Dodaj do ulubionych

Czy Wrocław jest miastem?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 14:02
Nie to nie jest pytanie zaczepne w stylu Lechity, które ma zadrażnić stosunki
między Wrocławiem a Poznaniem! Jest to pytanie zaczerpnięte z Warszawskiego
forum i Gazety Stołecznej gdzie rozprawia się nad klimatem i wyglądem stolicy
Polski(zachęam do lektury). Różne osoby opisują swoje wrażenia, oraz wrażenia
cudzoziemców będących w Warszawie. W jednej wypowiedzi ktoś napisał że jeśli
warszawiak chcę wybrać się do miasta to musi wybrać między Krakowem, Gdańskiem,
Poznaniem i Wrocławiem. To miło że ktoś zauważa Wrocław jako miasto z klimatem,
w którym można pospacerować w nocy poznając jego urokliwe zakątki i w dzień
gdzie nie odczuwa się snobizmu i samouwielbienia tubylców.(jak to jest w
Warszawie czy Krakowie)
Tylko należy zadać sobie pytanie czy ten ogromny potencjał mamy i czy potrafimy
go wykorzystać. Uważam osobiści, że potencjał posiadamy i że w krótce wybuchnie
jak wulkan Etna, sprawiająć że Wrocław stanie się Europejską metropolią do
której przyjeżdżać będą tłumy turystów z całego świata. Ja osobiście spotkałem
się w rynku z turystami z Niemiec, którzy zapytali się mnie o drogę do Spiża,
pokazałem im i zapytałem jak się im podoba Wrocław. Usłyszałem, że Ci ludzie
byli w wielu europejskich miastach ale tak pięknego miasta jak Wrocław jeszcze
nie widzieli. Pomyślałem że mówią tak żeby zrobić mi przyjemność, ale po jakimś
czasie słyszałem na wieży koscioła Sw. Elżbiety w rynku rozmowę dwóch młodych
niemek, które mówiły, po niemiecku że jest (przepraszam za wyrażenie)
zajebiście. Wtedy przypomniałem sobie turystów którym pokazywałem drogę do
Spiża i uznałem że Wrocław jednak jest piękny. Powiecie- dopiero teraz to
zauważył? Tak urodziłem się we Wrocławiu i dla mnie rynek, Ostrów Tumski są
miejscami które znam od dzieciństwa, sami dobrze wiecie, ze oglądając te same
miejsca prawie codziennie nie zauważa się ich piękna. Czasami chciałbym
wyprowadzić się z Wrocławia zrywając całkowicie kontakty z nim i po 15 latach
przyjechać tu i zasmakować go od nowa, ciekaw jestem jak bym go ocenił.
Ale wracając do mojego pytania chciałbym rozpocząć dyskusję na temat Wrocławia
jako miasta, miasta z charakterem. Tylko właśnie czy Wrocław ma charakter jeśli
ma to jaki on jest i w jakim kierunku należy go rozwijać aby był celem
wycieczek turystów z całego świata i żeby Ci turyści zapamiętali go jak
najlepiej.
ZACHĘCAM DO DYSKUSJI W KOŃCU TO NASZE POKOLENIE KSZTAŁTUJE CHARAKTER MIASTA!
Obserwuj wątek
    • Gość: Markus Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 14:08
      Wrocław posiada charakter! to jest pewne a co do kształtowania go to chyba
      będzie najlepiej jak sam się będzie kształtował!
      Pozdrowienia Amar!
    • Gość: pyra Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.01, 14:13
      kazda miejscowosc ma swoj charakter - nawet stolica. i to jest to cos, czego
      czesto nie umiemy opisac a co sprawia, ze dla mnie poznan jest jedyny, dla was
      wroclaw czarujacy a dla krakowiaka krakow magiczny. knyf polega na tym zeby
      to 'cos' 'sprzedac' ludziom z innych miejsc, pokazujac im wlasne miasto sprawic
      by widzieli i pamietali tylko to co my chcemy im pokazac

pozdrawiam serdecznie
    • Gość: Lidka Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 15:23
      Miasto ma szansę stać się mieszanką różnych miast Europejskich i światowych.
      Mógłby mieć klimat Paryża, chłód Londynu i centrum jak Manhattanw NY.
    • Gość: geniusz Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.01, 16:58
      To z tym Miastem, to ja mam Problemy. Uwielbiam duze miasta. I jak jestem na
      Rynku, to tez mi sie wydaje, ze jestem w duuuzym miescie. Ale zaraz obok widze
      jakas biedny nowa zabudowe, ktora jest zawalona duperelami i schodkami,
      architektura ktora ma ambicje walbrzycha. Niestety. Mam nadzieje, ze przez
      troche bardziej nmonumentlane i prostsze, jasniejsze Projekty (n.p. nowa
      biblioteka / Plan Vasconiego na Ulice powstancow slaskich) pomoga, zeby
      wykorzystac potencjal metropolitarny tego miasta wzdluz ALEJI (tak mam naserjo
      ciagle jeszcze nadzieje, ze zrobia z ulic typu Legnicka Aleje) wylotowych
      wroclawia.
      • Gość: Michas Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 20:10
        Ja osobiście uważam, ze wrocław ma charakter dumnego miasta(w dobrym tego słowa
        znaczeniu). Ale jak kształtować i rozwijać charakter miasta dumnego, silnego,
        niepoddającego się, trwającego? Uważam, że powinno się zacząć od architektury
        (tej powstającej obecnie i w przyszłości). Przedwojnna architektura była
        monumentalna, dawała miastu rangę metropolii za przykład może posłużyć np.
        gmach urzędu wojewódzkiego, poczty przy pl. Społecznym, PeDeT czy gmach dworca
        głównego. Ostatnio jakby zerwano z trendem budowy monumentalnej zastępując ją
        lekką, skromną słowem nie pasującą do WROCŁAWIA. Broń Boże nie mam namyśli
        budowania wieżowców ze szkła i aluminium- na te budowle jest jeszcze za
        wcześnie! Chciałem zaznaczyć że budować monumentalnie nie znaczy wysoko ani
        sporych rozmiarów. Dlatego drodzy architekci zmieńcie swoje orientacje i
        budujcie Monumentalnie na miarę wielkiego Wrocławia!!!!
        • ninus Re: Czy Wrocław jest miastem? 11.11.01, 21:18
          Gość portalu: Michas napisał(a):

> Broń Boże nie mam namyśli budowania wieżowców ze szkła i aluminium- na te
          budowle jest jeszcze za wcześnie!

Moim zdaniem na wiezowce we wroclawiu jest nie tyle za wczesnie, co po prostu
          nie pasuja one do tego miasta. Sprobujcie sobie wyobrazic jakby nagle gdzies w
          centrum powstal jakis 30 pietrowy wiezowiec, wygladaloby to troche dziwnie...
          A wlasnie dzieki temu ze nie ma tu takich wysokich budynkow Wroclaw jest
          piekny :) (oczywiscie to jest tylko moje zdanie)
          pozdrawiam
          • Gość: Amar Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 21:51
            ninus napisał(a):

> Gość portalu: Michas napisał(a):
            >
            > > Broń Boże nie mam namyśli budowania wieżowców ze szkła i aluminium- na te
            > budowle jest jeszcze za wcześnie!
            >
            > Moim zdaniem na wiezowce we wroclawiu jest nie tyle za wczesnie, co po prostu
            > nie pasuja one do tego miasta. Sprobujcie sobie wyobrazic jakby nagle gdzies w
            > centrum powstal jakis 30 pietrowy wiezowiec, wygladaloby to troche dziwnie...
            > A wlasnie dzieki temu ze nie ma tu takich wysokich budynkow Wroclaw jest
            > piekny :) (oczywiscie to jest tylko moje zdanie)
            > pozdrawiam
            Dlaczego uważasz, że do Wrocławia nie pasują wieżowce? Jest wiele miast jak np.
            Paryż czy Londyn które mimo swej przepięknej zabytkowej architektury posiadają
            wieżowce. Nie jest to sprawa pasowania tylko właściwego umieszczenia ich w
            organiźmie miasta. Np. w Paryżu centrum miasta jest wolne od drapaczy chmur
            wyjątkiem jest słynna wieża Eifla, umiejscowione są one w specjalnie do tego
            utworzonej dzielnicy biznesowej gdzie są tylko wieżowce.

• ninus Re: Czy Wrocław jest miastem? 11.11.01, 22:51
              Gość portalu: Amar napisał(a):

> Dlaczego uważasz, że do Wrocławia nie pasują wieżowce? Jest wiele miast jak np.
              > Paryż czy Londyn które mimo swej przepięknej zabytkowej architektury posiadają
              > wieżowce. Nie jest to sprawa pasowania tylko właściwego umieszczenia ich w
              > organiźmie miasta. Np. w Paryżu centrum miasta jest wolne od drapaczy chmur
              > wyjątkiem jest słynna wieża Eifla, umiejscowione są one w specjalnie do tego
              > utworzonej dzielnicy biznesowej gdzie są tylko wieżowce.
              >

Mowilam juz, ze jest to tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z nim zgadzac.
              Mnie osobiscie raziloby w oczy, gdybym idac przez rynek wsrod pieknych
              kamieniczek musiala patrzec sie na jakis drapacz chmur. Dlatego ciesze sie, ze w
              samym centrum nie ma takich budynkow bo to dodaje temu miastu uroku, a ze gdzies
              tam dalej stoi sobie np. POLTEGOR to mi wcale nie przeszkadza :)
              pozdrawiam :)
        • Gość: wromario Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.11.01, 02:19
          Myślę, że wiem o co Ci chodzi. Tu nie mowa o drapaczach, raczej o Hali Ludowej
          i jej przepastnym wnętrzu czy kościele św. Elżbiety.
        • Gość: geniusz Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.dip.t-dialin.net 12.11.01, 13:48
    • Gość: Nobii Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.11.01, 20:29
      Charakter miasta w większej mierze niż architektura kształtowana jest przez
      jego mieszkańców. Wrocław 50 lat temu przeżył wymiane ludności z niemieckiej na
      polską. 50 lat temu charakter miasta Breslau przestał istnieć ale wraz z
      napływem ludności z kresów i centralnej polski rozpoczęła się nowa era miasta.
      Spotkały się tu różne kultury, obyczaje, przyzwyczajenia nie rzadko wiejskie i
      małomiasteczkowe. Co mogło i napewno zmieniło klimat Wrocławia (pomijając
      warunki polityczne które miały miejsce w Polsce zaraz po wojnie) Ale 50 lat po
      osiedleniu się naszych dziadków czasem rodziców mamy we Wrocławiu najczystszą
      odmianę języka polskiego bez żadnych naleciałości, jesteśmy mieszkańcami
      dumnymi ze swojego miasta i uważamy go swoje (ludność która tu przybyła po
      wojnie nie uważała Wrocławia za swoje miasto z różnych względów). Dlatego
      trzeba zacząć od nas samych!
      • Gość: Lukanio Re: Czy Wrocław jest miastem? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.11.01, 14:52
        Nie wiem skąd te zachwyty? Wrocław jest miastem, w którym sie żyje poprostu
        niewygodnie, a wszstko co w nim piękne to stare pełne zieleni poniemieckie
        dzielnice częściowo jednak zniszczone przez powojenną pudełkową zabudowę.
        Przecież w tym mieście są całe połacie terenów poprostu do porzygania:
        Nowy Dwór
        Kozanów
        Trójkąt
        okolice Jednosci o Dworca Dadodrze
        zasyfiony Dworzec Główny a obok niego jescze bardziej syfiasty dworzec PKS
        do tego doliczyłbym kompletnie przetsarzały sysytem komunikacyjny i brak
        perspektywy na jego poprawę w najblizszych kilkunastu latach.
        Jesli ktos wierzy że pseudo obwodnica rozwiąze problemy komunikacyjne to sie
        grubo myli.
        Turyści?
        przecież tutaj przyjeżdzają tylko przedwojenni Niemcy którzy sa na wymarciu i
        dzieci do ZOO.
        Nie ma sensu porównywać Wrocławia do Paryża, ale jesli ktos chce zobaczyć ja k
        wyglada miasto odwiedzane przez turystów to niech sie wybierze do Pragi
        To ze mamy ładny rynek to chyba trochę za mało takich "atrakcji" w europie jest
        multum.
        • Gość: hen Re: w ogóle - monumentalizm IP: 156.17.85.* 13.11.01, 22:16
          Monumentalizm? Mam (sorry) wrażenie, że niektórzy cierpią na pewien zabawny
          kompleks o symbolice 1 pietro - 1 cm. :-) Od razu wielkie sorry, bo może ktoś
          sie na mnie obrazi. Co do wielkości Wrocławia, widzę ja bardziej bedąc na
          jatkach, czy ostrowie tumskim, anizeli gapiac się na gmach opery. Roberto cos
          pisał o ewentualnej odbudowie ulicy Kazimierza wielkiego (jak Bin Laden będzie
          miał prawnuki). Mam nadzieję, że nie będzie wtedy "ambitnych" architektów, a
          ktoś pomyśli, że możnaby odbudować perełki, które mogłyby byc sprzedawane jako
          modele do składania w monumentalnej Galerii Dominikańskiej, w dziale zabawki.
          Polecam:
          www.tenet.pl/dawnywroclaw/index.php?id=0098
          i to:
          www.tenet.pl/dawnywroclaw/index.php?id=0092

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka