broneknotgeld 25.12.06, 18:05 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=54006920&a=54450261 Co ło tym myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Arni Re: Jedyn Ślonsk IP: *.fbx.proxad.net 25.12.06, 19:50 Jestem za polaczeniem Gornego,Dolnego i Opolskieg Slaska w jeden autonomiczny Wielki Slask.Racji ku temu jest wiele jak chocby ekonomiczna.Caly Slask wypracowuje olbrzymi dochod,ktory nastepnie znika gdzies w Centrali gdzie nastepnie rozdzielany jest nieproporcjonanie do naszego wkladu i wg.widzimisie Warszawy.Bedac silnym regionem autonomicznym mielibysmy duzo wiekszy wplyw na wypracowane u nas srodki.Sa tez wzgledy emocjonalne.Jestem,podobnie jak moi rodzice urodzonym Dolnoslazakiem ,czesto zwiedzam caly nasz Slask i moge powiedziec jedno:to jedna ziemia i rownie dobrze i swojsko czuje sie w Rybniku,Raciborzu czy Gliwicach jak we Wrocku,Opolu,Swidnicy czy Klodzku.Tu u nas kazda stara budowla,kazdy kamien czy drzewo mowi:jestesmy Slaskiem.Aby to poczuc trzeba dopiero stad wyjechac.Gdzie indziej,np.juz na Mazowszu czuje sie ze to cos innego,nie nasze strony.Niedawno zalatwialem swoje sprawy w 'lubuskim' Zaganiu.Nie moglem oprzec sie wrazeniu ze jest tam cos swojskiego co czuje u nas.Po powrocie do domu sprawdzilem,tak nie mylilem sie to tez nasz Slask.Na terenie Dolnego Slaska poczucie odrebnosci regionalnej i dumy z tego,ze jest sie Slazakiem kielkuje nieco wolniej ale mam nadzieje,ze kiedys z innymi mieszkancami TEGO SAMEGO SLASKA zbudujemy jeden wielki region z ktorym wszyscy beda musieli sie liczyc i z ktorego my Dolnoslazacy bedziemy dumni.Dolnoslazacy,zrobmy cos dla naszej ziemi,naszego kochanego Slaska.Przyczynmy sie do stworzenia silnego,zasobnego regionu,ktorym bedziemy mogli sie szczycic.To przeciez nasza ziemia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?! Re: Jedyn Ślonsk IP: *.media4.pl 25.12.06, 20:08 gdzie mozna kupic to co palisz?? Odpowiedz Link Zgłoś
broneknotgeld Re: Jedyn Ślonsk 25.12.06, 22:44 Ech, żeby wiyncy tak myslało, to rochtig byłoby piyknie. Przeca niy yno Odra nos kupluje. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=72&w=6507989&s=0 Pozdrowiom ze stolicy fraszki. Odpowiedz Link Zgłoś