Gość: ww IP: *.magma-net.pl 09.03.07, 22:22 Po co dublować 6 i 7. Pętla przy Słowiańskiej to chory pomysł. Wystarczyłoby zwekszyć liczbę tramwajów lini 7 do marino i spoko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Fala świetlna IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 09.03.07, 22:37 Byłem dzisiaj wieczorkiem (godz.20:00) na Szewskiej i trafiłem na działającą "falę świetlną". Ładnie to wygląda ale jakoś słabo działa - częstotliwość z jaką zapalają sie i gasną kolejne lampy jest za wolna, poza tym trudno zauważyć jedną działającą lampkę wędrującą wzdłuż ul. Szewskiej (może zamiast 1 fali powinny poruszać sie 3-5 fal jednocześnie).... Ogólnie idea słuszna, ale jakoś nie do końca pomyślana przez projektanta!!! Czy da się to jeszcze ulepszyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Pachołek Fala świetna IP: *.EE.NTOU.edu.tw 10.03.07, 01:36 Podobno projektował ją samodzielnie Kretyn Dupkiewicz, znany menedżer po KULu, który nie umie dopilnować nawet własnej stodoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wro Re: Fala świetna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 12:59 troche przeginasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dick [...] IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 17:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lu52 Re: Fala świetna 10.03.07, 21:58 Żeby zobaczyć i docenić zmiany zachodzące we Wrocku trzeba z niego wyjechać i pomieszkać w innym wielkim mieście.Wtedy Wrocław inaczej smakuje wiem bo nie mieszkam w nim kilkanaście lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Fala świetna IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 17:13 Gość portalu: Maja Pachołek napisał(a): > Podobno projektował ją samodzielnie Kretyn Dupkiewicz, znany menedżer po KULu, > który nie umie dopilnować nawet własnej stodoły. Dupkiewicz to jest twój ojciec gej, który ciebie spłodził frajerze udający kobietę i podpisujące się jako Maja Pachołek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak sobie piszę Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.03.07, 22:52 Zmiana, którą proponujesz to chyba tylko niepotrzebne koszty i zamieszanie. Szóstka i tak będzie jeździć na Kromera, jak tylko skończą remonty w tamtym rejonie. A póki co niech jeździ na skróconej trasie siódemki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.as.kn.pl 10.03.07, 00:53 Witam, możecie mi tylko powiedzieć w którym miejscu będzie się znajdował przystanek (-ki) na Szewskiej. Stare miejsca czy coś nowego ? Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 03:11 od prezydenta won!!!!!!dutk twoim panem po co na niego glosowales!!!!!!!!!!!!??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer 14-stka na szewską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 06:15 chyba nie ma sensu, aby się dublowały z 24 na Kazia Wielkiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapber Na Szewską wracają tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 08:17 no i znowu nie będzie bezpośredniego połaczenia pl.Dominikański- Marino dlaczego ta część miasta jest dyskryminowana? z pl.Dominikańskiego powinno się dojechać wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Na Szewską wracają tramwaje 10.03.07, 08:37 Gość portalu: agapber napisał(a): > dlaczego ta część miasta jest dyskryminowana? z pl.Dominikańskiego powinno się > dojechać wszędzie. Po pierwsze z nikąd nie powinno się dać dojechać _bezpośrednio_ _wszędzie_. No chyba, że chcesz, żeby każde dwa miejsca połączyć bezpośrednią linią. Kursującą raz dziennie, oczywiście. Po drugie co wyście się tak wszyscy na ten pl. Dominikański uwzięli? Węzeł jak węzeł, ani szczególnie istotny, ani szczególnie dużo ludzi w pobliżu nie pracuje/studiuje/mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 13:28 Już kiedyś pisałeś, że nie ma potrzeby puszczania drugiej linii na odcinku Litewska pl. Dominikański, argumentowałeś to w taki sam sposób, że nie jest to ważny węzeł komunikacyjny, mimo tego po tym jak 131 zaczęło jeżdzić na Wierzbową sporo osób skorzystało na takim rozwiązaniu, dużo osób korzysta z takiego połączenia, trzeba zwrócić uwagę na to że okolice Rynku są dla mieszkańców miasta miejscem spotkań i rozrywki a także pracy i nauki, są dzielnice miasta, które komunikacja miejska łączy z Rynkiem właśnie przez pl. Dominikański. Nie wiem gdzie mieszkasz nie wiem czy korzystasz z komunikacji miejskiej, ale pozwól wypowiedzieć się osobom z poszczególnych osiedli bo chyba oni wiedzą najlepiej gdzie jeżdzą i jak często. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.media4.pl 10.03.07, 15:19 daj sobie spokój, to jest specjalista który wszystko wie lepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Curz Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 08:33 No i wyjechaly dzis te skodziny na 6? Jak narazie, to widzialem na 6 stara rzeche 102 [+ skrecajaca 21 z K. Wielkiego w Szewska - niecodzienny widok]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sfital Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 09:16 Pętla przy słowiańskiej to konieczność po zamknięciu Placu Powstańców Wielkopolskich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.07, 09:19 Skody nie wyjadą na tory jeszcze, Wyborcza jak zwykle wykazała się huraoptymizmem, poza tym na razie są tylko 3 składy więc za często nimi nie pojezdzimy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach z wrocka Na Szewską wracają tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 10:56 mam pytanie do tych ze ZDiK i straży miejskiej oraz policji - jeżeli Szewska ma być rasowym deptakiem wyłacznie z tramwajem, to jak zamierzają dopilnować przestrzegania zakazu parkowania na ul. Szewskiej wszelkiej maści samochodów biznesmenów i pseudobiznesmenów. Jak widać z dotychczasowych zachowań parkują samochody na dróżce rowerowej ( z kostki granitowej ) i wszędzie gdzie sie da. Może wbudować jakieś pachołki metalowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.icm.edu.pl 10.03.07, 11:14 Miesiąc konsekwentnego odholowywania gdzieś na Psie Pole plus mandat 200zł i sprawa sama się rozwiąże. Nie bawić się w blokady. Lawety i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleff Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 13:30 miesiąc będą pilnować a póżniej wszystko wróci do normy, ja nie wierzę w skuteczność straży miejskiej i policji. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: Na Szewską wracają tramwaje 10.03.07, 12:22 ość portalu: stach z wrocka napisał(a): > mam pytanie do tych ze ZDiK i straży miejskiej oraz policji - jeżeli Szewska ma > > być rasowym deptakiem wyłacznie z tramwajem, to jak zamierzają dopilnować > przestrzegania zakazu parkowania na ul. Szewskiej wszelkiej maści samochodów > biznesmenów i pseudobiznesmenów. Jak widać z dotychczasowych zachowań parkują > samochody na dróżce rowerowej ( z kostki granitowej ) i wszędzie gdzie sie da. Na pl. Teatralnym i Szewskiej postawiono Strażników Miejskich, którzy pilnują, żeby nikt nie parkował. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Pierwszy wypadek 10.03.07, 14:51 Gratulacje dla ZDiKu. W pierwszym dniu kursowania tramwajów ul. Szewską doszło do pierwszego wypadku dzięki fantastycznemu rozwiązaniu ruchu w tamtym rejonie. Tramwaj zderzył się na skrzyżowaniu Szewska/Uniwersytecka z samochodem. Powstał całkiem sympatyczny korek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Pierwszy wypadek IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 16:45 wiele m0ożna zarzucić ZDiK-owi, ale to, że kierowcy nie potrafią jeździć to już nie jest wina ZdiK-u, niestety ale doskonale wiadać to na ul Oławskiej gdzie kierowcy często "na chama" starają się przejechać przez tą ulicę (w poprzek) nie patrząc na pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex z jaworowej Re: Pierwszy wypadek IP: *.fabiankeil.de 10.03.07, 18:24 nie zdiku????????? 1. nie można progów zwalniających postawić? 2. nie można świateł postawić? 3. nie można straży wiejskiej lub psiarni poprosić o pomoc? oczywiście nikt nie pomyśli dopóki nie będzie pierwszego trupa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Pierwszy wypadek IP: *.wro.vectranet.pl 10.03.07, 19:50 > oczywiście nikt nie pomyśli dopóki nie będzie pierwszego trupa pierwszy który powinien mysleć jest najbardziej zainteresowany przeżyciem - kierowca. jeżeli do bezpiecznej jazdy potrzeba mu progów zwalniajacych, świateł czy policji - lepiej niech za kierownicę nie siada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Pierwszy wypadek IP: *.server4you.de 10.03.07, 20:48 tylko ze to nie kierowca zginie, wiec chyba to raczej nie on jest najbardziej zainteresowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Pierwszy wypadek IP: *.wro.vectranet.pl 10.03.07, 21:47 > tylko ze to nie kierowca zginie, w zderzeniu z tramwajem? może i zginie, może nie ... ale na pewno karoseria się lekko pogniecie > wiec chyba to raczej nie on jest najbardziej zainteresowany a jednak ... Odpowiedz Link Zgłoś
galba Genialne... 10.03.07, 23:09 > pierwszy który powinien mysleć jest najbardziej zainteresowany przeżyciem - > kierowca. jeżeli do bezpiecznej jazdy potrzeba mu progów zwalniajacych, > świateł czy policji - lepiej niech za kierownicę nie siada. No to może zlikwidować sygnalizację świetlną, znaki drogowe, ograniczenia prędkości? W końcu rozsądek kierowcy wszytsko rozwiąże. A jak nie to sam sobie będzie winien. Tylko, że ja myślałem, że ZDiK ma w zakresie obowiązków taką organizację ruchu by była ona mozliwie bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Pierwszy wypadek IP: *.dialog.net.pl 10.03.07, 22:12 kierowca musi stosować się do przepisów i zachować zdrowy rozsądek, jeśli potrzebujesz pomocy do kierowania pojazdem to lepiej oddaj to prawo jazdy do urzędu bo zrobisz sobie lub co gorsza komuś krzywdę. Progi zwalniające, światła - przecież to jest deptak który ma służyć pieszym a nie kierowcom, chociaż może policja lub straż miejska poskromiłaby co poniektórych "kowbojów" za kierownicą. Mimo wszystko to w interesie kierowcy jest bezpieczny przejazd przez tego typu deptaki, bo w razie wypadku to oni poniosą konsekwencje tak nieprzemyślanych manewrów. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: Pierwszy wypadek 12.03.07, 09:29 > kierowca musi stosować się do przepisów i zachować zdrowy rozsądek, jeśli > potrzebujesz pomocy do kierowania pojazdem to lepiej oddaj to prawo jazdy Postulujesz likwidację wszelkich znaków, sygnalizacji, itd. "bo kierowca musi..."? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Pierwszy wypadek IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 12:46 > > kierowca musi stosować się do przepisów i zachować zdrowy rozsądek, jeśli > > potrzebujesz pomocy do kierowania pojazdem to lepiej oddaj to prawo jazdy > > Postulujesz likwidację wszelkich znaków, sygnalizacji, itd. "bo kierowca > musi..."? nie, on sugeruje, że jeśli kierowca olewa oznakowanie to tym bardziej oleje sygnalizację świetlną. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Skąd ten wniosek? 12.03.07, 13:36 > nie, on sugeruje, że jeśli kierowca olewa oznakowanie to tym bardziej oleje > sygnalizację świetlną. a. tam nie ma żadnego oznakowania b. oznakowanie nie powie kierowcy przy ograniczonej widoczności czy zaraz nie wyjedzie na niego tramwaj, który powinien mu ustąpić pierwszeństwa ale tego nie zrobi c. światło nie ma byc wyłacznie elementem nakazu ale POMOCY dla kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnemonic Re: Skąd ten wniosek? IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 23:01 ad a a to ciekawe ad b jeszcze bardziej ciekawe, oznakowanie może co najwyżej ostrzec przed tym że przed nosem może przejechać nam tramwaj samochód czy przejść pieszy, kierowca musi się upewnić, że wjeźdzając na skrzyżowanie nie spowoduje zagrożenia ad c można powiedzieć ze każda sygnalizacja świetlna jest zarówno elementem pomocy i nakazu :) jeśli ma służyć tylko do pomocy (czyli tego, żeby sobie stała i świeciła a kierowcy nie będą się do tego stosować) to lepiej te pieniądze rozdać biednym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: divak2 tramwaje i pierwszeństwo :P IP: *.generacja.pl 13.03.07, 20:33 > tramwaj, który powinien mu ustąpić pierwszeństwa Ciekawe, ciekawe...łatwiej chyba zatrzymać samochód co waży 1000kg niż 30-tonowy tramwaj... z punktu widzenia pord wygląda to tak: Art. 28. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu kolejowego oraz przejeżdżając przez przejazd, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność. Przed wjechaniem na tory jest on obowiązany upewnić się, czy nie zbliża się pojazd szynowy, oraz przedsięwziąć odpowiednie środki ostrożności, zwłaszcza jeżeli wskutek mgły lub z innych powodów przejrzystość powietrza jest zmniejszona. <ciach> 6. Przepisy ust. 1-4 stosuje się odpowiednio przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe; przepis ust. 3 pkt 3 nie dotyczy skrzyżowania lub przejazdu tramwajowego, na którym ruch jest kierowany. (tu jak wiemy ruch kierowany nie jest...) Odpowiedz Link Zgłoś
galba Sygnalizacja świetlna 10.03.07, 23:06 > wiele m0ożna zarzucić ZDiK-owi, ale to, że kierowcy nie potrafią jeździć > to już nie jest wina ZdiK-u, Na tym skrzyżowaniu powinna być sygnalizacja świtlna. Jadąc od pl. Nankiera naprawdę ma się prawie zerową widoczność tego, co się dzieje na Szewskiej. Tam powinno być czerowne światło dla samochodów zapalające się gdy jedzie tramwaj. To nie jest szczególnie skomplikowane urządzenie. Nawiasem mówiąc tramwaj nie jechał z prędkością 5 km, o której była mowa, ale całkiem szybko (30? 40?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Sygnalizacja świetlna IP: *.dialog.net.pl 11.03.07, 01:14 nie gadaj głupot jakoś wcześniej nie było sygnalizacji i wszyscy dawali radę poza tramwajami jeszcze samochody jeżdziły, kierowca jechał na pamięć i zapewne nie wiedział, że po Szewskiej zaczęły jeżdzić tramwaje. Pamiętam jak podczas remontu na ul Widok parkowały samochody wjeżdzało się w tą ulicę tylko od K. Wielkiego, ile to osób próbowało wjechać na tą ulicę po normalnym przywróceniu ruchu (jazda od pl Teatralnego w stronę K Wielkiego) były znaki łącznie z sygnalizatorami świetlnymi które jasno i wyraźnie mówiły, że nie można skręcić w Widok z K. Wielkiego, ale kierowcy nie patrzyli na znaki i pchali się pod prąd. Jeśli policja odnotuje to miejsce jako niebezpieczne to najwyżej zamontuje się lustro a nie światła. Jeszcze raz przypominam to jest deptak dla pieszych a nie kolejny parking czy ulica przeznaczona dla samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
galba 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) 11.03.07, 09:49 > nie gadaj głupot jakoś wcześniej nie było sygnalizacji i wszyscy dawali radę > poza tramwajami jeszcze samochody jeżdziły, kierowca jechał na pamięć > i zapewne nie wiedział, że po Szewskiej zaczęły jeżdzić tramwaje. Przed remontem ruch był zorganizowany zupełnie inaczej. Od strony pl. Nankiera nie można było jechać w stronę Uniwersytetu. To z Szewskiej można było skręcać w lewo (Uniwersytecka) i w prawo (do pl. Nankiera), w przeciwnych kierunkach ruchu nie było więc uwaga, że "wcześniej nie było sygnalizacji i wszyscy sobie dawali radę" jest bez sensu ponieważ nie było w tym miejscu żadnej sytuacji kolizyjnej (ruch z Szewskiej po prostu się rozgałęział w 3 kierunkach), teraz jest to zwykłe skrzyżowanie (tramwaj z Szewskiej i pozbawiony widoczności samochód od pl. Nankiera). Dziwią mnie te, dosyć liczne, głosy na forum żeby niczego nie wymagać od naszych kochanych urzędników (np. ze ZDiK) "bo ludzie powinni sobie radzić". Tylko po co w takim razie są te matoły ze ZDiKu. No bo, że nie po to by organizować bezpieczny ruch to już ustaliliśmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) IP: *.wro.vectranet.pl 11.03.07, 10:52 > Przed remontem ruch był zorganizowany zupełnie inaczej. a teraz jest inaczej. zatem nic nie usprawiedliwia kierowcy który jeździ na pamięć. szczególnie taksówkarza który o ten tramwaj się przytarł :))) czy naprawdę do bezpiecznej i przepisowej jazdy potrzebujesz paru tuzinów policjantów i sygnalizacji na każdym możliwym skrzyżowaniu? > teraz jest to zwykłe skrzyżowanie (tramwaj z Szewskiej i pozbawiony > widoczności samochód od pl. Nankiera). a teraz przypatrz się uważnie zdjęciu i skrzyżowaniu w oddali (wyjazd z uniwersyteckiej jest tam gdzie rower), i powiedz czy tam naprawdę nic nie widać? images22.fotosik.pl/40/7ba9076ea3876acc.jpg a tu nożownicza: images21.fotosik.pl/66/d2f00500ec4d7781.jpg a przed uniwersytecką tramwaj staje bo ma tam przystanek > Tylko po co w takim razie są te matoły ze ZDiKu. No bo, że nie po to by > organizować bezpieczny ruch to już ustaliliśmy... zdik nie organizuje ruchu, zdik co najwyżej ustawia znaki tak jak mu każą. organizacją ruchu zajmuje się dział zarządzania ruchem um. Odpowiedz Link Zgłoś
galba I co wynika z tych obrazków? 11.03.07, 17:54 Przecież to nie to skrzyżowanie. A dokładniej nie ten widok. Gdzie na tych fotkach masz to, co widać z samochodu jadącego z pl. Nankiera? Zresztą nie musisz mi pokazywać tego na zdjęciu bo mieszkam 50 m. od tego miejsca (od 32 lat). > a teraz przypatrz się uważnie zdjęciu i skrzyżowaniu w oddali (wyjazd z > uniwersyteckiej jest tam gdzie rower), i powiedz czy tam naprawdę nic nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) IP: *.dialog.net.pl 11.03.07, 13:28 po pierwsze wcale nie jest tam ograniczona widoczność w takim stopniu, żeby to skrzyżowanie pokonywać "na wariata", jest to przejrzyste skrzyżowanie dla kogoś kto nie jeździ na pamięć i wie, że można spodziewać się tramwaju z lewej strony po drugie wcześniejszy układ komunikacyjny nie był wcale dużo lepszy, spacerując po Wrocławiu i jeżdząc samochodem często widziałem jak olbrzymie problemy sprawia kierowcom wykonanie manewru skrętu, który ma przeciąć tory tramwajowe, tak było m.in na Szewskiej gdzie kierowca chcący skręcić w prawo musiał uważać na tramwaj jadący z tego samego kierunku na wprost, tak samo było i jest nadal na ul Widok gdzie kierowca skręcający w lewo musi uważać na tramwaj jadący w stronę ul Szewskiej. Skrzyżowanie Szewska - Uniwersytecka - Nankiera w obecnej formie jest dużo łatwiejsze do pokonania, nie zwracałem teraz na to uwagi, ale przed tym skrzyżowaniem był i chyba jest nadal przystanek tramwajowy. po trzecie mnie dziwi to, że nie wymaga się od kierowców bezpiecznej i odpowiedzialnej jazdy, wiele można ZDiK-owi zarzucić, ale akurat skrzyżowanie Szewska - Uniwersytecka - Nankiera jest skrzyżowaniem, które nie powinno sprawiać problemów osobie, która zdała uczciwie egzamin na prawo jazdy Tak nawiasem mówiąc we Wrocławiu oprócz ZDiK-u jest jeszcze Dział Zarządzania Ruchem Urzędu Miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Do świetnie zorientowanego kolegi 12.03.07, 13:47 > Tak nawiasem mówiąc we Wrocławiu oprócz ZDiK-u jest jeszcze Dział Zarządzania > Ruchem Urzędu Miejskiego. Ja mam w... to jaki potworek urzedniczy odpowiada za te rzeczy. Mnie obchodzi by ruch był organizowany z głową. A na razie mamy setki urzedniczyn w dziesiątkach bzdurnych instytucji a bajzel na drogach coraz większy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Do świetnie zorientowanego kolegi IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 16:08 skoro obrzuca się obelgami jakąś instytucję powinno się wiedzieć czy akurat ta instytucja jest odpowiedzialna za stan jaki. Ja osobiście też nie jestem zadowolony z tego jak Urząd Miasta i ZdiK zarządzają wrocławskimi drogami i komunikacją, ale do Szewskiej mogę mieć pretensje o sposób nadzoru nad tą inwestycją. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) 11.03.07, 14:56 galba napisał: > Dziwią mnie te, dosyć liczne, głosy na forum żeby niczego nie wymagać od > naszych kochanych urzędników (np. ze ZDiK) "bo ludzie powinni sobie radzić". > Tylko po co w takim razie są te matoły ze ZDiKu. No bo, że nie po to by > organizować bezpieczny ruch to już ustaliliśmy... No ale nie przesadzajmy w drugą strone. Pooglądałem sobie to skrzyżowanie - owszem, ruch jest zorganizowany inaczej niż było, ale to jest powód do szczeólnej ostrożności a nie do jezdżenia na ślepo. Widoczność jest w pewnym stopniu ograniczona, ale nie tak aby nie dało się zauważyć tramwaju! Nie popadajmy w absurdy. Nie można montować świateł czy szlabanów w każdym miejscu w którym jakaś gapa wjechała w tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 17:21 Tam brakuje od strony pl. Nankiera CO NAJMNIEJ znaków "STOP" lub "Ustąp pierwszeństwa przejazdu" oraz oczywiście "Uwaga tramwaj". Skąd ktoś spoza Wrocławia nie pamiętający, że Szewską od zawsze jeździły tramwaje, jadący od strony pl. Nankiera ma wiedzieć, że z LEWEJ na równorzędnym skrzyżowaniu wyjedzie mu tramwaj? Na szczęście tramwaj tuż przed feralnym skrzyżowaniem ma przystanek. Stałem tam kilka minut i widziałem rowerzystów i kierowców jadących sobie bez zatrzymania się - akurat tramwaju nie było... Pomysł Galby ze światłem zapalanym przez tramwaj uważam za najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) IP: *.wro.vectranet.pl 11.03.07, 19:35 > Tam brakuje od strony pl. Nankiera CO NAJMNIEJ znaków "STOP" lub "Ustąp > pierwszeństwa przejazdu" oraz oczywiście "Uwaga tramwaj". Skąd ktoś spoza > Wrocławia nie pamiętający, że Szewską od zawsze jeździły tramwaje, jadący od > strony pl. Nankiera ma wiedzieć, że z LEWEJ na równorzędnym skrzyżowaniu > wyjedzie mu tramwaj? to nie jest równorzędne skrzyżowanie. to przejazd przez trakt tramwajowo-pieszy z pierwszeństwem tramwajów i pieszych - podobnie jak na oławskiej. a odpowiednie oznakowanie oczywiście powinno się pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 19:50 Teoretycznie masz rację. Tyle tylko, że znajomość znaku "strefa zamieszkania", bo tak się on bodajże nazywa - ta niebieska prostokątna tablica z domkiem, dzieckiem i piłką - i zasad w tej strefie panujących (pierwszeństwo pieszych), jest znikoma. A ponad to dajmy niewrocławskim kierowcom szansę i niech się tam pojawi przynajmniej "Uwaga tramwaj", choć ja optowałbym za STOP-em. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 1 uwaga (dosyć ważna jak sądzę) 11.03.07, 21:22 Gość portalu: c# napisał(a): > A ponad to dajmy niewrocławskim kierowcom szansę i niech się tam pojawi > przynajmniej "Uwaga tramwaj", choć ja optowałbym za STOP-em. STOP - to dobry pomysł. Tramwaj można też dorzucić. A ze światłami na prawdę nie przeginajmy. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Nie chodzi o... 12.03.07, 07:37 > A ze światłami na prawdę nie > przeginajmy. ... światła palące się non-stop tylko takie proste urządzenie, ktore zapalać się będzie gdy na przystanku będzie tramwaj. Takie rozwiązania stosuje się wszedzie na świecie i nie rozumiem dlaczego tu nie miałoby się pojawić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Nie chodzi o... IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 07:57 jak już chcesz urządzać przejazd kolejowy to może lepiej cały szlaban postawić? w trosce o przygłupich kierowców nie potrafiących rozpoznać znaków drogowych i nadużywających pedału przyspieszenia ... Odpowiedz Link Zgłoś
galba Skąd w tobie tak dużo złej woli? 12.03.07, 09:31 > jak już chcesz urządzać przejazd kolejowy to może lepiej cały szlaban postawić? > w trosce o przygłupich kierowców nie potrafiących rozpoznać znaków drogowych i > nadużywających pedału przyspieszenia ... Podejrzewam, że nawet tego skrzyżowania nigdy nie widziałeś. A już na pewno nie z samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Skąd w tobie tak dużo złej woli? IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 12:45 > Podejrzewam, że nawet tego skrzyżowania nigdy nie widziałeś. > A już na pewno nie z samochodu. a sobie podejrzewaj ... to kierowca ma psi obowiązek uważać. jeśli tego nie robi, to żadna proteza typu sygnalizacja świetlna nie pomoże. szczególnie jak się zepsuje :) kwestia tylko odpowiedniego oznakowania pionowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: Skąd w tobie tak dużo złej woli? IP: *.icm.edu.pl 12.03.07, 13:38 Wytłumacz mi zatem, w jakim celu na Powstańców, za zajezdnią, przed zjazdem do Lidla, pojawiło się takie automatycznie włączane światło? Widok znacznie lepszy - jedzie się równolegle do tramwaju. Protezy czasem pomagają, czasem wręcz ratują życie nieuważnym. Jeśli instalując takie światła oszczędzi się choć jedno życie gapowatego kierowcy, to już warto. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Nie prowokuj... 12.03.07, 13:44 > Wytłumacz mi zatem, w jakim celu na Powstańców, za zajezdnią, przed zjazdem do > Lidla, pojawiło się takie automatycznie włączane światło? Bo jeszcze zakochanemu w status quo koledze przyjdzie do głowy likwidować wszystkie nieprawomyslne światła w mieście ("niech se radzą"). Na tym forum pisuje sporo anonimów ze ZDiK i innych potworków zajmujących się ruchem więc lepiej nie ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Skąd w tobie tak dużo złej woli? IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 13:46 bo kierowcy trudniej zobaczyć tramwaj w takiej sytuacji, gdy jedzie się równolegle do torowiska i musisz wykonać manewr skrętu przecinający torowisko, taka sama sytuacja jest na skrzyżowaniu K. Wielkiego / Widok, a w omawianej sytuacji (Szewska - Nankiera - Uniwersytecka) tramwaj jedzie prostopadle do ulicy z której wyjeżdzają samochody, Odpowiedz Link Zgłoś
galba Co nie zmienia faktu, że... 12.03.07, 13:56 > bo kierowcy trudniej zobaczyć tramwaj w takiej sytuacji, gdy jedzie się > równolegle do torowiska i musisz wykonać manewr skrętu przecinający torowisko, > taka sama sytuacja jest na skrzyżowaniu K. Wielkiego / Widok, a w omawianej > sytuacji (Szewska - Nankiera - Uniwersytecka) tramwaj jedzie prostopadle do > ulicy z której wyjeżdzają samochody, ... to, co się dzieje na Szewskiej kierowca widzi dopiero gdy przednim zderzakiem jest już w połowie drogi do torowiska. Tam jest na samym rogu kamienica, której kolega najwyraźniej nie chce dostrzec i przez którą widać mniej niż wtedy, gdy się zerknie "przez ramię" na Powstańców (kamienica nie jest przeźroczysta niestety). Niektóre samochody mają odległość między przednim zderzakiem a fotelem kierowcy większą niż to jest w Matizie. Zdanie o ograniczonej widoczności nie jest tylko moje. Rozmawiałem z kilkoma jeżdżącymi tamtędy kierowcami i to jest jednogłośna opinia. Domyslam się, że zwolennicy rozwiązania "a niech se radzą" zwiedzają tę okolicę wyłacznie pieszo więc uważają, że zawsze można podejść do narożnika i wystawić głowę zza rogu. Skąd ten upór przed prostym, logicznym i skutecznym rozwiązaniem jakim jest światło dla samochodów? Dla czystej przyjmeności zajęcia stanowiska przeciwnego? A może z miłości do miłościwie nam panujących partaczy i uznania, że ich pomysły z definicji są doskonałe (będzie problem jak zamontują światło bo trzeba będzie wtedy je gorliwie poprzeć)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Co nie zmienia faktu, że... IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 16:03 ja przez 20 lat pokonuje tą trasę, pracuję w okolicy uniwersytetu samochód mam zdecydowanie dłuższy niż matiz jeźdzę tą drogą od poniedziałku do soboty i wiem jak to wygląda ze strony kierowcy jak i zwykłego pieszego, ja mogę ci przedstawić opinię 100 kierowców, którzy uważają że to skrzyżowanie nie sprawia im trudności a Ty przedstawisz 100 o innym poglądzie i co to da? Budowa sygnalizacji świetlenj to koszt ok 100 000 zł a są naprawdę miejsca o wiele bardziej niebezpieczne o zdecydowanie większym natężeniu ruchu, które nie są sterowane sygnalizacją świetlną i ja osobiści wolałbym, żeby to w takich miejscach budowana sygnalizację świetlną a nie na deptaku, który jest oznaczony jako strefa zamieszkania i w związku z tym jest tam ograniczenie do 20 km/h. Jeśli chodzi o zerkanie przez ramię na powstańców śląskich zauważ, że tam jest spory ruch tramwaje jeżdzą zdecydowanie szybciej niż na Szewskiej zerkając przez ramię możesz nie zauważyć tramwaju bo on się przemieszcza równolegle do Ciebie, lusterka mają martwe pole, zerkanie przez ramę w porównaniu do spojrzenia w lewo jest czynnością zdecydowanie bardziej niebezpieczną. A mój upór spowodowany jest tylko tym, że wrocławscy kierowcy nie potrafią jeżdzić, jeżdzą po chamsku, nie patrzą na znaki, nie przestrzegają ograniczeń prędkości, lekceważą prawa pieszego, bo uważają, że chodniki a ostatnio nawet i deptaki są budowane tylko po to, żeby można było tam parkować lub skracać sobie drogę. Ja też mogę zapytać się o upór, dlaczego nie można zrozumieć, że Szewska jest deptakiem i chociażby z tego powodu kierowcy przejeżdzający Szewską powinni uważać, z tego co zauważyłem w którymś z postów pisałeś(- aś), że mieszkasz w okolicy i na pewno zauważyłeś jak kierowcy pokonywali Szewską chociażby tydzień temu, nie zważali na pieszych, teraz to się na szczęście zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Logika 12.03.07, 13:41 > > Podejrzewam, że nawet tego skrzyżowania nigdy nie widziałeś. > > A już na pewno nie z samochodu. > > a sobie podejrzewaj ... Teraz już mam pewność. Po tym jak parę postów wyżej pisałeś o oznakowaniu. Problem, że tam nie ma żadnego oznakowania. > to kierowca ma psi obowiązek uważać. Oczywiście. Zawsze i wszędzie. Zlikwidujmy wszystkie światła w mieście. Ponadto akurat w tym miejscu nie ma znaku podporządkowania dla auta więc kierowca (np. spoza miasta) będzie się spodziewał, że to, co wyjedzie na niego z lewej strony ustąpi mu pierwszeństwa (naiwniak). > jeśli tego nie robi, to żadna proteza typu > sygnalizacja świetlna nie pomoże. A powiedz mi jak ma uważać gdy tam jest ograniczona widoczność? Nawet Gazeta zauważyła problem widoczności - co prawda na skrzyzowaniu z Kotlarską... gdzie z widocznością jest akurat dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Logika IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 13:58 galba z całym szacunkiem, ale jest to skrzyżowanie o małym natężeniu ruchu samochodowego, nie ma najmniejszej potrzeby instalowania sygnalizacji w tym miejscu, to jest bardzo drogie rozwiązanie, widziałem deptaki z tramwajem w kilku miastach europejskich i nie stosuje się tam takich rozwiązań jak proponujesz, ruch na ulicach poprzecznych do Szewskiej jest ograniczony do 20 km/h znakami strefa zamieszkania, nie wiem o co robisz tyle szumu, przejedz się w okolicę mostów Jagiellońskich i zobaczysz w jakich warunkach ludzie włączają się do ruchu z podporządkowanych ulic i jak piesi przechodzą przez jezdnię. Dla mnie to już powoli staje się farsą, z postów które można przeczytać na tutejszym forum można stwierdzić, że jest to jedno z najbardziej niebezpiecznych skrzyżowań w mieście, a po kilku tygodniach wszyscy przyzwyczają się do tramwajów na Szewskiej i będą zwracać uwagę na to co się wokoło dzieje a nie chodzić i jżdzić jak święte krowy. Gazeta jak to gazeta szuka dziury w całym tylko zapomniano dodać, że Szewska nadal jest placem budowy. Pozdrawiam abc Odpowiedz Link Zgłoś
galba Bez sensu 12.03.07, 14:38 Z twojego postu może wynikać, że nie należy poprawiać bulba dlatego, że gdzieś jest większy. A tego większego nie należy poprawiać bo gdzies indziej jest jeszcze większy. A tego jeszcze większego... Ruch na tym skrzyżowaniu nie jest duży. Ale mały też nie. A Szewska nie jest tylko placem budowy ale przede wszystkim pełnoprawnym miejscem ruchu. Jadą trmawaje? Jadą. Są piesi? Są. Są samochody? Są. > galba z całym szacunkiem, ale jest to skrzyżowanie o małym natężeniu ruchu > samochodowego, nie ma najmniejszej potrzeby instalowania sygnalizacji w tym > miejscu, to jest bardzo drogie rozwiązanie, widziałem deptaki z tramwajem w > kilku miastach europejskich i nie stosuje się tam takich rozwiązań jak > proponujesz, ruch na ulicach poprzecznych do Szewskiej jest ograniczony do 20 > km/h znakami strefa zamieszkania, nie wiem o co robisz tyle szumu, przejedz się > w okolicę mostów Jagiellońskich i zobaczysz w jakich warunkach ludzie włączają > się do ruchu z podporządkowanych ulic i jak piesi przechodzą przez jezdnię. > Dla mnie to już powoli staje się farsą, z postów które można przeczytać na > tutejszym forum można stwierdzić, że jest to jedno z najbardziej niebezpiecznyc > h > skrzyżowań w mieście, a po kilku tygodniach wszyscy przyzwyczają się do > tramwajów na Szewskiej i będą zwracać uwagę na to co się wokoło dzieje a nie > chodzić i jżdzić jak święte krowy. > Gazeta jak to gazeta szuka dziury w całym tylko zapomniano dodać, że Szewska > nadal jest placem budowy. > Pozdrawiam abc Odpowiedz Link Zgłoś
galba errata 12.03.07, 14:38 > Z twojego postu może wynikać, że nie należy poprawiać bulba dlatego, bubla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Bez sensu IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 22:42 Dla ciebie z tego postu wynika to co napisałeś, dla kogoś innego może wynikać całkiem inny obraz, ja uważam, że wiele należy poprawić w układzie komunikacyjnym, bezpieczeństwie i organizacji ruchu, ale są rzeczy ważne i ważniejsze, należy o tym pamiętać. przepraszam bardzo bubel to był i został poprawiony (wypadające tramwaje z szyn) a to, ze na jakimś skrzyżowaniu nie ma sygnalizacji świetlnej nie czyni takie skrzyżowanie bublem, dla mnie osobiście większym i bardziej niebezpiecznym "bublem" jest kierowca posiadający prawo jazdy i nie znający zasad ruchu i nie mający za grosz wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Nie chodzi o... 12.03.07, 13:50 galba napisał: > ... światła palące się non-stop tylko takie proste urządzenie, ktore zapalać > się będzie gdy na przystanku będzie tramwaj. Takie rozwiązania stosuje się > wszedzie na świecie i nie rozumiem dlaczego tu nie miałoby się pojawić. Bo to kosztuje. Wolę, aby sygnalizacje budowano najpierw tam, gdzie faktycznie jest niebezpiecznie nawet gdy kierowcy czy piesi zachowują szczególną ostrożność. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Najtaniej... 12.03.07, 14:34 > Bo to kosztuje. Wolę, aby sygnalizacje budowano najpierw tam, gdzie faktycznie > jest niebezpiecznie nawet gdy kierowcy czy piesi zachowują szczególną > ostrożność. ... będzie zlikwidować wszystkie światła w mieście. Albo obciąć pensje szefów ZDiKów, MPWiK, MPK, ZZK i innych tego typu. Można sprzedać limuzynę szefa ZZK i będzie kasa na 10 takich sygnalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Najtaniej... IP: *.dialog.net.pl 12.03.07, 16:19 najtańsze rozwiązanie to postawienie lustra, które pomoże nierozgarniętym pokonać Szweską i nie zeszpeci okolicy jak kolejne słupy. Każde miasto ma jakąś instytucję, która wspomaga Urząd Miasta w zarządzaniu drogami i ewentualnie komunikacją i innymi elementami funkcjonowania miasta, jak zlikwidujesz jeden urząd powstanie drugi w jego miejscu odpowiedzialny za podobne kwestie tylko nazwa urzędu się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Najtaniej... 12.03.07, 21:18 galba napisał: > ... będzie zlikwidować wszystkie światła w mieście. Fantastycznie sie z Tobą dyskutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman508 Re: Na Szewską wracają tramwaje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.07, 23:41 jakaś ofiara podłączyła diody na Oławskiej. są 2 rzędy po chyba 10 świateł. palą sie po kolei ale nie tak jak powinny. z jednej strony lecą 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 natomiast z drugiej już nie ma tak ładnie i leci 1,2,3, 5, 4, 6,7,8,9,10... ehhh ci elektrycy... :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Szkoda ale pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 03:28 Ok tramwaje jeżdżą ale jakoś na lini nr 6 nie widziałem nowych Skod. Były stare 102N, 105N lub przerobione we Wrocławiu 105Na, ale niskopodłogowych nie widziałem. S"z"koda Peniędzy, bo tamte pewnie stoją w hangarach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ag Na Szewską wracają tramwaje IP: *.atol.com.pl 11.03.07, 12:11 tramwaj na deptaku to pewna atrakcja, oby tylko po torach nie szalał Odpowiedz Link Zgłoś