svarte_sjel 07.04.07, 21:09 Jeśli kogoś to interesuje, to na zdik.nazwa.pl/ pojawiła się pełna lista remontów nawierzchni planowanych w ramach programu "14.5 mln" na ten i przyszły rok. Całkiem spora. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jlesiecki Re: 14.5 mln 07.04.07, 22:31 przeraza, ze nie ma tu w ogole Psiego Pola, a tam jest juz tragicznie, a nowe osiedle sie rozrasta i bedzie tylko gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: 14.5 mln IP: 82.160.135.* 08.04.07, 11:43 nie ma Krakowskiej czy niedowidzę?? Odpowiedz Link Zgłoś
solarisbus Re: 14.5 mln 08.04.07, 12:26 Krakowska idzie z innej puli pieniędzy :) Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln 09.04.07, 19:39 Gość portalu: gość napisał(a): > nie ma Krakowskiej czy niedowidzę?? Ja tylko zwrócę uwagę na to, że to jest plan _drobnych_ remontów polegających na wymianie samej nawierzchni (+ regulacja studzienek itp.), Krakowska wymaga dużo większego remontu. W dodatku za pieniądze większe od wszystkich tych razem wzietych (32 mln wedle planów). Odpowiedz Link Zgłoś
natassja Re: 14.5 mln 24.04.07, 22:40 jlesiecki napisał: > przeraza, ze nie ma tu w ogole Psiego Pola, a tam jest juz tragicznie, a nowe > osiedle sie rozrasta i bedzie tylko gorzej. Jak ktos zauwazyl, to jest plan _drobnych_ remontów, a przeciez niedawno na tzw. Psiaku, na Krzywoustego na wysokosci kosciola, zalepiono troche dziur plackiem w miare jednolitej nawierzhcni na odcinku ok 30 m na pasie w stronie miasta. No co, byly dziury, i zalatano je. No, co wiecej chcesz... Choc i tak tragedii nie bylo wczesniej, bo ostatnio i tak nikt tam nie pedzi, bo sznur aut rano od Kielczowskiej i Gorlickiej raczej stoi, niz jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jlesiecki Re: 14.5 mln 25.04.07, 19:31 natassja napisała: Choc i tak tragedii > nie bylo wczesniej, bo ostatnio i tak nikt tam nie pedzi, bo sznur aut rano od > Kielczowskiej i Gorlickiej raczej stoi, niz jedzie. slonko sie pojawilo to dobry humor tez:) to pozytywne. Z Kiełczowskiej i Gorlickiej to samochody fruna nad ddrogą? ;-) Poza tym, czym nasze wladze sie nie przejmuja, to od zjazdu z Sobieskiego ma byc calkiem nowa droga na Osiedle przy Kielczowskiej, a z niego ma prowadzic calkiem nowa droga na Osiedle Sobieskiego. Ale to odbiegajac od "14,5". O to powinny zabiegac rady osiedli. W koncu nie samym euro Wroclaw zyje. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 14.5 mln 10.04.07, 10:22 svarte_sjel napisał: > Całkiem spora. Szkoda, że niewiele mówi. Legnicka, Sienkiewicza, KW itp, ok - ale w którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: 14.5 mln 10.04.07, 10:53 piast9 napisał: > Szkoda, że niewiele mówi. Legnicka, Sienkiewicza, KW itp, ok - ale w którym mie > jscu? Przecież jest napisane :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln IP: *.lan.pop.pl 11.04.07, 12:50 > Jeśli kogoś to interesuje, to na zdik.nazwa.pl/ pojawiła się pełna > lista remontów nawierzchni planowanych w ramach programu "14.5 mln" na ten i > przyszły rok. Całkiem spora. Owszem spora i niestety jak zwykle zdradzająca słabą orientację ZDiK-u w stanie wrocławskich ulic, a nawet w ich nazewnictwie - "ul.Trymanda" i "ul.Piłsudzkiego". Ciekawe, że svarte na forum zawsze gotów był przegryźć grdykę za każdą literówkę czy za "plac Kromera", a tu jakoś dyskretnie to przemilczał. Czyżby punkt widzenia zależał od punktu siedzenia? ;-) Dość niemiłe wrażenia daje też zwykłe niechlujstwo w opisie wszystkich remontów. Ktoś po prostu "na odwal się" napisał jeden tekst i wkleił go jako opis do wszystkich punktów, w związku z czym mamy takie kwiatki jak "sfrezowanie istniejącej nawierzchni" na ulicach z kostki granitowej (Borowska, Stawowa, Probusa) albo "korekta wysokościowa krawężników" na Al.Sobieskiego gdzie w ogóle nie ma krawężników. Ale "odwal się" to typowy styl pracy w ZDiKu. Przejdźmy do konkretów. Rok 2007: - ul.Osobowicka od mostu w stronę Osobowic - dawno tam nie byłem, ale mam wątpliwości czy jest tam potrzeba remontu, zwłaszcza przy znikomym ruchu na zaplanowanym do remontu odcinku. Sprawdzę. - ul.Czekoladowa - również muszę to sprawdzić, od czasu oddania trasy przemysłowej nie jechałem Czekoladową. Wątpliwości mam podobne, a ponadto obawiam się o koordynację z budową kanalizacji na Klecinie. Z praktyki wiadomo, że koordynacja zazwyczaj nie występuje. - ul.Nowy Świat - S.D.W.C. czyli szukanie dziury w całym. Byłbym cały happy gdyby wszystkie ulice we Wrocławiu były w takim stanie. - ul.Drobnera - S.D.W.C. - ul.Borowska od Kamiennej do Al.AK - szczerze mówiąc to potrzeba tego remontu jest wątpliwa, ale można się z tym zgodzić z uwagi na trwające remonty sąsiednich odcinków Borowskiej. Byłoby trochę bez sensu gdyby pomiędzy nowymi odcinkami zostawić jeden stary. Pytanie tylko czy ZDiK ograniczy się tylko do remontu czy także poszerzy jezdnię, zwłaszcza na wlocie na skrzyżowanie z Kamienną. - ul.Muchoborska - tutaj zgadzam się całkowicie, to de facto fragment węzła łączącego OŚ ze Strzegomską czyli ważny element sieci drogowej w bardzo złym stanie. Jedyne co bym skorygował to wydłużył odcinek remontowany do Klecińskiej i przy okazji zrobił remont ul.Traktatowej (być może jest to przewidziane, tylko nie wspomniano o tym). - ul.Czajkowskiego - zgoda bez zastrzeżeń - ul.Kazimierza Wlk. - S.D.W.C. - ul.Legnicka - S.D.W.C. - ul.Tyrmanda - zgoda całkowita, chociaż dla ścisłości tu nie tyle idzie o remont tylko o budowę normalnej ulicy w miejsce prowizorki ze sterczącymi na kilkanaście centymetrów studzienkami. - ul.Szczęśliwa - to już opisywałem rok temu. Stan jezdni nie jest zachwycający, ale pytanie czy należy tu robić drobny remont czy raczej wciągnąć to w ogólną przebudowę układu komunikacyjnego w tym rejonie w związku z potężnymi inwestycjami (Centrum Południowe, Sky Tower). Ponadto na szybko to w tym rejonie są bardziej potrzebne remonty fragmentów Zaporoskiej od Żelaznej do ronda jezdnia wschodnia i od Skwierzyńskiej do ronda jezdnia zachodnia, a także remont Gajowickiej na odcinku od Grochowej do Zaporoskiej. Są w gorszym stanie, jest tam dużo większy ruch, a ponadto w związku z planowanym w tym roku remontem Grabiszyńskiej prawdopodobnie trzeba będzie skierować tranzyt starą trasą przez Gajowicką. Logika nakazywałaby wcześniej przygotować trasę objazdu. - ul.Sienkiewicza - wyjątkowe S.D.W.C. - ul.Rogowska - bez zastrzeżeń Rok 2008 opiszę osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: 14.5 mln IP: *.contium.pl 11.04.07, 13:14 - ul.Osobowicka od mostu w stronę Osobowic - dawno tam nie byłem, ale mam > wątpliwości czy jest tam potrzeba remontu, zwłaszcza przy znikomym ruchu na > zaplanowanym do remontu odcinku. Sprawdzę. stan tamtej drogi jest generalnie mówiąc - kiepski, przyda się ;> > - ul.Nowy Świat - S.D.W.C. czyli szukanie dziury w całym. Byłbym cały happy > gdyby wszystkie ulice we Wrocławiu były w takim stanie. Oj, na wysokości teatru Współczesnego wschodnia jezdnia wcale nie jest taka zachwycająca. > - ul.Kazimierza Wlk. - S.D.W.C. > - ul.Drobnera - S.D.W.C. > - ul.Sienkiewicza - wyjątkowe S.D.W.C. Widzę tu drobną niekonsekwencję. przy Borowskiej piszesz: > Byłoby trochę bez sensu gdyby pomiędzy nowymi > odcinkami zostawić jeden stary. A tu nagle stary może zostać? Jak już odświeżamy ciągi komunikacyjne, to całe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln IP: *.lan.pop.pl 11.04.07, 14:16 > Oj, na wysokości teatru Współczesnego wschodnia jezdnia wcale nie jest taka > zachwycająca. Ja nie twierdzę, że jest zachwycająca, tylko że są we Wrocławiu ulice w dużo gorszym stanie, które należałoby remontować w pierwszej kolejności np. Al.AK od Bardzkiej do Orzechowej, a te z oceną SDWC moga spokojnie zaczekać, bo ich stan i tak jest lepszy od średniej dla Wrocławia. > Widzę tu drobną niekonsekwencję. przy Borowskiej piszesz: > > Byłoby trochę bez sensu gdyby pomiędzy nowymi > > odcinkami zostawić jeden stary. > > A tu nagle stary może zostać? Jak już odświeżamy ciągi komunikacyjne, to całe. To nie to samo. Borowska (jej fragment przewidziany do remontu) ma nawierzchnię z kostki, pozostałe odcinki będą asfaltowe, kostka jest miejscami troche sfatygowana, ulica ma zmienną szerokość, wskazana byłaby korekta geometrii. Ul.Sienkiewicza na wysokości Ogrodu Botanicznego jest z punktu widzenia stanu nawierzchni w zupełnie dobrym stanie. Są niewielkie sfalowania nawierzchni i wykruszenia, ale tylko przy brzegu jezdni, w miejscach po których samochody nie jeżdżą. Przyczyną remontu nie jest stan jezdni tylko jakaś bzdurna walka z ulicami wyremontowanymi kiedyś w nietypowej techologii asfaltu lanego. Technologia ta ma swoje zalety ale została źle zastosowana (zbyt gruba warstwa) i jezdnia spływała na boki tworząc przy krawędzi nieregularne zgrubienia, a przy okazji deformując oznakowanie poziome. Bzdurność walki polega na tym, że obecnie nawierzchnia już NIE PŁYNIE, bo asfalt się sam utwardził w naturalny sposób (głównie przez odparowanie najlżejszych frakcji) i problemy z tymi nawierzchniami są NIEAKTUALNE. Tego oczywiście ZDiKowcy nie zauważyli i z uporem remontują zupełnie dobre jezdnie z równą, niespękaną nawierzchnią jak Zachodnia czy Powstańców Śl. Obejrzyj sobie ul.Sienkiewicza i gwarantuję, że poza wąskim pasem przy samej krawędzi jezdni nie znajdziesz niczego do czego można by się przyczepić. Nawierzchnia jest równa i gładka jak d... niemowlaka, nie ma żadnych spękań czyli nie będą tworzyły się dziury i remont takiej ulicy to wyrzucanie pieniędzy w błoto, zwłaszcza w sytuacji gdy setki ulic jest w stanie katastrofalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad Re: 14.5 mln IP: *.contium.pl 13.04.07, 16:23 Jeżdżę Sienkiewicza dosyć często, a dziś się jeszcze specjalnie przyjrzałem. Tak, są fałdy przy krawędzi, lekkie koleiny na prawym pasie, do tego nierówne krawężniki, chodniki i parę krzywo połatanych dziur na środku. Do tego widać, że w ciepłe dni asfalt pływa - linie malowane na środku są pofalowane, a są tam nie dłużej niż od zeszłego roku. Wygląda na to, że w sam raz się Sienkiewicza nadaje na drobny remont, bez wymiany podbudowy, tym bardziej, że będzie w najbliższych latach robiony plac Bema. Ot taka akurat praca z programu 14,5. A jak się nie zrobi, to potem będzie narzekanie jak z Piastowską, która w sumie jest równa, a wszyscy narzekają że taki krzywy kawałek został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln IP: *.lan.pop.pl 15.04.07, 20:27 Wszystko się zgadza, ja przecież nigdy nie twierdziłem, że jest to ulica IDEALNA. Ale problem polega na tym, że są we Wrocławiu ulice w dużo gorszym stanie. Przejedź się np. Al.AK na odcinku, o którym wspominałem albo ul.Mościckiego, która była przewidywana w programie 14.5 na ubiegły roku, a wyleciała z niego całkiem i powiedz która bardziej wymaga remontu. W ub. roku była dyskusja na ten sam temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=46121254&v=2&s=0 i obawiam się, że i w przyszłym może być to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln 14.04.07, 10:49 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > gorszym stanie, które należałoby remontować w pierwszej kolejności np. Al.AK od > Bardzkiej do Orzechowej, a te z oceną SDWC moga spokojnie zaczekać, bo ich Obawiam się, że ten odcinek się do takiego remontu (sfrezowanie nawierzchni itd.) nie kwalifikuje. Tu trzeba całą podbudowę wymienić, bo ten tłuczeń to raczej tak sobie utwardzony jest. Dziwi mnie, że odcinek od Tarnogajskiej do Bardzkiej nie był tak w głąb remontowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln IP: *.lan.pop.pl 15.04.07, 20:20 > itd.) nie kwalifikuje. Tu trzeba całą podbudowę wymienić, bo ten tłuczeń to > raczej tak sobie utwardzony jest. Dziwi mnie, że odcinek od Tarnogajskiej do > Bardzkiej nie był tak w głąb remontowany... > Częściowo był. A w ramach programu 14.5 robi się także remonty obejmujące wzmacnianie podbudowy np. Kazimierza Wlk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c# Re: 14.5 mln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 15:48 > - ul.Czekoladowa - również muszę to sprawdzić, od czasu oddania trasy > przemysłowej nie jechałem Czekoladową. Wątpliwości mam podobne, a ponadto > obawiam się o koordynację z budową kanalizacji na Klecinie. Z praktyki wiadomo, że koordynacja zazwyczaj nie występuje. Zrozumienie słowa "koordynacja" wykracza poza zakres pojęciowy osób odpowiedzialnych za remonty. Czekoladowa dzisiaj to jest sito wynikające z położonego jakieś 10 lat temu cieniutkiego dywanika "tymczasowego". Po każdej zimie jest skrupulatnie latem łatana, ale ilość dziur rośnie z roku na rok. Ruch, pomimo oddania trasy przemysłowej, nie zmalał znacząco, jedynie zmalała ilość TIR-ów (ale cały czas są tacy, którzy ignorują zakaz). Teraz Klecina jest mocno zablokowana budową kanalizacji, planowana do zamknięcia jest Zabrodzka, więc pewnie trochę z tymi remontami będzie trzeba poczekać. Wydostanie się z Kleciny przez Wałbrzyską i Krzycką staje się uciążliwe z uwagi na stan ulic oraz wszechobecny ciężki sprzęt obsługujący budowy. No i Karmelkowa w planie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: 14.5 mln IP: *.e-wro.net.pl 12.04.07, 09:46 A kiedy mają robić Karmelkową? Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln 14.04.07, 10:46 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > Owszem spora i niestety jak zwykle zdradzająca słabą orientację ZDiK-u w Własnie takiej twojej odpowiedzi się spodziewałem :^P > i "ul.Piłsudzkiego". Ciekawe, że svarte na forum zawsze gotów był przegryźć > grdykę za każdą literówkę czy za "plac Kromera", a tu jakoś dyskretnie to Na wypadek gdybyś nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln IP: *.lan.pop.pl 15.04.07, 20:16 > Własnie takiej twojej odpowiedzi się spodziewałem :^P > Holmesie, jesteś genialny ;-) > Na wypadek gdybyś nie zauważył Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln 15.04.07, 22:19 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > Bóg zapłać. Choć przyznasz, że komentowanie podobnych błędów to twoje ulubione > zajęcie. Nie przeczę. > np. taka ulicę Morwową, która była potrzebna jako objazd dla remontowanego > odcinka Al.AK, więc pozostawiona ją w stanie "wskazującym" (na konieczność > przebudowy), a jej przebudowa odbędzie się w przyszłym roku (chyba). Popatrz ile można dzięki temu zaoszczędzić na rozbiórce! ];^) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 18.04.07, 23:10 Troche mi zeszło ale zgodnie z obietnicą kończę rozpoczęty temat programu 14.5. Najpierw suplemet do omówienia roku 2007. - ul.Osobowicka - sprawdziłem organoleptycznie i zgadzam się, że remont się należy - ul.Czekoladowa - tu trochę mniej się zgadzam. Rzeczywiście jest sporo wykruszeń asfaltu, ale to się kwalifikuje moim zdaniem raczej do załatania dziur niż cakowitej wymiany nawierzchni. No chyba że remont ma być poważniejszy i obejmować ma również wymianę starej kostki spod asfaltu, wtedy co innego. Ktoś już wspominał, ale przypomnę, że Czekoladowa była ulicą z mocno sfatygowanej drobnej kostki granitowej i jak ruszyło centrum handlowe na Bielanach to zrobił się tam ruch prawie taki jak dziś na Klecińskiej. Mieszkańcy zaczęli dymić (i specjalnie się im nie dziwię) bo ani przejść na drugą stronę, ani żyć się nie dało w hałasie jaki samochody robiły na zniszczonej nawierzchni. Zrobiono więc naprędce drobny remont polegający na położeniu asfaltu na zniszczoną kostkę i zrobiono dwa tzw. wyniesione przejścia dla pieszych wymuszające zwolnienie jazdy samochodów do ok. 20-30 km/h (chociaż trafiają się niemoty pokonujące to 5 km/h jakby to był 20 cm krawężnik, ale to już inna historia). Asfalt kładziony na kostkę ma słabą przyczepność do niej i łatwo się wykrusza i dokładnie ten proces zachodzi na Czekoladowej. Dlatego jeżeli remont Czekoladowej ma obejmować całkowitą wymianę nawierzchni razem z kostką to OK, ale jeśli ma polegać tylko na zeskrobaniu asfaltu i położeniu nowego to moim zdaniem nie ma to wielkiego sensu. Za 2 lata będzie to samo. Przy okazji mała dygresja na temat asfaltu kładzionego na kostkę - we Wrocławiu są miejsca gdzie asfalt trzyma się jej dobrze np. Powstańców Śl., ale na ogół lubi on odpryskiwać. Warto byłoby się zastanowić dlaczego czasem się on trzyma a czasem nie. Moim zdaniem mogą być dwie przyczyny. Jedna to grubość asfaltu - cienkie warstwy łatwiej się wykruszają, na Powstańców jest położona gruba warstwa i pewnie dlatego się trzyma. Druga przyczyna to niewłaściwy rodzaj asfaltu używanego do tego celu. Z uwagi na słabą przyczepność do podłoża powinien to być asfalt ze zwiększoną ilościa spoiwa albo powinno się kłaść dwie warstwy, najpierw 1 cm asfaltu lanego i dopiero na to zwykłą mieszankę bitumiczną. Ale oczywiście najpierw w ZDiKu komuś musiałoby się chcieć dostrzec problem (cud nr 1) i chcieć go rozwiązać (cud nr 2). Program 14.5 rok 2008: - ul.Probusa - remont pozbawiony głębszego sensu bo jezdnia jest w dość dobrym stanie. Zadziwiające jest, że sąsiadująca z tą ulicą wschodnia jezdnia pl.Św.Macieja będąca w dużo gorszym stanie i przenosząca dużo większy ruch nie została zaszczycona uwagą działu eksploatacji dróg ZDiKu. To dość zadziwiające zjawisko występujące także w innych miejscach np. remont Ślężnej zamiast znacznie bardziej zniszczonej Wyścigowej albo Brucknera zamiast dużo gorszej Kochanowskiego. - ul.Ostrowskiego - remont jak najbardziej słuszny, pozytywnie też należy ocenić, że został przesunięty z 2007 roku na 2008 czyli po ukończeniu przebudowy Klecińskiej, a nie w jej trakcie. Inna sprawa, że to przesunięcie jest prawdopodobnie przypadkiem, a nie celowym działaniem, bo inne remonty też się obsunęły. - ul.Stawowa - za grosz sensu - ul.Brucknera - jak wyżej, to kolejny przykład pasji "remontów" dróg których jedyną winą jest gładka i równa nawierzchnia z asfaltu lanego. Kochanowskiego jest w gorszym stanie i mają ją w ... (powiedzmy w nosie) - ul.Kamieńskiego - remont jak najbardziej uzasadniony podobnie jak pytanie dlaczego obsunął się z planu remontów na 2006 rok czyli o 2 lata. - Al.Sobieskiego do granicy miasta - remont uzasadniony, i to dużo bardziej niż remonty w 2005 i 2006 roku wcześniejszych odcinków w dużo lepszym stanie. Ale to jak już pokazywałem typowe - ulice w gorszym stanie są zostawiane na później. - Al.Sobieskiego wykonanie brakujących odcinków - ??? nie mam pojęcia o co chodzi - ul.Strzegomska od Smoleckiej do Wagonowej - tutaj to chyba komuś całkiem odwaliło. Jak już koniecznie chcą remontować Strzegomską to niech lepiej się wezmą za odcinek od Nowodworskiej do Chociebuskiej. - ul.Sienkiewicza od Bema do Matejki - to ten sam odcinek co przewidziany na rok 2007 tylko pewnie chodzi o drugą jezdnię. Bez grama sensu. - ul.Dmowskiego - a czegóż oni tam się znowu dopatrzyli??? - ul.Na Polance - są we Wrocławiu gorsze, ale w sumie może być, jest rzeczywiście dość sfatygowana - ul.Smoluchowskiego, Norwida, Łukasiewicza - ulice są w nie najlepszej kondycji, ale nie tragicznej, są praktycznie tylko dojazdówki do poszczególnych budynków Politechniki. Ruch tam wielkiego nie ma, prędkości minimalne, praktycznie brak ruchu ciężkiego jeśli pominąć ruch związany z obsługą budów, które właśnie się chyba pokończyły. Z tego punktu widzenia ich remont jest nieuzasadniony. Jest jednak pewien drobiazg, który może tu przeważać. Otóż Wrocław stara się o lokalizację Europejskiego Instytutu Technologicznego i z punktu widzenia tych starań może warto zadbać o lepszy wygląd okolic Politechniki, bo jak decydenci z Brukseli zobaczą te zdezelowane ulice to mogą nie uwierzyć, że tacy abnegaci mogą stać się ośrodkiem myśli technologicznej. Z tego powodu skłonny jestem dać rozgrzeszenie dla tych remontów. Czasem trzeba zaszpanować. - Wybrzeże Wyspiańskiego - to też sąsiedztwo PWr, ale jej remont to już przesada. Ja się tam żadnych większych problemów nie doszukałem. Żeby mi nikt nie zarzucał, że uprawiam niekonstruktywną krytykę przedstawię kilka propozycji, ale to już w następnym odcinku. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln - 2008 18.04.07, 23:27 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > zjawisko występujące także w innych miejscach np. remont Ślężnej zamiast > znacznie bardziej zniszczonej Wyścigowej albo Brucknera zamiast dużo gorszej Pragnąłbym zauważyć, że Wyścigowa jest przewidziana do dofinansowania z UE, co automatycznie ją przesuwa w czasie (bo musi czekać na nowy budżet UE, zaplanowana jest na ten i przyszły rok). A Ślężną jako finansowaną z miejskiego budżetu i _tańszą_ dało się przyspieszyć. > - Al.Sobieskiego wykonanie brakujących odcinków - ??? nie mam pojęcia o co > chodzi A co, zrobione już odcinki i ten jeden zaplanowany wyczerpują całą długość? > odwaliło. Jak już koniecznie chcą remontować Strzegomską to niech lepiej się > wezmą za odcinek od Nowodworskiej do Chociebuskiej. To by było prawdziwe wyrzucanie pieniędzy w błoto. Przecież ten odcinek jest przewidziany do kompleksowej przebudowy (wedle WPI Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 10:17 svarte_sjel napisał: > To by było prawdziwe wyrzucanie pieniędzy w błoto. Przecież ten odcinek jest > przewidziany do kompleksowej przebudowy (wedle WPI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 19.04.07, 16:26 > A czy wiadomo kiedy ta przebudowa ruszy. Nie znalazłem tej inwestycji w > budżecie na 2007, a i o przetargu nic na razie nie słychać. Jest w WPI 2006-2010 jako "Budowa połączenia Obwodnicy Śródmiejskiej z Regionalnym Portem Lotniczym - zadanie 1 ( ul.Strzegomska )". W sumie jednak nie wiadomo czy to wypali w przewidzianym terminie (2007-2008) bo figuruje jedynie na liście zadań przewidzialnych do aplikowania o środki unijne. Czy zostały przyznane nie wiem, a bez tego raczej nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 20:32 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > jedynie na liście zadań przewidzialnych do aplikowania o środki unijne. Czy > zostały przyznane nie wiem, a bez tego raczej nie ruszy. ZTCW nie są jeszcze rozdzielone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 19.04.07, 16:20 > Pragnąłbym zauważyć, że Wyścigowa jest przewidziana do dofinansowania z UE, co > automatycznie ją przesuwa w czasie Wyścigowa automatycznie przesuwa się już ładnych kilka lat ;-) > A Ślężną jako finansowaną z miejskiego budżetu i _tańszą_ dało się > przyspieszyć. Różnica w kosztach nie była taka drastyczna Wyścigowa 25, Ślężna 15 milionów. Ślężna pierwotnie miała być sfinansowana z budżetu centralnego, z puli środków na modernizację dróg krajowych. Jak projekt został odrzucony to miasto uparło się, że i tak ją przebuduje z własnych środków. Komuś strasznie zależało. A jak już kiedyś pisałem Ślężna wcale nie była w takim złym stanie, do pilnego remontu kwalifikował się właściwie tylko odcinek jezdni zachodniej od Pułtuskiej do Sudeckiej oraz odcinek jezdni wschodniej od Al.AK do Kamiennej (i tak nie objęty obecnym remontem). Reszta mogła jeszcze parę lat wytrzymać. Gdyby przy składaniu projektów do finansowania z budżetu centralnego miasto wystąpiło o środki na remont Wyścigowej albo Grabiszyńskiej szanse byłyby na pewno większe. A wtedy nie kosztowałoby to nas w ogóle. > > - Al.Sobieskiego wykonanie brakujących odcinków > > A co, zrobione już odcinki i ten jeden zaplanowany wyczerpują całą długość? > To może należało napisać coś o remoncie, a nie o wykonywaniu brakujących odcinków. Jak na moje oko żadnego odcinka Al.Sobieskiego nie brakuje ;-) > > wezmą za odcinek od Nowodworskiej do Chociebuskiej. > > To by było prawdziwe wyrzucanie pieniędzy w błoto. Przecież ten odcinek jest > przewidziany do kompleksowej przebudowy Nadmiar dosłowności w odbiorze ;-) napisałem przecież "Jak już koniecznie chcą remontować Strzegomską..." czyli w trybie warunkowym, gdyby ktoś się uparł, że musi koniecznie wyremontować sobie jakiś kawałek Strzegomskiej bo inaczej umrze z rozpaczy. To nie zmienia faktu, że odcinek przewidziany do remontu jest w takim stanie, że życzyłbym go wszystkim wrocławskim ulicom. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 11:24 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > Asfalt kładziony na kostkę ma słabą przyczepność do niej (...) Na Braniborskiej się udało zrobić to dobrze. > - ul.Sienkiewicza od Bema do Matejki - to ten sam odcinek co przewidziany na > rok 2007 tylko pewnie chodzi o drugą jezdnię. Bez grama sensu. Wyboista strasznie. Woziłem tą trasą różne graty swoim autkiem, trzeba jechać 20 aby nie podskakiwać i nie uszkodzić ładunku. > - ul.Dmowskiego - a czegóż oni tam się znowu dopatrzyli??? Jezdnia w stronę Długiej jest popękana w poprzek i wyboista. > Jest jednak pewien drobiazg, który może tu przeważać. Otóż > Wrocław stara się o lokalizację Europejskiego Instytutu Technologicznego i z > punktu widzenia tych starań może warto zadbać o lepszy wygląd okolic > Politechniki, bo jak decydenci z Brukseli zobaczą te zdezelowane ulice to mogą > nie uwierzyć, że tacy abnegaci mogą stać się ośrodkiem myśli technologicznej. Na PWr jest sporo aparatury która źle pracuje z powodu drgań wywołanych podskakiwaniem samochodów na dziurach. A Łukasiewicza między Wyspiańskiego a Smoluchowskiego wygląda jak ser szwajcarski. Łaty w ogóle się nie trzymają. > - Wybrzeże Wyspiańskiego - to też sąsiedztwo PWr, ale jej remont to już > przesada. Ja się tam żadnych większych problemów nie doszukałem. Ja nie wiem jak powinna wyglądać jezdnia, która Twoim zdaniem nadaje się do naprawy z tego programu. Przecież tu chodzi o powierzchowne remonty. Naprawdę rozwalone drogi to już inna zabawa i inna pula pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 19.04.07, 16:59 > > Asfalt kładziony na kostkę ma słabą przyczepność do niej (...) > Na Braniborskiej się udało zrobić to dobrze. No właśnie. Dlaczego w jednych miejscach się trzyma, a w innych się odspaja. Albo materiały, albo wykonawstwo, albo jeszcze coś innego. Warto by to wyjaśnić. > Wyboista strasznie. Woziłem tą trasą różne graty swoim autkiem, trzeba > jechać 20 aby nie podskakiwać i nie uszkodzić ładunku. > Sienkiewicza na wysokości Ogrodu Botanicznego??? Aż sobie obejrzałem zdjęcia jakie tak porobiłem. Może po chodniku jechałeś? ;-) > > - ul.Dmowskiego - a czegóż oni tam się znowu dopatrzyli??? > Jezdnia w stronę Długiej jest popękana w poprzek i wyboista. > Specjalnie wczoraj nią przejechałem. Spękań nie zauważyłem, chociaż moooże coś tam było, ale z jadącego samochodu nie widziałem. Nawet jeśli, to na pewno nic drastycznego. Wybojów też nie widziałem, sprawdź może twój wóz ma przyspawane wahacze i dlatego wyłapujesz każdą minimalną nierówność ;-) Jest tam jedynie trochę łat na prawym pasie i one są jedynymi minimalnymi nierównościami na jezdni. > Ja nie wiem jak powinna wyglądać jezdnia, która Twoim zdaniem nadaje się do > naprawy z tego programu. Przecież tu chodzi o powierzchowne remonty. Dokładnie to mam na myśli. Wymiana nawierzchni powinna dotyczyć jezdni, która jest w znacznym stopniu pokryta siatką spękań (powyżej 30-40% powierzchni), co jest sygnałem, że wkrótce będzie się tam wykruszać asfalt i będą robić dziury, albo jeśli podobny odsetek powierzchni jezdni składa się z łat i spękań pomiędzy nimi. Wzorcowy przykład mam codziennie przed oczami - ul.Tęczowa, jej odcinek asfaltowy pomiędzy Kolejową i Szpitalną. Łatany w ubiegłym roku średnio co ok. 1,5 miesiąca latem i co 2 tygodnie zimą. Inny przykład w pobliżu - ul.Owsiana pomiędzy Skwierzyńską i Zaporoską. Dalej: - ul.Konduktorska - ul.Mościckiego - przewidywana do remontu w 2006 roku zniknęła zupełnie z programu 14.5 - ul.Avicenny - po zimie tak się rozsypała, że postawiono tam ograniczenie do 30 km/h, trochę ją prowizorycznie połatali, a wkrótce zostanie na nią skierowany cały ruch z Solskiego w związku z budową kanalizacji. Zresztą co się będę powtarzał: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=46121254&a=46257914 Odpowiedz Link Zgłoś
svarte_sjel Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 20:37 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > - ul.Mościckiego - przewidywana do remontu w 2006 roku zniknęła zupełnie z > programu 14.5 Może przewędrowałą do dużych remontów? > - ul.Avicenny - po zimie tak się rozsypała, że postawiono tam ograniczenie do > 30 km/h, trochę ją prowizorycznie połatali, a wkrótce zostanie na nią > skierowany cały ruch z Solskiego w związku z budową kanalizacji. No, tu obawiam się problemem jest to, że tam permanentnie jest objazd (w tej chwili z okazji budowy kanalizacji na Muchoborze), więc niespecjalnie można remont przeprowadzać. Podejrzewam, że poczeka o czasu budowy Trasy Czeskiej (ale kiedy to będzie???). Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 21:14 svarte_sjel napisał: > Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > > > - ul.Avicenny - po zimie tak się rozsypała, że postawiono tam ograniczeni > e do > > 30 km/h, trochę ją prowizorycznie połatali, a wkrótce zostanie na nią > > skierowany cały ruch z Solskiego w związku z budową kanalizacji. > > No, tu obawiam się problemem jest to, że tam permanentnie jest objazd (w tej > chwili z okazji budowy kanalizacji na Muchoborze), więc niespecjalnie można > remont przeprowadzać. Podejrzewam, że poczeka o czasu budowy Trasy Czeskiej (al > e > kiedy to będzie???). > Remont kanalizacji na Krzemienieckiej wlasnie sie konczy (to ostatnia oprocz Awicenny kluczowa droga na Muchoborze Wlk. Wg najnowszych informacji to wlasnie remont Awicenny ma sie zaczac w najblizszych dniach. Prace przygotowawcze juz widac - powbijane paliki, ustawione barierki. Polecam: muchoborwielki.wroclaw.pl/forum/viewtopic.php?p=177#177 oraz watek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=538&w=60691620 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 19.04.07, 22:17 > Wg najnowszych informacji to wlasnie remont Awicenny ma sie zaczac > w najblizszych dniach. Tego nie wiedziałem. Ale prawdopodobnie chodzi tylko o remont odcinka na północ od linii kolejowej, tam zresztą stoją od dłuższego czasu barierki. To byłoby pewnie związane z budową kanalizacji bo ten odcinek o ile się nie mylę nie jest skanalizowany. Odcinek na południe od linii kolejowej nie może byc remontowany w tym samym czasie bo odciąłby budowę centrum pocztowego. A to właśnie ten odcinek jest w tragicznym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
garym Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 23:26 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > od linii kolejowej, tam zresztą stoją od dłuższego czasu barierki. To byłoby > pewnie związane z budową kanalizacji bo ten odcinek o ile się nie mylę nie jest > skanalizowany. Czesciowo juz jest, a dalej to nie wiem czy bedzie. > Odcinek na południe od linii kolejowej nie może byc remontowany > w tym samym czasie bo odciąłby budowę centrum pocztowego. A to właśnie ten > odcinek jest w tragicznym stanie. Na tym odcinku w zeszlym tygodniu pojawily sie paliki, wiec zapewne cos planuja. Sam remont drogi na budowe centrum pocztowego nie powinien az tak bardzo wplynac. Nawet w czasie remontu pojedyncze samochody moga przejezdzac. Tak bylo w czasie prac na Krzemienieckiej przy ktorej ulokowanych jest kilka firm (miedzy innymi Spedpol generujacy spory ruch). Najbardziej newralgiczne prace mozna wykonac w weekend lub w nocy. Lepiej to zrobic teraz niz po otwarciu centrum gdy ruch bedzie znacznie wiekszy. Mam nadzieje ze do tego samego wniosku doszly ooby decydujace o remontach. Jezeli nie bedzie duzo prac przy kanalizacji to do konca wakacji powinni skonczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 19.04.07, 21:45 > > ul.Mościckiego [...] > Może przewędrowałą do dużych remontów? No to by było OK, bo już w ub. roku sugerowałem, że "14,5" to może być za mało żeby to porządnie zrobić. Tam na dużych odcinkach brakuje chodników, oświetlenia i kanalizacji deszczowej. Pytanie tylko czy lepiej żeby zrobili samą jezdnię w 2006 roku czy całą ulicę w 2015. Zamienił stryjek... > > - ul.Avicenny > No, tu obawiam się problemem jest to, że tam permanentnie jest objazd No, fakt. Idealnym momentem do porządnego remontu był przełom 2004 i 2005 (o ile mnie pamięć nie myli) kiedy była zamknięta dla ruchu Stanisławowska i Trawowa. Przez Avicenny jeździło wtedy 10 samochodów na godzinę i można było zrobić ruch wahadłowy i wyremontować ulicę. Można było też w ogóle przejść na wyższy poziom inwencji, dogadać się z Dyckerhoffem w sprawie udostępnienia ich drogi wzdłuż torów kolejowych i wtedy można by całkiem zamknąć Avicenny na południe od linii kolejowej i zrobić wszystko uczciwie. Co więcej sugerowałem to na spotkaniu w ZDiKu na początku 2005 roku - "Tak, tak, zrobimy". A teraz jest problem. Myślę, że teoretycznie jakby się dobrze sprężyć można by zrobić ten remont w okresie pomiędzy otwarciem Krzemienieckiej i zamknięciem Solskiego. Ale trzeba by do tego zamknąć całkowicie Avicenny bo robienie tego na raty wydłużyłoby znacznie czas, co najmniej dwukrotnie. Byłoby trochę ciężko na Solskiego i Grabiszyńskiej, ale chyba by się dało przeżyć. Dodatkowy problem to budowa centrum pocztowego i konieczność zapewnienia dojazdu. Trzeba by jednak robić to na dwie raty albo zostawić kawałek koło przejazdu kolejowego niewyremontowany. Ale tak czy inaczej to raczej teoria, bo taki remont należałoby przygotować wcześniej, projekty, przetargi etc, a na to już nie ma czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
bystrzak2000 Re: 14.5 mln - 2008 19.04.07, 21:46 svarte_sjel napisał: > Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > > - ul.Mościckiego - przewidywana do remontu w 2006 roku zniknęła zupełnie > z > > programu 14.5 > > Może przewędrowałą do dużych remontów? Podejrzewam, że kanalizacja będzie pewnie robiona. Odpowiedz Link Zgłoś
piast9 Re: 14.5 mln - 2008 20.04.07, 10:00 Gość portalu: darek_w1 napisał(a): > Sienkiewicza na wysokości Ogrodu Botanicznego??? Ach tak... > Specjalnie wczoraj nią przejechałem. Spękań nie zauważyłem, chociaż moooże coś > tam było, ale z jadącego samochodu nie widziałem. Którym pasem jechałeś? > Dokładnie to mam na myśli. Wymiana nawierzchni powinna dotyczyć jezdni, która > jest w znacznym stopniu pokryta siatką spękań (powyżej 30-40% powierzchni), co > jest sygnałem, że wkrótce będzie się tam wykruszać asfalt i będą robić dziury, > albo jeśli podobny odsetek powierzchni jezdni składa się z łat i spękań > pomiędzy nimi. Według mnie kryterium powinno być inne. Wszystko powinno zależeć od przyczyn tego stanu nawierzchni. Z wierzchu może wyglądać podobnie, ale raz przyczyną jest niestabilna podbudowa a raz sama nawierzchnia. Tylko to drugie opłaca się remontować powierzchownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek_w1 Re: 14.5 mln - 2008 IP: *.lan.pop.pl 20.04.07, 11:10 [ul.Dmowskiego] > Którym pasem jechałeś? > Wczoraj specjalnie przeszedłem się pieszo wzdłuż tego odcinka. Są tam dwie niewielkie dziury koło przejścia dla pieszych przy skrzyżownaniu z ul.Jagiełły, i deformacje jezdni wokół dwóch włazów kanalizacyjnych koło serwisu Saaba i koło stacji benzynowej. To są tematy do napraw punktowych, a nie do remontu całej jezdni. Oprócz tego jest tam niewielka ilość pojedynczych poprzecznych pęknięć nawierzchni, które powinny być zabezpieczone przez zalanie asfaltem żeby nie penetrowała woda, szczególnie w zimie, i nie pogłębiała uszkodzenia. Prawdopodobnie z braku zabezpieczenia takiego pęknięcia powstały te dziury koło przejścia dla pieszych, o których wspomniałem. Zwróciłem uwagę, że za mostem Dmowskiego czyli bliżej ZDiKu takie szczeliny są właśnie tak zabezpieczone czyli nie jest to technologia nieznana dla ZDiKowców, ale z jakichś tajemniczych powodów nie jest szerzej stosowana co znakomicie przyspiesza niszczenie nawierzchni. Reasumując nadal nie widze powodów do remontu _całej_ jezdni. Załatanie dziur i zabezpieczenie szczelin to zajęcie na kilka godzin, naprawa jezdni koło włazów kanalizacyjnych być może więcej, bo trudno powiedzieć co się dzieje pod spodem, deformacja jest spora, ale tak czy inaczej to chodzi łącznie o jakieś 20-30 metrów kwadratowych jezdni, która poza tymi miejscami remontu nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś