janstefan.g 25.09.07, 21:16 Bo tak naprawdę nie ma wyboru mieszkań na rynku pierwotnym ani tez wtórnym . Mieszkania obecnie budowane są o niskim standardzie a ceny są wysokie , osiedla są budowane daleko od infrastruktury i nie są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kz_karlovitz Czas wielkich budów 25.09.07, 21:44 Tylko ze ci wymienieni inwestorzy to raczej nie buduja dla szarakow. Oni stawiaja apartamenty o wysokich standardach i celuja w inna grupe odbiorcow. Niewatpliwie jest wielu bogatych we Wroclawiu a z kolejnymi inwestycjami pewnie jeszcze kilku dolaczy do tego grona. Pytanie jednak co z mieszkaniami dla zwyklych zjadaczy chleba. Ceny sie ustabilizowaly lekko. Ludzie traca zdolnosc kredytowa bo kto przy zarobkach ok 2-2,5 tys na reke (co nie jest najnizszym poborem) jest w stanie wziasc kredyt na 50m2 za ok 400 tys pln. Jak dla mnie ceny mieszkan jak najbardziej moga sie ustabilizowac na poziomie 4-8 tys. za metr - ale niech wtedy przecietny wroclawianin zarabia 5 tys. netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niePiSaty To mieszkania dla pielegniarek obiecane przez PiS IP: 139.48.149.* 25.09.07, 22:05 Cena m2 8000-20 000 ZL! Odpowiedz Link Zgłoś
kontonaspam Re: To mieszkania dla pielegniarek obiecane przez 26.09.07, 01:57 Jak Grześ Romek powie w słoneczny dzień, że świeci słońce, to dla pewności i tak spojrze dwa razy w niebo. Ale przy tak dużej ilości mieszkań budowanych przez tak małą ilość inwestorów, to się obawiam, że polecą jakieś łapówy żeby nie uchwalać planów zagospodarowania przestrzennego, aby konkurencja nie zbiła cen. Odpowiedz Link Zgłoś
blueberrybubblegum Czas wielkich budów 25.09.07, 22:14 ja nie chce do 40-stki mieszkac z mama! ja chce wlasne mieskzanie:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfd Re: Czas wielkich budów IP: *.media4.pl 25.09.07, 22:42 To jest już po prostu paranoja! Mieszkania w bloku nazywa się apartament, dawny Trójkąt, to teraz prestiżowa dzielnica blisko Rynku, ceny jak w Irlandii, tylko szkoda, że nasze pensje są niczym w Tajlandii... Cieszą nowe inwestycje, szkoda tylko, że zapomina się o tzw. klasie średniej, o ile ona jeszcze istnieje! Dla porównania: ceny domów w Dublinie zaczynają się od 250.000 euro, pensja minimalna to 8.65E/godz., dla specjalistów pow. 20...i nasz Prezio chce, żeby młodzi wrócili, pytanie do CZEGO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclovek Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 16:35 Trójkąt był kiedyś niezwykle cenna i prestiżową dzielnicą. Większość kamienic to zabytki. A takich dzielnic nie ma wiele w skali kraju. Uważam że bardzo dobrze się dzieje ze to właśnie tutaj się coś buduje nowoczesnego, za 5-10 lat może tam być na prawdę pięknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średnia Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 16:40 to nie są mieszkania dla klasy średniej...i nie trzeba długo głowkować aby na to wpaść...Mieszkania nawet za takie ceny znajdą nabywców...już sprzedawane są metry kwadratowe powierza:) Idą jak świeże bułeczki...Co do trójkąta bermudzkiego, to chyba dobrze, że w tej zapyziałej dzielnicy buduje się coś fajnego... Odpowiedz Link Zgłoś
bad_puppy Re: Czas wielkich budów 30.09.07, 14:09 tak jakby nie bylo gorszych dzielnic, i to lezacych blizej rynku :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suka Frajerzy przepłacili za działki a teraz będą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 00:10 się prosić o klientów. Mogą, jak Fadesa w Wawie, sprzedać mieszkania naiwnym mieszczuchom na Zachodzie, którzy zdziwią się, że nie zarabiają obiecanych 80% rocznie, ale nie sądzę, żeby znaleźli chętnych wśród Wrocławian. Rynek siada, proszę Panów i działki po 1000 zł za PUM już nie idą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elpek Re: Frajerzy przepłacili za działki a teraz będą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:49 Hm. Nie zgodzę się, do Wrocławia ściągają inwestorzy, którzy nie bedą mieć ochoty mieszkać w hotelach albo żyć w perspektywie od lotniska do lotniska. Takie mieszkanie dla ludzi którzy podróżują pomiędzy np Londynem, Wrocławiem a Seulem czy Tokio to coś w jak najbardziej na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Ależ wizja! Ceny za 18 mcy będą ok. 4-5 tys/m2 IP: *.icpnet.pl 26.09.07, 22:13 Siadają już! Wszędzie nadpodaż jest widoczna gołym okiem, fundusze zachodnie pozbyły się wiosną większości pozycji na polskim rynku, ceny materiałów pod wpływem importu spadły do poziomu +30% przed boomem (poza cementem) z czasem nawet 100% podwyżek, popyt maleje wskutek bariery cenowej - mniej niż kawalerkę kupić się nie da, a zapożyczając na więcej niż 25 lat obciąża się dzieci. Ceny w Polsce sięgnęły poziomu wielu zachodnioeuropejskich miast (kto tego nie chce dostrzec poda przykłady Paryża, czy Londynu oczywiście, ja zaś podam Berlina - opłaca się kupić mieszkanie w Berlinie, podnajmować je tam, a tu wynajmować za uzyskane tam pieniądze i różnica będzie znaczna). Komu sprzedadzą 5 tys apartamentów, o których mowa w artykule. To dla 15 tys. ludzi. Tylu biznesmenów się niedługo we Wrocku pojawi? Dziwaczne założenie. Dla mnie pan Ekspert z końcówki artykułu stara się pozbyć swych inwestycji zanim ceny runą i próbuje we własnym interesie opowiadać wbrew faktom oczywistym i widocznym już w Warszawie, Poznaniu i Krakowie. Ceny ruszyły powoli w dół. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Ależ wizja! Ceny za 18 mcy będą ok. 4-5 tys/m IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.07, 11:40 hej włodek? czytasz uważnie? nie 5 tysięcy mieszkań a 1200. To chyba niewielka róznica. Takie mieszkania sprzedaje się na pniu. Angel Wings rusza z budowa w październiku, a Sky Tower, na miejscu którego ciągle jeszcze stoi końcówka POltegoru też już sprzedaje metry powietrza. Wiesz za ile? za 30 tysięcy...To będą luksusowe apartamenty na poziomie zachodnioeuropejkich miast. Wierz mi...znajdują się nabywcy...Już jest lista chętnych, choć sprzedaż rusza w poniedziałek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Czas wielkich budów IP: 12.186.62.* 26.09.07, 06:08 Ceny nie spadną, bo popyt jest ogromny, bo nadal brakuje 40 tys mieszkan we Wrocławiu. Też mi analiza. Analitycy chyba zapomnieli, że większość z tych 40 tys. mieszkań brakuje dla średniaków, których ledwo stać na mieszkanie nawet za 250 tys. Ja twierdze, że ceny spadną, albo za dwa, trzy lata Wrocław będą zdobić puste "piękne" "apartamentowce". Poza tym liczba mieszkańców miasta od wielu lat maleje i ten trend się pogłębia. Młode rodziny ze zdolnością kredytową raczej budują domy pod miastem zamiast gnieździć się w 50-metrowych "apartamentach". Odpowiedz Link Zgłoś
kz_karlovitz Re: Czas wielkich budów 26.09.07, 07:38 a niech spadna - kupie sobie wtedy apartament 150 m2 w tych szumnych inwestycjach:). No ale jak bedzie to sie okaze - pozyjemy zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
deywit1 Kto bliżej Rynku ten wygrywa? 02.10.07, 13:34 Ciekawy jestem czy dla Was ma znaczenie odległość Waszego mieszkania od centrum miasta, czyli przysłowiowego Rynku? Jeśli już wybieramy mieszkanie za taką kasę, to może porównywać - lokalizację? - standard? - okolicę? Ja osobiście chciałbym z imprezy sobie wrócić na piechotę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Brakuje też ok 100 tys nowych Ferrari,Porsche, BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:38 bo pewnie koło 100 tys wrocławian wyraziło w ankiecie chęć/potrzebę posiadania takiego auta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Re: Brakuje też ok 100 tys nowych Ferrari,Porsche IP: *.icpnet.pl 26.09.07, 22:14 :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expat Re: Czas wielkich budów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.09.07, 09:56 Zarobki caly czas ida w gore jak i ceny tez , to tylko kwestia czasu a przecietna pensja bedzie 5000 PLN . Polska jest w Europie i ceny beda podobne do Europejskich . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jewropejczyk Re: Czas wielkich budów IP: *.ianburke.co.uk 26.09.07, 11:01 jakie BEDA?? juz dawno sa. Gdzie Ty zyjesz czlowieku?? Za granica byl Ty kiedy Kazmierz?? Litr benzyny w Hiszpani kosztuje 1 euro w polszy o 60groszy drozej. Pojedz do UK ciuchy, kosmetyki, srodki czystosci, gaz sa juz tansze niz w Polszy... a mieszkania kliknij sobie w internecie oferty z Irlandii, Hiszpanii lub Niemiec... w UK zas ceny zaczynaja sie za 2 pokojowe od 90tys pandow. To ile to jest na nasze?? ok 520tys tak... tylko ze Edynburg czy Dublin to nie nieodkryty i nieznany przez nikogo zakorkowany Wroclaw... Odpowiedz Link Zgłoś
kz_karlovitz Re: Czas wielkich budów 26.09.07, 20:02 zgadzam sie w 100% ceny na zachodzie nawet w tak drogiej skandynawii juz sa podobne do naszych. Np w Danii benzyna, ciuchy, obuwie, elektornika itp sa prawie w naszych cenach - drozsza jest zywnosc (najbardziej mieso i niektore warzywa). Ale np w niemczech alkohole (wino jest nawet tansze), wszelka produkcja przemyslowa, zywnosc przetworzona (np slodycze, platki itp), kawa, oliwa z oliwek, czesc warzyw i owocow jest praktycznie w naszych cenach (szczegolnie w marketach), drozsze jest mieso, ryby i czesc warzyw i owocow - ale roznica nie jest juz az taka. Benzyna drozsza o 10%. Tylko pensje na zachodzie wyzsze srednio o 400-500% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f. Re: Czas wielkich budów IP: 212.180.165.* 27.09.07, 21:40 poza tym, że masz rację, to mnie rozśmieszyłeś. porównywać Dublin do Wrocławia ? to przecież dziura straszna portowa :) a zakorkowany jeszcze bardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średnia Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 16:42 myśle że apartamentowce Angel Wings nie będą stać puste. Mają znacznie odbiegać od obecnych ofert deweloperskich, a na to zawsze jest branie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Czas wielkich budów IP: *.ar.wroc.pl 26.09.07, 07:44 Gazeta pisze: Kolejna wielka zagraniczna firma inwestuje na Muchoborze Wielkim. Hiszpański Neinver chce tu postawić 1200 mieszkań. Wzdłuż głównej alei spacerowej planowany jest ciąg fontann. A co z dojazdem do tej dzielnicy?!!!! Srezgomskiej jask nie budowali to tak i nie budują!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 08:16 Ah kto by sie przejmował czyms takim jak dojazdy. To dynamiczne miasto ma inne ważne sprawy do rozwiązania. Śmiać mi sie chce z palantów którzy kupują "apartamenty" do których żeby dojśc to trzeba wkładac gumowce. Przynajmniej sie czują jak u siebie na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domik Re: Czas wielkich budów IP: *.wroclaw.mm.pl 26.09.07, 08:56 no i przypomnijmy teraz wątki napaleńcow z zeszłego roku, którzy pisali o nieustannym wzroście cen:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: średnia Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 16:47 za drogi odpowiedzialne są odpowiednie podmioty przy samorządach a nie inwestorzy W sumie jak Ci pierwsi zawiodą -zawsze do Angel Wings będzie można dopłynąc Oławą:) Odpowiedz Link Zgłoś
hekatonchejr Re: Czas wielkich budów 27.09.07, 21:35 I bardzo dobrze. Może niech zaczekają z remontem Strzegomskiej do zakończenia remontu Rogowskiej, co? Bo inaczej na Nowy Dwór trzeba będzie naokoło przez Kuźniki... ale byłby cyrk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Ceny nie mogą opaść, z przyczyn oczywistych. IP: *.e-wro.net.pl 26.09.07, 09:09 Kilka z nich wymienię: - ludzie z Wysp wracają. - popyt jest potwornie duży. - na końcu takie trudne, magiczne słówko "oligopol" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pavs Re: Ceny nie mogą opaść, z przyczyn oczywistych. IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.09.07, 10:10 Ludzie z wysp wracaja? Rzeklbym ze raczej mniej wyjezdza na wyspy niz zaczely sie powroty (to z obserwacji); z obserwacji drugiej - nie znam nikogo kto pracujac w UK kupil mieszkanie (jedna pare ktora kupila ziemie po Wroclawiem na budowe domu), co oczywscie nie musi niczego oznaczac, bo moze znam nieodpowiednich ludzi ale z drugiej strony znam wiele osob ktore kupily mieszkania/domy na Wyspach, wniskow nie wysnuwam bo porba statystyczna moze byc za mala. Popyt jest potwornie duzy? Ostatnie dane mowia, ze raczej sie uspokoil a wrecz zmniejsza, nic z reszta dziwnego, przy takich cenach. Oligopol - no coz, tu sie zgodze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocek Czas wielkich budów IP: *.chello.pl 26.09.07, 09:13 Nad Oławą mają też stanać dwie wieże [40 i 60 pięter],ciekawe kiedy zobaczymy projekt tych wież sa tylko wstępne wizualizacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tower Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 11:51 Hm z tego co słyszałem to wieże są dopiero w kwestii konceptualizacji a te wizualki są nieaktualne. Miejmy nadzieję że bedą jak najwyższe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dareme "eksperci" zarabiają na wzroście, więc nigdy... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 09:29 nie przyznają, że ceny spadną, bo to tylko przyśpieszy obniżki developerzy będą dawac coraz większe "wiosenne promocje", upusty itd. itp. ale nikt nie powstrzyma tego co nieuniknione, przesycenia rynku ofertami na które nikogo nie stac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Włodek z Poznania Re: "eksperci" zarabiają na wzroście, więc nigdy. IP: *.icpnet.pl 26.09.07, 22:15 Widzę, że realistów przybywa. Żal mi tylko tych co uciułali ostatnie grosze, zapożyczyli się na 30 i 40 lat, a teraz staną w kolejce do bankructwa konsumenckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x jaka Odre? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 10:20 widok na Oławe... jak juz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wroclovek Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.07, 12:12 tutaj można zobaczyć więcej jak będzie wyglądać Traugutta za kilka lat:) www.youtube.com/watch?v=8ZtY0B19AMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrt. Czas wielkich budów IP: 213.25.176.* 26.09.07, 22:24 Moim zdaniem super sprawa, potrzeba takich inwestycji bo one budują prestiż miasta. Tym bardziej że promenada ma być ogólniedostpna, widzieliście inne takie miejsce we Wrocku bo ja nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKS Czas wielkich budów IP: 89.240.141.* 26.09.07, 22:50 to wazne ze sie cos dzieje i w dobrym kierunku. szkoda ze dostepne to bedzie tylko dla dobrze sytuowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paxon Czas wielkich budów IP: 80.48.211.* 26.09.07, 22:58 Fajnie, że budują nowe osiedla, dzięki większej ilości nowych mieszkań więcej osób będzie mogło mieszkać w nowych mieszkaniach. Mam tylko nadzieję, że promenda istotnie będzie otawrta dla wszystkich, nie chcę żeby wyszło z tego prywatne zamknięte osiedle w centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Promenada Re: Czas wielkich budów IP: *.as.kn.pl 27.09.07, 08:01 Promenada na bank będzie otwarta dla wszystkich. Słyszałam jak jeden architekt mówił o tym w telewizji we wtorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.07, 10:27 a gtam na projektach widać jakieś łódki? czy to znaczy że będzie jakaś przystań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Czas wielkich budów IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 27.09.07, 21:47 Ale co robic w tych czasach kupowac te mieszkania które są czy czekać, ale czekając mozna sie spodziewac podwyżek wiec sie bierze to co jest :-/ Ja na szczescie mieszkam w miescie gdzie mieszkania sa po o 2 tys za metr wiec moge sobie jecze pozwolić. www.3dwhite.pl/?click=a9170483f3be82ab1dc3427e605e144d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaja Re: Czas wielkich budów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.07, 14:45 co ty tu pastę do zębów wklejasz? Odpowiedz Link Zgłoś