Dodaj do ulubionych

Czy Poltegor wyburzą Gustafsonowie?

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.07, 20:11
Właśnie skończył się program na Discowery o Amerykańskiej rodzinie
Gustafsonach którzy trudnią się wyburzaniem obiektów przeróżnego
rodzaju.Mianowicie budynków,mostów,kominów,nawet wyrzutni rakietowych.Często
są to trudne obiekty nie tylko ze względu na konstrukcję ale ze względu na
położenie.W Wielkiej Brytanii fachowo wysadzili 11 piętrowy blok nie
naruszając konstrukcji niskiego budynku położonego od tego bloku tylko 8
metrów.Zadaję sobie pytanie czy Leszek Czarnecki skorzysta z ich usług,bowiem
oni działaja na całym świecie,mogą dokonać jakiegoś zadania również u nas w
Polsce.Tym bardziej,że jeszcze nigdy w Polsce nie burzono tak dużego obiektu
jakim jest Poltegor i w związku z tym Polskie firmy mogą po prostu bać się
tego dokonać tym bardziej że w nie tak dużej odległości od Poltegoru są inne
obiekty np.szpital.Mimo wypowiedzi niektórych osób,że niemożliwe jest
wyburzanie metodą wybuchową to zadanie to przeciwnie na pewno jest
możliwe,wymaga to tylko precyzji i ostrożności.
Obserwuj wątek
    • Gość: fdd-maniack Re: Czy Poltegor wyburzą Gustafsonowie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.07, 00:02
      Oglądałem ten (lub podobny) program jakiś rok temu. Z tego co wiem,
      profesjonaliści potrafią bardzo precyzyjnie i bezpiecznie burzyć budynek, ale
      opracowanie całego planu i umiejscowienie odpowiednich ładunków zajmuje
      miesiące. Burzyli np. kilka budynków w jakimś kompleksie hotelowym - obok
      (kilkanaście metrów) stały inne domy i bez problemów zostały zachowane. Mam
      nadzieję, że burzenie Poltegoru będzie ciekawym wydarzeniem, które będzie można
      obserwować z bezpiecznej odległości :)))
      • Gość: dm Re: Czy Poltegor wyburzą Gustafsonowie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.07, 13:21
        Dodam,że we Wrocławiu wyburzaniem metodą wybuchową zajmowali się saperzy z
        wojska{WSO}oraz firmy prywatne{LEWIATAN}.Wojsko wysadzało halę targową na
        ul.Zielińskiego,obserwowałem wysadzanie budynków na Dubois,knajpy na Powstańców
        Śl. obok pętli,budynku mieszkalnego na Legnickiej,uszkodzonych przez powódż
        kamienic przy ul.Traugutta oraz komina na Toruńskiej.Obserwowałem przygotowania
        do tych akcji,nie zajmowało to dużo czasu{parę dni}.Najpierw wiercono grube
        otwory w piwnicach wiertarkami z dużymi wiertłami,następnie wkładano w nie
        dynamit i podłanczano to wszystko przewodami,a budynek otaczano siatkami i
        osłonami przeciwodłamkowymi.Następnie 3 syreny i wybuch z bezpiecznego
        stanowiska gdzie stał strzałowy z zapalarką.Są na przycisk a ta była na korbkę
        z silniczkiem.W jednym z programów widziałem,że dynamit zakładano na filarach
        konstrukcji wieżowca nie wiercąc otworów a jedynie na opaskach.W przypadku
        Poltegoru jak i innych wieżowców ładunki trzeba założyć na różnych wysokościach
        sekcjami i po koleji je odpalać.To jest na tydzień roboty.
        • Gość: xxx Re: Czy Poltegor wyburzą Gustafsonowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 01:00
          Zacznijmy od tego że Poltegor najprawdopodobniej nie będzie wyburzany tylko
          rozbierany Lc zmieniło plany już dłuższy czas temu
          • Gość: Martix Re: Czy Poltegor wyburzą Gustafsonowie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.01.07, 08:16
            Nie wierzę w to.Roboty rozbiórkowe inną metodą niż wybuchową są czasochłonne i
            wbrew pozorom bardziej niebezpieczne.Wyjątkiem jest gryzarka{maszyna ze
            szczękami},ale żadna nie sięgnie tak wysoko.
            • kazimierzp Konstrukcja Poltegoru 24.01.07, 23:09
              Obiekt ten ma trzon żelbetowy w którym są szyby windowe i klatki schodowe, oraz posiada konstrukcję stalową po obydwu (północnej i południowej) stronie tegoż trzonu. Tak więc należałoby, według mnie, najpierw rozebrać elementy elewacji, potem tę w/w konstrukcję a na koniec trzon. Ten trzon poprzez mikroładunki można wyburzyć bez zagrożenia dla otoczenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka