dacicky 01.04.07, 23:30 Znaczy - China Town będzie jak nic... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leo_bulero Re: Zwolnienia w Toyocie 01.04.07, 23:36 Dno. Jestesmy tak leniwi, ze nic nam nie wyjdzie. Dla Japonczykow to musi byc szok kulturowy. Dla Koreanczykow tez. Zabrac zasilki dla bezrobotnych i wyslac ludzi do pracy do LG-Philips. Bez pracy nie ma kasy. Wiecej pod: www.leobulero.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EO 13303 Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.chello.pl 02.04.07, 12:16 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku ... można powtarzać milion razy, ale zawsze znajdzie się jakiś mądrzejszy inaczej, który w zasiłkach upatruje przyczynę bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triada Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:20 Gość portalu: EO 13303 napisał(a): > 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku > 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku > 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku > 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku > 90% bezrobotnych nie ma prawa do zasiłku > ... > > można powtarzać milion razy, ale zawsze znajdzie się jakiś mądrzejszy inaczej, > który w zasiłkach upatruje przyczynę bezrobocia. swietnie powiedziane prawo-pracy.pl/forum/viewtopic.php?t=10157 Odpowiedz Link Zgłoś
heraldek Wywiezli ich na Toyotach a nie taczkach......... 01.04.07, 23:37 Za komuny Solidarnosc byla tak naiwna sadzac, ze jest natchnieniem Wolnego Kapitalistycznego Swiata.... Teraz wreszcie zrozumie, ze jest jego przeklenstwem.... Murzyn zrobil czarna robote, Murzyn moze odejsc......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbyszek z Kanady Zwolnienia w Toyocie IP: *.abhsia.telus.net 02.04.07, 00:03 Kochani rodacy z Wroclawia teraz to pokazliscie swiatu jaki macie zapal do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dw Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.chello.pl 02.04.07, 07:25 Nie z Wroclawia Kanadyjczyku...poczytaj gdzie sie znajduje zaklad Toyoty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr T Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.07, 09:01 Sluchajcie cwaniaczki i szanowni zapaleni emigranci. Jesli nie macie pojecia o realiach pracy w tutejszych zakladach nawet nie zabierajcie glosu. Pytanie do was: czy jeden z drugim siedzi codziennie w pracy po 15 godzin za ok 500 euro miesiecznie? Gdzie czas dla rodziny?? gdzie czas na zycie prywatne? Jesli placa rzeczywiscie bylaby odpowiednia, watpie zeby osoby te protestowaly przeciwko nadgodzinom - i owszem, ujeto ze platne o 100% wiecej... nikt nie zaznaczyl jednak ze podstawa to ok. 5,50 netto. Przepraszam, ale za takie pieniadze tez bym protestowal. Jesli szanowni pracodawcy nie zauwazyli jeszcze ze jedynymi koniami pociagowymi pozostana za moment oni sami, no to przykro mi. Nie ma o czym rozmawiac. Osobiscie jestem programista. Pracuje po 8 godzin za GODZIWE pieniadze w KRAJU. Widac, ze mozna jednak i w Polsce pracowac na normalnych warunkach bez wyzysku. Ale poki co we lbach szanownych niektorych ciagle tli sie iskra komunizmu pomieszana i poplatana ze zle zrozumiana idea kapitalizmu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.chello.pl 02.04.07, 13:10 Czyli uwazasz, ze 11zl/h to zle?Chetnie bym za takie pieniadze popracowal jak mialbym podstawe 5.50. 3 godziny nadgodzin i 30zl, tak 10 razy w miesiacu i jest 300, przy 1000zl brutto miesiecznie to 1/3 wynagrodzenia, mozna juz czynsz oplacic. I nie mow mi tutaj, ze na zachodzie wiecej placa bo to zaden argument, ci ludzie sami zgodzili sie pracowac za 1000brutto wiec widocznie im to pasuje, Chinczycy prawdopodobnie zabiliby sie o ta robote, wiec nie miejcie pretensji, ze producenci chca ich do Polski sprowadzac skoro u nas lenistwo sie szerzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 13:29 skoro u nas lenistwo sie szerzy... doprawdy? lenistwo... myślę, że ta twarda walka o byt nie jest podyktowana 1.5 godzinnym zejściem z lini "bo im się odechciało". nie wszyscy chcą zostawać w nadgodzinach... niektórzy muszą! Przy tych placach to na czynsz może mają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.chello.pl 02.04.07, 13:12 Pracujesz jako programista, wiec musiales sie troszke uczyc zeby pracowac za godne pieniadze...Chcialbys zeby zwykly robol zarabial lepiej od ciebie?To bylaby dopiero komuna, pamietam jak moja mama po skonczonych studiach architektonicznych zarabiala 2 razy mniej niz kolesie ukladajacy cegly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 23:15 Ty za to pewnie nie umiesz układać cegieł i musisz być "malutki" jeżeli uważasz się za lepszego od uczciwie!!! zarabiających pieniądze swoją!!! ciężką!!! pracą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masakra Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.as.kn.pl 02.04.07, 15:20 wielu pisze ze nadgodziny platne w 100% Dementuje te plotke-wiekszosc wykonywanych godzin w toyocie to nadgodziny platne 50% A jezeli jednen z drugim uwaza ze zarabiamy niezle-zapraszam na linie-potyrasz z miesiac albo dwa i zobaczysz jaki to ciezki chleb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BEDUIN Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.211.200.89.otvk.pl 02.04.07, 16:19 ciężka to malo powiedziane, w rok czasu schudlem w tej firmie 5 kg przy wadze 71kg i wzroscie 180cm, same kosci ze mnie zostaly. na 35 osob ktore przyjely sie razem ze mna zostalo 4 to mowi samo za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 02.04.07, 09:42 Zwiazki zawodowe zakladaja ludzie, ktorym sie nie chce pracowac! Ktorzy chca zrobic "kariere" i latwe pieniadze! Skonczyly sie czasy bezinteresownych "inwestycji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIRKA Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:46 Skonczyly sie czasy bezinteresownych "inwestycji"........ a kiedy takie byly co?!!! czlowiek zawsze byl sila robocza nic nie warta!!!!!!!! liczy sie tylko towar i kasa pokaz mi taki zaklad gdzie dbaja o pracownika (chyba rodzinne zaklady i to tez nie zawsze) Zwiazki zawodowe zakladaja ludzie, ktorym sie nie chce pracowac??? TAK??? tak mowisz bo nie jestes na ich miejscu inaczej bys spiewal gdyby chodzilo o twoja zone meza dziecko albo ciebie SAMOLUBNY CWANIACZKU Odpowiedz Link Zgłoś
jary48 Re: Zwolnienia w Toyocie 02.04.07, 09:36 Zbysiu. Nie wymądrzaj się, ich pensje to 300 dolców na rękę miesięcznie. Chyba więcej na piwo wydajesz jednorazowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerina z Bialorusi Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:38 Kochani rodacy z Wroclawia teraz to pokazliscie swiatu jaki macie zapal do pracy. Wlasnie! u nas robio za skorke chleba i Boga chwalom Jerina z Bialorusi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z wrocka Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 02.04.07, 00:16 czereśniakom się buntu zachciewa. A w dyby ich! Przylazł taki jeden z drugi Zenek z wąsami w białych skarpetkach do porządnej firmy i mu się wydaje że tupnie swoją niedomytą nogą i postawi Japończyków do kąta. Wywalić! Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 a gdyby tak Zenek ogolił się, umył nogi 02.04.07, 01:08 i zamienił skarpetkę z białej na czarną te juz mógłby tupać? > postawi Japończyków do kąta Nie Japończyków tylko przenno-buraczanych Polaków którzy zastąpili ich na kierowniczych stanowiskach. hehe to taka drobna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: a gdyby tak Zenek ogolił się, umył nogi IP: 195.177.83.* 02.04.07, 18:49 Nikt nikogo nie zastępuje w takiej firmie jak TOYOTA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wy.ebać Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 14:15 ciebie wywalić Odpowiedz Link Zgłoś
corgan1 odkąd w Toyocie Japończyków zastąpili Polacy 02.04.07, 01:11 zaczęły się problemy i oba zakłady (wałbrzyski i jelczański) pracy schodzą na psy. Strajki i problemy są skutkiem a nie przyczyną problemów Toyoty. To jest dość powszecha opinia która kraży po obu ww. miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maly biznes specjalna strefa czyli legalne zlodziejstwo IP: *.dynamic.qsc.de 02.04.07, 01:58 to my doplacamy z naszych podatkow i zusow do tych specjalnych stref zlodziejskich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dew Re: specjalna strefa czyli legalne zlodziejstwo IP: *.chello.pl 02.04.07, 07:28 Dziwne to wszystko, jak bylem w Anglii to wszyscy Polacy zabijali sie zeby zostac na nadgodzinach...Tutaj nadgodziny sa 2x wiecej platne a ludzie nie chca pracowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan bo Polacy pracując w UK wierzą że się wzbogacą IP: *.chello.pl 02.04.07, 08:33 a w Polsce przestali w to wierzyć. Zresztą nie tylko robotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostownik Re: specjalna strefa czyli legalne zlodziejstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:24 Dziwne to wszystko, jak bylem w Anglii to wszyscy Polacy zabijali sie zeby zostac na nadgodzinach...Tutaj nadgodziny sa 2x wiecej platne a ludzie nie chca pracowac... tak koleś ale w angli sie siedzi żeby zarobić i odłożyć po to sie rezygnuje z domu i rodziny a tu sie chce żyć ... zwyczajnie w domu z rodziną tak, żeby na rachunki starczało... prąd gaz ogrzewanie mieszkanie woda śmieci podatek telefon może internet może komórka może szkoła może samochód i benzyna razem... ponad tysiąc u mnie to wiele więcej.... i powiedz koleś czy pogodzinach się nie zostaje z przymusu a nawet gdy nie chcesz to i tak czujesz na sobie nacisk dla dobra firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Greg Zwolnienia w Toyocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.07, 06:50 Ha ha co to PRL, niestety pracować trzeba nawet po godzinach , jeżeli za to płacą , ,,S" po co to komu skoro PRL dawno odszedł?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ep Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.media4.pl 02.04.07, 08:00 zli i niedobrzy? skonczyly sie czasy dyktatu pracodawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Mylisz się 02.04.07, 08:42 a. są regulacje prawne dotyczące nadgodzin i pracodawca nie może kazać pracować swoim pracownikom po kilkanaście godzin dziennie przez cały tydzień b. z tego co wiem, to Koreańczycy i Japończycy mają w zwyczaju NIE PŁACIĆ za nadgodziny. Oni uważają, że w podstawowej stawce (za 8 godz.) jest wliczony obowiązek pracy przez 12 h/dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camparis Re: Mylisz się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:28 właśnie dlatego zmyłam się z japońskiej firmy ... teoretycznie praca zaczynała się o 8, a kończyła się o 17 (osiem godzin z durną godzinną przerwą od 12-13!) ale przychodząc na godzinę 8 ciągle słyszałam, że powinnam być co najmniej o 7.30, jeśli nie o 7.00, bo tak przychodzą japońce do pracy. Wyjście o 17 graniczyło się niemal z cudem, najczęściej wychodziłam o 18-19. praca w sobotę to był standard ... oczywiście jak poprosiłam o płatność za nadgodziny to mnie wyśmiali ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan to trochę nie tak IP: *.chello.pl 02.04.07, 09:29 > b. z tego co wiem, to Koreańczycy i Japończycy mają w zwyczaju NIE PŁACIĆ za > nadgodziny. Oni uważają, że w podstawowej stawce (za 8 godz.) jest wliczony > obowiązek pracy przez 12 h/dobę. tak ale mówiszi o JAPOŃCZYKACH :) Japończycy póki byli w obu zakładach płacili za nadgodziny. Od kilku lat dyrektorów Japończyków zastąpili dyrektorzy Polacy. I od tego czasu zaczęły się problemy Toyoty z ludźmi, czasem z jakością, z zarzadzaniem personelem itp. Wiem z pierwszej ręki bo 2 osoby z mojej rodziny pracują w Wałbrzyskiej Toyocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: to trochę nie tak IP: 195.177.83.* 02.04.07, 18:59 To nie jest orawda, w wałbrzyskiej TOYOCIE żaden Polak nie zastąpił Japończyka. Nie wiem z kąt masz takie informacje, ja pracuje dla tego zakładu. Owszem zmieniają sie Japonczycy, ale z innymi Japończykami. Ponadto za wszystkie nadgodziny jest zapłata zgodna z kodeksem. Ludzie dlaczego jesteście z wszystkiego niezadowoleni!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadeusz Pogonić żółtków IP: 62.233.181.* 02.04.07, 09:11 Niech spie..ją do Japonii i płacą im za tą samą pracę po 1€/h . Zobaczymy wtedy ile naprodukują tych swoich Toyot . Gwarantuję że może z 50 szt/rok . Składać je będą kiwające się pajace z zarządu . Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Re: Pogonić żółtków 02.04.07, 13:55 no sory koleś ale rasistą nikt tu nie jest.. więc twoja uwaga jest nie na temat i nic nie wnosi do tego wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Pogonić żółtków IP: 195.177.83.* 02.04.07, 19:01 ...a my wszyscy na zieloną trawkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małypolak Polski Dyrektor bardziej japoński niż Japończycy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 09:35 Dlaczego nasza wykształcona kadra jest narzędziem do gnębienia rodaków na zlecenie zagranicznych pracodawców, czyżby pieniądz przesłonił im oczy. Pracodawcy i tak ich prędzej czy póżniej oleją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK Re: Polski Dyrektor bardziej japoński niż Japończ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:55 Dlaczego nasza wykształcona kadra jest narzędziem do gnębienia rodaków na zlecenie zagranicznych pracodawców, czyżby pieniądz przesłonił im oczy. Pracodawcy i tak ich prędzej czy póżniej oleją. dobre im dac dyscyplinare osobiscie japoncow szanuje to ciekawy narod i z honorem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Toyota ma dobre wyniki finansowe to niech dzieli IP: 62.233.164.* 02.04.07, 13:44 ale pieniądze na podwyżki idą pewnie do Francji i Turcji, bo tam nie dają robotnicy jechać po sobie jak po łysej kobyle a związki są skuteczniejsze www.foto-tel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_e_x typowe polactwo 02.04.07, 09:46 Oni dalej zyja w PRLu. I ani Toyota ani LG nie wzieli pod uwage tego, ze polscy pracownicy nie sa normalni. To w przewazajacej wiekszosci nieobliczane nieroby. Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami. Tumany po podstawowkach to nieodpowiedzialne gnoje i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan Re: typowe polactwo IP: *.chello.pl 02.04.07, 09:55 > Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami. buahahahahahahahaha ale mnie brzuch rozbolał tak się uśmiałem. to powiedz - o co jest ten cały kwik i skamlenie pracodawców w telewizorni że "brakuje ludzi po zawodówkach"? skoro ci po zawodókach to nieodpowiedzialne bydło hehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: 193.144.103.* 02.04.07, 10:51 ... czyli, ze wiedzieli wczesniej i sie zgodzili, to wylanie ich jest jak najbardziej na miejscu. Natomiast jezeli dowiedzieli sie o tym tego samego dnia, to wylanie menadzera i majstra jest jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:03 > ... czyli, ze wiedzieli wczesniej i sie zgodzili, to wylanie ich jest jak > najbardziej na miejscu. Natomiast jezeli dowiedzieli sie o tym tego samego > dnia, to wylanie menadzera i majstra jest jak najbardziej na miejscu. za opuszczenie 1,5 godz pracy wszyscy zdrowi? oklamano ich z podwyzkami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: 193.144.103.* 02.04.07, 11:42 Umowa jest umowa. Zgodzili sie na 1,5 godziny to mieli zostac. Pomysl, ze na te silniki czekali inni pracownicy, ktorzy chcieli zarobic zostajac po godzinach. To jest tak jakbys sie zesral na srodku klatki schodowej. Tobie sie zachcialo, ale konsekwencje ponosza wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... 02.04.07, 11:52 Umowa jest umowa. Zgodzili sie na 1,5 godziny to mieli zostac. Pomysl, ze na te silniki czekali inni pracownicy, ktorzy chcieli zarobic zostajac po godzinach. To jest tak jakbys sie zesral na srodku klatki schodowej. Tobie sie zachcialo, ale konsekwencje ponosza wszyscy inni pracownicy czekali na podwyzki nie na godziny nadliczbowe !!! nie oszukuj opinii publicznej bo czytajacy tez maja rodziny i to na nie czekaja w domach (do 2 w nocy TAK JAK JA!) a nie na zadne silnki (MOGE WIEC COS O TYM POWIEDZIEC) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: 193.144.103.* 02.04.07, 13:09 Nic nie zrozumialas(es)... W pierwszym poscie byl warunek "Jezeli bylo tak jak mowi Toyota". Cala reszta jest od tego zalezna. Jezeli nie byli placeni za nadgodziny - od tego jest sad pracy. Natomiast zejscie z linii (O ILE SIE WCZESNIEJ ZGODZILI i na podstawie tego zostal ustawiony plan produkcji, czyli praca innych) to dyscyplinarka. Wyobraz sobie, ze robisz powidla. Umawiasz sie z sasiadka, ze przyniesie Ci sloiki. Smazysz te sliwki, smazysz, przychodzi moment, ze trzeba by przelozyc do sloikow, a sloikow ni ma, bo sasiadka stwierdzila, ze umowa z Toba juz jej nie obowiazuje. I gar powidel do wyrzucenia. Postepowanie sasiadki sprawilo, ze twoja praca poszla na marne i zmarnowalo sie wiadro sliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 13:21 I gar powidel do wyrzucenia. Postepowanie sasiadki sprawilo, ze twoja praca poszla na marne i zmarnowalo sie wiadro sliwek. nic się nie zmarnowało produkcja została odrobiona a ty tu oczu nie mydlij umową i prawem pracy wszyscy dobrze wiemy o co poszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... IP: 193.144.103.* 02.04.07, 13:43 Wlasnie jako odbiorca iformacji nie wiem, bo artykul jest metny, i zakladam dwie mozliwosci, ktore oznajmilem wszem i wobec w pierwszym poscie: 1. Zla wola pracownika 2. Zla wola pracodacy Wszyscy, ktorzy podjeli sie dyskusji zaatakowali mnie za to, ze w ogole osmielilem sie rozwazac wariant 1. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... 02.04.07, 13:49 Gość portalu: Leppiej napisał(a): > Wlasnie jako odbiorca iformacji nie wiem, bo artykul jest metny, i zakladam > dwie mozliwosci, ktore oznajmilem wszem i wobec w pierwszym poscie: > > 1. Zla wola pracownika > 2. Zla wola pracodacy > > Wszyscy, ktorzy podjeli sie dyskusji zaatakowali mnie za to, ze w ogole > osmielilem sie rozwazac wariant 1. sorki za... poczucie krzywdy :) raczej głupota pracownika i głupota pracodawcy, bo też raczej nie zła wola Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Re: Jezeli bylo tak jak mowi Toyota... 02.04.07, 13:47 między zgodą a brakiem odmowy jest przepaść co się stanie gdy odmówisz?... kogo to tak naprawdę obchodzi? kto w tym kraju broni ludz? raczej nie ty Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_e_x Re: typowe polactwo 02.04.07, 11:21 > buahahahahahahahaha ale mnie brzuch rozbolał tak się uśmiałem. To uwazaj bo to niezdrowe. A piszac o wyksztalceniu mialem na mysli caloksztalt a nie papierek z napisem "magister" wystawiony przez Wyzsza Szkole Nicnierobienia i Finansow z Ćpimia Dolnego, ktora wystawi taki papierek kazdemu kto bedzie placil haracz przez pare lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gnago Re: typowe polactwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:44 Tak a szanowny alex robi za 2,50 zł na godzinę i za honor ma pozostawanie po godzinach bezpłatnie. A jeśli się nie zmieni, to z wysokości konaru lepiej wszystko widać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumpel z inego zoo Re: typowe polactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:00 Oni dalej zyja w PRLu. I ani Toyota ani LG nie wzieli pod uwage tego, ze polscy pracownicy nie sa normalni. To w przewazajacej wiekszosci nieobliczane nieroby. Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami. Tumany po podstawowkach to nieodpowiedzialne gnoje i tyle... NAJPIERW BY SZANOWNY PAN POMYSLAL NIM NAPISZE PO PODSTAWOWEJ NIKT NIE ROBI W TOYOTA. L.O. POLICEALNE ALBO STUDIA TOYOTA NIE PRYZJMUJE Z PODSTAWOWYM! TRZYMAJCIE SIE TWARDO CHLOPAKI Z TOYOTA kumpel z inego zoo Odpowiedz Link Zgłoś
a_l_e_x polskie zoo 02.04.07, 11:18 to tym gorzej o nich swiadczy bo moze wyksztalcenie to oni maja ale tylko na papierze. Czlowiek wyksztalcony nie zachowuje sie jak pacan i nie wychodzi z pracy w polowie dnia! Jesli ustalone bylo nadgodziny i nie bylo sprzeciwu to jest to normalny dzien pracy! Polacy musza sie wreszcie nauczyc kultury pracy bo to juz nie PRL gdzie sie odbijalo karte na zakladzie o 7 i punkt 15 sie wychodzilo!!! PRACE TRZEBA SZANOWAC!!! I to jaka by ona nie byla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polskie zoo Re: polskie zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:31 a_l_e_x napisał: > to tym gorzej o nich swiadczy bo moze wyksztalcenie to oni maja ale tylko na > papierze. Czlowiek wyksztalcony nie zachowuje sie jak pacan i nie wychodzi z > pracy w polowie dnia! Jesli ustalone bylo nadgodziny i nie bylo sprzeciwu to > jest to normalny dzien pracy! > Polacy musza sie wreszcie nauczyc kultury pracy bo to juz nie PRL gdzie sie > odbijalo karte na zakladzie o 7 i punkt 15 sie wychodzilo!!! PRACE TRZEBA > SZANOWAC!!! I to jaka by ona nie byla! ustalone byly tez podwyzki... niejeden czlowiek wyksztalcony uhaha nie tylko na papierze ha im dal slowo umowa to umowa ale tylko pacany maja ja szanowac prykaz byl... moze to nie twoj PRL ale... oni sa bogami... prawo sie nie liczy! Tym bardziej czlowiek! Kara byla nieadekwatna do winy! Ale pokaza ze z nimi nie zartow! Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: polskie zoo 12.04.07, 17:08 a_l_e_x piepszysz głupoty jak potłuczony - pracodawca nie ma prawa żądać zostawania pracowników w nadgodzinach i planować takich nadgodzin - więc niech Japończycy nie kombinują i płacą po EUROPEJSKU a jak nie to niech mają problemu i już Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyksztalcony Re: typowe polactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:15 a_l_e_x napisał: > Oni dalej zyja w PRLu. I ani Toyota ani LG nie wzieli pod uwage tego, ze polscy > > pracownicy nie sa normalni. To w przewazajacej wiekszosci nieobliczane nieroby. > > Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami. Tumany po > podstawowkach to nieodpowiedzialne gnoje i tyle... Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami pewnie o sobie mowisz... gdyby ci co maja wyksztalcenie i mozliwosci byli, tak jak mowisz wartosciowymi pracownikami Polska nie bylaby na dnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Planista Re: typowe polactwo IP: *.magma-net.pl 02.04.07, 13:10 Jak LG i spółki przekonają Wojewodę (a myślę że przekonają) do desantu z dalekiego wschodu, to wszyscy będziemy oglądać zakłady stref ekonomicznych z za ogrodzenia. (Ochrona będzie polska, bo nie jest droga, w końcu to najczęsciej "ochraniarze" z pewnej wałbrzyskiej firmy zakładu pracy chronionej. A swoją drogą trochę mu się kłóci to obiecana wizja taniej siły roboczej. Z tego co ja pamietam to Koreańczycy i Japończycy coś na początku wspominali że się będzie godnie zarabiać (chyba kilka tysiecy brutto na lini produkcyjnej) i oni są dumni że będą mogli zatrudniać pracowników z rejonów o dużym potencjale (tradycje samochodowe (Jelcz) itd.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: typowe polactwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:37 Odpowiadasz na : a_l_e_x napisał: > Oni dalej zyja w PRLu. I ani Toyota ani LG nie wzieli pod uwage tego, ze polscy > > pracownicy nie sa normalni. To w przewazajacej wiekszosci nieobliczane nieroby. > > Jedynie lepiej wyksztalceni sa wartosciowymi pracownikami. Tumany po > podstawowkach to nieodpowiedzialne gnoje i tyle... a_l_e_x nie masz pojęcia o polskim narodzie postudiuj historię!!! Potrafi się jednoczyć w niedoli, choć ma wiele wad, owszem, ale napewno nie nieróbstwo. Nasza zaradność i pracowitość słynie na zachodzie... Co prawca dać palec - chce rękę... ale też nie u wszystkich. To trudny naród ale nie można uogólniać (w logice uogólnienia nie są sądem pewnym) ani w jeden szereg stawiac wszystkich! Ludzi trzeba sobie wychować niestety nie zrobią tego spece personalni ponieważ są szkoleni na zachodnich modelach a nasi mają wschodnią mentalność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: typowe polactwo IP: *.crowley.pl 17.05.07, 16:10 Zastanów się nad tym co piszesz bo ukończona szkoła nie świadczy o poziomie inteligencji a już tym bardziej o pracowitości. Widać że w życiu jeszcze nic nie zrobiłeś i rąk sobie pracą też nie zbrudziłeś. Najpierw sam popracuj w Toyocie a potem popatrz sobie w lustro ..... . Zapewne dojdziesz do wniosku że sam jesteś tumanem i gnojem... i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwert Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.04.07, 10:25 Jak nie było pracy było źle jak jest to jeszcze gorzej... Jak się niechce pracować, to nieprzychodzić do pracy i tyle, a nie protestowac! PRL już się skończył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olawa Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:08 Jak nie było pracy było źle jak jest to jeszcze gorzej... Jak się niechce pracować, to nieprzychodzić do pracy i tyle, a nie protestowac! PRL już się skończył najlepiej powrocic do panszczyzny tylko za miske ryzu i moze sake bo narodem pijanym latwo rzadzic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oławianin Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.212.200.89.otvk.pl 02.04.07, 17:30 Myślę że jesteś zwykłym nierobem z QC lub z biura i dlatego tak piszesz że PRL już się skończył.Jakbyś orał tak jak ci chlopcy i dziewczęta z montażu to byś inaczej pisał.Moim zdaniem powinni wam Japońce ukrucić trochę tego nieróbstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziemowit Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:23 Jak nie było pracy było źle jak jest to jeszcze gorzej... Jak się niechce pracować, to nieprzychodzić do pracy i tyle, a nie protestowac! PRL już się skończył JAK NIE BYLO PRACY LUDZIE RONILI ZA 600 I NIESTETY NIE DZIEKOWALI ZA TO BOGU TYLKO KLELI BO NA RACHUNKI BRAKOWALO!!!!! A TERAZ WALCZA O SWOJA GODNOSC!!! I SIE TY TUTAJ PRLem NIE ZASLANIAJ. CZLOWIEK ZAWSZE MA I WINIEN MIEC GLOS W WYPOWIEDZI. JESLI NIKT GO NIE SLUCHA TO JEGO PRAWO PODNIESC GLOS... I NIE TYLKO W OBRONIE SWOJEJ ALE I INNYCH, A POGRAZA BARDZIEJ TYLKO GDY MA W TYM WLASNY INTERES JAK TY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prostownik Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 16:16 Odpowiadasz na : Gość portalu: qwert napisał(a): > Jak nie było pracy było źle jak jest to jeszcze gorzej... > Jak się niechce pracować, to nieprzychodzić do pracy i tyle, a nie protestowac > ! > PRL już się skończył słuchaj gościu ci chłopcy nie musieli mieć dyscyplinarek ta część która podbuntowała resztę i tak nie miała zbytniej ochoty tam pracować za te pieniądze, a reszta - grupa zgrana i solidarna (o to przecież chodziło toyocie gdy przyjmowali do pracy - czy umieją pracować w grupie) poszła za nimi. I ich mi szkoda... Szczególnie, że pisało na którymś forum, że to inny dział środkowy czy coś takiego zaczął ale się z jakiegoś powodu wycofał. Chyba środkowy montarz jeżeli coś takiego istnieje. jakaś kawada ten dział zatrzymała. wiec się tu PRL - u nie doszukuj ... Odpowiedz Link Zgłoś
aktyde Zwolnienia w Toyocie 02.04.07, 10:32 Niewiarygodne i karygodne ... art. 52 pp nie jest kartą przetargową ani koncernow ani malych zakladow!!! To w polskim prawie furtka dla pracodawcy wobec notorcznych walkoni i pijakow a nie nienagannych pracownikow. Cos takiego! Samotne matki, jedyni zywiciele rodziny, ludzie z kredytami i pozyczkami... Na zbity pysk! Ludzie sie dzisiej nie licza ... pracownik nie jest podmiotem, ktory pracuje na dobro i obraz firmy, ale przedmiotem, ktory mozna zdeptac i wyrzucic jak smiec! Odpowiedz Link Zgłoś
aktyde Zwolnienia w Toyocie 02.04.07, 10:32 Niewiarygodne i karygodne ... art. 52 pp nie jest kartą przetargową ani koncernow ani malych zakladow!!! To w polskim prawie furtka dla pracodawcy wobec notorcznych walkoni i pijakow a nie nienagannych pracownikow. Cos takiego! Samotne matki, jedyni zywiciele rodziny, ludzie z kredytami i pozyczkami... Na zbity pysk! Ludzie sie dzisiej nie licza ... pracownik nie jest podmiotem, ktory pracuje na dobro i obraz firmy, ale przedmiotem, ktory mozna zdeptac i wyrzucic jak smiec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admin Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:37 centrum-dowodzenia-swiatem.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senior Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:38 cyt. Przepraszam, ale za takie pieniadze tez bym protestowal. Jesli szanowni pracodawcy nie zauwazyli jeszcze ze jedynymi koniami pociagowymi pozostana za moment oni sami, no to przykro mi. Nie ma o czym rozmawiac. dobrze napisal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czesiek Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 10:47 nie ma jak robota przy tasmie, wroclaw mnie rozbraja desperatami charujacymi za miche ryzu. hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Zwolnienia w Toyocie 02.04.07, 11:42 Juz myslisz ze ci wroclawianin bedzie na tasmie pracowac, hehe. To jest praca dla reszty dolnoslazakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 0_bronek Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:34 Jelczańska Toyota produkuje silniki dieslowskie. W fabryce pracuje 950 osób. 170 należy do "Solidarności". wedlug mnie to dziwne ze tylko 170 nalezy do zwiazkow _____________________________________________ broncie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cztan od Jagienki Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:45 Typowe dla dzisiejszej "braci" roboczej - oni ciągle mentalnie tkwią w bolszewii. Chcą pracować, jak w PRL, a zarabiać, jak w Anglii. Niejeden zakład poszedł na dno, "dzięki" wyrabiającym normy inaczej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolniny z toy Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.211.200.89.otvk.pl 02.04.07, 13:22 bo reszta sie boi a za cos trzeba utrzymac rodzine, chociaz sa to marne pieniadze. 80% pracownikow uczestniczacych w ankiecie na temat podwyzek stanelo po stronie zwiazkow. Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Zwolnienia w Toyocie 02.04.07, 11:46 wiem jak tam bylo i przykro ze padlo na was byliscie najsolidarniejsza grupa ale komus musieli przyciac lby bo caly zaklad byl oszukany podwyzka ktorej nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak to bedzie Zwolnienia w Toyocie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.07, 11:56 Może i mają rację i pracują za groszę, nie wiem bo nie znam nikogo z zakładów LG, Toyota, wiem natomiast jak było w innej firmie. Wszystko było ok do momentu jak kadra zarządzająca składała się w większości z obcokrajowców. Polak się dorwał i cóż zamiast grup zaszeregowania 1 2 3 4 5 powstały grupy 1a 1b itp. Normy wzięte nie wiadomo skąd, byle tylko sie przypodobać Wychodzi niestety po raz kolejny na to że to "my" sami gotujemy sobie taki los. Zastanawia mnie natomiast to, co będzie jak się koreańce i japonce oraz inne firmy "montujące" i zaczną przenosić produkcje na wschód. Przy takiej aktywności związką będzie to prędzej niż później. pozdrawawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANUSZ Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:01 Zdaniem jej szefostwa nadgodziny są dobrowolne i cieszą się dużą popularnością CIEKAWE... A KTO MAJAC RODZINY I PRZYJACIOL ZOSTAWALBY PO GODZINACH? JAK SZCZURY SA TO NIECH SIE SCIGAJA JESLI MUSZA, MY MAMY RODZINY... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TM real w Toyocie IP: 80.54.200.* 02.04.07, 12:02 Prawdopodobnie wiekszosc negatywnych opini napisali pracownicy biurowi Toyoty którzy zajmują sie nic nierobieniem , grzebaniem w nosie , i chodzeniem dookoła hali. Nadgodziny: chce powiedziec, że dotej pory wszyscy zostawali... nawet po 9 godzin albo i wiecej(dziennie). Niestety obietnice zarzadu odnośnie podwyżek są tylko obietnicami i 22TM chciało pokazac ze nie sa Mułami i chcą zarabiać godne pieniadze. Szkoda ze nie poszła cała Linia.... ciekawe czy wtedy by zwolnili... Byłem w szoku kiedy sie o tym dowiedziałem... Ale własnie o to Im chodzi,aby skończyc z protestami i robic w "zoo" do czasu az garba dostaniesz. ps. SZACUNEK DLA "KOŃCÓWKI" ....PC.... Odpowiedz Link Zgłoś
aktyda Re: w Toyocie 02.04.07, 12:16 Gość portalu: TM real napisał(a): > Prawdopodobnie wiekszosc negatywnych opini napisali pracownicy biurowi Toyoty widze ze ktos odwazyl sie to powiedziec glosno a moze ci pracownicy by pomysleli ze mam bardzo male ciezko chore dziecko a moj maz z dyscyoplinarka nie szybko znajdzie prace co do japoncow to mi ich szkoda, z tego co slysze,rzad ich oszukal, ze motloch bedzie robil za chleb ze smalcem i postawili w Polsce fabryki! a w sumie fajny narod te skosnookie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Triada Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:03 Kolego-rowniez jestem pracownikiem tej firmy i widzialem jak sie to odbyło Wspolczuje Wam wszystkim i mozecie byc pewni ZZ nie opusci Was,bedziemy walczyc o przywrocenie Was do pracy wszelkimi prawnymi metodami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwolniony z Toyoty Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:21 Witam, jestem jedną z osób, która została zwolniona z tego zakładu, w piątek o godzinie 23.00 Linia produkcyjna została zatrzymana, każdy był zaskoczony nikt nie wiedział, co się dzieje, brano nas po kolei do pokoi i dawano wypowiedzenia z pracy, za powód zwolnienia podawano nam to, ze naraziliśmy zakład na straty z powodu 1,5h przerwy w produkcji. Te 22 osoby, które zostały zwolnione były kartą przetargowa w rozmowach ze związkami zawodowymi w sprawie podwyżek, gdy nie doszło do porozumienia, toy... pokazała, na co ją stać, bez wahania zwolnili tyle osób, nie myśląc o tym, ze nie którzy z nas mają kredyty mieszkaniowe bądź też nasze zarobki były jedynym źródłem utrzymania całej rodziny. Ludzie, którzy zarządzają tą firma są kretynami bojącymi się tylko o swoje stołki, wszystkie zasady, na których opiera się toy... to wielka bzdura. Oni chyba nie zdają sobie z tego sprawy, ze to nie jest Japonia, kamikadze nie jesteśmy i seppuku tez nie popełnimy w imię dobra firmy. Pracy w naszym regionie jest pod dostatkiem, ale z takim papierem, jaki nam dali ciężko będzie znaleźć dobra prace. Jutro wszyscy jedziemy do siedziby Solidarności we Wrocławiu, będziemy rozmawiać z prawnikami, mam nadzieje, ze toy... przejedzie się na swoich decyzjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakus Zwolnienia w Toyocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 12:28 Dariusz Banach nie wyklucza ponownego przywrócenia tych osób do pracy dobre a za pol roku albo rok i tak ich nie bedzie nie zgadzajcie sie chlopaki wiem cos o tym slowa pracodawca nie potrafi dotrzymac naprawde wiem cos o tym umowy sie wam pokoncza... spoznicie sie... albo oskarza was o kradziez rekawic roboczych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: planista2 Re: Zwolnienia w Toyocie IP: *.magma-net.pl 02.04.07, 13:12 Jak LG i spółki przekonają Wojewodę (a myślę że przekonają) do zasadności desantu z dalekiego wschodu, to wszyscy będziemy oglądać zakłady stref ekonomicznych z za ogrodzenia. (Ochrona będzie polska, bo nie jest droga, w końcu to najczęsciej "ochraniarze" z pewnej wałbrzyskiej firmy zakładu pracy chronionej. A swoją drogą trochę mi się kłóci ta obiecana wizja taniej siły roboczej. Z tego co ja pamietam to Koreańczycy i Japończycy coś na początku wspominali że się będzie godnie zarabiać (chyba kilka tysiecy brutto na lini produkcyjnej) i oni są dumni że będą mogli zatrudniać pracowników z rejonów o dużym potencjale (tradycje samochodowe (Jelcz) itd.) Odpowiedz Link Zgłoś