24.01.07, 20:58
Byłem dziś niestety zmuszony wyjechać elektrycznym wózkiem inwalidzkim (90kg
sam wózek) z domu. Trasa Leśnica-Solidarności, 0 problemów. Warunki parszywe,
wiadomo co się dziś działo... Załatwiłem sprawy na mieście, odstałem swoje na
Jana Pawła (cały już mokry od śniegu, mróz, jak się siedzi na wózku to się na
człowieku robią zaspy), przyjeżdża 403, od czapy, wiem jaka pogoda, rozumiem,
jestem wyrozumiały. Podjeżdżam jak zwykle wózkiem pod drzwi, żona idzie
zastukać do kierowcy żeby opuścił i otworzył "klapę", kierowca zamyka drzwi.
Żona wali w szybę, zatrzymał się, żona krzyczy że niepełnosprawny, otworzyć,
opuścić itd. Gość otwiera drzwi, opuszcza autobus i nie wychodzi. Kobiety
mordują się z "klapą" (rączka zapchana śniegiem/błotem), przychodzi pan
kierowca: "ostrożnie, nie upuścić żeby nie zachlapać ludzi błotem". Ludzie
podnoszą i opuszczają mi "klapę", kierowcy już nie ma. Jedziemy do leśnicy, w
tą śnieżycę zapomina zamknąć na którymś przystanku drzwi, wrzaski w autobusie,
zamyka. Jesteśmy w Leśnicy, oczywiście nie przychodzi mnie wypuścić, muszę się
drzeć na cały autobus. Przychodzi, otwiera klapę (miny barana nie opiszę),
proszę żeby obniżył autobus bo jest za duży kat, idzie opuścić i po chwili
podnosi tak jak było, mówi że niżej się nie da. Zawieszam się tylnymi kołami w
autobusie i przednimi antywywrotnymi wbity w śnieg, koła napędzające wózek
kręcą się w powietrzu... Prawie spadłem na pysk, żona mnie złapała i
utrzymała, zaprawiona w bojach.

Miejsce akcji - Plac Jana Pawła II <-> Leśnica
Autobus - 403, Jelcz, nr 9508
Czas - 13.45

Tym samym autobusem jechałem ze 2 godziny wcześniej (poznałem po opakowaniu po
tiktakach na podłodze) z Leśnicy, kierowca tip-top! (pozdrawiam!)

Mam dużo szacunku dla kierowców autobusów w naszym mieście. Zawsze otwierali
mi tę klapę bez słówka, prawie zawsze opuszczają autobus żebym się nie musiał
wspinać/nie zleciał jak wysiadam. Zawsze pytają gdzie wysiadam i przychodzą
mnie wypuścić. Jeśli któryś mnie już poznaje, nie muszę nawet prosić żeby
wysiadł i mnie wpuścił. Po prostu prawie zawsze jest cacy. Temu nadętemu
bucowi jednak nie odpuszczę! Chcę to zgłosić, i chcę żeby poniósł
konsekwencje. Chcę żeby poczuł się na dywaniku u szefa tak malutki, jak
malutka była moja duma kiedy byłem z baranem zmuszony podróżować.
Proszę mi doradzić gdzie konkretnie i w jakiej formie mam pisać żeby dotarło
tam gdzie trzeba.

Pozdrawiam
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: josip Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:50
      Przykry skandal.
    • Gość: BTM Re: Buc z 403 IP: 80.48.71.* 25.01.07, 00:03
      www.mpk.wroc.pl/
      odnośnik "Skargi i wnioski"

powodzenia w walce z kretynem
      pozdr
      • bartleby Re: Buc z 403 25.01.07, 00:37
        Dzięki!
      • Gość: WIWAN Re: Buc z 403 IP: *.magma-net.pl 25.01.07, 13:06
        A ja nie polecam.To wersja testowa e-skarg.Nie reagują.Nieznana jest też formuła
        prawna (termin odpowiedzi,zasady przechowywania danych osobowych).Napisz
        papierową skargę i wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru do MPK.Tylko taka
        skarga ma szansę być efektywną
        • bartleby Re: Buc z 403 25.01.07, 13:26
          Nie wiem czy napiszę papierową skargę, już mi trochę nerwy opadły. Napisałem
          eskargę, myślę że wyjaśniłem wszystko dokładnie. Zobaczymy czy będzie jakiś
          odzew. Po wypełnieniu tego wszystkiego dają nr. telefonu i nr. skargi żeby się
          ewentualnie kontaktować. Z żądaniem danych rzeczywiście przesadzają, w
          normalnych okolicznościach nigdy nie zostawiam nigdzie na sieci tylu informacji
          o sobie.
        • Gość: josip Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:33
          Nieznana jest też formuł
          > a
          > prawna (termin odpowiedzi,zasady przechowywania danych osobowych

O ile sie nie myle skarga w tej postaci podlega takim samym uregulowaniom jak skargi w standardowych postaciach - czyli przepisom dzialu VIII Kodeksu Postepowania Administracyjnego. Termin odpowiedzi, zasady rozpatrzenia itp sa tam umieszczone.
          • Gość: wiwan Re: Buc z 403 IP: *.magma-net.pl 26.01.07, 10:06
            Tak być powinno.Jak również powinna być umieszczona pod szymelkiem skargi o tym
            informacja-ta słynna formuła ,że "zgodnie z tym ,a tym przepisem przysługuje mi
            prawo do wglądu,że zgadzam się na przetwarzanie itp.. a MPK gromadzi je w celu..."
            Admin MPK (którego tu "pozdrawiam" za inne kwiatki) wrzucił to co mu
            wymyślili.Wpisz kupę danych o sobie,które trafią do....
            Pomijam już pozawątkowy fakt,że ów szymelek nie pozwala na umieszczenie skarg
            dotyczących np. obsługi przez urzędnika MPK,funkcjonowania strony WWW itp.
    • busmen Re: Buc z 403 25.01.07, 15:53
      Witam!

Bardzo jest mi przykro z powodu tego, że musiałeś jechać z takim kierowcą. Ja
      mam zawsze rękawice za przednią szybą do podnoszenia klpy. Nawet nie wiem, czy
      nie miałem przyjemności mieć Ciebie za pasażera na 403, ale to już inna
      historia.

Skargę najlepiej zgłoś telefonicznie lub klasycznym pismem (wtedy na pewno
      Tobie na to pismo odpowiedzą - postaram się sam tego przypilnować). Pozdrawiam
      serdecznie i mam nadzieję, że ta sytuacja nie wpłynie negatywnie na wizerunek
      ogółu kierowców w MPK.

Acha. Pozwoliłem sobie sprawdzić numer służbowy "barana" abyś mógł lepiej
      sprecyzować pismo: #8120.

Ogół danych: 403 brygada 2.

pozdrawiam
      busmen.
      • bartleby Re: Buc z 403 25.01.07, 16:31
        Dzięki. Poczekam jeszcze kilka dni i napiszę jednak papierową skargę. Żona mnie
        jeszcze podkręca, starać się za bardo nie musi, starczy że przypomina jak było.
        Nie oczekuję od MPK niczego ponad to że ktoś mi napisze 2 słowa że przyjął,
        dotarło, wyciągną jakieś konsekwencje, przesadzą faceta na Ikarusy, tam kontakt
        z niepełnosprawnymi będzie miał nikły. Przeszkolą może.
        Jest bardzo prawdopodobne że mnie wiozłeś, takim czerwonym wózkiem z czarnym
        siedzeniem sobie śmigam :) 403 to jedyne czym można na wózku wyjechać z Leśnicy.
        409 niema na rozkładzie zaznaczonych niskopodłogowych więc to rosyjska ruletka,
        tramwaje wiadomo...
        Zdarzenie oczywiście nie wpływa źle na moje zdanie o kierowcach MPK. Mieszkam we
        Wrocławiu 6 lat a zdarzyło mi się coś takiego pierwszy raz na dziesiątki, może
        setki przejazdów autobusami na różnych liniach. Nie mogę przecież winić ogółu za
        wybryki marginesu.

Pozdrawiam
      • Gość: Gienio Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 18:33
        Busmen jestes gorszy niz kapo... "-Jak taki zaczyna od kapowania kolegow to
        gdzie konczy??-Na Powazkach" wez sobie do serca ten cytat z filmu PSY i
        zastanow sie nad soba!!!!
        • koloko2 Re: Buc z 403 25.01.07, 18:40
          Gość portalu: Gienio napisał(a):

> Busmen jestes gorszy niz kapo... "-Jak taki zaczyna od kapowania kolegow to
          > gdzie konczy??-Na Powazkach" wez sobie do serca ten cytat z filmu PSY i
          > zastanow sie nad soba!!!!

Naprawdę głębokie, naprawdę...
        • bartleby Re: Buc z 403 25.01.07, 18:47
          Gienio, Ty w imię solidarności zawodowej będziesz bronił każdego? A może
          jeździłeś wczoraj na 403?
        • busmen Re: Buc z 403 25.01.07, 18:52
          Gość portalu: Gienio napisał(a) co napisał...

To nie są moi koledzy. Moimi kolegami są Ci, którzy szanują swoją pracę i
          szanują pasażerów - szczególnie niepełnosprawnych, bo ich szczególnie szanuję,
          za to że pomimo wielu problemów mają większą radość życia i życzliwość od wielu
          sprawnych.

A jak komuś się nie podoba, że obsługuje brygadę niskopodłogową, to może zawsze
          zmienić pracę...

Aha, jeszcze jedno. Gienio jesteś zaj...sty... Dzięki takim ludziom jak ty
          (przez małe "t") jeszcze długo się w tym kraju nic nie zmieni. A do takich np.
          Niemiec jeszcze nam baaaaardzo daleko...

To ty się zastanów nad sobą...
          • Gość: Gienio Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 20:02
            Po 1 nie pracuje w MPK
            Po 2 i kolejne:
            Potepiam zachowanie kierowcy 403 jak i tego dupka buszmena!!
            • Gość: Bres Re: Buc z 403 IP: *.magma-net.pl 26.01.07, 02:11
              Problem w tym wątku jest określony jasno i wyraźnie. Dla jego rozwiązania nie ma
              znaczenia ani gdzie pracujesz ani co lub kogo potępiasz. Po co wtrącasz swoje
              trzy grosze?
            • Gość: kde44 Re: Buc z 403 IP: *.devs.futuro.pl 26.01.07, 07:29
              > Potepiam zachowanie (...) tego dupka buszmena!!

bo "donosi"?! faktycznie, powinno sie go wywalic z pracy, bo jeszcze ten luzak z
              403 będzie miał kłopoty... oczywiście przez donosiciela, nie? w końcu
              najważniejsza jest solidarność zawodowa...
            • Gość: nutek Re: Buc z 403 IP: *.lanet.net.pl 26.01.07, 10:34
              Busmenie czy buszmenie ,to drugie prędzej. Kojarzę Ciebie bo też jestem kierowcą
              autobusu i widywałem Ciebie na różnych liniach,powiem tylko tyle nie wpie.....j
              się między wódkę a zakąskę .Tylko pogratulować takiego kolegi po fachu
              ,najlepiej to było jeszcze podać pesel i adres zamieszkania tego kierowcy.Ciekaw
              jestem czy w geście pozdrowienia też będziesz machał ręką do tego nieszczęsnika
              jak bedziesz go mijał na drodze.
              Chcesz zmieniać świat to startuj w wyborach na Wiejską tam jest dużo więcej
              możliwości wykazania się.
              • Gość: wiwan Re: Buc z 403 IP: *.magma-net.pl 26.01.07, 10:44
                masz rację-POGRATULOWAć !!! kolegi.W schamiałym do szczętu kraju to już
                rzadkość.Gratuluję Ci,że jest ktoś taki w miejscu twojej pracy.
              • piast9 Wyłazi szydło z worka 26.01.07, 11:00
                Oto jakich mamy kierowców w MPK.
                • Gość: g625 Re: Wyłazi szydło z worka IP: 194.8.14.* 26.01.07, 11:09
                  od kilu dni na staszica czesto stoi nadzor. i ma widac takie samo podejscie, bo
                  autobusy jak jezdzily PRZED czasem, tak jezdza. wiec po co skargi, skoro nadzor
                  na nadzoruje?
                  • Gość: marek1963 Re: Wyłazi szydło z worka IP: *.as.kn.pl 26.01.07, 11:21
                    Gość portalu: g625 napisał(a):

> od kilu dni na staszica czesto stoi nadzor. i ma widac takie samo podejscie, bo
                    > autobusy jak jezdzily PRZED czasem, tak jezdza. wiec po co skargi, skoro nadzor
                    > na nadzoruje?

O ile ja się orientuję to jezdżą spóźnione i to bardzo.
                    • Gość: g625 Re: Wyłazi szydło z worka IP: 194.8.14.* 26.01.07, 13:07
                      spoznione tez. i to jeszcze jakos mozna zrozumiec. ale jak odjezdza przed czasem
                      i na kolejny, jeszcze np. spozniony musisz czekac np. 20 minut, pod okiem
                      nadzoru, ktory nic nie robi, to dopiero jest fajne.
                      • Gość: marek1963 Re: Wyłazi szydło z worka IP: *.as.kn.pl 26.01.07, 15:03
                        Jeżeli np. autobus zgodnie z rozkładem na przystanku kursuje co 20min. i jakaś
                        brygada jedzie 15min. spóniona to jedzie 15min. spóźniony czy 5 min. za
                        wcześnie? Co w takim układzie ma zrobić nadzór? Zatrzymać go na 5min. w celu
                        wyrównania czasu? Wyrównywanie czasów jest również wdzięcznym tematem na tym forum.
              • Gość: kde44 Re: Buc z 403 IP: *.devs.futuro.pl 26.01.07, 11:22
                > czy w geście pozdrowienia też będziesz machał ręką do tego nieszczęsnika

Nieszczęśnika?!?!?! jakiego u diabła nieszczęśnika?! co za matoł z ciebie!
              • busmen Re: Buc z 403 26.01.07, 11:27
                Gość portalu: nutek napisał(a):

> pesel i adres zamieszkania

To zobacz na swój identyfikator i zobacz co tam jest napisane. Nie ma ani
                imienia, ani nazwiska. Brak także numeru pesel i adresu.
                Jest zdjęcie i numer służbowy. I masz obowiązek okazać ten identyfikator na
                żadanie podróżnego.

I jeszcze jedno. Ja nie wstydzę się wcale swojego numeru służbowego, a także
                imienia i nazwiska. Dlaczego? Bo nie mam sobie nic do zarzucenia. A jak robię
                błędy to jestem gotów ponieść za swoje czyny konsekwencje. Niestety
                wiele "kolegów" rozumie to wszystko na opak...
                • Gość: Gienio Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 18:02
                  busmen napisał:
                  Ja nie wstydzę się wcale swojego numeru służbowego, a także
                  > imienia i nazwiska. Dlaczego? Bo nie mam sobie nic do zarzucenia.

To podaj cwaniaczku publicznie swoj numer bedziesz mial skarge za skarga!!
                  Za co?? za wyglad!!:P
                  • busmen Re: Buc z 403 26.01.07, 19:56
                    Gość portalu: Gienio napisał(a):

> To podaj cwaniaczku publicznie swoj numer bedziesz mial skarge za skarga!!

I właśnie dlatego nie podam.

> Za co?? za wyglad!!:P

Gdybyś Ty wiedział ile na mnie już było debilnych skarg :) Ludzie nie mają co
                    robić tylko skargi piszą ;)

I jeszcze dwie sprawy na koniec:
                    - kierowca premii na 99% nie straci - będzie tylko upomnienie u kierownika
                    - nie chce mi się z wami pisać na tym forum - to mój ostatni post. Za niski
                    poziom... niestety...
              • jlesiecki Re: Buc z 403 26.01.07, 19:30
                przesadzacie
                jak jestescie tacy solidarni z takimi kierowcy, jak ten opisany, to sie zlozcie
                na premie dla niego, jak ja straci... choc nie sadze... pewnie dostanie
                ostrzezenie i na tym sie skonczy.
                • Gość: Rukon Re: Buc z 403 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 01:47
                  racja, chronią kolesia, który nie ma szacunku dla swojej pracy a co gorsza dla
                  pasażerów, a busmen próbuje w pojedynkę pokazać ludziom, że pracownik MPK może
                  być uczciwy wobec pasażera i jest to naganne według jego kolesi z pracy.

Jednak są pracownicy w MPK chodzi mi o busmena, którzy potrafią podejść do
                  swojej pracy na poważnie i szanować ją.
                  • Gość: Gienio [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 12:25
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • Gość: Rukon Re: Buc z 403 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 21:43
                      słuchaj u mnie w rodzinie 3 osoby pracują w MPK i mam dosyć dobry ogląd na to co
                      tam się dzieje i jakie zasady obowiązuja, jak grupy zatwardziałych i
                      nereformowalnych pracowników podkłada świnie tym bardziej uczciwym, co tu mówić
                      o uczciwości wystarczy spojrzeć na to, że jeśli ktoś powie głośno, że jest
                      zadowolony z pracy kierowcy czy motorniczego to ci którzy pracują dłużej uważają
                      takiego pracownika za - jakby to napisać - nienormalnego.
                      Na nieszczęście pasażerów młodzi kierowcy autobusów zwinęli żagle do Anglii lub
                      Irlandii a zostali maruderzy trzymający władzę, do których dokoptywani są
                      kierowcy, którzy zaczynają prace w MPK tacy jak busmen.

Chyba zapomniałeś dla kogo tam pracujesz w MPK.

Pozdrawiam
                      • Gość: kde44 Re: Buc z 403 IP: *.devs.futuro.pl 02.02.07, 22:00
                        > Chyba zapomniałeś dla kogo tam pracujesz w MPK.

nie wydaje mi się, żeby zapomniał, on tego po prostu nie wie i nigdy nie wiedział.
                      • Gość: grzes Re: Buc z 403 IP: *.chello.pl 12.11.07, 16:17
                        busmen takis madry dzwona miales poniosles konsekwencje????????jak
                        teraz uprzykszaz zycie innym kierowcom??????dalej kablujesz???????
                        zostales wyrzucony na dwurazowki bo nikt z toba nie chce jezdzic??
                        pozdro grzes
                        • el_che Re: Buc z 403 12.11.07, 20:42
                          busmena to ty zostaw w spokoju

ostatnio go widuje za kierownica ikarusa na 132/142 :)

pozdro busmen
                        • Gość: fakir Re: Buc z 403 IP: *.chello.pl 14.11.07, 00:13
                          busmen trzymaj sie i nie przejmuj się smutasami którzy porządku i kultury nie
                          rozróżniają od kablowania...
                        • busmen Re: Buc z 403 18.11.07, 19:25
                          Gość portalu: grzes napisał(a):

> busmen takis madry dzwona miales poniosles konsekwencje???????

Konsekwencje się ponosi, jak dzwon jest z własnej winy. W moim
                          wypadku to nie była moja wina.

> zostales wyrzucony na dwurazowki bo nikt z toba nie chce jezdzic??

Dla twojej informacji sam przeszedłem na dwurazówki. Nikt mnie nie
                          wyrzucił.
              • embriao Re: Buc z 403 14.11.07, 11:53
                Psim obowiązkiem kierowcy jest pomóc niepełnosprawnemu wsiąść i wysiąść z
                pojazdu! A jak #8120 tego nie rozumie to niech go MPK na nauki wyśle. Busmen nie
                podał nic tajnego i tak by się to ustaliło kto miał wtedy zmianę.
                A komunikację we Wrocławiu trzeba zmieniać i od kierowców można zacząć ;)
        • Gość: Obserwator Re: Buc z 403 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 21:16
          Gienio, powiedz mi:
          ty taki glupi sam z siebie jestes, czy moze ktos cie zmusza?
    • Gość: Gienio [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 23:08
    • Gość: MixMartialArts [...] IP: *.e-wro.net.pl 13.11.07, 03:43
      • Gość: maxx Dolaczam sie do pozdrowien dla p. Busmena! (n/t) IP: *.sbc.man.ac.uk 14.11.07, 20:33
        • sabaku.no.gaara Re: Dolaczam sie do pozdrowien dla p. Busmena! (n 23.11.07, 15:01
          Wielkie brawa dla busmana. To sie nazywa byc na poziomie. A reszta
          bucow z MKP, ktorzy sie wypowiadaja na tym forum sa warci samych
          siebie - czyli NIC! Reszta chce chronic debila, ktory olal
          niepelnosprawnego. Uwazacie, ze dzieki temu to z niego jest Ziom?

Nie wiedzialem, ze cos takiego jak prowadzenie autobusu i obowiazki
          z tym zwiazane moga byc dla kogos za trudne. Ale jak widac,
          wiekszosc kierowcow Wroclawskiego MPK ma inteligencje na poziomie
          podlogi. Glupie buty i tyle.
          • Gość: krztuszakutusza Re: Dolaczam sie do pozdrowien dla p. Busmena! (n IP: *.as.kn.pl 23.11.07, 21:55
            Tzw.busmen to dupek jakich mało!Nazywa pasazerów bydłem,jeździ przed
            czasem i nie umie biegów zmieniać w ikarusie!szarpie jak debil.
            Przykład z dzisiaj, 139/7 przystanek poczta główna -odjazd
            6.33.debil odjeżdża 6.29 i jeszcze bardzo mu sie spieszy!Kilka
            telefonów do mpk juz było i nic!żeby ich wszystkich nagły szlag
            trafił z tzw.busmenem na czele.
            • Gość: fakir Re: Dolaczam sie do pozdrowien dla p. Busmena! (n IP: *.chello.pl 23.11.07, 23:25
              krztuszakutusza jakoś te słowa do ciebie nie pasują... Chyba ze na
              www.km.wrocław to całkiem ktoś inny...
            • k3dzior Re: Dolaczam sie do pozdrowien dla p. Busmena! (n 24.11.07, 21:35
              Gość portalu: krztuszakutusza napisał(a):
              > i jeszcze bardzo mu sie spieszy!

Lepsze to niż miałby się wleczeć 5 km/h :D
              Swoją drogą - bez busmena za sterami jakoś tak nudno się jeździ ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka