Dodaj do ulubionych

Jak ubrać choinkę?

IP: 62.87.137.* 12.12.01, 14:12
Wolicie ją ubierać w jeden kolor np. czerwony lub niebieski (jakaś taka moda z
zagranicy) czy też może w tradycyjny czyli dużo różnych bombek, ozdób i
cukierków? Ja wolę w tradycyjny, jakoś milej mi się kojarzy i bardziej mi się
podoba.
Obserwuj wątek
    • Gość: duzY Idą mrozy ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 12.12.01, 14:19
      więc nie zapomnij o ubraniu jej ciepłych majtek. Ale właśnie takich
      tradycyjnych kolorowych. Bo choinka w kolorze zieleń + czerwień bombek i to
      wszystko kojarzy mi sie z choinka w Kredyt Banku. Taka surowa, bez duszy. te
      nasze kolorowe to pełny folklor ale chyba tak jest milej.
      Pzdr.
      • Gość: kibicWKS Re: Idą mrozy ... IP: 62.87.137.* 12.12.01, 14:25
        Ciepłe kolorowe majtki to będzie miał mikołaj(taki sztuczny) który zawiśnie na
        mojej choince
        • Gość: duzY A nie lepiej ... IP: *.dtvk.tpnet.pl 12.12.01, 14:28
          ... by je miała żona Mikołaja (Mary Christmas) :-)))))
          • Gość: kibicWKS Re: A nie lepiej ... IP: 62.87.137.* 12.12.01, 14:41
            Żonę Mikołaja zostawmy w spokoju bo jak sie dowie to z prezentów nici.
          • Gość: Homar Re: A nie lepiej ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.12.01, 14:43

Chyba Mary-sia... a w ogole - rece precz od jej majtek!

Tak poza tym: ja tez lubie roznokolorowa choinke.
    • Gość: mjot Re: Jak ubrać choinkę? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.12.01, 22:29
      Sądzę że należałoby ją pozostawić w szatach naturalnych.
      Wszak nic piękniejszego od natury!
      • Gość: kibicWKS Re: Jak ubrać choinkę? IP: 62.87.137.* 13.12.01, 08:02
        A co z tradycją?
        • Gość: mjot Re: Jak ubrać choinkę? IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.01, 09:45
          Jeśli chodzi o tradycję...
          ...jej ciągłość, niezmienność i uporczywą walkę o piękno z wszelakimi dziwnymi
          modami. To przecież nikt i nic nie podskoczy Matce naturze!!!

Najniższe ukłony!
          Zażarty zwolennik natury M.J.
          • Gość: kibicWKS Re: Jak ubrać choinkę? IP: 62.87.137.* 13.12.01, 09:51
            No niby tak ale jakoś tak dziwnie będzie w pokoju jak choinka nie bedzie
            ubrana. W lesie gdyby stała to jak najbardziej powinna być bez żadnych
            papierków i łańcuchów ale w wigilię, w domu to nie bardzo mi pasuje.
            Pozdrawiam!
    • Gość: kibicWKS Re: Jak ubrać choinkę? IP: 62.87.137.* 14.12.01, 08:34
      Choinkę już mam zakupioną, taką ładną w doniczce. Stoi sobie i czeka aż
      zdecyduję się na ubranie jej :)))
      • Gość: nell Re: Jak ubrać choinkę? IP: 213.77.49.* 14.12.01, 08:37
        Gość portalu: kibicWKS napisał(a):

> Choinkę już mam zakupioną, taką ładną w doniczce. Stoi sobie i czeka aż
        > zdecyduję się na ubranie jej :)))

Jak folklor, to nie zapomnij o wacie (śnieg) i anielskich włosach. A swoja drogą
        czy jeszcze gdzieś można kupić anielskie włosy ?
        • Gość: kibicWKS Re: Jak ubrać choinkę? IP: 62.87.137.* 14.12.01, 09:00
          Szczerze mówiąc to nie widziałem ostatnio anielskich włosów ale też specjalnie
          się za nimi nie rozglądałem.
          Nie wyobrażam sobie choinki bez anielskich włosów, do tego będą jeszcze
          cukierki w ładnych sreberkach a po jakimś czasie już same sreberka :))), no i
          moje ulubione bombki w kształcie grzybka muchomorka.
          • fufek Re: Jak ubrać choinkę? 14.12.01, 12:00
            Czy pamiętacie jeszcze choinkowe laski w różnokolorowych celofanach? A
            srebrzystą lametę? A plastikowe gwiazdki składane z dwóch elementów? Toż to
            prawdziwy folklor. Nasza choinka jest ubierana dość nietypowo: zamiast
            błyszczących bombek i celofanków, zakładamy na nią prawdziwe, świąteczne
            pierniki (wykonywane przez moją żonę, a lukrowane przez nasze dzieci),
            następnie słomiane ozdóbki (gwiazdki, serca itp. - można kupić w IKEI), dalej
            papierowe ozdoby wykonane własnoręcznie przez dzieci, z kolei drewniane i
            ceramiczne figurki (głównie aniołki) i na koniec standardowo - lampki, ale
            wyłącznie białe. W naszą choinkę możemy patrzeć godzinami. Praktycznie nie ma
            na niej dwóch identycznych elementów.
            • Gość: kibicWKS Re: Jak ubrać choinkę? IP: 62.87.137.* 14.12.01, 12:21
              Super! Lubię takie choinki najbardziej! Trzeba trochę pracy włożyć w
              przygotowanie takich ozdób a ja jestem leniwy ale na pewno warto!
              • Gość: Paul Re: Jak ubrać choinkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.01, 13:03
                Pamiętam jak jakieś dziesięć lat temu, wycinałem z papieru kolorowego wąskie
                paski, później to sklejałem i powstawały długie kolorowe łańcuchy, robiło się
                jeszcze różne zabawki, wszystko samemu. Na choinkę patrzyłem z jakimś
                sentymentem, bo wszystko było wykonane moimi rękoma. Teraz nie mam czasu aby
                cokolwiek zrobić samemu i na choinkę nie patrzę już tak jak dawniej, może to
                kwestia wieku?
        • Gość: kibicWKS Anielskie włosy IP: 62.87.137.* 24.12.01, 09:03
          > czy jeszcze gdzieś można kupić anielskie włosy ?

Anielskie włosy można kupić w Rynku. Obok Feniksu jest stoisko i kosztują 1,50 zł.
    • Gość: lidia Re: Jak ubrać choinkę? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.01, 13:13
      Ja ubieram wielokolorowo, ostatnio kupiłam trochę bombek jednobarwnych, bo są tanie, ale starm
      się je łączyć kontrastowo. No i co roku staram się dokupić jakies cudo z Komozji - to fabryka w
      Częstochowie, która robi bogato zdobione bombki w dawnym stylu. Teraz w Tesco kupiłam zestaw
      perkusyjny, złotą rybkę i księżniczkę w fioletowej sukni. Ale najchętniej kupiłambym wszystko z ich
      stoiska.
      No i na choince nie może zabraknąć klasycznego włosia anielskiego, choć o nie z roku na rok trudniej
      • Gość: nell Re: Jak ubrać choinkę? IP: 213.77.49.* 14.12.01, 14:24
        A ja lubie też choinki nowoczesne i łatwe do wykonania samemu.
        Trzeba znaleźć odpowiedniej wielkości i kształtu suchą gałąź, pomalować np.
        srebrolką i do tego masa malutkich jednokolorowych (mogą być w dwóch róznych
        kolorach lub odcieniach) bombeczek, które są bardzo tanie.
        Wygląda fajnie, nie opadaja igły i zaoszczędziłeś jedno drzewko :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka