Gość: wentworth IP: *.e-wro.net.pl 11.03.07, 20:10 czyli co? wyszała jakaś skandaliczna amatorszczyzna. czekamy na pierwszą osobę, która wpadnie pod tramwaj???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: admo Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.static.korbank.pl 11.03.07, 20:11 Czemu zawsze się tak musi dziać, że to ludzie muszą się przyzwyczajać do nowych (nie najlepszych) rozwiązań. Mieszkańcy to i może się przyzwyczają, ale co będzie z biednymi turystami, którzy niekoniecznie muszą wiedzieć co "autor miał na myśli". Ech, czy nie można robić tych wszystkich rzeczy z głową? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:42 > Czemu zawsze się tak musi dziać, że to ludzie muszą się przyzwyczajać do > nowych (nie najlepszych) rozwiązań. Mieszkańcy to i może się przyzwyczają, ale > co będzie z biednymi turystami, którzy niekoniecznie muszą wiedzieć co "autor > miał na myśli". Ech, czy nie można robić tych wszystkich rzeczy z głową? jak ktos jest turysta, to pewnie byl i w innych miastach zachodnioeuropejskich, gdzie takie rozwiazania sa na porzadku dziennym. wielka mi nowosc! ludzie, czy wy w ogole wystawiliscie kiedys nos za granice?! moze jeszcze kazcie straznikom miejskim isc z czerwona choragiewka i gwizdkiem przed tramwajem, tak jak to robiono jak sie pojawily pierwsze samochody na poprzednim przelomie wiekow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt We Wrocławiu nie słyszano jeszcze o czymś takim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 06:48 ...jak inteligentna sygnalizacja, w momencie dojazdu tramwaju na chwilę włączałoby sie czerwone światło dla pieszych (lub przynajmniej pomarańczowe pulsujące). Lampki w chodniku są fajną... dekoracją i chyba zostały głownie w tym celu zamontowane (jeśli w innym to gorzej bo żadnego innego nie spełniają). Stawiam czekoladę wedlowską przeciw produktowi Tesco że tam wkrótce ktoś zginie - wtedy zainstalują też sygnalizację. Poki co: pozor, pozor! Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Ale partactwo!! 11.03.07, 20:22 Osoba odpowiedzialna za projekt i wykonanie powinna polecieć ze stołka! Wiedziałem, że tak się to skończy. Dodatkowo poponuję, aby oprócz lamp zbliżający się tramwaj sygnalizowały jakieś brzęczyki. I wiem też, że prezio Dutkiewicz nic z tym nie zrobi i nieudolni kolesie dostaną na koniec roku premie i nagrody! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pan prawda Re: Ale partactwo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:38 Bo ten tramwaj wogóle tam nie jest do niczego potrzebny, wystarczy żeby jeździły dookoła Rynku tznKazimierza Wielkiego- potem koło Galerii Dominikańskiej do Hali Targowej dalej Grodzką i Nowym Swiatem dalej koło Heliosa i wystarczy!!! Po co ktoś zrobił linię przez Szewską ????? Nie byłoby tych problemów - banda urzędasów bierze ciężką kasę i wymyśla takie bzdety ... nieładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:04 A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie torowiska z tramwajami to chleb powszedni. I nie jest tak że giną tam ludzie. Tramwaj na Szewskiej jest potrzebny. I nie tylko na Szewskiej (mam na myśli np północną pierzeję rynku). Jest potrzebny bo ograniczając ruch samochodowy w centrum należy dostarczyć inną atrakcyjną możliwość dotarcia do rynku. Inaczej centrum obumiera. Jechałem dziś tramwajem i nie było żadnych problemów, zwolnił przed Oławską (zawsze może użyć dzwonka) i przetoczył się powolutku na przystanek. A argumenty typu - nie widziałam tramwaju to można przytoczyć wszędzie tam gdzie jeżdżą. I jeszcze odnośnie remontu. Są niedociągnięcia. Np niepotrzebne słupy trakcji tramwajowej (co boli szczególnie) czy niepozamiatany żwirek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozytywista, wro Re: Ludzie do książek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:30 Ooo właśnie. Nareszcie rozsądna wypowiedź. Jak ktoś nie wie, że po torach jeździ tramwaj, to równie dobrze może nie wiedzieć, że po ulicy jeżdżą samochody. To znaczy, że trzeba zlikwidować przejścia dla pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pededro Re: Ludzie do książek!! IP: *.akron.net.pl 11.03.07, 22:29 No cóż, ja tam przyzwyczaiłem się do świateł na wysokości nieco nad moją głową, coś świecące pod nogami raczej mnie nie niepokoi. Najbezpieczniej byłoby gdyby przystanek był PRZED tym przejściem, tam, gdzie kiedyś. Zawsze to łatwiej nie ruszyć niż się zatrzymać. Ale może było jakieś uzasadnienie przeniesienia go o 10 metrów dalej... Może ktoś mi to wyjaśni? Odpowiedz Link Zgłoś
wil Re: Ludzie do książek!! 22.03.07, 08:13 Ja też uważam, że przystanek tramwajowy POWINIEN być tam, gdzie dotad, czyli przy DH Kameleon. Stojący na przystanku tramwaj łatwiej zauważyć, a ruszajacy z przystanku tramwaj poza tym, że motorniczy użyje dzwonka, ma mniejszą prędkość. I nie widzę sensownego uzasadnienia przesuniecia przystanku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 22:47 > A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie > torowiska z tramwajami to chleb powszedni. Dokładnie! Mam wrażenie, że ludzie, którzy tu lamentują nigdy nie byli poza granicami Polski. Aby nie być gołosłownym - dla sceptyków polecam następujące wycieczki (od najkrótszych zaczynając): - Goerlitz - Berliner Strasse - Liberec - Soukromni Namesti - Berlin - (np. Alexander Platz) - Lwów - południowa pierzeja Rynku. Wy wszystkich powyższych lokalizacjach kursują tramwaje po deptaku i - zapewniam Was - nikt tam nie ginie. Ludzie! Opamiętajcie się. To, że Wam coś się wydaje wcale nie oznacza, że musi bć to prawda. Popatrzcie jakie są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plen Re: Ludzie do książek!! IP: *.net.autocom.pl 12.03.07, 08:03 dodam przykład niedaleki - ulica Wolności, Chorzów. od, jak mi sie wydaje, kilkunastu już lat. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Chcesz tramwaju w Rynku?! 12.03.07, 09:26 > Tramwaj na Szewskiej jest potrzebny. I nie tylko na Szewskiej (mam na myśli np > północną pierzeję rynku). A po co ci tramwaj jadący pod Empikiem? Bo z pewnością nie dla zwiększenia urody miejsca. A Ratusza byś nie wysadził i postawił w tym miejscu hipermarket? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Chcesz tramwaju w Rynku?! IP: *.tesco.pl 12.03.07, 11:52 przeciez tramwaje tam jezdzily prawie zawsze. jak ruch samochodow w centrum zostanie ograniczony, wtedy przyjdzie czas na linie wschod zachod i brakujaca nitke szewskiej. a patrzac na mape widac, ze najlepsze dla nich miejsce to Rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
galba To jest argument? 12.03.07, 13:33 > przeciez tramwaje tam jezdzily prawie zawsze. Jasne, była też stacja benzynowa na placu gołebim, był asfalt zamist kostki. Za Niemca śmierdziało i leciał tynk z komienic... Czyli czemu nie?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: To jest argument? IP: *.tesco.pl 12.03.07, 14:12 stacja benzynowa i asfalt to epizod. tramwaj jezdzil przez lata. w czym przeszkadza Ci tam tramwaj? oczywiscie najlepiej zabytkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: To jest argument? 12.03.07, 15:43 > stacja benzynowa i asfalt to epizod. A do ilu lat jest "epizod"? Bo tramwaj też w 1000letniej historii miasta jeździł przez Rynek góra przez 5% tego okresu. > tramwaj jezdzil przez lata. w czym > przeszkadza Ci tam tramwaj? oczywiscie najlepiej zabytkowy. W niczym. Zypełnie jak stacja benzynowa, kolej wąsko i szerokotorowa, hipermarket i boisko piłkarskie. Wszystko to w sam raz do umieszczenia w Rynku. Tak, żeby nie było zza tych atrakcji widać tych brzydkich budynków dookoła no i żeby ludzie się nie pętali bez sensu środkiem chodnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.03.07, 17:37 Wolałbym nawet w Rynku (cichobieżne) tramwaje, dzięki którym do Rynku mogliby dotrzeć np.niepełnosprawni (teraz w narożnikach Rynku wita ich tabliczka "zakaz wjazdu dotyczy także pojazdów inwalidzkich", będąca przejawem znanej troski władz Wrocławia o osoby niepełnosprawne) od częstych, hałaśliwych koncertów, które wyganiają stałych mieszkańców. Rynek wrocławski to żaden średniowieczny skansen do nabożnego podziwiania wiekowych zabytków tylko wielkie centrum nowożytnego miasta z imponującym Ratuszem pośrodku. Zamiana wrocławskiego Starego Miasta w deptak wzorem małych miasteczek już spowodowała uwiąd położonych w centrum pięknych domów towarowych ("Feniks", "Kameleon") zaś inne nie odzyskały po 1990r handlowej funkcji sprzed wojny. Może szkoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:34 Ale farmazony pie... zakaz wjazdu pojazdow inwalidzkich??? Jaka to choroba oczu Cie neka, ze takie bzdury wypisujesz? Poza tym dyskusja jest taka sama jak w sprawie doliy Rospudy. Jedni mowia, zeby w innym miejscu wybudowac autostrade... a drudzy zeby ja wybudowac.... i sie kloca. Oczywiscie tramwaje na deptakach ok, niech beda i na rynku! Tylko takie miejsca jak skrzyzowanie olawskiej z szewska powinny byc odpowiednio oznaczone. Po to sa znaki, swiatla itd. Chociazby namalowane pasy, ktore mowia (nie tylko kierowcom) uwazaj! Och... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.ig.pwr.wroc.pl 14.03.07, 11:10 Idź i przeczytaj tabliczkę u wlotu Kuźniczej do Rynku "Zakaz ruchu dotyczy także pojazdów inwalidzkich" a potem mnie przeproś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: To jest argument? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 18:27 w porównaniu wieku rynku do okresu, w którym tamtędy jeźdiły tramwaje to też tylko epizod. pisanie, że jeździły tam prawie zawsze to bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: To jest argument? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:50 > w porównaniu wieku rynku do okresu, w którym tamtędy jeźdiły tramwaje to też > tylko epizod. pisanie, że jeździły tam prawie zawsze to bzdura a 'prawie zawsze, w czasach kiedy istnialy tramwaje'? tak lepiej? wychodzi na to samo. starajcie sie zrozumiec, co sie pisze, a nie czepiac slowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek1963 Re: Ludzie do książek!! IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 11:03 > A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie > torowiska z tramwajami to chleb powszedni. I nie jest tak że giną tam ludzie. No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od drogi dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
kytutr Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 12:20 Gość portalu: marek1963 napisał(a): > No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od drogi > dla rowerów. Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ścieżek rowerowych jako chodnika. Mam nadzieję, że ruch pieszy i rowerowy znajdzie jakiś wspólny mianownik na Szewskiej, która stanowi, jak dla mnie, świetną drogę z okolic Dubois/Drobnera do Mediateki. Pzdr, Kytutr Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 13:27 kytutr napisał: > Gość portalu: marek1963 napisał(a): > > > No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od > drogi > > dla rowerów. > > Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ścieżek > rowerowych jako chodnika. A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa. Może im życie nie miłe... Odpowiedz Link Zgłoś
kytutr Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 14:09 > > Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ście > żek > > rowerowych jako chodnika. > > A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą > trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa. Może im życie nie mi > łe... Mówisz rację - też obserwuję to zjawisko jako rowerzysta (nie u siebie bynajmniej). Obserwuję też nagminnie jak kierowcy zatrzymują się na przejściach dla pieszych oraz przejazdach dla rowerów. Świadomość sporej części trzech gatunków: pieszych, rowerzystów i kierowców pozostawia wiele do życzenia :) Pozdrawiam, Kytutr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Ludzie do książek!! IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 17:49 > A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą > trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa. > Może im życie nie miłe... oj miłe, miłe, dlatego jeżdżą ulicą :)) nawet nie wyobrażasz sobie jak niebezpieczne są przejazdy dla rowerzystów - szczególnie te ze światłami. tam, na zielonym świetle wyjątkowo łatwo stracić zdrowie, albo i życie ... bo kierowca skręcający w prawo też ma zielone, i do tego uważa, że ma pierwszeństwo przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.mm.pl 12.03.07, 22:03 Prawo o ruchu drogowym, art. 33 4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się: 1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: | Re: Ludzie do książek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 00:03 > Prawo o ruchu drogowym, art. 33 > 4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się: > 1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd Art. 27. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe. wystarczy zeby mi troche przednie kolo wystawalo na przejazd, zebys sie MUSIAL zatrzymac, bo to kolo (fragment roweru) jest na przejezdzie. mi nie wolno wjechac tylko wtedy kiedy i tak nie masz szans sie zatrzymac ('bezposrednio przed'). pieszy przed przejsciem i rowerzysta przed przejazdem jest dla kierowcy jak zolte swiatlo na skrzyzowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Ludzie do książek!! IP: *.wro.vectranet.pl 13.03.07, 06:40 ale na zielonym to rower/pieszy ma pierwszeństwo przejazdu/przejścia! o zielonej strzałce to już nie ma co wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:51 Co za stek bzdur! Akurat mając do wyboru pchanie się do centrum samochodem i stanie w korkach na ulicach dookoła Rynku czy parkowanie auta 500 metrów od Rynku - wybrałbym dojazd tramwajem 50 metrów od tego miejsca. Centrum powinno zostać wyłączone z ruchu kołowego oprócz tramwajów ale to po wybudowaniu kilku parkingów dookoła starego miasta. Dobrze by było gdyby w drugą stronę jeździły tramwaje kuźniczą, wtedy byłby świetny dojazd do samego środka Starego Miasta. Wszystkie ulice tylko dla pieszych, rowerzystów, taksówek, samochodów dostawczych i tramwajów. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Ale partactwo!! 12.03.07, 08:51 Nikt nie zrobił linii na Szewskiej ,ona tam bya więc jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj. Poza tym dziwne by było jakby tam nie wróciła 6 i 7 . Odpowiedz Link Zgłoś
kpaw1 Re: Ale partactwo!! 12.03.07, 07:11 Czy wogóle ktoś pomyslał że tamtędy prowadzi deptak z rynku (z knajpek )na plac dominikanski. Codziennie przemieszcza się tysiące delikatnie mówiąc podchmielonych ludzi, którzy mają obniżony czas reakcji. To bedzie najniebezpieczniejsza ulica we wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 08:56 > dominikanski. Codziennie przemieszcza się tysiące delikatnie mówiąc > podchmielonych ludzi, którzy mają obniżony czas reakcji. To bedzie > najniebezpieczniejsza ulica we wrocławiu Bzdura. Jak były tam samochody i tramwaje to było bezpiecznie, a jak są tylko tramwaje to już nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Statom Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 20:44 Hmm, tylko to przejscie bedzie niebezpieczne dla podchmielonych ? A jak taki podchmielony pojdzie ruska na przystanek to juz bedzie bezpiecznie ? Przeciez moze nie zauwazyc czerwonego swiatla lub sie nim nie przejmie. Co gorsza wieczorem swiatla nie dzialaja i co ma powiedziec taki biedny podchmielony czlowiek ? Nie wymyslajcie cudow tamm gdzie nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @ Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:10 taaa ... tygrys wsród miast ... tylko urzędasy błyskawiczni jak koala Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Zbiorowa histeria... 11.03.07, 21:19 ... bo tramwaje nagle zaczęły jeździć a przecież przez dwa lata nie jeździły i wszyscy są zaskoczeni. Jak sa tory i się przez nie przechodzi czy przejeżdża to trzeba spojrzeć w lewo i prawo. Koniec filozofii. A przy spacerze wzdłuż Szewskiej wyraźnie widać dzięki zróżnicowaniu nawierzchni, gdzie jest bezpieczne miejsce dla pieszych a gdzie torowisko i jezdnia dla ruchu lokalnego. Natomiast liczne niedociągnięcia w stylu sprzeczne znaki to oczywiście skandal. Tyle czasu było na te rzeczy, przecież i tak jest 3 miesiące opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:46 Jeśli ktoś miał problem z zauważeniem tramwaju, którego słychać z odległości 300 metrów to powinien udać się do lekarza specjalisty z dziedziny słuchu i wzroku. Jeśli kierowcy mieli problem z rozpoznaniem podstawowych znaków to powinno ich się odesłać na powtórny egzamin bo stwarzają zagrożenie na drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XVVV Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:57 No dobra, ale co z niewidomymi i niesłyszącymi? Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 11.03.07, 22:24 Niewidomi całe szczęście nie dostają praw jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kur Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 10:39 Równie dobrze niewidomy może wpaść pod koła tramwaju na placu Dominikanskim czy gdziekolwiek indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kpaw1 Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 12.03.07, 07:13 a co proponujesz wprowadzić zakaz poruszania się dla starszych schorowanych osób albo niepelnosprawnych? zastanów sie co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:05 Starsze schorowane osoby nauczone są, żeby rozglądać się dookoła bo jak to już ktoś napisał - tramwaj może stanowić dla nich zagrożenie w każdym innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:01 A co z nowymi tramwajami (Skoda) na liniach 6 i 7? Jeżdżą wreszcie? Ktoś widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z otwarciem Szewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 11.03.07, 22:35 Gość portalu: żaba napisał(a): > widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z > otwarciem Szewskiej. Škody wyjadą dopiero, gdy zmieni się trasa 6 i 7 tak, aby jechały przez Kazimierza Wielkiego i Widok zamiast przez Krupniczą i Podwale. Co na razie nie jest możliwe z racji rozdłubanego rozjazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żaba Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:14 Dzięki. W takim razie GW Wrocław znów wprowadziła czytelników w błąd - miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3976504.html. Odpowiedz Link Zgłoś
romcia.p Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 12.03.07, 18:17 Gość portalu: żaba napisał(a): > A co z nowymi tramwajami (Skoda) na liniach 6 i 7? Jeżdżą wreszcie? Ktoś > widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z > otwarciem Szewskiej. widziałam w piątek puste na jeździe próbnej po Powstańców Śląskich piękne są :) ale nie wszystkie miejsca są tyłem do szyby jak napisali w artykule,są też siedzenia podwójne jak w autobusie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niestety Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:13 Na Oławskiej proszę pana autora tekstu to pół biedy, bo tam jest przestrzennie i tramwaj widać, ale na skrzyżowaniu z Nankiera! Szaleństwo!! Tam tylko czekać jak jakiś student wyleci zza Akademii Medycznej w stronę Instytutu Historii, pakując sie idealnie pod tramwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleff Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.dialog.net.pl 11.03.07, 22:49 oj tak tak, wiedzę, że powoli Szewska wyrasta na jedną z najbardziej niebezpiecznych ulic w mieście, zamiast biadolić trzeba się rozgląda, myślę za góra za miesiąc wszyscy będą wiedzieć, że po Szewskiej jeździ tramwaj i wszystko wróci do normy. A studenci chodzili po Szewskiej przed remontem, w trakcie remontu i chodzą po remoncie i jakoś nic od dawien dawna nikomu tam się tam nie stało. Apeluję tylko o rozwagę dla pieszych, motorniczych i kierowców a wszyscy szybko pezywykną do tego "diabelstwa" jakim jest tramwaj na deptaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Statom Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 20:46 Czy w innych czesciach wro ludzie nie pakuja sie pod tramwaje ? np na dominikanie. dziz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NUNA Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: 62.29.170.* 12.03.07, 06:04 A ja w niedzielę byłam na Szewskiej. Owszem tramwaje jeździły ale samochody również, a Straż miejska przechadzała się obok jeżdżących aut... Chyba troszkę dla mnie to dziwne po przeczytaniu artykułu :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ian karygodna niekompetencja !!!!!! IP: 195.20.110.* 12.03.07, 08:39 Skrajna niekompetencja i brak odpowiedzialności!!! - dlaczego władze Wrocławia pozwalają takim ludziom zarządzać drogami??? Dziurawe drogi, wielomiesięczne opóźnienia w remontach, odbieranie prac fatalnej jakości (Armii Krajowej, K.Wielkiego, ...), oznakowanie dróg i zabezpieczenie remontowanych odcinków zagrażające życiu, zaleganie ton piasku po zimie na poboczach jezdni, brak reakcji na błoto z ciężarówek w sąsiedztwie budów (Krzycka, Wałbrzyska, ...) - to jeszcze za mało !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: karygodna niekompetencja !!!!!! IP: *.181.219.81.magma-net.pl 12.03.07, 09:33 Chłopie - tramwaj nie jest podobny do chomika, że go nie widać. Chcesz powiedzieć że pojazdów straży pożarnej też nie zauważysz ? Jeśli widać torowisko, to znak, że jest tam trawmaj - i to nie jest jakaś nowinka. Druga sprawa to to,że tam trawmaj nie ma pierwszeńśtwa przejazdu, żeby sobie carmageddon urządzać. A takich cholernych malkontentów to powinny wywozić na roboty, to może procz jeczenia wniesli by cos pozytecznego. BO jak narazie widze to polowa osob, moglaby jednoczesnie byc prezydentem, specjalista w zakresie ruchu drogowego, itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: karygodna niekompetencja !!!!!! IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:41 no najlepiej to pisac, ze wszystko jest ok, super i pieknie... bo inaczej wywieziesz nas na roboty? Faszysta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kabanos Strefa zamieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:43 Strefa zamieszkania - w prawie o ruchu drogowym jest to strefa, w której pieszy może się poruszać swobodnie po całej udostępnionej do użytku publicznego przestrzeni i ma pierwszeństwo przed pojazdami (kierujący musi ustąpić pieszemu gdy poruszją się po wspólnej płaszczyźnie, bez wyodrębnionych chodników). Pojazdy muszą jechać z prędkością nie większą niż 20 km/h i parkować tylko w miejscach wyznaczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: Strefa zamieszkania 12.03.07, 09:27 Tramwaj, który dziś widziałem z pewnościa nie jechał mniej niż 40 km/h. O ustępowaniu pierwszeństwa pieszym nie wspomnę. > Strefa zamieszkania - w prawie o ruchu drogowym jest to strefa, w której pieszy > może się poruszać swobodnie po całej udostępnionej do użytku publicznego > przestrzeni i ma pierwszeństwo przed pojazdami (kierujący musi ustąpić pieszemu > gdy poruszją się po wspólnej płaszczyźnie, bez wyodrębnionych chodników). > Pojazdy muszą jechać z prędkością nie większą niż 20 km/h i parkować tylko w > miejscach wyznaczonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: perian Re: Strefa zamieszkania IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 15:40 Od kiedy to tramwaj ma ustępować pierwszeństwa pieszym? Jeśli by tak miało być to byłoby kuriozum na skalę światową. Szewska jest tak szeroką ulicą, że piesi mają miejsce do swobodnej wędrówki, nie po torowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Re: Strefa zamieszkania 12.03.07, 15:45 > Od kiedy to tramwaj ma ustępować pierwszeństwa pieszym? Odnoszę się do tego co napisał Kabanos. Przeczytaj jego wpis a zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Benek Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.media4.pl 12.03.07, 09:37 Jeśli ktoś wpadnie to chyba ktoś odurzony czymś bo ten tramwaj jedzie "bardzo" szybko.Jest to fajny widok jak taki stary ogórek toczy sie po rynku.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikkii gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylku jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:53 zawsze pieszych i wszystkiego dookoła to wygladałoby to zupełnie inaczej.ale wiadomo jak to z motorniczymi bywa.gaz do dechy a inni niech uciekają:| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylk IP: *.madcomputers.pl 12.03.07, 10:04 I tak ma byc!Potrafisz przewidzieć zagrożenie - będziesz żył!Myślisz o dupie Maryny i pakujesz się pod tramwaj-sorry,. Winnetou.Grabarz też chce zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eple Re: gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylk IP: 62.233.177.* 12.03.07, 10:15 hmmm, w sumie zamiast użalać się tu na forum czy ktoś z was napisał do mpk (na ich stronie jest nawet formularz na skarge)? zasypać ich skargami, protestami i uwagami. można tam podac godzine, numer boczny pojazdu i inne szczegóły. ja staram sie po każdym spóźnieniu i awarii (dużo tego ostatnio było) pisac do nich. nie ma nic gorszego niż narzekanie bez działania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stach z wrocka Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:00 a wszystkie znaki drogowe są dla kierowców za małe i prawie nie zwracają na nie uwagi, czyli są do dupy Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 13.03.07, 09:20 Hehe :) Bo znaki musza być 3x3m co najmniej ;) Do okulisty się lepiej wybierzcie bo ja przy swoim -4 dostrzegam je bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Jak na razie najlepiej im idzie likwidacja parking IP: *.amsnet.pl 12.03.07, 15:37 i miejsc parkingowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.autocom.pl 12.03.07, 16:09 Żadna amatorszczyzna, trzeba przyzwyczaić ludzi do nowej jakości przestrzeni w mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.03.07, 17:20 Ponad 2 miesiące temu pisałem do ZDiK-u (z kopią do Policji) w sprawie niebezpiecznego i niezgodnego z przepisami o ruchu drogowym oznakowania ul.Szewskiej. ZDiK odpowiedział, że "wszystko jest w porządku" ale np.dodano znak "zakaz wjazdu" w ul.Szewską od strony Kameleonu w kierunku Kazimierza Wielkiego. (Policja nie odpowiedziała). Oczywiście, nie wszystko jest w porządku. Jeżeli będzie wypadek na Szewskiej spowodowane nieprzemyślanym oznakowaniem, to udostępnię poszkodowanym wspomnianą korespondencję jako ewentualny dowód w sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:45 no jak nic... idealne miejsce na skasowanie samochodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.chello.pl 12.03.07, 17:43 Pozdrowienia z Chorzowa, Świętochłowic i Zabrza, które mają tramwaj na deptakach. Nikt tu pod tramwajem nie ginie, chociaż np. w Chorzowie na Wolności kawiarniane ogródki wychodzą prosto na torowisko, a żadnej sygnalizacji nie ma. Po prostu tram jedzie wolno, 20km/h i dzwoni, jak się ktoś chce pod niego wpakować. Dziwne, że macie taki problem we Wrocławiu, gdzie tramwaje były od zarania dziejów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 17:52 > Dziwne, że macie taki problem we Wrocławiu, gdzie tramwaje były od > zarania dziejów. wielki ajwaj się po pierwszych dniach zrobił. szczególnie że jakiś zagapiony taksówkarz lekko się o tramwaj przytarł (i z tego wielki wypadek obtrąbiono). a za tydzień, dwa ludzie się oswoją, przyzwyczają ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 18:01 W Zagrzebiu tramwaje przejeżdzają przez sam rynek i jest ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 18:03 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Jelacic_Square.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 19:06 W Halle w Niemczech również i to od dawien dawna,aż się zdziwiłem kiedyś jak widziałem że tramwaj "wjeżdża w chodnik" na wielkim placu. U nas co kolwiek wprowadzą co jest znane na świecie to jest wielki krzyk co świadczy o zacofaniu wielu osób.Jestem pewien że ten deptak ludzie zakceptują,przyzwyczają się do niego i prędzej czy póżniej powstanie taki następny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dres po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 16.03.07, 13:24 Uwazam ze przez Szewska nie powinny jezdzic tramwaje.Jak ktos chce jechac to moze sobie podejsc kolo galerii lub na Pomorska.Spacerek nikomu zle nie zrobil a niekiedy moze uratowac komus zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: po co tam tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:47 Właśnie. Po co tam tramwaje! Wyciąć je w pień, na Szewską możemy sobie przecież autkiem podjechać. A starsi ludzie... no cóż - podejdą sobie na Pomorską albo do Galerii Dominikańskiej, to tylko kilkaset metrów. A tak będą tylko hałasować, powodować drgania i przejeżdżać po ludziach z prędkością 50km/h. Istny horror! Omijać Szewską z daleka. ;]] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 16.03.07, 14:38 tez jestem za tym zeby zlikwidowac tam ruch tramwajowy bo raz ze niepotrzebny a dwa ze istnieje zagrozenie utraty zycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: Znależli się znawcy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.07, 15:50 Po co wogle tramwaje we Wrocławiu,przecież można wszędzie na piechotę! Po pierwsze:jest to fragment który łączy szybko północną część miasta z południową.Nawet gdy tramwaje jadą tu 20 km/g {a jadą bo byłem,widziałem i potwierdzam} to szybciej tędy przejedzie się z Krzyków na Karłowice czy Kromera niż jadąc dookoła przez Podwale i Sikorskiego które często są zakorkowane.Również jakby puścić tramwaje przez Kołłątaja,Św.Jadwigi,Grodzką to na tej trasie jest sporo innych linii tramwajowych i tworzyłby się niezły zator.Wniosek:ta trasa nie tylko skraca ale odciąża zatłoczone inne trasy tramwajowe. Po drugie:te tramwaje fajnie się wkomponowują w deptak,to jest zupełna nowość w naszym mieście,są one tu atrakcją i pasażerowie mają atrakcyjny widok-Kościół Marii Magdaleny,Kościół Św.Macieja,Kościół przy Uniwersytecie,Uniwersytet Wrocławski,Teatr Lalek,deptak przy Oławskiej,fragmenty Rynku.Widać na przystankach{na razie tymczasowych} że ludzie tu korzystają z tramwajów. Wniosek:trasa atrakcyjna dla pasażerów jak i turystów,przechodniów.Będzie jeszcze bardziej atrakcyjna gdy pojadą tędy nowe tramwaje niskopodłogowe Skoda 16 T a w przyszłości jeszcze inne. Po trzecie:Takie deptaki są w większości Europejskich miast zachodnich i nie tylko zachodnich.Pokazuje się przez to,że tramwaje są priorytetem i najlepszym środkiem lokomocji w mieście.Jak ktoś nie wierzy to w innym wątku ma film z Czech gdzie tramwaj TATRA jedzie nie tak wolno między przechodzącymi obok ludżmi.Z tym że tam nie ma malkontentów tylu co u nas i jest większa tolerancja.Wniosek:Polskie miasta też pokazują że nie są gorsze i takie tramwajowe deptaki sobie fundują{Chorzów,Bydgoszcz,Wrocław}. Po czwarte:Szewską od wielu lat jeżdziły tramwaje i one tu wróciły.Nie to że nagle przechodniom zafundowali tramwaj bo wcześniej byli i przechodnie i tramwaj i wdodatku jeszcze samochody.A teraz jest i spokojniej i jednak bezpieczniej bo tych ostatnich już tu nie ma.A przede wszystkim jest piękniej.Trasa na Szewskiej to fragment tzw. LINII ŚREDNICOWEJ i dzięki niej miasto dostało pieniądze z UE bo uznano że ten projekt jest pożyteczny i Unia nie poskąpiła na niego pieniędzy,dzięki temu projektowi miasto zakupiło również nowe tramwaje. Po piąte i ostatnie:Jak wspomniałem tramwaj powinien być priorytetem i ideą miasta nie jest likwidacja liń tramwajowych lecz budowa następnych. "Ludzie myślcie to nie boli". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo[EZN] Re: Znależli się znawcy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:58 > "Ludzie myślcie to nie boli". A po co to pisać. To jak walenie grochem o ścianę. Dla nich dalej tramwaj będzie niebezpieczny "bo ludzi rozjeżdża" i niepotrzebny "bo nie wiezie mnie pod sam dom". Jedyne co można im doradzić to przyjąć do wiadomości, że będą sobie musieli jakoś poradzić z tym problemem zwanym "tramwajem na Szewskiej" - ich problem, nie nasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: Znależli się znawcy! IP: *.magma-net.pl 17.03.07, 10:36 Rację masz.Ja to nawet żałuję (już parokrotnie na tym forum),że problem tramwaju na Szewskiej nie jest ...zdwojony..tzn. że linia jest jednokierunkowa.A taka była okazja... Odpowiedz Link Zgłoś
embriao Re: po co tam tramwaje? 17.03.07, 01:32 Gość portalu: majka napisał(a): > tez jestem za tym zeby zlikwidowac tam ruch tramwajowy bo raz ze niepotrzebny a > > dwa ze istnieje zagrozenie utraty zycia Tyle możliwości wpadniecia pod tramwaj we Wroclawiu a wszyscy chca sie zabijac na tej Szewskiej :) Nie lepiej na Hallera lub Powstańców Śląskich ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lop Re: po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 18.03.07, 10:00 Gdyby nie bylo tras alternatywnych to oki niech tramwaje sobie jezdza.Ruch tramwajowy mozna poprowadzic innymi trasami ktore mniej beda zagrałały dzieciom i dorosłym.Jezeli miasto tak bardzo chcialo na Szewskiej tramwaje to powinno zabezpieczyc torowisko jakimis siatkami lub płotami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martix Re: po co tam tramwaje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.07, 13:56 Można przez Kużniczą,ale tam jeszcze większy ruch pieszych.Zaznaczam,że przez Kołłątaja i Św.Jadwigi to żadna alternatywa bo tam jeżdzi już dużo linii tramwajowych i tworzył by się tramwajowy zator.Nie też jest alternatywą przez Podwale,Sikorskiego i Dubois bo tam też są korki i to jest zbyt dookoła.Poza tym Podwale nie nadaje się dla tramwajów niskopodłogowych.Także największą alternatywą jest ulica Szewska! Odpowiedz Link Zgłoś
almac Re: po co tam tramwaje? 18.03.07, 18:41 Gość portalu: lop napisał(a): Ruch > tramwajowy mozna poprowadzic innymi trasami ktore mniej beda zagrałały dzieciom > > i dorosłym. Zawsze można poprowadzić innymi trasami, np. przez Saharę - zagrożenie na pewno będzie mniejsze niż na Szewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geo Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.generacja.pl 28.03.07, 00:44 W Bremen czy Hanowerze są deptaki po których tramwaje jeżdżą i choć mi się wydawało to dziwne i niebezpieczne, to tylko przy pierwszym spotkaniu. Już w ciągu godziny zdążyłem się przyzwyczaić do tego że tramwaj wcale nie wolno moze jechac nawet za mną i musze unikać łażenia równolegle po torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.04.07, 16:05 [GW 17-04-2007]: "Nowy tramwaj zderzył się z oplem astrą na skrzyżowaniu z ul. Nankiera. Teraz stoi w zajezdni i czeka na części zamienne z Czech - Kolizję spowodowała w niedzielę studentka z Opola. Tłumaczyła, że jak miesiąc temu tamtędy jechała, tramwaju jeszcze nie było - mówi Iwona Czarnacka, rzeczniczka MPK. Właścicielka opla nie zauważyła znaku "uwaga, tramwaj" i z ul. Nankiera wyjechała wprost pod nową skodę. - Przyznała się do winy, spisała oświadczenie. Szkody, na szczęście niewielkie, będą naprawiane z jej OC." Miała dziewczyna pecha. Przed tygodniem znaku "uwaga tramwaj" nie było chociaż tramwaje już jeździły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.tesco.pl 17.04.07, 17:16 a czy ktos idzie nie patrzyla? mogla ludzi rozjechac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.04.07, 17:51 Gdyby pieszy się poruszał z prędkością tramwaju to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g625 Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.tesco.pl 17.04.07, 19:11 to studenci tam nie biegaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mpk-owiec Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 20:48 Może w ogóle nie wiedziała że we Wrocławiu coś morze się poruszać oprócz niej.Po za tym Tramwaj "Był taki fajny _ Amerykanski" Odpowiedz Link Zgłoś