Dodaj do ulubionych

Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa!

10.11.07, 11:21
Twierdza obok twierdzy

– Nie będzie to typowy blaszak, jakich wiele we Wrocławiu. Architektonicznie
budynek ma nawiązywać do kłodzkiej twierdzy – mówi Dariusz Wyborski, rzecznik
prasowy firmy. – Właśnie wystąpiliśmy do kłodzkiego starostwa o wydanie
pozwolenia na budowę.
Oprócz części spożywczej i budowlanej w galerii „Twierdza Kłodzka” będą sklepy
znanych firm.
– Nowe centrum handlowe ma być uzupełnieniem, a nie odbieraniem już
istniejącego rynku – zapewnia Wyborski. – Na targowisku damskie majtki można
kupić za osiem zł. W firmowym sklepie Triumph w galerii za 80 zł. I to jest
właśnie to uzupełnianie. Plany budowy galerii handlowej władze Kłodzka chcą
powiązać z własnymi, dotyczącymi kolejki gondolowej pomiędzy małą i dużą twierdzą.
– Zastanawiamy się nad przedłużeniem linii z dużej twierdzy do centrum
handlowego. Turyści przed lub po zakupach mogliby wprost ze sklepu przejechać
się do zabytku i zwiedzić go – mówi Andrzej Dąbrowski, rzecznik prasowy
burmistrza Kłodzka. – Jest to o tyle warte rozpatrzenia, że inwestor z Legnicy
chce przy galerii handlowej wybudować duży parking na siedemset samochodów.
Nie wszystkim jednak podoba się pomysł budowy takiego obiektu.
– To olbrzymi budynek o powierzchni ponad dwudziestu tysięcy metrów
kwadratowych. Powstanie takiego centrum doprowadzi do plajty wielu małych
sklepów – ocenia Mieczysław Bromboszcz, szef Izby Przemysłowo-Handlowej Ziemi
Kłodzkiej. – A już zupełnym nieporozumieniem jest wspieranie tej inicjatywny
przez władze miasta – krytykuje pomysł.

Janusz Krzeszowski,Małgorzata Moczulska, PIEL - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

Wizu plus inny ciekawy artykuł: forum.investmap.pl/viewtopic.php?t=1460
Obserwuj wątek
    • dzidzia_bojowa Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 12.11.07, 09:14
      Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić tak wielkiego obiektu w centrum
      miasta, chociaż widziałam projekt i wizualizację. Z drugiej jednak
      strony kazda nowa inwestycja przyda się Klodzku a takie centrum
      handlowe to jest dobra rzecz i nie wierzę, że zaszkodzi drobnym
      kupcom. Choćby z powodu róznej oferty handlowej. Ano zobaczymy, czy
      pomysł wypali. Szczerze mówiąc bardziej ciekawa jestem tej kolejki
      gondolowej.
      • capo_di_tutti_capi Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 12.11.07, 12:08
        Co do samej galerii handlowej, najbardziej ciekawi mnie architektura kompleksu
        (wizu swoją drogą, a życie, wiadomo, swoją...), jego kubatura (mam nadzieję, że
        nie będzie zbyt duży) oraz położenie.

Dzidka, orientujesz się może, która to działka?
        • dzidzia_bojowa Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 12.11.07, 16:34
          Dokładnie nie wiem, ale zapytam się kompetentnych ludzi. Zaraz
          poszukam zdjęcia projektu, to tu umieszczę.
          • kudowianka Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 15.11.07, 12:21
            Cappo, twoje info to na poważnie, czy jaja se robisz??????
            Dzidziu, poszukaj tego zdjęcia, bo na podstawie samego linku
            zaczełam się jednak trochę bać i to nie tylko ze wzgledu na
            sugerowaną cenę majtek. Symbolem naszego Kłodzka, stolicy Kotliny
            jest twierdza. Nie dziwię się inwestorowi, jednak optymizm
            lokalizacyjny szefostwa regionu poraża. To tak, jakby podobne
            świątynie konsumpcji chcieć zbudować na Placu Katedralnym we W-wiu
            czy przy Kościele Mariackim w Krakowie. Jako pomysł - niezłe, jako
            projekt zaakceptowany przez konserwatorów zabytków - pachnie mi
            przekrętem albo bezmózgowiem.
            • dzidzia_bojowa Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 15.11.07, 13:19
              Tutti poważnie tak i nie tylko od niego te informacje. Jak juz
              pisałam, oglądałam wizualizację, tylko nie mogę tego teraz znaleźć.
              Niestety nie wiem, gdzie dokładnie miałoby to centrum się znajdować.
              Nawet nie potrafię sobie wyobrazić miejsca w centrum miasta.
              Zobaczymy więc, albo i nie zobaczymy;
              • kudowianka Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 15.11.07, 20:51
                No to jak ten pomysł na poważnie, to..ech:(
                Też wiem, że Kłodzku i całej naszej Kotlinie potrzebne sa różne
                magnesy dla przyciągnięcia ludzi/pieniędzy, ale przecież nie w ten
                sposób! I żadne czary-mary argumentacyjne po pewnym czasie na nic
                się zdadzą: twierdza stanie się pewnym elementem "przy" marketowej
                światyni do czasu, aż pewne elementy nieuwzglednione planami
                konstrukcyjnymi w sposób "nieprzewidziany" wpłyną nagle?/stopniowo?
                na osłabienie niektórych jej struktur. A potem to może nawet
                odbudowa, pomoc państwa z rezerwy budżetowej..i piekna będzie! Jak
                warszawska "starówka".

przepraszam, chyba mam doła:(
                • dzidzia_bojowa Re: Twierdza Kłodzka - będzie galeria handlowa! 15.11.07, 21:10
                  Z powodu głupich pomysłów samorządowców? Lokalna patriotka:)
                  Pamiętam czasy, gdy twierdza kłodzka nie była jeszcze zasłonięta
                  budynkami od strony rynku i nie mogłam się pogodzić (a mieszkałam
                  jeszcze wtedy w Kłodzku), że coś takiego wymyslił urbanista?
                  Architekt? Rada miejska? Nie wiem kto, w kazdym razie okropnie mi
                  się to nie podobało- to co powstało, nawet dość szybko. Potem
                  przyzwyczaiłam się a teraz nawet nie myślę o tym, że coś twierdzę
                  zasłania. Bo i tak ją widać z daleka, nie? Co nie znaczy się z tym
                  pogodziłam. Pewnie tak samo będzie z Galerią Twierdza, jesli taka
                  powstanie. Tylko niech mi kto pokaże miejsce, gdzie mogłoby to
                  powstać, bo doprawdy trudno jest mi to sobie wyobrazić...
    • capo_di_tutti_capi Re: Twierdza Kłodzka - wiecej info 17.11.07, 10:00
      EF Rank Progress wybuduje centrum handlowe w Kłodzku

Spółka deweloperska EF Rank Progress złożyła wniosek o pozwolenie na budowę
      centrum handlowego w Kłodzku w województwie dolnośląskim. Firma przewiduje, że
      pozwolenie zostanie wydane przed końcem 2007 r. lub w pierwszym kwartale 2008 r.
      Projekt pod nazwą Twierdza Kłodzko ma powstać na działce o powierzchni 5,5 ha i
      składać się z trzech budynków. Powierzchnia najmu ma wynosić ponad 16 tys. m2.
      Spodziewany termin zakończenia budowy to przełom lat 2008 i 2009. Deweloper nie
      ma zamiaru sprzedawać centrum po jego ukończeniu. Wszystkie obiekty pozostaną
      własnością EF Rank Progress i będą wynajmowane.
      Spółka planuje wejść na Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie na początku
      2008 r. Wartość oferty publicznej jest szacowana na ok. 500 mln zł. Pieniądze
      zebrane w drodze emisji akcji mają posłużyć do sfinansowania kolejnych
      inwestycji. Deweloper kupił już grunty, na których będą realizowane nowe projekty.

Źródło: rynekbudowlany.com

5.5ha i 16tys.m2 to dość sporo jak na Kłodzko - pozwolę sobie zauważyć.
      • capo_di_tutti_capi Wizualizacja galerii 17.11.07, 10:10
        img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/20/40_782385_1_d_2033.jpg
        • kudowianka Re: Wizualizacja galerii 17.11.07, 16:34
          ...ona już była w linku, który wkleiłeś powyżej (chyba ze "Słowa
          Polskiego"?):-)
          Ale gdyby ktoś miał choćby i niepewne dane o tych hektarach i
          planowanym umiejscowieniu cudu naszego-urbanistycznie-jeszcze-na-
          szczęście-niedorobionego, bylibyśmy bardzo bardzo wdzięczni za info.
          Bo, jak dzidzia napisała:
          >Tylko niech mi kto pokaże miejsce, gdzie mogłoby to
          >powstać, bo doprawdy trudno jest mi to sobie wyobrazić...
          • capo_di_tutti_capi Re: Wizualizacja galerii 17.11.07, 18:52
            Panowie z Urzędu miasta zapewne mają mapę z planem zagospodarowania
            przestrzennego. Ja nie mam zielonego pojęcia gdzie w centrum jest 5.5-hektarowy
            teren. Właściwie to wiem, że go nie ma, chyba żeby wyburzyć kwartał kamienic:)
            Link wkleiłem specjalnie dla Ciebie boś się bała, jak sama stwierdziłaś, w
            tamten kliknąć;)
            Wolałbym sensowne zagospodarowanie i likwidację "dziur" w rejonie ulic:
            Czeskiej, Browarnej i Tumskiej czyli po prostu ożywienie bezpośredniego zaplecza
            rynku odtworzoną zabudową pierzejową co na pewno przełożyłoby się na wzrost
            prestiżu okolicy ale cóż. Obecnie mamy koniunkturę na stawianie galerii w każdym
            mieście...

Tak z zupełnie innej beczki. Nie wiem czy byliście we wrocławskiej Magnolii.
            Taka kumulacja butików (250) mnie przerosła. Na obejście wszystkiego potrzeba do
            dwóch dni:)
            • kudowianka Re: Wizualizacja galerii 21.11.07, 08:51
              capo_di_tutti_capi napisał:

>> Link wkleiłem specjalnie dla Ciebie boś się bała, jak sama
              stwierdziłaś, w
              > tamten kliknąć;)

ech, bać to się rzeczywiście boję, ale klikać w linki Bronka
              Śląskiego: wchodzi się w jeden, to już czeka następny a tam jeszcze
              kolejny i jeszcze.. - jak w rosyjskiej babuszce:-)
              Ale gdybyś jednak gdzieś coś znalazł o naszym najcudniejszym planie
              modernizacji sklepików osiedlowych, daj znać.
    • capo_di_tutti_capi Ku przestrodze! 18.11.07, 15:44
      miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4672262.html
      Ja pikole, nawet w galerii handlowej można dostać kupą w głowę, a dlaczego?

Pośpiech inwestora w pogoni za pieniądzem! Niedawno w tejże Magnolii zawaliła
      się ściana, a teraz ta historia z fekaliami - dramat! O podejściu właściciela
      obiektu do poszkodowanej nie wspomnę...
    • capo_di_tutti_capi Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 09.12.07, 00:19
      Galeria Twierdza Kłodzko wybuduje się w rok

Najprawdopodobniej już na początku roku 2008 rozpoczną się prace przy budowie
      Galerii Twierdza Kłodzko. Inwestorem przedsięwzięcia jest firma deweloperska
      Rank Progress SA z Legnicy.

Centrum handlowe w Kłodzku (woj. dolnośląskie) o nazwie Galeria Twierdza Kłodzko
      będzie miało powierzchnię zabudowy blisko 22 tys. mkw. Szacowany koszt tej
      inwestycji to ok. 60 mln zł. – Właśnie rozpoczęliśmy procedury formalno-prawne
      zmierzające do uzyskania pozwolenia na budowę. Jeszcze w tym roku ogłosimy
      przetarg na wykonawcę obiektu – mówi Dariusz Wyborski, dyrektor zespołu Public
      Relations Rank Progress SA (tel. 76/ 746 77 71, www.rankprogress.pl). Projekt
      architektoniczny Galerii Twierdza Kłodzko przygotowuje Studio Architektoniczne
      Ozone z Wrocławia (www.ozone.com.pl). Prace budowlane, jeśli sprawnie przebiegną
      wszelkie procedury administracyjne, ruszą na początku przyszłego roku. –
      Zakończenie budowy centrum planujemy na przełomie 2008/2009 roku. Obiekt w
      części handlowej będzie parterowy, więc jest możliwe jego wykonanie w ciągu 8-9
      miesięcy – dodaje Wyborski.
      Firma Rank Progress SA, należąca do Andrzeja Bartnickiego i Jana Mroczki z
      siedzibą w Legnicy przy ul. Złotoryjskiej 63, od kilku lat operuje głównie na
      rynku nieruchomości handlowych. W latach 2001-2007 zrealizowała i oddała do
      użytku siedem obiektów Tesco, osiem obiektów Carrefour, Castoramę w
      Bielsku-Białej, Leroy Merlin w Kaliszu oraz wybudowała Galerię Piastów w Legnicy
      (I etap) o pow. 12 tys. mkw.

Autor: KK
      Źródło: Retailnet
      2007-11-28 14:51:06

retailnet.brog.pl/...=291307〈=p
      • capo_di_tutti_capi Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 09.12.07, 00:20
        Rank Progress inwestuje w Kłodzku

wnp.pl (Łukasz Stępniak) 07.12.2007 15:14

Najprawdopodobniej już na początku roku 2008 rozpoczną się prace przy budowie
        Galerii Twierdza Kłodzko. Inwestorem przedsięwzięcia jest firma Rank Progress SA
        z Legnicy.

Centrum handlowe o nazwie Galeria Twierdza Kłodzko będzie miało powierzchnię
        zabudowy blisko 22 tys. mkw. Szacowany koszt tej inwestycji to ok. 60 mln zł.

Firma właśnie rozpoczęła procedury formalno-prawne zmierzające do uzyskania
        pozwolenia na budowę. Jeszcze w tym roku Rank Progress ogłosi przetarg na
        wykonawcę obiektu. Jeśli sprawnie przebiegną wszelkie procedury administracyjne,
        prace budowlane ruszą na początku przyszłego roku, a zakończenie budowy centrum
        planowane jest na przełomie 2008/2009 roku.

Firma Rank Progress SA, od kilku lat operuje głównie na rynku nieruchomości
        handlowych. W latach 2001-2007 zrealizowała i oddała do użytku siedem obiektów
        Tesco, osiem obiektów Carrefour, Castoramę w Bielsku-Białej, Leroy Merlin w
        Kaliszu oraz wybudowała I etap Galerii Piastów w Legnicy.
        • capo_di_tutti_capi Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 09.12.07, 00:22
          Z tego co się dowiedziałem, galeria powstać ma przy ul. Noworudzkiej, w pobliżu
          obwodnicy, ale to info niepewne...
          • maciej_hajdasz Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 09.01.08, 23:17
            ..taaa Galeria ma stanąć przy ul.Noworudzkiej-to jest pewna info.natomiast niepewna tylko przypuszczalna to że w miejscu gdzie rusł kieedyś chmiel:)).pozdro
            • maciej_hajdasz Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 09.01.08, 23:23
              ..dodatkowo według plotek które słyszalem w galerri znajdować się ma market spozywczy-Carrfourek.
              • boguszynka Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 14.03.08, 22:14
                Też słyszałam, że Galeria ma być w miejscu gdzie rósł chmiel ;)
                Zresztą to nie jedyne miejsce gdzie mają ją budować. Jak narazie nic
                nie idzie do przodu, może z wyjątkiem belek, które wykopali z ziemi.
                • dzidzia_bojowa Re: Galeria Twierdza Kłodzko - trochę newsów 14.03.08, 22:38
                  Czyli jednak coś! Belki wykopane- pierwszy krok zrobiony! Bardzo
                  optymistyczne:)
                  • capo_di_tutti_capi Galeria Twierdza Kłodzko - żadnych newsów 15.03.08, 09:30
                    Nieźle! Lokalizacja w sam raz pod blaszak pokroju Carrefour. Mogli od razu
                    napisać o co chodzi, a nie owijać w ideologiczno-zabobonną ściemę galerii
                    handlowej o ciekawej architekturze, ale może to i dobrze?
                    Czas pokaże.
                    Póki co, na stronie RankProgress żadnych nowych info.
                    • jonathantillman newsy 20.03.08, 22:43
                      > Nieźle! Lokalizacja w sam raz pod blaszak pokroju Carrefour. Mogli od > razu
                      napisać o co chodzi, a nie owijać w ideologiczno-zabobonną
                      > ściemę galerii handlowej o ciekawej architekturze, ale może to i
                      > dobrze? Czas pokaże.
                      > Póki co, na stronie RankProgress żadnych nowych info.

po co ten defetyzm...
                      będzie i carrefour i budowlanka i galeria...
                      a i kino sie znajdzie ;)

pzdr
                      k.
                      • capo_di_tutti_capi Re: newsy 21.03.08, 16:10
                        jonathantillman napisał:

> po co ten defetyzm...

Lepszy zapobiegliwy defetyzm niż zbędna egzaltacja;)
                        Widziałeś kiedyś galerię handlową poza miastem? Takie to trochę niespójne bo tak
                        na dobrą sprawę inwestor przedstawia jakąś tam wizualizację, rozpisując się przy
                        okazji o jakości i wyjątkowej architekturze czegoś co na dobrą sprawę będzie
                        stało z dala od miasta. Trochę nielogicznie, ale cóż - zobaczymy
                        • jonathantillman ? 22.03.08, 15:25
                          > Lepszy zapobiegliwy defetyzm niż zbędna egzaltacja;)
                          > Widziałeś kiedyś galerię handlową poza miastem? Takie to trochę
                          > niespójne bo tak na dobrą sprawę inwestor przedstawia jakąś tam
                          > wizualizację, rozpisując się przy
                          > okazji o jakości i wyjątkowej architekturze czegoś co na dobrą
                          > sprawę
                          > będzie stało z dala od miasta. Trochę nielogicznie, ale cóż -
                          > zobaczymy

w jednym masz racje. nie jest normalne żeby galeria była poza miastem...
                          ale czy w tym mieście coś jest normalne?
                          czy jest jakieś inne miejsce gdzie mogłaby ona powstać?
                          a co do egzaltacji.
                          to nie egzaltacja. tylko fakty.
                          pożyjesz - zobaczysz.
                          a tymczasem - Wesołych Świąt.
                          jt

• capo_di_tutti_capi Nie zrozumiałeś 22.03.08, 23:33
                            > w jednym masz racje. nie jest normalne żeby galeria była poza miastem...
                            > ale czy w tym mieście coś jest normalne?

Idąc tym tokiem myślenia: czy w tym kraju coś jest normalne? Ciągnące się od
                            zarania transformacji reformy, których nie można zakończyć. Zabawy GDDKiA w
                            budowę dróg (bo nie ma środków), a jeśli już coś się ma budować pod przymusem
                            zbliżającej się międzynarodowej imprezy, genialne w swej zapobiegliwości Prawo
                            Zamówień Publicznych; etc...

> czy jest jakieś inne miejsce gdzie mogłaby ona powstać?

Tego nie wiem i nie o tego tutaj jestem. Pytanie zadaj inwestorowi, który mając
                            przed oczami różnej maści analizy, decyduje się na tego typu obiekt w okolicy.
                            Powtórzę jeszcze raz. Galerie handlowe stawia się w mieście. Blaszaki zaś poza
                            nim lub na obrzeżach.

> to nie egzaltacja. tylko fakty.
                            > pożyjesz - zobaczysz.

Zapewne:)

> a tymczasem - Wesołych Świąt.
                            > jt

Wzajemnie!
                            capo_
    • capo_di_tutti_capi Galeria Twierdza Kłodzko - info + rendery! 30.04.08, 13:19
      Dokładniejsze wizu:

www.rankprogress.pl/pliki/twierdza_klodzko.pdf

Galeria TWIERDZA KŁODZKO przy ulicy Noworudzkiej w Kłodzku.
      Powierzchnia całkowita 21 538 m2 , powierzchnia handlowa 20 000 m2 , liczba
      miejsc parkingowych 700, przewidywana liczba sklepów – 80.
      Galeria TWIERDZA KŁODZKO powstaje przy ruchliwym skrzyżowaniu drogi numer 8
      Warszawa-Praga i ulicy Noworudzkiej.
      Połączy w sobie hipermarket spożywczy, hipermarket z materiałami budowlanymi
      oraz galerię handlową sklepów najlepszych marek.
      Architektonicznie nawiązuje do najbardziej znanego zabytku miasta – Twierdzy
      Kłodzkiej. Termin ukończenia – 2008/2009

źródło: rankprogress.pl/cms_54_36.html
      • jonathantillman czyżby kolejna galeria???? 17.05.08, 12:57
        a tymczasem chodzą słuch, że teren należący pana posła P. koło PKS został
        sprzedany spółce PA NOVA, która bedzie starac sie o zmiane mpzp i plnuje
        wybudowac tam kolejne CH.
        ciekawe co na to izba handlowa ;)

pzdr
        jt
        • capo_di_tutti_capi Re: czyżby kolejna galeria???? 17.05.08, 19:17
          Widzę, że nieźle jesteś zorientowany w kłodzkiej polityce;)

O jaki konkretnie teren przy PKS chodzi?
          • jonathantillman Re: czyżby kolejna galeria???? 18.05.08, 19:58
            > O jaki konkretnie teren przy PKS chodzi?

objazdowa/dusznicka ;)
            • jonathantillman a tymczasem juz budują CH Twierdza 20.05.08, 01:11
              KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO

Raport bieżący nr 11 / 2008

Data sporządzenia: 2008-05-19

Skrócona nazwa emitenta
              ERBUD S.A.

Temat
              Podpisanie znaczacej umowy

Podstawa prawna
              Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe

Treść raportu:
              Zarząd Erbud S.A. podaje do publicznej wiadomości informację o podpisaniu
              znaczącej umowy na niżej wymienionych warunkach:

LP WYSZCZEGÓLNIENIE DANE Z KONTRAKTU
              1 Data zawarcia kontraktu 19-05-2008
              2 Inwestor (dokładna nazwa i siedziba) EF Progress V Sp. z o.o. z siedzibą w
              Legnicy przy ul. Złotoryjskiej 63
              3 Wartość kontraktu 65.000.000,00 PLN
              4 Przedmiot kontraktu Budowa Centrum Handlowo-Usługowego "Galeria Twierdza" w
              Kłodzku o powierzchni użytkowej 23 566 m2; Zakres prac: Generalne Wykonawstwo
              5 Miejsce wykonywania kontraktu ul. Noworudzka w Kłodzku, nr działek 5/2, 5/3,
              5/4, 6/1, AM-16 Obręb Ustroń
              6 Terminy realizacji od 19-05-2008 do 28.02.2009
              7 Warunki płatności 30 dni
              8 Gwarancja dobrego wykonania (wartość, termin obowiązywania) (Zamawiający
              zatrzymuje 10% wartości netto wynagrodzenia tytułem kaucji)
              9 Gwarancja naprawy wad i usterek (wartość termin obowiązywania) Kaucja - 5%
              wartości netto wynagrodzenia lub możliwość zamiany na gwarancję bankową w
              wysokości 5% wartości wynagrodzenia netto ważną przez cały okres gwarancji; przy
              czym po upływie 5 lat zabezpieczenie ulega obniżeniu do kwoty stanowiącej
              równowartość 5% wartości robót związanych ze szczelnością obiektu
              10 Inne gwarancje (rodzaj gwarancji, wartość, termin bowiązywania) "Wykonawca
              udziela Zamawiającemu gwarancji za wady przedmiotu umowy na okres:
              a) Dachy – 5 lat b) szczelność obiektu - 10 lat
              c) Konstrukcja stalowa wraz z zabezpieczeniem antykorozyjnym i ppoż – 5 lat d)
              Konstrukcje betonowe, żelbetowe i murowe - 5 lat
              e) izolacje – 5 lat
              f) elewacje – 5 lat
              g) drogi, chodniki, parkingi i place – 5 lat h) pozostałe roboty - 5 lat
              i) inne urządzenia – 3 lata, chyba że producent urządzenia udziela gwarancji na
              okres krótszy niż 3 lata..
              Okres gwarancji rozpoczyna się z dniem dokonania bezusterkowego odbioru
              końcowego (28.02.2009)"
              11 Kary Dla Wykonawcy: za opóźnienia w wykonaniu robót ponad terminy kluczowe
              -0,3 % całkowitego wynagrodzenia netto; kary te mogą być anulowane, jeżeli
              dalsze Roboty są realizowane zgodnie z Harmonogramem, za opóźnienie w wykonaniu
              przedmiotu umowy - 0,5 % całkowitego wynagrodzenia netto ; za odstąpienie przez
              Zamawiającego od umowy z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy- 10%
              wynagrodzenia netto;
              " Za stwierdzenie samodzielnej ingerencji, bez zgody Zamawiającego, (po
              przekazaniu obiektu do eksploatacji), w sterowanie funkcjonalne instalacji i
              sieci-5% wynagrodzenia netto
              Dla Zamawiającego: za odstąpienie przez Wykonawcę od umowy z przyczyn leżących
              po stronie Zamawiającego - 10% wynagrodzenia umownego netto, Obie strony
              ustalają że łączna suma kar umownych nie może przekroczyć 10% wynagrodzenia
              umownego netto. Obie strony zastrzegają sobie prawo do dochodzenia odszkodowania
              na zasadach ogólnych przewyższającego wysokość kar umownych"
              12 Uwagi Budowa Centrum Handlowo-usługowego "Galeria Twierdza" w Kłodzku.
              Galeria składać się będzie z trzech części: Carrefour, Leroy-Merlin oraz część
              pasażowa. Realizacja obiektu w Generalnym Wykonawstwie wraz z wykonaniem
              projektów wykonawczych inwestycji.
            • capo_di_tutti_capi Re: czyżby kolejna galeria???? 22.05.08, 11:19
              Nie wydaje mi się, że w Kłodzku po otwarciu pseudogalerii przy Objazdowej będzie
              miejsce na kolejny tego typu obiekt.

Ottava w Wałbrzychu niebawem wybuduje drugą "Magnolię"...
              • jonathantillman Re: czyżby kolejna galeria???? 22.05.08, 11:53
                nie ottawa ;) a octava.
                moim skromnym zdaniem, ten projekt moze nie powstac, tym bardziej ze w poblizu
                rusza budowa Galerii Victora, ale kto wie moze bedą obie.

jt
                • capo_di_tutti_capi Re: czyżby kolejna galeria???? 22.05.08, 21:40
                  Nie Victora a Victoria;) Walnąłem się, podobnie jak Ty, ale nieważne.

Ciekawe, na pewno jedna z nich powstanie. Oba projekty są dość duże...
              • koala1.1 Re: czyżby kolejna galeria???? 22.05.08, 13:55
                capo_di_tutti_capi napisał:

> Nie wydaje mi się, że w Kłodzku po otwarciu pseudogalerii przy
                Objazdowej będzi
                > e
                > miejsce na kolejny tego typu obiekt.
                >
                > Ottava w Wałbrzychu niebawem wybuduje drugą "Magnolię"...
                >
                A PA NOVA to pewnie charytatywnie grunty w Kłodzku kupuje ? :)
                Jeżeli zdecydowali się wejść na tutejszy rynek, to przecież w jakimś
                konkretnym celu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka