Dodaj do ulubionych

Plac Grunwaldzki - pętla

18.10.06, 23:53
Otworzony skrawek Placu Grunwaldzkiego uchylił rąbka tajemnicy całej
przebudowy i ukazał jedną zatoczkę autobusową zamiast całej istniejącej tam
pętli. Czy znane są Wam przyszłe losy autobusów startujących niegdyś z Placu
Grunwaldzkiego po całej przebudowie? Nie wyobrazam sobie ich dłuższych
postojów na budowanym rondzie. Ciekawi mnie też co będzie między ul. Norwida a
Placem Grunwaldzkim, na razie widac tam tylko głęboki wykop.
Czekam na wszelkie informacje.
Pozdrawiam.
Łukasz
Obserwuj wątek
    • rw.wro Re: Plac Grunwaldzki - pętla 19.10.06, 00:26
      na grunwaldzie nie będzie już pętli, bo powstaną transatlantyki typu 139+131
      jako jedna linia i 149+141 jako druga, a co do losu C, 116, 115 i 611 to nie
      wiem, co je czeka.
      natomiast na placu między dawną pętlą a norwida ma powstać jakiś niski badziew
      biurowo-usługowo-handlowy, bo przecież tego typu powierzchni wciąż brakuje we
      wrocku :P
      • svarte_sjel Re: Plac Grunwaldzki - pętla 19.10.06, 07:54
        rw.wro napisał:
        > jako jedna linia i 149+141 jako druga, a co do losu C, 116, 115 i 611 to nie
        > wiem, co je czeka.

Powinny dostać pętlę gdzieś na południe od ronda. Propozycji jej umieszczenia
        kilka na forum padało, a jak będzie to zobaczymy
        • bystrzak2000 Re: Plac Grunwaldzki - pętla 19.10.06, 21:20
          svarte_sjel napisał:

> Powinny dostać pętlę gdzieś na południe od ronda. Propozycji jej umieszczenia
          > kilka na forum padało, a jak będzie to zobaczymy
        • rw.wro Re: Plac Grunwaldzki - pętla 21.10.06, 12:36
          svarte_sjel napisał:

> rw.wro napisał:

> > natomiast na placu między dawną pętlą a norwida ma powstać jakiś niski
          > > badziew

> 55 metrów to jest niski?

tylko w którym miejscu będzie te 55m wys.? no chyba mi nie wmówisz, że cały
          będzie taki strzelisty? to, że ogólnie szkaradztwo będzie miało rachityczną
          wieżyczkę tej 55-metrowej NISOKOŚCI wieżyczkę nie znaczy, że całe będzie się
          okazale prezentować. uważma, że grunwald (a właściwie teraz już rondo regana)
          zasługuje na ładniejszą oprawę niż się mu szykuje. ale to temat na inny wątek,
          ten dotyczy pętli (a właściwie jej zniknięcia) z grunwaldu.

a co do busów, to może połączyć 115+116 i obsługiwać je wspólnymi siłami dla i
          mpk? wybory tuż-tuż, czemu nie zblokować list? ;P
          • svarte_sjel Re: Plac Grunwaldzki - pętla 21.10.06, 15:36
            rw.wro napisał:
            > tylko w którym miejscu będzie te 55m wys.? no chyba mi nie wmówisz, że cały
            > będzie taki strzelisty? to, że ogólnie szkaradztwo będzie miało rachityczną

No nie cały, oczywiście.

> okazale prezentować. uważma, że grunwald (a właściwie teraz już rondo regana)
            > zasługuje na ładniejszą oprawę niż się mu szykuje. ale to temat na inny wątek,

Cóż, oryginalny koncept trochę się rozpadł gdy zrezygnowano z kładek. Czy był
            piekny? To dyskusyjne, ale był spójny i jakaś w nim idea była, teraz z niej
            została jeno dziwna elewacja PG.

> a co do busów, to może połączyć 115+116 i obsługiwać je wspólnymi siłami dla i
            > mpk? wybory tuż-tuż, czemu nie zblokować list? ;P

Nie można. Linie są z różnych przetargów, a u nas przetargi są na obsługę linii
            a nie brygad (jak w Gdyni) czy po prostu wozokilometrów bez okreslonego
            przydziału (jak w Wawie)
            • embriao Re: Plac Grunwaldzki - pętla 25.10.06, 22:48
              Z tą pętlą to nie wiadomo jeszcze jak to właściwie będzie :-) Nawet padają
              propozycje Poczty Głównej
              • bystrzak2000 Re: Plac Grunwaldzki - pętla 26.10.06, 16:22
                embriao napisał:

> Z tą pętlą to nie wiadomo jeszcze jak to właściwie będzie :-) Nawet padają
                > propozycje Poczty Głównej

Tyle że ta działka z parkingiem idzie na sprzedaż, więc dupa. Ja wciąż optuje za
                pętlą na Hoene-Wrońskiego :-) Nazwa przystanku: "STUDIUM JĘZYKÓW OBCYCH
                POLITECHNIKI WROCŁAWSKIEJ" :-D
                • szarykot Re: Plac Grunwaldzki - pętla 02.11.06, 23:09
                  autobusowa gadaczka się zapluje :)
            • rw.wro mądrości zvartego-ziela 02.11.06, 23:05
              svarte_sjel napisał:

> > a co do busów, to może połączyć 115+116 i obsługiwać je wspólnymi siłami
              > dla i
              > > mpk? wybory tuż-tuż, czemu nie zblokować list? ;P
              >
              > Nie można. Linie są z różnych przetargów, a u nas przetargi są na obsługę
              linii
              > a nie brygad (jak w Gdyni) czy po prostu wozokilometrów bez okreslonego
              > przydziału (jak w Wawie)
      • jasiu4 Re: Plac Grunwaldzki - pętla 19.10.06, 08:38
        > natomiast na placu między dawną pętlą a norwida ma powstać jakiś niski badziew
        > biurowo-usługowo-handlowy, bo przecież tego typu powierzchni wciąż brakuje we
        > wrocku :P

Kiedyś czytałem o tym w księgarni/bibliotece(?) na Szczytnickiej, tam gdzie
        czasem jest wyprzedaż książek - jest trochę materiałów o Grunwaldzkim wyłożonych
        na ladę tak że można poczytać stojąc na chodniku. Podobno ma to postawić
        Skanska, przy rondzie 13-piętrowe, dalej ciągnące się aż do skrzyżowania
        Grunwaldzki/Norwida w rozmiarze kilku (5?) pięter. Ogólnie biurowiec, nie wiem
        czy coś jeszcze.
      • elmumio Re: Plac Grunwaldzki - pętla 19.10.06, 21:57
        139 ze 131 jak najszybciej!
      • Gość: aneta Re: Plac Grunwaldzki - pętla IP: *.gazoprojekt.com.pl 26.10.06, 07:43
        Te transatlantyki to jakis żart? Ile toto będzie miało spóźnienia?
        • Gość: elmumio Re: Plac Grunwaldzki - pętla IP: *.os1.kn.pl 26.10.06, 20:19
          Jaki żart,są linie o tej długości,choćby128,119 czy 126.A 131 ze 139 bardzo
          wielu ludziom sie przyda.Tu na Psim Polu jest najgorszy chyba dojazd do innych
          części miasta.
          • scholastyka_11 Re: Plac Grunwaldzki - pętla 27.10.06, 08:51
            Zgadza sie. Dobry dojazd musi być dla wszystkich. A dobry dojazd wg mnie znaczy
            punktualny. Wiesz ile spoźniają się busy tych długich linii?? Lepsze
            rozwiązanie jest takie, żeby z odleglejszych dzielnic busy dowoziły pasażerów
            to jakiegoś przyzwoitego węzła komunikacyjnego. Tak mamy rozwiązaną komunikację
            z Jagodna. Owszem do pracy jadę z 2 przesiadkami, ale należę do tych osób,
            którym mniej przeszkadza przesiadanie się niż stanie i czekanie na wiecznie
            spoźniający się bus. Wiem, że to wolę :) ponieważ wcześniej mieszkałam na
            Kuźnikach. Tam dojeżdżały długie linie i można było w wiele miejsc dostać się
            bez przesiadek. Tylko, że rzadko kiedy można było gdzies punktualnie
            dojechać :)
          • almac Re: Plac Grunwaldzki - pętla 05.11.06, 03:48
            Gość portalu: elmumio napisał(a):

> Jaki żart,są linie o tej długości,choćby128,119 czy 126.A 131 ze 139 bardzo
            > wielu ludziom sie przyda.Tu na Psim Polu jest najgorszy chyba dojazd do
            innych
            > części miasta.
            Psie Pole i Kozanów (+Maslice)- to najgorzej skomunikowane osiedla z innymi
            częściami Wrocławia, najwyższa pora to zmienić....
    • Gość: fasoll Re: Plac Grunwaldzki - pętla IP: *.magma-net.pl 05.11.06, 08:11
      A może ta zatoka będzie dla różnej maści prywatnych przewozników + pks. W tych
      autobusach dodatkowo odbywa sie sprzedaż biletów co znacznie wydłuża czas
      postoju, a to mogłoby zatykać przystanki na środku ronda.
      • Gość: x Re: Plac Grunwaldzki - pętla IP: *.os1.kn.pl 05.11.06, 11:01
        Znając wrocławskie realia ta zatoczka bedzie pętlą dla 115,116,C.Niestety.
      • bystrzak2000 Re: Plac Grunwaldzki - pętla 05.11.06, 11:27
        Gość portalu: fasoll napisał(a):

> A może ta zatoka będzie dla różnej maści prywatnych przewozników + pks. W tych
        > autobusach dodatkowo odbywa sie sprzedaż biletów co znacznie wydłuża czas
        > postoju, a to mogłoby zatykać przystanki na środku ronda.

Nie może, tylko na pewno :-)
        • merv Re: Plac Grunwaldzki - pętla 07.11.06, 15:33
          To pewnie dla D i innych tranzytowych np PKS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka