym co tutaj sie wyprawialo przez pol wieku!
      • piast9 Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 15:04
        josip.brodsky napisał:

> A to dziwne bo przeciez wiadomo ze Dolny Slask w aby wyjsc na "swoje" po tych
        > 60 latach grabiezy musialby przez kolejne 60 tylko brac, brac i nic od
        > siebie nie dawac.
        Jak to nic? DŚ nie płaci podatków?
        • Gość: josip Re: Niewygodne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 15:11
          Przeciez nie twierdze ze nie placi. Twierdze to ze aby zrekompensowac nam ostatnie 60 lat, zwrownac w szansach z innymi rejonami kraju, oddac to co zostalo wywiezione stad nalezaloby nam tylko dawac. Naturalnie jest to niedorzeczne, ale jeszcze bardziej niedorzeczne sa twierzenia ze DS ma lub mial pozycje uprzywilejowana wzgledem innych.
          • chlorofil1 Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 15:31
            Najlepiej byłoby poznać liczby. Nie powinny być tajne. Tylko jaka instytucja
            jest wiarygodnym źródłem?
            • Gość: josip Re: Niewygodne pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.06, 16:06
              Wydaje sie ze poznanie prawdziwych liczb juz nie jest mozliwe. Bo coz liczyc? Jakie kryteria przyjac? Jaki przyjac stan wysciowy? Niezaprzeczalnym faktem jest to ze z Dolnego Slask wiecej wywieziono niz wwieziono w okresie 45- po dzis dzien. Kolejnym niezaprzeczalnym faktem jest to ze w Dolny Slask inwestowano o wiele wiele mniej niz w innych regionach kraju. Wroclaw do polowy lat 90 byl postrachem, w porownaniu z dzisiaj stojacym juz za nami Poznaniem bylismy katastrofalnym skansenem. Brudna perla Slaska. Zaniedbywana przez lata komuny, traktowana jak podrzucone jajko...
              Dewastacja Dolnego Slaska to temat przewijajacy sie miarowo i powtarzalnie przez to forum. Budzi on zazwyczaj spore kontrowersje, mysle ze oszacowanie ile Dolny Slask stracil w okresie tuzpowojennym powinnismy zostawic historykom majacych dostep do zrodel...a sami zaakceptowac fakt ze w historii RP nigdy nie bylo rownosci regionow w aspekcie dzielenia kasy. I ze DS byl jednym z najgorzej traktowanych rejonow, ktory doplacal do takich Lublinow czy Rzeszowow (nie wiem skad ten wczorajszy prowokator pochodzi).
              • chlorofil1 Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 16:53
                Mi bardziej chodzi o dane teraźniejsze:
                "Ile rocznie odprowadza Dolny Śląsk do centralnego budżetu, a ile z niego wyjmuje?"
            • piast9 Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 16:21
              chlorofil1 napisał:

> Najlepiej byłoby poznać liczby. Nie powinny być tajne. Tylko jaka instytucja
              > jest wiarygodnym źródłem?
              Może z rocznika statystycznego GUS można to wyczytać?
              • Gość: aron Re: Niewygodne pytanie IP: *.lublin.enterpol.pl 15.10.06, 16:40
                Dolny Śląsk to czarna dziura, w której toną olbrzymie pieniądze ( SSE,
                autostrady, lotnisko) , a bezrobocie
                nadal wyższe niż średnia krajowa. I najgorsze wyniki matur nie licząc
                półniemieckiej Opolszczyzny.
                • Gość: aron Re: Niewygodne pytanie IP: *.lublin.enterpol.pl 15.10.06, 16:41
                  choć oczywiście Warszawa to gorszy darmozjad, żeby nie było nieporozumień.
                  • chlorofil1 Pojawił się znowu 15.10.06, 16:51
                    ten palant. Proponuję z nim nie gadać, a nawet nie czytać jego postów. On oprócz
                    swojej obsesji nic więcej sobą nie reprezentuje.
              • chlorofil1 Re: Niewygodne pytanie 15.10.06, 16:54
                piast9 napisał:

> Może z rocznika statystycznego GUS można to wyczytać?

Być może, ale nie posiadam takowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka