Dodaj do ulubionych

Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej

IP: *.e-wro.net.pl 11.03.07, 20:10
czyli co? wyszała jakaś skandaliczna amatorszczyzna. czekamy na pierwszą
osobę, która wpadnie pod tramwaj????
Obserwuj wątek
    • Gość: admo Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.static.korbank.pl 11.03.07, 20:11
      Czemu zawsze się tak musi dziać, że to ludzie muszą się przyzwyczajać do
      nowych (nie najlepszych) rozwiązań. Mieszkańcy to i może się przyzwyczają, ale
      co będzie z biednymi turystami, którzy niekoniecznie muszą wiedzieć co "autor
      miał na myśli". Ech, czy nie można robić tych wszystkich rzeczy z głową?
      • Gość: | Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:42
        > Czemu zawsze się tak musi dziać, że to ludzie muszą się przyzwyczajać do
        > nowych (nie najlepszych) rozwiązań. Mieszkańcy to i może się przyzwyczają, ale
        > co będzie z biednymi turystami, którzy niekoniecznie muszą wiedzieć co "autor
        > miał na myśli". Ech, czy nie można robić tych wszystkich rzeczy z głową?

jak ktos jest turysta, to pewnie byl i w innych miastach zachodnioeuropejskich,
        gdzie takie rozwiazania sa na porzadku dziennym. wielka mi nowosc! ludzie, czy
        wy w ogole wystawiliscie kiedys nos za granice?!

moze jeszcze kazcie straznikom miejskim isc z czerwona choragiewka i gwizdkiem
        przed tramwajem, tak jak to robiono jak sie pojawily pierwsze samochody na
        poprzednim przelomie wiekow?
        • Gość: rt We Wrocławiu nie słyszano jeszcze o czymś takim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 06:48
          ...jak inteligentna sygnalizacja, w momencie dojazdu tramwaju na chwilę włączałoby sie czerwone światło dla pieszych (lub przynajmniej pomarańczowe pulsujące). Lampki w chodniku są fajną... dekoracją i chyba zostały głownie w tym celu zamontowane (jeśli w innym to gorzej bo żadnego innego nie spełniają).
          Stawiam czekoladę wedlowską przeciw produktowi Tesco że tam wkrótce ktoś zginie - wtedy zainstalują też sygnalizację. Poki co: pozor, pozor!
    • wielki_czarownik Ale partactwo!! 11.03.07, 20:22
      Osoba odpowiedzialna za projekt i wykonanie powinna polecieć ze stołka! Wiedziałem, że tak się to skończy.
      Dodatkowo poponuję, aby oprócz lamp zbliżający się tramwaj sygnalizowały jakieś brzęczyki.
      I wiem też, że prezio Dutkiewicz nic z tym nie zrobi i nieudolni kolesie dostaną na koniec roku premie i nagrody!
      • Gość: Pan prawda Re: Ale partactwo!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 20:38
        Bo ten tramwaj wogóle tam nie jest do niczego potrzebny, wystarczy żeby jeździły
        dookoła Rynku tznKazimierza Wielkiego- potem koło Galerii Dominikańskiej do Hali
        Targowej dalej Grodzką i Nowym Swiatem dalej koło Heliosa i wystarczy!!! Po co
        ktoś zrobił linię przez Szewską ????? Nie byłoby tych problemów - banda
        urzędasów bierze ciężką kasę i wymyśla takie bzdety ... nieładnie!
        • Gość: zet Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:04
          A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie
          torowiska z tramwajami to chleb powszedni. I nie jest tak że giną tam ludzie.
          Tramwaj na Szewskiej jest potrzebny. I nie tylko na Szewskiej (mam na myśli np
          północną pierzeję rynku). Jest potrzebny bo ograniczając ruch samochodowy w
          centrum należy dostarczyć inną atrakcyjną możliwość dotarcia do rynku. Inaczej
          centrum obumiera.

Jechałem dziś tramwajem i nie było żadnych problemów, zwolnił przed Oławską
          (zawsze może użyć dzwonka) i przetoczył się powolutku na przystanek. A argumenty
          typu - nie widziałam tramwaju to można przytoczyć wszędzie tam gdzie jeżdżą.

I jeszcze odnośnie remontu. Są niedociągnięcia. Np niepotrzebne słupy trakcji
          tramwajowej (co boli szczególnie) czy niepozamiatany żwirek.
          • Gość: pozytywista, wro Re: Ludzie do książek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:30
            Ooo właśnie. Nareszcie rozsądna wypowiedź. Jak ktoś nie wie, że po torach jeździ
            tramwaj, to równie dobrze może nie wiedzieć, że po ulicy jeżdżą samochody. To
            znaczy, że trzeba zlikwidować przejścia dla pieszych?
          • Gość: pededro Re: Ludzie do książek!! IP: *.akron.net.pl 11.03.07, 22:29
            No cóż, ja tam przyzwyczaiłem się do świateł na wysokości nieco nad moją głową, coś świecące pod
            nogami raczej mnie nie niepokoi. Najbezpieczniej byłoby gdyby przystanek był PRZED tym przejściem,
            tam, gdzie kiedyś. Zawsze to łatwiej nie ruszyć niż się zatrzymać. Ale może było jakieś uzasadnienie
            przeniesienia go o 10 metrów dalej... Może ktoś mi to wyjaśni?
            • wil Re: Ludzie do książek!! 22.03.07, 08:13

Ja też uważam, że przystanek tramwajowy POWINIEN być tam, gdzie dotad, czyli
              przy DH Kameleon. Stojący na przystanku tramwaj łatwiej zauważyć, a ruszajacy z
              przystanku tramwaj poza tym, że motorniczy użyje dzwonka, ma mniejszą prędkość.
              I nie widzę sensownego uzasadnienia przesuniecia przystanku.
          • Gość: Yello Re: Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 22:47
            > A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie
            > torowiska z tramwajami to chleb powszedni.

Dokładnie! Mam wrażenie, że ludzie, którzy tu lamentują nigdy nie byli poza granicami Polski. Aby nie być gołosłownym - dla sceptyków polecam następujące wycieczki (od najkrótszych zaczynając):
            - Goerlitz - Berliner Strasse
            - Liberec - Soukromni Namesti
            - Berlin - (np. Alexander Platz)
            - Lwów - południowa pierzeja Rynku.
            Wy wszystkich powyższych lokalizacjach kursują tramwaje po deptaku i - zapewniam Was - nikt tam nie ginie. Ludzie! Opamiętajcie się. To, że Wam coś się wydaje wcale nie oznacza, że musi bć to prawda. Popatrzcie jakie są fakty.
            • Gość: plen Re: Ludzie do książek!! IP: *.net.autocom.pl 12.03.07, 08:03
              dodam przykład niedaleki - ulica Wolności, Chorzów. od, jak mi sie wydaje,
              kilkunastu już lat.
          • galba Chcesz tramwaju w Rynku?! 12.03.07, 09:26
            > Tramwaj na Szewskiej jest potrzebny. I nie tylko na Szewskiej (mam na myśli np
            > północną pierzeję rynku).

A po co ci tramwaj jadący pod Empikiem? Bo z pewnością nie dla zwiększenia
            urody miejsca. A Ratusza byś nie wysadził i postawił w tym miejscu hipermarket?
            • Gość: g625 Re: Chcesz tramwaju w Rynku?! IP: *.tesco.pl 12.03.07, 11:52
              przeciez tramwaje tam jezdzily prawie zawsze. jak ruch samochodow w centrum
              zostanie ograniczony, wtedy przyjdzie czas na linie wschod zachod i brakujaca
              nitke szewskiej. a patrzac na mape widac, ze najlepsze dla nich miejsce to Rynek.
              • galba To jest argument? 12.03.07, 13:33
                > przeciez tramwaje tam jezdzily prawie zawsze.

Jasne, była też stacja benzynowa na placu gołebim, był asfalt zamist kostki. Za
                Niemca śmierdziało i leciał tynk z komienic... Czyli czemu nie?!
                • Gość: g625 Re: To jest argument? IP: *.tesco.pl 12.03.07, 14:12
                  stacja benzynowa i asfalt to epizod. tramwaj jezdzil przez lata. w czym
                  przeszkadza Ci tam tramwaj? oczywiscie najlepiej zabytkowy.
                  • galba Re: To jest argument? 12.03.07, 15:43
                    > stacja benzynowa i asfalt to epizod.

A do ilu lat jest "epizod"? Bo tramwaj też w 1000letniej historii miasta
                    jeździł przez Rynek góra przez 5% tego okresu.

> tramwaj jezdzil przez lata. w czym
                    > przeszkadza Ci tam tramwaj? oczywiscie najlepiej zabytkowy.

W niczym. Zypełnie jak stacja benzynowa, kolej wąsko i szerokotorowa,
                    hipermarket i boisko piłkarskie. Wszystko to w sam raz do umieszczenia w Rynku.
                    Tak, żeby nie było zza tych atrakcji widać tych brzydkich budynków dookoła no i
                    żeby ludzie się nie pętali bez sensu środkiem chodnika...
                    • Gość: WK Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.03.07, 17:37
                      Wolałbym nawet w Rynku (cichobieżne) tramwaje, dzięki którym do Rynku mogliby
                      dotrzeć np.niepełnosprawni (teraz w narożnikach Rynku wita ich tabliczka "zakaz
                      wjazdu dotyczy także pojazdów inwalidzkich", będąca przejawem znanej troski
                      władz Wrocławia o osoby niepełnosprawne) od częstych, hałaśliwych koncertów,
                      które wyganiają stałych mieszkańców.
                      Rynek wrocławski to żaden średniowieczny skansen do nabożnego podziwiania
                      wiekowych zabytków tylko wielkie centrum nowożytnego miasta z imponującym
                      Ratuszem pośrodku. Zamiana wrocławskiego Starego Miasta w deptak wzorem małych
                      miasteczek już spowodowała uwiąd położonych w centrum pięknych domów towarowych
                      ("Feniks", "Kameleon") zaś inne nie odzyskały po 1990r handlowej funkcji sprzed
                      wojny. Może szkoda?
                      • Gość: admo Re: Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:34
                        Ale farmazony pie... zakaz wjazdu pojazdow inwalidzkich??? Jaka to choroba oczu
                        Cie neka, ze takie bzdury wypisujesz? Poza tym dyskusja jest taka sama jak w
                        sprawie doliy Rospudy. Jedni mowia, zeby w innym miejscu wybudowac autostrade...
                        a drudzy zeby ja wybudowac.... i sie kloca. Oczywiscie tramwaje na deptakach ok,
                        niech beda i na rynku! Tylko takie miejsca jak skrzyzowanie olawskiej z szewska
                        powinny byc odpowiednio oznaczone. Po to sa znaki, swiatla itd. Chociazby
                        namalowane pasy, ktore mowia (nie tylko kierowcom) uwazaj! Och...
                        • Gość: WK Re: Jestem za tramwajami także w Rynku IP: *.ig.pwr.wroc.pl 14.03.07, 11:10
                          Idź i przeczytaj tabliczkę u wlotu Kuźniczej do Rynku "Zakaz ruchu dotyczy
                          także pojazdów inwalidzkich" a potem mnie przeproś
                  • Gość: Jacek Re: To jest argument? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 18:27
                    w porównaniu wieku rynku do okresu, w którym tamtędy jeźdiły tramwaje to też
                    tylko epizod. pisanie, że jeździły tam prawie zawsze to bzdura
                    • Gość: | Re: To jest argument? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 23:50
                      > w porównaniu wieku rynku do okresu, w którym tamtędy jeźdiły tramwaje to też
                      > tylko epizod. pisanie, że jeździły tam prawie zawsze to bzdura

a 'prawie zawsze, w czasach kiedy istnialy tramwaje'?

tak lepiej?

wychodzi na to samo. starajcie sie zrozumiec, co sie pisze, a nie czepiac slowek.
          • Gość: marek1963 Re: Ludzie do książek!! IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 11:03
            > A jak nie do książek to do internetu i czytajcie na Boga. W zachodniej Europie
            > torowiska z tramwajami to chleb powszedni. I nie jest tak że giną tam ludzie.

No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od drogi dla rowerów.
            • kytutr Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 12:20
              Gość portalu: marek1963 napisał(a):

> No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od drogi
              > dla rowerów.

Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ścieżek
              rowerowych jako chodnika. Mam nadzieję, że ruch pieszy i rowerowy znajdzie jakiś
              wspólny mianownik na Szewskiej, która stanowi, jak dla mnie, świetną drogę z
              okolic Dubois/Drobnera do Mediateki.

Pzdr,
              Kytutr
              • skarolina Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 13:27
                kytutr napisał:

> Gość portalu: marek1963 napisał(a):
                >
                > > No i co z tego? My żyjemy w kraju gdzie piesi nie odróżniają chodnika od
                > drogi
                > > dla rowerów.
                >
                > Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ścieżek
                > rowerowych jako chodnika.

A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą
                trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa. Może im życie nie miłe...
                • kytutr Re: Ludzie do książek!! 12.03.07, 14:09
                  > > Mówisz rację - jako rowerzysta obserwuję jak piesi nagminnie używają ście
                  > żek
                  > > rowerowych jako chodnika.
                  >
                  > A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą
                  > trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa. Może im życie nie mi
                  > łe...

Mówisz rację - też obserwuję to zjawisko jako rowerzysta (nie u siebie
                  bynajmniej). Obserwuję też nagminnie jak kierowcy zatrzymują się na przejściach
                  dla pieszych oraz przejazdach dla rowerów. Świadomość sporej części trzech
                  gatunków: pieszych, rowerzystów i kierowców pozostawia wiele do życzenia :)

Pozdrawiam,
                  Kytutr
                • Gość: artek Re: Ludzie do książek!! IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 17:49
                  > A ja jako kierowca nagminnie obserwuję, jak nierozgarnięci rowerzyści jadą
                  > trzypasmową ulicą, wzdłuż której biegnie ścieżka rowerowa.
                  > Może im życie nie miłe...

oj miłe, miłe, dlatego jeżdżą ulicą :))
                  nawet nie wyobrażasz sobie jak niebezpieczne są przejazdy dla rowerzystów -
                  szczególnie te ze światłami. tam, na zielonym świetle wyjątkowo łatwo stracić
                  zdrowie, albo i życie ... bo kierowca skręcający w prawo też ma zielone, i do
                  tego uważa, że ma pierwszeństwo przejazdu.
                  • Gość: g Re: Ludzie do książek!! IP: *.wroclaw.mm.pl 12.03.07, 22:03
                    Prawo o ruchu drogowym, art. 33
                    4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:
                    1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd
                    • Gość: | Re: Ludzie do książek!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.07, 00:03
                      > Prawo o ruchu drogowym, art. 33
                      > 4. Na przejeździe dla rowerzystów, kierującemu rowerem zabrania się:
                      > 1) wjeżdżania bezpośrednio przed jadący pojazd

Art. 27. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest
                      obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi
                      znajdującemu się na przejeździe.

wystarczy zeby mi troche przednie kolo wystawalo na przejazd, zebys sie MUSIAL
                      zatrzymac, bo to kolo (fragment roweru) jest na przejezdzie. mi nie wolno
                      wjechac tylko wtedy kiedy i tak nie masz szans sie zatrzymac ('bezposrednio przed').

pieszy przed przejsciem i rowerzysta przed przejazdem jest dla kierowcy jak
                      zolte swiatlo na skrzyzowaniu
                    • Gość: artek Re: Ludzie do książek!! IP: *.wro.vectranet.pl 13.03.07, 06:40
                      ale na zielonym to rower/pieszy ma pierwszeństwo przejazdu/przejścia!
                      o zielonej strzałce to już nie ma co wspominać.
        • Gość: Neo[EZN] Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:51
          Co za stek bzdur!

Akurat mając do wyboru pchanie się do centrum samochodem i stanie w korkach na
          ulicach dookoła Rynku czy parkowanie auta 500 metrów od Rynku - wybrałbym
          dojazd tramwajem 50 metrów od tego miejsca.

Centrum powinno zostać wyłączone z ruchu kołowego oprócz tramwajów ale to po
          wybudowaniu kilku parkingów dookoła starego miasta. Dobrze by było gdyby w
          drugą stronę jeździły tramwaje kuźniczą, wtedy byłby świetny dojazd do samego
          środka Starego Miasta. Wszystkie ulice tylko dla pieszych, rowerzystów,
          taksówek, samochodów dostawczych i tramwajów.
        • olek_01 Re: Ale partactwo!! 12.03.07, 08:51
          Nikt nie zrobił linii na Szewskiej ,ona tam bya więc jak nie wiesz to sie nie
          wypowiadaj. Poza tym dziwne by było jakby tam nie wróciła 6 i 7 .
      • kpaw1 Re: Ale partactwo!! 12.03.07, 07:11
        Czy wogóle ktoś pomyslał że tamtędy prowadzi deptak z rynku (z knajpek )na plac
        dominikanski. Codziennie przemieszcza się tysiące delikatnie mówiąc
        podchmielonych ludzi, którzy mają obniżony czas reakcji. To bedzie
        najniebezpieczniejsza ulica we wrocławiu
        • Gość: Yello Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 08:56
          > dominikanski. Codziennie przemieszcza się tysiące delikatnie mówiąc
          > podchmielonych ludzi, którzy mają obniżony czas reakcji. To bedzie
          > najniebezpieczniejsza ulica we wrocławiu

Bzdura. Jak były tam samochody i tramwaje to było bezpiecznie, a jak są tylko tramwaje to już nie jest?
        • Gość: Statom Re: Ale partactwo!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 20:44
          Hmm, tylko to przejscie bedzie niebezpieczne dla podchmielonych ? A jak taki
          podchmielony pojdzie ruska na przystanek to juz bedzie bezpiecznie ? Przeciez
          moze nie zauwazyc czerwonego swiatla lub sie nim nie przejmie. Co gorsza
          wieczorem swiatla nie dzialaja i co ma powiedziec taki biedny podchmielony
          czlowiek ?

Nie wymyslajcie cudow tamm gdzie nie trzeba.
    • Gość: @ Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:10
      taaa ... tygrys wsród miast ... tylko urzędasy błyskawiczni jak koala
    • piast9 Zbiorowa histeria... 11.03.07, 21:19
      ... bo tramwaje nagle zaczęły jeździć a przecież przez dwa lata nie jeździły i
      wszyscy są zaskoczeni.

Jak sa tory i się przez nie przechodzi czy przejeżdża to trzeba spojrzeć w lewo
      i prawo. Koniec filozofii.

A przy spacerze wzdłuż Szewskiej wyraźnie widać dzięki zróżnicowaniu
      nawierzchni, gdzie jest bezpieczne miejsce dla pieszych a gdzie torowisko i
      jezdnia dla ruchu lokalnego.

Natomiast liczne niedociągnięcia w stylu sprzeczne znaki to oczywiście skandal.
      Tyle czasu było na te rzeczy, przecież i tak jest 3 miesiące opóźnienia.
    • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.03.07, 21:46
      Jeśli ktoś miał problem z zauważeniem tramwaju, którego słychać z odległości
      300 metrów to powinien udać się do lekarza specjalisty z dziedziny słuchu i
      wzroku. Jeśli kierowcy mieli problem z rozpoznaniem podstawowych znaków to
      powinno ich się odesłać na powtórny egzamin bo stwarzają zagrożenie na drodze.
      • Gość: XVVV Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 21:57
        No dobra, ale co z niewidomymi i niesłyszącymi?

• piast9 Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 11.03.07, 22:24
          Niewidomi całe szczęście nie dostają praw jazdy.
        • Gość: kur Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 10:39
          Równie dobrze niewidomy może wpaść pod koła tramwaju na placu Dominikanskim czy
          gdziekolwiek indziej.
      • kpaw1 Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 12.03.07, 07:13
        a co proponujesz wprowadzić zakaz poruszania się dla starszych schorowanych
        osób albo niepelnosprawnych? zastanów sie co piszesz
        • Gość: Neo[EZN] Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 12:05
          Starsze schorowane osoby nauczone są, żeby rozglądać się dookoła bo jak to już
          ktoś napisał - tramwaj może stanowić dla nich zagrożenie w każdym innym miejscu.
    • Gość: żaba Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:01
      A co z nowymi tramwajami (Skoda) na liniach 6 i 7? Jeżdżą wreszcie? Ktoś
      widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z
      otwarciem Szewskiej.
      • svarte_sjel Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 11.03.07, 22:35
        Gość portalu: żaba napisał(a):
        > widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z
        > otwarciem Szewskiej.

Škody wyjadą dopiero, gdy zmieni się trasa 6 i 7 tak, aby jechały przez
        Kazimierza Wielkiego i Widok zamiast przez Krupniczą i Podwale. Co na razie nie
        jest możliwe z racji rozdłubanego rozjazdu...
        • Gość: żaba Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:14
          Dzięki. W takim razie GW Wrocław znów wprowadziła czytelników w błąd -
          miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,3976504.html.
      • romcia.p Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 12.03.07, 18:17
        Gość portalu: żaba napisał(a):

> A co z nowymi tramwajami (Skoda) na liniach 6 i 7? Jeżdżą wreszcie? Ktoś
        > widział? Ja widziałam tylko stare modele, choć nowe miały wyjechać wraz z
        > otwarciem Szewskiej.

widziałam w piątek puste na jeździe próbnej po Powstańców Śląskich
        piękne są :)
        ale nie wszystkie miejsca są tyłem do szyby jak napisali w artykule,są też siedzenia podwójne jak w autobusie
    • Gość: Niestety Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:13
      Na Oławskiej proszę pana autora tekstu to pół biedy, bo tam jest przestrzennie i
      tramwaj widać, ale na skrzyżowaniu z Nankiera! Szaleństwo!! Tam tylko czekać jak
      jakiś student wyleci zza Akademii Medycznej w stronę Instytutu Historii, pakując
      sie idealnie pod tramwaj.
      • Gość: aleff Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.dialog.net.pl 11.03.07, 22:49
        oj tak tak, wiedzę, że powoli Szewska wyrasta na jedną z najbardziej
        niebezpiecznych ulic w mieście, zamiast biadolić trzeba się rozgląda, myślę za
        góra za miesiąc wszyscy będą wiedzieć, że po Szewskiej jeździ tramwaj i wszystko
        wróci do normy.
        A studenci chodzili po Szewskiej przed remontem, w trakcie remontu i chodzą po
        remoncie i jakoś nic od dawien dawna nikomu tam się tam nie stało.

Apeluję tylko o rozwagę dla pieszych, motorniczych i kierowców a wszyscy szybko
        pezywykną do tego "diabelstwa" jakim jest tramwaj na deptaku
      • Gość: Statom Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 20:46
        Czy w innych czesciach wro ludzie nie pakuja sie pod tramwaje ? np na dominikanie.
        dziz
    • Gość: NUNA Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: 62.29.170.* 12.03.07, 06:04
      A ja w niedzielę byłam na Szewskiej. Owszem tramwaje jeździły ale samochody
      również, a Straż miejska przechadzała się obok jeżdżących aut... Chyba troszkę
      dla mnie to dziwne po przeczytaniu artykułu :-(((
    • Gość: ian karygodna niekompetencja !!!!!! IP: 195.20.110.* 12.03.07, 08:39
      Skrajna niekompetencja i brak odpowiedzialności!!! - dlaczego władze Wrocławia
      pozwalają takim ludziom zarządzać drogami??? Dziurawe drogi, wielomiesięczne
      opóźnienia w remontach, odbieranie prac fatalnej jakości (Armii Krajowej,
      K.Wielkiego, ...), oznakowanie dróg i zabezpieczenie remontowanych odcinków
      zagrażające życiu, zaleganie ton piasku po zimie na poboczach jezdni, brak
      reakcji na błoto z ciężarówek w sąsiedztwie budów (Krzycka, Wałbrzyska, ...) -
      to jeszcze za mało !!!!
      • Gość: piotr Re: karygodna niekompetencja !!!!!! IP: *.181.219.81.magma-net.pl 12.03.07, 09:33
        Chłopie - tramwaj nie jest podobny do chomika, że go nie widać. Chcesz
        powiedzieć że pojazdów straży pożarnej też nie zauważysz ? Jeśli widać
        torowisko, to znak, że jest tam trawmaj - i to nie jest jakaś nowinka. Druga
        sprawa to to,że tam trawmaj nie ma pierwszeńśtwa przejazdu, żeby sobie
        carmageddon urządzać.

A takich cholernych malkontentów to powinny wywozić na roboty, to może procz
        jeczenia wniesli by cos pozytecznego. BO jak narazie widze to polowa osob,
        moglaby jednoczesnie byc prezydentem, specjalista w zakresie ruchu drogowego,
        itd itd.
        • Gość: admo Re: karygodna niekompetencja !!!!!! IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:41
          no najlepiej to pisac, ze wszystko jest ok, super i pieknie... bo inaczej
          wywieziesz nas na roboty? Faszysta
    • Gość: Kabanos Strefa zamieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.07, 08:43
      Strefa zamieszkania - w prawie o ruchu drogowym jest to strefa, w której pieszy
      może się poruszać swobodnie po całej udostępnionej do użytku publicznego
      przestrzeni i ma pierwszeństwo przed pojazdami (kierujący musi ustąpić pieszemu
      gdy poruszją się po wspólnej płaszczyźnie, bez wyodrębnionych chodników).
      Pojazdy muszą jechać z prędkością nie większą niż 20 km/h i parkować tylko w
      miejscach wyznaczonych.
      • galba Re: Strefa zamieszkania 12.03.07, 09:27
        Tramwaj, który dziś widziałem z pewnościa nie jechał mniej niż 40 km/h. O
        ustępowaniu pierwszeństwa pieszym nie wspomnę.

> Strefa zamieszkania - w prawie o ruchu drogowym jest to strefa, w której
        pieszy
        > może się poruszać swobodnie po całej udostępnionej do użytku publicznego
        > przestrzeni i ma pierwszeństwo przed pojazdami (kierujący musi ustąpić
        pieszemu
        > gdy poruszją się po wspólnej płaszczyźnie, bez wyodrębnionych chodników).
        > Pojazdy muszą jechać z prędkością nie większą niż 20 km/h i parkować tylko w
        > miejscach wyznaczonych.
        • Gość: perian Re: Strefa zamieszkania IP: *.as.kn.pl 12.03.07, 15:40
          Od kiedy to tramwaj ma ustępować pierwszeństwa pieszym? Jeśli by tak miało być
          to byłoby kuriozum na skalę światową. Szewska jest tak szeroką ulicą, że piesi
          mają miejsce do swobodnej wędrówki, nie po torowisku.
          • galba Re: Strefa zamieszkania 12.03.07, 15:45
            > Od kiedy to tramwaj ma ustępować pierwszeństwa pieszym?

Odnoszę się do tego co napisał Kabanos. Przeczytaj jego wpis a zrozumiesz.
    • Gość: Benek Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.media4.pl 12.03.07, 09:37
      Jeśli ktoś wpadnie to chyba ktoś odurzony czymś bo ten tramwaj jedzie "bardzo"
      szybko.Jest to fajny widok jak taki stary ogórek toczy sie po rynku.:)
    • Gość: mikkii gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylku jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 09:53
      zawsze pieszych i wszystkiego dookoła to wygladałoby to zupełnie inaczej.ale
      wiadomo jak to z motorniczymi bywa.gaz do dechy a inni niech uciekają:|
      • Gość: Kris Re: gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylk IP: *.madcomputers.pl 12.03.07, 10:04
        I tak ma byc!Potrafisz przewidzieć zagrożenie - będziesz żył!Myślisz o dupie Maryny i pakujesz się pod tramwaj-sorry,. Winnetou.Grabarz też chce zarobić.
        • Gość: eple Re: gdyby szanowny pan motorniczy nie miał w tylk IP: 62.233.177.* 12.03.07, 10:15
          hmmm, w sumie zamiast użalać się tu na forum czy ktoś z was napisał do mpk (na
          ich stronie jest nawet formularz na skarge)? zasypać ich skargami, protestami i
          uwagami. można tam podac godzine, numer boczny pojazdu i inne szczegóły. ja
          staram sie po każdym spóźnieniu i awarii (dużo tego ostatnio było) pisac do
          nich. nie ma nic gorszego niż narzekanie bez działania!
    • Gość: stach z wrocka Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 14:00
      a wszystkie znaki drogowe są dla kierowców za małe i prawie nie zwracają na nie
      uwagi, czyli są do dupy
      • embriao Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej 13.03.07, 09:20
        Hehe :) Bo znaki musza być 3x3m co najmniej ;) Do okulisty się lepiej wybierzcie
        bo ja przy swoim -4 dostrzegam je bez problemu.
    • Gość: asd Jak na razie najlepiej im idzie likwidacja parking IP: *.amsnet.pl 12.03.07, 15:37
      i miejsc parkingowych
    • Gość: andrew Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.autocom.pl 12.03.07, 16:09
      Żadna amatorszczyzna, trzeba przyzwyczaić ludzi do nowej jakości przestrzeni w
      mieście.
    • Gość: WK Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 12.03.07, 17:20
      Ponad 2 miesiące temu pisałem do ZDiK-u (z kopią do Policji) w sprawie
      niebezpiecznego i niezgodnego z przepisami o ruchu drogowym oznakowania
      ul.Szewskiej. ZDiK odpowiedział, że "wszystko jest w porządku" ale np.dodano
      znak "zakaz wjazdu" w ul.Szewską od strony Kameleonu w kierunku Kazimierza
      Wielkiego. (Policja nie odpowiedziała).
      Oczywiście, nie wszystko jest w porządku. Jeżeli będzie wypadek na Szewskiej
      spowodowane nieprzemyślanym oznakowaniem, to udostępnię poszkodowanym
      wspomnianą korespondencję jako ewentualny dowód w sprawie.
      • Gość: admo Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.static.korbank.pl 12.03.07, 19:45
        no jak nic... idealne miejsce na skasowanie samochodu:)
    • Gość: miki Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.chello.pl 12.03.07, 17:43
      Pozdrowienia z Chorzowa, Świętochłowic i Zabrza, które mają tramwaj na
      deptakach. Nikt tu pod tramwajem nie ginie, chociaż np. w Chorzowie na Wolności
      kawiarniane ogródki wychodzą prosto na torowisko, a żadnej sygnalizacji nie ma.
      Po prostu tram jedzie wolno, 20km/h i dzwoni, jak się ktoś chce pod niego
      wpakować. Dziwne, że macie taki problem we Wrocławiu, gdzie tramwaje były od
      zarania dziejów.
      • Gość: artek Re: Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.wro.vectranet.pl 12.03.07, 17:52
        > Dziwne, że macie taki problem we Wrocławiu, gdzie tramwaje były od
        > zarania dziejów.

wielki ajwaj się po pierwszych dniach zrobił. szczególnie że jakiś zagapiony
        taksówkarz lekko się o tramwaj przytarł (i z tego wielki wypadek obtrąbiono).
        a za tydzień, dwa ludzie się oswoją, przyzwyczają ...
        • Gość: xxx Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 18:01
          W Zagrzebiu tramwaje przejeżdzają przez sam rynek i jest ok ;)
          • Gość: xxx Re: Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 18:03
            upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Jelacic_Square.jpg
            • Gość: Martix Re: Croatia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.03.07, 19:06
              W Halle w Niemczech również i to od dawien dawna,aż się zdziwiłem kiedyś jak
              widziałem że tramwaj "wjeżdża w chodnik" na wielkim placu.
              U nas co kolwiek wprowadzą co jest znane na świecie to jest wielki krzyk co
              świadczy o zacofaniu wielu osób.Jestem pewien że ten deptak ludzie
              zakceptują,przyzwyczają się do niego i prędzej czy póżniej powstanie taki
              następny.
    • Gość: dres po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 16.03.07, 13:24
      Uwazam ze przez Szewska nie powinny jezdzic tramwaje.Jak ktos chce jechac to
      moze sobie podejsc kolo galerii lub na Pomorska.Spacerek nikomu zle nie zrobil
      a niekiedy moze uratowac komus zycie.
      • Gość: Neo[EZN] Re: po co tam tramwaje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 13:47
        Właśnie. Po co tam tramwaje! Wyciąć je w pień, na Szewską możemy sobie przecież
        autkiem podjechać. A starsi ludzie... no cóż - podejdą sobie na Pomorską albo
        do Galerii Dominikańskiej, to tylko kilkaset metrów.

A tak będą tylko hałasować, powodować drgania i przejeżdżać po ludziach z
        prędkością 50km/h. Istny horror! Omijać Szewską z daleka.

;]]
      • Gość: majka Re: po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 16.03.07, 14:38
        tez jestem za tym zeby zlikwidowac tam ruch tramwajowy bo raz ze niepotrzebny a
        dwa ze istnieje zagrozenie utraty zycia
        • Gość: Martix Re: Znależli się znawcy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.03.07, 15:50
          Po co wogle tramwaje we Wrocławiu,przecież można wszędzie na piechotę!
          Po pierwsze:jest to fragment który łączy szybko północną część miasta z
          południową.Nawet gdy tramwaje jadą tu 20 km/g {a jadą bo byłem,widziałem i
          potwierdzam} to szybciej tędy przejedzie się z Krzyków na Karłowice czy Kromera
          niż jadąc dookoła przez Podwale i Sikorskiego które często są
          zakorkowane.Również jakby puścić tramwaje przez Kołłątaja,Św.Jadwigi,Grodzką to
          na tej trasie jest sporo innych linii tramwajowych i tworzyłby się niezły
          zator.Wniosek:ta trasa nie tylko skraca ale odciąża zatłoczone inne trasy
          tramwajowe.
          Po drugie:te tramwaje fajnie się wkomponowują w deptak,to jest zupełna nowość w
          naszym mieście,są one tu atrakcją i pasażerowie mają atrakcyjny widok-Kościół
          Marii Magdaleny,Kościół Św.Macieja,Kościół przy Uniwersytecie,Uniwersytet
          Wrocławski,Teatr Lalek,deptak przy Oławskiej,fragmenty Rynku.Widać na
          przystankach{na razie tymczasowych} że ludzie tu korzystają z tramwajów.
          Wniosek:trasa atrakcyjna dla pasażerów jak i turystów,przechodniów.Będzie
          jeszcze bardziej atrakcyjna gdy pojadą tędy nowe tramwaje niskopodłogowe Skoda
          16 T a w przyszłości jeszcze inne.
          Po trzecie:Takie deptaki są w większości Europejskich miast zachodnich i nie
          tylko zachodnich.Pokazuje się przez to,że tramwaje są priorytetem i najlepszym
          środkiem lokomocji w mieście.Jak ktoś nie wierzy to w innym wątku ma film z
          Czech gdzie tramwaj TATRA jedzie nie tak wolno między przechodzącymi obok
          ludżmi.Z tym że tam nie ma malkontentów tylu co u nas i jest większa
          tolerancja.Wniosek:Polskie miasta też pokazują że nie są gorsze i takie
          tramwajowe deptaki sobie fundują{Chorzów,Bydgoszcz,Wrocław}.
          Po czwarte:Szewską od wielu lat jeżdziły tramwaje i one tu wróciły.Nie to że
          nagle przechodniom zafundowali tramwaj bo wcześniej byli i przechodnie i
          tramwaj i wdodatku jeszcze samochody.A teraz jest i spokojniej i jednak
          bezpieczniej bo tych ostatnich już tu nie ma.A przede wszystkim jest
          piękniej.Trasa na Szewskiej to fragment tzw. LINII ŚREDNICOWEJ i dzięki niej
          miasto dostało pieniądze z UE bo uznano że ten projekt jest pożyteczny i Unia
          nie poskąpiła na niego pieniędzy,dzięki temu projektowi miasto zakupiło również
          nowe tramwaje.
          Po piąte i ostatnie:Jak wspomniałem tramwaj powinien być priorytetem i ideą
          miasta nie jest likwidacja liń tramwajowych lecz budowa następnych.
          "Ludzie myślcie to nie boli".
          • Gość: Neo[EZN] Re: Znależli się znawcy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:58
            > "Ludzie myślcie to nie boli".

A po co to pisać. To jak walenie grochem o ścianę. Dla nich dalej tramwaj
            będzie niebezpieczny "bo ludzi rozjeżdża" i niepotrzebny "bo nie wiezie mnie
            pod sam dom". Jedyne co można im doradzić to przyjąć do wiadomości, że będą
            sobie musieli jakoś poradzić z tym problemem zwanym "tramwajem na Szewskiej" -
            ich problem, nie nasz.
            • Gość: wiwan Re: Znależli się znawcy! IP: *.magma-net.pl 17.03.07, 10:36
              Rację masz.Ja to nawet żałuję (już parokrotnie na tym forum),że problem tramwaju
              na Szewskiej nie jest ...zdwojony..tzn. że linia jest jednokierunkowa.A taka
              była okazja...
        • embriao Re: po co tam tramwaje? 17.03.07, 01:32
          Gość portalu: majka napisał(a):

> tez jestem za tym zeby zlikwidowac tam ruch tramwajowy bo raz ze niepotrzebny a
          >
          > dwa ze istnieje zagrozenie utraty zycia

Tyle możliwości wpadniecia pod tramwaj we Wroclawiu a wszyscy chca sie zabijac
          na tej Szewskiej :) Nie lepiej na Hallera lub Powstańców Śląskich ;)
          • Gość: lop Re: po co tam tramwaje? IP: *.as.kn.pl 18.03.07, 10:00
            Gdyby nie bylo tras alternatywnych to oki niech tramwaje sobie jezdza.Ruch
            tramwajowy mozna poprowadzic innymi trasami ktore mniej beda zagrałały dzieciom
            i dorosłym.Jezeli miasto tak bardzo chcialo na Szewskiej tramwaje to powinno
            zabezpieczyc torowisko jakimis siatkami lub płotami.
            • Gość: Martix Re: po co tam tramwaje? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.03.07, 13:56
              Można przez Kużniczą,ale tam jeszcze większy ruch pieszych.Zaznaczam,że przez
              Kołłątaja i Św.Jadwigi to żadna alternatywa bo tam jeżdzi już dużo linii
              tramwajowych i tworzył by się tramwajowy zator.Nie też jest alternatywą przez
              Podwale,Sikorskiego i Dubois bo tam też są korki i to jest zbyt dookoła.Poza
              tym Podwale nie nadaje się dla tramwajów niskopodłogowych.Także największą
              alternatywą jest ulica Szewska!
            • almac Re: po co tam tramwaje? 18.03.07, 18:41
              Gość portalu: lop napisał(a):

Ruch
              > tramwajowy mozna poprowadzic innymi trasami ktore mniej beda zagrałały
              dzieciom
              >
              > i dorosłym.

Zawsze można poprowadzić innymi trasami, np. przez Saharę - zagrożenie na pewno
              będzie mniejsze niż na Szewskiej.
    • Gość: Geo Wrocławian zaskoczyły tramwaje na Szewskiej IP: *.generacja.pl 28.03.07, 00:44
      W Bremen czy Hanowerze są deptaki po których tramwaje jeżdżą i choć mi się
      wydawało to dziwne i niebezpieczne, to tylko przy pierwszym spotkaniu. Już w
      ciągu godziny zdążyłem się przyzwyczaić do tego że tramwaj wcale nie wolno moze
      jechac nawet za mną i musze unikać łażenia równolegle po torach.
    • Gość: WK Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.04.07, 16:05
      [GW 17-04-2007]:
      "Nowy tramwaj zderzył się z oplem astrą na skrzyżowaniu z ul. Nankiera. Teraz
      stoi w zajezdni i czeka na części zamienne z Czech
      - Kolizję spowodowała w niedzielę studentka z Opola. Tłumaczyła, że jak miesiąc
      temu tamtędy jechała, tramwaju jeszcze nie było - mówi Iwona Czarnacka,
      rzeczniczka MPK. Właścicielka opla nie zauważyła znaku "uwaga, tramwaj" i z ul.
      Nankiera wyjechała wprost pod nową skodę. - Przyznała się do winy, spisała
      oświadczenie. Szkody, na szczęście niewielkie, będą naprawiane z jej OC."
      Miała dziewczyna pecha. Przed tygodniem znaku "uwaga tramwaj" nie było chociaż
      tramwaje już jeździły.
      • Gość: g625 Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.tesco.pl 17.04.07, 17:16
        a czy ktos idzie nie patrzyla? mogla ludzi rozjechac.
        • Gość: WK Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.ig.pwr.wroc.pl 17.04.07, 17:51
          Gdyby pieszy się poruszał z prędkością tramwaju to tak.
          • Gość: g625 Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.tesco.pl 17.04.07, 19:11
            to studenci tam nie biegaja?
            • Gość: Mpk-owiec Re: Zderzenie tramwaju z samochodem na Szewskiej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.04.07, 20:48
              Może w ogóle nie wiedziała że we Wrocławiu coś morze się poruszać oprócz niej.Po
              za tym Tramwaj "Był taki fajny _ Amerykanski"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka