Gość: MICHAL IP: *.skane.se 08.05.01, 03:01 Bylo takie ozezwiajace i mialo przyjemny lekko slodkawy kwas. Teraz jest tyle gatunkow piw.Same jasne i do upijania sie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hrabia Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: 213.77.236.* 08.05.01, 07:31 Niestety, nie pamiętam, gdyż w trakcie picia ściemniało się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MICHAL Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.swipnet.se 08.05.01, 08:01 Gość portalu: hrabia napisał(a): > Niestety, nie pamiętam, gdyż w trakcie picia ściemniało się. JA PAMIETAM BYLO PYSZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FraMauro Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 21:08 Tak, bylo...Nazywalo sie porter. I teraz bywaja ciemne piwa ale to nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MKK Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.05.01, 21:17 Teraz ja zakręcę : piwo ciemne to dla dzieci (efka - wybacz ! bardzo proszę). Chyba, że chodzi o Portera, ale do tego trzeba mieć inaczej skonstruowane instrumenty smakowe na języku (żeby kubków, szklanek i kufli tu nie wymieniać). Dla dorosłych jest jasne z pianką. Mnie gatunek nie gra specjalnej roli, byle nie szczypało w jęzor. PS : nie lubię grzańców . W razie oziębienia, można wychylić zimne piwo i robi się cieplej - wiem, bo praktykowałam na rybach, tzn. jak łowiłam ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hen Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: 156.17.85.* 08.05.01, 21:26 Nie jestem rasistą, ale wolę jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stopper Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.chem.uni.wroc.pl 09.05.01, 10:17 Zalezy, o jakie ciemne piwo chodzi. Ciemne moze byc, jesli doda sie do niego karmelu. Wtedy jest slodkawe. Ale moze byc ciemne, gdy sie przed warzeniem przypali (w sposob kontrolowany) jeczmien. Tak robia np. w Belgii. Sa to silne piwa (bywa powyzej 10% !!!) i maja specyficzny smak. Ale sa fantastyczne. A wlasciwie dlaczego we Wroclawiu nie ma belgijskiej piwiarni? Ten maly narodek produkuje wiecej gatunkow piwa (bardzo roznych) niz Francuzi serow. Kazdy znajdzie cos dla siebie. A gdyby ktos byl w Belgii, polecam np. nastepujace (ceny w knajpkach od ok. 80 do ok. 150 BEF, czyli 7-14 PLN,wymieniam tylko te ciemne, ale nie slodowe): Chimay bleue Chimay rouge Leffe brune Leffe radieuse St. Feuillen Westmalle triple Orvall Zas z jasnych szczegolnie ciekawe sa mocne piwa niewielkiego prywatnego browaru o zachecajacych nazwach: Guillotine Delirium Tremens Delirium Nocturnum ale trudno na nie trafic! I, oczywiscie, nikt nie zapomni, ze piwo pije sie schlodzone (ale bez przesady)! Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p@wi Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: 213.25.144.* 08.05.01, 21:29 Ostatnio w jednej z moich ulubionych knajpeczek zaczeto sprzedawac Portera. Poniewaz jestem osoba ciekawa zycia poddalem sie probie wypicia ciemnego z pianka. Boze! To bylo najdluzsze piwo w moim zyciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eskimos Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: 64.108.202.* 09.05.01, 01:49 > pianka. Boze! To bylo najdluzsze piwo w moim zyciu!!! wcelowales w ciemne ale Portera..:(( kup ciemne ale nie tak mocne.. bodajze nazywane melasowe.. malt liquer... cos w tym rodzaju... najlepsze jakie kiedykolwiek mialem okazje pic.. cieme i nie az tak mocne to ciemne piwo na dworcu glownym, sprzedawane niegdys w kanjpie naprzeciw kasy numer jeden... bylo to dawno dawno dawno temu....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alojz Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.01, 18:27 spróbujcie "koźlaka" w małych butelkach ciężko kupić (kiedyś było w "piwoszu"obok Jedności Narodowej) niektórzy mówią, że to polski "guiness" browar chyba Krotoszyn a z Belgii takie piwo "grimbergen" ja szczególnie lubię "duble"(to taka odmiana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosz Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: 195.116.104.* 18.05.01, 16:37 Mmmmmmmmm, Guinness. Ale tylko beczkowy w Highlanderze lub innycm irlandzkim pubie. Co za niezwykłe walory estetyczne, gdy piana powoli podnosi się do góry... Wstęp do poezji smaku. Tylko drogie to jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: choco Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.05.01, 18:05 A kojarzycie coś takiego jak Guiness z "blackcurrant dash"-pycha!!, ale niestety tylko w Anglii. w Posce nigdzie tego nie uswiadczysz.A poza tym polecam angieskie piwa wszelkiej maści Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.dtvk.tpnet.pl 19.05.01, 15:41 Nie wiecie co znaczy smak piwa. W Chennay (Madras -Indie) w grudniu, po wypiciu miejscowego napoju - chciałem ubić wszystkich hinduskich browarników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lidia Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroc.gazeta.pl 30.05.01, 13:44 Ja nie pamiętam,ale moja mama miała potworne mdłości w ciąży. Nie wymiotowała tylko po: rosole, ziemniaczanej z zacierkami i ciemnym piwie. Tak więc piwo uratowało jej życie i pewnie mnie też. Ponoć dzieci obciążone prenatalnie łatwiej się uzależniają, a ja mam mdłości, gdy czuję zapach piwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiQel Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.audax.pl 17.07.01, 12:12 Ja chcę Wam polecić Ciemną Fortunę (koniecznie z becki). Dla mnie i wielu moich znakjomych - wyjatkowe piwo, niestety dostempne tylko w Gnieznie i okolicach. Pozdrawiam z Torunia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 19:06 Pamiętam ciemne piwo. Było znakomite! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.chello.pl 17.07.01, 21:02 Jest przecież ciemnie piwo w Spiżu na Rynku. Ale najlepsze piwo ciemne było na dworcu w Gdyni. Pycha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 21:46 Gość portalu: Bartek napisał(a): > Jest przecież ciemnie piwo w Spiżu na Rynku. > Ale najlepsze piwo ciemne było na dworcu w Gdyni. Pycha !!! To ciemne piwo ze "Spiża", to już nie to piwo i nie ten smak, co kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serfing Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.frag-net.net 17.07.01, 21:15 Ktoby nie pamietal najlepsze bylo o nazwie na k,Jak ono sie nazywalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.chello.pl 18.07.01, 18:23 Chyba Karmelowe (?). Będę się jednak upierał, że ciemne piwo w Spiżu wcale nie jest takie złe. Pozdrawiam smakoszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kirkol Re: PIWO CIEMNE PAMIETACIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.07.01, 18:37 Taaa piwo jasne ciemne lekko schlodzone , ech chyba zaraz pojde do delikatesow po cos z pianka Pozdro dla Wszystkich smakoszy tego Boskiego specjalu Odpowiedz Link Zgłoś