Dodaj do ulubionych

nauki przedślubne

07.02.07, 08:02
witam,
czy ktoś może polecić (lub odradzić) miejsce do odbycia nauki przedślubnych ?
Może ktoś się orientuje, w której parafi odbywają się kursy weekendowe, bo w
tygodniu u nas krucho z czasem.
Obserwuj wątek
    • membrum_virile Re: nauki przedślubne 07.02.07, 08:11
      Po tym, co piszesz, wnoszę, że raczej luźny jest twój związek z macierzystą
      parafią. Zupełnie jesteś niezorientowana w oferowanych przez nią usługach.
      To po co bierzesz ślub kościelny? Czy tylko po to, aby prosty wiejski ludek nie
      wziął cię na języki?
      Daj sobie spokój.
      • Gość: her_old dzięki za radę !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.07, 09:23
        zrezygnuję ze ślubu kościelnego bo w mojej parafi najbliższy kurs przedmałżeński
        rozpocznie się za dwa miesiące, a kolejny kurs będzie się odbywał w dni
        tygodnia i godzinach zupełnie nam nie pasujących.

jeżeli nie masz nic do powiedzenia w zadanym temacie to po co na siłę próbujesz
        doradzać ?
    • Gość: ak Re: nauki przedślubne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.07, 08:22
      Zgłoś się do abpa Paetza. Jeśli sam Ci ich nie udzieli, to na pewno zna wielu księży, którzy chętnie się tego podejmą.
      • Gość: masney Re: nauki przedślubne IP: *.wro.vectranet.pl 07.02.07, 08:27
        A może tak nabyć naukę używając głowy, jeśli się ona do tego nadaje oczywiście,
        jeśli nie, to polecam jakikolwiek kościół, w każdym wgrają Ci do Twojej pustej
        głowy ten sam durny program. pozdrawiam i życzę myśli w głowie.
    • mkamilla Re: nauki przedślubne 07.02.07, 08:51
      Jesli chodzi o nauki w weekendy to napewno odbywaja się w par. św. Mikołaja na
      ul. św. Antoniego 30 oraz w par. św. Jadwigi - Pilczycka 25 a także w par.
      Macierzyństwa N.M.P. - ul. Pilczycka 139. A i jeszcze par. św. Franciszka z
      Asyżu na ul. Borowskiej 174.
      Zajrzyj tez na stronkę www.ddm.wroc.pl

Pozdrawiam
      • Gość: her_old Re: nauki przedślubne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.02.07, 09:24
        dzięki za konkretną odpowiedź, pozdrawiam
    • Gość: mamoo1 Re: nauki przedślubne IP: *.prawo.uni.wroc.pl 07.02.07, 14:50
      Polecam nauki przedślubne u DOMINIKANÓW, byłam w 2002 roku na naukach pod
      Wrocławiem w weekend. Po prostu super było,tak m.in. przed wielkanocą.
    • Gość: q Re: nauki przedślubne IP: *.media4.pl 07.02.07, 18:19
      ciągle mnie dziwi że są ludzie którzy potrzebują tego typu nauk. własnego rozumu
      nie mają???
      • Gość: xxx Re: nauki przedślubne IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.02.07, 20:13
        niestety jesli sie chce wziasc slub koscielny takie nauki sa wymagane. czy nam
        sie to podoba czy nie
        • Gość: q Re: nauki przedślubne IP: *.media4.pl 07.02.07, 20:28
          są potrzebne wam czy kościołowi?

jeśli jesteście na tyle mądrzy że ich nie potrzebujecie, to po co bierzecie ślub
          kościelny, dla rodziców i sąsiadów?

jesteście zakładnikami tych nauk.

to wam współczuję.
          • Gość: xxx Re: nauki przedślubne IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.02.07, 20:32
            slub w kosciele bierzemy dla tradycji i ladnego wygladu. gdyby polskie prawo
            nie robilo takich problemow przy organizowaniu slubow np.w ogrodzie to by nie
            bylo takich tematow. a poza tym nauki w wiekszosci kosciolow sa nie
            przystosowane do dzisiejszych czasow i pewnie dlatego wywoluja takie
            przerazenie i chec ich szybkiego zaliczenia
            • Gość: q Re: nauki przedślubne IP: *.media4.pl 07.02.07, 20:36
              dziękuję ci, włąśnie sprawiłaś że poczułem się lepszy od wielu konformistów.

że odrzuciłem ślub kościelny "żeby było ładnie" na rzecz zgody ze swoim
              sumieniem :-))))
    • robak_wroc Re: nauki przedślubne 07.02.07, 18:38
      her_old napisał:

> witam,
      > czy ktoś może polecić (lub odradzić) miejsce do odbycia nauki przedślubnych ?
      > Może ktoś się orientuje, w której parafi odbywają się kursy weekendowe, bo w
      > tygodniu u nas krucho z czasem.

ODRADZAM kosciol na pieknej. nie dosc ze dennie to jeszcze cena "co laska 50pln
      od glowy" po czym powie, ze to dla pani z poradni a oni nic nie biora. buhahahahaha.
    • Gość: asca Re: nauki przedślubne IP: *.devs.futuro.pl 07.02.07, 18:47
      w kościele św. Elżbiety na Grabiszyńskiej nauki odbywają sie przez cały rok w
      piatki o g. 19 ( przez godzinę) takich spotakań trzeba odbębnić kilkanaście,
      cyba ok. 16-19, ale nie wymaga to systematyczności, można chodzić, o ile czas
      nie nagli, w dowolnych terminach. ja tak miałam, bo aktualny mąż w trakcie nauk
      wyjaechał na 3 miesiące służbowo za granicę. ponieważ wiedziałam, że nie każdy
      piątek o 19 uda mi się zarezerwować dlatego zaczęliśmy chodzić z dużym
      wyprzedzeniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka