gruby.grzesio 21.12.07, 13:09 Bardzo zdolni! A jako nagrodę dostali indeksy na Politechnikę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zdziwiona Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.korbank.pl 21.12.07, 13:15 Zastanawia mnie tylko, skąd wiedzieli, do kogo rozesłać te maile... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.wohnheimg.uni-frankfurt.de 21.12.07, 13:24 Wysłali do wszystkich. To się nazywa SPAM. Pewnie nie raz dostałaś maile, które nie masz pojęcia skąd pochodzą. Chociaż trzeba przyznać, że duża skuteczność bo aż 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Tępi ludzie 21.12.07, 21:19 Społeczeństwo jest tępe. Jak można nabierać się na tak oczywiste podpuchy? Przecież sama treść maila już brzmi bardzo podejrzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zetiks_spektrum Re: Tępi ludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:20 widze mnostwo komentarzy na temat tego jak to ludzie sa glupi ze wyslali itp i ze tacy nie powinni korzystac z internetu itd.. Ale chyba nie wzieliscie pod uwage tego ze np z komputerow zaczynaja korzystac osoby starsze, niekoniecznie jeszcze tak ogarniajace ten klimat dlatego poprostu dali sie oszukac ale nie z ich winy, tylko moze przez to ze sa poczatkujacy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Tępi ludzie IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.12.07, 22:43 zetiks_spektrum napisał: "dali sie oszukac ale nie z ich winy, tylko moze przez to ze sa poczatkujacy.." Albo ze sa NAIWNI!! Ile razy powtarzem ojcu by nie otwieral dziwnych maili bo cos mi moze sciagnac na kompa, to jak do slupa. Wpierw gadka "dobra, dobra", niby slucha, potem minie jakis okres i bach... znow jakies smiecie mam na kompie. Starego kompa zostawilem rodzicom jak wyjezdzalem na studia. Korzystali z neta i mieli ze mna dobry kontakt. Raz od swieta przyjezdzalem do domu, ale zawsze na kompie rodzicow musialm instalowac od nowa system. Pozniej instalowalem rozne antywirusy i firewalle. Ale to wszystko na nic. Dzis juz po kilku latach ojciec kasuje caly spam, ale widze, ze tylko ten, ktorych tytul jest oczywisty - wskazujacy na reklamy. Jak tylko ktos da podchwytliwy tytul - zaraz otwiera i patrzy. A tam takie glupoty ze szkoda gadac, ale to juz za pozno, bo sie wciagnal i czyta... chwile pozniej juz chce wlaczac zalaczone linki badz zalaczniki. A ja jesli to obserwuje... jak nie hukne, to nie wylaczy... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tępi ludzie IP: *.is.net.pl 23.12.07, 01:42 No zainstaluj mu Linuksa - najlepiej Ubuntu i po krzyku i po kłopotach! Zobacz tu: www.linuxprogramy.pl/linux-dystrybucje/ubuntu-linux/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -[0]- Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.07, 14:26 przejrzyj allegro, wielu sprzedających podaje nr konta i swój adres e-mail w opisie aukcji lub na stronie "O MNIE"; w ciągu jednego dnia można zrobić bazę około 2000 lub więcej kont inteligo... a poza tym tacy z nich hakerzy jak z koziej d*** trąbka.. oczywiście przedstawiają wyższy poziom niż typowego użytkownika internetu w polsce (dzieci neo>> gadu-gadu, czaty, itp.), ale nic więcej. Taką akcję jedna osoba może zrobić w ciągu dwóch dni (w kilka minut można założyć konto pod www na tajlandzkim serwerze -trzeba tylko wypełnić formularz rejestracji, podobnie skopiowanie strony banku i podmiana kilku linków +1 dzień na zbieranie danych i czas na wysłanie maili). Żal naiwności ludzi.. Ci którzy coś stracili, nie powinni w ogóle korzystać z internetowych kont bankowych..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Artykul o naszej-klasie IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.12.07, 14:49 Dolacze sie jeszcze do wypowiedzi skad licealisci moga brac czyjes dane. Dobry przyklad ktos tu podal - Allegro. Ludzie zostawiaja wiele informacji w necie o sobie nawet nie zdajac sprawy czym to grozi. Niedawno ukazany artykul o naszej-klasie traktowal o niby dosc blachym problemie, jak to ludzie traca swoja prywatnosc. Choc na forum GW temat od razu byl wysmiany, to jednak jest to duza kopalnia wiedzy na temat kazdego czlowieka. Jeszcze wieksza niz jakas fotka.pl itp bo tam wszystko mamy o danym czlowieku wystawione jak kawa na lawe. Wiadomo ze nie ma tam kont bankowych, maili itp. Ale kazda informacje mozna jakos wykorzystac. A podem ludzie padaja ofiara przekretu dziwiac sie tylko jednemu: SKAD?? Skad do licha ktos to wiedzial o nich? Mam kilku znajomych na gg, z ktorymi nie widzialem sie z pol roku, z ktorymi nawet nie gadalem i powoli kontakt sie urywa. Ale wiem dokladnie co u nich slychac, co robia, czy im sie cos powiodlo czy nie udalo. Skad? Po prostu dzien w dzien daja nawet szczegolowy opisy co u nich/z nimi sie dzieje. W dzisiejszych czasach nie sposob unikac gg, naszej-klasy itp. Trza tylko myslec i na sporo rzeczy uwazac... Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: Artykul o naszej-klasie 21.12.07, 16:38 jak nie da sie uniknac GG ?? ja korzystam z jabera gg to wynalazek dla ludzi mowiacych papaski caluski itp imho żal a nasza klasa to drógi uber żal :P wedlog mnie osoba ktora jest tak naiwna zeby odpowiedziec na taki email i podac swoje dane wogole nie powinna miec komputera , i to wlasnie robi z ludzi uzywanie windowsa brak jest selekci naturalnej na innyc systeach jak jestes tepy to nawet nie wlaczysz systemu w windowsie ktos z iq szafy moze sobie zalozyc konto w ebanku i potem sie dziwi ze nie ma tam kasy .. imho jedno slowo sie cisnie na usta ... żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thor Re: Artykul o naszej-klasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 21:13 ktos, kto dwoch zdan nie potrafi sklecic poprawnie po polsku, tez nie powinien miec dostepu do internetu...i co?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahahah Re: Artykul o naszej-klasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:29 ahahahahahh niczym Pan sie nie różni od przedmówcy nie ma jak uogólnainie :) Ja mam neostrade 30 lat na karku, kilkanaście serwerów w kraju pod opieką (instytucja finansowa) kilka audytów przeszedłem robionych przez lepszych i gorszych audytorów i co :) używam gg i neostrady :) może to oznacza że też mowie całuski papaski i mam konto na naszej klasie buahahahha :) idąc dalej :D jestem lamerem? tak jestem :) jestem może ciota ? tak jestem :) jestem najgorszy popapraniec? tak jestem :) ale wiem jedno zarabiam ponad dwie "oficjalne" średnie krajowe (na rękę) i mi starczy i mam w dupie wszystkich ideowców i pieniaczy domorosłych szpeców od bezpieczeństwa komputerów, fanatyków open source miłośników microsoftu :) zwyczajnie robie swoje i jestem dzieckiem neostrady buahahahahahhahahahahahahahahahah :) pozdraiwmwszystkich zdrowo myślących :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Artykul o naszej-klasie 22.12.07, 03:08 I dzięki takim fachoffcom dzieje się jak się dzieje. Nie podawaj tylko nazwy tej instytucji finansowej co to outsource'uje swoje serwery gościowi, co nie wie, że dzięki gg można przejąć cudzą maszynę szybciej niż powiesz "naleśniki z kremem". GG jest "broken by design". Używanie TCP, zagnieżdżenie IE - same "zalety". Może zamiast popadać w samouwielbienie pojechałbyś na jakąś konferencję dotyczącą bezpieczeństwa? Sam żyję z wdrożeń w dużych firmach (10k+ pracowników). Jeszcze nie widziałem ani jednej firmy tej wielkości, gdzie jakiekolwiek publiczne komunikatory byłyby dozwolone. O "argumencie" finansowym nie będę się wypowiadał, bo nie wiem, czy z politowaniem pokiwać głową czy parsknąć śmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahaahahaha Re: Artykul o naszej-klasie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.07, 09:32 Czy ja napisałem że outsourcuje, czy ja napisałem że używam gg w pracy? :) Stoi jak bym mam neostrade i używam gg :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: born Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.07, 13:21 po prostu bezczelni złodzieje, na 8 lat w pierdlu zaslużyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeo Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.sukcesnet.pl 21.12.07, 13:24 może i złodzieje, ale wg. mnie dobrze zrobili. Może wkońcu ci których okradli zaczną używać mózgu podczas korzystania z komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
hekatonchejr Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 22.12.07, 00:29 Gość portalu: Zeo napisał(a): > może i złodzieje, ale wg. mnie dobrze zrobili. > Może wkońcu ci których okradli zaczną używać mózgu podczas korzystania z komputera. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, co? Jakbyś to Ty stracił pieniądze to pewnie inaczej byś mówił. Przestępstwo to przestępstwo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.07, 21:32 zamknij k**** morde popaprańcu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkor Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.bookuj.com.pl 21.12.07, 13:24 "Hakerzy"??? Zalecam autorowi tego artykułu zapoznanie się z definicja hakera. Żadna filozofia w takim sposobie oszukiwania i okradania ludzi. To mniej więcej to samo, gdyby od przypadkowego przechodnia zażądali "oddawaj kasę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 21.12.07, 13:28 Też mnie zaskoczyło 'hakerzy', oszuści i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roch Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.wohnheimg.uni-frankfurt.de 21.12.07, 13:31 No nie do końca. Musieli być w stanie sklecić stronę podobne do bankowej, z systemem który przekierowywał ich do banku, żeby nie budzić od razu podejrzeń klientów, oraz wysyłał im dane. Poza tym strona na tajlandzkim serwerze. Powiem tak, może bez jakichś wyrafinowanych zdolności, ale na pewno głowa na karku, na co wskazuje długi okres jaki potrzebowała policja. Przeciętniak pewnie nie zdążyłby żadnej kasy ukraść, bo po wysłaniu 5000 maili już by go znaleźli. Te legendy o hakerach wykreowane przez Hollywood. Najczęściej to są właśnie dość proste mechanizmy. Twórca phishingu zapewne zarobił fortunę, a oni 70 tys i dali się złapać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkor Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.bookuj.com.pl 21.12.07, 14:28 To prawda, na pewno nie byli, jak autor w tekście zaznaczył "na poziomie zwykłych użytkowników internetu", jednak do "hakerów", to im jeszcze sporo brakuje. Chociażby poprzez etykę działalności, ale na ten temat można by się dużo i długo rozpisywać. Ciesze się, że w swoim przekonaniu nie jestem sam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Butcher Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.zeto.olsztyn.pl 21.12.07, 13:38 Zgadzam sie Alkor. A autorowi artykułu proponuje poznać znaczenie słów haker i kraker. Co do wiedzy, hmm, indeksu na politechnikę bym im nie dał. Wykonanie dokładnej kopii strony internetowej oraz rozesłanie wiarygodnie wyglądających maili to zadanie niezbyt trudne dla wielu sześciolatków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ground Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.21.54.194.generacja.pl 21.12.07, 13:53 ... szkoda ze nic nowego nie wymyslili tylko pomysl skopiowali i wprowadzili w "real" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.e-wro.net.pl 21.12.07, 15:59 Tobie proponuję się zapoznać. Od ładnych paru lat, lansowane jest złe znaczenie słowa "cracker" - jako ten "zły" haker. A gó... Cracker to osoba zajmująca się łamaniem zabezpieczeń programów, a haker to ten od spraw sieciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkor Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.bookuj.com.pl 21.12.07, 16:15 No i taka prawda Rozdzielenie hacker = dobry, cracker = zły, powstało, gdy w mediach pojawiły się informacje, iż policja korzysta z usług hakerów (trzeba było społeczeństwu "wytłumaczyć", ale łatwiej było zasiać własne definicje i zrobić więcej złego dla osób siedzących w temacie) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Ludzka głupota nie zna granic. 21.12.07, 15:00 Gość portalu: Alkor napisał(a): > "Hakerzy"??? Zalecam autorowi tego artykułu zapoznanie się z definicja hakera. > Żadna filozofia w takim sposobie oszukiwania i okradania ludzi. > To mniej więcej to samo, gdyby od przypadkowego przechodnia zażądali > "oddawaj kasę". Ja bym to raczej porównała do kogoś, kto przypadkowo poznanego poprosił o pożyczenie dowodu osobistego, a ten ostatni mu tę uprzejmość wyświadczył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alkor Re: Ludzka głupota nie zna granic. IP: *.bookuj.com.pl 21.12.07, 16:17 koloratura1 napisała: > Ja bym to raczej porównała do kogoś, kto przypadkowo poznanego poprosił o > pożyczenie dowodu osobistego, a ten ostatni mu tę uprzejmość wyświadczył. Idealny przykład, ciekawe czy w rzeczywistości znajduje odzwierciedlenie. Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Re: Ludzka głupota nie zna granic. 21.12.07, 16:30 Gość portalu: Alkor napisał(a): > koloratura1 napisała: > > > Ja bym to raczej porównała do kogoś, kto przypadkowo poznanego poprosił o > > pożyczenie dowodu osobistego, a ten ostatni mu tę uprzejmość wyświadczył. > > Idealny przykład, ciekawe czy w rzeczywistości znajduje odzwierciedlenie. Przypomniała mi sie w tym miejscu pewna sytuacja niedawno opisywana na sieci, jak to pewna kobieta zaproponowała młodej dziewczynie, że jej powróży z banknotów. Miała z bankomatu wypłacić 4000 zł, dać tej kobiecie i na kilka sekund się odwrócić. I co ... no i ta dziewczyna to zrobiła. Rozumie to ktoś dlaczego ona to zrobiła ? Bo ja nie mogłem dość długo wyjść ze zdumienia. Oczywiście po kobiecie i pieniądzach po chwili nie było śladu. Ale u mnie osłupienie jeszcze długo sie malowało ... Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 14:02 Nie żebym pochwalał ich działanie (wręcz przeciwnie), ale jakoś tych okradzionych niezbyt mi żal. Jak ktoś klika na lewo i prawo i rozdaje swoje dane i kody bez sprawdzenia certyfikatów to trudno go żałować. To tak jakby właściciel sklepu na noc zostawił w zamku klucze od sklepu, a potem sie dziwił ze ktoś to wykorzystał. A co do Wybiórczej i zerowej wiedzy jej redaktorków nt tego co to jest haker, to litościwie przemilczę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cu Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.rmf.polsl.pl 21.12.07, 14:34 Dziwi mnie pisanie takich odpowiedzi. Przecież kradzież to kradzież, to że klucze są w zamku lub pieniądze w portfelu leżą na ulicy niczego nie usprawiedliwia. Podobnie rzecz ma się z kartami kredytowymi i debetowymi, przecież dajesz kartę sprzedawcy, kelnerowi itd. czy to oznacza że mogą ją sobie skopiować i użyć? Przecież to nic trudnego. Nawet brak jakichkolwiek zabezpieczeń nie usprawiedliwia kradzieży! Zapewniam Cię, że są miejsca na tej Ziemi gdzie możesz spokojnie zostawić portfel na ławce w parku i przyjść za 2 dni i go tam znajdziesz - w całości. I co wszyscy, którzy koło niego przechodzili to wg. ciebie frajerzy? A według mnie normalni, uczciwi ludzie! Każde zabezpieczenie mniej lub bardziej wyrafinowane da się w jakiś sposób obejść lub złamać, to tylko kwestia czasu i umiejętności. Zatem nie to jest tutaj kwestią - kwestią jest UCZCIWOŚĆ - Cu Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 16:00 No cóż, niewiele zrozumiałeś z tej całej sytuacji. Jak pisałem nie popieram oczywiście ani też nie usprawiedliwiam kradzieży. Ale tu poza ewidentną kradzieżą, za którą należy sie stosowna kara, chodzi o coś całkiem innego. Porażająca jest całkowita bezmyślność niektórych użytkowników takich kont bankowych. Klikają bezmyślnie we wszystko co im się podsunie, kompletnie nie licząc się ze skutkami takiego działania. Szczególnie, że przy każdej możliwej okazji mówi się ciągle o tym, że żadne banki nie wysyłają mailem jakichkolwiek próśb o autoryzację danych, że przy każdej transakcji trzeba sprawdzać certyfikaty bezpieczeństwa (protokół https i sławetna kłódeczka przy pasku adresu), że nie należy klikać w żadne linki kierujące do banku bo żaden bank takich linków nam nie przesyła, itp. itd. Ale niektórym sie wydaje, że porady, informacje i ostrzeżenia od specjalistów z branży to są jakieś 'pierduły', niewarte zainteresowania. No i tak sie to kończy, jak w przypadku tej kolejnej sprawy. Jestem pewny, że ci którzy zignorowali wszystkie z wymienionych względów bezpieczeństwa (zareagowanie na chociaż jedną z tych co wymieniłem, już by ich ustrzegło przed tą całą sytuacją) teraz dwa albo i trzy razy się zastanowią, zanim popełnia kolejne głupstwo. Ale to jest 250 osób, a co z całą resztą ? Ile jeszcze takich przypadków musi być, zanim ludzie zaczną myśleć i zanim zadbają o bezpieczeństwo swoje i swoich pieniędzy ? A co do portfela, o którym piszesz, to są również miejsca (bynajmniej nie piszę o Polsce, a o kraju powszechnie uznawanym za mekkę wolności i uczciwości), w których jeśli podniesiesz zgubiony portfel i będziesz chciał go otworzyć, żeby sprawdzić komu go oddać, to wylądujesz na glebie, z kajdankami na rękach i oskarżeniem o próbę kradzieży, choć wcale nie musiałeś mieć takiego zamiaru. Dlatego nie zawsze to, że portfel leży 2 dni na ławce oznacza że ludzie są uczciwi, a czasem że się boją go dotknąć i być ofiarami konsekwencji tego czynu, albo też że mają gdzieś to, że ktoś coś zgubił i że może tego szukać. Jak widzisz, nie wszystko jest takie czarne i białe. A media, we współpracy z bankami i policją, powinni w końcu zabrać się za przygotowanie i przeprowadzenie jak najszerszej kampanii informacyjnej o zagrożeniach internetowych. Nie wierzę, że wszyscy by się do tego dostosowali, ale na pewno wielu by w końcu zrozumiało, że internet to nie tylko wolność i brak granic, ale również zagrożenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 17:02 soory jakie zabezpieczenie ??? dostaesz email o tresci podaj mi swoj numer konta i haslo . bo jestem szefem banku i go ptorzebuje . podajesz?/ imh nie szczegolnie ze banki trabia od wielu lat ze nigdy nie wysylaja takich emaili .. wiec imho osoby ktore sie daly nabrac powinny komisiyjnie miec zabroniony dostep do pc i netu ze wzgledu na zbyt niski iloraz iq co moze prowadzic do ich szkody :P debili trza chronic przed nimi samymi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h4c|<0rz i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj znajdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 15:21 to ze powyzej opisanym udalo sie okrasc ludzi w tak prosty sposob to nie znaczy ze inni nie robia tego kosmicznie lepiej. Wszystkim nalezy sie ta sama kara. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Jak Ty bys sie nacial na podmiane calego kernela i kazdy Twoj klik bylby znany hakerowi, to ja z kolei moglby powiedziec, ze to banal i trzeba bylo uwazac co sie instaluje. Siec jest niebiezpieczna. Jedyna nadzieja ze SSH+RSA jeszcze sa bezpieczne.. ale o komputerach kwantowych cos juz slychac wiec koniec sielanki sie zbliza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen4 Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna IP: *.ip.netia.com.pl 21.12.07, 15:34 komputerach kwantowych? hahah to tylko teoria :)) na studiach uczysz sie ich obslugi chociaz nikt ich jeszcze nie wyprodukowal i mysle ze to nie bedzie tak predko .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h4c|<0rz juz od jakiegos czasu nie tylko teoria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 15:44 www.wired.com/science/discoveries/news/2007/02/72734 Az strach pomyslec co ma w swoich rekach rząd USA, ktory pakuje w takie technologie setki miliardow dolarow. Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna 21.12.07, 16:24 Hehehe, ubawiłeś mnie setnie ta swoją wypowiedzią :))) Gdzie w tym konkretnym przypadku miałeś jakieś podmienianie kernela, przejmowanie klawiatury, albo jakiekolwiek, choćby śladowe działanie hakerskie ? :)) W tym i w większości podobnych przypadków jest to kliniczny przypadek inżynierii społecznej, opierającej się o wykorzystywanie niewiedzy, nieostrożności, ignorancji i naiwności użytkowników. Jak pisałem wyżej, gdyby każdy z tych poszkodowanych, chociaż chwilę się zastanowił nad tym co robi. A jeśli nie jest pewny, nie zna się, albo jest chociaż zdziwiony takim mailem to każdy bank ma infolinię i wystarczy się spytać i poprosić o potwierdzenie, czy ten list jest prawdziwy. Przecież to żadna filozofia, a daje pewność tego co się robi. Żadne komputery kwantowe (hehe) czy też protokoły szyfrowania nijak się do tego mają - najsłabszym ogniwem zawsze i tak pozostanie człowiek. Poczytaj sobie zresztą trochę Mitnicka, albo innych ludzi zajmujących się bezpieczeństwem w sieci, to sie dowiesz ile przy włamaniu zależy od sprzętu i oprogramowania, a ile zależy od człowieka. A że kara sie złodziejom należy to nie ulega najmniejszej nawet wątpliwości. Dla ich postępowania nie ma żadnego usprawiedliwienia i nie powinno być żadnego pobłażania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h4c|<0rz hackowanie ludzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 17:53 Gdzie sladowe dzialania hakerskie? - przeciez sam przytoczyles Mitnicka, ktory "hakowal" ludzi, nie maszyny. Zgadzamy sie chyba, bo moj argument wlasnie na tym polegal, ze wszystko jedno jak skomplikowany jest podstep, to zawsze mozna powiedziec, ze ktos gdzies o czyms nie pomyslal. Problem polega na tym, ze takich okazji to "niepomyslunku" jest w dzisiejszych czasach coraz wiecej (i dotycza one kazdego - rowniez Ciebie). Nie ma co sie nasmiewac z mniej zorientowanych, bo na kazdego znajdzie sie bardziej zorientowany haker. (Przykład: z jednego sie smieja ze dal sie zlapac na phishing, a z innego ze nie wzial SQL w odpowiednie escap-y) Mitnicka czytalem, a jego socjotechniczne triki zdazylo mi sie stosowac w rozmowach z urzednikami - polecam. Rzecz o szyfrowaniu była dygresją. Swoją drogą: czytales linka w poscie obok? Ile jeszcze lat mozna byc pewnym bezpieczenstwa SSH? Odpowiedz Link Zgłoś
lugner.bakayaro Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna 21.12.07, 17:08 okey ja mam wlasnorecznie kompilowany kernel 2.6.23 i co jakis haker mi podmienie?? kpisz czy o droge pytasz ?? jak sie uzywa windowsa to sie mozesz naciac bo ten system jest dziurawy jak serc szwajscarski ale nie mow mi ze ktos kto choc troszke mysli sie da nabrac:P i nie pisz mi ze CHAXIORUJESZ boxy bo dobrze wiesz jak i ja ze to nie prawda . dziecko wykupilo sobie kursik w "szkole chakerow" i mysli ze jest hax:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h a skad sciagales zrodelka do kernela? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 17:57 sprawdziels kazda linijke zrodla wlasnorecznie? sprawdziles je md5, sha? a jesli tak to sprawdziles skad masz pliki .md5 .sha Skad wiesz ze ktos nie podszyl sie pod strone kernel.org albo inna i nie podal Ci zhackowanych zrodel? A kazdy modul, ktory ladujesz do kernela sprawdzasz (piszesz?) wlasnorecznie? wiesz o hackowaniu tyle ile zjesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahahahha Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:46 a Pan znowu swoje :> kto jest lamą/dzieckiem neostrady w tym momencie?? zasada pierwsza każdy system jest taki jak jego administrator/użytkownik obojętne linux, aix, hpux, freebsd, opendsd, macos czy windows a może haiku, czy idąc dalej jakiś hurd? więcej pokory :) Prawda jest taka bezpieczny system to system odpięty od internetu i zasilania i to nie zawsze Panie kozak :] pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahahaha Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 22:50 Poprawka, Mówi Pan że jądro sam kopiluje tia..... Pamięta Pan atak na serwery debiana czy za mało latek mamy albo nie doczytaliśmy w googlach :> Napisze kolejny raz, każdy system jest taki jak jego admin oraz więcej pokory:> Zonk Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: i na Ciebie znajdzie sie haker elek... oj zna 22.12.07, 03:48 Pokora jest jak najbardziej wskazana. Tyle, że gość ma nieco racji. Monokultura sprzyja wynaturzeniom. Dziura w jednym Windows jest niemal 100% powtarzalna. Dziura w Linuksie, czy też *BSD jest ciężej wykorzystywalna. Oczywiście - leniwy admin leci na defaultach, czym sprzyja włamaniom. Stosuje także najpopularniejsze rozwiązania. A to się mści. Niekiedy nawet drobna zmiana powoduje, że dziura staje się bezużyteczna. Do tego sławetne rozdrobnienie Open Source. Wielu podaje to jako koronną wadę tego typu rozwiązań. Gdy tymczasem stanowi to o ich sile. Swoją drogą rekompilacja kernela przy niedodawaniu łatek klasy grsecurity to masochizm w czystej postaci. No chyba, że ktoś chce błysnąć na forum gazety, że jest megahaksior :> Odpowiedz Link Zgłoś
jendrek116 Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 14:23 I nie żal mi takich kretynów co odpowiadają na takie anonse Nawet dzieci w piaskownicy wiedzą że banki nie rozsyłają takich informacji Kiedy Mi ktoś proponuje jakieś rozliczenia przez internat to mówię " na Kraszewskiego- tam leczą idiotów " Pewna Pani mówi Mi " Pan mnie obraża a ja nie ważne ale mam konto całe : Odpowiedz Link Zgłoś
sevrin Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 14:35 " Aż 250 klientów banku odpowiedziało na tę wiadomość i podało licealistom nie tylko swoje hasła, ale nawet kody jednorazowe do transakcji - opowiada Urbański. - To zaskakujące. " Zaskakujące ... wg mnie że TYLKO 250 osób. Ludzie nie przestaną zaskakiwać mnie swoim intelektem :P Odpowiedz Link Zgłoś
elek984 Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 16:34 sevrin napisał: > " Aż 250 klientów banku odpowiedziało na tę wiadomość i podało licealistom nie > tylko swoje hasła, ale nawet kody jednorazowe do transakcji - opowiada Urbański > . - To zaskakujące. " > > Zaskakujące ... wg mnie że TYLKO 250 osób. > Ludzie nie przestaną zaskakiwać mnie swoim intelektem :P Trafiłeś w samo sedno. Mnie też nie przestają ... Odpowiedz Link Zgłoś
pankasztelan Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 15:04 Jacy tam oni hakerzy, zwykli krakerzy i tyle. Kiedy gazety naucza sie ich rozrozniac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen2 Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.ip.netia.com.pl 21.12.07, 15:30 chciałbym aby ktos nazwal mnie 'hakerem' gdybym zrobil taki numer. to jest chyba grzechu warte bo wrozy dobra przyszlosc :P:P gorzej jesli potencjalny pracodawca zjarzy sie ze 'gowno' w tym z hackingu :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J@rek Hakerzy???? tępi cwaniacy a nie hakerzy IP: *.q-100.pl 21.12.07, 15:44 Nie hakerzy, a cwaniacy. Trudno nazwać 'kasiarzem' kogoś, kto do sejfu dostaje się poprzez wysadzenie go w powietrze. Dwóch tępych frajerów nabrało 250 osób. Na dokładkę są pospolitymi złodziejami, którzy skradli numery kart i piny (pomijam sprawę intelligo). Złodzieje, a nie hakerzy, powinni iść siedzieć na całe 8 bez zawiasów. Powinni być potraktowani jak fałszerze kasy. Z tym, że im do prawdziwego fałszerza baaaardzo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Hakerzy???? tępi cwaniacy a nie hakerzy IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.12.07, 16:04 J@rek napisał(a): "Nie hakerzy, a cwaniacy. Trudno nazwać 'kasiarzem' kogoś, kto do sejfu dostaje się poprzez wysadzenie go w powietrze. Dwóch tępych frajerów nabrało 250 osób. Na dokładkę są pospolitymi złodziejami, którzy skradli numery kart i piny (pomijam sprawę intelligo). Złodzieje, a nie hakerzy, powinni iść siedzieć na całe 8 bez zawiasów. Powinni być potraktowani jak fałszerze kasy. Z tym, że im do prawdziwego fałszerza baaaardzo daleko" Nie hakerzy, lecz na pewno cwaniacy. Jednak bez watpienia nie sa tepymi frajerami, bo tacy to by nawet na to nie wpadli. Sa zlodziejami, ale nikogo na sile nie okradli. Ludzie sami im dali. To prawie jak akwizytor - wyciaga od ludzi pieniadze oferujac sama tandete. To taka sama kradziez tylko poparta przepisami. To wszystko bazuje na glupocie ludzkiej. Ci licealisci samym login i haslem dostepu, wiele by nie zwojowali. Hakerzy juz tak. Dlatego podpucha by wyslac im jeszcze kody do jednorazowych tranzakcji pokazuje tylko glupote naiwnych ludzi, ktorzy je wyslali. Nikt sie z nich nie zastanowil po co wysylac te kody bankowi?? Nie bronie tych "hakerow" ale ich trick polegal na tym iz wyslali maile niemal z wypisanym jak czarno na bialym "Daj sie zlapac, to pulapka". Po kiego wala Ci poszkodowani ludzie na to odpowiadali?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzyzaj Re: Hakerzy???? tępi cwaniacy a nie hakerzy IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.12.07, 14:21 To obraża,dumną nazwę HAKER!!!Za ich "cwaniactwo"powinni odpowiadać rodzice,czyżby nie widzieli raptownej poprawy materialnej własnych dzieci,nie zastanowiło to ich?Może uważali,że nalezy być dumnym z tak "zdolnych" dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Podaj swoje dane!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 21.12.07, 16:09 Jak "bank" Wam wysle wiadomosc proszac o kody i dostep do konta, odpiszcie cos takiego: login: jeleniowszukajwlesie haslo: pocalujmniewdupe kod do tranzakcji: 997 - tam zadzwon i podaj swoje dane osobowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmaty Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 18:38 Trzeciego zwolnili bo jest synkiem jakiejś ważnej persony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miras jak zawsze! czegos partacze! nie doczytali! IP: *.gprs.plus.pl 21.12.07, 21:59 nauka!nauka! i jeszcze raz nauka! a forsa sama przyjdzie na legalu!!!! hahahha!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c1h Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.07, 22:16 Ilość błędów w artykułach Gazeta.pl działa odpychająco... Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta 21.12.07, 23:21 hakerzy? to crackerzy jak juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptic Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.moq.com.qa 22.12.07, 07:26 zdolni ale zlodzieje , powinni zostac surowo ukarani bo inaczej caly system bankowy jest zagrozony. W supermarkecie tez towary leza do wziacia ale to nie znaczy ze mozna krasc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.12.07, 20:04 sceptic napisał: "W supermarkecie tez towary leza do wziacia ale to nie znaczy ze mozna krasc" Gdyby porownac cala ta sytuacje do hipermarketu, to ci licealisci nie poszliby do sklepu okrasc polki i wynosic towar pod kurtka. Raczej stali by pod sklepem i prosili przekonywujaco przechodniow, aby to oni zakosili ow towar i im przyniesli. I co... kilku przechodniow mogloby sie zgodzic;) Chociaz kare ponosza tylko "hakerzy" to wina jest ubustronna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Dowcip o hakerach IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.12.07, 20:17 Trzej hakerzy i trzej lamerzy mieli jechać pociągiem. Hakerzy kupili jeden bilet na trzech, lamerzy trzy. Gdy zbliżył sie konduktor, hakerzy pobiegli do toalety. Konduktor sprawdził bilety lamerom. Potem zapukał do toalety. Hakerzy wystawili bilet przez szparę. Konduktor skasował i poszedł. W drodze powrotnej lamerzy postanowili wykorzystać świeżo nabyte doświadczenie. Kupili jeden bilet na trzech. Hakerzy nie kupili żadnego. Gdy zbliżył się konduktor, lamerzy pobiegli i zamknęli się w toalecie. Za nimi pobiegli hakerzy. Zastukali do toalety. Gdy wysunšł się bilet, pobiegli z nim i zamknęli się w nastepnej toalecie. Wniosek: nie każdy algorytm wymyślony przez hakerów da się wykorzystać przez lamerów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Nie hakerzy tylko krakerzy!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 00:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Młodzi hakerzy z Wrocławia okradali konta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 12:28 Cwaniaczki i złodzieje, a nie 'hakerzy'... Ich wiedza nie przekracza wiedzy statystycznego gimnazjalisty zainteresowanego informatyką (ot, wielkie mi mecyje, zrobić stronę www...), z ta tylko różnicą, ze nie każdy taki gimnazjalista jest złodziejem. Odpowiedz Link Zgłoś