Dodaj do ulubionych

Dyskusja o 102-kach

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.02.07, 21:15
Właśnie na stronie MPK pojawił się kolejny komunikat o przetargu na zbycie na
złom tramwajów 102 Na 2044 i 2081.Wygląda na to,że MPK wycofuje nie
najstarsze tramwaje,bo te mają nr 2006,2007 i dalej ale kasują te pewnie
najbardziej wysłużone albo które się akurat zepsują i nie da się lub nie
opłaca remontować.Te tramwaje to pewnie za te dwa nowe 205-ki WR ASy.Na pewno
po wyjechaniu po koleii SKÓD na miasto będą wycofywane następne 102-ki.Plan
kasacyjny mówił o skasowaniu w ub.roku 8 wozów,a skasowano tylko dwa
uszkodzone przez burzę i wypadek.I pewnie to się przesunęło na ten+następne
wozy.Z planu tego wynika,że w tym roku zniknie około połowa 102-ek czyli
ponad 20 wozów.
Po co na 102-ce{2061) jeszcze szkoli się motorniczych skoro te wozy mają
jeszcze jeżdzić najwyżej ze dwa lata?Czyżby brakowało motorniczych?Dzisiaj
zardzewiałe 2061 i wogle ostatnio "L" 2061 "szalało" po mieście na całego i
mnie ten fakt dziwi,to w/g mnie blef bo po co uczyć kogoś czegoś co mu się na
długo nie przyda?.Uważam,że nowych motorniczych powinno się szkolić może nie
od razu na SKODY ale na inne wozy oprócz właśnie 102-ek na których do końca
powinni jeżdzić starsi motorniczowie.
Chodzą słuchy,ze nasze 102-ki chcą kupić miasta jako zabytkowe te które ich
już nie mają a miały{Gorzów Wlkp.,Częstochowa}.To niezły pomysł i dla nas i
dla nich.Znana jest taka transakcja.Poznań zamienił się z Warszawą ze 102-ki
na wagon 13 N.Z tym to trzeba było by się spieszyć bo oprócz nas 102-ki
wycofuje Szczecin i GOP.
Obserwuj wątek
    • Gość: Szczeciniak Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.globalconnect.pl 04.02.07, 15:31
      Wątpie, że któreś miasto kupi 102 ze Szczecina. Z tego co wiem to Wrocław ma
      zadbane 102 my natomiast nie, więc jeśli już to od was wezmą. Pozdrowienia z
      grodu Gryfa. :]
      • rw.wro Re: Dyskusja o 102-kach 04.02.07, 19:05
        równie doberze możnaby spytać, po co w XXI wieku uczyć w szkole logarytmów,
        skoro są komputery, a no po to, żebyś w razie czegu umiał sobie coś policzyć i
        wiedzieć, że takie coś było i co z yego wynika, do czego się i jak teraz to
        wykorzystuje. a motorniczy musi umieć obsługiwać każdy sprzęt, poza tym nie
        wiem, czy któryś tatuś dałby 18-latkowi swoją najnowszą furkę, gdy ten tyklo
        zdał prawko. prowadzenie skody powinno być wyróżnieniem dla motorniczych,
        którzy się wykazują w pracy, nie mają stłuczek, bezpiecznie prowadzą wozy itp.
        • Gość: Szczeciniak Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.globalconnect.pl 06.02.07, 22:58
          Nie wiem a propo piszesz. Żadnego pytania nie napisałem. Tylko wątpie że inne
          miasta kupią od nas zdezelowane 102 skoru u was są w lepszym stanie. :]
          • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.07, 14:43
            W lepszym stanie?Fakt przed kilkunastoma latami jeszcze remontowano niektóre z
            nich{2017,2072}ale to tylko niektóre,te skasują na koniec.A pozostałe wagony z
            zewnatrz wyglądają może niektóre z nich porządnie bo je tylko malowano zew. jak
            i wew.,ale środek,silnik,wózki,elementy przegubu,ramy przecież tak są zużyte
            jak w tych 102-kach ze Szczecina czy GOPu.
      • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 06.02.07, 19:18
        Gość portalu: Szczeciniak napisał(a):
        Z tego co wiem to Wrocław ma
        > zadbane 102 my natomiast nie, więc jeśli już to od was wezmą.

U nas są dużo więcej niż zadbane i właśnie dlatego do celów muzealnych lepiej
        nadają się Wasze - niezadbane. Bo cóż to za 102Na z przetwornicą statyczną,
        nowymi wykładzinami, krzesełkami, a nawet świetlówkami na suficie! To nie jest
        "zadbanie", to modernizacja, a wręcz rekonstrukcja! Jeszcze gorzej było z
        "kanciakami" 102N (2001 i 2002) - im nawet kabiny i dupki od 13N/102Na przyspawali.
        • Gość: !!! Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 20:10
          102-jka z przetwornicą statyczną i świetlówkami na suficie do muzeum!!! Toż to
          przecież ewenement na skalę światową !!!
          • Gość: perian Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.as.kn.pl 06.02.07, 20:35
            Otóż to, taki wagon jako przykład bardzo udanej modernizacji, którą wykonano
            niejako z przymusu ;)
          • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 06.02.07, 23:59
            Gość portalu: !!! napisał(a):

> 102-jka z przetwornicą statyczną i świetlówkami na suficie do muzeum!!! Toż to
            > przecież ewenement na skalę światową !!!

Mój poprzedni post był trochę pytaniem, a trochę prowokacją, bo to było tak:
            Mniej więcej rok temu szedłem sobie porą wieczorową koło pętli na Biskupinie, a
            tu... w 102Na linii "2" świetlówki się świecą! Myśałem przez chwilę, że mam
            halucynacje, ale przecież niczym stosownym wcześniej się nie nawalałem - dopiero
            szedłem po piwo... Chciałem więc tą rewelację zobaczyć z bliska, ale mi uciekła,
            było ciemno i numeru inwentarzowego nie zdążyłem zobaczyć... To wie kto może,
            który to wóz ma te świetlówy? Bo to chyba jednak nie była halucynacja?
            A przetwornice statyczne to przecież we wrocławskich 102N norma - pierwszy raz
            na 2003 stwierdziłem obecność takiego urządzenia, a pewien mój znajomy
            motorniczy z Zaj. IV to nawet przed porannym wyjazdem zgłosił na warsztacie, że
            "przetwornica padła i nie chodzi" - ale był ubaw!
            • Gość: !!! Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.07, 07:07
              Mogę Cię zapewnić że nie on jedyny - 99 procent motorniczych zgłaszało awarię
              przetwornicy zaraz po jej montażu. Trzeba było nieco czasu by się przyzwyczaili
              do tej dziwnej ciszy w tramwaju ...
              • Gość: risto Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.e-wro.net.pl 14.02.07, 08:44
                ciekawe skąd u ciebie taka trafna ocena,zapewne jako laik nie masz pojęcia ,ze
                wystarczy spojrzec na pulpicie na voltomierz by wiedziec ze przetwornica
                pracuje.Ot i całą filozofia.
                • Gość: !!! Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 10:35
                  Gość portalu: risto napisał(a):

> ciekawe skąd u ciebie taka trafna ocena

z doświadczenia

> jako laik nie masz pojęcia

z pewnością mam większe pojęcie od ciebie, uwierz mi

> ,ze wystarczy spojrzec na pulpicie na voltomierz

zajrzyj do jakiegokolwiek słownika czy książki/podręcznika
                  elektrycznego/elektronicznego - piszemy woltomierz

> wystarczy spojrzec na pulpicie na voltomierz by wiedziec ze przetwornica
                  > pracuje.Ot i całą filozofia.

teoretycznie masz rację, ale tylko teoretycznie. W praktyce to nieco bardziej
                  złożony problem jest. Wiem coś o tym.
                  • Gość: risto Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.e-wro.net.pl 14.02.07, 15:50
                    ot i trafił sie kolejny mądrala z zaplecza techn. Jeżeli moje blisko 20 lat
                    doświadczenia to dla ciebie zero,to dla mnie twoja wiedza,jak sie domyslam
                    tylko teoria,tez jest niczym.Póki co mam dobry słuch i nie sposób nie usłyszeć
                    pracy przetwornicy statycznej,zwłaszcza jak rozpoczynam pracę na zajezdni,więc
                    daruj sobie te bzdurne komentarze,albo zmien lekarza(laryngologa) bo ten cie
                    oszukuje.
                    O pouczaniu mnie zasad pisowni to juz jakas paranoja.Nigdy nie mialem problemu
                    z gramatyka.to jest net,gdzie trzeba szybko odpisac i nie zawsze trafi sie w
                    klawisz--jeszcze jakies uwagi mądralo?
                    ps.
                    Juz posprawdzałes szybko czy nie popelnilem jakis bledów?
                    • Gość: !!! Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 17:54
                      Po pierwsze - moja wiedza to nie teoria ale już 4 rok doświadczeń z serwisem i
                      eksploatacją przetwornic statycznych na 102-jkach i 105-tkach.
                      Po drugie - nie neguję w żaden sposób twojego słuchu, stwierdziłem jedynie że
                      były takie przypadki zgłoszeń awarii wozu na przetwornicę - do 2 dni po tym jak
                      je zamontowałem. Zaplecze techniczne i władze zajezdni IV powiadomiły
                      motorniczych o nowych, cichych przetwornicach i sprawa umarła śmiercią naturalną.
                      Po trzecie - jeżeli jesteś motorniczym i jeździłeś 102 - jkami z przetwornicami
                      statycznymi to musiałeś przynajmniej słyszeć od innych motorowych/zaplecza że
                      woltomierz nie jest stuprocentowym wskaźnikiem poprawnej pracy przetwornicy.

Ps. Dwie uwagi: odnośnie szybkiego pisania i pomyłek - litera "w" trochę daleko
                      jest od "v" na klawiaturze ale to mało istotny szczegół. Czepiłem się szczegółu
                      - nie miałem zamiaru cię pouczać - niby jakim prawem?

Pozdrawiam i kończę dyskusję niepotrzebnie obustronnie zaognioną.
                      • Gość: risto Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.e-wro.net.pl 14.02.07, 18:31
                        Nie lubie kiedy wszystkich przyrównuje sie do jednego poziomu (Twoje 99% jak
                        napisałeś),a o rozpisywaniu sie na temat poprawnosci pracy tejże przetwornicy
                        nie miało sensu,bo co kogo moze obchodzic jak sie rozpoznaje taką usterke
                        (mogłbym wymienic jeszcze kilka przykladow,tylko po co?).
                        Zanim zaczniesz oceniac innych,najpierw sie zastanów czy sam jesteś the best.
                        I to sie powinno tyczyc takze pozostalych forumowiczów,którzy wiecznie lubują
                        sie w dosrywaniu komu popadnie.
            • bystrzak2000 Re: Dyskusja o 102-kach 12.02.07, 09:52
              kolejar napisał:

> było ciemno i numeru inwentarzowego nie zdążyłem zobaczyć... To wie kto może,
              > który to wóz ma te świetlówy? Bo to chyba jednak nie była halucynacja?

#2033 ma na pewno :)
              • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.02.07, 16:23
                Dzisiaj ten wóz widziałem na "siódemce" na pl.JP 2.
        • Gość: perian Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.as.kn.pl 06.02.07, 20:12
          Kolejar, nie gadaj głupot. Szczecińskie dwuślipki na muzealne po prostu się nie
          nadają, tak samo jak każda 102Na po wizycie w MZNT Kraków. Kierunkowskazy od
          105Na rzondzom ;/
          • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 07.02.07, 00:07
            Gość portalu: perian napisał(a):

> Kolejar, nie gadaj głupot. Szczecińskie dwuślipki na muzealne po prostu się nie
            > nadają, tak samo jak każda 102Na po wizycie w MZNT Kraków. Kierunkowskazy od
            > 105Na rzondzom ;/

Czemu zaraz mam być głupi? Że w Szczecinie nie bywam, ani nie interesowałem się
            nigdy tematem remontów tamtejszego taboru? Jakby tak wszystko mieć w bani, to
            zwariować by można i dopiero zgłupieć...
            A co do MZNT Kr, to akurat znam tamtejsze obyczaje od dawna. Owszem,
            kierunkowskazy od 105N na wszystkich 102, 2 reflektory u Kanciaków vel
            Wiatrówek, podgrzewane lustra na wysięgniku od 105, zielone, plastikowe
            krzesełka od 102Nd w eNkach - to jeszcze lata 70. Potem te wszystkie Norymbergi:
            T4, B4, GT6... :)
            • Gość: perian Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.as.kn.pl 07.02.07, 15:41
              Skoro nie wiesz, jak wyglądają szczecińskie 102Na to nie pisz, że one się nadają
              na zabytkowe. One nadają się na zabytkowe jedynie w Szczecinie, bo to ich
              lokalny tramwaj a nie "fabryczna" stodwója.

• Gość: Szczeciniak Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.globalconnect.pl 06.02.07, 23:02
          Uwież że sie nie nadają. Znaczna część jest już skasowana lub przygotowana do
          kasacji. Ostatni 4 102 zostały przetransportowane do przyszłego muzeum i z tych
          102 najprawdopodobniej zrobią jedną. Więc jak już to wezmą od was bo nasze
          żeczywiście nie przypominają 102 tych ze starych zdjęć. :]
          • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.07, 14:37
            To tak samo jakby do muzeum odstawić "N-kę" rodem z naszej zaj.Borek gdzie
            służy jako holownik przerobiona z dawnej nauku jazdy.Jak ten wagon obecnie
            wygląda każdy tramwajomaniak wie,po prostu pomieszanie z poplątaniem.
            Wiem,że u nas w 102-kach też nie wszystko jest orginalne.Z tymi świetlówkami to
            chyba takie jaja bo ja takiej nie widziałem,ale widziałem 102-kę i jechałem nią
            która ma krzesełka rodem ze 105-ki{chyba 2058}.Niektóre 102-ki np.2017 mają z
            tyłu specjalne gniazda do podłączenia drugiego wagonu.Takie składy bowiem
            głównie na "17" w latach 90-tych u nas kursowały ale coś się MPK nie spodobało
            i je odłączono.W tej chwili te 102-ki co mają isć u nas do muzeum{jedna 2001 z
            prostym dachem na przodzie i tyle,druga nie wiem} to stoją w zaj.na Dąbiu
            odłączonej od miasta przez remontowany pl.Grunwaldzki.
            • Gość: perian Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.as.kn.pl 07.02.07, 15:43
              Stodwójek do muzeum jest zdecydowanie więcej, obecnie nie ma żadnej
              "oryginalnej" odstawionej na muzealną, jedynie same "udziwnione". Poza tym
              gniazda to nie problem.
              • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 07.02.07, 15:50
                Poza tym
                > gniazda to nie problem.

Gniazda nigdy nie były problemem - to oryginał! 102N miały gniazda we wnękach
                pod klapkami - jak 105N z tyłu, a 102Na tak, jak mają teraz te, co mają. To
                fabryczny oryginał odtworzony przez nasze MPK. 102Na bez gniazd produkowane były
                "na zamówienie" dla MPK Wr. Wozy jakoś do nru 2020 przyszły z gniazdami (2021
                już bez - mam stare zdjęcie z Konstalu), dopiero potem je zdjęto.
            • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 07.02.07, 15:44
              Gość portalu: Martix napisał(a):
              Niektóre 102-ki np.2017 mają z
              > tyłu specjalne gniazda do podłączenia drugiego wagonu.Takie składy bowiem
              > głównie na "17" w latach 90-tych u nas kursowały ale coś się MPK nie spodobało
              > i je odłączono.

Tak, jeździły 2x102Na na 17, czasem 7 albo 14. Nie spodobało się motorniczym, bo
              skład długi i trudniej się jeździ, a przede wszystkim chodziło o widoczność w
              lusterku - 4. drzwi 1. wozu i 1. 2. wozu. 4. drzwi w 2. wozie były wówczas
              ZAWSZE zablokowane blachą z napisem "awaria drzwi". Z tych samych powodów
              zaniechano składów 3x105Na (głównie linie 10 i 3).

Dalej Martix:
              W tej chwili te 102-ki co mają isć u nas do muzeum{jedna 2001 z
              > prostym dachem na przodzie i tyle,druga nie wiem} to stoją w zaj.na Dąbiu
              > odłączonej od miasta przez remontowany pl.Grunwaldzki.

Ta 2001 to przerobiona 102N - ma kabinę coś jakby od 13N "z dużym filmem" by MZK
              Wawa, co zresztą prawdopodobne, bo Zaj. IV sprowadzała wtedy kabiny i wózki od
              kasowanych 13N. Poza tym oryginalne wywietrzniki - nie klapy w dachu jak w
              102Na. W kształcie oryginalnym 102N to były 2109 i 2110 - import z MPK Kr w
              latach 90. Chyba 2109 miał 2 ślipia? Teraz podobno 2110 ma iść do muzeum - czy
              to jest ten drugi, o którym pisze Martix?
              • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.02.07, 11:02
                Przecież o ile się nie mylę,to 2110 102 N zostało przerobione na 2002 i jeżdzi
                na imprezach jako muzealny "Strachotek" kanciak w czerwonym kolorze.Prawdziwe
                2002{takie samo jak obecnie 2001} było wysłane do Szczecina i nie wiem czy tam
                jeszcze jeżdzi czy już ten wóz skasowano{niech wypowie się Szczeciniak!}.Także
                ani 2110 ani 2109 nie istnieje-jeden przerobiony a 2109 też kanciak o ile wiem
                to już dawno skasowano.Nie widziałem też u nas 102-ki z "podwójnymi ślipiami"
                jak w Szczecinie,Krakowie czy Łodzi.Widziałem za to przerobioną 102-kę
                dwukierunkową z podwójnym pantografem.Ten wóz też trzeba zachować a nie
                skasować jak taki sam drugi.Właśnie za oknem przejechała 102-ka 2048 na
                linii "5".
                • Gość: hulio Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 19:00
                  1. Z tego co mi wiadomo dzisiejszy #2002 (STRACHOTEK), ex 2110, jeszcze dawniej
                  właśnie miał numer #2109.
                  2. Przód od 13N ma #2003, bo mu go wszczepili po jakiejś stłuczce. Ten wagon też
                  jest odstawiony na muzealny.
                  3. #2001 to przerobiony 102N. Ma przebudowany przód i tył ale nie ma nic
                  wspólnego z 13N.
                  4. Jest jeszcze jedna muzealna stodwója. Jest nią 102Nd #2099, ex 2084.
                  5. Kiedyś widziałem 102N z podwójnymi światłami, ale nie pamiętam jaki miała
                  numer, bo za mały byłem.
                  • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 09.02.07, 08:26
                    Gość portalu: hulio napisał(a):
                    > 1. Z tego co mi wiadomo dzisiejszy #2002 (STRACHOTEK), ex 2110, jeszcze dawniej
                    > właśnie miał numer #2109.

Tylko zgłupieć od tej numerologii można :)

> 2. Przód od 13N ma #2003, bo mu go wszczepili po jakiejś stłuczce. Ten wagon te
                    > ż
                    > jest odstawiony na muzealny.

Ta stłuczka nie była "jakaś". To było poważne przypier... :) - strasznie dawno
                    temu i od tego czasu 2003 ma taki 13-tkowaty przód.

> 3. #2001 to przerobiony 102N. Ma przebudowany przód i tył ale nie ma nic
                    > wspólnego z 13N.

Nie upierałem się, że ma coś wspólnego z 13N poza kształtem przodu. Nie wiem,
                    jak naprawdę wykreowali tę kabinę. W każdym razie musieli na chama dopasować do
                    dachu, który w 102N jest na końcach zupełnie inny niż w 102Na czy 102Nd.

> 4. Jest jeszcze jedna muzealna stodwója. Jest nią 102Nd #2099, ex 2084.

Znów zgłupieć można. 102Nd miały nry 2083-2104. Te exy wyglądają jak EN57 albo
                    EN71-041 (ex EN57-1041, -1042 i -1043 + nowsze elementy) na PKP - ciężko ustalić
                    co, kiedy i od czego.

> 5. Kiedyś widziałem 102N z podwójnymi światłami, ale nie pamiętam jaki miała
                    > numer, bo za mały byłem.

Zdecydowanie przypomina mi się 2109!
                    • smi Dyskusja o 102-kach 09.02.07, 08:39
                      Kolejar,

jak już coś, to wszystkie ex-krakowiaki miały i podwójne lampy z przodu i
                      kierunkowskazy od 105, łacznie z tymi za przegubem :-)
                      • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 09.02.07, 11:29
                        smi napisał:
                        wszystkie ex-krakowiaki miały i podwójne lampy z przodu i
                        > kierunkowskazy od 105, łacznie z tymi za przegubem :-)

Jak te krakowskie 102N pojawiły się we Wr, to gdzieś zaraz na początku jeden
                        miał pojedynczą lampę. Czy mu tak tutaj zrobili? Faktem jest też, że jak ostatni
                        raz widziałem liniowe 102N w Kr, to chyba wszystkie miały podwójne lampy.
                        Kierunkowskazy od 105N były normą gdzieś prawie od początku 105N (koniec lat 70).
                        Swoją drogą przypomniały mi się zabawne składy na linii 4 sprzed lat: 102N+102Na
                        albo na odwrót :)
                        • smi Dyskusja o 102-kach 09.02.07, 12:27
                          Kolejar,

nie gwarantuję, ale z pewnością wszystkie ex-krajowiaki maiły jednka podwójne
                          oczy ;-) Co do kierunkowskazów od 105, to naszeych parę 102 pzreszło remonty w
                          Krakowie i dostało takze takie lampy, choć krakowiacy się dziwili, że nie
                          chcemy ich za przegubem :P
                • kolejar Re: Dyskusja o 102-kach 09.02.07, 08:08
                  Nie widziałem też u nas 102-ki z "podwójnymi ślipiami"
                  > jak w Szczecinie,Krakowie czy Łodzi.

A ja widziałem, a nawet tym jechałem - 2109 po prostu - żadnych wątpliwości (bo
                  miałem drobne, czy nie mylę z 2110).
                  Co do 2110 to rzeczywiście wychodzi, że teraz robi za 2002. :)
                  2-kierunkowe Przeguby były ciekawostką - warto zachować. Jeden był 102Na, a
                  drugi 102Nd (2095). To tego 102Nd właśnie już nie ma? Szkoda...
                  • Gość: hulio Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:03
                    > 2-kierunkowe Przeguby były ciekawostką - warto zachować. Jeden był 102Na, a

102Na #G089 chyba jest wśród zabytków, ale jeszcze pracuje jako holownik.

> drugi 102Nd (2095). To tego 102Nd właśnie już nie ma? Szkoda...

Tak, 102Nd #G090 nie istnieje. Też uważam, że szkoda...
                    • Gość: dm Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.07, 13:06
                      W Szczecinie do końca lutego mają zniknąć wszystkie 102-ki.Zastąpią je
                      sprowadzane z Berlina używane TATRY,nie wszystkie sprawne ale po naprawie ruszą
                      na trasy.Niby odmłodzą tabor ale niewiele bo te tramy też mają już swoje
                      lata.Czyli liniowe 102-ki będą jeszcze przez jakiś czas tylko u nas i w GOPie-
                      na Śląsku.
                      • bystrzak2000 Re: Dyskusja o 102-kach 15.02.07, 19:04
                        Gość portalu: dm napisał(a):

> Czyli liniowe 102-ki będą jeszcze przez jakiś czas tylko u nas i w GOPie-
                        > na Śląsku.

W GOP-ie też mają je wycofać w tym roku i zastąpić stopiątkami z Krakowa. Tak
                        więc już niedługo Wrocław będzie jedynym miejscem na świecie, gdzie będzie można
                        spotkać na linii 102Na :-)
                        • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.07, 08:24
                          Ale chyba jeszcze Łódż je ma?
                          • bystrzak2000 Re: Dyskusja o 102-kach 16.02.07, 09:36

> Ale chyba jeszcze Łódż je ma?

Nie ma. Tam jeżdżą 803N.
                            • Gość: Martix Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.02.07, 18:31
                              Acha to takie pochodne 102-ek ale nieco brzydsze,widziałem w Pabianicach.
                              • bystrzak2000 Re: Dyskusja o 102-kach 16.02.07, 19:39

> Acha to takie pochodne 102-ek ale nieco brzydsze,widziałem w Pabianicach.

To co widziałeś, to zapewne 803 po NG, które otrzymują nowe kanciaste pudło.
                                Natomiast normalne 803 mają takie same pudło jak 102, ale są przystsowane do
                                poruszania się po torze o szerokości 1000 mm.
                                • Gość: perian Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.as.kn.pl 16.02.07, 22:46
                                  Nie zapominajcie o "innym prądzie" ;)
                                  • bystrzak2000 Re: Dyskusja o 102-kach 17.02.07, 16:23

> Nie zapominajcie o "innym prądzie" ;)

Ano właśnie, to też ważny czynnik ;-)
                                    • Gość: hulio Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.07, 17:39
                                      803N, z tego co mi wiadomo to wąskotorowe 102Nd.
                                      • Gość: dm Re: Dyskusja o 102-kach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.02.07, 07:45
                                        Jest przetarg na kasację kolejnego 102 Na.Po 2044 i 2081 przyszła kolej na
                                        2065.Zatem coraz mniej będzie tych gratów.
    • Gość: dm Re: Przeróbka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.03.07, 21:01
      Dzisiaj na tyłach zajezdni Borek od torów jadąc rowerem zauważyłem dość ciekawy
      widok.Mianowicie 102-kę 2044 a właściwie tylko jej przód i to odcięty
      palnikiem do połowy,nie był on pozbawiony szyb,a przy nim stał dżwig z
      rozłożonym wysięgnikiem.Reszty wozu nie widziałem,widocznie pozostałą część
      pocięto juz na złom razem z 2081 i 2065.O ile się nie mylę to wygląda to na
      przeróbkę na wóz techniczny taki jaki jeżdżi w Warszawie przerobiony z 13 N i
      nie tylko w Warszawie.Z przodu będzie kabina a z tyłu część towarowa.
      Ciekawe jakie wozy zostaną odstawione jako następne "na żyletki"?.Widzę że
      najbardziej wysłużone są te z początkową numeracją np.2009,choć właściwie
      wszystkie są już wysłużone.A do kasacji trafiaja te co nawalają pierwsze a nie
      najstarsze,co widać po numerach.W tym roku mają skasować połowa tych wozów a do
      2009 wszystkie poza muzealnymi.
      • Gość: hulio Re: Przeróbka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 19:06
        Trudno tu mówić o większym/mniejszym wysłużeniu wg wieku, bo największa różnica
        wieku między nimi to 2 lata. Przy tych 30 paru latach to niezauważalny drobiazg.
        Gdybym miał typować, które mają iść na złom to wziął bym pod uwagę: #2014,
        #2043(R), #2056.
    • Gość: dm Re: Kolejny przetarg na kasacje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.07, 18:27
      MPK rozpisało kolejny przetarg na sprzedaż wysłużonych wagonów.Są to
      wagony:2038,2041,2053 i 2070.Cena wagonu:7 000 zł.Sądzę że MPK wie komu je
      sprzedać,jest to na pewno ta sama firma co pocięła już na złom inne 102-ki.A
      przetarg to tylko procedura.Ciekawe jakie wozy będą następne?O ile wiem to za
      jeden nowy tramwaj miały być kasowane 2 wozy,jak widać nie spieszy się MPK.
      • Gość: hulio Re: Kolejny przetarg na kasacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 15:25
        Jak za 1 nowy tramwaj dwa wozy?! Jeden wóz za jeden wóz!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka