Dodaj do ulubionych

Strach przed pytaniami

01.06.07, 23:54
przerazajace.

jesli mlodych ludzi nie myslacych chce sie wychowac
to nie daje im sie do czytania trudnych ksiazek
tylko sienkiewicza...

glupim narodem latwiej rzadzic.

kafka, witkacy, dostojewski, gombrowicz
to esencja dobrej literatury. poczatek.
pozniej sie szuka dalej ...
Obserwuj wątek
    • kolejar Strach przed pytaniami 02.06.07, 03:27
      Cała rodzina Giertychów jest całkowicie skompromitowana. To zdrajcy zdolni do
      wszystkiego w imię tylko bycia na pierwszych stronach gazet (jak Maciej Giertych
      - junciarz jaruzelski). Nie dziwię się więc, że Dobraczyński od Pax-księży
      patriotów jest ich ulubieńcem. Reszta wredna.
      • Gość: egoy Re: Strach przed pytaniami IP: 80.48.9.* 02.06.07, 07:54
        A któż to Panią prof. z polskiego edukował, że dwa akapity od "oczywiście"
        zaczyna??? Błąd , który nie przystoi gimnazjaliscie(przepraszam Was dzieci za
        porównanie).
        Jeszcze jedno, Pani profesor. Kanon lektur to to, co koniecznie trzeba
        przeczytać!!! Nie zakazuje on absolutnie niczego !!! Anglicy ograniczają się
        wyłącznie do jednego autora - Szekspira - i wcale nie rzucają się w oczy jakimś
        wyjątkowym niedouctwem.
        Bardzo kiepsko spreparowana podróbka artykułu. Obrzydliwość.
        • Gość: autorka Re: Strach przed pytaniami IP: *.dialog.net.pl 02.06.07, 09:39
          Panie Giertych, Pan się tu nie podszywaj pod egoy! Oczywiście powtórzone ma
          wzmocnić argumenty. Pani Profesor coś Panu próbuje wytłumaczyć, a tu nic do
          głowy nie wchodzi!
          Może trochę łopatologii: Jak Pan dziecku nie każe zapoznać się z Dekalogiem, to
          znaczy, że mu Pan nie zakazuje się do przykazań stosować? Ma Pan jakieś pojęcie
          o wychowaniu?
          Anglicy wychowują na Szekspirze? My także.
          Sąsiad nosi tylko biało-czerwone krawaty? To Pan także powinien. Tak Pan
          rozumuje?
          Nie zakończę tak, jak Pan: obrzydliwość!
          Zakończę, jak inni: głupota!
          • Gość: Jazzek Re: Strach przed pytaniami IP: 62.29.248.* 04.06.07, 10:40
            Gość portalu: autorka napisał(a):

> Zakończę, jak inni: głupota!

> Sąsiad nosi tylko biało-czerwone krawaty? To Pan także powinien. Tak Pan
            > rozumuje?

Powoływanie się na innych (znane też jako "społeczny dowód słuszności") czasem
            prowadzi na manowce. Wcześniej zresztą jest to wyszydzone przez autorkę. Czyli -
            przyganiał kocioł garnkowi, a sam smoli.

> Może trochę łopatologii:

Porównanie z Dekalogiem moim zdaniem nietrafione. Co innego system prawny (tu
            jako prawo naturalne), co innego literatura, jako zbiór opisów możliwych wzorów
            postępowania.
    • Gość: janko muzykant Strach przed pytaniami IP: *.as.kn.pl 02.06.07, 09:49
      Jeszcze jeden dowód na to, że bycie profesorem nie czyni mądrym...

To że dzieci i tak nie czytają lektur obowiązkowych nikomu nie przeszkadza, żeby
      dalej je trzymać w "kanonie". Jeżeli ktoś próbuje odkłamać rzeczywistość i
      nazywa się Giertych to należy go ukamieniować . Brawo - poprawni politycznie
      nieudacznicy.
      • lipa5 Re: Strach przed pytaniami 02.06.07, 10:55
        Dostęp do komputera też nie czyni mądrym. Brak wtedy czasu na czytanie. Kto nie
        umie klikać - nieudacznik. Odkłamać rzeczywistość! Tylko wirtualna jest bez
        kłamstwa!
        Mój Boże, widzisz i nie grzmisz?
      • Gość: Paweł Z. Re: Strach przed pytaniami IP: *.as.kn.pl 03.06.07, 09:27
        Jeszcze jeden dowód na to, że społeczeństwo polskie jest głupie, skoro znajdują
        się osoby broniące szkodliwych dla młodych Polaków decyzji Giertycha i jego
        kamaryli.
        • ja22ek Re: Strach przed pytaniami 04.06.07, 16:53
          Nieznośny Pawle...

1. Społeczeństwo nie jest głupie, bo nie jest istotą.
          2. Szkodliwości decyzji Giertycha nie udowodniłeś (a ja wątpię, żeby dało się
          to w ogóle udowodnić).
          3. Każdy ma prawo do swojego zdania, nawet jeśli jest ono przypadkiem zbieżne
          ze zdaniem Giertycha.
          • Gość: Paweł Z. Re: Strach przed pytaniami IP: *.as.kn.pl 04.06.07, 19:36
            1. Nie zgadzam się. Społeczeństwo może być głupie, jeśli jego składowe są
            głupie. Przypisywanie zbiorowościom cech składajacych się na nie jednostek jest
            normalnym dla języka polskiego zabiegiem.
            2. Ależ ja wcale nie mam zamiaru jej udowadniać. Nie mam na to czasu. By
            widzieć, jak jest ona szkodliwa, należałoby najpierw zapoznać się np. z
            twórczością Artura Sandauera, który przez wiele lat walczył o przywrócenie
            polskiej literaturze takich autorów jak Witold Gombrowicz czy Bruno Schulz, a
            także o obecność w podręcznikach Franza Kafki - wszyscy ci autorzy byli
            szczerze znienawidzeni przez stalinistów, a za czasów Gomułki ledwie ich
            tolerowano.
            3. Oczywiście, że ma prawo. Każdy ma prawo twierdzić również, że ser jest
            zbudowany z koziego sera. Jednakże jego prawo do poglądów nie zmienia faktu, że
            mogą być one w szczególności czystym nonsensem.
      • tomek854 Re: Strach przed pytaniami 04.06.07, 16:19
        Aha. To może w ramach odkłamywania zlikwidować całą matematykę od układu równań z dwiema niewiadomymi wzwyż? Większość Polaków i tak nie rozumie tych zagadnień. Następnie zlikwidować gazety i wiadomości telewizyjne - ponad połowa Polaków nie rozumie podawanych tam wiadomości. Potem historię - 1410 = bitwa pod Grunwaldem - to wystarczy. Anglicy czytują tylko Szekspira i są mądrzy to nam tyle wiedzy z historii wystarczy - i tak większość Polaków tylko tyle umie. Następnym krokiem będzie zlikwidowanie kodeksu drogowego, w szczególności zakazów parkowania i ograniczeń prędkości - i tak ich nikt nie przestrzega. Potem - likwidacja służby zdrowia, i tak jest do dupy. I będziemy szczęśliwie żyli w odkłamanym państwie :)
    • mr_pope Re: Strach przed pytaniami 02.06.07, 13:51
      A ja widzę jeden paradoks w tej całej sytuacji. Z jednej strony przerażenie, że
      wycofują Gombrowicza z jego hasłem "Słowacki wielkim poetą był", z drugiej zaś
      strony stosuje się dokładnie taką metodę. Goethe musi być, bo wielkim poetą był.
      Gombrowicz musi być, bo wielkim pisarzem był. I tak dalej. A sprawa byłaby
      zupełnie prosta, gdyby to każda szkoła indywidualnie decydowała jakie chce
      lektury wrzucić do "kanonu". A tym, którzy protestują przeciw Giertychowi zwrócę
      uwagę, że można być "człowiekiem na poziomie" nie czytając lektur szkolnych.
      Wprawdzie to nie powód do dumy, ale też i nie powód do wstydu.
      • Gość: Realistka A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem? IP: *.neurosoft.pl 04.06.07, 10:08
        mr_pope napisał:

> A tym, którzy protestują przeciw Giertychowi zwróc
        > ę
        > uwagę, że można być "człowiekiem na poziomie" nie czytając lektur szkolnych.
        > Wprawdzie to nie powód do dumy, ale też i nie powód do wstydu.

A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem?
        Czy dopiero będzie?

Pzdr.
        • pawel_zet Re: A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem? 04.06.07, 10:29
          Nie sądzę, by do tego doszło. Zresztą nie ma takiej potrzeby. Mr_pope ma
          zapewne na myśli to, że obecna masońsko-antypatriotyczna wersja spisu lektur mu
          nie odpowiada. Gdyby wyrzucić z niej wszystko, co teraz tam jest, i zamiast
          tego wprowadzić księdza Bakę i wypisy z Biblii (rzecz jasna w ilości
          ograniczonej do np. 300 stron maszynopisu rocznie, żeby nie przegrzewać
          mózgownicy), prawdopodobnie odpowiadałoby to jego mentalnym potrzebom.
          • ja22ek Re: A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem? 04.06.07, 16:46
            Jak widzę, nawet znajomość wszystkich lektur nie wystacza Ci, żeby zrozumieć
            wypowiedź Mr_Pope. Natomiast wystarcza Ci, aby mu przypisać cechy oszołoma i
            przygłupa.

Czy po to czytałeś mistrzów słowa, żeby innych niszczyć słowem?
            • Gość: Paweł Z. Re: A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem? IP: *.as.kn.pl 04.06.07, 19:46
              Ależ dokładnie rozumiem tę wypowiedź i bardzo proszę o nieinsynuowanie mi
              głupoty. Mr_pope twierdzi, że to obojętne, co jest na liście lektur. Jest to
              teza, która wydaje mi się nonsensem, a jej głoszenie tłumaczę sobie chęcią
              obrony ideologii narodowo-patriotyczno-katolickiej, której mr_pope jest
              zwolennikiem, poprzez obronę każdej wypowiedzi Romana Giertycha, jakkolwiek
              nonsensowną by ona była.
        • ja22ek Re: A ta kuriozalna opinia też jest już kanonem? 04.06.07, 16:49
          Kuriozalna?

Wśród dzieł literatury, które znajdują się _obecnie_ poza kanonem lektur,
          znajdzie się dość takich, które zapewnią Ci bycie na poziomie. Jeśli nie
          wierzysz na słowo, wypisz mi obecną listę lektur, a ja przygotuję Ci listę
          lektur alternatywnych.
    • Gość: bibliotekarz Kanon kanonem, a "gupki" i tak nie czytają IP: *.akron.net.pl 02.06.07, 14:05
      Książki ich "gryzą".
      Potem prostego wypracowania nie potrafią sklecić, ale co się dziwić, skoro
      normalnie muszą się zmieścić w 160 znakach (1 sms).

Brak oczytania to plaga młodego pokolenia.

"Kiedy pierwszy raz czytam dobrą książkę, doświadczam uczucia, jakbym zyskał
      nowego przyjaciela."
      /Johann W. Goethe/

• Gość: ki Re: Kanon kanonem, a "gupki" i tak nie czytają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 14:52
        Zgadzam się z szanownym przedmówcą.
    • Gość: gosc Strach przed pytaniami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.07, 14:51
      Popieram słowa Pani Profesor.
    • Gość: erynia_alekto Giertych,dość bredni, zanieś to do Mularczyka : IP: 194.181.190.* 03.06.07, 01:23
      Siostry Erynie do posła Mularczyka:

Arkadiuszu!Imiona nasze są straszne i lepiej ich nie wspominać. Ale stało się i
      nie odstanie. Nie znasz nas, ale poznasz: spytaj swego mentora Ludwika, on może
      wie, to prawie wykształciuch i prawie literat. Los Twój przesądzony, lecz
      niechaj będzie przestrogą dla innych, spragnionych władzy, sławy i żłobu i
      gotowych do niegodziwości, aby to zdobyć. Spokoju i tak nie zaznasz, więc
      kliknij tu:

www.aaaby.pl/firma/300,46873,,,,22695375,Komunikaty_n_F,.html?k=24055774&b=Komunikaty&lp=1
      To dopiero początek, a ten człowieczek - naszym narzędziem. Masz teraz wybór:
      1. Wytoczyć mu proces i przegrać sromotnie
      2. Procesu nie wytaczać i okazać się nędznym, żałosnym, wiarołomnym tchórzem
      Wybieraj...
      Bez wyrazów poważania
      Alekto, Tysyfone, Megera
    • Gość: Jazzek Re: Strach przed pytaniami IP: 62.29.248.* 04.06.07, 10:47
      Pani Profesor, jak to jest, że mimo obecności tych dzieł kultura europejska w
      obecnej chwili usuwa niewygodne pytania na bok? Czy Europa dziś boi się pytań
      zadawanych przez Europejczyków wczoraj?
    • Gość: kleik Re: Strach przed pytaniami IP: 62.233.177.* 04.06.07, 11:12
      Oczywiste jest że dla każdej grupy wiekowej powinny być inne lektury Sienkiewicz
      jest dobry dla podstawówki i gimnazjum a Gombrowicz dla liceum.
      • ja22ek Re: Strach przed pytaniami 04.06.07, 16:42
        Zgadzam się. Najpierw można ukształtować patriotyzm Sienkiewiczem i
        Mickiewiczem, a na sam koniec nauki nadwątlić go Gombrowiczem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka